Tömlongering

Jag tömlongerade Molle i förrgår. Det ger så mycket när man får ha en inner och yttertygel. När jag tömkör hästar överlag så vill jag ha stöd på yttertygeln så att jag får med hela kroppen på volten, det är den jag styr på volten med och innertygeln vill jag gärna ha fäst i ett ledande tygeltag så att jag bara använder innertygeln rakt ut, inte bakåt. På det viset kan jag lösgjöra genom att få innerbak längre in under hästen och visa hästen framåt nedåt.

Min första häst hade ryggproblem som gjorde att jag tömkörde 4 gånger i veckan. Otroligt ambitiös var jag också. Det går att lära alla hästar att jobba korrekt, det gäller bara att lägga ner en stadig grund. När du lägger en grund kan du inte gå för fort fram. Det måste vara befäst och hästen måste vara helt med på vad du menar.

Som med mig och Molle så har vi ju våran grund att alltid falla tillbaka till. Det är fantastiskt betryggande, går något snett så backar man bandet och jobbar grunden, innan man provar kliva över comfortzone igen. Tillbaka till min tömlongering, eftersom jag är rätt halt så passar det mig bättre att stå i en cirkel precis som när jag longerar. Molle var väldigt fin, vi har jobbat så mycket lång och låg så det var dags att jag tog upp honom lite. Det gör jag med upprepade halvhalter och kvicka övergångar. Molle vet redan på min röst nu om han ska gå ner i skritt på riktigt eller trava lite på stället haha, han är så söt. "Mamma jag kan själv"!Min första häst, blev stor skillnad mellan sommaren hon kom och första vintern som ni ser.