Rida med huvudet

Tack för all respons på förra inlägget, blir glad när ni skriver kommentar eller meddelande till mig. Tänkte lista några av de saker jag gjort för att Mordillo har blivit så mycket bättre att träna, starkare i sin kropp men mest lösgjord i sitt huvud (mentalt alltså). Jag har nördat ner mig så mycket i att träna hästen induviduellt och skapar gärna träningscheman åt mina elever med en skräddarsydd plan, om hästen kanske tappat sin motivation eller om ryttaren tappat den! Hör av er om ni vill veta mer. :)

- Stora hagar
Innebär att han rör sig mera om dagen, går mest och letar mat med huvudet i backen vilket är bästa hållningen för en häst.

- Längre utevistelse
Han har inga tics för sig då han får mer utlopp för energin av att gå längre dagar i hagen. Dock inte mindre energi att rida för det, helt ärligt.

- Mer återhämtning
Jag vågar vila honom mera när jag har stora hagar och långa dagar ute, då han inte behöver stå inne och samla på sig överskottsenergi. Jag tror på 48h återhämtning om man rider ett pass där man producerat mycket mjölksyra.

- Variation
Jag har trappat ned från att träna på en högre nivå till att våga lita på att han kan när det gäller, och rider inte för en "tia" varje pass utan jag rider mycket mera på lägre växel. Förut trodde jag att vi skulle tappa mycket om jag inte upprepade samlingen eller om jag inte alltid övade på en rörelse. Men nu vet jag att den går att plocka fram enklare tillochmed när han får arbeta lite mera på tvåans växel och emellanåt växla upp!

- Styrka
Vi klättrar mycket då vi bor nära ett litet berg och i skogen har vi raviner som vi skrittar upp och nedför. Första månaden här hemma märkte jag hur jobbigt han tyckte det var, nu liksom har han fått mer råstyrka och tar sig an backarna med mera pondus på något vis. Han blir fantastiskt lösgjord av att skritta upp och nedför berget igen. Utan den minsta lilla hjälpgivning. 

- Smart ridning
Jag ligger steget före honom mycket i framridningen och i arbetet. Jag galopperar fram honom i lätt sits inför dressyrpassen och hittar en egen bjudning och rider på lösa tyglar innan jag jobbar honom mera mellan hand och skänkel. På det sättet får jag huvudet med mig istället för emot mig. Verkligen jobbat med att han ska förknippa dressyrjobb med ROLIGT.
Jobbar mycket mer i tempoväxlingar i rörelserna, för att han alltid ska vara nyfiken om vad som händer. Jag har också tekniskt ändrat min ridning, och det har gett fina resultat. Har en fantastisk kontakt i handen och han accepterar och tar både mina vikthjälper och skänkel mycket mera än förut. Nu vill han ge mer hela tiden, och jag behöver inte säga till att göra mer. Han vet att jag inte kommer be honom göra något han inte har balans eller styrka för. Jag rider också med lite andra övningar, det kommer vi till en annan gång.

- Mer grovfoder
Jag gillar att fodra fri tillgång. Min häst tycker mest om att äta grovfoder, inte kraftfoder och detta använder jag. Nu har vi fått foder med rätt enorma värden, det är inget farligt för Molle men ponnyn får desto mera halm hehe. Men jag vill ge Molle mycket grovfoder för sin mage och välmående, och det kan jag göra nu när jag fodrar för hela dagen direkt på morgonen, samt har gräs i hagarna.