Det sitter i känslan

Igår red jag ett pass på stubbåkern i mörkret. Traven kändes riktigt fin, jag hade ett bra startläge och gjorde mest tempoväxlingar, övergångar och sedan mycket svängar på serpentinbågar, bara känna att hela hästen följer med när jag vänder. I galoppen kändes det mjaa sådär. Ibland kan jag önska att jag var stor nog att orka hålla i hästen och helt enkelt sätta ihop honom med styrka, men nej, så rider inte jag helt enkelt. Och jag kan bara rida genom teknik och att få hästen reaktiv på mina hjälper så jag inte ska behöva någon styrka i armar och ben, ni förstår vad jag menar. Men ofta så är det en mycket mer krävande ridning för ryttaren, det gäller att jag alltid ger samma signal för var hjälp, att jag inte ger hjälperna samtidigt och att jag verkligen vet vad jag vill ha för svar. Och att jag är konsekvent, varje dag. Har inte jag rätt känsla i kroppen så kan jag inte rida på topp, då får jag inte toppresultat för dagen. Gäller verkligen att vara up for it när jag tränar häst.

Fortfarande rider många genom att hålla i hästarna. Man håller så hårt i tygeln för att annars stupar dem framåt, eller för att dem annars ramlar isär. Jag vill lära hästarna att sitta ihop bakifrån och fram genom teknik, där den lär sig att svara på hjälperna för att hålla ihop sin kropp på egen hand. Hur den ska använda kroppen, hur den ska svara på halvhalt. Jag försöker lära mina elever att vi rider genom att putta energi bakifrån, sedan rida halvhalt, och repetera. Först ska man försöka få eleven att förstå skillnaden på framåtbjudning och springa, hur man rider en halvhalt och inte bromsar, sedan ska dem sätta ihop detta för att få gummibandskänslan... Det är inte gjort på en kvart. :)

Har man dessutom börjat få fel svar vid en fråga så måste det läras om, man måste programmera om den hjälpen hos både häst och ryttare. Och då har man ännu mer jobb framför sig. Det går tyvärr inte bara att byta bett eller sadel när något inte känns bra, det gäller att gå till sig själv och analysera vad som händer: vad får jag för svar vid skänkeltryck? Hur förhåller jag hästen? Hur får jag steget att komma inunder hästen istället för att skyffla den framåt? När man uttrycker det från handboken så är det så enkelt. Men i verkligheten kräver det mer. 

Ta hjälp och våga låta din tränare rida hästen, det kan man få ut så mycket av! :)