Marie-träning

Igår tränade vi för Marie igen. Det gick jättebra! Vi började med galoppen där vi idag fokuserade på piruettgaloppen. Jobbar med att få honom kvickare i piruettgalopp men utan att vända, för att få honom mer reaktiv och energisk. Så mitt jobb blev att forma honom som om jag red en piruett, men bestämma hur stor volt jag skulle rida på och verkligen hålla det. Så att galoppen inför piruetten blir kvick, istället för att hästen bara ska samla sig och böjas när det är dags att vända en piruett, då kommer redan förberedelsen att bli långsam för hästen "gissar" vad som kommer härnäst. 

Från 15m volt till 6 meters volt, till att sedan göra bakdelsvändning och fatta galopp ur det och fortsätta vända redan i fattningen, inte låta han galoppera rakt ett enda språng utan sätta i vändning direkt. Styrka och lite mjölksyra, fick bra tips på hur jag ska tänka i piruetten med hjälper och min sits.

I traven började han med att trava enormt, för stort så jag hamnade liksom efter i allt! Men efter två varv med ett fånigt leende började jag rida och kvickade till honom. Han ska ta kvickare steg, inte större. Men han hoppas hela tiden få trava större och större. Nästa steg är att få honom så kvick i skolorna, det går jättebra rakt fram, men med mera böjning kommer vi ur den kvicka takten men jag har lite ideer om hur jag ska få honom att förstå. Det är bara att vänta ut och få mer styrka, det är när han ska korsa över som det blir jobbigt för honom, men han förstår ju inte att det blir jobbigare när han ska ta stora långsamma kliv! 


Idag tömkörde jag för att se hur han såg ut från marken, och jisses! Han var fantastisk! Trodde han skulle vara lite mör men nu börjar det bli dags att höja ribban. Nu har trampet landat hos honom från marken, idag klickade jag igång och trodde inte mina ögon. Jag har ju sagt att lär han sig trampa så ska vi åtminstone försöka kvala till en sån klass. Men Molle, det tar nog lite längre tid innan han piaffar med mig på, men gör han det såhär bra i tömkörningsgjorden så kan jag väl tänka mig att han snart kan det med mig på. Ska visa Emma en vacker dag, hon kommer trilla baklänges. :D Hela meningen med att jag trampar honom är för att höja kvickheten i hans trav. Det är alltså ingen vits med att träna "långsam" tramp, han ska inte bli hävig han ska snarare vara som en trumvirvel i fötterna. Det är inte för att rida piaff, gör vi det någon dag är det bara ren och skär bonus. Kvickheten han utvecklar ökar bärigheten och elasticiteten som gör att han kan samla och länga utan svårigheter, allt blir enklare att styra helt enkelt.


Märks det att jag och Emma är lika, och tränar lika? Haha vi har fått nya favoritbett, och vi har precis likadana bett till våra hästar numera.. Haha!Tydligen gillar Curry också samma saker som oss. :)
#1 - - Anna:

Kan inte du berätta mer om bombers bett? :)