Fredagspass

Är väldigt nöjd med min nya hjälm!

Igår red jag ett litet pass hemma för att checka av lösgjordheten, började i skritten och skrittade med kontakt fast på lång tygel, och ökade kontakten ju längre passet gick. Red ut hörnpasseringarna ordentligt, flyttade i skänkelvikning och varierade att tvära mer eller mindre undan bägge skänklar. Skrittade kanske en 10 min på tygeln innan jag joggade och varierade mellan en liten och en lite större trav, följt av övergångar. Det jag fokuserade på under uppvärmningen var inte att rida fram någon gång eller så, utan bara att han skulle följa mina hjälper och svara framåt/tillbaka och liksom att kroppen följde huvudet haha. 

Efter lite fler tempoväxlingar ökade jag på samlingen och tog igenom lite av det vi har svårt med: att trava igenom halvhalten i det lite mer samlade tempot. När jag tar halvhalten så svarar han på det men han är inte lika kvick att svara för skänkeln, så bakbenen trampar inte i ordentligt utan han gör mest ingenting, får ingen reaktion. Men så tog jag igår ett dressyrspö till hjälp, har inte ridit med det sen i julas så det fungerade riktigt bra att påminna honom med.

Tog halvhalten och när han inte reagerade på skänkeln så viftade jag till med spöet och vips trampa han igång baken, först åt vänster men jag var snabb och korrigerade, sen åt höger så fick korrigera där och helt plötsligt kom bakbenen in under honom istället och han växte över hela ryggen. Fram i större trav och sedan samla igen, försökte komma undan först men sen kom det på plats, så fram i större trav igen. Och tredje gången kunde jag bara knacka till lite med skänkeln. Kul känsla, även om det inte ger resultat idag så kommer det i framtiden bli en samlad trav! 5 steg blir till 10, som blir till en långsida, om några år kanske en passage??! Är dem små viktiga grundstenarna som i slutet blir det vackra.

Tänk när vi kan ha denna aktiva trav i den samlade traven?! :)