Tävling 15/9 Vansbro RK

I lördags gjorde vi en efterlängtad tävlingsstart sedan ett väldigt långt uppehåll. Nu börjar ridningen riktigt sitta bra hemma, det känns lätt och han känns stark, som att vi gör dessa saker i sömnen liksom. Väl på tävlingsplatsen blir han nervös, jag var inte nervös men han håller liksom andan. Jag travade fram på långa tyglar, lät han verkligen brumma igång av sig själv utan krav. Han blir lite backande mot andra hästar men ändock framsteg, inga kast eller tvärnitar pga möten utan bara lite backig och kryper ihop. Men när jag driver honom så får jag fel svar. Han spänner sig istället för att ta i. Och det är ett jättesvårt mönster att bryta då det inte sker på hemmaplan. Men det är såklart bara att fortsätta jobba och nu tror jag faktiskt att det bara är att komma ut mer på tävling så det känns som hemma när vi är borta.

I collectingringen var det som att driva lite på en ballong, jag fick bara en fjussig reaktion men jag hade redan bestämt att rida programmet mest genom att styra runt så han kom på att det inte var så tokigt. Började travet bra med en fin längning och både öppnan och slutan flöt fint, 8 på öppna där jag kände att han riktigt kom runt och upp för innerskänkeln. Efter ryggningen fick jag övertyga honom att gå klart travdelen, han ville krypa upp men jag valde att inte ta i honom utan bara understödja med att driva. I galoppen började han OK med sluta - byte sedan till första piruetten när jag samlade honom så bröt han av, en effekt när han inte är framme nog så det var liksom inte så mycket mer att göra än att fatta galopp och ta vid. Efter längningen gjorde han ett kanonbyte och nästa sluta-byte flöt på och jag valde att smacka lite vid vä-piruetten som han då började slappna av i och bytet efter fint och stort, serien blev lite stor och jag fick inte plats varvid sista bytet blev på 3:e språnget och såklart blir hela serien underkänd.

Så jag är faktiskt jättenöjd, han började andas inne på banan efter halva programmet och mot slutet var det ridbart. Det bådar gott inför nästa start, som vi gör redan på söndag. Och poängen blev 58% med två stora missar så jag är faktiskt nöjd, hade vi ridit utan missar hade jag varit väldigt nöjd med poängen också efter ett så långt uppehåll.

Min positiva känsla efteråt beror på att jag kände att Molle tyckte det var kul igen! Han kommer få mer självförtroende på tävling när han kan andas och slappna av, han kan ju det här så vi kommer igen!


Har tyvärr ingen film mer än från slutet då min telefon tydligen hade krånglat. Hade verkligen velat se traven men jag får lita på känslan. Nu ska vi jobba med det lösgjörande arbetet hemma och ha honom väl framme för skänkeln hela tiden så blir det spännande på söndag då vi rider en MSVB:5.
#1 - - Li:

Lika klok som alltid, jag har börjat rida en ny ponny, pigg och outbildad. Har provat rida på den tygellängden jag haft magkänsla på passat och bara använt rösten för att bromsa med lite hjälp såklart av tyglarna. Sen en av gångerna kortade jag ihop, använde inte rösten lika mycket och det gick så dåligt. Så gången efter blev det rösten och mindre hjälper och poff så var ponnyn lugn och fin och hittade takten hyfsat bra i alla gångarter utan att benen var överallt. Inte korrekt i form men den blev på baken och väntade, det är väl meningen för då kommer böjning och formen allt eftersom jag lär mig hur den ska ridas tänker jag :D

Svar: Verkligen! Man måste först hitta hästens comfort för att ens kunna utmana den att gå utanför den såsmåningom :)
Elin Haglöf