Tankar om hö och grovfoder

I år blir det ännu ett år med brist på grovfoder i stora delar av vårt land. Jag reagerade redan förra året när höbristen blev påtaglig att många vägrade ändra sina rutiner för att fler skulle få hjälp. Ärligt talat, i sådana tider kanske man inte bör ge fri tillgång, och speciellt inte när det slutar upp med att hästarna använder höet som bädd och klaffsar i runtom foderbordet. Om alla hade ansträngt sig och försökt avväga hur mycket varje häst egentligen hade behövt äta så hade många fler kunnat få tag i hö.

Det är faktiskt otroligt många hästar som får för mycket hö, tro det eller ej. Man måste bli ännu mer duktig på att hitta på metoder så hästarna äter längre stunder, men inte för mycket. En redan överviktig häst som badar i sitt hö medan andra får slakta sina hästar för att balarna tagit slut. Det är otroligt provocerande! 

Jag har testat såna här hö-brix, kallas också cobs, där man har hårdpressat lusern och fibrer/gräs väldigt kompakt. Ett kg är liksom 1kg grovfoder, men de tar ingen plats och hästarna får kämpa för att tugga i sig. Det tar lite längre tid att gnaga på men de blir också sysselsatta. Toppengrej, även om det inte hjälper för höbristen. Men många kan nog behöva se på sig själva med lite mer distans och tänka efter hur mycket hästen bör äta, om man kan portionera ut maten på annat sätt så att den får kanske gå mellan olika stationer i hagen för att äta, så att den också får jobba för det, inte bara stå runt en bal hela dagen och äta för att den inte får göra något annat. Då kan vi hjälpas åt att få mat till fler hästar!

När jag ändå är igång och kritiserar lite så kan jag ta en sak till som jag stör mig på med hästmänniskor: på facebook läser man panikartade inlägg, alla gör det till en stor grej att betet tar slut och att höet kommer inte räcka åt alla i vinter, men när människor väl erbjuder vallar och beten mot att den som ska använda får köpa staket och stängsla själv så lyser alla dessa med sin frånvaro. Nej, det är för dyrt/jobbigt/tidskrävande. Alltså, skärp er! Vissa hästfolk vill alltid ha allting så billigt och serverat, och det ska skråla och låta från er vid minsta motstånd eller problem. Man måste ju jobba för att få något! Det kan faktiskt vara värt att bygga upp en hage och köra hästen till en betesvall någon/några veckor i sommar för att fylla upp depåerna lite inför hösten och vintern. Nya tider kräver nya(nygamla) ideer och tankesätt.

 

Stallgolv check!

Nu har vi gjutit golv i stallet! Nästa vecka sätts boxarna upp och vi kan äntligen andas ut och få en vardag med mer rutin och ordning. Det längtar jag till!


Det ser ut som vi aldrig gjort annat än gjutit golv. Är mycket imponerad av min sambo och våra byggare Thomas och Erik. Så tacksam för all hjälp! Vi har gjutit fiberbetong som används i häststallar och till vårt stall gick det åt ca 9 kubik betong. Oskar och Thomas har lagt armering och vägt av golvet så att det är rakt och i våg, det skiljde ganska mycket på vissa ställen men nu ser det fantastiskt ut.Harmoni

Det är underbart att se hästarna i hagen. Varje morgon då jag släppt ut dem så stannar dem vid grinden och betar någon minut. Sen måste Molle ta morgongympan och så tar han en långsam, lugn galopp med huvudet lågt ända upp till skogsbrynet sen betar han där. Neo, han skrittar i långsam mak efter. Inte bråttom där inte. De har helt olika behov av att röra sig i hagen och Neo tycker mest det är skönt att stå still och beta, vilar mycket och ligger gärna ner. Molle rör sig mycket mer. Till vattenkaret, till höhuset, vilar lite. Det ser så härligt ut, för det är inte rörelse som är stressat på något sätt utan så naturligt! Då ser man hur mycket han behöver greja för att ha harmoni. 

Molle har varit helt grym att rida. Kanske lite väl het och på men det ska jag lova er att aldrig klaga över! Att senaste året få jobba så mycket med att vara framme för skänkeln till att nu hålla ut benen och försöka ta halvhalter varenda steg med magen. Längtar så till att komma ut på tävlingsbanan igen.

 
Stallet är nog klart inom 2 veckor. Gaaah törs jag ens skriva ut det?! Min älskade sambo och min chef (!!) jobbar febrilt med golvet, det ska gjutas ny platta nästa vecka. Sedan när det härdnat så bygger vi upp boxarna. Voila! Håll tummarna att det går som planerat. Hästarna trivs verkligen ute i sin lada så det går ingen nöd på dem. Dem kommer bli smått överraskade när dem ska flytta hela vägen till andra sidan, och dessutom till superfräscha boxar haha! Min vision om våran hästgård börjar fyllas med rätt färger. Är så lycklig att ha min sambo vid min sida och alla andra som tror på mig och önskar mig välgång. Ni ger mig så mycket energi!


Jag och Molle kommer tillbaka efter en skogstur, Neo står och betar. Underbar vy från skogsbrynet!