Bygget fortsätter

När murningen var klar kan ni gissa att vi var ömma och möra i kroppen av allt lyftande. Som jag kanske tidigare nämnt väger varje block 19kg! Men det hindrade inte mig från att börja putsa stallet. Jag gjorde ena halvan ensam där jag blandade bruk i baljan, putsade, blandade nytt och putsade. Om det inte räckte med att det är ett ganska tungt jobb så är det också påfrestande på rygg, ben, rumpa, armar. Och man sliter bort all hud på händerna! Det fina murbruket i putsen slipar liksom bort all hud så jag har flera köttsår längs fingrarna. Dag 2 var Oskar hemma och hjälpte mig blanda så jag bara kunde putsa. Det gick mycket fortare men jag har varit såå orolig att jag ska råka dra ryggen och bli sängliggandes. Så igår när jag skulle sova viskade jag till min hjärna: snälla kropp vila ut inatt så lovar jag att inte sätta dig i jobb imorgon.... pyttsan. ;)

Idag efter all putsning m.m var klart har jag monterat fönster! Blev så bra, vilken enkel ljuskälla. Det ska upp 4 fönster till, det får jag ta en annan dag. Vi har också reglat klart och satt upp sista skivorna som saknades längs väggarna just där fönstret skulle vara. Tänk att man kan sånt också, är bara att testa sig fram lite. 

Fick ny energi av regnet och dem kalla 22 graderna så nu är jag väldigt laddad för att grundmåla väggarna imorgon! Vi gör klart allt tills de putsade väggarna är redo att målas: nästa fredag-lördag tidigast. Då jäklar! Det blir väl dörrar gjorda i veckan också om jag har tur. Tur, tid menar jag. Det man vill ha får man jobba för!

Nu ska jag gå ut och rida, men ni kan väl kika på bilderna sålänge.
Blir galler över såklart.


Spröjs och sedan en vit ram runt fönstren och en blomlåda.


Stenkant på frontväggarna.


Bred stallgång, rivit bort tjärpappen sen gjutningen och gjort klart för första lagret färg imorgon. Kommer bli sååå stor skillnad när den fula träfärgen försvinner!

Ovanför bägge portarna kommer vi att ha liggande fönster. Det kommer ge enormt ljusinsläpp och med vita väggar överallt kommer stallet kännas lätt, ljust och luftigt med den höga takhöjden. På den stora stallgången på bilden häruppe kommer det vara värmelampor monterande så att man mitt i vintern kan ta av och rykta hästarna ordentligt då det kommer vara kallstall. Det blir lyxigt för både häst och människa att stå i dem lamporna! Sadelkammaren bygger vi inte i år men den blir stor och in genom hålet till höger i bild.
Som tur är (vi har mycket tur) hade förra ägarna ett isolerat rum i ladan med lampa och element där jag kommer ha sadelkammaren sålänge. Det känns så skönt att inte behöva tänka på det!Stallbygge

Har inte riktigt haft tid att sätta mig ner vid datorn! Men här kommer en snabb genomgång:
Bygget av stallet var inte riktigt så enkelt som jag, optimisten, trodde från början. Eftersom golvet inte är exakt rakt så behövde första raden med skalblock muras på plats. Fick åka och byta bruk och göra om planen helt. Eftersom det är otroligt viktigt att det blir rakt så de andra raderna med murblock blir raka så tog det hela två dagar. Sen har alla jobbat på sina vanliga jobb och först nu efter att jag kommit hem från Ponny SM i Gävle kunde vi börja med att mura upp de andra raderna. Nu äntligen ser man framstegen och det går att ta på mer när väggarna växer upp.
Imorgon blir alla väggar klara så ska jag putsa allt och sedan målas det vitt. Fräscht! Dörrarna kommer bli grå med silverbeslag, sen tänkte jag ha svarta emaljskyltar med hästarnas namn. 

Så vad har vi sysslat med?

Pappa och jag tog ner en av de 3 skjutportarn som ska väck. Tur pappa är både ett matematiskt geni och otroligt påhittig på samma gång, allting löser sig liksom.
 

Tjoho, den här utsikten har jag längtat till! Efter stallet är klart ska komposthögen grävas bort, gräset ska grävas ur och en grusgång ska gå rakt fram till ridbanan sen vidare framför hagarna.


Dörrarna in till stallet, har ingen bättre bild just nu. Här ska det upp nya fasadplankor ovanför sen blir det väl någon slags ram runtom på utsidan.


Grabbarna ser över betongen så blandningen blir rätt.


Kortsidans boxar murade och klara! Armeringsjärn är förankrade i bottenplattan och sedan staplas blocken ovanpå med vertikal armering emellan. Man staplar 2 rader block sedan fyller man dessa med betong som ska vibras och sedan armerar man och staplar ytterligare 2 rader sen gör man om det o.s.v. Fronterna är 140cm mur och kommer få en stenkant så den slutar kring 150cm i höjd. Mellan hästarna är det 180cm i block men i slutändan blir dem då 190cm. Som ni ser, vårt stall blir ett kallstall. 


Snyggt! Det hela avslutas med att putsen läggs på så att skarvarna inte syns och det får en lite mer riven yta, sedan målas det vitt med putsfärg. Längtar så tills Molle står där och kikar ut på oss!

Fredagsfeeling

I helgen ska vi bygga boxar. Ska bli så roligt att visa er sen! Ännu roligare att få en stallgång, kunna vara med hästarna lite mera kvalitativt. Just nu har vi ingen stallgång utan bara 2 boxar, alltså riktigt primitivt! Men det går ju det med? Alla anpassar sig och uppför sig efter situationen. När stallet står klart kan vi börja med nästa projekt, som är att koppla ihop hagarna med lösdriften så att det finns en ligglada att gå in i om dem vill. Hästarna kommer även att släppas ihop, efter många om och men så har jag bestämt att dem går tillsammans. Jag tror att det kommer gå jättebra, och Neo har inga bakskor än. Om dem låter bli varandras täcken och sånt vill säga senare i vinter. 

Neo har haft riktiga upp-och-ner dagar där han är fantastisk ena dagen och har spänningar den andra. Varifrån det kommer vet jag inte, men för den sakens skull känns det ännu mer lägligt att stallet nalkas så att vi får mer tid med varandra, massage och lite mer kontakt. Om hans milda shivering har något med det att göra vet jag ej, det syns ingenting av det när man rider men man vet aldrig. Hoppas att det växer bort med tiden. Har hittat en perfekt ryttare som ville komma och rida med mig så att hästarna kommer ut i skogen tillsammans. En sån där tjej som bara åker med och styr hästen rätt, läser av hästarna väldigt bra. Att jag inte tänkt på att fråga henne tidigare, hon är grym! Är så glad att hon är hemma på sommarlov. Hon ville tillochmed rida Neo. Perfekt!

Molle vad ska man säga om honom? Han är helt grym. Alltså gråta glädjetårar varje dag-grym! Vi har lagt upp ett träningsschema som fungerar för honom, han har mognat såklart, han kommer alltid ikapp sin ålder ett halvår in på det året. Alltid varit så. Så nu ska jag lita på min magkänsla och fortsätta upplägget. Han har stärkt sig mycket och gör skolorna bättre, han orkar vara rund för innerskänkeln och möta upp med yttersidan i slutorna så att han driver själv. Känner stor skillnad i vanliga arbetstraven där jag inte behöver hjälpa honom utan försöker hitta den där fina kontakten bara. Han är på tygeln av sig själv, bara där har vi en vinst. Kan påverka honom och nu först, kan vi jogga ner i en bärig rund form. Han är ingen häst som väljer att gå med huvudet i backen, det är det drygaste för honom. Hans komfort ligger i en form som en hopphäst som söker hinder, med huvud och hals buren. Men nu börjar styrkan komma att bära sig i en annan form, där han välver ryggen. Och det syns på hans muskler, det börjar komma över rumpan och bakom sadeln, där han tidigare haft svårt att muskla sig. Det tog bara 9 år för lilla räkan att växa upp! :) 


Och såklart ligger all träning under alla år som grund för den styrkan som kommer idag! Det är en långsiktig process, och den fortsätter, jag har alltid sagt att han kommer vara på topp som 12åring! Rena rama barnet ju. Och vet ni mer? Vi har hittat nyckeln till piaffen, i en så banal övning så det är löjligt. Berättar mer en annan gång.