Vi lär oss varje dag

 

Red ett likadant pass igår och det kändes jättebra igen! :) Tillochmed så att vänstergaloppen känns bättre än höger, när jag slutar klämma med min högersida. Har upptäckt så mycket med min kropp, sits och kroppskontroll så ska bli riktigt roligt att träffa min kiropraktor och diskutera med honom! Jag tänkte boka in mig med ca 12 v emellan igen, så ska jag försöka att inte rida så mycket sneda hästar emellan. Sist jag var dit hoppade jag upp dagen efter på en jättesned häst som behövde hjälp att hitta rätt, då blir man ju själv sned igen direkt... 

Idag ska vi träna med Emma igen och då ska vi sätta ihop honom lite till, det vi gör nu ska ju krympa ihop så att man kan hitta och använda alla sina ridstilar/verktyg vid rätt tillfälle under ett och samma pass! Det man kämpar med att lära dem i ett halvår kan krympa sedan till 3 minuter på ett ridpass sen, allt för att lära sig göra rätt sak vid rätt tillfälle. 
Och förhoppningsvis köper jag en ny hoppsadel idag så att vi kan börja skutta igen, det behöver vi båda två. (alla 3, Ibiza ska också få hoppa när hon är redo för det!)

Älskar honom!

Backa bandet

Igår joggade vi med hjälp av Emma. I förrgår red vi ut efter att ha vilat sen tävlingsstarten, kände att jag hade sån handbroms i honom och den kommer från mig. Så igår var det verkligen back to basics, jag red lite tempoväxlingar i trav utan att rida fram honom till handen, utan bara lät honom jogga i det tempot han önskade utan att driva ett steg, det kröp i mig att vilja öka farten som jag alltid gör, men nu provade vi något nytt. Jag har nog velat lite för mycket sista tiden så jag har matat in honom från alla håll utan att låta han prova själv, och när jag kontrollerar för mycket så stänger han av mig, för jag lättar inte av i rätt ögonblick för eftergiften. Efter bara några minuters trav kände jag hur takten förändrades och han svingade sina bakben mer avslappnat. Tränade istället på att verkligen överdriva skänkelläget genom att inte klämma utan istället nästan hålla ut mitt ben litegrann, släppa knäna och slappna av. Han gick ju snart av sig självt, tänk att allting bara beror på piloten, som vanligt. ;) När skänkeln sedan kom så fick jag reaktionen som jag ville.

Likadant i galoppen och överlinjen blev lång och fin, och istället för att plocka ihop honom med samling så bara provade jag göra lite byten i den formen, det tycker han är roligt och kommer igång självmant och sätter ihop sig lite på det sättet. Så vi gjorde några seriebyten ner till ettor, då är han riktigt igång, det gick ju faktiskt att rida programdelar i den formen också, bra sätt att se att vi stärkt oss så pass mycket, även om han behöver "hjälp" för att vara sitt flashigaste jag, men fick ändå en väldigt bra känsla igår, avslappnad och glatt, med mycket mer ansvarstagande från Molles sida. Ska rida ett likadant pass ikväll, härifrån kan man bara ta fler halvhalter så kommer den gången att "räcka" för tävling, så vi inte fastnar i någon balans/passage-trav där han stänger av istället. Så skönt att kunna backa bandet ordentligt!


Fina lindor från Jacson, men jag gillar faktiskt ännu mer mina laxrosa! :D Kommer från deras vår/sommarkollektion. 

Det hänger på dig

Det är svårt och jobbigt med ridning, för det kräver så enormt mycket olika saker på samma gång av dig som utövare. Mentalt är det jobbigt för att man tror att om jag bara följer checklistan så är hästen på plats, men så är den inte det ändå, då kan man ju bli tokig. Man kommer med ursäkter; hästen var ju fin på framridningen, ändå går tävlingsritten dåligt? Vad beror sådant på? Men om det "bara" var att följa en lista med punkter, så skulle ju alla som är läskunniga vara proffs. Så visst är det mentalt påfrestande när man ena dagen tycker att hästen går för en miljon, nästa dag undrar man vad man håller på med. 

Bara en helt vanlig ridtur kräver att du är:
- fysiskt tränad
- mentalt balanserad
- kroppskontroll
- ödmjuk
- reaktionsförmåga
- ha en plan
- kunna ändra planen
- läsa av hästen

Om man sedan också ska gå in på djupare arbete och träna hästen, jobba i samling och rida rörelser, så krävs det ännu mer av DIG. Jag blir varje dag djupast ödmjuk inför min uppgift som ryttare och inför min tränare. Jag ser elever komma och tro att Emma t ex ska kunna göra om deras hästar på ett ridpass, kunna lära ut något som hon fått rida hela livet för att själv hitta. Det var just det, hela hennes liv har gått till att hitta nya vägar, verktyg, tekniker, muskler, balans. Man ska ha en jäkla respekt för det och alla som är tränare! :)

Men det skrämmer mig inte lika mycket som det faktiskt motiverar mig. Fan, jag ska bli bättre! Jag måste step up my game. Det är dags att lägga i hårdkörning: ryttar-analys. Börjat med att boka in kiropraktorn, bra att börja med en rak kropp, jobba på balansen och stärka upp alla små muskler som stabiliserar mig som ryttare. Inga ursäkter, bara att jobba på.