Lär mig den hårda vägen

Imorse var jag i ridhuset för ett lösgjörande pass. Igår åkte jag nämligen dit på en luring. Eftersom han var så het i lördags så trodde jag att vi bara skulle kunna börja där vi slutade i princip. Jag ringde Emma när jag skrittade av och grät. Jag fastnade i att träna min "nya" teknik utan att han faktiskt var på plats överhuvudtaget. Han var inte riktigt framme för skänkeln när jag red fram = inte riktigt på tygeln. Ändå gick jag in i fel ridning på en gång. Nej usch! Men det var ett läropass. Nu har jag gjort en checklista eftersom jag tydligen glömmer bort det allra viktigaste ibland.

Fick ju såklart lov att glömma detta pass direkt. Och jag gjorde faktiskt det. Jag grät i min sambos famn sen kändes det bättre, med vetskapen att jag hade ridhuset för mig själv kl 8 morgonen efter. Och började dagens pass med grunder grunder grunder. Skritt halt. Med korta mellanrum. Skänkelvikning i skritt, undan för bägge skänklarna. Trav, framme för benen, accepterande av handen. Det svåraste för min häst är att vara på tygeln. Jag avundas er som har tunga hästar, enklare problem än dem som inte vill vara på tygeln haha! :D Tog ganska tidigt galopp. I höger är han fin, gymnastiserade genom skänkelvikningar med omställningar, tempoväxlingar på volt där jag böjde rätt mycket för att få följsamhet efter tygeln. Såklart med eftergift vid svar, om det inte var självklart.

I vänster fick jag göra fler fattningar, för vid rätt fattning kan jag behålla känslan med mig i galoppen att jag har vänstersidan intill och höger med mig runt. Den är svårare att hitta än att behålla. Därför gör jag kortare sessioner mellan fattningarna. Då och då fick jag påminna höger bak med spöet istället för han måste också acceptera att jobba på lite, och med risk för att jag ska bli klämmande är det bättre att påminna med spöet en gång lätt. Tillslut kändes han väldigt fin, och jag gjorde några byten för att kolla av längs ena kvartslinjen. Började elda upp sig men kännas fin, nästa långsida tänkte jag ta tätare byten men han spände istället till, då var jag snabbtänkt och red förvänd sluta upp längs långsidan, ridandes fram till högertygeln. När han då slappnade av gjorde jag byten i vart fjärde på volten, i högervarvet. Och det gick så lätt, ett stort bevis att han var ihop och korrekt genomriden. Blev stolt att jag tog det snabba valet att inte gå in i bytena när han eldade upp sig, i förrgår hade jag gjort dem ändå för jag tycker han "borde" fixa det ändå, men nu var det inte läge.

Galopperade av i en stretchande rund form framåt neråt, härliga framben som flög iväg eftersom han hade fått samma rundhet fram som bak, med en öppen ganasch. Underbar känsla! Travade av, riktigt undan för skänkeln och kändes som vi flög fram på fjädrar. Läxan lärd, måste börja alla pass med att kolla av checklistan. En hård läxa. 

Tack för jag får en ny chans varje dag min fina häst.