Bra träningar

Tränat både fredag och lördag på banan för Emma och Annikas vän Åsa. Så roligt och Molle känns så så fin och glad att rida! I fredags jobbade vi lite lösgjörande med lite skolor och växlingar öppna-förv sluta-sluta o.s.v. i lägre rundare form, sedan skänkelvikningar tills han var uppmjukad i hela kroppen. Vi tog sen galoppen och började med några enkla byten för att vara mer på hjälperna sedan använde vi oss av hans favoriter - galoppombyten för att han självmant ska komma med mer energi och komma ihop sig. Gjorde serier ner till varannan och några ettor. Emma säger att jag måste bli mer disciplinerad nu om jag vill rida högre klasser och bestämma mig för att jag gör t ex 3st byten i vartannat, rider ett visst antal språng rakt fram sedan igen. Så jag inte bara rider runt och lattjar för mycket och byter i det jag känner för utan bestämmer mig och har en plan. Så viktigt och riktigt!

I traven började vi att piaffa honom lite, han börjar komma in i takten även på banan men har såklart lång väg till att göra det på riktigt, men alla börjar någonstans. Travade fint efteråt och på volten fick jag kvicka till benen på samma sätt som i piaffen och han hade riktigt fin bärighet där jag bara behöver röra på bettringen för att kommunicera, känns riktigt fin.

Vi är klädda i laxrosa från Jacson Equestrian, så fint!
 
Igår kom Annika och Åsa och hjälpte mig på banan. Molle kändes fortsatt fin och vi började med att jobba lite trav och komma åt den här växlingen insida-ytter med små trix för att komma åt honom mera. I galoppen jobbade vi med att få upp magen till manken, istället för att han ska lägga magen på mina ben. Jobbade sluta-skänkelvikning där han fick kämpa på lite men gav en riktigt fin känsla några språng, i slutet fick jag så bra tips på hur jag får kvickare ben men inte rider iväg honom, det tipset håller jag på tills jag bemästrar det bättre själv och kan förklara, har aldrig förstått det riktigt men Åsa förklarade så bra så är taggad att träna på.

Idag jobbar jag men kommer skritta ut Molle i eftermiddag. Hoppas ni haft en bra midsommar!

Aktivera ridningen

Jag törs inte ens säga det högt. Att Molle känns fin! 
Ni vet när dem blivit starka i det man tränat på. Känslan att han är på plats utan att jag bär på honom eller puttar in han någonstans. När jag ställer till vänster så ramlar inte hästen varken ner på vä bog eller iväg åt andra hållet. Han sitter ihop fram och bak. Och den där jäkla piaffträningen... Alltså jag törs inte säga det högt heller, tänk om jag jinxar det? Jag njuter för fulla muggar. För snart är vi där i svackan igen, alla bra perioder följs ju av en svacka, liten eller stor. Men just nu är det trevligt att få vara ryttare på Mordillo.

 
Jag önskar så att han tog med sig den bjudningen han har härute till banan, han går bara på halvfart mot vad han gör på en stubbåker eller på skogsvägarna. Och just därför har jag hållt till lite extra där nu, som en motivationshöjare. Jag inbillar mig att det såklart kommer ju starkare han blir, och ju smartare jag blir. Jag kom på mig själv häromdagen när jag väl red på banan att jag rider för långa sträckor fortfarande och tror att det ska kännas lika bra som dem första 5 stegen efter övergången till trav. Så jag lade in halter, skrittsteg, ryggningar. Vips så hade jag aktivitet i hästen mer än jag brukar med egen bärighet. Då kan jag som ryttare direkt mjukna och försöka göra mitt bästa för att inte störa. I galoppen gjorde jag enkla byten mellan hö och vä istället för att rida varv på varv på varv, i letandet efter en bättre galopp. Jag får aldrig glömma dem! Hästen gick från 3 delar till 1. Fick den där touchscreen känslan, tryck fram till min hand utan att jag forcerat den eller har spänning. 

Vi tar sats

Molle har känts så fin! Igår vågade jag mig på att trampa honom igen från ryggen och som med mycket annat var det som att vila ifrån det hade installerat rätt knappar och teknik. Väldigt häftigt att sitta på måste jag säga! Han gör mig så lycklig. :) Jag har nog aldrig ridit såhär länge utan att "träna-träna". Men jag går på magkänslan och vågar backa och tänker att vi kan ju saker, vi måste växla ner på alla cylindrar ibland båda två, för att på nytt ta fart och bygga uppåt. Jag sa att som mål detta år kunna "ta kontrollen" över hur man skapar formtoppar och formsvackor, alltså lär sig se tecken och kunna agera utefter dem, och det är det jag gör just nu! Det fungerade inför Storvik och jag tror att det fungerar nu, hästen känns stark och glad, finliret och kvicka steg ska tränas upp med lite intensivare dagar framöver. Fokus just nu ligger faktiskt på mig. Jag vill som jag skrev tidigare jobba upp min sits, min styrka och min teknik. Kroppskontroll under avslappning, hur svårt kan det va!?

Efter gårdagens ridpass, nöjd kille.

Under midsommar ska jag träna för Emma, tack gud för röda dagar och lite ledigt!