Aktivera ridningen

Jag törs inte ens säga det högt. Att Molle känns fin! 
Ni vet när dem blivit starka i det man tränat på. Känslan att han är på plats utan att jag bär på honom eller puttar in han någonstans. När jag ställer till vänster så ramlar inte hästen varken ner på vä bog eller iväg åt andra hållet. Han sitter ihop fram och bak. Och den där jäkla piaffträningen... Alltså jag törs inte säga det högt heller, tänk om jag jinxar det? Jag njuter för fulla muggar. För snart är vi där i svackan igen, alla bra perioder följs ju av en svacka, liten eller stor. Men just nu är det trevligt att få vara ryttare på Mordillo.

 
Jag önskar så att han tog med sig den bjudningen han har härute till banan, han går bara på halvfart mot vad han gör på en stubbåker eller på skogsvägarna. Och just därför har jag hållt till lite extra där nu, som en motivationshöjare. Jag inbillar mig att det såklart kommer ju starkare han blir, och ju smartare jag blir. Jag kom på mig själv häromdagen när jag väl red på banan att jag rider för långa sträckor fortfarande och tror att det ska kännas lika bra som dem första 5 stegen efter övergången till trav. Så jag lade in halter, skrittsteg, ryggningar. Vips så hade jag aktivitet i hästen mer än jag brukar med egen bärighet. Då kan jag som ryttare direkt mjukna och försöka göra mitt bästa för att inte störa. I galoppen gjorde jag enkla byten mellan hö och vä istället för att rida varv på varv på varv, i letandet efter en bättre galopp. Jag får aldrig glömma dem! Hästen gick från 3 delar till 1. Fick den där touchscreen känslan, tryck fram till min hand utan att jag forcerat den eller har spänning. 

Vi tar sats

Molle har känts så fin! Igår vågade jag mig på att trampa honom igen från ryggen och som med mycket annat var det som att vila ifrån det hade installerat rätt knappar och teknik. Väldigt häftigt att sitta på måste jag säga! Han gör mig så lycklig. :) Jag har nog aldrig ridit såhär länge utan att "träna-träna". Men jag går på magkänslan och vågar backa och tänker att vi kan ju saker, vi måste växla ner på alla cylindrar ibland båda två, för att på nytt ta fart och bygga uppåt. Jag sa att som mål detta år kunna "ta kontrollen" över hur man skapar formtoppar och formsvackor, alltså lär sig se tecken och kunna agera utefter dem, och det är det jag gör just nu! Det fungerade inför Storvik och jag tror att det fungerar nu, hästen känns stark och glad, finliret och kvicka steg ska tränas upp med lite intensivare dagar framöver. Fokus just nu ligger faktiskt på mig. Jag vill som jag skrev tidigare jobba upp min sits, min styrka och min teknik. Kroppskontroll under avslappning, hur svårt kan det va!?

Efter gårdagens ridpass, nöjd kille.

Under midsommar ska jag träna för Emma, tack gud för röda dagar och lite ledigt! 

Fullt schema

Det är fullt upp med hästar och jobb! Jag har varit ner en snabb vända till Hammarö och coachat på Ponny SM i dressyr, vilken fantastisk tillställning! Hoppas att jag själv ska få tävla på den anläggningen någon gång i framtiden. Funderar starkt på att besöka det igen när NM går! Är aldrig en dum ide att inspireras av ryttare som är duktigare än en själv. 

Molle har inte gått hårt alls denna veckan, vi har joggat, tränade för en tränare på besök i torsdags, sedan fick han gå på banan även fredagen. Jag vill att han verkligen återhämtar sig och att jag hittar ett mönster i hur jag kan trappa både ner och upp träningen på ett bra sätt. Man kan inte köra hårt hela tiden, man måste träna smart, det tror jag verkligen på. Men man måste också ibland tänja på gränserna, så att man blir starkare. Men just efter man klivit upp på en ny tröskel kan en lugn period göra så att både huvud och kropp får smälta och hänga med, vilket jag tror att det gör på Molle under en lugnare vecka. Och så inbillar jag mig att han längtar lite till att få träna på igen! Han kändes då riktigt på hugget i skogen under veckan. Mjuk och fin. :)

Nu hoppas jag att det blir lite lugnare i mitt liv efter midsommarveckan. Jag behöver lite ordning för att ha rätt motivation och glädje i träningen. När det blir mycket och jag känner att jag måste finnas överallt för alla andras skull så går jag i delar. Och nu behöver jag bli hel igen, mitt vanliga jag. Kram på er!


Såhär skulle jag behöva göra, ta en tupplur just där jag är för tillfället. ;)

Joggar

Igårkväll lyckades vi tajma så perfekt att ridningen blev av direkt efter en störtskur, himlen öppnade sig verkligen. Efteråt kom solen, det blev riktigt härligt väder och grusvägen blir så bra efter ett regn så vi gav oss ut efter vägarna. Tog mig tid att verkligen jobba Molle i grunderna, mjuka upp sidorna och bara rida rundare och lägre. När han var eftergiven genom kroppen så jobbade jag skänkelvikningar över vägen, han gav faktiskt en riktigt fräsch och härlig känsla, en av dem bästa känslor jag haft på tränsbett faktiskt. Tycker att han tar bättre stöd i kandaret men igår kändes det lika bra på tränsbettet. Han börjar bli stark i sin kropp nu, orkar jobba i en ännu lägre form och sträcka ut sig men fortfarande bära sig själv. Underbart att känna den utvecklingen som pilot!

Avslutade med att busgaloppera en lång sträcka, härligt för oss båda att släppa loss. Idag tror jag faktiskt att jag gör något liknande, att tävla en hel helg tar på krafterna och viktigt att han får återhämtning men inte stelnar ihop. Tror att han kan kännas fin idag med. 

Nya hoppskydd! Väldigt bra andningsförmåga och lätta att torka rent. Perfekt på slaskiga vägar!


Videoblogg - TävlingshelgHär är en film från förra tävlingen i Storvik! Om ni gillar att se snuttar såhär så kan ni väl "gilla" så jag vet om jag ska klippa ihop fler och visa eller inte. Kram!

Tävling 10-11/6 Vansbro RS

I helgen har vi varit på meeting! Jag har varit rätt oaktiv på instagram för ibland är man bara närvarande på plats, och har inte haft tid eller lust att lägga upp så mycket faktiskt. Träffat fantastiska människor och gjort 2 bra ritter med min älskade prins. Vi har debuterat nationell Prix St George och vi har fått blodad tand!

I lördags skulle jag egentligen inte ha startat utan vi tänkte stryka och istället lägga tiden på att träna på banan för Jennie som fanns på plats. Men då han känts fin hemma senaste dagarna så valde vi att starta ändå, jag vet att efter debuten i MSVA så ville jag ju göra om det igen direkt efteråt, så bra att rida programmet 2 dagar på rad. Jag var lite för terrig i lördags och litade inte på honom utan jäktade på honom under ritten, blev dock helt OK serier och hö-piruetten 7 7 7. Alla byten var rena, lite trassel med benen i serierna som var så oturligt då det aldrig är något krångel där. Dock en bedrövlig travdel samt sax, men vi ska ju lära oss. Tar med mig % från två domare som hade oss på 62 och 60%! En domare dömde likadant men satte poängen 2 hack ner tyvärr. 

På söndagen var han fin från start på framridningen och jag är så sjukt nöjd med ritten, traven var så mycket bättre då jag andades och tog tid på mig, han flöt fram. Dock räckte vi inte till i galoppen, efter skritten tappade vi kontakten och han släppte bettet i första slutan så det var som att rida på luft, blir lite jäktigt då man vill driva fram honom till stödet igen. I första piruetten tror jag han gick på toa för han stannade bara och skrittade.... Så stor miss! I höger piruetten så hävde han sig sista språnget och fick omslag bak, rättade sig dock och visade bytet på kortsidan fint. Serierna satt, lite hastiga för han laddar på rätt mycket som ni vet. Men otroligt lydiga. Tappade på slutet pga styrkan som saknas, och rutinen. Poängen blev samma som igår trots en bättre trav, men det var alldeles för mycket tapp i galoppen. Så när bägge piruetterna sitter har jag råd med en dålig sax, men det är ju först om ett år vi ska ut och få fina poäng i dessa klasser. Så det var därför jag ville börja träna redan nu!

Tack till min häst som går ut och fixar 2 fina rundor i dessa svåra program! Han är fantastisk, min lilla lärohäst som går genom eld för mig. Tack mamma för att du groomar oss och filmar och fixar allt. Och till Jennie och alla underbara som stöttat oss och hejjat på oss i helgen, kände ett så enormt stöd hela helgen och en gemenskap utan dess like. Jag visste inte att dressyren kunde gå ihop såhär, verkligen roligt. Jag är ju en sån som gärna pratar och umgås, så jag kanske drar åt mig såna människor också. Vi kommer verkligen ha nåt att göra på den här nivån när vi har blivit starkare. Är så inspirerad! ♥♥♥

 
Otroliga foton av Andrea Nordin, tack snälla!

Videoblogg - Vi testarMolle provar sitt nya massagetäcke för första gången.

Glad nyhet

Jag fick precis reda på att vi redan är kvalade till Intermediaire! Hade fel info om vad som gällde för att få starta. Nu ska vi inte starta denna klass men jag har haft som drömmål att sätta ihop en kür och kunna göra en start i kürcupen! Vilket har legat över mig, och jag har längtat efter att få känna att vi är där så jag kan vara "lugn". Så nu är alltså Emma ansvarig att ha tagit en elev från noll till att vara kvalade till svårklass! Heja dig och heja oss! Jag har anmält nationella klasser i helgen av den anledningen att kunna kvala om vi gör en bra ritt men nu känner jag faktiskt bara att vi ska ha roligt och rida så bra som vi kan, så kommer resultaten att komma när vi är mer inridna på denna nivå. Nu bara tränar vi, att ligga på MSVA nivå och kunna hitta ridning inne på banan ska få ta tid, men jag vill kunna styra in och känna att vi gör det som vi gör hemma på träning. Jag ska inte göra det svårare för mig än det är. Och jag har redan börjat skissa mot en kür för vi har blivit tillfrågade att rida en uppvisning på ett jubileum, så hoppas att kunna träna lite redan då.

Nu ska jag drömma hela natten om det här. :)

 
Min lilla räka. <3 

Sprängfylld vecka

Vi tränar på! Molle fick gå ett kort kort pass i söndags när Annika trimmade oss! Var väldigt roligt och gav oss lite ny energi. Jag fastnar gärna i mina problem och ibland måste man bara rida och inte stanna för länge på sina svagheter. Vilade helt en dag där jag testade mitt näst senaste stora inköp: Horsewares massagetäcke. Bara för att hästarna ska få ha det bra och härligt helt enkelt. Det kommer ge ökad blodcirkulation och vara en bra förberedelse speciellt kalla dagar eller bara som lyx. Molle gav täcket tummen upp! Har inte hunnit prova alla funktioner ännu men det hinns med. 

Igår tränade vi för Emma där vi tittade bara lite på galoppen som var väldigt fin, sedan traven där jag fick runda formen och rida skolorna längs långsidorna, Molle blev lite seg och långsam så vi växlade mellan öppna-förv sluta-sluta och lite fram emellan varje omställning. Jag ska traggla vidare på det, för han kan alla saker, han ska bara vara lite snabbare att följa med dit jag styr. Känslan ska ju vara att jag bara rattar omkring i princip, ni har ju sett hur Isabelle gör när hon rider? Ser ut som hon är ute och söndagsåker en sportbil.

Idag började jag från marken och jobbade lite med sidorna på Molle, sedan lite piaffträning för hand och sedan hoppade jag upp och testade lösgjordheten efter min markträning och visst tog han både skänkel och rundade sig. Varje dag kan inte vara samling samling samling. Jag vet det nu haha!
Och påtal om stora inköp, köpte idag också en ny hoppsadel. Gaah jag vet, men har inte haft någon som jag trivts i och nu äntligen. Jättenöjd och Molle med! 

Ibiza har åkt på sommarbete. Hon har utvecklats så otroligt fort och i lördags red vi på banan för Annika (ägare) och wow, vad fin hon är. Riktigt ridbar och talangfull, så självklart ska man avsluta på topp. Nu går hon och 5 andra hästar, bla Emmas 3åring, på bete i gigantisk kuperad hage och mår bra och vilar ut kropp och knopp, växer ikapp lite framtill och förhoppningsvis längtar hon tillbaka lite till mig också under tiden. Men nu är det full fokus på Molle och helgens tävlingar! 

 

Tävling 3/6 Svärdsjö RK

Jag hade egentligen bestämt mig för att stryka denna start då jag och Molle inte kom ihop i onsdags utan det blev bara av och på. Han tyckte det hade varit semester med lösa tyglar och jag fick helt enkelt bara rida och göra övningar för att sätta ihop honom både onsdagen och torsdagen med en skit-känsla, inte alls kul. Vilade honom på fredagen då jag var så ledsen över den hemska känslan så red jag bara litegrann på lördagen och helt plötsligt kändes det bra igen? Så Emma övertalade mig att åka på tävlingen för den var bara 30min hemifrån.

Jag red inte fram just något alls väl där för jag hade ju ridit honom hemma ett par timmar tidigare. Red bara skritt-trav-övergångar med lite tramp för det är de han behöver just nu, sätta ihop sin kropp och vinkla sin bakdel inunder sig. Så jag travade och han kändes helt OK och in på banan, helt ridbar och lydig, vi gjorde inga längningar och lite hög i nacken emellanåt som drog ner poängen. Efter andra galoppvolten råkade vi riva staketet så jag tappade bort mig och fick en blackout gällande vart vi skulle, så saktade av och lade en volt när jag kom på var bytena skulle vara. Men trots det så var det en "stadig" runda på 65% och jag är så nöjd med känslan. Efter förra veckans start när Molle inte tog ett enda steg så var det här en vinst! Han tog skänkeln, hade tryck, jag hade bara inte min snabba ryttarkänsla helt igenom. Men det kommer.

Känner mig så glad för att jag tog kommando och inte en grej han tittade på eller fjantade för, för att jag red varje steg. Tack mamma och Annika för all hjälp! :)

 
 

RSS 2.0