Två sidor av ett mynt

Jag är så trött på att läsa alla dömande inlägg på sociala medier om ryttare och ridning. Missförstå mig rätt, jag tycker det är otroligt viktigt att det blir en diskussion angående träningsmetoder som är felaktiga för hästen, men jag vill också belysa att många väljer bara att följa strömmen och kasta skit utan att ha fakta eller kunskap om ämnet eller ens situationen som diskuteras.

Jag har svårt att förstå att man kan göra saker mot hästarna med våld. Alltså, jag tror att man kan få en häst att springa med våld, jag tror inte du kan få den att göra rörelser med våld. Dagens talangfulla hästar kan dessutom utföra rörelser innan dem är starka för det, det är snarare där jag tror det blir misstolkningar. En unghäst idag måste utmanas så den inte blir uttråkad i sitt psyke, men den måste också hållas tillbaka för kroppen vill mer än den klarar av innan styrkan finns. Så det är en jättesvår balansgång! Men vad jag tror hör inte hit. Det jag ville belysa idag var att det finns alltid två sidor av ett mynt. 

Patrik Kittel tränade för en holländsk tränare som lärt ut rollkur, från början skulle rollkur användas för att få nosen på hästen lägre än bogen, då det utsöndras lugnande och positiva endorfiner i kroppen på hästen som gjorde den lugn, när det blev mer och mer blod i hästarna. Såklart utvecklades metoden och sedan reds hästarna med nosen i bogen i en onaturlig hållning och ni vet resten. Patrik slutade träna på detta sätt, har utvecklat sjukt många GP hästar och är nog den i världen som har flest aktiva GP hästar på den nivån, rider så otroligt mjukt och lätt. För att han är konsekvent och får hästar att lyssna till minsta vink. Men han är föralltid förknippad med denna period av ridning där han på sin tränares bevåg rider hästen i rollkur. Varför? Varför är han föralltid dömd på detta sätt? Ser man inte positivt på att han lämnat detta och nu sprutar ut kunskap och mjuk ridning, han ger så mycket tillbaka till ridsporten.


Vad ser du i denna bild? Ser du ett harmoniskt ekipage, ett föredöme i dressyren?
Jag ska inte hålla er på halster, det är Ingrid Klimke som värmer upp sin Franziskus till Intermediaire 2. Nu är Ingrid en av mina absoluta förebilder och  jag ser upp till hennes ridning, ALLTID! Men jag ville göra er uppmärksamma på att även dem som hyllas tar hårda tygeltag, dem lägger på pisken när hästen inte lyssnat till skänkeln, och dem hamnar på bild i lägen som inte ser trevliga ut.

Jag har som ni förstått inget intresse av att få detta att se ut som någon uthängning, utan jag ville bara visa att man kan se en fantastisk häst och ryttare hamna "behind the vertical" och "trot is not diagonal" och "uugh, modern rollkur bending and counterbending". För sådär låter det på internet, och trollen har bara valt ut vissa ryttare, det kommer ju aldrig spela någon roll hur mycket mer positiv ridning dem bjuder på, om man gjort fel en gång är man föralltid hackkycklingen. Och det tycker jag är jävligt fel och osportsligt!!

Så mycket prestationsångest det finns i denna sport, jag vet många som inte ens kan rida sin häst när någon står och tittar på. Jag tycker det är jäkligt synd att man inte får vara människa i dressyr, man får inte göra fel för att kunna göra om och göra rätt. Det går tyvärr inte att göra alla rätt från början, även då blir det fel. Bara se på vilka hästar det är som får åka in och "rundsmörjas" om och om igen. Det är verkligen konstigt att våra toppryttare i Sverige har friska hästar. Så illa som det låter att dem rider.

Hoppas ni kunde läsa mitt inlägg på rätt sätt, med en nypa salt och ironi, och en hel del åsikt. :)

 
 
#1 - - Sandra:

Så skönt att få läsa detta!