Jogging med eftertanke

Igår tittade jag på Patrik Kittels tv-serie om basridning. Självklar basridning, om än nog så svårt. Jag hade det i bakhuvudet när jag red Molle lite igår. Det var sporadisk ridning, barbacka, egentligen en vilodag. Vi red ut i skogen, galopperade upp för en backe och tränade vår piaff på vårt ställe i skogen, jag har valt ut ett ställe där Molle ska lära sig att veta att här är det alltid piaff, så att jag kan träna på ingången. Och han vet haha. Han är lite klok ibland den där prinsen. Så skönt att träna sånt barbacka, man vill inte skumpa runt i ökad trav direkt. 

Red tillbaka till stallet och joggade på banan där jag ändra tempot men i samma takt, jag gör väldigt mycket växlingar vanligtvis men Molle är expert på att också försöka ändra takten, det är något jag alltid får jobba på. Egentligen är ju piaff "bara" trav på stället så det är bara att jobba sig närmare små steg varje dag.

Något som Patrik är bra på att belysa är ju att det måste vara kvalite på det man gör. Det spelar ingen roll om du gör tio övergångar i minuten om övergångarna är utförda på "fel" sätt. Det är just det här Emma är så noga med på oss! Se till att dem små sakerna fungerar så lovar jag att dem stora rörelser fungerar sedan. Men det är ju just det här som är så svårt: alla ridhandböcker beskriver hur du ska rida övningar m.m. MEN! Det förutsätter att hästen är på plats mellan alla ryttarens hjälper och det är DIT vanligt ridfolk har svårt att komma. Det är ju känslan hos ryttaren som får hästen att komma ihop mellan hjälperna och först då blir det så enkelt som böckerna och dem stora "idolerna" beskriver det. 

Något att komma ihåg iallafall. Vi strävar alltid efter samma mål med hästarna, men olika hästar kräver olika saker och är det något jag lärt mig från resan med Molle så är det att även individens upplägg måste förändras. Jag kan inte värma upp Molle likadant som jag gjorde förra året t ex. Nu börjar han bli vuxen, han börjar bli mer konstant i sin träning och styrka, vilket innebär att jag inte behöver rida lika mycket framåttänkande uppvärmning längre utan kan börja lägga in lösgjörande jobb meddetsamma. Tänkte jag skulle filma ett joggingpass någon dag och låta er hänga på. :)


#1 - - Ellen - tävlingsryttare:

Vart kan man hitta denna serie? :)

Svar: Dressagetour.se :)
Elin Haglöf

#2 - - Maria:

Hej. Visst var serien bra! Just grundridningen är så viktig, att aldrig slarva med den, tror jag är nyckeln till framgång. Blir ledsen när man ser tränare som "bara" låter elever göra krumelurer utan att bry sig om grunden. /Maria

Svar: Jag håller med dig. Man ser hur bra det hade kunnat bli, men så blir det på bekostnad av hästen istället som får kompensera mycket för att kunna göra "rörelserna". Men det är ju det enkla som är det svåra, och något man får öva varje dag medan rörelserna oftast lärs in enkelt och inte behöver nötas varje gång man rider :)
Elin Haglöf