Skitridning

Nej idag gick det inge vidare att rida. Galoppen har jag lättare att hitta ur "skitkänslan" då jag använder mig mycket av enkla byten för att få ihop och kontrollera varje steg. Där kändes han väldigt fin emellanåt. Men i traven blir det bara av och på, där jag vill aktivera bakbenen men hinner inte lätta av i rätt sekund och så blir han att hänga sig på bettet istället för att bli kvick. När han inte lyssnar "rätt" på skänkeln så tappar jag allt. Malin hjälpte mig på slutet med att kvicka upp honom genom att smacka från backen för han stänger liksom av mig lite, och då fick vi tillbaka "min vanliga" Molle, travade bara något varv när han kändes fantastisk istället men gav mig direkt och berömde. Det blir alltid såhär när han har haft lite semester, han ska ridas ordentligt om så bara i 5 minuter för att ha sin arbetsmoral. ;) (Missförstå mig rätt)

Så imorgon kommer det säkert att kännas bättre, nu glömmer vi det här passet och sover på saken. Både jag och Molle. :)

 

Djupvågsbehandling

Molle fick djupvågsmassage i fredags och jag sände det live på instagram, var jätteroligt att testa. Han behövde hjälp med att få in sin vänsterbog, precis det som känts nu på slutet. Han fick lite träningsvärk efter behandlingen och har joggat två dagar men vilar idag, ska rida på igen imorgon kväll så jag tror han kommer kännas fantastisk då.
 
Molle kommer få massage regelbundet detta år då jag gått ihop i ett samarbete med Lotta Tellner som ger djupvågsbehandlingen. Hon gör inte bara massagen, utan hjälper mig känna igenom leder och bogar, knän. Ger mig stretchövningar, allt för att Molle ska fortsätta hålla så bra i den hårda träningen som han går nu. Inte trodde jag väl att lilla jag skulle ha en häst på den här nivån? Som faktiskt utför svåra rörelser rätt enkelt, inte med den bästa kvaliten men med styrka och korrekthet. Att stretcha och massera för att underhålla har blivit en självklarhet nu när det är muskler överallt. För nästan exakt ett år sedan skrev jag ett inlägg där jag berättade att jag aldrig hållt på med varken nånting sådant eller liniment. Nu är jag noggrannare än någonsin och vill ligga steget före om han känns stel eller ojämn någonstans.

Sitter och kollar på Intermediaire 2 i Danmark. Danskarna rider så jäkla bra! Hästarna har tryck, power, energi och är ihop och väldigt lyhörda. Dem "har något att rida på" så att säga. Då ser det enkelt ut. Inte tungt eller långsamt. Verkligen min sorts inspiration! 

 

Sitsträning

Träning för Emma igår och började med galoppen som var fin, uppe och energisk! Värmde med att rida lite skänkelvikning-sluta där jag ställde om utifall jag behövde, snart var sidorna på plats och jag red linjerna ur B5:an, härligt att känna att han var tryggare i dem nu än sist då han var överraskad nästan hur matte svängde runt. I traven bestämde vi oss för att sitsträna mig och rida utan stigbyglar, det var länge sen och väldigt välbehövligt. Men då fick jag lite problem på vägen, för jag måste verkligen jobba upp min egna bålstyrka och magmusklerna för att orka sitta kvar lodrät och inte hamna i bakvikt, lära mig att därifrån släppa ner benen. Jag måste säkert stretcha ut låren också för att inte få den där spänningen/krampen när jag verkligen sitter rakt. Och därifrån ska man inverka rätt och kvickt, puh! Hard work work. Bara att jobba på. Molle försökte verkligen lyssna på allt, och det är som Emma säger, nu påverkar vi centimetrar! Det är så roligt att jobba med honom nu, igår fick vi t ex ta upp formen och länga fram den över tygeln för att riktigt komma igenom med vänsterböjningen. Jättebra och härligt att få lyfta formen på en häst som vi fått jobba så mycket tvärtom med. Nu ska nästa comfortzone utmanas helt enkelt. :)

 

Aha

Molle gick ett pass i ridhuset i söndags, han var väldigt fin och tog alla små halvhalter, jag försökte tänka att jag skulle vara mycket kvickare i min ridning, inte själv bli passiv på fel sätt, utan verkligen fokus hela tiden. Han börjar göra väldigt fina längningar där jag kan fortsätta ta halvhalter och sätta honom mer, vilket gör att han också kan länga ut steget istället för att få symaskinsgången ännu snabbare bara. Skolorna var fina, så jag red programdelar. Tänkte bara på min ridning, så jag ej skulle hamna i Barbie-läget utan rida precis som vanligt. Han var fin!

Galoppen var härlig och framåt, jag behövde bara ta halvhalterna. Han hoppade i torsdags och det kändes som att det satt i, den här lilla busigheten han får.

Igår joggade jag på banan och red bara lösgjörande inför dagens träning. Första gången denna vinter som han kunde galoppera ordentligt på banan, nu är det riktigt bra fäste i den och då är han inte lite osäker som han kan vara, och då travar jag hellre endast. Men nu gick det att rida tempoväxlingar i galopp och jag tog faktiskt upp formen lite i galoppen, jag brukar alltid alltid sträva efter att han ska orka galoppera i den lägre rundare formen men tänkte lite hur Emma red han och vad Patrik sa i filmen och så tog jag upp honom ett snäpp istället för att kräva den lägre formen och då fick jag mycket mer galopp i honom och balans. Jag vet att Molles svåraste är att galoppera rent och balanserat i den låga formen, och jag lägger alltid ner honom emellanåt, men nu ska jag faktiskt fortsätta våga ta upp istället för jag hittade på något här, en känsla som jag vill utveckla. Och han talade ju tydligt om att det var trevligare. 

Ikväll är det träning, längtar! :)

 
Jag fick världens bästa present igår, mamma köpte de vinterfodrade stövlarna som Emma hade köpt men hon trivdes inte i dem, och jag älskar dem! Så jag fick dem i för tidig present, tänker använda dem ända tills det blir vår och svetten rinner igen. Tack mamma!

 

Jogging med eftertanke

Igår tittade jag på Patrik Kittels tv-serie om basridning. Självklar basridning, om än nog så svårt. Jag hade det i bakhuvudet när jag red Molle lite igår. Det var sporadisk ridning, barbacka, egentligen en vilodag. Vi red ut i skogen, galopperade upp för en backe och tränade vår piaff på vårt ställe i skogen, jag har valt ut ett ställe där Molle ska lära sig att veta att här är det alltid piaff, så att jag kan träna på ingången. Och han vet haha. Han är lite klok ibland den där prinsen. Så skönt att träna sånt barbacka, man vill inte skumpa runt i ökad trav direkt. 

Red tillbaka till stallet och joggade på banan där jag ändra tempot men i samma takt, jag gör väldigt mycket växlingar vanligtvis men Molle är expert på att också försöka ändra takten, det är något jag alltid får jobba på. Egentligen är ju piaff "bara" trav på stället så det är bara att jobba sig närmare små steg varje dag.

Något som Patrik är bra på att belysa är ju att det måste vara kvalite på det man gör. Det spelar ingen roll om du gör tio övergångar i minuten om övergångarna är utförda på "fel" sätt. Det är just det här Emma är så noga med på oss! Se till att dem små sakerna fungerar så lovar jag att dem stora rörelser fungerar sedan. Men det är ju just det här som är så svårt: alla ridhandböcker beskriver hur du ska rida övningar m.m. MEN! Det förutsätter att hästen är på plats mellan alla ryttarens hjälper och det är DIT vanligt ridfolk har svårt att komma. Det är ju känslan hos ryttaren som får hästen att komma ihop mellan hjälperna och först då blir det så enkelt som böckerna och dem stora "idolerna" beskriver det. 

Något att komma ihåg iallafall. Vi strävar alltid efter samma mål med hästarna, men olika hästar kräver olika saker och är det något jag lärt mig från resan med Molle så är det att även individens upplägg måste förändras. Jag kan inte värma upp Molle likadant som jag gjorde förra året t ex. Nu börjar han bli vuxen, han börjar bli mer konstant i sin träning och styrka, vilket innebär att jag inte behöver rida lika mycket framåttänkande uppvärmning längre utan kan börja lägga in lösgjörande jobb meddetsamma. Tänkte jag skulle filma ett joggingpass någon dag och låta er hänga på. :)Tre roliga dagar

I onsdags var det träning för Emma där vi i galoppen jobbade med nya linjerna ur B5:an. Då jag gärna red Molle lite som en ostkrok åt höger blev vänsterbytena inte raka, och inte riktigt rena. För att få räta på problemet red vi byten på volt, där det helt enkelt är omöjligt att genomföra utan att ha hästen ihopriden i bägge sidor. Efter det blev det mycket lättare att rida och styra öht. I traven kändes han lite matt så vi red bara tempoväxlingar, vi vet att han kan trava, idag fick bli bara samspel och leka lite fram och tillbaka, växlade mellan att susa fram från skritt och trampa igång. Han börjar bli riktigt på hjälperna där.

Igår var jag till min gamla hopptränare och vi hoppade tillsammans. Om jag är ensam bygger jag inte fram tillräckligt mycket för att det ska få kallas hoppning. :P Han var iaf alert och stark, han hoppar märkbart bättre nu. Han ville ligga lite mot högerhjälperna i en serie där jag fick rida rakt fram mot väggen ochj nästan tänka vänstersväng för att han skulle lära sig att akta sig för högerskänkeln. Vi bytte hästar så jag fick hoppa hennes några språng och hon hoppade Molle, nyttigt och roligt! 

Och idag filmade vi lite på Molle till vår vlogg-serie på Dala Dressage. Emma fick rida, dels ville hon sen tror jag faktiskt inte att varken Malin eller Emma kan använda filmkameran så jag blir liksom förbestämd kameraman! Haha men Emma visade hur vi tränar en individ som min Molle. Han var fin och hon kände bara av lite i galopp och traven, kul när hon sitter upp och kan ge feedback. Nu har Molle en härlig självbärhet och kontakten är så härlig! Gummisnodden går genom både häst och ryttare nuförtiden.

 

Halva januari kvar

Jag hatar när andra skriver ut A men inte säger B.... Men det händer så mycket just nu så jag tror inte det kan vara sant riktigt. Jag och Molle ska iväg på lite äventyr tillsammans, vad det leder till får ni nog se längre fram. Ibland måste man vara modig, och ibland måste man faktiskt chansa lite också. Vi lever ju bara en gång, det måste till att man vågar prova något som man är ny inom!

Men utöver det så längtar jag sjukt mycket tills det blir varmare, det värsta jag vet är att bli genomfrusen och faktiskt längta hem från stallet bara för man går och spänner sig och våndas. Men att vi jobbat på och tränat hela vintern hittills är det som avgör vår utveckling, det smyger istället in någon lugn vecka med mer uteritter och jogging, men i det stora hela har vi utmanat vår comfortzone och steg för steg byggt upp rörelserna och fått mer styrka. 

Jag vet att det går fort nu. Flera år har vi i februari och mars likagärna haft plusgrader och barmark som vi kan ha snö och kallt. Så det är bara att stå ut sista tiden innan solen är tillbaka och ger oss energi. Tänkte faktiskt göra en videoblogg om hur man klarar sig igenom en tuff tid, där ångesten sätter in, dåligt samvete för att man inte orkar o.s.v. Så ja, det kommer många roliga saker på bloggen inom kort!
Kram på er.


Syskon samt far och farfar till Molle, så många liknelser!

Emma fotade en galen Molle igår efter en bakutspark!

Lördag och inte ett bekymmer


Mitt skrittpass gav verkligen massor, idag var Molle ihop från start och jag kunde bara fokusera på att rida in bakbenen kvickare, han var framme för benen från start. Han var pigg och fin, lite spänd för vi var 4 hästar samtidigt som han tycker är lite konstigt, men bra att vi får träna på det. Det måste bara funka ändå ju! Nu var han mycket mer ihop, som vi har jobbat på i veckan. Då kommer han både framåt och uppåt, och inte bara det ena. Hade känslan att han bara tryckte på så jag fick styra och bara göra halvhalter, underbar känsla.

I traven kollade jag lite skritt-halt för att få in mina bakben, sedan några tramp, sedan några skritt-trav där han ska susa iväg som tåget, så från traven gick jag ner till trampkänslan igen för att utveckla metoden och förnya lite. Han var så fin! Så många växlar, från trampa på stället till elastiska längningar, jag kunde knappt sitta ner. Övar på att spänna magen men slappna av i allt annat, svårare än man tror. Ju mer bål jag använder desto finare blir all hjälpgivning då vi sitter "ihop" när jag sitter korrekt. Lade ner till en rund längre form och red skolor längs långsidorna, både rättvända och förvända skolor där han helt lösgjord bara trampade på genom kroppen, superfin i handen, avslappnad och helt med mig i huvudet. Underbara häst, vad han gör mig glad och varm i hjärtat.

 
Skyndade oss hem för mamma hade gjort både lunch och efterrätt till alla i stallet, så blev en superhärlig eftermiddag i solen med -8 och alla i gänget var med. Livet små gyllene stunder, dem minnena man sparar och tar fram en grå dag. Livet är på topp! Hårt jobb lönar sig, jag känner energin kommer strömmandes från alla håll just nu, det gäller att ta vara på chanserna man får! Kram till er.Veckans ridning

Ett riktigt bra lösgjörande pass i måndags där han var jättefin, följt av en check på tisdagen, träning på onsdagen där vi bara red i joggform och i galoppen jobbade vi vidare med branta slutor = mer böjning. Man måste kunna böja hästen, inte halsen. Jättebra kändes det och väldigt väldigt lösgörande för bogarna. Jobbade vidare med galopp på volt där vi jobbar med att hitta flow och energi i den samlade galoppen på böjt spår, utan att han laddar för vändning. Rakt fram fungerar det fint, men svårare böjd då jag tappar ut en hov här och där. Kommer med mer styrka!

I traven kollade vi skolorna och hittade nya verktyg i slutorna. Allt måste gå lite i taget, jag är helt trygg med att inte göra en korrekt sluta, under vägen dit. Man kan inte kasta sig in i det perfekta slutmålet utan måste bygga sina byggstenar på vägen dit. Fungerar inte bjudningen, jobba med den. Fungerar inte sidförande, jobba med den. Fungerar inte linjen, ja ni förstår... Nu börjar vi kunna rida riktiga slutor, inte omställd skänkelvikning haha!


Igår red vi i månskenet och jobbade bara med skritten, som jag har tappat bort senaste veckorna. Jag tog min tid, halt-skritt, få med mig bakbenen utan att han lägger sig på eller älgar, upprepa lugnt och han var såå såå fin. Jag kortade upp skritten rejält där han ska fortsätta marschera under sig, och det är en känsla som man bara önskar alla fick uppleva. När man sitter på bakbenen, och jag varierade med att därifrån länga ut till en mellan eller ökad skritt och varannan gång piaffade vi. Han svarade så fint och det kändes magiskt där i mörkret, med bara månen som lampa, barbacka med min fina vän. Vi kan dansa tillsammans! Travade och galopperade också och det kändes ju så bra tack vare att han verkligen var ihop över ryggen.

 

Solig helg

Efter lite longering och jobb i lång och låg form så var det träning för Emma i två dagar. Igår var han inte på plats utan kändes lite oriden, helt förståeligt. Vi jobbade bara med att plocka ihop alla delar och nu jobbar vi in kroppen ännu mer på plats. Och det blir ett jobbigt skede, då vi kräver mer böjning i hans kropp och då vill han innan han är stark, släppa ut ett bakben eller en bog här och där, eller t ex försöka göra sig rakare igen. Så nu får vi jobba mot vår nästa gräns, där vi ska kunna hålla ihop oss ännu ett snäpp. Jag är så glad att jag har Emma som jobbar med dessa detaljer, där hon försöker förklara så att man förstår. Jag är också glad att jag lärt mig så mycket så jag också fattar denna detaljnivå, om ni förstår vad jag menar.

I galoppen tittade vi bara på volter, där han måste gå med mer böjning men behålla kvaliten i galoppen ändå. Detta är ett jobb som kräver några år till, styrka och smidighet. I ena varvet får jag jobba lite med att flytta ut bakdelen och ställa ut samtidigt, för att jobba in yttersidan för att kunna vända till insidan. I det andra varvet får jag jobba med att placera framdelen efter bakdelen lite så han kan galoppera rent genom hela det böjda spåret, och inte häva sig i insidan.

I traven jobbade vi på åttvolter där jag gjorde samma sak som i galoppen. Tills idag hade det gett resultat redan, där han var mycket lydigare och på plats från start, så jag fick börja med att rida programlinjer och rida in bakbenen ordentligt så jag inte tappar det bara för jag tränar program. Han gjorde jättelydiga byten, men lite platt, då vi var på ridbanan och jag tror han inte är 100% säker på underlaget. Fortsatte med att verkligen hålla ihop ytter och inner på böjda spår i mindre volter utan att tappa rytm eller kvalitet i galoppen. Svårt, men måste jobbas på just nu. 

I traven kollade vi öppna-slutor från B5:an och när vi ska få vänsterbogen lite mer på plats så låser det sig lite, så vi fick försöka luska oss runt det genom olika tricks. Han provade att hänga lite i bettet, då får jag bara vara snabb att lätta av så han inget har att hänga i. Det gäller att hela tiden ligga steget före och försöka hinna rida rätt innan det blir fel, hur lätt nu det verkar. Jag ska iaf jobba på med detta, då jag antagligen har tappat ut ytterbogen i mina försök att lösgjöra högersidan.

Han är dock fin att rida, nu ska vi ner i en svacka sedan ska vi ta oss upp igen!

 

Lugn vecka

Man behöver inte alltid planera in vila, för det mesta kommer dem lite naturligt av sig självt. I tisdags red jag ut och avslutade på ridbanan, onsdag joggade vi på banan då det skulle bli kallt på torsdagen. Torsdagen hade vi -20 och vila, idag skulle det bli bättre redan på morgonen men vi har haft -27 och stallet frös nästan ihop direkt hästarna hade lämnat boxarna så dem fick gå in igen kl 10 för att hålla rören igång. Dem rörde sig inget ute heller men det är aldrig kul att tumma på rutinerna såhär. Men jag kan tycka det är bra träning, ibland måste dem ha boxvila och då kan det vara bra att prova heldagar här och där, om hästen inte är van.

På eftermiddagen ska det bara vara -13 så då ska jag rida. Ett joggingpass med början i longerlina, så han helt utan mig och i sin egen balans får värma upp kroppen lugnt och sakta. Jag har en tendens att vilja för mycket när jag sitter upp, och då är min lösning som sådan. 
Vår söta stallkatt Curry. Jag har tonvis med foton och bilder på henne så jag får kämpa för att inte lägga ut allt på instagram. <3 Man vill ju dela till andra när hjärtat värms så av hennes charmiga upptåg.
Ibland blir ABC lite omvänt

Ja ena dagen gör man byten i varje och andra dagen försöker man vara överens om att hästen bör gå på tygeln. Haha! Jag vet att min häst är sånhär, han kräver mycket grundläggande arbete och fastnar man en endaste gång i att han får "ta till" sina knep (höja nacken, släppa kontakten och vara bakom skänkeln) så faller man dit. Jag vill lära mig vara ännu mer konsekvent, men ibland är det så roligt att leka och lattja. Skärpning Elin! Fast jag vet att en dålig dag här och där kommer och gör ingenting, jag är väldigt bortskämd med bra pass på min häst så jag ska inte klaga. Idag ville han gå i sin lite höga form där han spänner underhalsen för att slippa lyfta upp sin överlinje så att säga. Men det var bara att ta tag i saken och börja från början. Följa tygeln, ta halvhalten, ta drivning. Börjar skritt-halt och därifrån jobbar vi upp oss. I slutet travade han i en låg rund form, PÅ tygeln, med halvhalterna inbyggda och i en trav som var lagom framåt. Härligt! 

Ibland måste man påminna sig om att det är resan som är rolig, för vet ni att när hästen har gått bra 4 pass i rad då börjar man fundera på vad man ska hitta på att göra nästa ridpass egentligen haha. ;)

 
 
 

Nyårsridning

På nyårsafton var jag och Molle ute i skogen och galopperade, han gjorde byten i varje och piaff som om han aldrig gjort något annat på barrstigarna runt sommarstugorna. Jag red Ellie på banan och satt upp på Coco också, man ska ta sina chanser att rida andra när man kan och har tid. Igår hade det däremot fryst ihop igen, det svänger verkligen snabbt! Banan fryst, jag åkte till ridhuset och under tiden jag red hade det kommit 3 cm snö så vägen hem var inte rolig! 

Igår var han lite loj. Jag förstår till 100% att han inte kan ge allt varje dag, men han försökte släppa ryggen och höja upp halsen och hålla balans på istället för på sina bakben. Då blir han lite att han bara tar sig uppåt men inte framåt. Så nästa pass blir en ta-igenom-pass. Det betyder att jag jobbar med vårat problem, antagligen blir det mest övergångar skritt-trav där han ska suga tag som ett tåg på räls framåt, inte trampa igång. Som jag alltid sagt, man måste blanda om det ska bli läckert, han måste få vara lika säker på impulsen från mig vad den betyder vid varje tillfälle, jag försöker verkligen ha disciplin på mig själv och tänka att jag driver olika beroende på vad jag vill. Som i passagen ska jag ta bak skänkeln och driva lite vartannat bakben i taget, i traven framåt vill jag ha en kvick touch fram, i trampet vill jag bara starta och sedan ta halvhalter. Det måste vi träna varje dag, kommunikationen oss emellan alltså. När han vill komma upp med halsen lite så blir han att vagga lite, för då kompenserar han med sina bakben genom att kliva dem lite utanför magen istället för inunder. Då blir siluetten att formen är bra, men bakbenen fuskar. Och så blir det ryttaren som får göra jobbet för då börjar det svaja lite. När han kliver in med bak och bär upp sig så vinklas alla leder baktill och bakdelen sänks, ryggen höjs, "bakre" magen sänks på ett vis, bogen kommer upp och halsen välver sig mellan bogarna. Haha.... Vad de låter roligt. 

Idag blir det lugnt, han har gått bra senaste dagarna. Vi måste ge det tid, för jag känner att vi börjar befästa det här och då blir vi kvar i denna period där det kommer kämpas lite med styrkan för att sedan komma framåt ännu mer. Så man måste se glädje och ha tålamod även i dessa perioder! :)

 
Mina älskade stövlar! Bästa jag har haft (har inte haft så många hahah) Petrie Sublime.

RSS 2.0