Utbildningsskalan: takt

Jag har förr skrivit om den tyska utbildningsskalan som ett bra instrument för all ridning. Viktiga baspelare som inte går att fuska med eller ta genvägar med. Det är väldigt många som slänger med vad som är allra viktigast och vad som ska komma först, och på den tyska skalan är det "takt" som kommer på steg 1. Självklart ska stegen kombineras för att nå målet att öka ridbarheten i hästen, men det är ändå lustigt att så många som använder sig av denna just inte har kommit till steg 1 ännu, en takt.

Att rida fort ger inte en bra takt. Att rida sakta ger inte en bra takt. Att tempoväxla däremot brukar ge balans och låter ekipaget hitta den takt som hästen kan bära sig i, och känner sig bekväm med och således kan låta sig påverkas i. Det var bara en fundering jag haft då många som pratar om lösgjordhet m.m. inte ens rider sin häst i takt ännu. Takt i comfortzone är olika från häst till häst, men när hästen har olika takt mellan fram- och bakbenen så är den ur takt. Att gångarterna ska vara rena är en förutsättning tycker jag. Många måste våga rida sina hästar lite mer friskt för att få rena gångarter, vissa måste ta tillbaka för att hästen ska kunna balansera sig. Det jag vill säga är att det finns lika många vägar som det finns hästar, och att alla system inte fungerar på alla hästar. Ofta är det vi ryttare som skapar våra problem, för hästen brukar inte ha så många problem från start, men vi måste göra fel för att lära oss något. Men det är viktigt att man analyserar sig själv och ser sina brister så att man kan jobba vidare och lära sig något av det istället! :)

Det är så roligt att nörda ner sig i sånt här, men lika viktigt är det att kunna rida utan att tänka. För mycket gör vi på känsla, och det är så det skapas magi!