Steg för steg

Har verkligen jobbat med att stärka självförtroendet på Molle, våran träning hela hösten har verkligen gett resultat. Man går bak 1 steg sedan fram 2. Han är väldigt rolig att rida, vi får användning av alla våra verktyg och jag är snabbare att jobba från grunden och upp till olika nivåer för varje träningspass. Vissa dagar stannar man liksom på nivå 1, andra dagar börjar man på 1 sen går man vidare hela vägen upp och ibland kanske bara till 2 och 3. Men man går hela tiden tillbaka när något inte fungerar och kollar av grunden igen. Men ju mer utbildad häst man får, desto "snabbare" går det att backa. T ex, efter galoppen tar jag trav och ska rida några skolor. Om jag får kommunikationsstörningar när jag travar runt fyrkanten gör jag bara några övergångar. Om jag inte blir förstådd går jag direkt ett steg till och gör halt, igångsättning. Då brukar man hitta vad som kan störa, t ex så vill Molle gå balanstrav sista stegen i en övergång och vaggar liksom ner i skritt. Det är felaktigt, så då kanske jag måste göra några kvicka halter från trav för att han ska bryta mönstret och kliva under sig istället för att sätta bakbenen lite åt sidorna. Så upprepar jag några gånger så fungerar det igen plus att jag då fått honom mer reaktiv och kvick.

Förut kunde jag istället fokusera så mycket på problemen istället för att bara organisera och ta fram ett verktyg, som jag gör nu nästan på autopilot. Att gå igenom en svår period i ridningen är verkligen den bästa läxan för att lära sig rida! Om man inte har möjligheten att bara sitta på högt utbildade hästar förstås. :)

I lördags var vi ute och galopperade över fälten, han var helt sjukt pigg och när vi åkte till ridhuset igår var han så fin och lätt att rida, jag trodde vi skulle spränga taket men nej, han ställde upp och uppförde sig så fint. Vi jobbar bara grunderna ute i skogen så när vi kommer iväg till ridhuset är det som att man kan ta vid, och träna lite rörelser bland annat. Vi bytte 5 i varje, bara testade fortsätta ge byteshjälp och japp, det förstår han och kommer säkert göra ganska enkelt. Sen kommer det få ta mer tid att på riktigt slappna av men det gör han när han får självförtroende i rörelsen, vilket han garanterat kommer få om några år. Marie berömde våra korrekta och raka byten, vilket vi har Emma att tacka för! Istället för att göra fler byten på bekostnad av svaj och gung, så kommer jag forsätta göra 1-1 o.s.v. och hålla dem raka för jag vet att han kommer klara hur många jag än ber om. Kvalite framför kvantitet!
 
#1 - - Jenny:

Hej,
Jag hamnade på din blogg då jag sökte information om Bates Innova.
Har du kvar din? Och om du har det, är du fortfarande lika nöjd?
Mvh,
Jenny

Svar: Hej! Den är jätteskön och hästarna trivs jättebra med den. 😊
Elin Haglöf