Ny tröskel

Igår var det träning i ridhuset, första gången för hösten och vintern. Molle var en smitare i början, han ville inte komma ihop och jag vet att det skulle komma snart då han varit så stark och fin länge = vilket innebär att man kräver ännu mer samling, mer bärighet och att han är ihop tidigare in i passet och längre under passet. Då höjer man ribban lite till och det var lite jobbigt, så han provade att göra som han gjorde i våras. Jag ville ha in högersidan och ställde i höger tygel, då tog han tag i bettet där istället för att ge eftergift. Så sprang han iväg så! Haha som en ponny. Men han sansade sig snabbt och jag började med att bara rida in bogarna med skänklarna, så fick jag känna mig för och vara väldigt försiktig med tygeln tills han hade kommit in i jobbmood. 

Vi började med att rida galoppombyten på volt. I början var Molle överallt, han laddade för byten, samtidigt som han var lite isär så han tyckte varje uppmuntran från mig att komma ihop var väldigt onödig. Men det är väldigt bra att träna på sådant här fast det inte känns tiptop, för det gör det ju sällan på tävling.

I traven var han finare, börjar kunna lämna tryggheten i den låga formen och behålla samma takt i den högre. Men jag måste hela tiden hitta spelet, drivning, halvhalt, mjukna - repeat. På en millisekund så det inte syns. Jag blir för långsam och håller i tygeln en sekund för länge, det är sån stor skillnad när vi rider den högre formen då, det är så viktigt att ha timing. Men det kommer! Nu har han ju en fin hög form, inte en hög nacke. Jag börjar få bakbenen till tyglarna, så att jag har alla fyra hovar i sätet eller hur man ska förklara. När det känns som en stor boll av energi som du har växelspakarna till, då är det rätt. Det är ett dragläge, som väntar på gas eller broms. 

Vi red iaf öppnorna på meddellinjen. Dem var bra idag, ställde om något steg i början för att få bägge sidor, och det kommer ju. Så det utvecklas fortfarande. Slutorna likadant, sedan lade vi ihop öppna - diagonalsluta som i B5an. Avslutade med några längningar där jag måste erbjuda lite mer stöd om vi ska hålla ihop det hela, han har inte bärigheten där ännu, så man får antingen be om mindre eller hjälpa mer. Joggade av i en rund låg form där jag fortsatte med lite skolor, för att det ska kännas enkelt och för att stretcha honom lite. Han är så ärligt på tygeln nuförtiden att jag inte längre har problem med uppvärming/avvärmning. Han följer handen vare sig jag lägger fram den eller kortar den. Och går att påverka med nosen i backen, det är jätteviktigt. 

Tisdagens ridpass

Imorse blev det ett trimpass på banan. Jag har ännu en gång kommit till insikt att jag måste komma till jobb snabbare. Varför ska jag rida omkring lite mysigt framridningsstuk ett helt pass? När jag vill tävla med bakbenen i tyglarna. :) Idag värmde jag låg i trav, kollar att han bogarna följer med tyglarna och att jag kan ställa i nacken utan att resten av kroppen påverkas. Sedan tog jag galopp. Huh säger jag bara. Det var häst med 3 meter både på längd och bredd tror jag, så jag fick rida min hatövning och ganska direkt kom han fram och loss i kroppen. Kändes som att han var lite stelbent först men efter den övningen kom han på hjälperna. För er som inte vet, hat-övningen är sluta över banan i galopp, 2 språng rakt, båge i förvänd galopp, 2 språng rakt, skänkelvikning tillbaka över banan, båge i rättvänd galopp, sen börjar det om. Och gör man rätt så är den väldigt lösgjörande, samlande och bra för mycket saker.

Efter det red jag slutorna som i MSVA, sedan rakt fram. Han var inte riktigt på plats för att göra bytet idag, det var inte läge att börja med det idag för han blir lite trött efter vi gjort många slutor, det är hans jobbigaste rörelse. Jag gör hellre slutan bra idag, än både slutan och bytet halvdant. Det kommer med mer styrka! 

Tog traven sen där jag inte hittade någon takt alls först, men efter jag jobbat tempoväxlingar där fokuset ligger på att han ska komma ihop så mycket som möjligt så började bakbenen komma till tyglarna. När kugghjulet där liksom hakar i så är vi som i ett hamsterhjul, det bara rullar på, framme och undan i bägge sidor. Red lite öppnor där fokus inte ligger på att göra en perfekt öppna, utan ingången, sen kan jag behöva ställa om lite utåt för att få in ytterbogen mer. Då ställer jag om några steg sedan tillbaka igen. För att förbättra och förstärka rörelsen i helt. Inte för att idag rida en perfekt öppna. Traven blev riktigt bra, samlade mot passage och idag hade jag ett dragläge där jag kunde påverka honom, jag kände hur jag fick den där mixen av höjd och längd på steget, där var han mjuk och fin i sidorna, den traven kommer jag leta efter nästa år på tävlingsbanan hoppas jag! :D Just nu ska vi hitta steget innan, som vi har befäst under sommaren/hösten iår. Den här taktfulla, lagom, traven som bara flyter på med fin kontakt mellan mig och Molle. 
Så idag är jag väldigt nöjd med travarbetet, han kämpar på bra och har en fin inställning just nu.

 

Morgontur

Igår fick Molle skrittas ner till sjön och tillbaka för att få se något annat men ändå vila, jag brukar oftast vila honom dagen efter tävling. Han kanske inte är så kroppsligt trött men lite mentalt ibland. Idag blev det ett pass på åkern, värmde i trav på lite stora serpentiner sedan blev det galopp. Jag brukar lösgjöra honom i galopp första dagen efter en vila eller något annat som kanske "stört" våran finlirs-känsla. Anledningen till det är bara att han har lättare för den gångarten och jobbar automatisk mer med ryggen själv. Började med att ställa mig upp och rulla igång en större galopp, inte en kvickare utan dem där avslappnade långa sprången. Satte mig ner och började med detsamma att känna lite på sidorna genom att rida lite öppna - ställa om i öppnan till förvänd sluta - tillbaka. Det här gör jag för att få sidorna "intill varandra" så att säga. Därifrån tempoväxlar jag, till en början lite mindre, bara så att jag känner. Sedan gör jag "större" tempoväxlingar under rakriktning, när jag har lite böj på bakbenen så kan jag kvicka upp dem på det sättet. Att göra lite byten gör Molle busig och glad, så det gör vi när han känns sådär spikrak och fin. Men idag gjorde han bara det i vänstergaloppen, så nu blir det att lägga lite krut på att få upp högersidan.

Jag känner ju Molle så väl nuförtiden, och jag brukar inte trava så mycket när jag vill ha ett pass att "komma tillbaka" på. Dels för att jag vet att han blir bättre ju fler pass jag rider, det hör väl ihop med att han börjar bli vuxen, och då vill jag inte hamna i en situation där jag lär rida längre och längre för att få en bra känsla. Jag blir inte stressad för att han inte känns superfin varje dag, jag vet att han är kanon igen imorgon eller dagen efter det.