Ny tröskel

Igår var det träning i ridhuset, första gången för hösten och vintern. Molle var en smitare i början, han ville inte komma ihop och jag vet att det skulle komma snart då han varit så stark och fin länge = vilket innebär att man kräver ännu mer samling, mer bärighet och att han är ihop tidigare in i passet och längre under passet. Då höjer man ribban lite till och det var lite jobbigt, så han provade att göra som han gjorde i våras. Jag ville ha in högersidan och ställde i höger tygel, då tog han tag i bettet där istället för att ge eftergift. Så sprang han iväg så! Haha som en ponny. Men han sansade sig snabbt och jag började med att bara rida in bogarna med skänklarna, så fick jag känna mig för och vara väldigt försiktig med tygeln tills han hade kommit in i jobbmood. 

Vi började med att rida galoppombyten på volt. I början var Molle överallt, han laddade för byten, samtidigt som han var lite isär så han tyckte varje uppmuntran från mig att komma ihop var väldigt onödig. Men det är väldigt bra att träna på sådant här fast det inte känns tiptop, för det gör det ju sällan på tävling.

I traven var han finare, börjar kunna lämna tryggheten i den låga formen och behålla samma takt i den högre. Men jag måste hela tiden hitta spelet, drivning, halvhalt, mjukna - repeat. På en millisekund så det inte syns. Jag blir för långsam och håller i tygeln en sekund för länge, det är sån stor skillnad när vi rider den högre formen då, det är så viktigt att ha timing. Men det kommer! Nu har han ju en fin hög form, inte en hög nacke. Jag börjar få bakbenen till tyglarna, så att jag har alla fyra hovar i sätet eller hur man ska förklara. När det känns som en stor boll av energi som du har växelspakarna till, då är det rätt. Det är ett dragläge, som väntar på gas eller broms. 

Vi red iaf öppnorna på meddellinjen. Dem var bra idag, ställde om något steg i början för att få bägge sidor, och det kommer ju. Så det utvecklas fortfarande. Slutorna likadant, sedan lade vi ihop öppna - diagonalsluta som i B5an. Avslutade med några längningar där jag måste erbjuda lite mer stöd om vi ska hålla ihop det hela, han har inte bärigheten där ännu, så man får antingen be om mindre eller hjälpa mer. Joggade av i en rund låg form där jag fortsatte med lite skolor, för att det ska kännas enkelt och för att stretcha honom lite. Han är så ärligt på tygeln nuförtiden att jag inte längre har problem med uppvärming/avvärmning. Han följer handen vare sig jag lägger fram den eller kortar den. Och går att påverka med nosen i backen, det är jätteviktigt.