Grundridning

Jag har alltid sagt att man måste ha en bra grund för att ha något att stå på. Något som man bygger på och utvecklar ifrån, och faller tillbaka på om det gått på tok längs vägen. Grundridning för mig är det som man gör varje dag. Jag har hela pass där det bara är grundridning och pass där det är fokus på tävlingsdelar och programrörelser efter uppvärmningen.

För mig är grundridning att ha renodlad kommunikation med hästen, och vardaglig problemlösning. När jag skriver problemlösning, så handlar det inte om problem som är otäcka eller att hästen faktiskt har "problem" utan det handlar om att få svar på varje hjälp, och att göra något åt det annars. Att ägna pass åt att faktiskt träna sakligt på våra problem, utan att göra massa teknikaliteter. T ex. Om någon rider 10 skänkelvikningar med ungefär samma problem varje gång så skulle jag inte rida 10 till och hoppas att det löser sig av att jag upprepat samma sak. Jag bryter ned rörelsen, analyserar varför det inte går bra. Tar hästen sidförande skänkeln? Ramlar den bara åt sidan? Vill den böja halsen istället för att ställa i nacken. När jag ser på det så istället så tränar jag därefter specifikt på det som inte fungerar, sedan när jag har det på plats så provar jag skänkelvikningen igen. 

Det är precis likadant med oliksidiga hästar och galoppfattningar. Gör inte fattningen 100 gånger och tro att det fungerar nästa gång. Sätt hästen i position för att klara av uppgiften. Om den inte är undan innerskänkeln eller kastar ut bogen, eller går emot hjälpen precis vid fel tillfälle så kommer den inte klara fattningen. Återigen, bryt ned problemet och lös grunden, att lära hästen att kasta sig in i galopp trots att den inte är på plats eller knuffas ur balans för att ta galopp är bara en lösning på symptomet. 

Det finns ju tusentals situationer som jag skulle vilja ta upp specifikt, men det kan jag inte göra. Grundridningen ska genomsyra all träning, och man måste våga skilja på uppvisningsridning och träningsridning. I träningen så måste vi bryta ned rörelser till att göra alla små detaljer bra, på en tävling kanske man får uppvisningsrida och låta problemlösningen vara klar på hemmaplan, man är ju där för att rida program.

Grundridning till vardags måste vara baserat på hästens förutsättningar för arbete. En häst som är framtung kanske ska ridas en större del av passet på bakdelen än i låg form för det vardagliga jobbet, en häst som vill släppa ryggen och höja huvudet ska ridas mer lång och låg. HUR man rider vardagsjobbet skiljer sig från ryttare till ryttare. Man måste ha acceptans och förståelse nog för att respektera att alla gör på olika vis. Men i grund och botten handlar det om att hästens ridbarhet ska öka. Den ska svänga för dina hjälper, gasa, bromsa och gör den det så kan man följa den utbildningsskalan man följer. 

Går det sen på tok när man lär in nya rörelser, såsom byten t ex. Backa bandet, gå till din grund. Varför gick det på tok? Hade hästen alla förutsättningar för att träna på detta idag? Hade jag reaktion för skänkeln? Var den rak o.s.v. Det här kan man prata om i oändlighet men det var iaf ett skrap på ytan. Kram på er! :)