Grundligt pass

Molle fick ta det lugnt i helgen, han har gått väldigt bra och mycket träning senaste tiden så i lördags och i söndags red vi ut i skogen, mest skritt, klättrade upp och ner i backar, travade litegrann men inte med något jobb av nåt slag. Väldigt mysigt och skönt, och bekvämt såklart. Så idag vi vi tillbaka lite i business. Vi åkte till grannkommunen och red på en fin utebana med dressyrstaket. Och det var väldigt nyttigt! Molle ignorerade kompisen vi hade med oss (yes!), så skönt att det där med mötesskyggheten bara kommer i faser, som jag redan visste. Är ett test från hans sida. Men hans andra sida kom fram, hans lilla lilla spänning som gör att han går in i trans och stänger mig ute. Perfekt att få möta den sidan på en annan dag än tävling! Kändes riktigt bra faktiskt då jag löste det snyggt och enkelt genom att renodla hjälperna.

Lättast för oss är att börja i galopp då rytmen är bättre än i traven, då rider jag på framåt och ser till att han svarar kvickt för min skänkel, han ska inte springa iväg från hjälpen utan han ska tänka framåt och där stämmer jag av med halvhalter för att hitta ett dragläge, där jag sedan kommer hitta alla växlarna. Men i början finns bara FRAM och TILLBAKA. När jag tar mina halvhalter vill jag få samlad galopp, när benen kommer vill jag ha ökad galopp (i tanken).

När han lyssnar på det så kommer dragläget och då kommer finliret av sig självt, därefter rider jag ett nytt tempo var 3:e galoppsprång. I vänster får jag jobba mycket med förvänd vänsteröppna där jag ställer om till vänster emellanåt för att checka av att han kommer igenom vänstersidan utan att välta. Idag fick jag verkligen till det, han blev rak! Och då kommer bägge bakbenen in under magen som två motorer, när jag då samlar så bara lyfter manken och dem vinklas ännu mer. Åh, det är så roligt! Men svårt. Men idag var jag duktig, för när vi kom fel så gick jag tillbaka till att bara kolla gas-broms och så hittar vi rätt igen. Och hö-vänsterbytena var så fina idag! Vi utvecklas! Det är den bästa känslan.

Red mycket delar ur B4:an och nu börjar skolorna sitta mer. Nu VILL jag sätta både trav och galopp-delen på samma program! Börjar få lite vinnarskalle nu. Det är inte bara kul att få delta, jag vill komma till ridning på banan och jag vill få dem poäng jag vet att vi kan få. Nu ni, vaknade tigern. 

I traven jobbade jag mest på att sänka nacken och trava genom kroppen. Galopperade av honom lång och låg, han gör det jobbet bäst i galopp. Vi avslutade allt med att skritta ut på vägen en bit och tillbaka. Mycket roligt att åka iväg och bara rida, så det inte blir så spänt och allvarligt av allt när man är iväg.

En vanlig dag

Man får hela tiden höra att man måste jobba hårt om man vill komma nånstans inom ridsporten. På samma gång säger dem att hårt jobb räcker inte, då skulle väl alla rida Grand Prix? Men man måste ju börja någonstans. Och jo, det är sant att det bara är ett hårt jobb med beslutsamhet och målmedvetenhet som krävs. Hur mycket vill du? Jag tänkte schemalägga en vanlig dag för mig när jag jobbar på mitt heltidsjobb och en dag när jag är ledig. Jag har gjort ett val att inte skriva om hästarna jag tränar utöver min egna om inte ägaren vill det/ber mig skriva, så ni vet inte så mycket om hur dagarna ser ut på riktigt.

  
 

En arbetsdag mitt i veckan kan se ut såhär:
8-18 jobbar på mitt heltidsjobb
18:20 framme i stallet, ätit nåt i bilen
18:30 rider en träningshäst som kommer till ridbanan
19:30 rider en till
20:15 gör ordning Molle, rider honom
21:30 klar i stallet, åker hem
22:00 lagar mat i pjamas och förbereder morgondagen
22:30 måste sova annars är jag zombie imorgon bitti

Om jag inte rider Molle på kvällen så rider jag honom innan jobbet, men då måste jag va i stallet strax efter 5 för att hinna duscha innan jag börjar. Min mamma är guldvärd som vill följa till stallet dessa dagar då hon oftast gör kaffe och kvällsfika som vi kan äta i stallet.

En ledig dag kan se ut såhär:
6:00 stallet och släpper ut, mockar & fixar till alla eftersom Emma släpper ut när jag jobbar
7:00 frukost hos Emma
8-12:00 rider vi alla hästarna
13:00 äter lunch, oftast hemma nu när vi äter sockerfritt
Efter lunch finns alltid nånting att jobba med på gården eller i stallet
15:00 hästarna släpps in, träningarna börjar för Emma och jag åker iväg och har träningar och rider hästar ända till sent på kvällen.

Jag är tacksam att vi har ett system i stallet som fungerar riktigt bra, jag får hjälp med Molles utsläpp och mockning (för att vi ska ha det så fräscht som möjligt i stallet) mot att jag släpper ut alla Emmas och mockar åt henne dem dagar jag kan. Vi försöker ha en bra balans av tjänster och gentjänster, så att vi båda får ut något av hjälpen. Vi är ju ett team! Och då hjälper man varandra.

Dock avsätter jag också helt lediga dagar då jag bara rider 2 kanske och sen umgås med min sambo. Jag behöver också dagar att få slippa se människor, då jag jobbar med folk både i butik och med hästarna. Vissa dagar måste man stänga av det och bara vara jag, så får alla sms och meddelanden vänta tills dagen därpå. Skönt och viktigt för mig.

Det jag ville komma till är att om man vill bli duktig, så måste man jobba hårt. Rida så mycket man kan! Och det går fastän man bor i stan, har heltidsjobb, inte har egen gård eller något annat förspänt. Jag började med att hjälpa andra, skapa kontakter, visar att man vill jobba och lära, och nu står jag med min tränare i ett privat stall, får jobba som beridare utöver mitt heltidsjobb, får nya elever/hästägare som vill ha hjälp av mig, och min tävlingshäst har precis lärt sig lyfta på benen som en dressyrhäst, känns som om hela livet ligger framför mig. För ridning tänkte jag hålla på med tills den dagen jag inte kommer upp i sadeln längre, om sisådär 40 år kanske?

Film maj 2016


En liten filmsnutt på oss från maj månad. :)