Djupvågsmassage omgång två

Igår fick Molle en ny vända med djupvågsmaskinen. Det var en helt ny häst. Spänningarna fanns inte kvar, han tillochmed lutade sig mot maskinen och visade henne var hon skulle arbeta. Han sov från start till slut. När hon sedan fick arbeta på vänstra sidan av nacken så bara släppte jättemycket i honom! Helt otroligt vad en enda behandling kunde göra, och vad månne det bliva om vi fortsätter? Hans muskler kommer gunga fram när vi swishar förbi i ökad trav! :D Så tacksam för den hjälp jag får av djupvågsbehandling, i samarbete med Lotta Tellner och Anna Blondell. 
Så häftigt. Idag får han nya skor, så han är helrenoverad inför tävlingsstart på lördag. Vi får se hur träningen känns inför lördag, om vi åker. Vi red för Birgitta i förrgår och jag hade en fruktansvärt dålig känsla. Jag måste liksom veva igång Molle och starta maskineriet för att ha något att rida på, annars kommer vi i det läget där han stänger av litegrann. Men hon ville prova en annan approach, samma som alla andra tror ska fungera. Men det gör inte det med den här hästen, jag har alltid sagt att man måste träna han lite annorlunda, och andra som hoppar upp och rider har ju inge svårt att rida honom så det är liksom ingenting som är konstigt egentligen, men man måste ha vissa saker på plats innan man kan kräva vissa andra saker helt enkelt. Som att ha gas för att man ska hitta broms. Att ha lite motor innan man kan ha samling. Samling ska vara uppsamling av energi, inte långsamt, energilöst och segt. I mina ögon! :) 

Men jag vet att Birgitta hade för avsikt att "visa" mig någonting, för hon tror att Molle kan springa Grand Prix. Och hon vill att jag ska bli duktig, så hon satte mig i skiten av en anledning. Jag ska bara smälta det och ta med mig något från det! Emma hjälpte mig att jogga Molle igår, alltså från marken, och det kändes bra igen. Jag måste ha hästen framför mina hjälper, han får inte stänga av och ignorera skänkeln. Finns mycket kvar att lära mig!


Midsommarhelgen

Molle har gått bra senaste dagarna, Emma satt upp på midsommarafton då jag bara fick en på/av känsla i stödet. Jag fick lära mig en ny teknik förra veckan, och nu märker Molle att jag är snabbare än han ibland och då provar han lite olika saker när det blir lite jobbigt, t ex när jag vill ha in bakbenen längre under magen. Så jag hamnar i ett läge där jag istället blir osäker, vet inte vad jag letar efter. Molle är en häst där man nästan alltid vill ha mer stöd, vad gör man då när den hästen suger tag för mycket på bettet och tågar på, ni förstår mina tankeförvirringar. Emma satt upp och kände och kunde sätta ord på mina känslor. Molle var jättefin. Emma sa också att ibland tror jag att det är värre än det i verkligheten är. Förra sommaren sprang han liksom fortfarande, och när Emma satt upp och bara "joggade" omkring så såg han jättefin ut. Så jag måste lita på att det är bra, bara för att det inte känns helt f a n t a s t i s k t så behöver det inte för det vara DÅLIGT.

Sen satt jag upp efter Emma och kände lite mera, och i läget där jag fastnar så mjuknade jag av, för att ta om tygeltaget istället för att hålla kvar som jag gjorde i min panik, och då blev det mycket bättre. Imorgon ska vi träna för Birgitta Kjellin som kommer upp i hela 3 dagar! Så idag blir det jogga igenom kroppen, kolla av gas/broms och lite sidvärtes.

 


Att ta det lugnt

Nu har Molle fått tagit det lugnt ett par dagar. Igår värmde jag bara honom innan jag hade ponnyridning med lite vänner som kom på besök. Han gick så snällt med både vuxna och barn, haha skeptikern! Blev så stolt över honom. En av dem hade jag lovat en ridlektion, han har aldrig ridit på riktigt. Men gud vad orolig jag blev när han skulle trava och tappade balansen, klämde sig fast med skänkeln och höjde händerna, Molle är ju inte förlåtande som en ridskolehäst, han undra vad han menade för kommando och blev lite orolig. *apa med händerna för ögonen* Hjälp! Jag sprang ju med och höll i lina och ropade "ptroo"! Haha efter alla hade ridit så fick jag lov att hoppa upp och känna litegrann på honom. Han kom ihåg allt, puh. Efteråt fick han ju massage, så imorgon ska han också ridas lite lugnare, bara röra på sig i skritt trav och galopp. Så börjar vi träna ordentligt igen till helgen. Gud, hur gör folk som inte tränar?? Jag vill träna varje dag! Jag värdesätter att man myser och fillifjonkar med sin häst, men jag vill träna hårt och på svåra saker, tänk att man kan sakna det efter bara 3 dagar sen tävling. 


Mitt största driv med hästarna är att man utvecklas så mycket. Jag är glad för alla små framsteg. Jag vill ha en mening med att träna, ett mål. Partnerskapet med min häst är så viktigt. Hela MITT liv kretsar kring hur Molle ska tränas. Och med det gäller det att läsa av honom hela tiden, behöver han gå lite mer den här tiden, ska han vilas lite extra, nu sätter han dem musklerna, nu har vi lärt oss nåt nytt då behöver vi backa bandet o.s.v. När har hästen en formtopp, hur känner jag igen dem här signalerna m.m. Lyhördhet för hästen. Men samtidigt måste man våga t r ä n a. Det finns ingen topphäst som vilar sig i form, man kan inte vila hästen varannan dag och tro att det kommer fina resultat. På en lägre nivå ja, men det är inte heller snällt mot hästens kropp. En elitidrottare som helt plötsligt ska vila efter att ha tränat hårt, den kan ta stryk av det. Har man kommit så långt så man jobbar med finlir så kommer man dessutom märka att ekipaget måste träna tillsammans flera dagar på rad för att det här detalj-arbetet ska sitta i ryggmärgen på båda två, känslan för det lilla lilla försvinner om hästen ska vilas hela tiden.

Molle börjar ju bli vuxen nu. Han är fortfarande en ung häst, men han tränas som en vuxen med kortare lugna perioder emellanåt för återhämtning. Han är ju inte riktigt gjord för det dressyrjobb vi tränar på, så han tränas på ett lite annorlunda vis mot hur man kanske tränar en häst som har gångart i sig. Allt går ju ändå, så man måste bara hitta andra sätt och vägar. Det är iallafall spännande... Nu blev det ett lite luddigt inlägg men jag kan avsluta med att säga god morgon, hoppas ni får en fin onsdag. :)