Galoppintervaller

Idag har alla hästarna varit ett snäpp finare! :)

Molle fick gå ett "kort" pass idag, för när jag kortade tygeln och travade fram kändes han så loss och fin, en perfekt dag att gå vidare till att göra saker men jag bestämde mig för att låta det hållas där med den känslan också, så jag red bara ett kortare pass. Travade fram i 5-6 minuter där jag hade låg handställning = låg form men rund. Han var följsam och framme på bägge tyglarna, kändes ingen skillnad mellan hö och vä varv. Det måste vara till stor del att jag blivit rakare i bäckenet sen kiropraktorn som gör att han blivit jämn, vilken tur Molle har som inte längre har en helt sne pilot.

Tog galopp, han bara var framme i handen, tempoväxlade med alla dimrar, från långsam till kvick och tillbaka till långsam både i korta och långa språng. Eftersom jag red på åkern kan man lätt hamna i stora böjda spår så jag red på ordentligt framåt, sedan lade jag en åtta/tiometersvolt i en mer satt galopp där jag inte lät honom sänka formen utan verkligen kvickade upp bakbenen av vändningen istället för att bli sävlig och långsam. Spåren i snön hjälper till att verkligen rida den storlek på volt jag ville ha, och komma ut på samma ställe där jag längde honom igen. Bra övning, åt bägge håll. Han var så fin och jämn så jag började byta galopp och bytena var spikraka, så jag testade en serie med 4 byten. Att något som känts så långt borta förut kan kännas så enkelt, när allting är på plats. 

Fortsatte jobba sidorna och han känns så kraftfull och stark, jämnare än någonsin och det syns på hela han. Kraft ifrån bakdelen, fin i pälsen, musklerna bara bubblar på honom och han är skitglad. Känns som att jag har hittat till en jämnare träning nu när vi har möjlighet att rida lite på åkern och inte bara stänga in oss i ridhuset denna dåliga vinter. Det ska på lite flås nu så kommer han vara i storform till sommarens tävlingar. Det är många bitar som har fallit på plats och mer ska därtill. Tänk i sommar? Nästa år?! :)
Nu fokuserar vi dock på här och nu, och njuter av att jag har en frisk och glad häst som jag får träna med varje dag.

Film från ridbanan


Från galoppen får vi gratis lösgjordhet med oss, som ni ser i filmsnutten borde jag ha gått tillbaka ett steg där på mitten men gnesar mig igenom det istället. Så bra att filma av den anledningen, nästa gång kanske jag göra några galoppövergångar och får tillbaka det. Mycket att lära!

En solig ledig lördagEn underbar dag! Ledig helg för första gången på väldigt länge, känner att jag verkligen behövde detta. Det blev dock ingen lugn och ro, utan har haft full fart hela dagen som började i ridhuset med ridning av häst nr 1. En travare faktiskt som behöver hjälp att lösgjöras och bli smidigare, mycket roligt faktiskt, dem har fantastiska psyken. Jag jobbar med hästens ägares fru och dem har frågat länge efter en tid att få träning, och idag var första gången. 

Sedan red jag samma ponny som jag red tidigare när vi hade hästbytardag med teamet, skimmelponnyn Daisy. Hon behövde trimmas, ägaren var förkyld och sportlovet väntar. Så jag ska rida henne 3 gånger nu i dagarna. Hon var så fin så.

Sedan trimmade jag lite med Molle på banan hemma = mamma fick träna med nya kameran! Bilderna är helt oredigerade så ni får stå ut med det. Nu har vi hittat lösgjordhet i uppvärmningen igen, känns helt enligt plan. Nu ska bara lösgjordheten följa med upp i samling och högre form, och där måste jag backa tillbaka emellanåt för att behålla samma känsla. Men jag får fler & fler verktyg varje dag, och tackar Molle för en ny chans att bli bättre varje dag. Känns iaf som att han har blivit starkare i den samlade traven, och orkar lite fler steg, men jag måste påminna mig själv om att gå tillbaka ett steg då och då, kanske lägga en volt och lösgjöra lite mer genom att lägga ner formen och låta han tänka lite mer framåt utan samling så han får en "paus".

Avslutade med att rida nya tillridningshästen som kom idag. Roligt. :)


Molle börjar bli musklad nu!