Lite ridpass

På juldagen var vi till ridhuset efter 2 lugna dagar. Efter hoppningen blev det 45 min skritt, Molle var såklart busig som tusan och skulle lattja och ha sig. Häftigt att han är i sån toppform. Vila på julafton då vi for omkring från förälder till förälder hela dagen. Men i alla fall, pigg och fin på juldagen. Han är alltid fin numera efter vi har hoppat, känns stark i sina bakben och bjuder på av sig själv. Jag var lite trött så jag åkte med som en trasdocka ungefär, orkade inte hålla min bål stilla så jag höll inte ihop honom riktigt, utan han fick brassa omkring. Och det roliga är att han verkligen vet att han är fin, ju mer jag skratta desto mer tog han i och sprätte på sina ben, haha! Han är för rolig. Det har trillat ner en polett tack vare vår trampträning, den har gett det resultatet vi ville under denna vinterträning. Har verkligen hittat Molles bakben, och tack vare det så fungerar allt! Det är en amazing känsla, nu har vi tränat upp denna häst i snart 4 år och börjar kunna sätta ihop allt och han arbetar korrekt i rörelser. Nu ska bara min unghästridning på honom försvinna så börjar vi se respektabla ut tillsammans.

Igår var han ännu finare, men då hade jag bestämt innan att rida ett lösgjörande pass då han fick göra allt roligt dagen innan. Jag började med skritten, hitta suget i tygeln, en skritt med bärighet, inte gå iväg eller lägga sig på. I traven började jag med mycket skänkelvikningar och sluta-skänkelvikning, öppna där jag gjorde övergångar till skritt, sen igång igen. Valde att fokusera på att han skulle ta mark framåt, för vi har jobbat mycket uppåt en tid igen. Jag vill som sagt kunna styra det själv, om steget ska bli litet, kort, högt, långt, kvickt, långsamt m.m... Då måste man leta knapparna och inte bara göra det man kan i sin comfortzone. Försöker värma honom i en ekonomisk trav, det är hans lilla shettistrav där vi bara kollar av att han följer bägge tyglarna, att han gasar för benet och att han kommer tillbaka för förhållande säte. Innan det fungerar går jag inte vidare. Fungerar dem bra, så sätter jag ihop det mer intensivt under passets gång. T ex genom att rida öppna, då måste mer samling komma samt böjning, att växla rakriktning med öppna är bra för att komma igång och rida varje steg. När han är mer samlad så försökte jag bara åka med och växla tempo med sätet. Han är fantastisk att rida på då!

I galoppen tittade jag jag mest på att hitta sidorna, kunna påverka galoppen i bägge sidor utan att han byter eller blir spänd. Jag började i höger och red tvära slutor längs fyrkanten, lika i andra varvet där jag växlade mellan högersluta i vänstergalopp, och förvänd sluta. Alltså lite kontraställning för att få in höger till mig, för att sedan kunna runda i vänster på ett ärligt vis, och inte bara böja en hals. Efter det red jag på kvartslinjerna och bytte en eller 2 gånger på den linjen. Får inte kasta oss till höger i högerbytet, då ser det inte trevligt ut. Vänsterbytena är jättefina. Jobbade på att rida rakt, titta rakt, byta rakt. 

Längesen jag skrev ett sånt här inlägg, hoppas det är kul att läsa! :) 
#1 - - Sofia:

Jätteroligt att läsa :)

#2 - - Stina:

Detta är helt klart mina favoritinlägg. Så intressant att läsa om ridpass och teknikträning!