Hela veckan

I tisdags blev det ett litet pass i skritt på banan. Eftersom den är hård kan man inte rida i högre gångarter utan jag tränade mest bakdelsvändningar, sidvärtes och så övade jag på trampövergångar. Vi började tänka så förra vintern för att kunna kontrollera både steglängd och höjd ännu lite till, och ett bra sätt att lära bakbenen att böja sig i övergångarna. Ur detta har ju våran fina samling blivit starkare, och jag provade även att stanna kvar i trampet. Först blev han mer aktiv bak än fram, vilket är positivt då han bak inte har förstått travtakten utan gärna trampat lite jämnfota. Då tänkte jag bara framåt mot trav och då lyfte han fram och började trampa. Så duktig! Jag upprepade med att samla skritten, starta med min personliga "piaff" signal och så tänka trav men fortsätta samla på stället. Jätteduktig och många klappar! Han fortsatte även när jag klappade, när han lärt sig både hur han ska sätta sina fötter och få blivit starkare så kommer han nog göra det i sömnen. :)

Tränade för Emma på onsdagskvällen och vi gjorde lite liknande i traven med bara tempoväxlingar, först mellan skritt och trav med lite tramp både upp och ner ur gångarterna. Sedan tränade vi lite i passagen, att inte bara ha en takt i passage utan kunna påverka kvickheten däri. Så svårt och såklart tungt styrkejobb, det är en styrkesak och kommer bli bättre i takt med att man blir starkare. Molle trampar i sirap när han ska gå den slags "piaff" som han i nuläget kan gå, men det kommer med styrkan, inget man kan skynda fram!
I galoppen övade vi slutorna och växlade mellan arbets och mellangalopp.

Tandläkaren kom sedan på torsdagen och Molle var jättefin i munnen utan skavanker, bara att raspa lite på utsidan där det blir vasst, behövde inte kolla med nå kortare intervall utan minst ett år tills nästa. Känns skönt då han i princip bara gått på aachennosgrimma och senaste 2 månaderna ridits på kandar väldigt mycket. Det säger kanske att känslan är det som avgör, han har ju känts så tillfreds och nöjd med kandaret och därför har vi fortsatt ridit på det. Och det verkar falla Molle i smaken både psykiskt och fysiskt.

På fredagen blev det ett till skritt och trav pass på banan, han kändes inge annorlunda efter raspningen men jag valde att rida på tränsbett första dagen. På lördagen blev det ridhuset med en plan: att göra 100 enkla byten. Det jobbet avslöjar så mycket. Styrka, reaktion, lydnad, tajming m.m. Så häftigt att efter att ha gjort enkla byten bara runt fyrkantsspåret så kändes han så "med" så jag red en meter innanför och gjorde några ettor (byten i varje). Han var så duktig, finns film på instagram här.

Idag red jag för Emma där vi började med att kolla lite samling i galopp, övergick till att vända i piruettänk till att gå in och rida halvpiruetterna men att bestämma antalet språng sedan gå rakt ur för att vända klart på en annan punkt. Nyttigt och något som vi alltid tränat, control. I traven började vi med att rida skritt-travövergångar med fokus på att trava "fram" i övergången, då vi tränat så mycket tramp-liknande i veckan. Då valde jag att lägga fram skänkeln när jag skulle fram i trav, så förstod han enklare. Några repetitioner sedan red vi lite skolor. Dem börjar bli så fina, både öppnor och slutor längs långsidan. Travade av i en rund form där han med fortsatt stöd fick stretcha överlinjen. Är så lycklig att så mycket börjar falla på plats. Min fantastiska häst, med en stor vilja att ställa upp. Tack vare den som vi kommit så långt! 


Molle skulle få gå fri i ridhuset, då går han till utgången och myser...


Övergångar mellan skritt-trav med tramptänk.


Duktig häst efter fina ettor!
 

Min tjusiga och kaxiga sadelskylt! Äntligen på plats.