Årets slut

Om en dag räknas min häst som vuxen! 8 år gammal, och jag har haft äran att spendera min tid med honom sedan februari året han fyllde 3... Underbart! Och jag hade aldrig kunnat ana att vi skulle vara här idag om någon frågade: var ser du er om 5 år? Jag står med min tränare sedan 2½ år och vi har utvecklats så fort, jag har gjort en satsning inom dressyr, en disciplin jag inte visste något om för 5 år sedan och jag har gått från att aldrig tävlat dressyr till att göra byten i varje, känna på piaff och passage, trimma skolor och på det så har vi haft så jäkla kul längs vägen! Årslutet är här nu, men det känns aldrig som ett slut, bara som en början! Nästa år tror jag vi blommar ut, på riktigt, när vi får visa upp oss i svårare klasser och njuta av att ha kommit dit.


Igår tränade vi för Emma, har känt att vi ska börja ta oss an något nytt snart men jag gör gärna det med Emmas ögon på oss. Vi fick börja med att träna en liten sax, sluta in till kvartslinjen, byte och sluta tillbaka med byte. Fick räkna exakta språng för att det inte ska bli "lite som de blir" utan vi måste båda vara skärpta och vakna. Först när jag skulle växla från sluta till skänkelvikning innan bytet så ramlade han iväg i skänkelvikningen, för jag tryckte bort honom för mycket med innerskänkeln, men sen fick jag koll på det och så avslutade vi med att rida upp på medellinjen, göra en sluta till höger - byte - sluta till vä kvartslinje - byte - sluta till medellinjen - byte och gå ur. Han är amazing! Han är kanske inte så rolig att titta på runt runt runt på fyrkanten men han blir fin och spännande när han gör rörelser och saker. Bra egenskap haha!

I traven tog vi sitsträning först, sedan gick vi över på slutorna. Böjningen är så mycket bättre redan nu jämfört med förra veckan. Nu ska vi orka hålla mer böjning i skolorna utan att det kväver gången eller energin. Är så roligt när vi jobbar med centimetrar! Snart är det millimetrar och sen är det bara känslor, som Emma uttryckte det. Jag lever för det här!

Molle i piaff, vi gör 2-3 steg åt gången som styrketräning.

Så musklad och fin!

Filmvisning

Här kommer en träningsfilm från nu i december. Jag förstår inte hur han utvecklas, men poletterna trillar ju ner en efter en och då är allt vi tränat på så "självklart", vi har byggt upp grunden men bara väntat på den där "aha" från Molles sida och nu ramlar dem in, så vi kan visa vad vi har väntat på. Många tycker jag har ridit "på" Molle mycket eller ridit fort eller så, men så kul att få visa att vi letade efter det här. Han är en riktig fröjd att rida på, jag är så stolt och varm i hjärtat över oss och våran resa.

Lite ridpass

På juldagen var vi till ridhuset efter 2 lugna dagar. Efter hoppningen blev det 45 min skritt, Molle var såklart busig som tusan och skulle lattja och ha sig. Häftigt att han är i sån toppform. Vila på julafton då vi for omkring från förälder till förälder hela dagen. Men i alla fall, pigg och fin på juldagen. Han är alltid fin numera efter vi har hoppat, känns stark i sina bakben och bjuder på av sig själv. Jag var lite trött så jag åkte med som en trasdocka ungefär, orkade inte hålla min bål stilla så jag höll inte ihop honom riktigt, utan han fick brassa omkring. Och det roliga är att han verkligen vet att han är fin, ju mer jag skratta desto mer tog han i och sprätte på sina ben, haha! Han är för rolig. Det har trillat ner en polett tack vare vår trampträning, den har gett det resultatet vi ville under denna vinterträning. Har verkligen hittat Molles bakben, och tack vare det så fungerar allt! Det är en amazing känsla, nu har vi tränat upp denna häst i snart 4 år och börjar kunna sätta ihop allt och han arbetar korrekt i rörelser. Nu ska bara min unghästridning på honom försvinna så börjar vi se respektabla ut tillsammans.

Igår var han ännu finare, men då hade jag bestämt innan att rida ett lösgjörande pass då han fick göra allt roligt dagen innan. Jag började med skritten, hitta suget i tygeln, en skritt med bärighet, inte gå iväg eller lägga sig på. I traven började jag med mycket skänkelvikningar och sluta-skänkelvikning, öppna där jag gjorde övergångar till skritt, sen igång igen. Valde att fokusera på att han skulle ta mark framåt, för vi har jobbat mycket uppåt en tid igen. Jag vill som sagt kunna styra det själv, om steget ska bli litet, kort, högt, långt, kvickt, långsamt m.m... Då måste man leta knapparna och inte bara göra det man kan i sin comfortzone. Försöker värma honom i en ekonomisk trav, det är hans lilla shettistrav där vi bara kollar av att han följer bägge tyglarna, att han gasar för benet och att han kommer tillbaka för förhållande säte. Innan det fungerar går jag inte vidare. Fungerar dem bra, så sätter jag ihop det mer intensivt under passets gång. T ex genom att rida öppna, då måste mer samling komma samt böjning, att växla rakriktning med öppna är bra för att komma igång och rida varje steg. När han är mer samlad så försökte jag bara åka med och växla tempo med sätet. Han är fantastisk att rida på då!

I galoppen tittade jag jag mest på att hitta sidorna, kunna påverka galoppen i bägge sidor utan att han byter eller blir spänd. Jag började i höger och red tvära slutor längs fyrkanten, lika i andra varvet där jag växlade mellan högersluta i vänstergalopp, och förvänd sluta. Alltså lite kontraställning för att få in höger till mig, för att sedan kunna runda i vänster på ett ärligt vis, och inte bara böja en hals. Efter det red jag på kvartslinjerna och bytte en eller 2 gånger på den linjen. Får inte kasta oss till höger i högerbytet, då ser det inte trevligt ut. Vänsterbytena är jättefina. Jobbade på att rida rakt, titta rakt, byta rakt. 

Längesen jag skrev ett sånt här inlägg, hoppas det är kul att läsa! :)