Årets slut

Om en dag räknas min häst som vuxen! 8 år gammal, och jag har haft äran att spendera min tid med honom sedan februari året han fyllde 3... Underbart! Och jag hade aldrig kunnat ana att vi skulle vara här idag om någon frågade: var ser du er om 5 år? Jag står med min tränare sedan 2½ år och vi har utvecklats så fort, jag har gjort en satsning inom dressyr, en disciplin jag inte visste något om för 5 år sedan och jag har gått från att aldrig tävlat dressyr till att göra byten i varje, känna på piaff och passage, trimma skolor och på det så har vi haft så jäkla kul längs vägen! Årslutet är här nu, men det känns aldrig som ett slut, bara som en början! Nästa år tror jag vi blommar ut, på riktigt, när vi får visa upp oss i svårare klasser och njuta av att ha kommit dit.


Igår tränade vi för Emma, har känt att vi ska börja ta oss an något nytt snart men jag gör gärna det med Emmas ögon på oss. Vi fick börja med att träna en liten sax, sluta in till kvartslinjen, byte och sluta tillbaka med byte. Fick räkna exakta språng för att det inte ska bli "lite som de blir" utan vi måste båda vara skärpta och vakna. Först när jag skulle växla från sluta till skänkelvikning innan bytet så ramlade han iväg i skänkelvikningen, för jag tryckte bort honom för mycket med innerskänkeln, men sen fick jag koll på det och så avslutade vi med att rida upp på medellinjen, göra en sluta till höger - byte - sluta till vä kvartslinje - byte - sluta till medellinjen - byte och gå ur. Han är amazing! Han är kanske inte så rolig att titta på runt runt runt på fyrkanten men han blir fin och spännande när han gör rörelser och saker. Bra egenskap haha!

I traven tog vi sitsträning först, sedan gick vi över på slutorna. Böjningen är så mycket bättre redan nu jämfört med förra veckan. Nu ska vi orka hålla mer böjning i skolorna utan att det kväver gången eller energin. Är så roligt när vi jobbar med centimetrar! Snart är det millimetrar och sen är det bara känslor, som Emma uttryckte det. Jag lever för det här!

Molle i piaff, vi gör 2-3 steg åt gången som styrketräning.

Så musklad och fin!

Filmvisning

Här kommer en träningsfilm från nu i december. Jag förstår inte hur han utvecklas, men poletterna trillar ju ner en efter en och då är allt vi tränat på så "självklart", vi har byggt upp grunden men bara väntat på den där "aha" från Molles sida och nu ramlar dem in, så vi kan visa vad vi har väntat på. Många tycker jag har ridit "på" Molle mycket eller ridit fort eller så, men så kul att få visa att vi letade efter det här. Han är en riktig fröjd att rida på, jag är så stolt och varm i hjärtat över oss och våran resa.


Lite ridpass

På juldagen var vi till ridhuset efter 2 lugna dagar. Efter hoppningen blev det 45 min skritt, Molle var såklart busig som tusan och skulle lattja och ha sig. Häftigt att han är i sån toppform. Vila på julafton då vi for omkring från förälder till förälder hela dagen. Men i alla fall, pigg och fin på juldagen. Han är alltid fin numera efter vi har hoppat, känns stark i sina bakben och bjuder på av sig själv. Jag var lite trött så jag åkte med som en trasdocka ungefär, orkade inte hålla min bål stilla så jag höll inte ihop honom riktigt, utan han fick brassa omkring. Och det roliga är att han verkligen vet att han är fin, ju mer jag skratta desto mer tog han i och sprätte på sina ben, haha! Han är för rolig. Det har trillat ner en polett tack vare vår trampträning, den har gett det resultatet vi ville under denna vinterträning. Har verkligen hittat Molles bakben, och tack vare det så fungerar allt! Det är en amazing känsla, nu har vi tränat upp denna häst i snart 4 år och börjar kunna sätta ihop allt och han arbetar korrekt i rörelser. Nu ska bara min unghästridning på honom försvinna så börjar vi se respektabla ut tillsammans.

Igår var han ännu finare, men då hade jag bestämt innan att rida ett lösgjörande pass då han fick göra allt roligt dagen innan. Jag började med skritten, hitta suget i tygeln, en skritt med bärighet, inte gå iväg eller lägga sig på. I traven började jag med mycket skänkelvikningar och sluta-skänkelvikning, öppna där jag gjorde övergångar till skritt, sen igång igen. Valde att fokusera på att han skulle ta mark framåt, för vi har jobbat mycket uppåt en tid igen. Jag vill som sagt kunna styra det själv, om steget ska bli litet, kort, högt, långt, kvickt, långsamt m.m... Då måste man leta knapparna och inte bara göra det man kan i sin comfortzone. Försöker värma honom i en ekonomisk trav, det är hans lilla shettistrav där vi bara kollar av att han följer bägge tyglarna, att han gasar för benet och att han kommer tillbaka för förhållande säte. Innan det fungerar går jag inte vidare. Fungerar dem bra, så sätter jag ihop det mer intensivt under passets gång. T ex genom att rida öppna, då måste mer samling komma samt böjning, att växla rakriktning med öppna är bra för att komma igång och rida varje steg. När han är mer samlad så försökte jag bara åka med och växla tempo med sätet. Han är fantastisk att rida på då!

I galoppen tittade jag jag mest på att hitta sidorna, kunna påverka galoppen i bägge sidor utan att han byter eller blir spänd. Jag började i höger och red tvära slutor längs fyrkanten, lika i andra varvet där jag växlade mellan högersluta i vänstergalopp, och förvänd sluta. Alltså lite kontraställning för att få in höger till mig, för att sedan kunna runda i vänster på ett ärligt vis, och inte bara böja en hals. Efter det red jag på kvartslinjerna och bytte en eller 2 gånger på den linjen. Får inte kasta oss till höger i högerbytet, då ser det inte trevligt ut. Vänsterbytena är jättefina. Jobbade på att rida rakt, titta rakt, byta rakt. 

Längesen jag skrev ett sånt här inlägg, hoppas det är kul att läsa! :) 

God fortsättning

God jul och god fortsättning på er. Hoppas helgen är precis som ni vill ha den, firandes eller inte. Idag är det äntligen lugn och ro så jag har sovit utan alarm, vaknade såklart lite tidigt ändå men snart är det dags att åka till ridhuset. Så längtar ju efter att få ta mig iväg! Men först ett par timmar framför film på tvn. Så vill jag fira julen dag 2. ❤


Bra huvud

Foto: Mira Lindgren

Molle gjorde en jättebra träning igår, där vi började med galoppen och tittade lite mer på piruetterna. Kontroll på steglängd, höjd, vändning. Det ska inte bli ett trick, det ska gå att bestämma antal språng och hur kvicka, och komma i och ur precis som du vill. Vi tränar mer på det än att faktiskt vända, det tror jag gör skillnaden i att vi inte får så många efterkommande problem. Ett steg i taget, bygger vi ihop en rörelse. Precis som vi brukar.

I traven var han jättefin, så vi började med att trampa. Och nu har vi hittat rätt sätt. Han var jätteduktig. Efter några i rätt riktning så tog vi traven och nu må ni tro att han växte. Hittade verkligen sina bakben och välvde över ryggen och det var "bara" att styra. Med full fokus haha! Det är så underbart att jag lärt mig rida såhär. Vi gjorde väldigt fina slutor med ännu mer bakben, men då blir det lite jobbigt så jag får ställa om till skänkelvikning innan han hinner komma på att det var drygt. Svårt och utmanande, nu ska denna nivå befästas och stärkas så kommer han dansa fram i allt vi gör. Min älskade prins, så bra huvud och så mycket vilja! Det kan slå en flashig gång, det bevisar sig om och om igen. Fina tramp, om nåt år kan vi nog börja träna på det, på riktigt.

Massor att träna på

Träning för Emma i fredags! Red fram med fokus på att ge hjälp vid rätt läge. Tajming och känsla helt enkelt. Och att få svar. Jag vill veta att jag har en skala med hur stor reaktion jag vill ha. Ibland vill jag ha en 5:a och ibland vill man ha reaktion för en 10:a och dem växlarna ska vi kommunicera fram. Och däremellan ska man inte störa utan vara så ljudlös man kan istället. När jag värmt lite så började jag med att byta lite, han kvicknar till, tycker det är det roligaste som finns och blir glad och nyfiken, bättre start kan man inte få. 

Då är ingenting svårt, red fina galoppslutor ur A1:an med byte rakt fram, Emma hjälpte mig med piruetterna där jag fick putta ut höger bak lite för att dels kunna balansera lite mer på ytterbak och komma inunder med vänster bak sen fånga upp högersidan i vändningen så han kan jobba sig med yttersidan runtom insidan, då han nästan försvinner lite i vä-piruetten. I hö har vi tvärtom, där vill han så mycket till höger så där gäller det att holka ur insidan lite för innerskänkeln, brukar rida ett språng vändning sen ur, vändning sen ur o.s.v.

I traven började vi med trampning, vi jobbar på att Molle ska reagera på ett annat sätt för skänkeln. Han tar i mer och stannar mer i luften när jag skänklar, och nu vet ni ju att han ska bli kvickare, inte långsammare. :D Ett evigt pusslande! Jag fick äntligen till det när vi hittade roten - samlade skritten. Han får inte gå "iväg" i samlade skritten, lägga sig på. Han måste gå på sina bakben, marschera utan att vara för framåt. Jag släpper iväg honom helt enkelt, men nu är han ingen bebishäst. Känslan i den samlade skritten var ny, men fantastisk, han kändes en decimeter högre i manken. Därifrån kunde jag starta honom och han svarade som vi ville. Duktig häst! 

Traven är ju jättefin nu, och nu börjar den visa upp sig i skolorna också. Han gjorde en fantastisk öppna, så vi tittade lite på diagonalslutorna. Jag tvärade lite mer än vad vi brukar men efter piaff-jobbet så var han väldigt ihop och jag fick för första gången till en fin sluta där han fick med sig yttersidan utan att för den delen lägga sig på innerbenet. Wow, han fortsatte genom slutan att trava sådär fint som bara han kan! :D

Vilken häst jag har. Älskar att träna med honom! 

 
 

Beauty

Efter en riktigt bra träning för Emma i fredags blev det en mystur när fotograf Mira Lindgren kom förbi under lördagsmorgonen för att fota lite. Ljuset blev väldigt häftigt, råkade såklart välja veckans enda molniga dag. 


 

Ännu en veckas träning

Förra veckan var lite av ett kaos. Därav utebliven bloggning. Han som har min transport på verkstad hör aldrig av sig, skulle få en offert på jobbet (som redan är klart) förrförra tisdagen, men har fortfarande inte ringt tillbaka. Så jag tycker det är riktigt tråkigt och känner mig jobbig som måste låna transport hela tiden för att kunna få till ridningen ordentligt. Nu har den varit borta snart 6 veckor för något som var väldigt enkelt att fixa, det är inte helt enkelt att stå utan transport denna tidsperiod! 

Träningen har iaf gått väldigt bra. Vi fortsätter blanda vår träning, vi mixar påskjut och bärighet, på ny nivå såklart. Måndagen blev ett pass i ridhuset på träns, ett joggingpass till en början där jag bara kollade av lite sidförande och mycket förvänd galopp. Dock blev jag lite väl girig för han var såå fin, så jag testade lite svåra saker och lät han vrida sig lite i bytena o.s.v för det var så kul för mig att göra serierna, han gör dem så lätt. Sa till mamma att det här får jag ju igen när man släpper grunderna lite.. Och jajemen. Tisdagen var det lite överallt. Så det blev bara tempoväxlingar, fånga in sidorna och vara mellan skänkel och stödet. Han blir liksom lite bakom mig då, så då gör vi bara basic basic, svara framåt och svara bakåt. Men på signalen, inte 3 steg efter. På onsdagen var det mycket bättre, då red jag lite skolor som extra tillägg.

På fredagen red jag för Emma då jag fick göra lite svårare saker för att väcka Molles uppmärksamhet. Han tycker det är tråkigt att rida runt runt så jag får väcka honom genom att göra lite byten, det är han bra på och blir glad och nyfiken av det jobbet. Han var så fin, så jag fick träna på lite ettor. Jag började göra byte-byte, sedan fortsätta rakt fram och göra igen. Sedan gjorde vi 3 i rad. Wow! Vad han kan! Det är som Emma säger, han blir riktigt fin när han får göra dessa svårare saker, då blir han intressant att titta på.

Vi jobbade också med trampningen, Molle har en jättefin passage men han trampar i sirap när vi ska gå över till piaff. Så vi har lite jobb framför oss med fotsättningen. Målet är att vi ska kunna växla mellan kvickt och långsamt som vi vill, man kan inte bara ha en växel. Inte för det vi vill göra alltså. Det är också det som saknas i det övriga arbetet just nu, att han kvickt lyfter tassarna vid halvhalten, för han travar jättefint och gör saker fint, men det är den lilla touchen i halvhalten som behövs. Vi jobbar på, ska jobba trampet lite ute i nedförsbacke, där blir det automatiskt en samling så man kan fokusera på en sak i taget. 

Hur går eran vinterträning?

Uteritt i snön

Imorse var jag och Molle ut på en härlig uteritt, långt innan solen gått upp. Han fick stå kvar inne när jag släppte ut de andra, broddade i på nytt och sedan ut i snön, det var så kallt (-13) så det knarrade inte ens under hovarna på honom. Ljudlösa kände vi oss! I den backen där vi brukar galoppera fick han själv välja tempo på lång tygel och han valde travar-trav, haha han är så rolig. Kan inte annat än skratta åt honom då. När jag släpper på kraven så blir han busig. Han körde en galopp ut på en åker när han låtsades bli rädd för släpvagnen som han passerat tusen gånger men alltid måste pipa och hoppa till för. Men när han hade låtsas och dragit en bit så blev han lite rädd på riktigt och drog iväg så jag fick lov att dra i en tygel och styra in några höga täta granar. Alltså! Jag blev så förbannad. Men sen var han som ett lamm, för han kände nog alldeles själv att det blev fel. Så han gick så fint som en liten prins bör göra hela vägen hem! Han är ju för knäpp, ibland känns dem verkligen mänskliga på något vis!?


När jag släppte ut i hagen började ljuset vakna till liv.

Min tränare


Tack för allt du lär mig! Är evigt tacksam att du ger mig verktyg och fyller på min låda varje dag. Du får mina drömmar att uppfyllas! Nästa år är vårt år, teamwork!

Hela veckan

I tisdags blev det ett litet pass i skritt på banan. Eftersom den är hård kan man inte rida i högre gångarter utan jag tränade mest bakdelsvändningar, sidvärtes och så övade jag på trampövergångar. Vi började tänka så förra vintern för att kunna kontrollera både steglängd och höjd ännu lite till, och ett bra sätt att lära bakbenen att böja sig i övergångarna. Ur detta har ju våran fina samling blivit starkare, och jag provade även att stanna kvar i trampet. Först blev han mer aktiv bak än fram, vilket är positivt då han bak inte har förstått travtakten utan gärna trampat lite jämnfota. Då tänkte jag bara framåt mot trav och då lyfte han fram och började trampa. Så duktig! Jag upprepade med att samla skritten, starta med min personliga "piaff" signal och så tänka trav men fortsätta samla på stället. Jätteduktig och många klappar! Han fortsatte även när jag klappade, när han lärt sig både hur han ska sätta sina fötter och få blivit starkare så kommer han nog göra det i sömnen. :)

Tränade för Emma på onsdagskvällen och vi gjorde lite liknande i traven med bara tempoväxlingar, först mellan skritt och trav med lite tramp både upp och ner ur gångarterna. Sedan tränade vi lite i passagen, att inte bara ha en takt i passage utan kunna påverka kvickheten däri. Så svårt och såklart tungt styrkejobb, det är en styrkesak och kommer bli bättre i takt med att man blir starkare. Molle trampar i sirap när han ska gå den slags "piaff" som han i nuläget kan gå, men det kommer med styrkan, inget man kan skynda fram!
I galoppen övade vi slutorna och växlade mellan arbets och mellangalopp.

Tandläkaren kom sedan på torsdagen och Molle var jättefin i munnen utan skavanker, bara att raspa lite på utsidan där det blir vasst, behövde inte kolla med nå kortare intervall utan minst ett år tills nästa. Känns skönt då han i princip bara gått på aachennosgrimma och senaste 2 månaderna ridits på kandar väldigt mycket. Det säger kanske att känslan är det som avgör, han har ju känts så tillfreds och nöjd med kandaret och därför har vi fortsatt ridit på det. Och det verkar falla Molle i smaken både psykiskt och fysiskt.

På fredagen blev det ett till skritt och trav pass på banan, han kändes inge annorlunda efter raspningen men jag valde att rida på tränsbett första dagen. På lördagen blev det ridhuset med en plan: att göra 100 enkla byten. Det jobbet avslöjar så mycket. Styrka, reaktion, lydnad, tajming m.m. Så häftigt att efter att ha gjort enkla byten bara runt fyrkantsspåret så kändes han så "med" så jag red en meter innanför och gjorde några ettor (byten i varje). Han var så duktig, finns film på instagram här.

Idag red jag för Emma där vi började med att kolla lite samling i galopp, övergick till att vända i piruettänk till att gå in och rida halvpiruetterna men att bestämma antalet språng sedan gå rakt ur för att vända klart på en annan punkt. Nyttigt och något som vi alltid tränat, control. I traven började vi med att rida skritt-travövergångar med fokus på att trava "fram" i övergången, då vi tränat så mycket tramp-liknande i veckan. Då valde jag att lägga fram skänkeln när jag skulle fram i trav, så förstod han enklare. Några repetitioner sedan red vi lite skolor. Dem börjar bli så fina, både öppnor och slutor längs långsidan. Travade av i en rund form där han med fortsatt stöd fick stretcha överlinjen. Är så lycklig att så mycket börjar falla på plats. Min fantastiska häst, med en stor vilja att ställa upp. Tack vare den som vi kommit så långt! 


Molle skulle få gå fri i ridhuset, då går han till utgången och myser...


Övergångar mellan skritt-trav med tramptänk.


Duktig häst efter fina ettor!
 

Min tjusiga och kaxiga sadelskylt! Äntligen på plats.
 

RSS 2.0