Måndag

Idag blev det bara en promenad för Molles del, han tar det lite lugnare. Dels så är det inte underlag för annat sen är det bra för honom att göra lite mindre intensiva dagar också. Nu ska vi träna för Emma imorgon och jag tänkte rida effektivt men kortare pass, så han får känna att det är enkelt. Han har också fått lite långa hovar och hovslagaren kommer på fredag först, så får bli lite kortare pass för mattehjärtat säger så. :P Min hovslagare har gjort ett grymt bra jobb med Molle, hans fötter flöt ut som dasslock sedan han var liten men han har under dessa 3 år fått fötterna att växa mer rakt och jämnt, samt att Molles kroppsstyrka har gjort att han sätter benen rakare under sig och framåt vilket såklart bidrar. Men är mycket nöjd med hur Molle skos, och hur min hovslagare utökat sin utbildning och får göra alla sjukbeslag och specialskoningar. Man vet aldrig i framtiden om man behöver den specialistvården.

Min tanke inför imorgon är iaf att inte jobba skritten, gå direkt på frisk trav framåt, flytta skänkelvikningar på volt och in och ut från långsidorna. Med andra ord: kvick kvick kvick! Undan för skänkeln, låg lägre hals, nosen långt framme, försöka ta bort gången lite. Tänkte vi jobbar trav imorgon så tittar Emma på oss igen på torsdagen och då kan vi ta galoppen. Men vi tittar nog några minuter på galoppen imorgon också, men vill lägga fokus på traven, få hjälp att komma till ridning och få honom lite mer reaktiv. 

Vi har gått så många steg, och ibland måste man backa bandet för att förstärka kvaliten igen. Det är inte att försämra, det är att fortsätta bygga på grunden. En dag kan jag bara sitta stilla och trycka på vilka knappar jag vill och då kan vi ta fram alla våra växlar! Så rolig resa.

Molle 3 år. :)

Mål 2016Mina tävlingsmål för 2016
- Stabila ritter (65%) i MSVB
- Kval till Dressyrringen
- Starta en MSVB Kür om tillfälle ges

Drömmål
- Debutera MSVA

Delmål/planer för att motivera och vägleda
- Vinna ett segertäcke!
- Träningshelg för Jennie Larsson eller Jeanna Högberg
- Höja oss i MSVC
- Stöttas av en sponsor

Om vi håller oss friska och igång så hoppas jag att vi ska vara stadiga på MSVB nivå nästa säsong. Jag kommer att starta MSVC och MSVB jämsides för att hålla vårat självförtroende uppe och för att höja oss i MSVC. Jag sätter inte gärna %-mål för jag värderar insatsen mer än resultatet, men jag vill såklart ha placeringar även nästa år. Jag vet att vi går upp mot hårdare motstånd, men jag önskar att vi ska kunna visa energi och lydnad i kombination, för att höja dem där poängen. 

Vår styrka är vår svaghet, Molle sprudlar inne på banan. Underbart när vi kan reglera den men kan bli hastigt emellanåt. Men efter denna vinter hoppas jag att vi har en mittemellanknapp att trycka på. Jag kommer förhoppningsvis kunna starta några fler tävlingar för att vi ska komma in i att tävla, och för att hitta så mycket avslappning som möjligt inne på banan. Drömmålet är inget vi måste göra under 2016, men det är mitt drömmål med Molle.

Hoppas ni följer med oss in i 2016 års säsong!Tankar..

Jag sitter på Youtube och undrar vad jag gett mig inpå. Hur ska man kunna memorera MSVB4:an? För mig finns det vissa program som när jag ser dem så fattar jag ingenting, det kommer inte in något i huvudet om vad man ska göra. Det är inte det att jag har svårt att lära mig eller minnas program, men några få vill huvudet liksom inte ens ta in. LB:3 var också ett sådant. Jag har ridit den 1 gång och vi red rätt och på bra procent ändå, hehe. Som tur är tänkte jag rida lite MSVC till och börja med nästa säsong. Men det är ju bara 2 månader av träning kvar innan det drar igång! Molle har tagit det största klivet redan, som jag sagt innan, det tar ett år innan man hanterar något som man börjat träna på. Så att för varje pass kunna samla lite till eller kunna vända framdelen lite bättre så bygger vi något för framtida rörelser.

 
 

Min fina Molle

Igår var vi till ridhuset med Molle, han var så glad att få röra på sig! Efter 1 dag med skritt och en heldag i hagen så fick jag jobba lite med sidorna på honom i galoppen för att lösgjöra honom. Började jobba med öppnorna, gjorde sluta på halvvolter efter lite inspiration från clinicen på Sthlm Horseshow. Jobbade lite med samlingen, viktigaste är att han är självbärig, inte håller balansen mot mina skänklar eller i någon tygel.

I traven försökte jag rida framåt ur hans nyfunna samling. Det "går" inte att rida springtrav längre, men han måste fortfarande vara kvick, så jag red tempoväxlingar där han fick växla mellan att ha kvickare ben, och samla. Han måste utveckla påskjutet härifrån så att han tar både mark och luft på samma gång. Men han är fantastisk att rida, men det är en svår teknik jag ska lära mig nu.

Jag premiärade i mina nya stövlar också, vilket gjorde att känslan blir sådär. Men dem måste ridas in, bara att pina sig igenom! Jag kommer inte åt honom lika med skänkeln som jag brukar, men det är bara bra träning att bli satt i lite obekväma situationer.

Idag övade vi på kvickare trav ute på grusvägarna! Vi travade friskt framåt, samlade upp, sedan kvickt framåt igen. Upp och ner för små backar, bra träning! Molle blev riktigt avslappnad och fin efter några minuter, kunde jobba med lång hals. Jag måste få landa lite i hur han rör sig, men snart måste jag hitta tillbaka till att komma till mer ridning i denna gången, men jag måste få lite mer kontroll över steglängd och tempo först, för innan det kan jag inte göra så mycket. Så just nu blir det mycket gångartsträning, men jag önskar så snart som möjligt att jag kan börja trimma mer ridteknik och rörelser snart. Man måste hänga med i sitt egna huvud också!

 

Träningsstövlar

I torsdags kom mina nya träningsstövlar. De är av märket Petrie, modell Sublime och i brun cognac. Måttsydda efter mina ben och det märks! Dem sitter kanonbra, om än lite jobbigare att gå in om man jämför med DeNiro-stövlarna. Men det är en superkvalitet och jag hoppas kunna ha dem i flera år framöver! Färgen blir dessutom snyggare ju mer man sliter den.

 

Självklart har jag måttat dem (alldeles själv haha) på mitt jobb, Norell Hästsport!

Vinterns plan

Planen för vinterträningen är att han ska gå lugnare över jul & nyår. När man är ledig och har som mest tid att rida visserligen, men jag tycker då att det blir bra att rida ut och promenera honom en extra gång på lugna dagar. Vi kommer fortfarande åka till ridhuset, men det kommer vara mer jogging och lösgjörande än träning på grejer. Vi har redan nosat på nya rörelser och han behöver tid att öva och bli stark i vardagsarbetet. 

Sedan i januari så har jag kommit överens med Emma om att vi ska träna för henne 2ggr i veckan hela månaden. För att få kvalitativa pass och få en liten kickoff för 2016! Redan i februari börjar tävlingarna i vårt distrikt, tidigaste någonsin. Beroende på väglag och väder så börjar vi även tävla då, för att komma igång med nerverna för både mig och hästen. 

Han ska stärka sig i det nya och få det att bli en vardagsgrej att vända små piruettsprång, eller tänka mot passage eller vad det kan vara. Få in det i vårt lösgjörande arbete. Då blir det nog ingen stor grej att plocka upp formen och börja utföra rörelsen mer korrekt om ett år. Men man måste hela tiden vara medveten om att allting tar tid. Ni vet jag skrev att han fick så fina piruettsprång häromdagen och jag såg dem i spegeln? Det är bara en förhandsvisning, han undrade om det var så jag menade när jag gav hjälper och efter det tar det tid att stärka honom i det arbetet, han gör inte om det varje dag på sin goda vilja, utan kräver styrkan som byggs upp under en lång tid. 

Förra vintern kan man säga att vi var överallt. Haha om jag tänker efter så kändes varenda pass lite virrigt, så mycket nytt som hände som gjorde mig förvirrad och vilsen. Vet att jag kämpade som tusan för att hitta grundridningen som fattades i vardagsjobbet. I år har jag en helt annan utgångspunkt, tack vare att känslan och kunskapen har utökats. Tack vare min underbara tränare Emma!

Underbar trav

Idag var vi till ridhuset, blir många turer där under vinterperioden, det gäller bara att variera arbetet så vi håller oss motiverade. När snön kommer är min plan att åka ungefär 2 dagar i veckan sedan rida på ridbanan hemma och på åkrarna/grusvägarna. Packad snö är fantastiskt underlag! Bara man har koll på vad som finns under snön villsäga. Men idag var vi fyra tjejkompisar som tog sällskap och trimmade tillsammans, så mysigt att ha sällskap, bra att träna för min mötesskygga häst, han vände och kastade sig inget idag, bara gick upp på sargen lite nån gång, men jag är stolt över att han fortsätter lyssna på mig nu. Vi fikade tillsammans i stallet efteråt, så mysigt med lite umgänge.
 
 
5 år jobbar galoppen på åkern / 6 år joggar på ridbanan 
(foto till hö. av Li Sjöstrand)

Idag kändes Molle fin! Spring-traven är tamejtusan borta. Han har klivit upp på ett helt nytt plan och nu har vi en annan utgångspunkt. Jag skrev för 2 månader sen att när vänstersidan kommer på plats riktigt så kommer han flyga fram, och nu har allting liksom kommit på plats i hans kropp, han orkar hålla ihop sig i sidorna och fram/bak. Och nu förstår jag varför jag hade så svårt att rida Birgittas häst Maldini när vi var i Skåne, jag visste inte hur man skulle rida en så utbildad häst. Och nu känns Molle åt det hållet, det börjar närma sig så mycket mer ridning med sätet. 

Idag travade jag fram och fokuserade direkt på att han ska vara kvick för skänkeln, fånga upp med halvhalt sedan igen. En lugn trav, nån gång fick jag väcka honom lite. Sedan galopp, jag värmer nästan alltid med galoppen. Öppnor, slutor, förvänd, det vanliga som får honom lösgjord i sidorna och mer bärig. Gärna öppnor i förvänd galopp, alltså vänster öppna i höger galopp och tvärtom. Då måste man komma om med benen och ha tungan rätt i mun, och hästen blir lösgjord i bogarna på ett bra sätt.

Sedan travade jag efter en skrittpaus. Idag blev formen bra tack vare att jag red mycket mer med benen, när han är så stark som han är nu så är han så taktmässig, allting flyter ihop som en våg, vilket gör att det blir tio gånger lättare att sitta still, och vaden kommer intill så jag kan driva med insidan av vaderna, och bara hjälpa till om det behövs med tårna. Har inte haft sporrar på nån vecka, det är bra att variera för drivningen sitter ju inte i sporren. Men iallafall så red jag tempoväxlingar, och om han försökte komma upp lite så vände jag honom mest och gjorde honom loss för skänkeln, så kom eftergiften automatisk. Det är helt fantastiskt att kunna trava runt och bara variera traven som han går nu! Vände lite, gjorde några längningar och det är så mycket lättare att få till övergångarna nu, för han har så fin takt i mellantrav, och nu har han den hela tiden, i fler tempon alltså. Han blir som ett dragspel. Skolorna är så fina för det blir en helt annan kvalite på dem, och allt som Emma sagt jag ska tänka på när jag rider skolorna faller nu på plats, för nu går det igenom hela vägen ner till Molle.

Jag tänkte på att när jag använder mer ben så får jag inte bli klämmig, och lite när han känns fin så fick jag nästan känslan att jag tog ut benen från kroppen. Det är ju en träningssak, benen ska ligga intill utan att driva, men det kommer. Allt tar sin lilla tid. Nu vill jag bara rida och träna varje dag! Min fina, fina häst. Han ger mig så mycket energi, bjuder på en resa som jag aldrig trodde vi skulle få uppleva. 

 

Tränat skritt

Igår blev det skrittarbete på våran ridbana. Den är lite frusen, men skritta går bra att göra. Jag ville inte att han skulle stå efter styrkepasset i måndags, bättre att jobba ur träningsvärken genom lite lättare arbete. Vi jobbade i 25 minuter, alldeles perfekt att utan stress eller tidsbrist få jobba med skritten ordentligt. Vi jobbar med samma sak här som vi gör i allt annat: när jag samlar skritten ska den fortfarande vara aktiv, och han har nästan gjort så att han lagt benen längre bakom sig, och då blir han ju hög i rumpan, istället för att han tar långa lugna steg in under magen med dem. Det är ju också en styrkesak, men när jag använder skänkeln så tassar han lite eller travar iväg. Alltså måste han även här bara bli lite kvickare och ha rätt reaktion på skänkeln. Den värsta känslan tycker jag är när man tar halvhalt och hästen "dör". Det ska ju vara tvärtom, halvhalterna ska samla upp energin så man känner att dem har ännu mer kraft i kroppen. Och det är där det märks om hästen har styrkan eller inte, Molle orkar inte riktigt samla sig där ännu. Men det betyder ju bara att vi måste träna på det. 

Jag red först lite skänkelvikningar, bra sätt att få hästen att ta ut längre steg och bli lösgjord i kroppen. Sedan fokuserade jag bara på att han ska komma till bägge tyglarna, jag har svårare att rida honom fram till högerhanden. Det kommer av att vi öht har svårt med att vänstersidan ska komma upp i kroppen, den faller gärna ut och rätar ut sig/blir stark. Så jag måste alltid hitta olika sätt att rida in min vänstersida och utan att tappa höger, för att därefter kunna forma insidan mot utsidan. Alla hästar har en liten oliksidighet, jag tycker det är viktigt att man blir medveten om den och kan arbeta för att hästen ska bli så rak och jämn som möjligt.

Sedan red jag lite tempoväxlingar mellanskritt-samlad skritt. Om han dör av när jag samlar upp så rider jag framåt igen, sen upprepar jag, med lite mer intensitet kanske jag bara rider fram ett halvt steg innan jag samlar igen, så jag får hjälperna att jobba mer tillsammans. Efter många repetitioner så bara slöt jag om vaden och bjöd upp till trav, då travade han några steg i den där fina traven, samlat och eftergivet. Njöt några steg, sedan skritt igen. Nu lite skrittpiruetter, där är jag väldigt noga med att han vänder framdelen först, inte magen. :P Och aktiv bak, men det blir han när man har jobbat samlade skritten innan.

Bra pass, lagom jobbigt men nyttigt! :)


Saknar sandbanken som fanns i vårt förra stall, där kunde man rida ute på åkrar och skog året runt, bara sand överallt som aldrig blev kladdigt eller halkigt. Och fina stubbåkrar! :)

Svår träning

Igår var det träning för Emma! Vi bytte dag denna vecka pga väder men nu slog det om och blev varmt och skönt igen. Iallafall så blev det lite tight med tid efter jobbet då jag hade tid 40min tidigare än jag brukar, vilket medförde att jag hade en stress inom mig när jag började rida. Så första delen av ridpasset minns jag inte så mycket av, kom inte till riktig ridning utan åkte runt och Molle var mjuk och fin, men jag tog aldrig "tag i något" liksom. Det visar dock hur fin och bärig han har blivit, när jag kan åka runt och bara vara passagerare. Vi började dock med samlingen på fyrkantsspåret helt rak, sedan lägga 8m volter ungefär 2 per långsida. Bra sätt att bara hitta takten och tempot i samlad galopp, sedan variera och rida fram eller fortsätta samla i volterna. Fortsatt tanke att vända framdelen på volten för att få till den korrekta böjningen för skänkeln.

Avancerade och red på diagonalen, volt, hitta rakt på linjen igen, byte, volt åt andra hållet. Efter 2-3 gånger visste Molle exakt vad han skulle göra och pep iväg och skulle göra före mig, så fick variera, ibland ingen volt, ibland bara rida rakt. Han är så känslig och har lite tryck i sig så det är svårt nog att bara rida rakt fram och ha allt på plats, allting är ihop för att kunna "göra något", såsom ett byte, piruettgalopp, enkelt byte m.m, men ÄNDÅ bara fortsätta rida rakt framåt. Det är meningen att han ska gå där och vara aktiv, avslappnad och vänta, och det kommer han att lära sig. :) Det är sånt finlir där just nu, vi har arbetat mycket med galoppen på sista tiden och det lönar sig, han är mjuk och fin där.

Sedan skulle vi ta traven, och jag tog upp att jag blir för överrörlig i handen och gör Molle vobblig i formen emellanåt, och det blir ju speciellt nu under hösten när vi börjat samla mera. Och ja, Molle har ju sprungit mera förut och med lite fart med sig blir ju formen mer rak och still, men just när jag ska börja böja mera och samlingen vi hittat nu. Och det hela grundar sig såklart i något annat, formen är ju ett sekundärt problem, inte grundproblemet. Och med Emmas hjälp hittade vi en pusselbit! Jag fick rida små serpentinbågar över medellinjen, i samlad trav, och problemet är att jag har rättat formen på Molle med handen innan för han har ju alltid tänkt framåt, men med en annan slags reaktion på skänkeln. NU ska jag lära Molle att bli kvickare för skänkeln, och då går det som en våg genom kroppen, från bakhoven till tygeln, det är skänkeln som skapar formen och sitsen som bibehåller den. Detta är ju en utvecklingstrappa, och vi tar ett nytt steg! Men denna ridning har inte gått att tillämpa innan då han som sagt bara sprungit rakt fram när skänkeln kommit, och sen har jag fått fånga upp lite mer genom att kanske lossa, men nu kan vi fånga upp energin på ett annat sätt som går genom kroppen på honom tackvare att han blivit så stark.

Det är skitsvårt att förklara detta, är ju tusen saker som ska klaffa samtidigt, men när jag travade av så upptäckte jag helt plötsligt att jag satt med vaden intill och kunde samla energin i vaderna, för halvhalten och skänkeln gick igenom precis som dem skulle. Det var tillochmed svårt att få Molle att "spring"-trava lite, och jag frågade Emma idag hur jag ska tänka framöver: springtraven kommer försvinna helt, han kommer hitta växlarna i den nya traven bara. Och då kom jag på: NJUT! Njut Elin för du har fått hästen som travade som en symaskin att sätta sig på bakbenen och hitta det här, helt fantastisk är Emma, Molle är nog din största trav-merit haha! Men, vi är ju inte färdiga på långa vägar. Jag tror att han kommer glänsa om ett år! :) 
Jag kan ibland tänka på alla som rynkat på näsan åt hur jag tänkte att rida dressyr med min häst, men det fanns en långsiktig plan och finns en fortfarande med oss, och jag är så glad att jag lyssnat och litat på Emma som lotsat oss så fint genom våra första 3 år tillsammans. Men jag lägger ingen energi på det, jag har full fokus framåt! :)

 

Dagens ridpass

Ja det är svårt och vi kommer gå bakåt tre steg innan vi hittar rätt igen, men idag har vi lekt lite mer med samling i traven! Han visar redan nu att han kommer få en väldigt fin vanlig trav också, men hans samlade trav har verkligen utvecklats, han är ihop ett snäpp till och får ett fint vänta-sväva-moment. Ja, det medför att jag ska lära mig rida i det också! Jag försöker korta tyglarna och ha handen framför mig men jag smyger tillbaka till att tygeln åker ut och jag plockar mer i den när den är i magen på mig. Så det är som jag tidigare sagt, vinterns mål att få ordning på min sits och sluta rida unghästridning. Nu är det annan ridning som lär in när han rör sig såhär! Nu kommer vi få jobba med att hitta alla växlarna med detta som utgångsläge, så att vi kan fungera som ett dragspel hela tiden. Men jag älskar hur han lättar i fronten av sig själv när bakbenen tar upp mer vikt, han känns 1dm högre och blir lätt och fin. Tänk när vi rider ett program i denna trav...

Jag jämförde med 2 bilder hur det ser ut när jag sitter som jag brukar och när jag säger till mamma att nu ska jag korta tygeln och luta mig framåt:

Här har jag kortat tygeln bara lite och "lutar" mig framåt och då sitter jag ju rakt uppåner. Molles form blir så fin och bärig, bakbenen får komma in under magen och man ser att han tar i.
Och såhär sitter jag vanligtvis, med handen i magen och jag får tamejtusan fel vinkel på tygeln. Ibland behöver man faktiskt bredda handen och rida loss lite om man får problem, men nu börjar storhästridningen på allvar, och Molle går sitt sista unghästår nästa år, sedan har jag inget mer att skylla på längre att jag rider yvigt = dags att hårdträna mig själv! :P

Jag bjuder på en film från dagens ridpass och ni ser att jag bjuder på att det inte är perfekt någonstans än, men det är ju en utveckling. Hoppas ni uppskattar det och inte bara ser alla våra misstag, vi har ju bara börjat! :)
Ingående inlägg - Ett joggingpass

Igår red jag ett lösgjörande pass eftersom vi tränade sist. Började värma i trav och red öppnor och extra noggranna hörnpasseringar. Fokuserar mycket på att svänga framdelen just nu, och med det så måste resten av kroppen gå runt mitt innerben och inte komma med en bredsladd på dem böjda spåren. Ibland måste jag liksom visa med innertygeln och leda framdelen för att han ska följa med, och bara hålla innerskänkeln kvar ganska långt fram. När han förstått räcker det att jag tittar lite utåt och sätter mig djupare på innerbenet och kramar till i yttertygeln så sätter han sig i hörnet och går runt benet, ett steg i taget. Häftig känsla! Styrkearbete och så känner man att det finns kraft att göra något när man gått ut ur hörnet.

Fortsatte i galopp med öppnor. I höger är han jättefin och följsam och i vänster försöker han istället putta ut rumpan och göra en låtsas-öppna. Då är det jag som tappat kontrollen på yttersidan, så då får jag vara extra tydlig att stänga dörren på ytter, han får inte försöka flytta rumpan, i öppnan är det också framdelen som ska in och insidan ska rundas för innerskänkeln. Då vill han inte riktigt komma in med framdelen, men då är jag konsekvent och tar om mitt ledande tygeltag tills han följer med. Följt av en direkt eftergift. Det är viktigt att man känner att hästen möter upp eftergiften, alltså att när jag leder till vänster med innertygeln så kan jag inte släppa den och kontakten med hästens mun, utan när jag känner att tygeltaget fått den effekten vi letade efter så mjuknar jag men behåller kontakten. Om hästen känns dragig i ledande tygeltaget så kan jag inte ge eftergiften förrän den möter mig med en eftergift, i vårt fall måste jag då lägga om innerskänkeln lite till för om han blir stark i vänstertygeln är det för att han försöker räta ut sig istället för att runda sig i öppnan, och då formar jag honom lite kring vänsterbenet och då kommer eftergiften. Ta och ge.

När öppnan är på plats så red jag några samlingsrepetitioner. Öppna, rak, samlar. Och i höger kan jag samla till piruettgaloppen fast på stor volt och han sätter sig så fint och framdelen kommer upp i sprången, han har en fantastisk lätthet där. Ska visa er nån gång. Det kändes som att tiden stod still, våra 3 samlade galoppsprång var helt amazing, jag såg dem i spegeln. Den känslan... Det gör att jag gladeligen tränar på i mörkret. Att han har blivit så stark, att vi kan blanda in denna växel i vardagsjoggingen, det är häftigt! Verktygslådan blir större och större, fler sätt att lösgjöra och stärka.

Fortsatte galoppen i en fin lägre arbetsform. Jag varierar formen ganska ofta, det får aldrig bli statiskt. T ex efter alla svåra saker eller dem som kräver mer samling så galopperar jag 2 varv i lätt sits och med mulen i marken. Sen slår jag mig ner och fortsätter jobba vidare, det är vila och belöning för oss. Gjorde iaf några enkelbyten på kvartslinjen. Gick in på korta diagonallinjer och gjorde 2 byten efter varandra, blev med 3 och 4 språng emellan. Jag gör det endast för att avdramatisera att bytena kommer fler efter varandra sen. Vill inte att han ska hia upp sig över det, så lägger in dem när han känns mottaglig och avslappnad. Han byter rent och fint så det måste ha landat hos honom. Vi har haft en liten period när vi inte fokuserat på bytena, bara för att man måste lägga in annat också, speciellt i galoppen blir det så mycket som ska sitta framöver med piruetter, slutorna m.m. Så det är skönt att se att bytena har landat helt enkelt.

Avslutade med lite trav där jag endast red tempoväxlingar mellan vanlig trav och mellantrav, för att inte göra samma sak som på träningen pga kanske träningsvärk. Red mellantrav rakt mot spegeln på kvartslinjen, perfekt för att se att man rider rakt både i längningen och i upptagningen. Snart sitter övergångarna taktmässigt och fjädrande.

Just ja, jag jobbade lite skritt på slutet, fattningar ur bakdelsvändningar åt vänster för att checka av att han faktiskt tagit sig av jobbet under framridningen. Sedan lite bakdelsvändningar överallt, för att lära honom att skritta på och vänta och inte gissa sig till vart nästa vändning kommer, för då börjar han samla ihop skritten för mycket själv, jag ska kunna böja honom i sidan och förbereda men han ska fortsätta skritta friskt framåt tills jag ger hjälpen för "vänd". Mycket nyttigt att träna på skritten! 

Har förstått att ni tycker om att läsa ingående och när jag förklarar ett lösgjörande pass, så jag hoppas ni orkade läsa allting. Tycker själv det är roligare att läsa såhär, än att bara veta att jag red öppnor, samling och lite byten. Man kan alltid snappa upp något till sig själv om man är öppen för det. :)

OBServera att allting vi gör inte är perfekt från början (alltså seriebyten, piruetter, slutor och sånt) men om man börjar öva i tid så faller allt på plats när hästen och jag blivit starka och förstått.

 

Cheval Media - Klippa häst

Här är resultatet från när Anna-Karin från Cheval Media följde med oss i stallet när vi klippte Molle för första gången detta år. Blev ju lite söta bilder hihi! Om ni klickar på bilden så kommer ni till artikeln online. 

 

Vilodag

Beslutade att låta Molle gå och skrota i hagen idag då gårdagens träning var ett rent styrkepass. Han och jag har hittat det vi har letat efter så länge, och han har blivit så stark nu så han orkar och kan utföra det. Emma tror att allting svårt kommer ramla ner en efter en nu och falla på plats. Jag ser så mycket fram emot nästa säsong, jag ska rida varje tävling med stolthet och glädje över det vi har åstadkommit, oavsett resultat. Inte trodde jag att min franska hopphäst skulle komma hit? Att vi nu känt på vad som kan arbetas fram i en helt vanlig häst så har min magkänsla fått ett lugn, som att klarade vi det här - klarar vi nog allt vi vill och hoppas på. Det kanske inte är någon bedrift i era ögon men i mina ögon kunde jag ha vunnit världscupen hihi, min lilla ankunge som är påväg att bli en svan! 

Jag har mina mål satta för nästa säsong, jag har inte skrivit något om det än men det kommer om någon är intresserad av att veta dem? Annars räcker det att dem står i min bok här hemma. 

 

Emmaträning

Idag var det träning för Emma! Molle kändes jättefin när jag värmde upp. En ekonomisk, lugn trav där jag för bland de första gångerna inte behövde tempoväxla "framåt" så mycket för att få honom uppmärksam, ju mer ihop han blir av sig själv (genom att styrkan kommer alltså) desto mer är han framme för hjälperna av sig själv. Så idag värmde jag och kunde ha en stilla hand där han formade sig för skänklarna i hörnen och i öppnorna utan att jag behövde vara vägvisare med tygeln. Det tar sig!

Red fram med öppnor i traven, tog sedan galopp och fick rida lite förvänd öppna och vanliga öppnor innan det släppte genom hela kroppen på honom. Märktes knappt att han vilat igår. När vi började träningen tog vi galoppen först där vi red öppna, sluta, rakt fram i öppna, samling. Det övergick snart till öppna, sluta, rakt fram i öppna, samling, vändning i piruettgalopp. Till höger var han fantastisk, rund och fin för skänkeln. Den galoppen är bättre än vänstern. Samma sak åt andra hållet där vi fick fokusera mer på att efter slutan rida rakt fram, för han lurar mig lite i öppnan där och tar inte in framdelen utan tar ut bakdelen, och då fick jag rida rakt bara mot kortsidan för att kontrollera framdelen. Sen fick jag göra samling, vändning i piruettgalopp. Där ser man vad vi har att jobba med i vinter, då han inte lika lätt rundar sig i vänster utan söker mer stöttning att luta sig mot. Men bara att jobba vidare, jag fick beröm av Emma att det syns att jag har "kommit på" hur jag ska träna själv med böjning och rundheten i sidorna. Och ja, jag tycker min ridning emellan tar oss framåt, så kul att åka på träning och få verktygen att ta oss framåt, inte traggla med sånt som man faktiskt kan lösa med grundridningen på egen hand. Tacksam för min självdisciplin att våga möta våra "problem" i vardagsridningen, då kommer vi över dem och vidare snabbare. :)

I traven sedan så jobbade vi öppnor, där jag verkligen har hittat kadenstraven, men vi gjorde det svårare så att efter lite skolor så red jag korta diagonaler över ridbanan där jag skulle leta kadens/passage-traven, och wow så duktig han var! När han kommer dit så bara eleverar man i sadeln och efter 3-4 steg så kändes det som jag hade travat en kvart så jag krävde inte mer, han är så fantastisk och rör sig såhär redan som sexåring, jag vill inte att han ska förknippa det med att det blir FÖR jobbigt, utan som något roligt och utmanande!

Tänk efter vintern när vi kan få in den traven i vår vanliga tävlingstrav, han kommer bli så stark och vinkla in hela bakdelen under sig. 

 
 

Minne


En underbar bild fångad av Li Sjöstrand på mig och Emma Eks fina ponny Tictac.

Klippning nummer två

Idag blev det välbehövlig klippning av hela Molle, fick klippa hela benen denna gången och ganascherna, där han blir äckligt svettig varje dag vi tränar. Ska bli så skönt att kunna visitera lättare och hålla honom renare nu med klippta ben, så snyggt också! Han är fantastiskt fin och kortpälsad på sommaren men på vintern kan man nästan missta honom för ett russ? Han har hovskägg som växer som ogräs, inte normalt på ett sånt här "nätt" halvblod, men men. Allt kan man inte styra över. Eftersom vi inte hann rida då jag inte orkade efter klippningen (2 timmar) så åker jag ut imorgon bitti och travar honom lite på grusvägen för på kvällen ska vi träna. Vill att han rör sig innan han går i hagen så han tar det lugnt och inte så kul att åka på träning om han bara stått i hagen ett dygn.

Så rida kl 5 på morgonen 2 gånger på samma vecka? Galet!
Visar en bild på klippningen imorgon. Han stod och sov hela tiden, blev en riktigt mysig stund tillsammans. Älskar att spendera tid med honom och bara få vara i hans sällskap. Underskattat att umgås med sin häst för vissa, men jag tror också att om jag behandlar honom som den prins han är, då vill han mera när jag ber honom också. Han vill ställa upp tillbaka, tror jag stensäkert på. 
 
Förra hösten var vi på Flyinge och hade hästarna på en vacker herrgård i närheten. Här är underbara Emma och underbara Matti. 

Fråga - Bett

 
Jag använder ett 3-delat bett från Sprenger. Det är ett speciellt material i Sprengers bett som gör att hästen trivs att suga mer på det, vilket såklart ger en finare kontakt. Tidigare red jag Molle i ett tredelat med fasta ringar, speciellt när han var unghäst. Dem fasta ringarna ger en stabilare kontakt i munnen, mer stilla bett för en unghäst att söka kontakt på. 

På kandaret har jag en Sprenger kandarstång tillsammans med mitt vanliga bett som bridong. (är ett 14mm, traditionell bridongstorlek.) Har även ett 2 delat smalare 12mm men jag upplever att jag får finare mun med mitt vanliga tränsbett på. 

Jag tror absolut att munnen (tänderna) mår bra av att byta bett. MEN, jag vet att många tandläkare rekommenderar det hejvilt och för ridningens skull tror jag inte att hästen mår bra av för många byten, om den inte har något problem eller fel på något. Tänk om någon bad oss att byta skor var 5:e gång vi sprang vår dagligal löptur, då känns det konstigt och vi blir för fokuserade på att känna var dem här skorna sitter åt eller skaver. Men har man en häst som skiter i bettet, då förstår jag att man vill byta regelbundet.
Jag skulle kunna skriva massor om bett men det var inte mitt inlägg inriktat på denna gång! :)Vår dagliga utrustning

Min dagliga utrustning består utav:

 
Ett träns från PS of Sweden med engelsk nosgrimma, jag red mycket tidigare med remont men rider nästan bara med detta numera. Jag märker ingen skillnad på PS mot något annat träns men han passar fint i det! Lädret töjer sig dock ganska mycket så har fått göra mycket egna hål och även klippt i det som ni ser på nosbandet. Trasigt fäste som blev bytt till en gammal sporrem hahaaha! Jag är tvärtemot vad många tror inte så fixerad vid att det ser perfekt ut jämt.


Min sadel från Bates, en Innova Extended. Känner mig så "hemma" i denna, älskar den. Rider i denna även när jag rider andras hästar, är min trygga "arbetsplats". Denna är jag mer noga med, smörjer den varje vecka.

 
Mina tävlingsstövlar, som jag även vardagsrider i, varenda dag. Men om några veckor är mina nya stövlar här som ska användas i träning! De Niro Raffaello med borstat skaft. Skulle absolut vilja ha ett par till De Niro, men då modellen Michelangelo.
 

En Uvexhjälm eller Charles Owen classic. Har ett rätt stort, fyrkantigt huvud som klär bäst i stor hjälm tycker jag haha!
 
Gillar benskydd både med ludd och dem i neopren, gillar inte dem stora "catago"-skydden utan tycker dem blir för stora på benen och lätt slår i varandra. Annars lindar jag gärna, lätt och billigt att ha möjligheten till många olika färger.


Själv har jag satsat på lite mer klassiska toner i år, brunt, marint, beiget. Passar till allt! 

För mig är det viktigt att den utrustning vi har är bekväm, rengjorda och passar oss. Jag har t ex en favoritmodell på trosor som jag nästan MÅSTE ha när jag ska träna. Den kommer från NewBody så jag köper ett paket varje gång någon i närheten säljer. Jag kan inte sitta fast någonstans, utan måste ha full rörlighet. Därför klär jag hellre mig i lager och plockar av lite i taget, fixar inte att rida ett helt pass i en varm jacka. Molle är noga med passformen på boots, och han har rätt små kot- och hovleder vilket gör att han måste ha ganska små boots för att inte bli störd, vilket kan se lite roligt ut men han väljer själv. Jag har ju boots av en anledning men anpassar efter hur han är.

Dem flesta fotona är fotade av Li Sjöstrand, som fångat alla fina ögonblick på oss.

Morgonpigg

Idag var jag faktiskt ut och red Molle direkt på morgonen innan jobbet. Så jag behövde inte vänta så länge tills jag fick rida igen hehe. Satt faktiskt i sadeln ungefär kvart över fem... Men jag är ingen galning, utan jag hade kört min sambo till tågstationen så var ändå vaken och hade ridkläderna på mig haha! Ska bli skönt att åka hem efter jobbet och ta en tidig kväll, med städning, ett varmt bad och sånt där som hör en ledig kväll till.

Molle var iaf väldigt fin i skritten, så skrittade inte så mycket utan gick direkt på galopp. Vänstergaloppen, för att vara mer exakt. (rider såklart i bägge galopperna under passet haha) Han ville göra sig rak i vänster och hänga lite på den tygeln istället för att ta framdelen före och runda sig och ha kontroll på ytter. Så då rider jag först lite på en stor volt, för när han gör såhär så hindrar det honom från att spåra rakt = han går inte fram av sig själv. På volten tänker jag framåt 3 språng, tillbaka 3 språng o.s.v. När gaspedalen fungerar lika bra som bromsen går jag ut och rider öppna innanför spåret. Noga att han är rund i insidan, mer fokus på det än tvärningen t ex. Det ligger inte i att göra en "perfekt öppna", utan att hitta pusselbitarna. Gick över till förvänd för där hittar vi sidorna väldigt snabbt, och det är enklare tycker jag att hitta längre, långsammare språng i förvänd än i rättvänd när han blir lite sprättig. Efter en stund satt han på bakbenen istället för att lyfta rumpan. Först då kan jag samla mera, för annars kortar han kroppen och blir "platt" istället för att samla sig och växa!

Lekte lite med samlingen och böjningen på volt, jag vill ha känslan att jag styr framdelen runt, inte att yttersidan tränger honom runt. Jag kan nu sitta helt avslappnat rakt upp och ner och bara samla, sen sitta med i den samlade galoppen där han går och går och går, jobbandes. Är så häftigt! Vi kan kommunicera med en liten sitsjustering, just där och då fungerar den kommunikationen. Allt det här kräver så mycket uppbyggnad, det är inget man hoppar upp och gör utan styrkan kommer redan från den dag vi började träna på att stå still med ryttare på ryggen. Första gången vi red en volt i hörnpasseringen. Första gången vi tänkte öppna i galopp... Alltså tänk hur det såg ut för 2 år sedan?! Haha men alla tidigare steg har lett till denna ridning... <3 

Tio i sex imorse var vi klara. :)

Åka hiss

Jippi! Idag har jag hittat åka-hiss-knappen! :)


Började ridpasset med att skritta in bakbenen under kroppen. Redan i skritten måste han komma fram till ett stöd, jag är noga med att känna han framme i bettet, inte krullar ihop halsen och släpper av i bettet. Jag kortade tyglarna mer än vanligt och hade handen längre fram, eftersom jag är kort så når jag inte fram hur långt som helst men för att förbättra min sits så lägger jag armbågarna i magen och lutar mig framåt, (det känns bara som att jag lutar) för då sitter jag i helt lodrät sits. 

Tänkte på sitsen när jag fortsatte i trav, och visst blev jag mer medveten om ramen redan i framjoggningen, vilket gjorde att jag automatisk hade en mer konsekvent ridning från start. Han får absolut värma upp kroppen i en mer ekonomisk trav så att säga, men att komma i ramen snabbare och hålla ihop sig efter våran nivå är bara positivt. Ju mer steg där han håller ihop kroppen mer, desto bättre, mindre slitage. I galoppen red jag massor med förvänd galopp och mycket långa skänkelvikningar och slutor, han var så känslig så fick verkligen vara försiktig och bara tänka mina hjälper, så lyssnade han. Efter lite förvända öppnor började han kännas bättre och avslappnad så jag gav mig med galoppen där, den jobbar jag mest ändå.

Efter en skrittpaus travade vi igång, samma sitstänk. Så j ä k l a svårt. Men det hjälper mig att minska mina hjälper, jag behöver inte leda med tygeln längre för att få med mig insidan utan det räcker att jag vickar handen lite, jag måste bara komma på det själv också. Unghästridningen är svår att bryta eftersom det är min egna häst, och det sitter i muskelminnet. Men jag utmanade mig själv ordentligt, någon slags självdisciplin verkar jag då ha för jag tvingade mig rida i den nya sitsen i öppnor och slutor, och efter ett par minuter började jag hitta nya insikter. Och där och då, hittade jag nya knappar! Fick en annan kontroll på bogarna och kom åt insidan bättre och vips så hittade jag elevation! Alltså Glitter-traven! (Glitter, Saras häst som jag fått lära mig lite känsla på <3)
En mix av vanlig trav och passage, och det kändes helt amazing!! Molle visste hur duktig han var, öronen framåt och han glänste av stolthet att trava runt med matte! Hela fronten blev lätt och kom upp, fint sug på bettet. Han kändes som en miljon måste jag säga.

Nu längtar jag tills nästa ridpass.

Nytt på tävlingsfronten


Nästa år kommer det antagligen arrangeras kürklasser i MSVB och MSVA, vilket såklart är jätteroligt! Haft det på känn, och har även drömt om att starta en liten MSVB kur iaf nästa år, då jag upptäckte att ofta får seniorer starta på juniorernas klasser i mån av plats. Att rida en MSVA kur är också ett bra sätt att debutera på en högre nivå, då man får lägga svårigheterna som det är lättast för en själv. Jag tänkte att jag skulle skissa iordning en kur, titta lite på musik och göra den så att den lätt går att göra om till MSVA nivå också. Och om vi inte hittar någon klass i närheten, då får vi helt enkelt köra ner till Skåne en vecka och träna och starta där. 

Så roligt! Snart släpper jag mål och tankar inför 2016 också.

 
 

Lekfull fredag

Igår var vi till ridhuset och gjorde lite av allt möjligt, bokstavligt talat! Det står en hinderbana uppe i ridhuset varannan fredag, vilket var denna, så vi hoppade lite småhinder och red en längre bana men bara låga hinder. Efter lite paus så red jag lite öppnor och kände på växlarna i traven. När jag hade känt klart så tog vi av sadel och träns så red jag runt i ridhuset och lekte med Molle. Sånt vi kan göra när vi inte har något annat än vinterträning i planeringen. Haha jag höll på att studsa av i ökad trav, men Molle var så duktig. 

 
Idag har jag tappat lite glädje pga tragedin som terrorn har dragit in över Europa. Vi, i starka demokratiska länder, måste stå emot den rädsla dem vill sprida. Vi måste visa att kärlek, jämlikhet och frihet slår starkare än hat, ilska och laglöshet. Sprid inte hemska bilder eller filmer, det är bara vad media vill för att tjäna mer pengar. Visa inte din ståndpunkt genom en profilbild i blå vit röd på facebook. Vakna och börja prata med varandra, prata med en för dig okänd människa, se över gränserna och visa att våra värderingar har ett äkta värde, det ger oss styrkan att vinna över ondskan. Rädsla kommer alltid vara ett större hot än hat. Låt dem inte sprida sin rädsla nånstans i vår värld! 


Dressyr hemma

 
Jag älskar den här hästen, han är så jäkla personlig och nyfiken på allt man gör, aldrig sur i sättet eller "tråkig". Han är hela familjens skatt!

Igår red vi ett dressyrpass, fokuserade först på skritten. Idag var skritten "sämre" igen, dvs han vill inte böja in benen under magen utan han går och liksom vaggar lite med baken istället för att sänka sig bak och komma under sig. Det är både krävande och svårt för honom att få ihop HUR han ska göra, men med upprepningar så hittar han det. Det är precis samma sak som när vi ska rida lite mot passage, han vet inte riktigt hur han ska få till det så han stänger av mig lite och vaggar bak, ju mer avslappnad han blir i samlingsarbete desto mer gensvar kommer jag få = mer kvick för skänkeln. Det sitter lite ihop de där, han är ju fantastisk reaktiv när vi rider ökad skritt, ökad trav m.m. Det kommer för honom också såsmåningom!

Gick vidare till galopp där han kändes så fin, red fortsatt i vår låga form, mycket förvänd på volt, bytte galopp och håll samma åt andra hållet. Bytena bara "är" där, vi behöver inte fokusera så mycket på dem för de är så avslappnade och fina just nu. Efter lite samma jobb så red jag lite slutor och öppnor, samlade lite. Fokuserar på att han ska vara eftergiven i alla rörelser och i samlingen, han stärker sig för varje vecka just nu.

I traven red jag öppnor, öppnor, öppnor! Först i skittrav, sedan med mer samling, sedan slutor. Äntligen! Jag rider och tänker rätt i slutorna! Då är dem ju inte så svåra för mig, böjningen är mycket enklare när jag rider bättre linjer. Tog upp lite samling i traven också, måste utmana gränserna lite varje pass om vi ska bli starkare. Jag rider kanske vanlig trav på volten, sedan rider jag med känslan av öppna, så jag får honom lite mer mellan hjälperna, sedan är min plan att bara ta halvhalter så han lär sig att han måste gå av sig själv i den samlade traven, jag ska inte skänkla och ta halvhalt samtidigt, men med ett litet spel av förhållning - eftergift - drivning såklart. Jag rider samling ett par steg sedan får han belöning av att gå lite mera framåt igen. Han är så duktig. Formen blir lite rörig när jag får ta halvhalt på halvhalt, inte så farligt men helt naturligt såklart. Den blir stadig när styrkan finns där.
Men faktiskt så ville jag lägga ut lite samlad trav på Instagram men med tanke på hur mycket skit folk snackar och vad man kan få för kommentarer så ville jag inte det. Och då tar Molle kanske bara upp huvudet lite nåt steg här och där, men i en liten stad som våran eller i instagram-världen kan man få höra nåt ändå. Usch för det! Så lade upp en stillbild i samlad trav, där man kan se hur fint han kommer trava om några år.. Längtar! Tänk när han är 8... 
(nu har jag inte så många elaka följare, tack för det <3 )

Tre dagar

I förrgår blev det longering med Molle, jag har lärt mig att lyda min kropp och är jag inte i fokus att rida ett bra pass, då är det bättre jag låter bli. Men vi rörde på oss i alla gångarter och jag blir så glad att kommunicera med Molle från marken också, man ser så mycket som man tar med sig upp i sadeln.

Foto av duktiga Li Sjöstrand.

Igår tränade vi för Emma i ridhuset, och jag visste vad jag letade efter för känsla, och ja, vi hittade den också. Han har blivit så stark och fin i en låg rund form så vi kan börja arbeta mer i den, börja göra "grejerna" i den också. Efter en bra och välplanerad framridning så började vi med att rida galoppen, då i förvänd galopp på en 15m volt på mitten, med två små volter 8-10m i rättvänd på dem två öppna delarna av den stora volten. Fokus på rund och böjd för skänkeln, som jag verkligen har tränat på sistone och fått mer styrka i hos Molle.

Han var så fin och jag kunde för första gången vända framdelen runt skänkeln och han böjer sig helt eftergiven i insidan men på yttertygeln och går runt skänkeln, under samling och vi kunde krympa volten utan att han lutade på varken tygel eller ben. Jag kände verkligen exakt hur piruetten skulle byggas härifrån, wow! Jag lär mig så jäkla mycket för varenda ridpass, han lär mig och vi kommunicerar med mindre och mindre bokstäver liksom. Känner att jag utvecklar min ridkänsla, att jag känner vad som är fel och rätt och kan börja tillämpa det i rätt ögonblick. Så stolt faktiskt, över oss båda.

Gick över till att rida slutor på diagonalen och sedan göra volt på mitten, sedan fortsätta i slutan på samma linje, då gäller det att ha sidorna på plats. Han var fortsatt rund och fin. I traven började vi på stor volt och hittade hans fintrav, sedan utvecklade vi mer tryck, sedan samling, och började mixa trycket med lugnet och fick hans fina mjuka & stora gång. Sedan skulle jag tänja mer på samlingen och vi letade lite passage. Emma gick med lite bakom och med ett longerspö och hjälpte om jag behövde drivning så jag fick koncentrera mig på att bara samla och sitta still. Han har ganska stor respekt för ett långt spö (fråga mig inte varför, om ni tror att jag slagit han med ett sånt kan ni sluta läsa helt och hållet :P) så det räckte att Emma smacka lite. Han kändes fantastisk, till och med när han inte gör riktiga passage-steg, så orkar han nu ha samma takt istället för att börja veva med benen eller släppa dem som han har gjort förut.

Så vi tog lite passage på långsidorna där jag fick göra det själv, han kommer göra det så bra när han blivit starkare, och jag ska våga komma till den samlingen då och då för att stärka upp honom. Vi avslutade med att trampa honom lite och det är också något han har lätt för, så man gör bara nåt steg, han ska inte lära sig att börja trampa t ex om man gör halt, det kan lätt bli något hästen "tar till" för att komma undan i vissa situationer, så det är inget jag tycker man ska hålla på med själv om man är amatör som vi är. Jag travade av och gjorde öppnor och slutor på medellinjen mot spegeln, äntligen börjar det komma och det kommer såklart av att jag nu kan ha honom mer rund i sidan och mer böjning, då blir skolorna mer korrekta. Längtar faktiskt till tävlingssäsongen -16 nu! (det kommer gå upp och ner över vinter dock hahah!)

Idag joggade vi på ridbanan i rund form, red lite lösgjörande i skänkelvikning - sluta i förvänd galopp, skänkelvikningar i trav och även lite öppnor i en mindre trav, lite serpentinbågar sedan skrittade vi av längs grusvägen i solskenet. Min bästa vän Molle, han är min största skatt.

 
 

Tävlingsåret 2015

En summering av vårat tävlingsår, träningen har ni ju fått följa så detaljerat nästan varje dag här, nu ska vi bara göra en liten recap av vad som hände detta år och snegla mot 2016.

Tävlingsresultat och tankar

Avesta RK - LB3 67,7% LA4 65%
Eftersom vi bara red 5 klasser som femåring så mjukstartade vi i mitten av mars med målet att få erfarenhet innanför dem vita staketen. En fjärdeplacering med oss hem.

Fagersta RK LA4 64,5% och MSVC2 65%
Spänd i stort fint ridhus med lite mera tävlings-känsla, men till andra programmet var han riktigt fin och jag började tro att vi faktiskt skulle klara att fortsätta tävla MSV med OK resultat.

Örebro FK - MSVC2 61.33%
Här var Molle ett enda stort nervöst knippe häst som klättrade på sargen bara en annan häst tittade på honom, kastade sig omkring inne på banan och var opåverkbar. Bestämde mig för att offra några starter och verkligen våga rida inne på banan. 

Storvik RK - LA4 65,5% MSVC1 62,5%
Här red jag honom mer bestämt och böjde honom i hela sidan om han försökte kasta sig vid möten. Resulterade i bättre ridning och placering i första klassen.

Gagnefs RK - LA4 67,7% MSVC1 60,9%
Här gjorde vi vårt bästa LA-program där jag vågade sätta tryck och i rörelser som vi behärskade med det trycket, satsade väl och fick fin procent och en andraplats trots små missar. I MSV red vi vårt hittills sämsta program någonsin med missförstånd och missar i nästan vartenda moment. Vi var kanske lite urlakade efter första klassen.

Gävle RS - LA4 64,4% MSVC1 62,6%
Placerad i LA4 men med stor miss och stor besvikelse på min egna insats. Molle var fantastisk på framridningen. I andra klassen bestämde jag mig för att sänka kraven, lägga ner formen och bara jogga runt, kändes skönt att kunna jogga runt en godkänd runda i MSV.

Storvik RK - MSVC1 66%
Tredjeplacerad och vårt bästa program hittills, vi åkte mest för att bli bedömda av "större" domare och se var vi låg i deras ögon. Mycket roligt att det började släppa!

Falu RK - FEI finalprogram för 6åriga 61%
Efter semestern tävlade vi detta program med en lite trotsig häst med oss, målet blev: GÅ inne på banan! Resulterade i forcerat program men fyra byten och diagonalslutor för första gången, fantastiskt roligt att genomföra!

Falu RK - MSVC2 65%
Efter att ha tagit igenom "handbromsen" på Molle följde en tävling där jag bara kunde åka med och njuta. Fantastisk känsla inne på banan!

Falu RK - MSVC1 68,7%
Vår första vinst! Och i MSV! Molle superfin med massor av tryck, lite het emellanåt och utan missarna hade vi spräckt 70gränsen.

Säterbygdens RK - LA4 65,7%
Vinst igen! Besviken först att vi inte gett allt inne på banan pga att jag "frös" och spände till. Men mycket kul med resultaten. Också en andraplats med laget för dagen.

Segersta SR - MSVB2 57,7%
Het och taggad häst, skrämdes inne på banan vilket resulterade i spända moment som drog ner poängen. Mycket nöjd annars, dugligt lydig och en kanondebut i nästa nivå!

Storvik RK - MSVB2 61%
Första utanför placering, lydig och superfin häst men för mycket ryttarmissar. Tar på mig alla missarna, måste rida in mig mer på dessa program. Tur jag började öva i tid!

Storvik RK - MSVC2 64,77%
Fjärdeplats på en mycket het och sprudlande häst, mina ben skakade när jag hälsat och gått av banan. Blev lite too much to handle, men det är så jag vill ha honom och domarens beröm vid prisutdelningen ringer i bakhuvudet varje dag jag ska träna. Så stolt och glad över alla egenskaper Molle visade denna klass!

 
Vi tävlade inte lika mycket som många andra sexåringar detta år, men det beror mycket på mitt jobb och annat som ska hinnas med. Jag är lika glad för att träna, eller rättare sagt, det är det bästa, att träna! Men jag blir mer och mer tävlingsryttare och jag känner att Molle har så mycket mer att hämta vilket gör att nästa år kommer bli så kul och lärorikt. Detta är andra året jag tävlar dressyr, och jag är fullt införstådd med att jag kommer behöva fylla på erfarenhetskontot och få rutin innan jag gör "rätt" inne på banan, och jag kommer få offra vissa klasser fortfarande för jag är inte någon poäng-jagare, jag vill känna att jag rider varje steg och kontrollerar våran prestation. För en dag kommer prestationen leda till dem resultat jag önskar mig, och då vet jag att vi valt rätt väg!

Varje år i november börjar jag känna att Molle är "ikapp" den utbildningsgrad han förväntas ligga på. Jag kommer alltid träna systematiskt och konsekvent för dem mål jag har, och följer man den plan man har tillsammans med sin tränare är det inte konstigt att man kan tävla högre klasser för varje säsong. Men målen till 2016 är att få rutin i MSVC / MSVB och stärka allting han kan, så vi också kan göra det på tävlingsbanan för högre poäng. Vår genomsnittliga procent på årets starter är 63,5% vilket jag såklart vill höja! (alltså alla resultat i % delat på antalet starter) Mitt nästa mål är att vinna ett täcke...haha! Men jag tar målen för 2016 i ett eget inlägg framöver.

Film från joggingFrån dagens ridpass. Filmen blev 11 minuter först haha! Bara jag som älskar att se honom på film såklart så jag kortade ner filmen så den landa på runt 4 minuter... Ett normalt joggingpass för oss! Ni ser mot slutet när jag galopperar på volt och växlar först från att putta ut rumpan lite, till att rida sluta, till att rida öppna på volten vad det gör för galoppen. Att få ett eller två språng som är fantastiska, det är motivationen att fortsätta träna! Han är fantastisk att rida på och jag hoppas det syns att jag trivs.

Glada i regnet

En härlig sväng på ridbanan i regnet. Nu börjar samlingen sitta mer i honom, jag tror från ryggen att han är "bakom" skänkeln men han har så fin bjudning, för nu börjar det sitta mer i kroppen, jag reglerar mer i sätet. Och när jag samlar så är han långsammare, men mer aktiv. ÄNTLIGEN! Nu är det jobb på fronten som ska till, jag ska våga ta upp bogarna vilket innebär att formen kommer komma upp och han kommer få in bakdelen under sig och sätta sig mer, det klarar han ännu inte i en lägre längre form utan då måste vi vinkla om formen lite före, vinklingen i bäckenet kommer inte komma om han "går på bogarna". Förhoppningsvis ska han lära sig att därifrån få mer uttryck fram, genom tempoväxlingar och lite små piruettvändningar genom hörn t ex.

Började med att rida skritt-halt-skritt för att få till skritten. Gick sedan direkt på galopp och värmde med att rida tempoväxlingar och lite öppna på volt, sedan började jag ställa mer i ganaschen och böja lite på honom, men ser på filmen att jag måste börja våga böja lite mer. Sedan tempoväxla ner till "vår" piruettgalopp (allt är ju relativt!) och sedan fram igen, tillbaka, fram igen. Sedan några ökningar med byten på kortsidan eller redan innan hörnet, tränar lite på det som komma skall. Han var grym att rida! Så arbetsam och härlig inställning! Mina tyglar kändes i slutet som två pekpinnar som jag kunde trycka framåt och suget följde med hela vägen ner i backen, superbra stretching och bra att checka av att jobbet är rätt gjort. Tänkte att vi hoppar lite imorgon sedan ett trav-pass, där vi jobbar på skolorna i en lägre form, plockar upp och samma arbete, sedan lägre form igen. 

Love this horse!


Idag är han dyr

Idag fick jag ett riktigt glidar-pass tack vare träningen i tisdags. Han var så härlig att rida! Red ute på åkern till en början, höll mig i ytterkant där det är lite mer packat underlag, det är lite lerigt mot mitten. Red lugn fin trav och samlade energin, lät han inte få gå iväg nåt. Red öppnor, bara öppnor. Rakställde och bytte till andra sidan. Jag hade så mycket bättre tajming idag och var förberedd att våga ändra min ridning beroende på vilket gensvar jag fick: när han kommer fram till stödet måste jag vara väldigt stadig och mjuk, men om han trutar och försöker bita tag så måste jag hinna före och släppa där han försöker ta tag, men allt måste gå så snabbt, man kan inte bara släppa tygeln helt utan precis hinna lätta och ta om tygeltaget för att han ska följa med det.

Men idag var det som att tisdagens lektion hade landat lite, och jag fick nu koncentrera mig mycket mer på att rida med yttersidan. Han bara flöt fram runt åkern! Så häftig känsla så jag travade hela vägen tillbaka till stallbacken och travade in på ridbanan (för att kunna ta galoppen där så vi inte fastnade i leran), bara för att få behålla känslan, vågade inte sakta av haha! Sen tog jag lika jobb där, samlade upp några gånger till passage-känslan bara 2-3 steg sen fram igen i arbetstrav. Efter det tog jag galopp och ja, den är hans absolut bästa gångart för stunden. Red lite slutor till kvartslinjerna, i bägge varv, sedan sluta på volt, sedan öppna på volt och i öppna samlade jag till piruettgalopp. Nu G A L O P P E R A R han i piruettgaloppen, inte kortar sig eller försöker vara snabb, utan han sätter sig och väntar, balanserar upp sig. Så när jag trimmat lite åt bägge hållen vände jag som i en arbetspiruett till vänster, vi har bara gjort det åt höger men det kändes faktiskt som att något verkligen hade gått framåt där. 

Allt vi gör hänger liksom ihop, ju mer ihop han orkar gå så kommer dem svåra sakerna på plats. Och nu börjar han kunna vara riktigt eftergiven och fin hela tiden, han känns så stark i kroppen. Och hösten är vanligtvis hans sämsta period. Molle mår och ser bäst ut på sommaren, förra hösten hade han mask och vägrade äta kraftfoder så han åt bara hösilage tills vi hittade vilken mat han gillade, då började det hända saker. Och denna höst kanske han väger 100kg till och det är rena muskler. Är så stor skillnad, och det är så roligt när man känner förändringen.

 

Båda bilder fotade av Li Sjöstrand såklart! :)

Älgloppor

Kollade lite i bloggen vad vi gjorde för ett år sedan = det bästa med en blogg är arkivet hihi! Så kul att se var man varit och inse vad man gör idag... Wow! Tänkte jag ska göra ett inlägg med en resume från detta år, tävlingar och mål samt börja dela med mig av målen framöver... (#workhard #playhard) Det bästa med denna sport är att vi blir så bra som vi vill, det är bara jag som kan påverka vad vi gör, och jävlaranamma det har jag gott om förstår ni! Det tar mig långt. Men jag är inget utan min fantastiska häst som bara utvecklas med stormsteg.

 
Är så glad att vi har ridbanan faktiskt nu, jag har ALLTID ridit ut i massor med min häst, men nu är vi helt översvämmade av älgloppor så jag vägrar faktiskt. Jag rider visserligen på åkern, men har inte ridit NÅNTING i skogen denna höst. Inte ett steg. Dem bygger också om på grusvägen mot skogen så jag utmanar inte ödet bland maskinerna heller.

Men jag känner faktiskt att jag har lagt en så bra grund för Molle, med endast uteridning i princip både som 3- och 4-åring samt massvis och åter massvis även som 5- och 6-åring så att han får gå på ridbana en period på 2 månader; det gör ingenting. Skulle han ta skada av BRA ridning på ett underlag under denna period, ja då håller han kanske inte för det jag vill göra. Men vi märker inte av det, så jag gissar att han tycker det är lika roligt som mig, för gladare häst det får man leta efter. 


Emmaträning

Idag stod träning för Emma på schemat! Jag red fram väldigt konsekvent, jag tog tygeln och sen fick han gå fram till den och möta upp mig istället för att jag ska möta upp för mycket med handen, det fungerade bra och jag fick ett jättefint stöd och sug framåt, han kändes lite het till och med (underbar känsla). Fokuserade under framridningen på att verkligen ha stilla hand och rida med benen mer, det kommer bli så bra till framtiden, nu när han blivit så stark. Red lite långa skänkelvikningar och där gick halvhalterna igenom bara av att jag rörde lite på bettringen. 

I galoppen var han också så framåt så Emma fick påminna mig om halvhalterna så att han även sätter under sig fast han har den mer framåt-galoppen. Sedan fick vi bakläxa på skritten när vi gjorde lite fattningar från skritt. Nu får han inte gå och hålla andan när han "vet" att vi ska göra något i skritten. Ökade skritten går bra, men samlade skritten så guppar han med baken och väntar på signal så att han spänner sig som en ballong. Inte bra, och svårt att hantera! Men jag fick rida halt - skritt - halt - skritt massor med gånger sedan tänka att jag skulle göra halt men fortsätta i skritt ändå så fick jag till samlade skritten, och då även fattningen. 

Det visade sig vara väldigt nyttigt för vips så blev bytena rakare. Jag red som sist 2 byten på långsidan och shit vilken skillnad! Dels kunde jag ha honom mycket mer avslappnad, sedan red jag som Emma sa: då blir det bra! Bytena blev rakare och han lyssnade fint. Eftersom galoppen var så bra så avslutade vi där.

I traven var han så jäkla fin, rakt fram. Men när vi skulle rida öppnor och börja ta tillbaka lite mer så blev han lite trutig. Skulle inte följa med innertygeln och inte vara kvar på ytter. Nähä, jag kunde inte direkt se var alla våra 7:or på öppnor senaste tiden kom ifrån? Men gav oss inte, red öppna, volt, öppna, volt. Mycket bra, det behöver inte alltid bli perfekt på träning utan ibland kan det räcka att ja, han följde med innertygeln, vi får kanske inte det vi är ute efter i långa loppet idag. Han kan jättefint om han får springa i mindre trav och det använder vi oss av när vi lösgjör och hittar sidorna, men nu är det styrketräning, att göra armhävningar med bakbenen och frambenen ska komma upp och framför insidan i skolorna. Det är ett långsiktigt jobb att nå dem där 8:orna!

Högerslutorna börjar bli riktigt fina dock, han är finare eftergiven för högerskänkeln vilket alltid kommer tillbaka i våra svåra perioder, då är vänstersidan helt plötsligt ganska mycket sämre, men jag vet att en dag är styrkan där och då flyger vi fram och upp i dem där skolorna. Vi kämpar på, varje dag! :)

Äntligen fick vi ha vårat fina, nya schabrak! Tillsammans med likadan huva, marinblå lindor och silverboots. Och idag satt jag mycket bättre än jag tidigare gjort, vilket medförde ett jäkla tramp i stigbyglarna! Woho!

Dans på lina

Idag blev det ett pass med Molle från marken. Jag tömkörde först men gav snart upp då jag inte har ordentliga tömmar vilket innebar att jag fick konstruera en töm, vilket inte blev bra. Man ska ha riktiga grejer, annars är det ingen ide! Men jag är alldeles för snål för att köpa bra lädertömmar när jag tömkör en gång om året ungefär.

I alla fall så såg jag lite av det jag känner i ridningen. Nu har jag fokuserat en hel del på att han ska vara rundare i formen, lägre och längre, men fortfarande ha sug i tygeln. Jag har börjat rida honom långsammare i perioder för att han ska få in en bättre takt och få lite styrka. Men idag såg jag också att när jag tar tillbaka honom ibland så släpar han benen istället för att få lite höjd i dem, vilket samling är. Alltså, jag vill inte rida långsamt = söligt, utan jag vill rida långsamt = samla mera, för att stärka och få bättre takt.

Så jag gjorde så att jag tog longerlinan och inspänningarna istället och longerade med en ledande tygel på insidan bara. Han måste vara ett gummiband mellan bettring och bakben för att man ens ska kunna samla, och man måste liksom kunna "driva igenom sin halvhalt", alltså att benen ska inte stanna av och dö när man tar en liten halvhalt, utan han ska samla kraft och ta i ännu lite mera. Och det kan man ta igenom även lite på longeringen. Jag avslutade med att springa bredvid honom och hjälpa till med takten: lååånga steg Molle, å nu kort kort kort, sen lååånga steg! Haha måste ha sett så roligt ut. (finns film på min instagram: haglofelin)

Han var döfin i högervarv där han travade som jag vet inte vad, alltså han var så avslappnad med en rund fin form som var hög utan att vara spänd, där benen bara vilade i luften i höga kliv! Man blir ju tårögd när man ser sin häst från marken. I vänster var han inte lika fin, men såklart godkänt! Men i vänster behöver han en liten innerskänkel för att putta upp balansen till yttertygeln.. Men vi jobbar på det. 

Nu hoppas jag att vi kan jobba med lite kvicka reaktioner imorgon på Emma-träningen, så vi kan få nytta av att vi har jobbat med det lite lugnare. Meningen är att han ska vara kvick i tassarna, lugn i takten men med energi och styrka! :)

Enkelt va?

Molle och jag dansar tango! :D

Styrkan

Idag blev det ett tidigt morgonpass igen. Eftersom jag just nu har en period där jag tränar på att rida ihop sidorna på Molle så började jag redan i skritten, och red bakdelsvändningar men med mycket mer böjning än jag brukar. Jag brukar nöja mig med ställningen i ganaschen men idag ville jag ha böjning och ha kvar den när han rörde sig runt, som dem ska bli i skrittpiruetterna. Det jobbet gav väldigt mycket för han var fin sedan när jag började trava. 

Fokuserade igen mycket på min sits och för att jag ska kunna göra det så måste Molle vara lyhörd, jag hade ett stöd som jag drev fram till sedan red jag på olika linjer och tempoväxlade, och jag gjorde inte en växling fram eller tillbaka utan jag kollade fram - fram mer - fram mer - fram mer! Så att vi kan ha 5 växlar och inte 2. Då vill jag att under lättridningen ska drivningen komma av att jag touchar med vaden, gör den inte det så måste korrigering komma blixtsnabbt, sedan fråga igen på samma sätt med vaden. Han blev superfin, och jag var så duktig och vågade även växla tillbaka - tillbaka mer - tillbaka mer. Annars är jag ju en liten racerförare när jag rider. ;)

Han kändes så balanserad och fin, kom över i galopp och wow... Här kunde man snacka speedcontrol. Jag hade allt i sätet. Gjorde exakt samma jobb här. Han ska växla på så små kommandon, medan jag fokuserar på min sits. Gjorde även några slutor där jag böjde mer än jag brukar, och jag fick verkligen till linjerna. Det gäller att jag tänker rätt när jag rider slutorna. Tidigare har jag ridit typ skänkelvikning men felställd, men nu börjar jag få in linjen i kroppen och då är det lättare att rida korrekt, såklart. 
Avslutade efter lite paus med traven, där jag fortfarande har svårast att ha honom ihop, då det är hans svåraste gångart. Men jag fortsatte fokusera på min sits, så fick Molle "lov" att hänga med, och jag rider mycket öppna på volt för att få honom ärligt eftergiven för innerskänkeln, då yttertygeln måste ta med ytterbogen inåt i volten så smyg-drar man inte på innertygeln heller. Efter det jobbet brukar han kännas fin, MEN, nu har ju Molle bjussat på några steg här och där om vad som komma skall, så man letar ju alltid efter en växel till om man vet att den finns.. så efter lite voltjobb så krävde jag lite mer genom halvhalter och ni vet känslan när halvhalten går igenom ända ner till tåkappan på bakhovarna, och hästen trampar in och får samlingen samtidigt som dragläget framåt finns? Underbara känsla, när vi får denna passagekänslan i vanliga traven, då jublar vi! Ett varv på volten (fast rakställd) idag, 2 i övermorgon. Efter denna vinter kommer han ha stärkts mycket jämfört med detta år, gud vad jag längtar!

Molle blir alltid överöst med beröm så han vet att han är duktig, blicken han ger när han är NÖJD, ja den slår allt! 
 

RSS 2.0