Treårstest

Idag har vi varit på treårstest med Emmas Federation e: Fürstenball och Martinas Leya e: Cabachon. Dem båda har skött sig utomordentligt, och vi har fått fina lovord av visningen på båda. Vi var bra team och hade bra kommunikation när vi visade gångarter och löshoppning. Emma erhöll diplom på Federation som domarna inte kunde sluta ösa beröm över, vilken underbar känsla det måste ha varit för Emma, hela teamet sträckte på sig. Duktiga killen!

Leya mättes till 156cm i mankhöjd vilket drog ner poängen sa domarna, då dem önskar att dem är över 160 som treåringar. Hon hoppade 130 med en riktig lyra så ett sus gick igenom publiken, fick 7,5 på teknik och 7 på temperament för att hon inte tänkte efter mer, utan var lite överilad mot hindren. Underlaget var plaskblött och under all kritik på förmiddagen, så hästarna hade dåliga förutsättningar att hoppa bra. MEN, det var lika för alla. Men tråkigt för dem som kanske ville hoppa sig ner till Flyinge.

Ridprovet gick bra, hon var trött och bockade när vi skulle fatta galopp men galopperade åt bägge håll och blev godkänd med 7-7, vi fick även där mycket beröm för bra självbärighet, god framåtbjudning och samarbetsvilja, väl i fas, goda förutsättningar i framtiden under ryttare. Så stolta över lilla Leya med det fantastiska psyket! 

Den här dagen var bara så rolig, och hoppas på att få visa fler fina unghästar i framtiden.

Recension - Bates Innova Sadel

Nu har jag haft min nya sadel ett bra tag och tänkte skriva en recension.

Jag har en Innova Extended från Bates Saddlery i storlek 16,5, Molles bomvidd är medium. Sadeln har ett CAIR system vilket är ett slutet luftsystem som har en unik tryckfördelande/stötdämpande panel. Om sadeln ligger i balans på hästen så kan man garantera uteslutningen av tryckpunkter, vilket jag personligen tycker är helt fantastiskt! Tack vare den får musklerna plats att vidga sig under arbete = bygger muskelmassa snabbare och ger enorm rörelsefrihet.


Sätet är öppet men djupt, vilket gör att man får plats att hitta sin egna sits litegrann. Stöden är gigantiska tycker man i början, men nu är dem bara underbara. Dem hjälper mig hela vägen från fot till höft på det sättet att jag inte kan dra upp häl och knä, utan blir tvingad att ha nere hela skänkeln. I början lade jag till med olaten att flytta bak foten som en reaktion på det nya stödet, men med konsekvent träning så hittade jag sätet och fick ÄNNU längre ben på hästryggen.

Lädret är inget greppläder men inte heller halkigt. Jag behövde fetta in min ordentligt i början så den skulle bli greppigare, för den var lite torr från början. Men nu är lädret så mycket bättre och ger ett bra grepp. Sadeln ger samma känsla som en enkelkåpad tycker jag, då den är så tätt intill hästens kropp. 

Både jag och Molle älskar den och den får hjälperna att gå igenom mycket mer än en traditionell ullstoppad. Jag kommer inte byta bort denna luftpanel i första taget då jag med egna ögon ser vad den gör med Molles rygg och hans gångarter. Vi har jobbat med hans bakben sååå mycket och direkt jag fick denna sadel var det ungefär som att han äntligen fick visa att han hade förstått vad jag ville, men inte kunnat pga gamla sadeln. En helt ny häst fick jag ärligt talat. Jag kom ju även åt honom lättare och på ett nytt sätt, så vi hade ju en trotsperiod precis när jag bytte sadel. Men jag kan verkligen varmt rekommendera dessa sadlar, finns en modell till alla ryttare, och är det mest skonsamma för hästens rygg. Den modell jag rider i kostar ny ca 24tkr.

 
Kan tillägga att jag provade rida Leya i den och sa direkt till Martina att det är en ny häst idag. Gick på tygeln från start till slut i alla gångarter. Avslappnad och nöjd, mycket tack vare luftpanelen tror jag.

Emmaträning

Wow!
Det finns så mycket i min lilla skrutt! Min fantastiska lilla häst. Och mycket har vi redan plockat fram, men flera växlar finns kvar att upptäcka. Idag var han bara så härlig att rida. I början lite nonchalant för skänkeln men jag tyckte att jag löste det bra genom att bara vara konsekvent, inte börja klämma utan vara tydlig att den ska man gå fram för och sen får man lösa det själv, inte sitta och driva driva driva. Började med galoppen och hade allt på plats, fick träna på rakriktningen innanför spåret och kunna ställa framme i ganaschen utan att rida öppna/förvänd sluta utan rak häst bara. Därefter gick vi och tittade på byten, vi gjorde två från höger galopp till vänster och ett från vänster till höger. Fick göra honom mer alert och vaken första 2 bytena och det sista tog han så fint på hjälpen. 

Sedan hitta lite piruettgalopp som vi har börjat med ute på åkern, tänka öppna in för att han ska sätta sig på bakdelen, istället för att lägga rumpan lite innanför som i en sluta, då blir det en liten fusk-piruett. Bättre att ha 2 språng där han sitter på baken, än att rida sluta på en pytteliten volt för att det ska "kännas" som en piruett. Han ska klara både och, men om vi ska kunna göra riktiga piruetter sedan så vill jag att han lär sig tekniken på rätt sätt. Och han lyfter två decimeter i manken känns det som, vilken känsla.

Avslutade med travöppnor och wow, efter jag hittat halvhalter och insidan i vänstervarvet så travar han som jag vet inte vad. Han är fantastisk! SÅ ska vi rida nästa tävling. I höger är dem redan BRA, lättare där. Kände också på en diagonalsluta när han var som finast och ja, när jag har alla sidor på plats så är det ju bara sååå läckert... Önskar att jag i framtiden kan få visa det på tävling. Men hur det än är, så är det ju träningsridningen det allra roligaste med hästlivet! Pirrar i magen när jag tänker på Molle! Underbara häst som ger mig upplevelser jag bara drömt om ännu. Och tänk min (framtida) nästa unghäst, vad jag har med mig på den resan tack vare honom. <3