Bra pass

Dagens pass blev en genomkörare! Det kom en regnskur mitt på dagen så fick slopa gräsvallen pga ev halka, så tog oss ett pass på ridbanan. Den har blivit saltad och underlaget har redan blivit så mycket bättre! Wow. Iaf så fick vi idag lite träning på möteskyggningen. Det är verkligen så svårt, jag är inte en sån som försöker hålla honom i en bubbla utan jag utsätter oss gärna för våra svagheter. Men jag vet också att jag måste rida minsta lilla steg och sysselsätta honom till 100 när vi möter någon, oavsett var på ridbanan vi är. 20 meter ifrån och han kryper ihop och kastar sig åt andra hållet, så larvigt. Bakifrån eller om vi kommer nära går bra, men inte huvud mot huvud. Jag får verkligen hålla han i jobb, kan inte bara rida rakt förbi då tar han tillfället i akt och klättrar på väggarna.

Men vi kom till ridning tillslut, det är ju såklart ett sätt för honom att slippa undan lite. Men jag har verkligen hittat ett nytt sätt att få till det. Jag börjar kunna rida honom fram till ett bättre stöd, där han är mycket mera "på tygeln" och halvhalterna kan komma med mindre hjälp. Han får dubbelt så stor hals och jag kan rida på bakbenen utan att tappa honom framtill eller över ryggen. Fick verkligen igenom något i slutet och mellantrav - samling - mellantrav kändes kontrollerat. Bara att kämpa vidare!

En underbar dag i stallet, hela veckan ut blir det hästar, ridning, god mat, skratt, vänner! Ridläger med Birgitta börjar imorgon, ska bli helt fantastiskt! 

Måndag

Igår gjorde vår gårdsägare ett spår runtom hela den gigantiska åkern som vi brukar rida på. Nu är den ju full av ogräs som inte riktigt ska slås ner än, så det har inte gått att rida på den på ett bra tag. Men nu har vi ett spår i ytterkant, heeela vägen runt! Fantastiskt! Jag och Molle tog 2 varv imorse, först ett i galopp, sträckte ut, samlade ingenting. Sedan ett varv med jobb, piruettgalopp i svängarna, byten på rakt spår, flera på samma raksträcka, fin-trav och lite längningar, sedan mellantrav-upptagning-mellantrav. 

Det är precis det här Molle älskar! Att variera men ändå få jobba. Jag gillar ju inte att nöta på ridbanan heller. Han skulle egentligen vila imorgon, men tror jag tar travjobbet runt slingan imorgon också, inför Birgittaträningarna. Så lösgjör vi bara och myser på onsdagen innan. Så imorgon blir det övningen med sluta - ställ om - sluta, samt tempoväxlingar med snabba bakben, mellantrav - skritt tänkte jag prova för att få igenom halvhalterna vid övergången, samt lite tävlingsform varvat med den runda. Längtar! 

Förresten är det min första semesterdag, och det känns fantastiskt att kunna rida på morgonen i 4 veckor framöver! Jag är så glad att det var svalt och skönt idag, för nu kommer en värmebölja och vi spås ha 30 grader varmt resten av veckan!

 

Morgonträning

Imorse red vi på banan. Började med att värma över serpentinbågar, bra sätt att få runda för bägge sidor, men inte fastna på volten. Vilket jag aldrig gör nästan, men ändå. Rakrikta, ställa om, böja, spåra, takt & rytm.. Man hittar allting samtidigt. Ännu bättre i galopp nästan. Idag var traven bättre än galoppen faktiskt, han var så fin, hade den där bra blandningen av kvick och långsam, så hade jag tagit upp formen idag hade han haft en bra "tävlingstrav". 

Men jag hade honom rundare och red mycket olika programlinjer, öppna - volt - diagonalsluta, några längningar och sedan galopp. Enkla byten, förvänd galopp, några byten på andra platser än över diagonalen bland annat. Idag var första dagen jag red ut i hörnen på nya banan, tackvare att det har varit många och ridit på den varje dag tycker jag det är otroligt hur bra den redan har satt sig. 

Ska jobba vidare med att han ska vara kvick i bakbenen, för att hitta den här mixen av traven. Försöka jobba mer med att driva bogarna i galoppen så att vi kan få mer luft under dem. Sen ska jag inte vara rädd att ta upp i tävlingsform ett par minuter här och där, så att vi får känna på igen. Har under träningsperioden nu fokuserat på rund, rund rund och nu kan jag utgå från den runda halsen och bara ta upp fronten lite, alltså från manke och bog, inte nacken. 

Pass denna veckan

I torsdags red jag ett pass på banan där jag fokuserade på att Molle hela tiden skulle ta skänkeln på rätt sätt. Jag sitter still däremellan och försöker hitta drivningen i sätet, för att bara påverka sidorna och det lilla extra understödjande med själva benet. Jag tycker han kändes mycket fin i sidorna, så gick snart över till förvända galoppen där jag ställde åt bägge håll i mycket förvänd galopp, några enkla byten på linjer som vi inte brukar göra dem på. Allt för att han ska hålla sig uppmärksam på dem hjälper jag ger, och inte hitta på egna. När han svarade fint så red jag bara 2 riktiga byten, där visste han inte riktigt om han "fick" byta första gången då jag tagit ner han till halt och fattat förvänd igen när han har lagt in dem självmant på sista tiden. 

Då rider jag bara vidare, tänker lite fram, samlar på nytt, rider ut på nya ytter och rundar i nya innersidan, byter för ytter. Poff så kom han ihåg att göra det på hjälpen igen, och nästa bytet gick klockrent. Det här nöter man ju resten av livet förtusan, ska inte vara perfekt redan, vi ska hitta varandra just nu bara. Han travade super på slutet där han var helt rund för inner, och han gjorde en lugn, luftig längning på kort diagonal. Jippieyay. Man ska vara glad för allt smått som är bra.

Dagen efter blev det en skogstur, och idag longering med fokus på tempoväxlingar i balans och relativt djup form. Han var fin, riktigt loss och fin. Ska bli spännande att se hur han känns imorgon när vi ska trimma lite. Sedan blir måndagen ev kavaletti/hinder, tisdagen vila, onsdag uteritt sedan dressyr för Birgitta tors och fredag. Längtar! Semester får jag på måndag också, då ska jag försöka hinna med att rida så mycket jag kan och så många hästar jag "kommer över". Jag kan tyvärr inte ta emot någon på heltid då det inte finns lediga boxar till det just nu. 

 

Ryttarträning

Vi har börjat träna oss själva på en hinderbana i närheten av stallet. Man kan kalla det militärbana ungefär, med olika hinder/stationer där man tränar hela kroppen, och har kul samtidigt! Vi värmer upp på elljusspåret och det blir lättare att löpa för varje gång, det är min mardrömsträning. 

Efter det stretchar vi lite innan vi kör ett helvarv lite lugnt först, sedan öser vi på fullt ös så man får både flås, koordination, styrka och smidighet i ett. Sen kör vi så många varv vi orkar, varvat med övningar på gräsmattan. Jag känner att det är otroligt givande, och jag längtar tills vi kommer börja känna av träningen hela vägen upp till sadeln och ridning. Jag hoppas min hållning ska förbättras, samt smidigheten i sadeln. Samt att jag ska ha lika mycket kondition i förhållande till Molle! 

 

Längtar ut till stallet

Ikväll blir det ett pass med fokus på sug framme i handen, rund form, slutor, förvänd galopp, lösgjordhet, enkla byten på diagonalen, allt för att han ska vänta och inte gissa vad som kommer. Blir nog super! Längtar redan tills jag slutat jobbet och kan åka ut och borsta och pyssla med honom.

I vårt stall är det bara ödmjukhet, vänlighet och hästarna i första hand. Vi håller oss ifrån skitsnack, vi är beredda att förstå andra och önska våra med-ryttare väl. För vi vet att det är hårt jobb för alla. Jag brukar säga att jag inte blir lika imponerad av fina resultat, som jag blir imponerad av en ambitiös och helhjärtad satsning! Får man det att gå hand i hand med resultaten, ja då är det bara att gratulera. Jag har slutat hänga upp mig på vad andra gör, jag kan inte påverka vad du tycker och tror om mig eller något annat i ditt huvud. Men jag kan påverka hur jag tänker, och jag har en positiv energi i allt jag gör, för mitt liv blir enklare så! Då kommer jag ta mig an livets motgångar enklare, och med mer ödmjukhet vid framgång.

Hoppas ni också trivs i era stall och umgänge! <3Tävling 23/6 Storvik OvansjöJippi idag höjde vi kvaliten på mycket och gjorde ekipagebästa med 66% och det räckte till en tredjeplats, slagen av duktiga Annica Noren och duktiga Jennie Harrysson! Det får man vara nöjd med. Idag var första gången jag riktigt hann med att rida i dessa msv program. Det kändes som att jag var med på varje grej. Det enda som jag inte alls är nöjd med är hela höger galopp. Men eftersom vi börjat bytesträningen så är förvänd galopp i vår svaga galopp (höger) väldigt känslig just nu. Så fick ta bort kvaliten och bara rida för att han skulle vara kvar hos mig.

ÄNTLIGEN 7:a på vänsteröppnan! Som vi har tragglat dessa. Och 8:or på bägge travvolterna! Våra största fiender! Det finns så mycket mer att hämta med mera styrka och elasticitet, vi är verkligen på rätt väg. Och att bli dömda av Roger Ohlsson var väldigt roligt, då han ser och dömer dem duktigaste hästarna i Sverige och utbildar domare i hela vår region. Min fina Molle, är så stolt och glad så jag spricker nästan! :)

Här följer bilder från dagen.


Molle och Ferrary känner varann lite för F stod hos mig en vinter på träning tillsammans med sin syster Ami. 


Börjar bli häst av min prins!


Så lyckliga efter ritten och fått höra vår procent. :)


Mjuk som smör på framridningen. 

Planera

Nu har jag lagt om vår tävlingsplan litegrann framöver. Jag hade tänkt åka på meeting i Hagfors men väljer att istället fokusera på träning. Får nog bli lite starter på "hemma-meeting" här i närheten i augusti istället. Nästa vecka (27) kommer Birgitta Kjellin till vår ridbana och håller träningar. Efter det åker vi till Falsterbo jag och min mor, för att sedan fortsätta träna inför tävlingar sista helgen i juli. Sedan får jag tävla mer i augusti tänkte jag. Nu har vi hunnit vara ute och miljöträna, samt fått många fina resultat, så jag behöver inte tävla för att träna i massvis. Bara fortsätta träna att rida MSV C programmen på dem tävlingar vi har i närheten för att komma till ridning så bra det går inne på banan. 

Sedan när vi börjar känna att vi kommer till ridning i MSV C och vi har fått bytena mer befästa vill jag starta MSV B. Det kanske blir till våren, det är svårt att säga. Vi är tacksamma för varje dag vi är friska och kan träna. Om man har en frisk häst, tillgång till tränare och man vill göra en satsning att komma så långt man kan, så kan jag tycka det är kul att hänga med i utvecklingskurvan för hästens ålder. Man behöver inte ligga i framkant, men att man hänger med någorlunda så man inte stannar av. Det förutsätter att man har en frisk häst såklart, att man kan se om hästen behöver en längre vila, om man har stressat fram något så det går åt fel håll för länge. Allt detta måste ju stämma, annars måste man vara stark nog att kunna stoppa. Jag har en häst som är relativt snabb att förstå, men behöver tiden att stärka sig. Så vi måste ha i åtanke hans återhämtningsperioder, och jag har lärt mig känna när dem behövs. Det blir mer och mer sällan ju äldre han blir, nu kan en återhämtningsperiod vara full ridning men med ett annat fokus t ex. Men det är såklart viktigt att planera utefter sina egna förutsättningar, och vara beredd på att kunna ändra. 7 dagar till semester och häst - häst - häst!

 
 
 
 

Midsommar i stalletLite film från ett träningspass.

I torsdags red jag ut Molle och skrittade och travade på hårda underlag. Som komplement till nya ridbanan, är lite tufft att vänja in på nytt underlag så kommer vara försiktig i början. Nu är han upptränad på olika underlag med tanke bakom sedan han var 3, så han är så stärkt han kan vara i senor och ligament på den biten. Men förslitningar är inget kul!

Emma kär i Molles galopp! Den är så ridbar och rund, och bytena gjorde han klockrent även med annan ryttare, check på den!
Emma red honom på midsommarafton, för att det var väldigt länge sen, skönt att sätta upp henne och hon får känna att vi gör rätt, eller fel, och kunna hjälpa oss ännu bättre. Emma har bara ridit Molle 2 gånger tror jag, på all denna tid. Så det var verkligen dags! Hon ska också hjälpa mig när jag ska på en minisemester i sommar, så skönt att hon kan rida då så inte Molle blir ståendes. Emma var väldigt positiv över Molle, han har massor i sig och det är inte långt kvar tills vi kan få se mer av vad som komma skall. Dem passade perfekt tillsammans, så fina så. Och det är så kul att se han från marken, Emma kan ju känna på en växel till med allt känns det som.

Jag red ett kortare pass idag, kände bara av linjer från programmet vi snart ska tävla, och det kändes bra. Han känns ruskigt fin så det är bara att behålla fokus och tungan rätt i mun. :)Min fina kämpe.

Igår tränade vi för Emma! Red fram genom övergångar skritt-galopp, noga att han ska fatta galoppen exakt när jag ber, och att han arbetar i en galopp med kvicka bakben från steg 1, inte masa sig fram och häva igång galoppen. Utan trampa till ordentligt. Så fin var han! Jag försöker jobba med att han ska ta mer stöd på högertygeln så i både höger och vänster varv rider jag honom lite mer på höger, bara för att det lilla sista ska komma. Då får jag igenom halvhalterna också, får inte hålla honom på vänstern när han önskar det. 

Red lite samlingsarbete mot piruettgalopp, så häftigt! Tänk att för några månader sedan tyckte jag det var så jobbigt att hålla igång i arbetsgalopp, nu går han av sig själv i alla galopptempon. Bjuder och vill, så häftigt!
Efter det red vi några byten, 6 byten på hjälp, ett lite före hjälpen men rent. Jag blir lite mer passiv i hö-vä bytet för då förbereder jag nästan FÖR mycket. Klart han ska vänta men jag förlorar timingen som är så viktig vid bytena. Men han är så duktig, byter på diagonal och långsida på hjälpen. Mitt stora hjärta!

 
 
I traven jobbade vi först öppna - volt - diagonalsluta. Äntligen! Har hittat ett bättre sätt att rida in i öppnorna och Emma sa inget om dem, så dem blev väl rätt. Kändes så bra! Tillochmed volterna kändes bra. Efter det red vi mellantrav - passage - mellantrav. Men då fokuserade jag på fel sak och trodde jag skulle få till en riktig passagetrav, för jag fick det häromdagen. Men det tar flera år att befästa något sådant! Och jag skulle bara få till övergångarna, men det fattade jag inte riktigt förrän efter 10 min... Så efter det så red jag mellantrav, en upptagning, sedan mellantrav igen. När jag fick till känslan så förstod jag! Innan är det så svårt, när man ska leta leta.

Det jag ska tänka på först och främst är att han MÅSTE vara framme för skänkeln, och är han inte det så ska det vara första prio, då får man avbryta och bara ta igenom det. Men man glömmer det när man sitter på hästryggen, men nu ska jag komma ihåg det framöver. När en sak är befäst, påbörjas nästa. Fokuset ändras och JAG har iaf problemet att jag fokuserar på VAD det är som inte fungerar, och inte hittar ett sätt att rida runt det. Men jag lär mig varje dag, och är öppen för allt. Det är viktigt, att behålla ett öppet sinne när man tränar en häst. Vi siktar högt och kommer så långt vi själva vill! :)

Ska göra en film tänkte jag, kommer strax.

Premiär

Igår invigde vi som sagt ridbanan, utan staket och några meter innanför kanterna, men wow! Vilken känsla! Solen vilade över hela ridbanan ända till klockan 22 igårkväll, känslan att rida på kortsidan längst bort 2 meter ovanför åkern... Underbart! Och Molle accepterade mina halvhalter och gav bästa passet på väldigt länge. När jag fått halvhalten som jag vill ha den, så fungerade allt. Från öppnor, slutor till passagetraven. Nu kommer vi kunna utveckla traven som jag har velat! Wow! Duktiga Molle, nu kommer det bli lättare samtidigt som det är svårare.

 
Min fina fina häst!

Ridbana

Ikväll ska jag och Molle inviga Emmas alldeles egna ridbana! Äntligen är sanden lagd och till midsommar hoppas hon staketet ska vara uppe. Men jag ska tjuvrida på den ikväll, en liten smyginvigning. Vilken HIMLA skillnad det ska bli att slippa åka till ridhus eller ridbana utan bara traska ner på vår egna... dröm! Sparar tid och pengar, (samma sak!) och kommer fungera även när den är snötäckt. 3 gigantiska lyktstolpar så det kommer se ut som värsta arenan ute på landet hihi. 

 
Då kan man börja rida igen innan jobbet, när man inte behöver åka så hinner man SÅÅ mycket mer. Åh vad vi längtat, äntligen!Spännis

Neej idag var det inte mycket som var bra. Molle hade en såndär spänd-dag, som var väldigt länge sen sist, om man nu ska hitta något positivt i det hela. Då tar han inte hjälperna riktigt som han ska, stänger av mig och är spänd för skänkeln helt enkelt. Jag tror att det beror till viss del på att dem blev ute hela dagen i spöregn igår, han är känslig och spänner till, så har det varit förut och då har jag lovat att inte rida riktiga pass just dem dagarna. Men också såklart för att vi klättrar uppåt och arbetar mer krävande.

I galoppen gick det ändå skapligt, jobbade med att vara rund för innerskänkeln och hitta piruettgaloppen utan att han faller in på mitt ben, översamlar sig eller hittar på annat. Helt enkelt, lära honom hur han ska använda kroppen. (och jag min, har aldrig ridit såhär! :D)

I traven började det ändå OK, vi red skänkelvikningar och krävde att han lyfte bogen och verkligen satte över andra benparet med energi och tryck, för att kunna ta mer poäng på dem. Men mest för att det är gymnastiserande och lösgjörande för hans kropp. Då måste han verkligen ta halvhalterna på yttern och ändå ställa i nacken, samtidigt vara undan och framme för skänkeln. Pust!

 
Red sedan öppnorna på kvartslinjerna och diagonaler för att verkligen få rida med yttersidan, och Molle tyckte det var SÅÅ jobbigt. Nu måste han vänta på mig och ta halvhalterna, inte truta emot och ånga på i sitt tempo. Jag vill ta en halvhalt, möta upp med skänkeln och då ska bakbenet böjas in och han rundas i insidan, med kvalite i gången och kvicka hovar. Men idag blev det: halvhalt = ta bettet - skänkeln kommer = bräker iväg med rak insida - tar i tygeln = glömmer bort hur man går på tygeln. Okej ni får ta det med en nypa salt, eller ett helt saltkar om ni vill läsa det så. Men jag vet att då får man bara upprepa, och så går det bättre nästa dag, eller om en vecka kanske. 

Att vi ändå har den här nivån på en sånhär dag som vi förut kanske inte ens kunde genomföra ett pass på förut, det är ju jätteskönt när jag har fått tänka efter. Men nu börjar en ny styrketrappa, mycket nytt som introducerats för Molle, och många steg kvar...

  
 

Från gårdagen

 
Blir nästan förvånad att han är så duktig, glömmer bort att fortsätta rida. Det är nästa steg, att rida vidare och bara låtsas som inget, låta berömmet komma bara med ljud och en enkel eftergift så jag inte släpper allt bara för att jag egentligen vill krama om honom hihi. Men han vet att han är duktig så det räcker att man säger braa och sedan fortsätter rida. 
Äntligen kom skon tillbaka, här väntar vi på Jörgen. :)

Sommardag

Så här har vi sett ut idag! Bild i helt fel steg sett till skönhet, men åååh! Sommar, sol, tshirt och en grönskande äng med min bästa vän Molle och Emma. 

Blev bara att kolla av med kandaret igen, idag red jag vanligt, och han var super från början så red byten direkt på en åttvolt framför Emma, åh tänk att jag just skrev den meningen. I traven var han så läcker, tog igenom öppnorna åt bägge håll bara för att hitta halvhalt och insida. Sen var vi sjöblöta. Kommer kanske en filmsnutt sen. :) Min fina häst!

Fina hästar

Igår red jag Ellie åt Malin. Jag har inte ridit henne sen vi satte igång henne i vintras när Malin precis började rida igen efter graviditeten, men har tittat på träningar och följt dem såklart. Hon är så stark och har ett väldigt stort register, så vi jobbade på att kunna ändra lite som man vill, att hon följer med på alla tempon och så. Red henne idag också och då jobbade jag mer med mjukheten i sidorna, det kommer det kommer. Jätteroligt och nyttigt att rida så fin häst med enorma kvalitéer.

Molle longerade jag igår, ville jobba lite med samlingen i traven och han är superfin på töm, det är jag som sitter och stör uppepå, i varje fall svårare att samla när han ska balansera vikten bakåt när jag sitter på. Superbra att se från marken då, för då har man mer med sig uppifrån sedan. Och idag när jag red så tog jag bara vid från gårdagen, hade honom mer rund än lång, och det är dags att han får komma mer ihop nu. Friskt tempo i alla gångarter innan jag började jobba med traven och hitta mer samling, sedan fram igen. Upprepa lite och låta honom hitta sin takt. I galoppen samlade jag lite på volt, sedan red jag 3 byten. Han känns lättare i det som borde vara svårast, från höger till vänster. Men samtidigt byter han lite stark/svag sida hela tiden, ett tecken på att vi jobbar liksidigt. Avslutade med trav och han kändes super, lätt i sidorna, kvick men med ett lugn på steget, tog lite passagetrav och varierade med arbetstrav, det kommer där med. Bara att låta det ta tid.

Lyckligt lottad som har en så härlig egen häst och dessutom får sitta på så fina hästar utöver det. <3

 

Ett ridpass

Igår kom vi iväg till ridhuset! Glädjeskutt!

Molle taggade igång och skrittade så frambenen knappt hann undan haha. Fick jobba rätt mycket i skritten och mjuka upp, flytta i sidvärtes. Jag kan beskriva det som att han kändes från början som han gjorde för några månader sen, men nu har vi kommit ett snäpp till där jag har lagt många pass på att verkligen mjukgöra han över hela ryggen och kunna vinkla och fixa som jag vill, och då är det bara att fokusera på det några dagar till så kommer han bli fin igen. Red sedan fram i trav, serpentiner bara. Sedan lite skrittjobb igen innan galopp. 

I galoppen red jag mycket förvänd, mycket förvänd öppna i galoppen för att komma åt alla sidorna. Förvänd sluta på spåret och stor volt, perfekt för att mjuka upp ryggen. Som ni hör bara massa uppmjukande och varierande. Avslutade med mer trav, där jag i en låg form red mycket öppna på volt, sluta, förvänd sluta, men mest öppna för att verkligen skåla ur insidan i bägge varv. Jag har lättare med vänsteröppnorna på volt för då måste jag rida med yttersidan också. Skitsvårt, men man känner större skillnad på rätt och fel. 

Efteråt så såg man Molles nöjda uttryck, åh vad han var glad att få rasta kroppen igen! Mycket slaggprodukter som ska ur kroppen när dem bara vilat och jäst i hagen, jag kan verkligen intyga att man RIDER fram energi i hästarna, man matar inte fram den. :)

 

Att se detaljerna

Att sitta på framridningen till klasserna i Strömsholm är nästan lika nyttigt som att träna själv. Man ser vad svårigheterna ligger, och man lär sig att det sitter inte i att träna krumelurer. Det gäller att träna grunderna! För då kan du göra vad du vill sen. Ställning i nacken t ex. Det var otroligt många hästar som böjdes i hals, bog och bak, men som inte kunde ställa helt igenom i nacken. Och låste då rörelsen genom kroppen. Det kan man träna rakt fram på en grusväg, i skritt. Så viktigt! Att se dessa skillnader, på en häst som rör sig från svansrot till mule, och inte stel över rygg med sprattlande ben. Det ska vi sträva efter, gummihäst genom kroppen för elasticitet, spänst och inte minst hållbarhet! 

Att träna på ställning i nacken är svårare än det låter. Man ska kunna skilja på ställning, böjning och ledande hela tiden, att både ryttare och häst är med på hjälperna. Det är så svårt, man kan inte fuska en endaste dag. Kan du kontrollera form, steglängd och takt, ja då kan du nästan göra precis vad du vill. Det kan man träna utan att trötta ut hästen, och utan att göra samma saker dag ut och dag in. Hitta en tränare som du förstår och som synkar med dig, så kommer du så långt du vill. En häst som gör rörelserna korrekt och harmoniskt tar mer poäng än den flashigaste som får missar pga brister i grundridningen! Visst är det fantastiskt. :)

 
Aja baja, huvudet på sne! Tappat hela yttersidan, inte rund för inner.

Är ni som jag?

Nääe... Det är inte ofta.. men nu är jag Bitter! Vi har haft en riktigt härligt workout med Dala Dressage och kände oss superduktiga, speciellt jag som bytte om till ridkläder, packade in Molle i transporten och tänkte YES, första riktiga passet på en vecka! Bara för att lasta ur och upptäcka att han trampat in en sidokappa under hoven.. vafaan! Lasta in och åka hem. ÄNNU EN VILODAG. Jag dör!

SOM TUR VAR... så fick jag av skon själv, och den hade inte hamnat i sulan, utan såg så fint ut, Molle ömmade ingenting heller men kan ju inte rida han så. Men mer otur, min hovis är på utbildning och borta resten av veckan. Jaja, oavsett om den kommer på eller inte tills imorgon, så blir det RIDHUSET för att röra på oss i alla gångarter. Så trött på vilodagar och slappa uteritter. Nu har vi fått återhämtning så vi klarar oss ett halvår. (tadetmedennypasalt)


Våran vecka:
Tisdag - vila pga trampat av sko
Onsdag - vila pga jack i karleden
Torsdag - Uteritt, jacket spricker upp
Fredag - Vila pga jacket/dåliga underlag
Lördag - Lång mysig uteritt med dressyrjobb i trav och galopp
Söndag - Vila pga helt slut efter helgen
Måndag - Vila pga snedvriden sko

Alltså.. Jaja nu har han fått en unghästvila denna veckan och såret har fått läka ihop helt, nu är vi redo att köra igång igen och komma in i stimmet! Var så peppad efter Strömsholm, bara att ladda om och köra igen imorgon. Kanske ska klä på finkläder och schabrak så man blir extra peppad. Har en plan i huvudet om passet iaf, stackars min älskade Molle som tror han blivit pensionär. Ser i blicken att han undrar: blir det inget mer idag? Usch, den mest hemska blick jag kan få. Älskar hans uttryck EFTER vi tränat, nöjdare häst får man leta efter. Men imorgon min älskade, då slutar jag tidigt så ska du få arbeta och vara duktig... <3


 

Strömsholm

Lördag och söndag spenderades på Strömsholm, underbara plats.. Om jag kunde och fick drömma så skulle jag vara stallmästare där och träna med Molle och vara inspirerad dagarna i ända.. För jag älskar den omgivningen, skulle rida runt i lövskogen och på ängarna varje dag.. Inte se en ridhusvägg. Hihi.

Emma och Cocu tävlade i Lag SM för Dalarnas distriktlag, och kvalade igår till finalen! Där gjorde dem världens insats efter att Cocu blivit skrämd på framridningen och fick ledas sista kvarten innan start, han blir väldigt spänd när han blir rädd och går inte att ta i eller skänkla, han är inte en sån häst som man kan höja rösten till eller sparka till lite om den "dummar" sig. Fortsatte inne på banan, men Emma fick han lugn genom att skritta och klappa och försöka ha honom låg i form. Sedan genomförde hon programmet i full storm med halvt flygande tält som Cocu varit rädd för, och dem gör det på nästan 68%! Vi som känner Emma såg att hon kunde varken ta i honom eller skänkla, men hon red honom med sitsen och med huvudet, det är ridkonst det! Tror hon var i chock efteråt då hon bröt ihop, besviken men glad på samma gång. Besviken att han betedde sig så just där och då, men glad för förtroendet att dem tillsammans genomförde programmet hela vägen till slutet. Det var flera som var rörda till tårar och många kom med lovord efteråt. Duktiga Emma... Fantastiskt!

Fotograf: Li Sjöstrand

Och laget hamnade tillslut på pallplats! Brons till Dalarna som bestod av Emma, Linda Larsson och Lina Andersson! Vilka tjejer, gratulerar!

MorgonkänslaSåhär kan det se ut när halvhalten för att få mer luft fram blev ett litet missförstånd. Slängde in den för att visa att vi kan se fula ut också. ;)

Dumma sår

Molles sår i karleden var värre än jag först såg. Men kom åt ordentligt igår att rengöra och imorse hade det dragit ihop sig riktigt fin. Men efter jag ridit nu på kvällen så gick det upp igen, blir ju att dra i "skinnet" just där i varje steg.. Så blev en liten lat tur med mycket skritt sen fick mamma träna och rida lite. Dem var så söta ihop! <3 Molle kommer bli en fantastisk läromästare i framtiden, förhoppningsvis till en junior som ska tävla MSVB och hoppning med honom! OM det blir så, det behöver man inte fundera på idag. Kanske Molle stannar hos mig tills nån av oss ska möta himmelen. Det önskar jag. :)


Tur att vi har en "lugn" period nu utan tävling till helgerna. Då hinner såret läka ordentligt och han får återhämta sig efter en period där jag har legat i och ridit och tränat mycket.Hovslagare

Idag hade vi hovis på besök i stallet. Tyvärr hade Molle fått ett jack i vänstra karleden och hade svullnat, ömmade lite och markerade lite. Han är ju väldigt duktig att tala om när det är bra, och när det inte är bra. Så han fick efter rengöring gå ut i grushage istället och lufta det lite. Fick tyvärr ställa in hoppträningen ikväll, inte alls kul! Tänkte åka och titta eventuellt ändå, men chansar inte med Molle. Vill ju behålla inställningen att minsta lilla fel så säger han till, mycket bättre än att han biter ihop och går som vanligt i mina ögon.

Jag är väldigt nöjd med min hovslagare. Han fixar Molles fötter galant och fixar skon efter don så att säga. Jag är öppen för att experimentera lite med skor, skulle gärna prova aluminium nån gång, tycker vi ligger långt efter Europa på den biten. Molle har fullblodsfötter, inte till kvaliten, men till formen. Små, men runda. Vanligtvis brukar vi få flexa till skorna ordentligt men nu hade han hittat en sko som nästan var identisk med Molles form av hov från början. Både min träning och Jörgens skoning bidrar til våra resultat, att vi inte briljarderar mer än av naturliga skäl, och att både kotor och knän ska hålla i långa loppet. Kan inte understryka hur viktigt jag tycker det är med utbildade hovslagare.

 

Jämföra

Tittade tillbaka i arkivet. För ett år sedan hade vi börjat jobba med förvänd galopp och kunde växla "fart" i traven. Idag har vi börjat med galoppombyten och ridit på kandar.. Tänk vad tiden går, och så fort! Om ett år till kanske vi svär över att bytesserien inte är helt rak och svårt att räkna sprången... ;)

Man kommer så långt man själv vill. Så är det bara. :)

 


Mjuk och fin

Idag red jag bara ett mjukgörande pass med hjälp av bästa Emma. Han var så fin, passet igår gav nog rätt mycket. När jag joggade fram red jag lite öppnor och volter i traven, samt några slutor. Han var väldigt med och fin mellan hjälperna. Red ganska tidigt fram i förvänd galopp och det är bästa sättet att få honom mellan hjälperna, utan att ta upp honom i form. Lite öppnor i galopp - mellangalopp-arbetsgalopp för att hitta både drivning och samling. När vi sedan tog traven visade Emma ett nytt trick med sitsen som jag tog till mig direkt och kunde fånga upp halvhalterna i sätet mycket mer, vilket resulterade i att jag fick den perfekta blandningen av kvick och långsam på samma gång i traven. Eftersom han var så fin i traven så gjorde vi inget mer utan avslutade där.

Och vi premiärade på kandar också. Han tog det så bra och det kändes kanon från min sida.

 

Ridhuset

I helgen har det regnat och regnat, varit väldigt påfrestande för jag vet att det inte bara är jag som blir alldeles låg och slut av detta väder? Molle fick vila i fredags och reds ut i lördags i spöregn. Igår åkte vi till ridhuset för han behövde röra på sig ordentligt, går inte att få till något hemma på kasst underlag. (längtar till vår ridbana!)

Tog galoppen först, han är liksom fin där utan att man behöver kräva "allt han har" om ni förstår, han börjar bli så stark. Så efter lite förvänd galopp och tempoväxlingar så tog vi lite byten åt bägge håll. Jag försöker göra det så odramatiskt jag kan, bara lära honom byteshjälpen liksom. Kvaliten får vi jobba på när han förstått och blir starkare. Eftersom jag aldrig ridit byten så är jag inget proffs, men vi får lära oss tillsammans. Tacksamt nu är att jag har haft förmånen (ambitiös) att se så mycket bra ridning från Emma och andra stora ryttare på unghästar tack vare alla resor vi gjort, så man har sett hur viktig timing och förberedelse är.

Jag rider in på diagonalen efter att ha kollat tempoväxlingar hela tiden, vill inte bli stum och passiv utan rida hela vägen. Sedan förbereder jag nya insidan genom att skåla ur lite vid bogen med nya innerskänkeln, och hittar rätt läge sedan byteshjälp för ytterskänkel. Jag försöker vara noga att han inte får spänna till och bli hög för att jag ändrar och skålar ur honom i nya sidan, isåfall rider jag bara vidare utan att byta. Men om han ligger rätt och bara nonchalerar att jag lägger till en hjälp får jag göra honom mer alert så han tar hjälpen direkt. Rider bara ca 2 byten åt varje håll.

Sedan testade jag samlingen idag igen, att försöka ta med framdelen före på volten och sätta honom i piruettgalopp ett par steg. Just igår försökte han översamla sig och det vill man inte hamna i, en sorts "balansgalopp" där han inte går att påverka. Är noga att han ska gå ur denna galopp med innerskänkeln, för att förbereda inför riktig piruett. När jag skulle ta andra galoppen red jag över diagonalen och bytte galopp igen, nu gjorde han det så enkelt och fint tack vare samlingsjobbet innan då han kom mer ihop.Traven fick vi ingen känsla i, jag red inte bra så vi bråkade mest. Men han kändes lite trött i bakkärran efter all galopp så den tar vi en annan dag. :)

RSS 2.0