Bra pass

Dagens pass blev en genomkörare! Det kom en regnskur mitt på dagen så fick slopa gräsvallen pga ev halka, så tog oss ett pass på ridbanan. Den har blivit saltad och underlaget har redan blivit så mycket bättre! Wow. Iaf så fick vi idag lite träning på möteskyggningen. Det är verkligen så svårt, jag är inte en sån som försöker hålla honom i en bubbla utan jag utsätter oss gärna för våra svagheter. Men jag vet också att jag måste rida minsta lilla steg och sysselsätta honom till 100 när vi möter någon, oavsett var på ridbanan vi är. 20 meter ifrån och han kryper ihop och kastar sig åt andra hållet, så larvigt. Bakifrån eller om vi kommer nära går bra, men inte huvud mot huvud. Jag får verkligen hålla han i jobb, kan inte bara rida rakt förbi då tar han tillfället i akt och klättrar på väggarna.

Men vi kom till ridning tillslut, det är ju såklart ett sätt för honom att slippa undan lite. Men jag har verkligen hittat ett nytt sätt att få till det. Jag börjar kunna rida honom fram till ett bättre stöd, där han är mycket mera "på tygeln" och halvhalterna kan komma med mindre hjälp. Han får dubbelt så stor hals och jag kan rida på bakbenen utan att tappa honom framtill eller över ryggen. Fick verkligen igenom något i slutet och mellantrav - samling - mellantrav kändes kontrollerat. Bara att kämpa vidare!

En underbar dag i stallet, hela veckan ut blir det hästar, ridning, god mat, skratt, vänner! Ridläger med Birgitta börjar imorgon, ska bli helt fantastiskt!



 

Måndag

Igår gjorde vår gårdsägare ett spår runtom hela den gigantiska åkern som vi brukar rida på. Nu är den ju full av ogräs som inte riktigt ska slås ner än, så det har inte gått att rida på den på ett bra tag. Men nu har vi ett spår i ytterkant, heeela vägen runt! Fantastiskt! Jag och Molle tog 2 varv imorse, först ett i galopp, sträckte ut, samlade ingenting. Sedan ett varv med jobb, piruettgalopp i svängarna, byten på rakt spår, flera på samma raksträcka, fin-trav och lite längningar, sedan mellantrav-upptagning-mellantrav. 

Det är precis det här Molle älskar! Att variera men ändå få jobba. Jag gillar ju inte att nöta på ridbanan heller. Han skulle egentligen vila imorgon, men tror jag tar travjobbet runt slingan imorgon också, inför Birgittaträningarna. Så lösgjör vi bara och myser på onsdagen innan. Så imorgon blir det övningen med sluta - ställ om - sluta, samt tempoväxlingar med snabba bakben, mellantrav - skritt tänkte jag prova för att få igenom halvhalterna vid övergången, samt lite tävlingsform varvat med den runda. Längtar! 

Förresten är det min första semesterdag, och det känns fantastiskt att kunna rida på morgonen i 4 veckor framöver! Jag är så glad att det var svalt och skönt idag, för nu kommer en värmebölja och vi spås ha 30 grader varmt resten av veckan!

 

Morgonträning

Imorse red vi på banan. Började med att värma över serpentinbågar, bra sätt att få runda för bägge sidor, men inte fastna på volten. Vilket jag aldrig gör nästan, men ändå. Rakrikta, ställa om, böja, spåra, takt & rytm.. Man hittar allting samtidigt. Ännu bättre i galopp nästan. Idag var traven bättre än galoppen faktiskt, han var så fin, hade den där bra blandningen av kvick och långsam, så hade jag tagit upp formen idag hade han haft en bra "tävlingstrav". 

Men jag hade honom rundare och red mycket olika programlinjer, öppna - volt - diagonalsluta, några längningar och sedan galopp. Enkla byten, förvänd galopp, några byten på andra platser än över diagonalen bland annat. Idag var första dagen jag red ut i hörnen på nya banan, tackvare att det har varit många och ridit på den varje dag tycker jag det är otroligt hur bra den redan har satt sig. 

Ska jobba vidare med att han ska vara kvick i bakbenen, för att hitta den här mixen av traven. Försöka jobba mer med att driva bogarna i galoppen så att vi kan få mer luft under dem. Sen ska jag inte vara rädd att ta upp i tävlingsform ett par minuter här och där, så att vi får känna på igen. Har under träningsperioden nu fokuserat på rund, rund rund och nu kan jag utgå från den runda halsen och bara ta upp fronten lite, alltså från manke och bog, inte nacken.