Programträning

Igårkväll började det värka i min kropp, som jag kvävde med 2 ipren. Men idag fortsatte det, jag fick kramper och värk från tårna till nacken. Försökte jobba på morgonen då jag skulle jobba hemifrån men det gick inte. 38grader i temp, så jag försökte sova en timme. Kunde inte sova pga all värk. Åkte till jobbet men blev hemskickad, har nog aldrig känt såhär förut. Nu har jag vilat hela dagen, haft skittråkigt men går på Ipren och börjar bli bättre, tror jag. Värken är inte hela tiden nu, bara ont i halsen och huvudet. Är detta ett förstadie till influensa? Förhoppningsvis bara någon viruskänning, jag kan inte må såhär i flera dagar, det är SÅ inte jag.

Ville bara skriva några rader här när jag har fått i mig Ipren, om gårdagens underbara ridpass. Jag red fram Molle som vi avslutade i tisdags, låg och rundade honom för mina skänklar. Galopperade med lite krumelurande, öppna, förvänd öppna, sluta, förvänd sluta. Börjar känna vad det är som behövs för dagen. Red igenom ett MSV program som kändes så bra! Visst jag var inte beredd på cirkelbågarna över medellinjen så jag tog om dem efteråt, han rundade sig tillåmed i vänstersidan. 

Och min häst... Alltså han vet exakt när vi tränar program, och han älskar det! Man får hålla i sig om man ska hinna med och ha ett finger med i rörelserna.. Haha går bara att skratta. Det programmet jag red avslutas med en längning på uppridningen mot domaren, tror ni det var någon som visade vad han går för? Haha kan bara skratta och glädjas åt att min häst uppenbarligen har lika roligt som jag.

Enkla bytena - check, bakdelsvändningarna - check, skolorna - check, bara högerslutan jag inte riktigt behärskar ännu men vi tränar ju på. Kul att träna program, måste försöka få in det 1-2 ggr i veckan. 

Nu blir det en fortsatt lugn kväll och sova ut imorgon, underbara Emma tar hästarna och stallet. Hoppas jag mår mycket bättre imorgon när jag vaknar!

 

Tisdagsträning

Igår var det en nyttig träning! Nu måste vi börja krumelura lite och hitta nya vägar för att komma till den där känslan. För ett halvår sedan räckte det att vi red lite fram å lade lägre för att vi skulle hitta vår bästa känsla just då, men nu har vi klivit upp några snäpp och vår lägstanivå har ju höjts. Fick börja i galoppen med att rida förvänd öppna på spåret, alltså höger galopp men en vänsteröppna. Skitbra övning för att få med sig bogarna. Öppna och förvänd öppna på diagonalerna samt kvartslinjerna för att se till att jag fick med mig yttersidan. I traven fick vi en aha-upplevelse med vänstersidan, jag har gjort fel ganska länge för jag helt enkelt inte är duktig nog men nu fick vi räta på en viktig sak som förhoppningsvis stärker sig snart. 

Fick rida på volt och rida öppna, för att sedan rida förvänd sluta. Låter enklare än det var, men shit vad Molle kom igenom över ryggen. Och när han får med sig ryggen så har han jättefin och lugn, stor gång. Vår bästa arbetstrav nånsin. Blir så glad att jag har sug framåt i den! När jag tog av sadeln efteråt så bara gungade musklerna över ryggen, han var helt lösgjord. 

Jag hade ändrat på ett par saker innan träningen:
- Jag hade sporrar
- Längde lädren

Jag vill ju framåt med min ridning, och jag vet att jag kommer behöva rida ännu mer med vaderna och att använda sporrar hjälper mig att koncentrera mig på det. Samt att om jag ska tävla lite högre klasser så kommer jag behöva ha sporrar, så vi måste lära oss det. Han är framme för skänkeln och lyssnar på den, så när jag fick på mig sporrarna så blir han att dansa lite mellan höger och vänster ben för han kittlas av dem. Men vi red så snirkliga saker där man verkligen behövde byta insida och flytta fram/bakdel hela tiden så han vänjde sig fort. Jag har inte ridit med sporrar för jag har velat vara noga att han ska ta mitt ben lika väl.

Stiglädren längde jag för jag vill komma ner mer i sadeln. Det var svårt, men jag lär ju testa var jag sitter som bäst helt enkelt. Det kändes riktigt bra nersuttet, lite svårt att rida lätt men jag tyckte att jag fick längre ben vilket var skönt för då sluter jag om vaden mera. Och nu är det dags att börja rida med finare hjälper och inte så unghästiga (övertydliga, ledande tygeltag) så jag tränade på att bara hålla ihop händerna och rida med små små tygeltag och se det fungerar lika bra haha... Bara såna här saker man fastnar i! Dags att bli noggrann noggrann... Är ju lika bra att ta tag i allting samtidigt! Nu har vi kommit så långt så det är dags det blir nån ordning på ryttaren. 

Molle var fin i mörkröda lindor! :)

Nerver

Fina Molle & Lee hade pusskalas i stallet i söndags. :)

Ett par lugna dagar, Molle fick bara skrittas i söndags efter 2 hårda pass och igår vågade jag inte ut varken med transport eller uppsuttet pga isstormen vi hade här! Fyfan bland det värsta jag har varit med om. Hästarna var inte alls nöjda med att gå i hagen och fick komma in på min lunch vid tvåtiden. Dem var rejält spända och besvärade. Tur att dem är så lugna och fridfulla i boxarna hela gänget.

Nu börjar mina tävlingsnerver göra sig påminda. Anmält tävlingar och vill egentligen bara träna, träna träna... Men ska fokusera på att ha en bra lösgjord häst för då kan vi göra allt som klasserna innebär. Ska börja göra upp en dag-för-dag-planering fram tills första start, det är för mig det bästa sättet att förbereda oss då jag är noga att han inte ska tränas mer men smartare, ju närmare start vi kommer. Han har ju vilodagar 2 dagar i veckan fortfarande, och dem ska också få plats. Det händer fortfarande så mycket i utvecklingen att han behöver dagar att smälta info.

Har ni anmält tävlingar? 

En Dubbel

Idag hade vi ännu en träning! Är väldigt sällan jag rider i ridhus 2 dagar i rad och ännu mindre 2 träningar på rad. Tyvärr var jag inte mentalt bra förberedd för kvällen. Jobbat hela dagen, stressat till stallet, kastar in alla hästar och Molle i transporten. Rider fram och han känns lite trött varpå jag tror det blir bättre av att jag inte kräver något utan bara lullar på. Och när har det fungerat? Haha efter en kvart kom jag igång mer och vi red programdelar i galopp, han var så fin! 

Sedan tog vi trav och hans mellantrav växer tamejtusan för varje vecka. Vi övar inte på den för vi kan det, och det sliter att öka traven. Men det är underbart att få åka med i den, wiie... Vi tog travdelarna ur programmet jag ska rida härnäst och sedan hittade vi faktiskt en ny nivå i Molles trav! Och vägen dit är svår men nu ska vi ju upp ett trappsteg till, och jag vet att nu får jag ställa in mig på att få kanske 1-2 varv i den traven men inte ett helt pass. Om ett år... Jag kunde bara drömma om att han skulle trava såhär för 2 år sedan! En trav där han går samlat, men skjuter på lika mycket som han gör i sin mellantrav var den nya nivån vi hittade idag. Önskar jag kunde dela den känslan med er alla. Eftersom vi båda var lite psykiskt slut idag så avslutade vi efter det, blev 2 bra pass på 2 dagar tillslut. Känns bra att vi kan få fram det inför tävlingssäsongen där vi ska kunna prestera på banan 2 dagar.

Tack Emma för att du lockar fram ridningen i mig när jag fastnar i ett moln i huvudet! :P
Foto av Li Sjöstrand.


Träningen

Började ju bra igår med att Molle kände av vibbarna på parkeringen med massor av transporter och folk så han laddade upp och låtsades bli rädd för allt. När jag skrittade fram kastade han sig omkring varje gång han mötte en häst och var väldigt busig! Haha vad ska man göra, bara att vänta ut honom lite. Fredrik trodde väl att han skulle vara ett monster... Fick börja med att hitta avspändhet, så red honom lång och låg på volt och red lite övergångar, basics och sånt som alltid ska fungera helt enkelt!

Efter en stund kom "min" Molle tillbaka och blev väldigt fin, man måste alltid ha honom med sig över ryggen för att han ska vara avslappnad och ta mina hjälper på rätt sätt. Vi fick bara rida stärkande grejer, öppnor i trav och galopp, öppna i förvänd galopp som var otroligt bra och stärkande när man ska rida hörnpasseringarna i öppna "åt fel håll". Molle har blivit så mycket starkare, nu kan vi trava "vanligt" och han har bra påskjut och vinklingen kommer mer och mer. Det kunde vi inte för ett halvår sen. Måste lita på att han kan vara där och stärka sig nu. När han blir såhär så kan man ta halvhalterna helt i sätet och han är rund och fin för skänklarna, älskar den känslan! 

Fredrik tyckte att Molle var riktigt fin, han var lite orolig först vad det var för nåt när han kastade sig omkring och var spänd, men när hans riktiga jag kom fram så var han nöjd. Jag är väldigt nöjd med Molle, kul att få visa att man tagit en häst själv från att röra sig som en liten ponny till en häst på medelsvår nivå och att man har gjort rätt på vägen. Men nu måste jag komma ifrån unghästridningen ordentligt och börja rida bättre. Inte stora ledande tygeltag i onödan eller hjälpa honom i fattningarna, sitt på rumpan och finrid!Dem snackar så mycket strunt emellan så ni fick på en musikslinga.

Äntligen fredag

 
Morgonen har spenderats i stallet! Har för det första fixat åt hästarna såklart men sedan har jag tagit tag i saker som man annars inte hinner... Städat transport, ordnat i våra förvaringshyllor, krattat halm, förberett för kvällen och njutit av en kopp kaffe och en smörgås i solen. Molle får äta kvällsmat i ridhusstallet idag då vi ska stanna kvar för att se Emma träna också. Vårt ridhus har gäststall så man kan lämna hästen kvar en stund, vilket jag tycker är toppenbra.

Molle gick kanon igår, så jag får hoppas han känner sig pigg och fräsch till idag. Undrar om det var sista gången för denna vinter som vi galopperade i snön på vallen? Det återstår att se, hela mars och april kvar tyvärr. "Vår" i Dalarna kan ju likagärna vara vinter. Torsdagsgöra

 
Idag hade vi en såndär dag igen när vi ridit nästan alla hästar. "Hingsten" först ut och han reds utomhus för första gången. Jag vill börja rida ut honom för att han ska hitta sin egen bjudning. Molle ska bli första ledarhäst. Sedan åkte han till veterinär och fick vaccinering, varpå vi hämtade tillridningshästarna och red Ellie och Pärlan i ridhuset. Dem gick fint, utvecklas med stormsteg. Imorgon ska dem ridas ut tillsammans, dem verkar tycka om varandra vilket är kul.

Lilla Emma med Tictac var med oss idag och hade Ticcen med sig så han reds, jag fick provrida honom också. Efter det fick vi lunch! Tack underbara Teres och Mona som fixade allt med mat och fika. Guld värt! Annars blir det lätt lite oregelbundna tider. Emma red Coco och jag fick åka iväg och hämta mamma på jobbet. Ska ut igen och rida Molle, sen är kvällen full av annat men 4 hästar ridna på en dag är helt OK. Vilken tur att jag ÄR LEDIG IMORGON också! Älskar såna här dagar.


Inför träning

Foto: Li Sjöstrand
Visst passar han i huvan? Tänkte ha såhär på tävling, eller vad tycker du?

Imorgon ska vi träna för Fredrik Böhling. Jag har bara sett hans träningar innan, inte ridit själv. Jag är av den inställningen att man är på en träning för att TRÄNA, inte visa upp sig. Jag tänker tala om vad vi har för problem så att jag kan få hjälp med dem, jag vill inte åka på träning och allt ska bara vara "braaa, braaa...".

Så hoppas att vi kan få ytterligare verktyg att använda, vad jag har hört så är även Fredrik duktig på att utveckla gångarter. Vi har koncentrerat oss på Molle igen ett tag och då har jag tappat min sits, jag ska verkligen tänka på den imorgon. Jag tror dessutom att man "skärper till" sig lite när man tränar för någon ny, vilket verkligen bara är en fördel!

Har jag Molle mellan dem diagonala hjälperna så fungerar ju allt. Det gäller att verkligen rida grundridning, för att sedan bara rida in i en sluta, öppna eller vad det nu är man vill göra. Det ska jag fokusera på under dagens pass. Molle ska även få galoppera på lite och släppa loss lite energi hehe.

Kandar

Ska snart börja introducera kandar på Molle. Jag kommer tävla på träns och förhoppningsvis så kommer jag att rida med lika små hjälper på vanligt tränsbett som med kandaret. Orsaken är faktiskt lite egoistisk! Jag vill få hela "paketet" med dressyren, jag vill lära mig själv att rida med kandaret och bara få njuta av den känslan av att vi kan det. Jag har ju ridit lite på sistone med kandar på andra hästar och känner mig ganska säker i tygeltagen och så, hur Molle kommer kännas vet jag ju inte men jag tror han kommer vara fin på det. Så jag har tänkt att börja vänja honom med betten lite i skogen, genom att bara ha tygel på bridongen så han får känna sig fram lite. Kommer gå galant tror jag! :)Ett sånt här har jag fast ett träns, med vitfodrad grimma. Ska börja med att bara fästa ett extra sidostycke på detta. Fotografering

Idag blev jag och Emma fotograferade under vårt ridpass med Molle och Cocu. Li Sjöstrand var på plats och denna gång blev även vi med på kort. Li har ett samarbete med Emma och fotar till hemsidan för Dala Dressage. Hon är otroligt duktig, att fotografera i det där ridhuset är inte lätt. Vi hade en trevlig förmiddag tillsammans, och 4 hästar blev ridna och fotade. 

Vi knoppade hästarna och Molle trodde nog att han var på uppvisning för han blev ungefär som han känns på tävling=nyttigt! Han blir lite bekväm och går i sin egen comfortzone. Jobbade dock bara med grunder, rund för skänklarna, öppnor, lite slutor. Nu fick jag lov att checka av högerskänkeln mer än vänstern, yes! Tillåmed var det så att jag började med vänstergaloppen som kändes bättre än högern utan att jag märkte det. När hästarna kan byta bästa sida sådär så vet man att man jobbar dom ganska liksidigt. 

Efteråt tog vi några porträtt utomhus, hoppas dem blev fina. Jag längtar tills jag får bilder och kan visa er. Li's hemsida hittar ni här. Jag fick några smakprov på facebook och bjuder på ett här. 

 

Lyckligt lottad

Jag är så lyckligt lottad som får träna för Emma som har ett sånt öga för precis allt... Hon ger mig trygghet och skulle inte be oss göra något vi inte är redo för, och hon håller inte tillbaka oss utan ger oss smakprov av det vi ska göra i framtiden tillsammans. Hon får hästarna att jobba rätt med kroppen och har långsiktiga planer och mål med träningen. Har aldrig tränat för en tränare som henne. Är det inte otroligt att alla hennes elever i princip säger samma sak, att Emma får ryttaren att hitta den här "känslan" som man letar efter? Att bli ett med hästen, på sin nivå, genom att lära oss att faktiskt rida hästen mellan våra hjälper och inte på styrka och "sätta" dit hästarna mellan hjälperna utan genom teknik så att hjälperna krymper för varje vecka... SÅ häftigt!

Ännu häftigare är det att jag känner likadant med min tränare Anna i hoppning! Hon får mig att rida på riktigt, släppa allt tänkande och lita på min ryttarkänsla. Jag hoppas och tror att ni andra också är nöjda och får ut massvis av att ta hjälp av era egna tränare! Och tänk för våra tränare att ha så ambitiösa och glada elever, måste vara ett drömjobb.


Foto av Li Sjöstrand 

 

Duktiga Anna på Molle

Underbara häst

Uteritt igår och ridhustrim idag. Molle är så fin och stark just nu! Det är väldigt roligt att kunna ägna pass åt att prova sig fram lite med slutor, öppnor, enkla byten. Att man kommer dit, och inte bara gas-broms. Det är alltid, alltid, alltid kontroll av gas och broms, men även rörelser.

Alla skolor i trav och absolut att jag har fått honom rund för vänstern har tagit traven till en ny nivå. På filmen idag är jag nöjd. Hur ofta säger man det?? Jag är jättenöjd, och ser att det kommer gå att rida fram hur mycket trav som helst. Han tar långa kliv, den är rund, lugn och vilar på steget men aktiv! Ska lägga upp film så småningom. Känns bra i magen.

Galoppen blev det fokus på idag, lite högre i formen och känna på att vara mjuk även där. Enkla bytena börjar bli riktigt bra, svårt bara att Molle är så på att han vill visa att han kan före jag ber om det. Så han måste lära sig att vänta, och jag måste bli snabbare så jag kan rida galoppen hela vägen ner i övergången så jag inte gör honom ännu mer förvirrad haha. Snabbare och kvickare i min hjälpgivning. 

I skolorna måste jag lära mig att rida med honom, jag har varit lite osäker på dem och då spänner jag mig så mycket. Måste ner i sadeln och kunna rida med honom, men allt det kommer ju bättre lösgjorda vi är och ju mer koll jag har i skänklarna. Så jag måste bara ha tålamod, kan inte vara bäst på allt från början.

Kort och gott så är det jäkligt kul att rida just nu! Var längesen vi utvecklades såhär! Och Molle älskar att arbeta! Han är så pigg, glad och verkligen säger: ge mig nåt att bita i! Så mallig efteråt när han får beröm och skrittas.

Galopp i den lite högre formen. Jag tar inte upp mer än såhär, där är vi inte.

Så stolt att vara en del av Dala Dressage!

Några rader

Några ord från mig som jag har funderat på senaste tiden...

Jag vägrar tro att människor är elaka utan att dem själva mår dåligt.

Jag litar på människor, mer än de ibland förtjänar.

För mig är en vän föralltid, inte för det-passar-just-nu. Det är därför jag inte har många vänner, visar det sig.

Jag är rak, och har inga problem att prata om problem och att analysera beteenden. Det jag säger om dig kan jag säga dig rakt i ansiktet.

Jag ger nog lika mycket energi som jag tar.

Min lycka hittar jag inom mig, min styrka kommer från att jag tror på mig själv.

Du kan lita på att jag har mycket mer i mitt eget liv att deala med än att prata om ditt.

Jag imponeras av människor som gör det dom gör fullt ut 100% (vad det än kan vara), inte utav deras resultat.

Jag tror på att prata och kommunicera. Om allt!

 
 
 
 

Ny outfit


Jag fick detta schabrak av Martina och Leya som jag hjälpte till att rida in. Det är verkligen ett schabrak i min smak, tack snälla. Vitt med brun kant och guldsnurra i bakkant. Det passar verkligen till träning.


Fyndade nya skydd på mitt jobb, såna på bilden fast från ett märke som heter Topline, alltså inte Jacsons. Jag köpte mina första sådana 2010 och har dem fortfarande kvar, rider ut i dem. Dem är hela och fungerar klockrent, så jag tvekade inte när vi skulle rea dem pga utgående artikel. Passa perfekt till min nya träningsoutfit!

Nästa inköp blir kanske bruna boots? Har i princip alltid boots fram när jag rider, speciellt i broddtider. 

Inspiration

Visst är det kul när det kommer överraskande vackra ekipage som kanske inte faller i mallen av hur en dressyrhäst ska se ut och röra sig? Speciellt kul är det när dem kommer och riktigt visar hur det ska gå till! Idag är jag inspirerad av Catarina Hjärpe och hennes fina Cerina, som jag har haft förmånen att se i Flyinge 2 år i rad. Jag var in på Cattis hemsida och det visar sig att hon och Cerina debuterar MSVC i april samma år som de rider final i Flyinge på sexårschampionaten. Hon utvecklas något enormt under året och att man får följa dem via fina filmer är väldigt intressant.

Cerina rör sig med höga knän, aktiva bakben och ser ut som en liten vagnshäst om man ska vara ärlig, men den energin, arbetsviljan och SAMARBETSVILJAN som detta sto besitter, wow! Hon ser otroligt lydig och snäll ut, och ser ut att vilja göra allt för sin ryttare. Jag blir otrolig inspirerad av sådana ekipage, som bryter normer och riktigt sticker ut.

Att dem dessutom tävlar fälttävlan och hoppning upp till 110-120 tycker jag är fantastiskt. Molle kanske ska titta på Cerina och se hur man gör... :)


Lånat bild från Cattis hemsida. 
Just ja, jag glömde berätta att Cerina även är inkörd och drar vagn emellanåt. :O 

Underbar ledig dag

Idag har jag varit på topp hela dagen! Började med solsken redan från kl 7 och bara en sån sak gör ju att det spritter under fötterna. Jag och Emma har haft en ovanligt lugn och lagom dag, vi började med att rida hingsten och han var riktigt fin, jag älskar att rida den hästen. Idag kunde jag tillochmed tänka lite riktig ridning i några övergångar. Han börjar lyssna bättre, finaste treåringen. :)

Sedan fixade vi våra hästar i lugn och ro innan vi åkte till ridhuset med dom också, Emma red för sin pappa med Coco, det såg riktigt bra ut. Jag fortsatte från gårdagen med tiometersvolterna och i höger kan jag förtusan rida dem riktigt bra, medan det i vänster hänger på att jag får honom mellan bägge sidorna, runt innerskänkeln men inte tappar ut energin åt höger. Så fin emellanåt! Vi börjar få så bra takt.

I galoppen är det så roligt, där kan jag göra så mycket, han är fortsatt stark och fin. Idag red jag galoppsluta, rakt fram, galoppsluta. Bara 2 steg för att verkligen göra dem bra, sedan rakt fram, sedan 2-3 bra steg igen. 

 
Nu har jag sovit middag men måste sätta igång med kvällens sysslor. Så skönt att kunna sova en stund, har känt mig krasslig senaste tiden.

Träning

Idag red vi program, med bara en månad till första start var det verkligen på tiden att börja känna på't. Och gissa om vi glömt bort allt om att förbereda, börja i tid och bara den svårigheten att göra en sak på exakt den bokstaven? Haha men efter några försök så fick vi till det. Idag red vi igenom ett program jag aldrig ridit, men som vi ska ha som uppvärmningsklass på första tävlingen. Jag vet att de är väldigt tufft första tävlingen för säsongen för man vill så gärna visa allt man tränat på under vintern men oftast när man kombinerar nerverna med att vilja få allt såå bra så blir det bara pannkaka. Så mitt mål är att ta första klassen och offra den (alltså jobba oss igenom olika moment t ex domarbordet, bjudning, spändhet mm) för att sedan FÖRHOPPNINGSVIS kunna göra vår LA lite bättre! :)
 
Positivt idag var: -Galoppdelen är riktigt bra!
-Inge tryck i traven och ändå ser det fjädrande ut och med framåtbjudning! Den "vanliga" traven utvecklas ju självklart med gångartsträningen, det som är meningen. :)
-Vi ser ut som ett ekipage, sammansvetsade och i balans! Jag sitter bättre å bättre.
 
 
 

Underbar avslutning

Så skönt att få avsluta denna mardrömsvecka med ett otroligt härligt pass med min prins, Mordillo! Han var helt lösgjord och kändes riktigt avslappnad och rund, med härlig energi som liksom balanserade sig själv mellan "uppåt" och "framåt". Visst förklarar jag enkelt å bra? Svårt att förklara känslor, men ni som känt det, ni vet vad jag menar. Han gjorde min dag, inte så ovanligt förstås, det är hans uppgift i vår relation. ;)


Mordillo 2 dagar

Idag blev Molle longerad i snön i tio minuter, det tyckte han var skönt! Är så kul att se hästarna från marken och för dem att slippa oss uppepå emellanåt. Jag brukar tömköra en hel del, men longering gör jag i princip aldrig så jag oroar mig inte att han får gå på voltspår för vi rider sällan på volt faktiskt. Variation är viktigt såklart, aldrig bra att helt fastna i något. Det är bra för Molle att ha lite motstånd av snön, det gör att han vinklar hasen och bäckenet mycket bättre. Det är svårt att lära en häst som är rakbent att börja böja på benen, men det kommer mer och mer ju starkare han blir och ju mer samling vi får in i det vardagliga arbetet.

Igår var vi till ridhuset och nu när jag börjar få honom mer genomsläpplig i bägge sidorna så kan jag börja göra tempoväxlingar i öppnan, vilket ger oss mycket bra styrkearbete. Börjar i arbetstrav, hittar linjen, sedan tänker jag nästan mellantrav, sedan samlar jag upp och tänker mot samlad trav. Då får det bärande bakbenet verkligen vinkla sig vilket är tufft men stärkande. Det är inget man sitter och nöter - nöter - nöter utan bara lägger in emellanåt. Däremellan försöker jag bara göra mina vanliga tempoväxlingar och gärna lite galopparbete mitt i så man aktiverar hästen på fler sätt. Den traven hästen har efter en riktigt bra övergång från galopp till trav brukar vara hästens bästa steg, så den kan man öva flera gånger på! :)

  
Samling - Fram - Beröm!


Igår och idag

Igår red jag även Emmas hingst för första gången sedan operationen (kastration). Han var lite spänd över att bära ryttare, och reagerade helt annorlunda på hjälpgivning. Som hingst kan dem nästan vara lite nonchalanta, dem skiter i om man går på dem lite för dem "tar stryk" så att säga. Men nu som valack reagerade han väldigt på mig uppe i sadeln. Men han gav en helt annan känsla, kom fram i handen och wow, han kommer bli en S T J Ä R N A...

Donna var på sitt busigaste humör och testade mig ordentligt igår självklart när ägarna kom för att se hur vi jobbar henne. Våra krav är att hon ska gå fram för skänkeln, och att man ska få ta henne i munnen och hon vet vad det innebär att gå i form, men hon vill bestämma själv. Men hon har provat olika sätt för att skrämma mig, men hon försöker liksom inte kasta av mig på något sätt. Men igår tog det längre tid och fler "trotstillfällen" innan hon bestämde sig för att helt enkelt göra som jag ber, och då frustar hon och man kan rida lugnt och stillsamt. Det sitter längre inne hos vissa, och denna dam är väldigt snäll på lång tygel och egna villkor, men vill man kunna rida på riktigt och göra saker så måste man få ställa dem grundläggande kraven: att lyssna till ryttarens hjälper, och ridas mellan dem. 
Alltid dagen efter hon har tricksat så har hon varit finare att rida, och då har det gått lättare att avleda henne innan hon ens har börjat sätta sig emot, så hon har lite skiftande humör, det har vi väl alla tjejer? 

Idag fick Molle en 20 min promenad i mörkret, han gick så bra igår så det blev bara en rask prommis för att få lite friskluft och cirkulation. Han tyckte det var lika roligt som allt annat, snacka om att han hittar en uppgift i allt man ber honom om! Älskar hans inställning.

 
 
 

Underbart

Jag hade tur som fick ut en akut-hovslagare igår! Och Molle som är i full träning men vilat höll på att krypa ur skinnet, men han tar inte ett enda felsteg under hela skoningen, inte ett ryck, bara uppförde sig och såg otroligt nöjd ut! Jag som brukar få lov att rasta av honom innan så han ska ha lite mer tålamod, även om han alltid är snäll så brukar han försöka rycka till en hov då och då. 

Och mer än nöjd var han när han förstod att han skulle få lastas! Var som att han tyckte: det var på tiden... :P Träningen gick mer än bra! All uteridning har varit enormt positiv och Molle var kanon från början till slut. Han var framme i handen i en väldigt trevlig form, jag kunde sitta med handen framför mig stilla och bara vara ett litet stöd, ta halvhalterna i sätet. Alltså precis det jag jobbar så hårt för! Wow. Nyttigt att få uppleva den känslan då och då, för dem dagar när det inte känns så och man undrar om man bara gör fel hela tiden...

I galoppen red vi serpentinbågar samt lite samling-fram-samling-fram. Vi tog även tag i sidorna och red öppnor på långsidorna. Vänstersidan var helt annan idag! Tog även det i traven, och vilken skillnad sen förra veckan. Nu kunde jag rida en riktig öppna i vänster och inte nån skänkelvikningsböjning. Fick övergå och rida slutor i trav. Det är svårt men roligt, klurigt att få till känslan och bibehålla den. En träningssak såklart. Men han tryckte på av sig själv i traven och jag längtar tills jag får se resultatet av att kunna rida skolorna i riktig trav, vad det gör för hans gång!

Bästa Emma och bästa Mordillo! :)

Inga skor

Tji fick vi för att vi njutit av djupsnön några dagar.. Molle har gått av 2 skor! Sömmarna har gått av, jag vet att det blir sugklocke-effekt av detta jobb när man växlar att rida på vägen med att rida på vallen. Och han är ju inte den som tar det lugnt i hagen = ju mer snö, desto mer bus och spring! Och det vore ju inte helt synd om det inte vore för att min hovis drog till Skåne just igår och inte har tid att komma ut. Haha det ska inte vara lätt eller...

 

 
 
 

Tillridning del 2

Idag var inte tillridningshästen på topp. Eller egentligen gick hon bättre än tidigare när hon väl går, men när det smäller till, så går det snabbt. Idag blev jag knockad på näsan! In och snyta näsan på blod sen upp igen. J*kla häst, tänkte jag en kort sekund. Sedan red jag lika igen och avslutade bra. Tänk om hon kunde prata! Det är svårt med skarpa hästar, det är inte bara att gå "på" dem för det kan slå tillbaka väldigt hårt. Det gäller att överlista dem, hinna ligga ett steg före. Idag avvaktade jag i en sekund för att checka av om vi kommit över den "tröskeln" eller om hon skulle utnyttja läget, och då small det. Läxa till framtiden... Så glad att jag är en orädd ryttare som vågar använda mig av termen "rida igenom" när det kommer problem. För det betyder inte att man sparkar och drar, utan att man tekniskt rider sig igenom dem svårigheter man möter. 

Det är så laddat just nu i hästyret(varggropen) att våga prata om riktig ridning. Man sitter inte helt still och perfekt hela tiden! Vi studsar, hamnar snett och råkar dra i fel tygel ibland. Om jag rider en häst som trycker ut ena bogen, inte åker jag till veterinären och drar i skelettet, jag "rider igenom" det genom teknik. Om jag rider en häst som inte tar i lika mycket med bägge bak så drar jag inte genast slutsatsen att hästen är ofräsch, jag väljer övningar som stärker den. Om hästen inte bjuder framåt börjar jag med att se till att den faktiskt är framme för mina hjälper, och inte går i sin egna värld.

Jag säger inte att man rider halta hästar och låtsas som att inget är fel, då läser ni med inställningen att vilja missförstå. Men jag tror på att man måste rida hästen till sitt bästa, den är inte där av sig själv. På samma sätt som man rider fram energi, man matar inte fram den. ;)

 
 
 

Busat i snön

  
Detta har vi gjort i helgen! Pga så dåligt väder och väglag blev det inget ridhus, men vi får se denna vecka som lite lek-och-bus istället, för det är vad det har varit så tar vi nya tag framöver. Han har utvecklats så mycket denna vinter, behöver bara få leka lite också!


 

RSS 2.0