Året 2015

 


 

Molles år som sexåring. Det har varit en otroligt rolig resa detta år, när vi gått från LB till MSVB på samma säsong. Och nu har polett efter polett trillat ner och han känns starkare än någonsin! Att våga ta chansen att utbilda denna häst är det bästa beslut jag tagit, jag lär mig, vi lär av varandra. Och jag hade aldrig vågat drömma om att prata om dem klasser vi snart ska få möta tillsammans. Jag önskar att vi får hålla oss friska och glada ännu ett år, och många till!

Foton av Li Sjöstrand.


Årets sista ridpass

Idag var vi till ridhuset och vi hade till en början ett dålig pass. Han kröp ihop i sin kropp och tog inte skänkeln på rätt sätt, nu ser jag på filmerna att jag har lite höga krav också, för han blev fin att se på men ni vet han var inte som han varit nu en period så då känns det så dåligt. Men vi fick frångå våran planering och jag fick rida igenom dagens svårigheter. Och ju mer jag red ihop honom desto bättre gick det. Han började lossna när jag samlade mot piruettgaloppen och i traven lossnade det mer och mer, ju mer samling vi lekte fram. Red skolor, tempoväxlingar och bara lekte lite med gummibandet i honom. 

Så jag vände det "dåliga" passet till ett bra, och det är ju dem här passen som antagligen ger mer, så jag försöker se det positivt. Som Emma sa, det kommer dröja tills han är 12-13 år innan det känns "bra" och "som vanligt" varje gång man hoppar upp... Haha oj! Jag har några år att se fram emot. 

Är så glad för han ger mig då glädje varje dag.

 
Och imorgon får vi en ny chans att jobba ihop oss! Första passet som 7åring, undrar hur det ska gå då??


Guldhästen

Igår innan jag skulle träna för Emma så var Molle helt tokig i hagen. Dem två tidigare dagarna sa Emma att han varit lugn och mest myst runt och sovit i sina olika favorithörn men när jag gick ut från stalldörren såg jag nere i hagen att det var full fräs. Och Molle, han busar inte bara lite. Han ser helt skogstokig ut! Full galopp på den frusna marken och även över delarna där det är kratrar, alltså mitt hjärta satt i halsen då! Sedan stegring på stegring med bock och bakut, springa lite mera, slänger frambenen ovanför huvudet och gärna vänder samtidigt följt av en jäkla ökad trav rakt över hagen, han riktigt lyser av lycka i ögonen. Och även om jag blev skiträdd att han skulle bryta benen, så kunde jag samtidigt konstatera ett: nog har han koll på benen om han kan hålla på sådär? Och två: lösgjord i hela kroppen! Det ser ut som att han är gjord av gummi haha!

Det är viktigt för mig att se att han har den där glöden. Det är ju det han vinner på, att han har en fantastiskt fin energi som han använder (för det mesta) när han ska. För samtidigt som han ser ut som en vildhäst så kan jag gå in i hagen med grimskaftet, han vänder sig om och säger: ah, är du här?? Sen går vi in i stallet lugnt och jag lastar in och åker på träning och övar på svåra, jobbiga saker. Sedan dagen efter, idag alltså, valde jag att ta en lugn tur ute för jag gissar att han hade lite träningsvärk. Då rider vi ut själva i kolsvart mörker, på lång tygel längs en 70-väg och hästen litar till döden på mig och bara går dit jag styr. Vi klättrade lite lugnt i skritt i en backe och travade på plana grusvägar och han fick gå helt kravlöst och ha huvudet precis var han ville. Det är guld för mig!

Jag har en häst som kan explodera, som har nerver och glöd. Men jag kan fortfarande fräsa i galopp över åkern på sommaren, skritta barbacka och rida ut i kolsvart mörker och han är hos mig, lyssnar. För han gör det jag ber om, i dem allra flesta lägena. Det är jag så glad över, vill hylla min fina fina Molle för det. För jag började redan när han var tre, och red i storm, red i mörker. Vi kommunicerade i lugna som i stressiga situationer. Och idag är jag så glad för det, för att jag har jobbat upp detta och tagit mig igenom situationer där jag fått visa honom att om vi lyssnar på varann så blir det aldrig stressigt eller otäckt. Ett rådjur sprang över vägen 2 meter framför oss idag och hoppade ut på åkern, Molle hoppar till sen fortsätter han skritta direkt som att: oj, jaha.. Guldhäst!!

 


 
Imorgon blir det ett lugnt joggingpass för att få röra ur träningsvärk och jobba lite. Blir nog mest skritt och galopp i låg form och många öppnor, skänkelvikningar fram och tillbaka. Sista dagen som 6åring ju!

Damon Jerome HÄlskar denna, vad tycker ni?
Önskar jag blir så skicklig och kan ha Molle om så hälften så lösgjord. :P

Dressyrträning

Ännu en härlig träning för Emma! I början var han som vanligt efter 2 lugna dagar inte helt mellan vänsterskänkeln och ytterhjälperna, men jag använder mig av vänsteröppna samt öppna på volten för att jobba honom mellan dem hjälperna så kommer han snart på plats. Vi började lektionen med enkla byten, jag red dem lite överallt, och varannan gång samlade jag bara på stället, så han inte tar rörelsen i egna hovar utan bara väntar på vad jag ska ge för signaler härnäst. 

Efter det gick vi över till att öva piruettgaloppen, fick verkligen nya verktyg till den idag! I högergaloppen är det lite lättare, han är så jäkla duktig och när vi hittar vägen till att fronten kan komma upp när han är så ambitiös med sina bakben, då blir det riktigt bra. Han får stärka sig lite i taget. I höger har jag lättare att samla till piruettgaloppen utan att tänka "vändning", och då kan jag lättare driva honom för inner. I vänster kommer han lite intill min innerskänkel och där måste jag tänka mer skåla ur.

I traven trampade vi lite först, jag fick göra det själv längs fyrkantsspåret. Vi ber alltså inte om någon piaff, utan vill att han trampar till bak och hittar takten. Efter detta så red jag skritt-travövergångar med samma känsla att han trampar till i både igångsättning och avsaktning. Där har vi massor med styrka att öva upp, och får kvickheten i honom. Han var så duktig att jag tillochmed fick prova samla upp honom på stället ifrån traven, tramp tramp, duktiga häst! Han försöker så gott och vi är så noga att det ska provas bara, inte krävas. Är jätteroligt att få en försmak, och alla år av träning ligger bakom detta nu. Det är inget man hoppar upp och lär dem plötsligt en dag, utan det är varje minut av ridning sen han blev inriden som är grunden. Häftig känsla! :)

Uppskattar ni att läsa när jag förklarar såhär eller vill ni bara läsa vad vi gjort?
Jag utsätter mig rätt mycket för folks åsikter när jag skriver här. Alla läser vi med olika ton i huvudet, och vi tolkar allting på vårt eget sätt. Ibland frågar inte folk mig om de undrar något på riktigt, utan de har redan bestämt sig vad de tycker genom att läsa här. Eftersom jag är så trygg i vår träning så går det bra för mig, men jag skriver inte en blogg för att läsarna ska gå in och "irritera" sig. Då kan jag lika gärna sätta lösenord på den. :)

Foto av Li Sjöstrand.

Måndag

Igår var vi till ridhuset på morgonen. Molle vilade iförrgår efter att ha gått så bra hela veckan lång, och igår morse tog vi ett joggingpass. Han kändes lite morgontrött, och jag pressade inte så mycket. Gjorde några enkla byten samt vanliga byten längs långsidorna. I traven red jag bara lite öppnor och satte inte för mycket samling i honom. Jag vet att han kan, nu ska det bara stärkas allt eftersom. 

Han är så himla trevlig i formen, och bär sig så fint. Som jag säger varje dag, så ska vi öva upp det där kvicka i samlingen, och det är det som tar så lång tid. Sakta men säkert växer en stor, stark och gymnastisk häst upp framför mig. En liten oslipad diamant för mig.

Idag blev det ett skrittpass i snön. Mycket, mycket skänkelvikning med vikten på att han ska röra sig från innerskänkel och suga till yttertygeln. Han vill gärna bara ta stöd i vänster, vilket ledde till att jag konsekvent fick släppa vänstertygeln och ställa lite till höger emellanåt. När jag jobbat så ett tag så blev det betydligt bättre. Han var framme i tygeln, självbärig. Så min hand kunde ligga ovanför manken och bara vara, medan han följde mig i små cirkelbågar, bakdelsvändningar, trav-övergångar och skänkelvikningar. Vilken underbar känsla! :)

Imorgon ska vi träna för Emma, jippi!

 
 

Juldagspass

Igår red jag hemma på ridbanan! Så härlig känsla och både jag och Molle njöt för fulla muggar. Vi fick börja med att ta en liten diskussion om skyltarna återigen, men jag behövde bara säga till bestämt en gång så var det inga problem sen. Började att värma i trav och han var fortsatt fin och framme till handen, utan att vara vräkig. Följde med tyglarna åt bägge håll och rundade sig fint. Tog galopp och började rida mina öppnor, ställde om, ställde tillbaka. Lite förvänd galopp och öppnor i förvänd, byte på långsidan till andra galoppen och eftersom han var fin direkt så började jag med dagens plan: enkla byten. Gjorde säkert 100 enkla byten. (hehe)

Jag blev så glad för idag hade jag allt på plats: hästen ihop och jag red små små växlingar fram/tillbaka för att ha aktivitet utan att varken bli långsam eller snabb, jag hade touchscreen i fattningarna och behövde nästan bara tänka galopp så var han där, jag hade g a l o p p  från början, jag har tidigare haft problem med att efter många och täta enkla byten så kortar han ihop galoppen av sig själv för att fuska och slippa ta i så mycket när vi samlar till övergången. Men idag var kvaliten på galoppen så fin emellan trots att vi bara tog 2 och 3 språng mellan vissa av bytena. Lade dem väldigt mycket på diagonalen för att utmana oss. Blev väldigt stolt och glad att vi kunde öva på detta i en rund härligt låg form och ha känslan av jogging + precision på samma gång. Kom på mig själv att sitta och rida b4:an i den låga formen under både uppvärmning och själva passet, hejja mig!

Tog också traven efter galoppen, och han var som jag sa väldigt fin i sidorna, red mina växlingar av öppna på kvartslinjerna och började i rätt lufsig trav, men tog några halvhalter och växlade mellan passagetraven och vanliga traven i skolorna och det var sedan som att han fått styrkan på plats för jag kunde sedan rida passagetraven hur jag ville i den runda formen, mjuk i sidorna och avspänd i hela kroppen med ett riktigt härligt gung i musklerna. Det kräver mycket magmuskler för att sitta ihop med Molle över ryggen, nu först får jag känna detta på riktigt. Och sitter jag inte ner hela tiden så kan jag inte styra honom med sätet, så det är bara att låta magmusklerna arbeta på att fånga upp "vågorna". Passade på att bara öva tempoväxlingar och kontroll på steglängd. Tog inte upp något i formen utan red ett lösgjörande pass bara. Att jag kan blanda in så mycket bra i mina joggingpass känns så roligt, en helt ny värld har öppnat sig. 

Och snart är det dags för tävlingsåret 2016. Måste påminna mig om att vi ska få öva in oss dem första starterna för jag kommer vilja så mycket redan från början, men han är ju lite som han är och behöver få många tävlingar i ryggen innan han är ridbar inne på banan. 
Hoppas ni också fått bra ridpass under jul!

Vinterträning


Foto: Li Sjöstrand

Idag blev det en uteritt med Molle och Federation, busarna! Trav och galopp hela grusvägen fram och tillbaka, lagom julaftonstur. Igår tränade vi som sagt för Emma, och Molle var lika fin från början som han var dagen innan. Framme i stödet, aktiv och lyhörd. Så Emma satte oss riktigt på pottkanten! I galoppen började vi med serpentinbågar i förvänd galopp med enkla byten över medellinjen. Det är nog svårt att göra enkla byten till rättvända bågar, så mitt huvud trasslade till sig ordentligt vill jag lova! När jag fått ihop Molle och satt lite mer samling i honom så gick det faktiskt bra, han tyckte det var konstigt att svänga åt fel håll hela tiden men han fattade så fint och lydigt. Gäller att hela tiden ha honom kvar hos mig. 

Gick över till att göra byten istället, och det har vi lättare för men även det var svårt när det var till förvänd, vi fick räkna in till bytena och han har tagit ett så stort framsteg med dem, han gör dem med mer gest och luft. Han blir dock lite trött efter alla enkla och vanliga byten så vi nötte inte så länge. Efter skritten kollade vi av hur jag tränat traven på egen hand. Jag visade växlingarna av öppna på kvartslinjen och Emma bad oss blanda in passagen och varierade mellan att rida skolorna i passage och lite fram emellan och så tvärtom. Fortsatte likadant i långa travslutor på diagonalerna och Molle gjorde dem finaste travslutorna vi någonsin har gjort. När vi hade mixtrat med passage och framåt några gånger så fick dem så fin kvalite, och lyckoruset kom i magen. 

Som avslutning trampade vi lite efter spåret, Emma gick från sidan och knäppte i takt på sin jacka, Molle vet vad han ska göra nu. Han har så fin takt i trampningen, och jag fick starta honom på egen hand två gånger. Efter det så red jag fram och fick så fin passage med kvicka undersatta bakben, stora klappen och beröm. Vilken häst, som vi har tränat för att nå detta! Han gör mig alltid överlycklig, min Molle. 

Julefrid

Skriver om Molle och min fantastiska träning för Emma imorgon, nu vill jag önska er en lugn julhelg med familj och vänner eller ensamma, alla firar vi olika. Molle ville ju väldigt gärna ställa upp på en julbild som ni ser, haha! ❤️


Magiskt Mordillo

Tjoho vilket lyckorus i kroppen!
Idag var Molle magisk. Som jag berättade så ville jag sätta lite mer energi i honom, men började med att trava fram och först bara checka av att han bar sig själv och inte hävde sig på tygeln, han var väldigt mjuk och framme i handen men inte att han låg på utan att han väntade, nu var bakbenen med redan från start. Min uteritt gav resultat, efter vi hade "bråkat" lite där så fick vi fler poletter på plats. I galoppen satte jag redan från start lite mer energisk galopp i honom, men inte att han blev snabb/hastig utan såg bara till att verkligen galoppera genom varenda hörn och komma igenom i sidorna till ytterhjälperna. Red mina öppnor och ställde om i dem och ställde tillbaka för kontrollen av bägge sidor. Wow, han blev direkt jättefin och kunde rida våra bästa galoppslutor hitills. Allt var på plats, hästen sprudlade av kraft men sammetslen i sidorna och i munnen, kunde ha vilken form jag ville. Red några byten och tillochmed bytesserier ner till var tredje (gjorde 5st 3:or på en linje!) och det kändes så lätt och enkelt, vilket jag aldrig trodde jag skulle säga. Efter bytesserierna kollade jag av lite piruettgalopp, och gick in och vände halvpiruetter åt bägge hållen. Alltså mina drömmar börjar gå i uppfyllelse. 

Efter det kollade jag av sluta - rakt fram i öppna för att han inte ska lära sig att byta som på linjen i A1:an. I traven kollade jag i princip bara av fram - tillbaka och försökte ha honom kvick i reaktionerna, kvicka steg tillbaka i växlingarna och rund fin form. Jag har börjat rida öppnor på kvartslinjen och rida hö öppna sedan ställa om för att rida vä öppna, perfekt för sidokontrollen.

Ett sånt här pass har jag alltid förut bara åkt med och njutit, men nu passade jag på att ta fram det "svåra" och rida igenom det så jag gjorde nytta av det. Alltså, allt vi gör varje dag gör verkligen sitt till det slutmässiga målet av all träning. Det går inte att strunta i dessa lösgjörande pass där man kanske bara rider skolor och lösgjör eller rakriktar eller jobbar sig igenom tusentals övergångar. För kan man sen sitta upp och hästen gör allt för sätet så känns det helt fantastiskt!

 
En gammal hoppryttare på ponny som sadlade om och med en fransk hopphäst försöker göra sig en satsning inom dressyren... Livet är fantastiskt, man behöver bara en stark vilja för att uppfylla sina drömmar!

Lite inspiration

Varsågoda lite tisdagsinspiration! :)Den här hästen och denna ritt är helt fantastisk! :D Jag blir så glad när jag ser den. Men ibland kan jag undra varför man slåss (ofta på hobby/amatör-nivå) så mycket om att de varmblodiga hästarna går så onaturligt med höga framben och vinkeln framben/bakben när dessa hästar gör det likadant men då "hör det till rasen..."? 

Den har inte heller 2-taktig trav utan är emellanåt långsam bak + snabb fram och sätter inte ner benparen parallelt. Men jag tycker fortfarande att det är fantastiskt vackert och jag kritiserar ingen för jag vet då ingen ryttare av oss amatörer som medvetet försöker rida sin häst på fel sätt och förstöra den. Jag skulle vilja se den som klarar att rida sin häst helt perfekt och i allas ögon "rätt" varenda dag...


Lycklig

Efter gårdagens pass känner jag mig så glad. Så kvick och aktiv, men kvar hos mig. Vi letar oss lite fram och försöker blanda långsamt med kvickt och det tar tid att lära honom att ha långsammare takt men kvickare steg helt enkelt. Igår kände jag återigen ett smakprov där jag verkligen hittar rätt och när halvhalten kommer så lyfter han in bakbenen under magen istället för att vagga med dem, och med rätt avstämning så är det bogarna som lyfter, inte nacken. Min mest uppskattade styrka är nog att jag inte har några rädslor i huvudet. Jag är kanske naiv, men varför skulle det finnas grejer som vi inte kan prova? Jag är nog rätt duktig på att se mot det långsiktiga målet, snarare än att fastna i att vi ändrar på en sak på en träning. Säger Emma att jag ska göra si, då gör jag det och vips en dag så får jag en uppenbarelse. Som igår, då fick jag flera. 

Efter att ha tittat lite på träningsvideos från dem duktiga unghästryttarna så ska jag nästa pass fokusera på mer energi. Man kan inte vara rädd för att rida fram mer energi i hästarna, jag ska tänka bort allt vad gångart heter och fokusera på att drivet måste finnas. Stämma av givetvis, men om vi ska kunna göra svårare grejer med kvalite så måste vi ha ett energiflöde som får komma ut genom hovarna. Det handlar inte om att rida fullt sken framåt, utan att tempoväxla vid rätt tillfällen. Om jag ska göra fina, stora piruetter och bytesserier så måste galoppen alltid gå framåt-uppåt, inte neråt. Nu lägger vi i andra växeln för vintersäsongen!


Uteritt

Uteritt idag! Men inte mindre fokus för det. Använde en jättebra mjuk grusväg som jag travade på 2 vändor fram och tillbaka från ände till ände, det är ganska lång sträcka och därmed perfekt för dagens jobb: lösgjordhet. Jag ville ha känslan av att Molle var rund från bakhov till nos, med ett sug i handen och att jag kunde välja var formen var samt steglängden. Men till en början fick jag en lång planka som ville trycka upp nacken och vräka sig på handen. Han är lite såhär i början när vi rider ut, han låtsas bli rädd när vi rider förbi gårdarna längs vägen också, det är jag säker på då andra varvet är han helt otittig och avslappnad. Jag fick lägga fokus först och främst på: hand = stopp! Ben = gå fram. För när jag tog lite i tygeln för att påverka formen så trutade han bara och spände överlinjen. Då fick jag lov att ta stopp några gånger för att han skulle komma ihåg att han måste vänta och vara kvar hos mig i sätet, plus att han måste bära sin hals alldeles själv. Det är nytt för oss: förut fick jag alltid trava på friskt framåt för att han skulle jobba igång, nu måste vi kolla av att han väntar och tar små steg, för att få kontroll för att kunna rida fram sedan.

När halvhalterna gick igenom som dem skulle så kunde jag placera huvudet där jag ville, med en rund fin form. Låg, men rund. Då kan jag rida in bakbenen utan att han lägger sig på, för då har vi den där mjuka kommunikationen så jag hinner lätta i tygeln. Då lade jag till att rida ställd i nacken 10m, sedan böjd 10m o.s.v. Han var så följsam och fin. Travade kanon. Får längta lite till han travar sådär ihop inne i ridhuset. Så glad och nöjd att jag tog mig till grundproblemet och fick han självbärig och mjuk, var så otroligt nöjd och när han har fått ett sånt här lösgjort pass där bogarna växer över manken (känns det som) så är han också så nöjd! Tänk vad det går att göra rakt fram i trav på en grusväg. Men inte alltid, för som jag sagt tidigare: man måste mixa. 


Förändring

Är det inte lustigt hur utvecklingen med hästen går? Min vän Anna summerade det så bra och enkelt: för varje nytt trappsteg man tar så börjar utbildningssskalan om ett varv. Och det stämmer så bra! När vi blivit starkare och kliver upp ett steg så måste vi hitta avslappningen i det, ha takten, variera steglängden och helt enkelt få kontroll för att bli lösgjorda och hitta mer samling = mer styrka! Och man går om några varv helt enkelt, ibland kommer det 2 veckor där man bara njuter och får åka med, sen krävs det mer och man får kämpa på med att hitta övningar, rörelser och växlar för att komma framåt.

Det är aldrig jobbigt, men det är utmanande och svårt. Och kommer man bort sig, ja då tar man bara ett steg tillbaka i sitt system och backar till något man kan. Jag har förmånen att ofta ha min mor med när jag rider, och sätter då kameran i hennes händer så att jag kan få någon filmsnutt som jag sedan analyserar. Det är väldigt bra för sin självdisciplin att se vad jag vill förändra och förbättra, och tack vare det så kan jag ofta ändra något redan till nästa pass som gör att vi förbättras. Jag jämför oss dock alltid med mycket, mycket finare ekipage men det gör bara att jag fortsätter kämpa. Har alltid känt mig som en underdog då varken jag eller hästen gjort något liknande innan, men det är nog viktigt att behålla det så man aldrig tar något för givet utan fortsätter jobba hårt.

Nu är det fantastisk väder i en hel vecka och vi ska förhoppningsvis kunna rida precis efter plan, så skönt! Efter nyår åker jag till Segersta och tränar lite, hoppas få med mig några nya verktyg hem. I januari ska vi sedan höja växeln ett till snäpp och rida för Emma 2 gånger i veckan utöver våra egna pass. Tjoho! :)

Foto Li Sjöstrand.

Mjuk och fin

Idag jobbade vi vidare från igår. Började med att värma i trav och han var lite stretig och ville inte bli rund, vi har alltid samma "diskussion" när Molle kanske tagit det lugnt eller inte är genomjobbad rätt. Han vill ha rak hals som en planka och det är hans sätt att spänna kroppen sån så han inte behöver arbeta rätt genom kroppen = lite jobbigare. Men det är inte mer än att jag då renodlar hjälperna, gärna på volt där jag rider tempoväxlingar och böjer insidan lite extra. Jag gör detta lättast i galopp, så även idag. När jag har honom lite extra böjd så känner jag direkt när han vill räta ut sig och kan förekomma honom, och härifrån driver jag in bakbenen utan att släppa böjningen och då får jag honom rundare genom hela kroppen. I detta rider jag tempoväxlingar och tänker öppna och sluta på samma gång. Snart kändes han jättefin och drev genom kroppen fram till handen, när han inte är rund så trutar han istället.

Ifrån detta red jag öppnor och kände att han inte tog yttertygeln ner i bakbenen, så då ställde jag om utåt i öppnan. Alltså måste han fortsätta gå i öppna med spårning och kroppen, men ställer om i nacken så jag får tag lite mer på ytter, supernyttig övning! Kom på mig själv att jag var i mitt comforttempo, så jag samlade mer och satte honom lite mera, i samma övning. Jäklar här kom vi åt våra problem! Fick jobba igenom detta i båda varv sedan var han så fint till yttertygeln och samlade på volt igen, inga problem att fortsätta samla men driva honom för inner när det behövdes. Skulle jag gå in och göra halvpiruett på halvpiruett med Molle så skulle han lära sig det direkt och förekomma mig, jag får istället träna på kontroll kontroll kontroll och välja att lägga in piruettgaloppen vart jag vill, rakt fram, på stor volt, i hörnen. Så jag kan rida in i det och ur det som jag vill. Då tror jag inte att det blir någon grej att gå in på linjen och vända honom när den tidpunkten kommer.

Efter skrittpaus tog jag traven. Öppna, öppna öppna. Bästa rörelsen. Försökte runda honom lite mera idag, genom att vara snabb att lätta av, ska bli duktigare att vara kvick. När jag får honom rundare i sidorna så kommer han ihop ännu lite mera. Han var så mjuk och fin i munnen idag, halvhalterna tog han efter vår uppvärmning. Så idag kunde jag rida mer fram i samlingen. Jag använder passagetraven för att hjälpa honom att hitta takten, därifrån så rider jag framåt och traven han får är av sån bra kvalite. I den traven ska vi göra grejerna, och öppnorna gör han, i slutorna märkte jag idag att jag måste rida in insidan mer, men inte av den anledning jag har gjort det förut, utan för att jag måste rida upp bägge sidorna till manken så att säga, så att han kan kliva över. Emma emma emma... Hur många gånger ska du behöva tala om det för mig men det dröjer tills nu innan jag fattar??

Grejen är att det inte är förräns NU när han kan trava med mer bärighet som jag kan börja rida mer korrekta skolor. För nu bär han sig framåt, och ska härifrån utveckla påskjutet så det ser lekande lätt ut. Men han är bara 6 år och vi har hela livet på oss. Detta trappsteg vi är på nu kommer ta tid. Jag ska lära om, Molle ska stärkas, vi ska hitta alla växlar och ja, det är ett fantastisk roligt arbete vi har framför oss! Han kändes så avslappnad och ihop efter travarbetet så jag fattade galopp, hade han så ihop i sidorna så red en linje från H till A i vänster galopp, bytte till höger, red 4 språng och halvhalter, bytte till vänster, red några språng halvhalter, bytte till höger. Rakt fram, på linjen, avspänd och ihop, koncentrerade. Wow! Min fina! 

Byggde upp min sadel idag, Molle har blivit så högrest så var dags för en checkup! Kanon att kunna bygga om den bara på några minuter. Kände så stor skillnad! :)Stelt men nödvändigt

Igår var vi till ridhuset, 20x40 ridhuset som har planare väglag. Isen förstör så mycket just nu! :( Molle kändes stel och såklart lite rostig, sist vi var i ridhuset blev han ju spänd för mamma och sen är det hagvistelse och skritt ute i torsdags som knappt gick då han tyckte det var otäckt trots att han har brodd. Jag hade sedan innan bestämt att jag skulle försöka mjuka upp honom genom att göra grejer, inte bara rida på fyrkantsspåret som jag brukar. Red öppna volt sluta i massor för att runda kroppen på honom, men han kändes mer stel i sidorna mot vad han brukar göra. Men det släppte mer så småningom. Jag har dock full förståelse för det, för att vara fin i kroppen nu måste han kunna arbetas igenom mer än 2 dagar på en vecka..

Börjar kunna använda samlingen mer och mer, han börjar bli starkare i kroppen. Han har hjälpt till själv genom att höja nacken och spänna sig lite, men så har han ju gjort i allt som vi introducerat. Så jag försöker lägga ner handen mot manken och är nöjd med att han känns mjuk i munnen, resten av kroppen kommer med när han blivit lite starkare. Red lite samling 2-3 steg, sedan fram i mer trav från det. Traven efteråt blir så fin! Hans vanliga skittrav har utvecklats, blivit starkare och vi kan "lufsa" runt i den, och göra vardagsjobbet i den. Har inte gått att lufsa innan, för han har inte haft bärighet+påskjut samtidigt, så jag är jätteglad över det. Tänk vad glad man blir över dem små sakerna!

Idag är han antagligen lite mjukare i kroppen och min plan är att böja, runda och verkligen lösgjöra. Det är en färskvara med böjningen, märkte det i galoppen igår då jag försökte rida några slutor. Han var ju så fin för 2 veckor sedan haha! Men sen koncentrerar jag mig på att ens röra på honom när det är skitdåligt underlag och sen har traven blivit såå rolig att rida att jag har glömt galoppen. Men för någon vecka sedan red vi bytesserier och sax och igår kunde vi inte göra slutor. Så är det, det går upp och det går ner, och vi är medvetna om det. Så idag blir det att fortsätta lösgjöra, tror han kommer kännas finare idag.

Bjussar på en filmsnutt, där vi är långt ifrån "fina", men vill också att ni ser vardagsjobbet bakom och att man kan vara sämre vissa dagar, det bara är så.

 

Fråga - Kost & Energi

Hej Lena!
Ja, när jag skrev inlägget förut om min mind-map kring hur jag ska nå mina mål så pratade jag ju lite om kosten och vikten av att ha rätt energi med sig ut till hästen. Så då tänkte jag att jag skulle fördjupa mig i detta lite:

Jag jobbar 8-18 och åker ut till hästen efter det, lastar in och åker till ridhus, rider, lastar in och åker hem och sköter allt efteråt. När jag vet att jag ska till ridhuset ser jag till att antingen koka ägg och ha med mig, kanon med protein innan ridpass. Jag är lite av en kvarg-nörd också så jag köper små plastpaket med kvarg och tar med mig musli i en påse eller i en liten plastburk som jag äter med kvargen, då får jag protein och lite socker/fett/fibrer i mig, det beror lite på vad du har för musli. Jag har dem i kylskåpet på jobbet och tar med mig och äter i stallet eller i bilen. Havregrynsgröt med äppelbitar i är också en favvo, det kan man förbereda genom att ha en plastburk med sig med havregryn och ett äpple, så slänger jag den i micron på jobbet och skär upp äpplet i småbitar och äter innan stallet. Om jag verkligen inte förberett något alls så köper jag en korv med bröd på väg ut, bättre än inget. Jag kan inte träna om jag inte ätit något!

Före tävling så äter jag gärna mat. Spaghetti med köttfärssås t ex, vi är idrottare som måste fylla på med energi och kolhydrater innan vi presterar. Mycket vatten, och kanske en juice före start för lite socker-kick.

För att ha rätt energi när jag tränar så är det för mig viktigt att lämna jobbet på just min arbetsplats. Jag kan inte ta med mig jobbtankar eller situationer hem, utan måste bestämma mig för att ta det morgonen efter när jag börjar igen. Jag ser till att jag har kontroll på utrustningen, släpet och bilen. Helst ska den vara tankad och redo att bara åka, avskyr när något inte är som jag tänkt mig. Jag förbereder gärna outfiten så jag och hästen matchar, jag vet att det låter så töntigt men jag rider bättre om jag är tillfreds med hur vi ser ut. Flyter allt på som det ska så är min energi väldigt positiv, jag försöker tänka att mitt leende ska gå ut ner i tyglarna och då brukar Molle också gå bättre på träningen. 

Jag ser såklart till att omge mig själv med dem människor som tillför något i mitt liv, jag blir inte direkt fylld av energi av en människa som bara ser hinder och problem, som tycker synd om sig själv och alltid blir ett offer. Min mamma är nästintill alltid med om jag tränar för Emma, förutom dem dagar vi tränar på förmiddagarna. Hon vet våra rutiner och hjälper till med det hon kan, för börjar jag stressa om jag tränar kl åtta på kvällen så tappar jag det roliga i det. Bara att hon bär ut utrustning från ridhuset till bilen så jag slipper springa 3 vändor fram och tillbaka gör det så mycket enklare! 

Till sist, för att ha energi och motivation i vintermörkret: jag kan bara säga att jag själv nästan aldrig har problem med motivationen. Självklart finns det dagar man vill slänga in allt vad häst heter i garderoben och öppna igen till våren, men dem är väldigt få. Jag ser till att inte hamna i den onda cirkeln där man hittar fler och fler ursäkter till varför man inte kommer iväg. Jag kollar alltid med ett annat ridhus om vårat vanliga är upptaget, för mig är det viktigt att hålla igång och åka för att rida för om jag lägger mig på latsidan så dröjer det inte många dagar tills jag bara vill hem till soffan än till ett kallt ridhus. Och ju fler dagar på rad jag rider, desto bättre går hästen och det ger mig mer energi än något annat, då längtar jag bara tills nästa ridpass! :)Rida program

Igår var jag till ridhuset och red. Svinkallt men vi blev snabbt varma och fick klä av oss. Började med att rida stora serpentiner i trav där han inte fick ramla iväg utan vänta kvar på mig. Jag letar ju efter den känslan där Molle driver fram till handen, men inte att han forcerar sig på utan är såpass stark i kroppen att han kan omvandla det till energi och gå i runda fina gångarter istället. Allting börjar ju med en tempoväxling och övergång? Bra att komma ihåg när man tragglar.

I galoppen ville han göra sig lite lång, så försökte rida honom rundare och för första gången så ville han inte ställa igenom till höger ordentligt, var finare i andra varvet vilket är väldigt ovanligt. Han ville inte riktigt att jag skulle ta på högertygeln, och i efterhand skulle jag såklart ha tagit ett tygeltag och väntat ut honom så han måste följa med det, men istället så plockade jag lite och då blir det inte bättre. Jag skulle ha böjt honom lite och ridit på fram-tillbaka och lösgjort för skänkeln, struntat i yttersidan m.m. Men inte lätt alltid att göra rätt.

Efter lite uppvärmning så kollade vi lite program, jag red upp MSVB4:an som var väldigt rolig, trots att jag inte trodde jag skulle kunna tycka det. Bytena ligger väldigt logiskt och skolorna är enkla på raka linjer. Men nu har jag äntligen fått "samma problem" som riktiga dressyrhästar, att behålla samma takt hela tiden och ha flytet, kunna korta stegen i volter/hörn/bågar men behålla samma takt, jävlar, vad svårt det är! Men jag älskar att jag nu kan visa fina övergångar, samla upp innan längningar och kunna tänka fram i skolorna och då växer han istället för att "rinna" iväg.

Så nu kom jag och mamma överens att jag ska rida dessa program så ofta det bara går, även i uppvärmingsform och under joggingpass, för varför ska jag inte ta chansen att rida linjerna så att det går så bra som möjligt på tävling? Jag är så fruktansvärt dålig på att komma ihåg det! Mamma får hädanefter påminna mig att jag ska rida program hela tiden. I galoppdelen i programmet så hade jag placerat mamma i kuren på kortsidan, och när hon ställde sig upp för att filma så blev Molle skvatt galen. Skulle inte gå mot den kortsidan oavsett, och jag brukar vara rätt hård på honom men jag kände att det spelar ingen roll om jag rider linjen om och om igen, jag nöjde mig att han gick förbi dock spänd, men så red jag linjen med bytet åt andra hållet och på andra kortsidan istället. Man måste välja sina tillfällen, för även om han kan låtsas lite för att komma undan ibland så känner jag stor skillnad när han blir "rädd". Då vill jag inte göra det värre för blir han spänd så förstör jag effekten av mina hjälper. Men nu ska det tränas med titt-hinder så vi behåller kommunikationen och avspändheten trots detta.

Han ska ju lita på mig och när jag säger gå, så ska han veta att det inte är nån fara.

Är ganska nöjd med passet ändå, får kämpa med att inte bli frustrerad när han blir lite tokig, jag måste ju då ändra på det som jag hade tänkt och planerat, vilket alltid är svårt! Det är mentalt jobbigt när det inte blir som man tänkt sig. Vilket innebär: bra att träna på det, att kunna ändra sig! Så jag fick då jogga honom lägre och få tillbaka avspändheten sedan tog jag lite trav och slutor, då hade han kommit tillbaka till mig. Fortsätter ikväll med den där högertygeln. 

 
 
 

Planen

Idag blev det skrittjobb pga underlaget, men nog så viktigt. Skänkelvikningar, bakdelsvändningar, halter och växlingar mellan samlad och ökad skritt. Så nyttigt! Molle var lyhörd och fin, och hädanefter är det slut på unghästridningen. (säger jag igen haha!) Han lyssnar så fint på små hjälper finns inga ursäkter för stora yviga ledande tygeltag eller överdrivna hjälper. Han kan ju, jag måste lita till det.

 
Imorgon blir det ridhus och lite jogging, i slutet av veckan tränar vi för Emma och jag tänkte spendera fred-lör och söndag i ridhuset, jippi! Dags att börja ligga i lite, nu går Molle mot sitt första vuxna år som 7-åring och kan arbeta hårdare 2 dagar på rad, mot hur jag har jobbat honom som sexåring. Jag är så noga att variera mellan jogg och hårdare träning så han kommer nog bara kännas finare ju mer han går. Iochmed att vi blir mer utbildade med tiden så kan vi liksom lägga in mer och mer saker i vardagsridningen som kanske var svåra förut. Vi kan rida skolorna i fullt ut lösgjörande syfte och inte för att finputsa tävlingsridningen, vi kan börja samla mot passage i traven eller mot piruett i galoppen och det är också lösgjörande.

Jag kan tänka mig att en vecka för oss kan se ut såhär:

Mån - Lösgjörande jogging
Tis - Träning galoppinriktning
Ons - Träning mer trav
Tors - Skritt ute/uteritt
Fre - Lösgjörande
Lör - Repetition av träning
Sön - Uteritt/jogging

Så kan såklart träning innebära hoppträning och uteritt kan innebära intervaller på åkern m.m. Har aldrig haft en såhär gammal häst, ska bli jättekul att "få" rida mer och träna mer, han blir bara starkare för varje vecka känns det som. Älskar känslan när hästen känns så fräsch och levnadsglad, nöjd med sitt liv. Jag tror Molle älskar att få vara dressyrhäst!  

Bytte hästar

Igår bytte vi hästar med varandra, jag och Sara. Jag passade på att njuta för Glitter var så fin och mjuk från start, märks att Sara och Glitter har kommit till en ny nivå, för jag kunde börja rida direkt, och verkligen hitta henne i sätet. Missförstånd kom när jag försökte överrida, men då talade Glitter om att hon inte förstod vad jag mena, skäms på piloten. Tränade iaf den mjuka, lugna passagetraven och ibland samla mot tramp, ibland tänka mer trav ifrån det. I galoppen red jag mycket öppnor, slutor och lite samling på volt. Några byten, där hon också har blivit så lugn och faktiskt så har JAG blivit duktigare att rida byten, och ha tajming samt se till att jag har hästen "rätt" innan och har jag inte det så har jag is i magen att fortsätta rida vidare istället för att byta ändå. Underbart att sitta på den hästen!

Sara som red Molle fick rida en träning för Emma. När jag skrittade Glitter så lyssnade och tittade jag på dem, och när Sara hittade knapparna och hittade sin ridning på honom så bara dansade dem! Det var så nyttigt att se, för Sara red honom som en "vuxen" häst, lite som hon rider Glitter, och han tog det så bra och blev så flott. Jag fick än en gång en ögonöppnare, för jag är kvar i unghästridningen och där jag egentligen borde fortsätta ta halvhalter väljer jag alltid att låta honom springa iväg lite, för jag tror jag är snäll och lättar lite på kraven. Men jag såg att han arbetar helt korrekt nu och kan absolut börja ridas mer som en vuxen häst, att våga vara kvar i det lugna för han är väldigt aktiv ändå. Jättenyttigt att se, dem trivdes ihop! Blir så glad att en helt ny ryttare kan sitta upp och hitta det som jag nyss lärt Molle, det känns bra i magen att jag har utbildat honom dit. 

 

Travutveckling

Mordillos trav från 4 år till 6 år


Lördag

Imorse red vi ut jag och Molle, kolsvart och bara husens utebelysning som ramade in oss på grusvägen. Skritt och trav med skänkelvikningar fram och tillbaka över vägen. Imorgon ska han tränas av Sara som äger Glitter, och jag ska rida Glitter. Vi byter helt enkelt häst med varandra, det ska bli roligt. Jag har ridit Glitter förut, så det ser jag verkligen fram emot för jag vet att jag kan träna på sånt Molle inte har lärt sig ännu, övergångar passage - trav och passage - tramp. Jag oroar mig inte ett dugg för Molle för i Saras händer kommer de gå galant, han är också otroligt tacksam och anpassar sig efter ryttaren, gör varken mer eller mindre än det man säger åt honom vilket är så kul att se. Det ska vara lätt att rida andras hästar och för andra att rida min häst, det är själva idén!

Jag har gjort en film på begäran, med travutvecklingen på Molle sedan han var 4 år tills idag. Kan ju inte ha med alla klipp men många blev det. När han var 3 var det bara full symaskin och jag hade inga klipp på datorn från det. Men jag lägger upp filmen i ett eget inlägg. Traven är ju lättast att påverka och ni läser ju här varje dag på hur vi har mixat och tränat den för att den ska bli bättre. Nu börjar han ju komma till en grundstyrka där man kan börja be om mer och mer nyanser. Otroligt spännande att göra filmen, såg med egna ögon hur jag gått från helkass till amatörryttare på 2 år haha!

Kommer strax! :)

 
Imorse när jag släppte ut honom i hagen efter vår ridtur, första ljuset började komma bakom de blånande bergen...

Joggingpass

Igår var vi till ett annat ridhus eftersom vårat ordinarie var uppbokat så länge med hoppträningar. Jag red i mina nya stövlar, tar varje chans när jag inte tränar för Emma att rida i dem, någon dag måste det ju börja bli någon slags känsla i dem. Såhär i början känns det ungefär som att rida med cementrör på benen, känner inte hästen, känner knappt stigbygelplattan. Men dem hänger där på benen åtminstone, bara att bita ihop och rida!

Började med att trava fram, kolla av växlarna. Jag kände inte om jag kom an med vaden men Molle reagerade ingenting framåt så jag gissar att benet stod rakt ut, så jag fick vinkla in mina tår och skänkla med tårna. Då blev han reaktiv, och jag gjorde lite fram - tillbaka-växlingar innan jag tog galopp. Med Molle är det alltid största fokus att få honom undan vänsterskänkeln till högertygeln. Han lutar åt vänster. (Alltså, det är känslan, det syns inte.) För att han ska kunna komma upp med vänstersidan så måste han ta ärligare stöd på yttertygeln, om jag tar i vänstertygeln istället så balanserar jag upp och han blir rak och kan lägga ner bogen och ramla inåt på min skänkel. Jag måste våga släppa vänster och låta han märka att han får balansera upp sig själv. Öppna, volter, förvänd galopp, allt detta fungerar mycket bra för att hitta känslan. 

I galoppen red jag förvänd, han var lite i 2 delar i en början så jag red även där fram och tillbaka hela tiden, sänkte formen, tog upp formen, sänkte formen. Hitta alla knappar, vågade samla tillbaka och där låta benen hänga, bara lägga an steget innan han ville sakta av. Har börjat samla lite innanför fyrkantsspåret, är mycket avslöjande att samla hästen rakt fram och inte hjälpa den. På böjt spår har man ju mer sug i yttertygeln, därför utmanar vi och gör det rakt fram. Oftast driver vi för mycket och gör för lite halvhalter, men rakt fram märker man att hästen måste gå av sig själv, och vi ska bara stötta den genom små pareringar med sätet. Han gjorde superfina byten idag, verkligen roligt. Gjorde inte så många, bara när vi bytte lite varv och sådär.

I traven så kändes han först inte så kul, jag började i den vanliga traven men ju mer jag får ihop honom desto större blir gången, han vill växa fram och får större steglängd. Jag försöker att mixa honom även där, nu börjar han bli stark och stabil i sin stora gång och jag kan börja lägga ner formen och runda honom mera, jätteroligt. Till en början får jag bara ställa lite ut och tillbaka för att få med mig bägge sidorna, sedan kan jag rida lite skolor och igår red jag öppna på kvartslinjen halva vägen, sedan tog jag in rumpan till sluta på samma linje. Han blev faktiskt kvick och lydig, och bra test att kunna vända framdel/bakdel som man vill. Jag får känslan av att han inte lyssnar på skänkeln i stora traven, och lite så kör han på och tycker det är lite drygt att flytta över sina ben i denna trav, men jag ser på film att han bara gör det lite långsammare mot vad jag är van vid. 

Red en liten bra väg: genom hörnet, vänstersluta in på medellinjen, raktrikta, halvvolt ut till höger och in i en högeröppna, lika åt andra hållet. Tränar upp kvickheten hos ryttaren med de snabba omställningarna och i bågen måste man få hästen att dra upp tassarna kvickare och inte ramla på högerskänkeln och det får man igenom eftersom man vet att man ska in i en högeröppna direkt. 

Avslutade med en liten längning och upptagning, han börjar bli så duktig i upptagningarna! Äntligen. Idag ska jag bara rida skittrav och rida skänkelvikningar och slutor vartannat på medellinjen, kvicka kvicka ben som korsar varann för att riktigt lösgjöra bogarna. Idag ska vi ju vara i vårt älskade 60m ridhus. Jag hade fullt sjå igår att rida på 40 bana, speciellt med 5 hästar i! Men det är kanonbra träning, en standard framridning.

 
Vänstersluta, ytter ben runt och förbi! :)
 

Peptalk med mig själv

Jag har ganska mycket i mitt huvud. Jag kommer ihåg artikelnummer och alla priser på jobbet, alla kunder, jag vet vad folk hade på sig för kläder där och då, jag har koll på vem som är vem och vilken häst de har. För att kunna behålla fokus på det som är viktigt när man har all annan lagring på samma ställe så har jag börjat skriva mycket igen. Jag skrev otroligt mycket när jag var yngre. Jag skriver ner allt. ALLT. När jag satte mitt drömmål med Molle så valde jag att "bara" skriva ner vad jag skulle tänka på för att varje dag vara ett steg närmare. När jag var igång så fördjupade jag mig ännu mer och ville dela med mig av det till er. 

Jag valde att utgå från mitt drömmål och dra pilar till dem konkreta pusselbitarna som skulle få mig dit. Och när pusselbitarna var bestämda, så fördjupade jag mig ännu mer i dem. För att ha rätt inställning på träning till exempel, vad krävs det av mig då? Då kom jag in på första punkten: rätt kost. Och vad kan jag ta med mig till jobbet som jag kan äta innan jag rider en vanlig vardagskväll i stallet?

En annan pusselbit var energi, och då syftar jag på min energi inifrån. Och då kom första frågeställningen: hur får jag med mig rätt energi ut till stallet? Hur jobbar jag en dag när jag bara vill dra täcket över huvudet? Hur smittar jag och Molle varandra med energi? Kan jag hitta ett sätt att skaka av onödig oro?

Hur uppnår jag fokus? Avstängd telefon, rätt utrustning till varje tillfälle m.m. Såhär jobbade jag mig framåt och jag har säkert kluddat listor, punkter och tankar på 8 sidor i min bok. Detta är ett sätt som fungerat bra för mig, och jag öppnar boken med en iver i kroppen, blir påmind om hur jag ska tänka. Den är dessutom superglittrig och ligger bredvid mig i sängen. Haha! 

Sån lycka

Idag var Molle så fin. Värmde upp genom att kolla igenom samma arbete som igår, fanns växlarna framåt där? Växlarna tillbaka? Fick påminna honom att vara kvick i återtagningen så han inte spänner ryggen och ligger på bettet där utan verkligen arbetar ner i steglängd, inte bromsas. På volten kollade jag några övergångar galopp-trav och jo han kändes fin, kunde lägga ner honom och han var loss i bogarna och galopperade med samma aktivitet.

Vi började med att rida en grund till saxen i galopp. Sluta till kvarts eller medellinjen, enkelt byte, sluta tillbaka till spåret. I början så fick vi känna oss för på linjerna och få ett hum om hur snabb man måste vara. Han var väldigt fin och arbetsam, några slutor fick han riktigt bra bogarbete i. Man måste tänka sluta, sedan skänkelvikning så att hästen är rak innan enkla bytet och nästa sluta. Allt det ska liksom ske på ett och ett halvt språng sedan. Vi gjorde åt bägge håll och han var riktigt fin och rolig att rida. Vi övergick till att lägga ett galoppombyte där och Molle tycker det är lite enklare. Han blev så glad att han förstod precis vad vi skulle göra, han var helt "framme" och med på noterna. 

Eftersom han bytte så fint för dagen så kollade vi av lite början till serier. Red en svag diagonal från hörnet till A och kom in i förvänd, bytte, bytte igen och tog samma varv. Emma såg att jag blir liksom lite paralyserad av rädsla att jag ska störa men jag måste våga ta halvhalt och kolla emellan att han är med mig, så när jag gjorde det så blev Molle dubbelt så uppmärksam och vi gjorde 4 byten på en linje. Duktig häst!!

I traven så checkade jag av växlarna lite framåt först sedan övade vi på snabba steg i "passagetraven", och samlade till passage. Fick öva att gå upp i riktig passage (!!), sedan framåt igen. Upprepade på fyrkantsspåret, och vi tog det lite längre genom att i passagen våga samla lite till och samtidigt be honom vara kvick. Då trampar han till lite på stället och sedan fram igen. Han slog nästan knut på sig själv för att göra vad jag bad om, så duktig och härlig inställning. Han fick såklart bara göra någon enstaka gång sedan massor med beröm och avtravning. Lyckan att se att hästen visar att han mår som bäst när han tränas.. Ni vet när han vilade nu dem 4 dagarna så står han i hagen och ser lite dagdrömmande ut över vidderna, han ser ut att gå ner i viloläge men han har den där blicken i ögonen att något saknas. Men bara på 3 ridpass så sprids energin och han busar i hagen och uttrycker glädje med hela kroppen. Han ser så harmonisk och glad ut. Nöjd. 

Från fotografering med Li Sjöstrand.

Är förövrigt mycket nöjd med hur jag red idag. Även om jag efter några vändor på mini-saxen tappade bort vad tusan jag höll på med så hade jag fokus och var inte överallt med min sits.

Back to basics


Li Sjöstrand.

Idag var vi ett helt annat ekipage.
Började i skritten med att göra halt - skritt - halt - skritt. Stanna för vikthjälper och gå för minsta lilla hjälp. Han var helt annan från början, för att jag var fokuserad och gjorde allt i rätt ordning. Gick över till trav där jag började med att kolla av framåtbjudningen genom att på långsidorna kolla växlarna: en liiten skänkelhjälp för första växeln framåt, en lika liten till för växel 2 o.s.v. Sedan tillbaka på kortsidorna. Gjorde så en stund för att han ska vara kvar i den växel jag säger, och repetera att en högre växel ska inte kräva mer skänkelhjälp utan en lika liten. Grunder alltså!

Galopp där jag började med skritt - galopp - trav - skritt - galopp - trav. Sedan bara galopp - trav övergångar. Det är den bästa övningen! Traven från galopp är s u p e r, men det bästa av allt var att idag kunde jag rida traven mer som jag ville. Kände jag att han själv försökte samla sig så gick jag tillbaka till växlarna, och sedan checkade jag av växlarna i öppna på långsidorna. I slutorna har jag hittat ett nytt sätt att rida, jag kanske berättar om det någon gång när jag fått mer räta på dem. Gjorde bara någon enstaka travsluta där han var fin när jag vågade prova på "Emmas" sätt. Haha man måste hitta sin stil helt enkelt och tillämpa den i ridningen. 

I galoppen sedan så gjorde jag öppna, galoppsluta, skänkelvikning, rakt fram, byte. Inte i någon regelrätt övning utan bara checkade av åt bägge håll, samma där så blev ridningen i slutorna bättre, lättare att förbereda för bytet.

Är så nöjd med Molle, och min fokus och inställning att inte gräva ner sig över ett dåligt ridpass. Jag vet ju att man inte är på topp alla dagar, speciellt inte när man varit borta en hel helg. Men idag kände jag verkligen att jag och hästen kommunicerade så bra, och det satt i sätet så att jag med tyglarna bara behövde styra framdelen. Fortsätter med Emma-träning imorgon, ska bli så roligt. 


 

Vilat

Äntligen i sadeln efter massor med vila! Jag har varit iväg med ett gäng underbara tjejer på en liten tripp söderut, och vi kom hem igårkväll. Molle har fått vila 2 dagar och dagen innan avresan red vi ut i skogen, och vilade innan det. Och det kändes att han var oriden, och JAG med. Fick inte till känslan alls, men letade inte så mycket efter den utan ville att han skulle få röra sig och använda hela kroppen. Han hade lite kryp i kroppen, var mötesskygg och lite för känslig för skänkeln, fast på fel sätt. Men det känns säkert bättre imorgon. 

Ju duktigare man blir, desto högre krav ställer man inför ridpassen. T ex i början när man rider öppna, sluta öppna så är man glad att man styrde på linjen och hästen ungefär genomförde rörelserna. När man har nött det ett tag så vill man inte att ett bakben ska vingla ut och man vill ha ärlig eftergift både i omställning och i böjning o.s.v... Helt enkelt så blir man bättre men jobbet blir svårare. Kräver så mycket fokus. Idag red jag liksom med händerna i magen igen och fulred. Tänkte att det inte gjorde så mycket, men om jag går in med det tänket, vad får jag från Molle? Kanske tycker inte han heller att det inte gör så mycket om vi släpper kontakten i övergångar också? Haha ni förstår säkert vad jag menar. När man har haft en lugn period är det viktigt att man kommer igång igen, det värsta jag vet är varannandags-ridning, när man aldrig riktigt får igång det. Så nu är det slut med hattandet, fokus och rätt inställning får oss dit vi vill komma. Fortsätter lösgjörande imorgon med mycket mer fokus från ryttarens sida. 


Foto av Li Sjöstrand.Fullträff

Glansis på alla vägar idag. Som tur är vågade vi oss ut på en tur, och vilken fullträff! En av vägarna i skogen som vi varit på mycket under sommaren var mjuk och sviktade, ingen is i syne. Vi kunde både trava och galoppera som vi ville fram och tillbaka några vändor. Vi fick med oss Emma på Federation ut, så mysigt med sällskap. Vi tränade lite fintrav och jag hade kandaret på, var ett tag sen nu men känner inte så stor skillnad faktiskt med eller utan. Såklart det gör mycket för känslan när man trimmar ordentligt, men såhär ute i skogen kände jag ingen skillnad. 

Molle var riktigt julfin i vinröda lindor och schabrak, och sitt nya kandar som han fått från Sandra som tack för jag hjälpt henne rida hennes häst. Molle var grymt uppklädd i skogen som ni förstår, haha!

 
Sötnos! Han kunde inte stå still när jag skulle fota... Längtar tills vi tävlar på kandar.. Han var riktigt vacker i det.

Linda ben

När jag lindar benen på Molle så använder jag ALLTID en padd under. Oavsett vad det är för sorts material på lindorna. Jag lindar ju benen för att Molle ska få skydd från islag på sina ben, men en felaktig lindning kan ju göra mycket värre än vad t ex islag gör, så jag tycker alltid att man ska fundera en och två gånger om man verkligen ska linda istället för att använda benskydd. Men träning ger såklart färdighet. En stor fördel till lindorna är att man kan ha så många fina färger, att köpa benlindor är lite trevligare för plånboken jämfört med dressyrdamasker.Jag använder gärna Mias RS's fleece/teddy paddar, dem andas bra och är lite fluffiga vilket gör att det inte blir helt tätt. Dem är i normal storlek så dem syns inte om man lindar över skenbenen. Jag använder också kanalsydda, dem har jag i en högre modell vilket gör att padden sticker ut antingen neråt över karleden eller så går den uppåt över carpus. När jag låter padden gå upp så ser jag alltid till att öppningen är så att leden aldrig skulle hämmas av lindan. Jag lindar mycket åt andra hållet, när padden går ner över karlederna. Observera att det är padden, inte lindan. Lindan sitter alltid över skenbenet, och aldrig längre ner eller upp. 

Jag har fått höra att när jag lindat såhär så kan det jämföras med att vi skulle linda fast ett täcke runt vårat ben och försöka springa. Att jag försökt få hästens steg att bli bättre. Jag har aldrig lindat för att hästens steg ska bli bättre; något jag tycker bilderna här ovanför visar ganska bra. Hihi så jag tror det bara är lite sånt man kastar ur sig när man inte gillar eller tycker det är fint. 

1. Rena ben. Gruskorn kan ge hemska sår fast under en benlinda!

2. Padd jämnt fördelad runt benet.

3. Lindan ska lindas bakåt på utsidan av benet. Detta för att om oturen är framme och lindan skulle gå upp, så ramlar den utåt och inte in under magen och dem andra 3 benen när du rider.

4. Jag börjar linda mitt fram på mitten av benet, rullar neråt runt halva kotan, sedan upp till under carpus/has där jag fäster lindan. 

5. Om man kommer ihåg ungefär var man började och hur många varv man tog vid kotan så är det stor sannolikhet att lindorna blir mer lika och du får fästet på samma ställe på alla 4 ben. Snyggt!
 
Jag använder i första hand fleecelindor. Tycker dem är lätta att hantera och är inte elastiska på samma sätt som elastiska eller acryllindor. Bra märken noppar inte så fort, men billigare lindor blir lite fulare under kort tid. Man får helt enkelt prova sig fram vilka märken man gillar. Jag tvättar mina kanske lite för ofta så jag vet att jag får den livslängd som jag förtjänar på mina lindor, hehe. Men mina favoritmärken på lindor är: Eskadron (kvalite fleece, bra längd, stilrena) BR (finns i alla färger!) Anky (sådan kvalite) Schockemöhle (sportiga loggor och underbara nyanser). 

Undre bilden fotad av Li Sjöstrand.

Lösgjörande för Emma

Idag var vi till ridhuset och red för Emma. Värmde i trav och hade honom undan för bägge skänklarna, när jag vill ställa till vänster så försöker han först göra sig rak i sidan eller så försöker han bita tag litegrann istället för att ställa igenom ganaschen, och då börjar han gunga huvudet i hopp om att jag ska ställa lite utåt så han inte behöver komma in med insidan. Och tidigare har jag hjälpt honom genom att göra så, men nu måste jag kunna ställa och ha kvar ställningen när vi jobbar, så jag höll bara kvar tygeln i mitt tygeltag så fick han möta med eftergift och då genast kom min eftergift. Gav resultat direkt, behövde bara vara konsekvent en gång så följde han med fint sen. 

Är jättenöjd med hur traven kändes redan från start, jag hittade halvhalterna i den ekonomiska traven utan att han översamlade sig eller försökte springa ifrån, kändes kanon, stärkande! Emma såg skillnad på rumpan, att han fått muskler. Vi tog lite slutor i galopp, ska våga böja ännu lite mer i bogen. Till höger är det lite lättare då jag har lättare att rida honom till vänster som yttertygeln, medan vi har tvärtom till vänster. Bara att kämpa på. 

I traven red vi långa diagonaler med först sluta, sedan på mitten ställa om till skänkelvikning för att verkligen rida fram ena sidan och andra sidan framför och förbi. Sedan sluta - sk vikning - sluta för att ännu snabbare få tag på bägge sidor. Något vi måste få in varje dag för att bibehålla lösgjordheten i bogarna. Vi nöjde oss där och ska jobba vidare på torsdag. Är så glad för min häst, han är supertrevlig, stadig i formen och fin att rida. Blir att börja dela upp ridpassen med fokusgrupper igen, för att beta av allting under ett enda pass går inte. Så gillar att fokusera på någon/några delar åt gången.

 

RSS 2.0