Året 2015

 


 

Molles år som sexåring. Det har varit en otroligt rolig resa detta år, när vi gått från LB till MSVB på samma säsong. Och nu har polett efter polett trillat ner och han känns starkare än någonsin! Att våga ta chansen att utbilda denna häst är det bästa beslut jag tagit, jag lär mig, vi lär av varandra. Och jag hade aldrig vågat drömma om att prata om dem klasser vi snart ska få möta tillsammans. Jag önskar att vi får hålla oss friska och glada ännu ett år, och många till!

Foton av Li Sjöstrand.

Årets sista ridpass

Idag var vi till ridhuset och vi hade till en början ett dålig pass. Han kröp ihop i sin kropp och tog inte skänkeln på rätt sätt, nu ser jag på filmerna att jag har lite höga krav också, för han blev fin att se på men ni vet han var inte som han varit nu en period så då känns det så dåligt. Men vi fick frångå våran planering och jag fick rida igenom dagens svårigheter. Och ju mer jag red ihop honom desto bättre gick det. Han började lossna när jag samlade mot piruettgaloppen och i traven lossnade det mer och mer, ju mer samling vi lekte fram. Red skolor, tempoväxlingar och bara lekte lite med gummibandet i honom. 

Så jag vände det "dåliga" passet till ett bra, och det är ju dem här passen som antagligen ger mer, så jag försöker se det positivt. Som Emma sa, det kommer dröja tills han är 12-13 år innan det känns "bra" och "som vanligt" varje gång man hoppar upp... Haha oj! Jag har några år att se fram emot. 

Är så glad för han ger mig då glädje varje dag.

 
Och imorgon får vi en ny chans att jobba ihop oss! Första passet som 7åring, undrar hur det ska gå då??

Guldhästen

Igår innan jag skulle träna för Emma så var Molle helt tokig i hagen. Dem två tidigare dagarna sa Emma att han varit lugn och mest myst runt och sovit i sina olika favorithörn men när jag gick ut från stalldörren såg jag nere i hagen att det var full fräs. Och Molle, han busar inte bara lite. Han ser helt skogstokig ut! Full galopp på den frusna marken och även över delarna där det är kratrar, alltså mitt hjärta satt i halsen då! Sedan stegring på stegring med bock och bakut, springa lite mera, slänger frambenen ovanför huvudet och gärna vänder samtidigt följt av en jäkla ökad trav rakt över hagen, han riktigt lyser av lycka i ögonen. Och även om jag blev skiträdd att han skulle bryta benen, så kunde jag samtidigt konstatera ett: nog har han koll på benen om han kan hålla på sådär? Och två: lösgjord i hela kroppen! Det ser ut som att han är gjord av gummi haha!

Det är viktigt för mig att se att han har den där glöden. Det är ju det han vinner på, att han har en fantastiskt fin energi som han använder (för det mesta) när han ska. För samtidigt som han ser ut som en vildhäst så kan jag gå in i hagen med grimskaftet, han vänder sig om och säger: ah, är du här?? Sen går vi in i stallet lugnt och jag lastar in och åker på träning och övar på svåra, jobbiga saker. Sedan dagen efter, idag alltså, valde jag att ta en lugn tur ute för jag gissar att han hade lite träningsvärk. Då rider vi ut själva i kolsvart mörker, på lång tygel längs en 70-väg och hästen litar till döden på mig och bara går dit jag styr. Vi klättrade lite lugnt i skritt i en backe och travade på plana grusvägar och han fick gå helt kravlöst och ha huvudet precis var han ville. Det är guld för mig!

Jag har en häst som kan explodera, som har nerver och glöd. Men jag kan fortfarande fräsa i galopp över åkern på sommaren, skritta barbacka och rida ut i kolsvart mörker och han är hos mig, lyssnar. För han gör det jag ber om, i dem allra flesta lägena. Det är jag så glad över, vill hylla min fina fina Molle för det. För jag började redan när han var tre, och red i storm, red i mörker. Vi kommunicerade i lugna som i stressiga situationer. Och idag är jag så glad för det, för att jag har jobbat upp detta och tagit mig igenom situationer där jag fått visa honom att om vi lyssnar på varann så blir det aldrig stressigt eller otäckt. Ett rådjur sprang över vägen 2 meter framför oss idag och hoppade ut på åkern, Molle hoppar till sen fortsätter han skritta direkt som att: oj, jaha.. Guldhäst!!

 


 
Imorgon blir det ett lugnt joggingpass för att få röra ur träningsvärk och jobba lite. Blir nog mest skritt och galopp i låg form och många öppnor, skänkelvikningar fram och tillbaka. Sista dagen som 6åring ju!