Traven

Idag trimmade jag Molle på ridbanan. Började faktiskt med traven, eftersom jag upplever den enklare för tillfället. Red så lång och låg jag kunde, och bara mjukade upp med skritt-travövergångar. Fastän han går lång/låg så måste han svara neråt i aktiv skritt och lika aktivt till trav. Skänkelvikningar, mjukare såna, lite tempoväxlingar och sedan galopp där jag bara red framåt - samlade, och växlade alltså mellan påskjut och bärighet. Han kändes framme och jag tänkte bara: stäng ytterdörren, ta med framdelen in. Likadant i förvänd innan skrittpaus. Sen gick jag tillbaka till traven, och tog mig an öppnorna. Det är ett bra sätt att få kontroll på ytter, men samtidigt få lösgjöra insidan och ta med nacken i ställningen. Detta kämpade vi med, sedan likadant på volt. Att ha med ytter men lösgjöra insidan.

Efter lite lirkande, detta är inte gjort på ett varv, så får jag med mig sidorna mycket mer, och då när jag rätar ut kan jag bara tänka: utsidan med in, insidan rund för inner, halvhalt, fram. Så har jag en rätt läcker takt och trav! Och den känns studsande lätt. Då red jag långa slutor på diagonalen, och som dem ligger i B2:an. Efter lika jobb åt bägge håll, där jag har mer svårigheter i höger varv för då måste vänsterbenet komma långt och runt utsidan, så travade jag av i lååg form där jag fortsatte med mina öppnor och slutor. Han var fin! Det börjar verkligen hända något nu med traven, och får jag allt på plats så tror jag Molle snart kommer flyga fram! Speciellt kommer det lossna något i slutorna, vilket jag fick känna redan idag. Älskade älskade häst!

 
 
 
 

En höstlig motivation

Hösten är inte kall och hemsk, den är helt fantastisk! Tänk er att ni kommer till stallet en tidig morgon och ridbanan är lite fuktig av den kalla natten. Det ligger lite dimma i morgonljuset fortfarande och du har halsduk för det är kyligt. Hästen frustar och det ryker vit dimma runtom den efter ett härligt pass där du börjar lägga grunden för nästa års styrkenivå. Du har plockat fram alla murriga höstiga färger till dig själv och hästen, och ju mörkare kvällarna blir, desto mer stiger din motivation. Om du kämpar nu, så kommer det ge dig försprång om ett år. En kaffe eller varm choklad mellan ridpassen och du håller ångan uppe. Testa dig fram, prova något nytt, våga bredda ditt träningstänk. Nu finns tiden när man inte tävlar att göra fel, göra om och göra rätt. :)
 
 

Hoppat fodertunna

Igår söndag blev det en till dag med bara häst, starta med en lektion och sedan red jag några hästar hemma. Leya fick gå på åkern, Molle blev hoppad och Matildas "Lillan" red jag för första gången på banan, hon kommer hit och får hjälp med inridning. Med Molle så blev det lite "man tager vad man haver" gällande hindermaterial. Men när man var liten och inte hade tillgång till riktiga hinder så gick det ju bra, så även igår. Han fick hoppa över fodertunnor och sedan ett lite högre språng som säkert var 100cm långt haha, precision med andra ord. Lika bra det, så kan man hoppa vanliga hinder som är flera meter långa sen utan problem. 

Jag hade nog faktiskt kunna åka och hopptävla honom i helgen, som jag hade lite outtalade planer på. Men jag hann inte iväg i veckan och hinderträna honom. Men Tina (som jag hopptränat för förut) som kom och såg när jag tog något språng, höll med. Inte hade han behövt träna för att hoppa en 90bana (jag försöker på inget sätt säga att det "bara" är att hoppa en 90bana, jag pratar endast utifrån våra egna förutsättningar, ingen annans). Ja han är faktiskt duktig att hoppa, och han går ju tydligen på vilket hinder jag än styr. Är så sugen att komma ut på någon liten hopptävling under hösten! Vi sken ikapp båda två. Men ska man hopptävla, så vill jag hoppträna. Små hinder, följsamhet, teknik och vänja in benen för den ansträngningen. Ett litet klipp.

Idag ska jag trimma på med galoppen, hitta känslan igen och få honom dit han behöver komma. Just nu höjer vi oss ännu ett snäpp med att komma ihop, jag menar inte mellan nos och svans, utan jag menar diagonalt, sidorna, vad ni vill kalla det. Att han ska gå med alla delar som "en", och inte fara ut med baken för att jag ställer i nacken t ex. Det är ett livslångt göra, det vi alltid kommer jobba med. Men inte förräns han är riktigt mellan mina hjälper där, får han uttryck för sina riktiga gångarter. Alltså först där, tillåts han i sin kropp att spåra rakt, både på böjt spår och rakt framåt, och först då får man den där härliga känslan, av att man kan göra vad som helst. Dit kommer man inte med tvång och våld, man måste lirka lite, känna efter lite, ställa, hämta in en bog, flytta ett bakben, känna efter och anpassa efter hästen man sitter på. Och när det kommer rätt, så känner man att hästen får en egen kraft och framåtbjudning för man har gjort det enklare för dem. Så mitt uppdrag blir att för varje pass få känna det, om så än för en kortsida, och aktivt rida för att hitta dit igen. Det är så man får upp styrkan, repetera och befästa det som är rätt.Back2Back kampanj


From onsdag senast så kommer ni kunna köpa en kampanjbyxa från Back2Back på Norells Hästsport här i Borlänge. Den kostar 499:- och finns i marin och grå. Jag har provat den under helgen. Jag rider vanligtvis i helskott men under veckan när jag red 3 hästar per kväll så blir det så obehagligt när man suttit ner mycket i dem helskodda. Det blir varmt och eländigt haha! För att rida en häst så gör det inte så mycket. Men jag har ju helskodda tävlingsbyxor som är skodda med silikon grepp, och det är verkligen en annan känsla, och mycket svalare.

Dessa är halvskodda och tack vare att den inte har clarinoskoning, så sitter byxan mycket bättre vilket gör att man kommer ner i sadeln mer. En clarino stretchar inte "mellan benen", vilket gör att det blir en glipa mellan dig och hästen. Dessa byxor har en bred linning, men är låg i midjan. Det är det enda minuset, eller vad man ska kalla det. För jag älskar hög midja. Men jag har trivst väldigt bra och har ridit 9 hästar i helgen och har inte blivit svettig i dem. Sitter åt längs hela benet, tillochmed under knäskålarna på mig där alla byxor bruka säcka sig. Så ett bra tips, 499:- alltså för en mycket fin byxa. Bra lördag

Idag har jag ridit 4 hästar och haft en väldigt härlig dag i stallet, blev både frukost och lunch i stallet. Först kom Martina med Leya som jag har ridit in, och nu har vi lite fortsatt utbildning. Hon är en fin treåring som ligger väl i fas, hon går fram för skänkeln till handen och förstår stödet. Framöver ligger planen på att hon ska börja följa med bättre även på böjda spår och snart ska vi hoppa in henne. Hon är en fräck häst med riktigt bra huvud, jag tror hon kan bli fin i framtiden.

Sedan kom Veronica och red Angola, vi tittade på lite programridning och det såg så bra ut. Efter det red jag Molle på åkern. Nu har vi kommit in i en fas igen, vi har ju precis börjat ställa ännu mer krav på att han ska vara ihop och nu tycker han att galoppen är jobbigast, som har varit så fin så länge. Men däremot är traven r i k t i g t bra, den är lugn men med energi och en så fin takt, och jag tycker det kommer fram genom bilderna på honom här nedanför?

Efter Molle fick Federation komma ut och busa på åkern. Och sedan red jag Ellie och det blev ett fint pass på ridbanan. Fokus på samma sak som Molle, ihop och kontroll på bogarna. Mycket skänkelvikningar fram och tillbaka, hon börjar bli så ihop och fin! 

Är det inte lustigt att alla hästar ser stora ut när jag sitter på? 

Morgonpass

Imorse satt jag i sadeln innan sju för jag ville hinna rida innan jobbet. Vilodag igår för jag orkade ärligt talat inte bli blöt. Men idag fortsatte jag med en repetition av träningen i förrgår. Visst kommer jag "åt" honom, han jobbar på riktigt bra och vill vara duktig. Blev 45 minuter på banan där jag började med galoppen, bara hittar min utsida och sedan formar honom i insidan, så blir han en hel häst som balanserar och bär sig rakt, känns som han växer en hel decimeter. Just nu är det höger som är svårast, då han gärna böjer sig i halsen istället för i bog och ganasch. Han har gångjärnen på fel ställe kan man säga! Men det rätar vi ut, och börjar om från början med rak hals, sedan smyger vi med ställning, sedan böjning för skänkeln, inte i halsen. Något så enkelt, är så svårt ibland. Men vi hittade dit på egen hand. Men sen är det som ett litet spel som jag måste upprepa, stänga yttersidan, bjuda upp insidan, framåt, halvhalt och så börja om. Men snart ska det gå bara av att jag kanske kramar med ringfingret så vet han vad jag vill och bär upp sig dit själv. Men fram tills dess, repetition tills det krympt och sjunkit in.

I traven fokuserade jag mest på höger, eftersom jag inte hann med det senast. Då gjorde jag samma övning som vi gjorde då och samma sak här, han är ganska fin undan för skänkeln, men han vill gärna böja halsen istället för ganaschen åt höger. Så rätar ut, börjar om från början. I slutet red jag öppna - förvänd sluta på volt för det är en bra avstämning om man kan byta yttertygel på samma volt, och flytta bogarna på hästen. Då lade jag ner honom lägre, eller jag ska säga red jag honom lägre. Ska vara samma stöd på tygeln och kontroll fast i den låga formen. Jättehärlig känsla där jag kunde stretcha och tvära lite ut och in som jag ville. När jag har styrka i vår nya takt så kommer det bli en rolig period med styrkearbete under vintern. Det är nu vi börjar sätta ribban för nästa års tävlingar, fokusera på mindre programridning och mer styrka och repetera, befästa.

 

Nytt i garderoben


Molle fick ett nytt set från BR häromdagen. En av dem nya höstfärgerna, kallad Tobacco. Det är en rostig härlig och murrig ORANGE! På min redan "brunröda" häst. Ja men jag gillade det! Kommer bli superfint till cremefärgade lindor också som kantbandet har. Jag gillar BR, det finns en färg för alla smaker.

Tycker ni det är kul att se nya saker? För jag lägger nästan aldrig upp det i bloggen, men det kan ju vara kul för det tycker jag är roligt att se hos andra. Skriv gärna något! :)Fina hästar och spagettiben

Igår red vi äntligen riktig träning för Emma igen! Vi började med galoppen där vi först red fram ordentligt i mellangalopp och därefter tog tillbaka och började samla. Koncentrationen låg på "inom ramen". Det är liksom så små saker, för att verkligen få med sig bogarna och ställningen och allt på korrekt vis. I vänster varv får jag tänka väldigt mycket på att han måste komma upp med vänstersidan och inte falla på den varken på min skänkel eller tygel, för att höger ska kunna komma runt och vänster inunder kroppen. Och i höger varv får jag tänka vänstersidan med runt och höger upp. Pjuuh! Men han fick både så fin galopp och trav! 

I galoppen fick jag rida på en 20m fyrkant istället för volt, och rida kvartspiruetter i hörnen (alltså, på vår nivå...). I början fick jag göra dem utåtställda för att hitta ytterhjälperna utan att han ramlar på min innerskänkel, för att sedan ställa om och runda insidan. Sedan fick jag hitta den känslan på en liten volt, tills han vände själv i balans. Duktiga Molle.

I traven när jag hittade hjälperna och han kom i ramen så gick frambenen och bakbenen i samma lugna takt, och han vinklade om höften och satte bakbenen under sig på ett helt "nytt" vis. Och där hade jag en sån fin känsla, och jag kände att därifrån kan man rida fram eller samla och han ska ha samma takt, med energi och undersatt. Ska lära mig hitta dit själv också! Tack underbara Emma! I höger varv ska jag erkänna att mina ben var som spaghetti så jag klarade inte att rida mer, fick ge upp för dagen haha! Hade ridit Emmas innan och sen direkt Molle, men hade inte ätit sen lunch! Så fick bli lite smörgås efteråt innan dem andra kom. Tur jag har mamma med mig som gör smörgåsar och fika åt oss så vi orkar en helkväll.

Jag och Federation!

Mollebus iförrgår! :)
 
 

Nya insikter

Tillbaka till analyserande efter dagens ritt. Idag var Molle inte helt så mjuk som han varit på sistone, börjar jag komma åt en öm punkt månne? Jag tror vi börjar få igång baken lite mera. Idag fick jag nya insikter i travet haha... I öppna så travar han så härligt. För här kommer jag åt honom, han är mitt mellan hjälperna och halvhalterna sätter igång bakbenen istället för att göra dem till paddlar. Rakt fram måste jag rida fram och igenom halvhalterna mer innan jag försöker mig på samling, för annars när jag "tar i honom" så rör jag bara på bettet, det är inget som aktiveras där bak förrän jag ridit igenom halvhalterna och han är på tygeln på riktigt. 

Så nästa pass blir det att rida honom mer aktivt fram till handen, samla 2 steg, sedan fram igen. Inte förrän han går typ mellantrav har han den där takten med ett lugn, som jag vill ha i samlade traven. Det ska gå, inte imorgon, men om nåt år! Men däremellan ska jag ha ett pass med fokus på lösgjordhet, rund som en ostkrok över ryggen, sidförande och lösgjörande.... Mums!

 
Ska denna samlade trav vara SÅ svår?!

Sommarfilm

 
Lite träning från sommaren som fångats på kamera. Filmerna som mamma filmar är ofta 5 min eller mer så dem kan jag inte klippa i för det tar en evighet för programmet att förbehandla dem! Men det blev iaf något att se på för den som vill. Ska göra en till tänkte jag med lite godbitar från tävlingssäsongen, där vi faktiskt gått från att rida LB till ett finalprogram för sexåringar. Hihi så roliga tävlingar det varit iår, programmen blir ju bara roligare och roligare!

Långsam, men inte långsam

Idag red vi på åkern. Jag värmde först i trav och sedan i galopp, där jag bara hittade bägge sidorna och red samling på rakt spår. Han var fin och "långsam" fram idag i galoppen med mer luft än tidigare. Roligt! Vila gör så mycket som sagt. I traven jobbade jag vidare med att han ska gå långsammare men vara kvick. För att han ska göra det så tar jag en långsammare takt, men försöker sysselsätta honom i den så han måste svara kvickt för hjälperna ändå. Idag t ex satt jag bara rakt upp och ner och tempoväxlade. När vi kom till den långsamma takten bad jag honom stanna kvar flera steg än vi gjort tidigare där innan vi red fram. Väldigt svårt!  

Tidigare har Molle slutat ta skänkeln när vi ridit långsamt, han har inte orkat och man har fått rida 2-3 steg långsamt sedan rida framåt igen. En unghäst ska enligt mig vänjas in långsamt med samling, en unghäst som översamlar sig får ofta problem med bakknän och dylikt. Men en häst som springer som Molle, han måste lära sig att vänta in sina bakben. Nu övar jag på att hitta den takten jag vill ha, sedan ber jag om en rörelse eller en övergång, för att han ska ta mina hjälper fortfarande. Han måste reagera kvickt, i det lite långsammare. Om han reagerar långsamt, då är han inte samlad, då är han långsam. Kort och långsam är ju inte samma sak som samlad. 

Nästa dag jag ska "trimma" ska jag rida öppnor, samla och vara kvar lite längre i samlingen, innan jag rider fram. Tidigare har jag ridit framåt mer än jag samlat, nu ska jag försöka få lika mycket av varje, tills jag har samlingen och framåtsuget i samma. Haha några år alltså! Det är dock så häftigt att känna vad som händer, för varje gång. Molle känns så stark, allt vi gjort under åren har gjort honom starkare i små etapper så nu är han redo för denna träning. Allt vi gjort har varit enligt en långsiktig plan, med blicken framåt i det vi gör här och nu. Vi rider inte för dagens resultat, utan för det som ska komma om några år. :)

 
Haha jag vet inte om ni förstår mina texter.. kommer ur mina tankar om ridning bara.

Förbättra traven

På fredagen red jag med Emma. Nu ska vi "sluta" njuta och börja arbeta oss upp på nästa trappsteg. Nästa steg är att få Molle att bära sig mera på bakbenen. För det ska vi börja arbeta in bakbenen mot en passage-trav, för att börja förbättra traven ännu mer. Nu är han fin när vi rider framåt, han är fin när vi rider långsamt. Nu vill jag att han tar i och är kvick fast långsam... haha det är svårt att förklara med enkla ord.

Jag tränar den just nu genom att sitta och känna lite. Jag väljer en ganska låg form, där jag tänker upp med manken, från ett lite långsammare tempo tar jag halvhalt där han ska lära sig att det betyder "lyft upp bakbenen". Från det ska man kunna ta en halvhalt, följt av en osynlig drivning från sätet för att få till höjd och påskjut. Men det är långt fram, nu får vi vara nöjda med två steg där han sitter mer på bakbenen i traven. 

Man måste sitta och plinka lite med sånt här själv, för att känna bakbenen under magen, fram i tygeln. Jag ska ju lära mig tajming och Molle ska lära sig att ta hjälperna rätt. Gud det känns som allt vi gör är en hel vetenskap, men det är ju en konst! Haha det är roligt, och jag älskar ju att träna. På det igen imorgon! :D

 

I torsdags

I torsdags red jag först en treåring som gick så bra, sedan kom Carin till oss med Lina och red. Jag hjälpte henne lite, hon har en fin femåring. Sedan red jag Molle på banan för första gången på en vecka typ. Jag tog kandaret då jag vill träna lite med det, och jag har inte ridit så mycket travarbete på det som ni vet. Jag tycker det är svårt, men vill träna för att få in känslan.

Han var lite busig men lydig, och när jag hade ridit lite så tog jag av stången så fick Carin äntligen provrida honom. Det gick så bra, höll en "lektion" med henne och hon red honom så bra. Är som jag sagt tidigare väldigt roligt att se sin häst från marken, och Molle är redan en läromästare då han med så små saker går från "vanlig" till jättebra. Jag tror Carin fick några roliga upplevelser och nya ryttarkänslor. Jag hoppas iaf det! Dem båda såg så nöjda ut.

 

Totilas - en sensation

Jag måste bara skriva ett par ord om denna häst. Som ni säkert vet så har Totilas fått gå i pension pga återkommande skador och nu en benhinneinflammation under Aachen, som kräver mycket lång läkningstid. Jag tror också att man måste sätta stopp för hur mycket hans senaste ryttare, Matthias Rath orkar utstå. Sedan storhetstiden med Edward Gal har det bara gått utför. Det är inte bara hästen som gör jobbet, det måste uppstå magi och gnistor i ekipaget. Det har denna historia visat på så många vis.

Totilas och Edward är sensationella! Dem satte en helt ny nivå på dressyr och dressyrhästens rörelser. Dem tog allting till en ny nivå, den otroliga lydnaden och kroppskontrollen, tillsammans med den outtröttliga energin och rörelser från svansstrå till tåkappan längst ut på frambenen. Den hästen har visat lösgjordhet och styrka på vackraste sätt. Den enda häst som varit lika lösgjord är Valegro, som också vinner på att han bubblar överallt, energi i överflöd men i kontroll.

Totilas startade en stor dragning till dressyr. Det spelade ingen roll om du kunde häst eller var helt ny, alla drogs till att se denna häst uppträda. Han har tårat ögonen på människor som inte ens vet vad dressyr är. SÅ mycket har han spelat roll. Han är och kommer alltid förbli magi!Utan Totilas hade inte dressyren varit på den nivå den är idag. Underbart ekipage!
Edward är utan tvekan världens skickligaste dressyrryttare. :)

2 effektiva pass

Igår blev ett joggingpass efter en vilodag i hagen. Då fokuserar vi mycket på att han förstår hjälperna på rätt sätt, efter en vilodag är det många hästar som antingen blir heta bara man kommer åt med skänkeln, och vissa blir tvärtom, det händer ingenting när skänkeln kommer. Jag tog bara galopp, och jobbade först på rakt spår och bara ställd i nacken, åt bägge håll. Förvänd galopp där jag stretchar sidorna och därefter red skänkelvikning-sluta. Jag red det runt hela åkern, alltså inte bara på rakt spår utan som på en stor oval. Den övningen ger så mycket! Hästen trampar över och blir lösgjord i sidorna, man tränar rakhet samt böjning (sk.vikn sen sluta), man får hästen trygg med sina hjälper samt hittar alla sidor på den (höger, vänster, fram bak, under, ovanpå haha skämt åsido).

Red också mycket öppna i förvänd galopp, alltså höger öppna i vänster galopp och vänster öppna i höger galopp. Då märker man verkligen om man rider eller åker häst, för i t ex vänsteröppna i högergaloppen så ska man kunna ta fram vänster skänkel och skåla ur "bogen" och ta halvhalterna på högertygeln fastän det är "inner".. ja det låter krångligare än vad det är, men det är klurigt för hästen kanske gissar att den ska byta eller så, så det är toppen att lära hästen att den ska vänta och kunna ridas i alla möjliga krumelurer utan att "ta saken i egna hovar" så att säga.
 
Idag blev det morgontrim redan klockan sju imorse, och då tog jag travjobb. Jag värmer 9 av 10 gånger upp Molle i galopp för det är hans gångart för avslappning och egen bjudning, så även idag. Då kände jag bara av förvända samt skänkelvik. - sluta övningen för att se dagsformen, sedan jobbade jag mina kära öppnor. Har verkligen fått sidorna lösgjorda på honom, känner mig så trygg och känner var bogar, bakdel och takt finns nånstans. Öppnorna red jag över hela åkern, om jag så behövde 100meter på mig. Tempoväxlingar, 10m volter, cirkelbåge. Det går att blanda in lite allt i öppnorna. Från öppnorna red jag några diagonalslutor. Där är mitt svåra problem högersidan. Jag måste träna på att sitta med till höger, komma ner med höger ben långt fram. Snälla fina Molle som står ut med mig! Stor eloge till honom.

Han börjar få mer spänst i sig, och det känns att det kommer ta ytterligare något år innan jag kan "trycka på knappen" men min plan är att ha honom så lösgjord som möjligt, så han rör sig genom kroppen så mycket som det bara går...

 

Tack

Två koncentrerade kompisar...

Min Molle. Han gör mig så glad och får mig alltid att släppa allt runtomkring och bara kunna fokusera på här och nu. Han mer mig frihet, han låter mig flyga, lär mig om respekt och ödmjukhet. 

Träningsupplägg

Många frågar hur vi tränar. Det är alltid kul att diskutera träningsupplägg, alla har sitt egna! Jag gör en jämförelse av Molle med en idrottsman. Vi rider inte "bara" för att det är kul och mysigt, vi tränar med ett uttänkt system som ska utveckla och stärka oss. Nu får ni ta del av hur vi tänker! 


Meningen med vår träning: stärka alla muskelgrupper för att förebygga skador och förslitning. Få hästarna att röra sig genom kroppen och på det sättet lösgöra hästen. Gymnastisera och utföra rörelser korrekt för tävlingsridning. 

Träningspass: vi varierar muskelgrupper och delar upp passen så man kanske tittar av trav och skolor en dag, och tar galoppen en annan. Man hinner inte träna ALLT på ett pass, så då gör man några saker bra istället. Vi arbetar alltid med att mixa, inte fastna i något mönster. Jag förstår alla som har ett system, men jag vill inte att min häst ska veta att framridningen t ex alltid går i ett visst tempo, eller alltid gör samma övningar, man måste ju känna hur hästen är för dagen för att då bestämma sig för vad man måste jobba på. Min häst ska hela tiden reagera här och nu, jag vill inte att han t ex i enkla bytena gör övergångarna själv utan om jag en dag vill rida 6 skrittsteg, eller 1 skrittsteg då ska det ske via att jag rider varje steg, inte för att han lärt sig en inövad rutin. Samma med gångartsträningen. Vissa dagar måste vi träna på kvickare steg, och vissa dagar måste jag be om mer längd i steget och ibland kanske vi försöker rida långsamt med mening, för att kunna mixa till en gång med allt samtidigt: bärighet, energi, längd, höjd.. Allt är ju inte svart eller vitt.

Fokus: Fokus varje dag som jag var inne på, är att hästen lyssnar på lätta hjälper, att man strävar efter att varje dag ha honom mitt emellan hjälperna så att man när som helst kan be om något och hästen svarar. Kommer vi inte till att han blir rak eller att han inte blir lösgjord för dagen, då kan vi inte gå efter dagens plan utan får jobba vidare med det. Så man måste alltid vara fokuserad och rida här och nu, känna efter. Fokus för oss ligger i princip alltid på kvickare bakben så han kan vila lite med sina framben, samt att han är eftergiven ända ut i ganascherna och får med sig ryggen. Eftersom Molle gärna strävar högt och spänt med nacken självmant, så måste jag tänka rund och låg för att få honom avspänd. Vilket inte alltid är enkelt, men vi kämpar varje dag.

 

Återhämtning: Molle skrittas ut eller får trava och galoppera på stigar i skogen när han har vilodag. Han är en häst som får myror i brallorna av att bara gå i hagen, och då är det bra att komma ut i skogen och lufta honom lite. När vi inte har tävling inplanerat så rider jag kortare pass och lägger in fler vilodagar än vanligt så han får tid att vila upp kroppen. All träning är nedbrytande, det är vilan och återhämtningen som ger muskler och styrka. Ibland har vi återhämtningsperioder som är 2-3 veckor, det måste man läsa av hästen för att känna vad som krävs.

Upplägg: Vi har ett system som fungerar bra, som hjälper oss att hitta den bästa formen vi kan vara i för tillfället. För man är inte alltid i sitt esse, men det betyder ju inte att man är på sin lägsta nivå heller. Men nu ska jag dela med mig av mitt upplägg som fungerar väldigt bra om man vill hålla hästen fräsch och i bra form under en längre tid: (detta är mitt under träningsperiod inför tävling)

Om vi rider ett hårt pass, säg en träning för Emma med fokus på NYTT/SVÅRT, så brukar Molle ha en vilodag efteråt (alltså skogsridning) och dag 2 gör jag nästan alltid en repetition. Då rider jag alltså samma pass ungefär för att få befästelse av det nya.
Dag 3 går jag ifrån det och bara rider jogging, lösgjörande och mjukgörande, grunder. Detta för att det nya t ex inlärning av byten, tar fokus från grunderna så då måste grunderna belysas igen för att säkerställa att vi inte tappar rakriktning och fullständig lösgjordhet. När nya hjälper introduceras, måste man verkligen hitta hästen tillbaka mellan hjälperna i grunden.
Dag 4 kanske han vilar helt och dag 5 kan jag vara ute på fältet och göra galoppintervaller eller åka på hoppträning. Bara för att jag gör galoppintervaller betyder inte det att han ska ha huvudet uppe i skyn eller inte ridas som "vanligt", utan han gör intervallerna på tygeln, för effekt måste man ändra tempot, inte bara springa i samma tempo runt runt. Galoppintervallerna underhåller hans kondition, ger energi samt låter musklerna stretchas ut och ger honom så mycket motivation.
Dag 6 kan jag därför rida ett nytt dressyrpass där det känns enkelt att genomföra rörelser och han är full i arbetsglädje och energi. 

Som ni ser, så hinner man med mycket på en vecka, och för oss så rider vi kanske 5 av 6 pass i veckan utomhus på åker eller i skog. Vi är inne mycket på vintern pga underlaget så då kan vi verkligen unna oss att vara ute på sommaren. Ibland måste man vara på ridbanan om man ska rida program eller behöver öva något för att det inte fungerar just på ridbana, men annars försöker vi hålla oss utanför för att Molle ska vilja jobba såpass mycket som vi gör. Han arbetar minst lika bra och fokuserat ute på åkern.

Foder: Självklart fodras han efter hur han arbetas. Man kan inte träna på denna kvantitet utan att se till så hästarna får i sig alla mineraler, salter och såklart uträknade del av energi/protein. Molle är en häst som har rätt hög förbränning, står väldigt högt i blod som man säger. Det går åt mycket energi åt honom.

 

Mina tankar denna söndag

Molle är fin att rida varje dag nu så jag försöker att rida ganska korta pass. Jag rider effektivt när jag trimmar, och tar en sak per dag istället för att nöta hela repertoaren varje dag. Idag har jag fokuserat på traven, och bara lekt med takt och samling. Han är så påverkbar just nu som jag har skrivit, han tar hjälperna på rätt sätt så det blir lättare, men också svårare. Han reagerar mer och snabbare, vilket ställer så högre krav på min insats haha, tänk hur det kan vara.

Planen är att förbereda inför en MSVB start, det är ju som ett MSVC program men med byten, samt en högre grad av samling. Just vi ska fokusera på att hitta lugnet i energin, då vet jag att vi kan göra det programmet bra också. Det är alltid en inkörningsfas när man rider nya program, men jag har en ganska stark och säker inställning till tävling som är till min fördel. Jag kan stänga av just att det finns dömande människor därute som ärligen inte kan glädjas åt oss, och jag bryr mig inte om jag kommer hem med 55%, sålänge jag följer den plan som JAG har tänkt ut, så är jag nöjd med min insats. Jag är duktig på att inte snöa in på något särskilt utan se det vi har gjort bra, för det finns alltid något som gått bra, om det så är lastningen eller en rörelse på framridningen. Vi måste inte vara bäst här och nu, vi har mål som ska nås längre fram i tiden. 

Men man måste också vara ute och träna på att tävla, och kunna göra alla krumelurer innanför dem vita staketen kräver tid och åter tid. Det är ju nu det börjar likna dressyr.

Foto: Li Sjöstrand

Är skönt att skriva på bloggen. Känns som jag skriver helt för mig själv, fastän jag ser att ni är många som är in och läser. Men här vågar jag skriva alla känslor som svämmar över mig ibland, som jag inte längre visar i verkligheten. För sanningen är att om jag är för glad efter en framgång så irriterar det någon annan som inte kan unna oss det, som måste anmärka på vår träning eller på Molles gång eller på min ridning... För man bara inte kan säga: jamen fan va roligt, ni är så duktiga och kämpar på. För ni förstår väl att vi kämpar? Det är så mycket planering, tid, träning, tårar, svett, långa kvällar tidiga mornar, pengar(!!) och vi är glada att vi får träna och vara friska så länge vi får. Det är inte tur som ger framgång. Det är inte alltid talang heller. Men det är helt klart mycket av hårt jobb och lite jävlaranamma!

Det är därför jag brukar säga: jag inspireras inte av fina resultat. Jag inspireras av att någon gör sin grej fullt ut, 110% oavsett hur resultatet blir. För har man gett allt, då har man redan vunnit.

 

Rider på åkern

Igår red vi på åkern, Emma var med och tittade. Är väldigt skönt att ha hennes hjälp lite när jag vill. Under sommaren har jag bara ridit "lektion" varannan vecka, men vi planerar ju in gemensam ridtid varje vecka så hon kan säga lite då och då, samt har vi ridit på helger och kvällar vid tid såklart. En anledning till att vi (ryttare på ALLA nivåer) inte är lika bra i Sverige som Holland/Tyskland är för att vi inte rider för tränare lika mycket. Många tar inte sin satsning på allvar, och mekar mycket hemma och själva. Jag kanske lever "drömlivet" men chansen att ha Emmas ögon på mig så ofta är anledningen till att vi utvecklas som vi gör. 

I galoppen kändes han väldigt framme till handen, jag lösgjorde genom förvänd galopp där jag stretchade honom åt fel håll, väldigt bra sätt att se så hästen är mellan hjälperna. Där ska han bara fortsätta galoppera genom kroppen, inte förbereda för att byta eller så. Han var fin så vi tittade på bytena. Han gör väldigt lugna och fina högerbyten med lagom "luft" för sin utbildningsgrad. Åt vänster måste jag aktivera honom mer bak innan för annars blir han ett halvt språng efter. Så jag fick förstärka hjälpen och han tog det så bra vilket var skönt. Efter det sa Emma att jag skulle fortsätta byta, vi gjorde 3 byten rakt fram med några språng för att förbereda emellan. Bara för att han ska veta att man måste vara uppmärksam och aktiv, och inte alltid göra ett byte sen klapp och lull-lull. Det fungerade bra!

I traven red jag lite öppnor, slutor, skänkelvikning-öppna-sluta och hittade en spänst i honom som jag har letat efter. Han var väldigt fin, och jag fick ett sånt sug så när jag skulle vända upp för att rida en skola eller skänkelvikning så ju fler halvhalter jag tog och spände magen så kom han med sina bakben och schwungade ryggen så han bjöd fram så mycket så jag gjorde skolor i mellantrav haha. Nu kom den där knappen för lite elevation, när jag hittar spänsten i honom så ska jag lära mig att ta tillbaka honom lugnt därifrån så jag får steget uppåt framåt över hela ryggen. Vet verkligen vad jag ska leta efter, vilken känsla. Ååh vilken rolig höst det kommer bli.


Snart är hösten här

Molle fick en vilodag efter tävlingen, även om han såg riktigt fräsch och sprallig ut. Blev en lång massage och en kort promenad innan "läggdags". Igår red vi ut på åkern tillsammans med Emma och hennes treåring. Det blev ett lugnt och inte så långt pass där han kändes superfin från start. Kvick, stor trav med lång avspänd hals. Galopperade friskt och blandade med samlingsjobb där jag bara låter han gå själv utan att klämma med benen, samt några byten. Dem är verkligen säkra nu, han kommer mer och mer på plats snabbare innan. Helst ska man ju rida såpass bra att det går att lägga byteshjälp närsomhelst, men där är vi inte riktigt. Men vi jobbar på det. 

Nu ska det trimmas bakben framöver. Mycket korta, effektiva pass med all den energi han har, framåt och uppåt. Få den perfekta mixen. Det gäller att man håller sig till sitt träningsupplägg och inte fastnar i ett spår där det blir för mycket samling eller för mycket springa. Älskar hösten! Kickoff inför vinterns långa träningsperiod. Jag har inte anmält mer tävlingar just nu, men jag hoppas vi hinner få fler starter i kroppen innan snön kommer såklart.

 
Molle i nytt (begagnat) schabrak i grön med gulddetaljer. SÅ fint på min bruna prins. 

Inridning

Det börjar bli dags att förbereda årets 2,5 åringar inför inridning, och jag tänkte bara slänga ut en påminnelse att det är bra att börja planera nu om man vill ha hjälp av Dala Dressage nu i höst. :) 
Tävling 11/8 - Falu Ridklubb

Yes där satt den! 68,7% i MSVC1 och seger, tjoho! Det är ju inte segern i sig man blir lycklig över, utan att man har läst protokoll sen tidigare, tagit till sig vad man ska fokusera på och sedan träna två veckor och slå nytt personbästa med råge med en härlig känsla av lätthet i programmet och en riktigt laddad häst som man får njuta av hela programmet runt. Vi börjar från början...

Molle var igår på tävlingen ganska het när jag satt upp. Han var laddad och jag kände att han hade fokus på omgivningen och inte helt 100 på mig. Men han var ändå fin att värma, jag red honom rundare och lägre, fokuserade på att ändra honom och flytta honom för att han skulle komma mellan mina hjälper. Jag rider mycket framåt när han är såhär för att han ska få igång alla musklerna innan jag samlar så han inte är för spänd när man försöker samla. Sedan red jag mycket förberedande för övergång till skritt, men utan att gå ner bara för att se att han fortsätter gå fast jag samlar utan att driva honom med benen. Mycket sluta - skänkelvikning för att ha honom undan i sidorna.

Han blev skrämd ett par gånger, nån cykel, högtalare, funktionär, häst. Men jag försökte bara lugna ner honom och prata lite med han. Han var otroligt lätt i gång och front, så behövde inte sätta något tryck i honom utan bara göra skolorna i vår ekonomiska trav. Han bjöd på superfina längningar på framridningen, dem ska vi snart ha inne på banan. Under ritten så hade vi ett stadigt program dock missnöjd med enkla bytena, där jag hade lite för bråttom och skulle ha förberett mer redan på spåret. Jag upplevde att han spände till lite mot slutet av programmet, så jag lade ner honom lite i galoppen bara för att få loss den där lilla spänningen i nacken så vi skulle behålla den fina formen vi haft genom hela programmet. 

Vid prisutdelningen sa domaren att han var jättefin, om jag fick honom liite lugnare så hade jag mina 70%! Åh vad glad man blir när domaren tar sig tid att ge en konstruktiv kritik, så man har något med sig hem. Molle har så mycket energi, extra mycket idag. Men när han lär sig att ha både påskjut och bärighet i sina steg så kommer den där energin att omvandlas och då kommer han att flyta fram! Vi behöver ju den i dem svårare klasserna sen.

 
Min fina prins! Passade mycket bra i blågult!

Träning dag 2

Igår tränade vi igen, men traven denna dag. Molle var mjuk och fin så vi satte inget tryck utan joggade bara. Vi red bara skolor, öppna, volt, sluta. Bryta ner rörelsen i olika delar och sätta ihop. Han gjorde rörelserna väldigt bra, äntligen. Så småningom ska det komma mer uttryck i rörelserna, men vi kom överens om att rida dem såhär på tävlingen. 

Avslutade med sitsträning! När jag släpper ner benen så gungar dem i takt till traven, fast dem borde vara helt stilla. Så nu blir det hårdträning framöver att vinkla om skänkeln lite till, så jag har benet stilla och slutar störa Molle. På bara dem få minuterna så blev mina hjälper dubbelt så effektiva, han gick av sig själv och tog drivning bara av att jag råkade ta ut benet från kroppen. Så visst är det jag som ryttare som gör honom okänslig! Detta blir vinterns stora mål.

 

Lördagstrim

I lördags red jag lite för Emma. Vi tog galoppen bara och värmde upp med skänkelvikning-sluta i förvänd galopp in och ut från långsidan. Där hittar man ofta "knutar" att lösa upp och man gör det helt enkelt genom övningen. Hästen blir lösgjord genom att man fångar upp yttersidan och ber benparen att korsa över dem andra. Sen varierar man ställning, böjning och samling efter utbildningsgrad.

Fortsatte med en övning för att göra Molle kvickare i sin kropp. Nu är han fin, lyssnar på skänkeln, lyssnar på handen, uppmärksam och lydig. Men han (och mest jag) ska jobba på att bli kvickare i det vi gör. Vi behöver liksom inte 10meter att samla galoppen innan en skrittövergång till exempel, som vi behövde i vintras. Nu är det återigen dags att rida mer vuxen-häst-ridning och låta det bli fel, och se det som ett tillfälle att träna tills det blir rätt. 

Övningen var: vänd halvt igenom från A eller C och rid sluta tillbaka till spåret. Halt - ryggning - nästa galopp. Vi gjorde allt i slowmo först, men fick till det mer och mer. Sedan gjorde vi ett enkelt byte istället för halt ryggning. Man gör det för att få hästen som "touchscreen" för dina hjälper. Mycket bra.

Fortsatte med att rida sluta över ridbanan 6 språng, fånga upp yttersidan och med rak häst fortsätta åt sidan 2 språng, sedan övergång till skritt 2 steg, ny galopp och nästa sluta och likadant. Detta gör att jag: måste räkna, bli snabbare i hjälpgivningen, lita på att Molle lyssnar, rider! Detta är svårt! Men bra att träna på för att hitta hästen mellan hjälperna i varje steg. Förberedande inför en sax om några år om inte annat! Bryta ner övningen del för del och sen sätta ihop allting. Häftigt!

 

Rida program

Igår red jag program med Molle. Det är något med att rida ett program från början till slut som är otäckt hemma tycker jag. Det är utelämnande. Vi kan alla delar var för sig, men kommer vi klara pressen att sätta ihop dem alla till ett? Jag red MSV C:1 eftersom det är den jag ska tävla. Man vill ju göra det perfekt hemma. Men om jag aldrig tränar på att rida programmet, då tar det ju längre tid att vänja sig vid det om jag bara rider det kompletta på tävling. Molle var fortsatt fin, jag red fortfarande lite lägre form, ville inte ta upp helt och hållet.

Traven börjar bli påverkbar. Det är inte längre två växlar: symaskin eller spring. Utan nu med hjälp av skolorna kan jag börja driva framåt i traven på rätt sätt. Vänster har blivit vårt bästa varv, tagit tronen från höger. Men det beror nog bara på att jag har tränat så mycket vänster då höger alltid flutit på. Men i höger varv nu kände jag att jag tappade yttersidan lite, så det blir ett "kom ihåg" på den till kommande pass.

Galoppen var fin men inte den bästa idag, vi gjorde säkert 100 enkla byten och vid skritt-galopp övergångarna har poletten äntligen trillat ner. Han tänker framåt och är framme i tygeln redan i första skrittsteget. Vilken vinst. Vi börjar närma oss att rida varje steg...

 

Fina mjuka Molle

Igår vilade Molle helt, jag hade en hästfri dag i princip, red ingen alls. Jag har ridit mycket häst nu under semestern, men jag har beslutat mig för att bara skriva om Molle här i bloggen. Det är så nyttigt att sitta på flera olika hästar, man får ta fram dem verktyg man har och testa sig fram. 

Idag blev det ett joggingpass. Han är fortfarande jättefin och lydig och mjuk att rida. Han bara är där, framme och lyssnar på minsta skänkel eller tygeltag. Idag var det bara fokus på låg, rund form, lite längre fick han vara. Satte ingen samling i honom direkt, utan bara joggade lite skolor i trav och galopp, red mina slutor-skänkelvikningar, mycket förvänd galopp och några enkla byten, vilket inte är lätt i en längre låg form, men det ska också tränas på. Såhär bra har han i princip aldrig känts efter en vilodag, vilket säger mycket om hur hans form är just nu.

Vi ska njuta och börja trimma lite till nästa start som är om en vecka. Efter det fortsätter vi med siktet inställt mot MSV B, vilket betyder att vi kommer kräva mer samling i skolorna, mer distinkta övergångar och rörelser. Så då kommer kanske våra MSV C starter framöver bli "offringar", för att kunna komma till ridning på riktigt innanför dem vita staketen inför nästa nivå. Men vi tar det i den takt vi mäktar med. Men träningssugna är vi allt!

 
 

Dagens travjobb


Idag tog vi travjobb. Och idag var vi på åkern, gillar inte att harva på ridbanan när jag inte måste. Vi får passa på att njuta av solskenet och vädret som tillåter ridning på åkrarna. Jag hade kandaret idag också, är skönt att ha det ett par dagar i rad och känna sig för, är nytt för oss båda och vi ska hitta ett bra stöd på det. Det klurigaste nu är att jag har likadana tyglar på stången och bridongen, och då måste jag liksom kika vilken tygel det är jag ska korta när jag lättat lite på tygeln. Så jag ska nog sätta en tygel med gummibaksida på bridongen.

Så idag tog jag direkt från start tag i slutorna. Jag började bara att rida sluta, sedan rakt, sedan sluta. Sedan gick jag över till lite högre krav, sluta, öppna, sluta. Jag tyckte Molle var lite nonchalant för den sidförande, så jag avbröt och red skänkelvikning i en sax så att säga, först vänster sedan direkt höger. Som pingpong mellan skänklarna. När han dansade undan så ställde jag om och red sluta på samma sätt. Åh! Underbara häst. Här började han riktigt dansa. Som belöning när jag rider ett sånt här pass så brukar vi ta 30 meter och då sträcker vi ut formen och tänker framåt, det är som en "vilopaus" i det intensiva arbetet utan att man stänger ner maskineriet.

Jag tog också längningar idag, och innan är jag noga med att han tar ett mjukt stöd så vi pratar med varandra inför längningen. För att han ska ta längre steg och inte bara springa snabbare så måste jag fånga upp drivningen med halvhalter men lika snabbt hinna lätta av igen, en balansgång som man bara kan lära sig genom att testa, göra fel, testa igen tills man hittar rätt. Han länger faktiskt väldigt mycket bättre på kandaret tack vare att halvhalten går igenom mycket mer, på lättare hjälp också från mig. Så jag har lite att jobba på med tränset, ska kännas likadant på träns är min plan! 

Avslutade med lite galopp där han mindes gårdagens jobb, jag tog bytena på volt i förvänd galopp, svårt men det gör faktiskt att vi tar tag i det svåra direkt och lär oss rätt från början. Och tog bara sluta-skänkelvikning igen och han var ännu finare idag. Min fina fina Molle.

 

Dags för kandar igen

Jag gissar att min blogg är mycket tråkigare att läsa när våra pass går så bra? Haha jag bara njuter just nu faktiskt. Molle känner sig så stark och han vet att han är så duktig, NU går det att sitta med allt det svåra och det känns så e n k e l t... För att vi har jobbat oss över en tröskel, inte struntat i att träna för att det kändes svårt eller främmande, och så har vi kommit hit. För stunden. Det tar ett år att lära sig något nytt och befästa det, ett år för att få styrkan, sen ett år för att göra det BRA också! Haha så vi har många år kvar på oss att jobba tillsammans.

Men iaf, när han har känts så bra så tyckte jag att det var ett bra tillfälle att träna med kandaret igen. Så igår gick han med det för tredje gången, och han var så fin och tillfreds. Jag tog mycket galoppjobb, red sluta-skänkelvikning in och ut från långsidorna, han var fint undan och där får man mycket av lösgjordheten gratis. Sedan lite samling på volt och skillnaden nu är att han böjer in bakbenen och sätter sig på dem, blir aktiv. När han inte riktigt orkat så har han bara lyft rumpan lite och tagit in bakbenen men haft dem raka som paddlar. Nu börjar han göra rätt. 

Sedan tittade Emma lite på oss och vi gjorde några byten, fick hjälp med höger till vänster bytet, där jag ska komma mer till ridning för vänsterskänkeln innan. För att hitta känslan red jag på volt i förvänd galopp (alltså höger galopp på en volt åt vänster) för då måste jag rida han runt för vänsterskänkeln och får då "upp" insidan snarare än att han lutar lite på vänster. Och då bytte han mycket bättre. Gick sedan ut och red samma känsla på kort diagonal och vi fick ett jättefint luftigt byte helt rent, wow! Vi gjorde ett väldigt bra galoppjobb så bestämde att ta traven idag istället så han fick avsluta efter det.

  
 
 

Formtopp

Idag var mamma med och fotade och filmade några snuttar när vi tränade. Idag blev det åkern, det är så läckert att rida där när han känns såhär fin och stark, och så roligt att få nya bilder. Nu ser tillåmed jag att han har utvecklats så mycket, att tillåmed hans bakben börjar bli riktigt bra! Alltså får jag igenom halvhalterna på rätt sätt, och kommer kunna börja rida mycket mer lydnad och teknik snarare än gångartsträning, men fortfarande medveten om att man måste blanda detta för att behålla och fortsätta utveckla gången. För nu kommer det bli mer schwung som han ska lära sig, och snart kommer han förstå att när han tagit upp knäna så ska han "fälla ut" skenbenet också, det är inte långt kvar. Ååååh! Min fina fina häst, som ingen annan än Emma och jag har trott på.

 

 
Söt han är som blundar! <3

RSS 2.0