Röra bogarna

Vi fräste runt lite på åkern i förrgår..  
 


Ett filmklipp publicerat av elinhaglof (@haglofelin)
Apr 27, 2015 kl. 12:12 PDT


En sak som många inte tänker på när dem rider är lösgjordheten i bogarna. Och jag menar inte bara i sidorna, utan verkligen lära hästen att lyfta bogen när den rör frambenen. Iochmed att frambenen inte sitter fast på hästen via skelett, utan via en muskel, så är det ju rätt viktigt att vi lär hästen att träna upp dessa. Väldigt ofta ser man en stilla bog där benen får slita och påfrestas väldigt mycket för att hästen inte hjälper till något med bogarna. 

Det är viktigt tycker jag, att när vi lär hästen att svara framåt för skänkeln, så ska vi lära den att ta i på rätt sätt, så det alltid finns en växel till. Man måste våga prova sig fram, fast det känns konstigt att "rejsa" så tror jag att många bara kommer till växel 1 och 2, men inte hela vägen upp till 10. Sen har vi hästar med olika svårigheter, Molle har ju ett mycket sämre hasarbete till exempel, han är rakhasig och måste mycket mer styrka till innan han kommer böja ihop dem och skjuta på. Lika så finns det hästar som är lite mer framtung eller stel i bogen naturligt, som kommer ha svårt att börja röra på dem. Men vi måste försöka träna på det som är våra svagheter. :)


Wow

Framöver ska jag verkligen börja rida mycket, mycket mer konsekvent. Jag tänker öva på det som är svårt, inte bara rida runt i vår kära comfort-zone. Man måste blanda comfort och svårt, för att ge självförtroende och för att bli bättre. Det är detaljerna som ska förbättras nu i LA klasserna. Nu ska vi ju rida LA och MSVC ett tag framöver, ska försöka få det att stämma mera på tävlingsbanan. 

Och jag började redan idag! Han var fin redan från start idag, het, men fin. Började med att rida raka spår i skritt. Nu när vi krumelurat så vill han gärna gissa vad vi ska göra och svaja med rumpan och bogarna lite, såg det på filmerna från tävlingen också. Så idag blev det lösgjordhet och rakriktning. Wow, vad fin han var.

Han var framme i stödet, rak mellan skänklarna, både travade och galopperade så härligt om än lite het, men fullt med i kroppen, inge styv utan helt loss. Min plan idag var att ta upp formen och be om lite extra energi, vilket lyckades bra. Jag har jobbat mycket med att han ska slappna av även när jag vill ha lite extra allt, och nu faller det på plats. En bråkig vecka ledde till detta, så jag bara kunde rida med sitsen. Älskar dessa pass...

Kunde samla och sedan rida fram, och behålla "samlingen" i alla nyanser... Underbart!  Han kommer göra fina piruetter en vacker dag.


 

Tävling 25/4 Storvik Ovansjö

Tävling på Storvik Ovansjö ridklubb idag, vi har ridit en LA:4 och debuterat MSVC:1. Eftersom vi har haft "bråkiga veckan" som jag kallat det, så hade jag inga vidare förhoppningar om att göra bra ifrån oss utan ville använda denna tävling att få igenom det vi har jobbat med i veckan, att han ska följa med mig i bägge sidorna, loss undan skänklarna utan att truta. Och vi fick kämpa lite på framridningen, kom inte riktigt till samling för han var inte helt framme. Men då bestämde vi i collectingring att jag offrar A4:an och ser till att han går fram för skänkeln. Och som jag red haha! Det kändes som full kareta. I första skänkelvikningen kom vi in i lite sluta så blev vingligt in, och i galoppen kunde jag inte visa mellangaloppen och ökningen, då jag inte hade honom riktigt framme så blev "platt". Men kan ni tänka er, inte ett ord om hastigt eller stäm av, 65,5% och fjärdeplacerad! Duktiga häst haha.

Till nästa klass var han faktiskt lite trött, det är inte ofta han känns så, men jag red på som tusan i första. Travprogrammet var helt OK, volterna gick bra hihi. Orkade inte riktigt galoppen, sumpade bägge enkla bytena, lite brist på erfarenhet där och det är koffecient på dessa. 62,5% och godkänt program, vilket vi är väldigt nöjda och glada med för den ritten.

Nu är det bara att träna vidare och ändra upplägg till nästa start, idag hade jag full koll och han kommer inte undan längre, och då är han inte heller tittig eller mötesskygg. Så jag är verkligen superglad att han kändes avslappnad, då kan man nästa gång direkt ha ett annat upplägg genom att rida riktig tävlingsform och ta en halvhalt eller två haha. Som Sarah påminde mig, tänk att vi kommit hit tillsammans, att jag gjort allt själv från början. Ja självklart med min underbara tränare, men ändå. Är så stolt över Molle, kan bara bli bättre!

 

Fredagsplaner

Totte var rolig igår! När vi får allting på plats så är det underbart att rida en häst med så mycket gång och kvaliteer. Är så tacksam för förtroendet från Tina att hjälpa henne. När alla grunder är befästa kommer det bara vara att "göra" dem svåra sakerna, han har allting i sig redan. Det är nackdelen med "Molle", han måste lära sig att använda kroppen på sitt sätt i allt man gör, han har dock (för det mesta) ett bra psyke och inställning till arbete vilket inte alla hästar har. Han har mycket positiv vilja och kämparglöd, lämnar mig inte i sticket utan kämpar lika mycket han.

Idag blir det förhoppningsvis en effektiv dag på jobbet sedan hem och trimma Molle inför tävlingsstart! Kan gå hur som helst, men rena och fina ska vi vara åtminstone. :)
Dags att skaffa nytt täcke? Molle har vuxit ur detta för längesen... :P

Fullspäckad dag

Morgonridning idag igen. En mycket trevlig tradition börjar det bli, kanske fortsätter så hela sommaren. Idag var det mycket bättre tack och lov... Han kändes kanon i sidorna, verkligen kunde trampa över med frambenen och loss i bogarna, volterna fortsatt bra. Galoppen kändes också bra i 10m volterna. Red mycket cirkelbågar, snabba omställningar, han var lydig och duktig. Tog en travökning på slutet, kan ni tänka er han kunde gå på tygeln från start till slut, övergången till ökad kändes så lätt och precis på hjälp, då njuter man!


Efter jobbet blir det fullsmockat schema! Mot Källviken där Malin tävlar Pay&Ride och jag ska titta på, stötta, hålla häst m.m. Sedan tillbaka illa kvick till Borlänge och rida Totte, var längesen nu! Och första gången utomhus på gigantisk bana, blir nog alldeles säkert galoppjobb med honom. Kul!Laddad

Jippi! Vilken kanonträning! Det var inte vackert hela tiden, men jag red som tusan och vi fick massor med saker att träna på. Började med traven där jag faktiskt tyckte att jag jobbade bra med min högerskänkel men märkte att när jag just fått tag i högersidan och sen kanske red en kortsida och rätade ut honom så puttade han mig så jag inte kunde runda honom igen. Det är ett litet försvar, men när jag kom på honom så började jag rida på riktigt, och fick rida öppna - 10m volt - öppna 10m volt o.s.v. och jäklar vad jag red. Han travade super! Emma sa att jag snart är expert på volter efter att ha hatat dem, hahah... Jag fick han så rund i sidorna. Fick då rida öppna, 10m volt, sluta till mitten, och han har aldrig gjort så fina slutor. Fick se alla i spegeln! Blev så lycklig att jag hade koll på bägge sidor och mina ben och mina händer. Sen fick vi jobba vidare.

När vi rider t ex en öppna, och sedan ska jag in i volten, så blir Molle störd av att jag ändrar på saker. Så han går emot och försöker slå sig lite fri. Detta för att jag verkligen börjar komma åt honom och få honom att använda kroppen på rätt (och ett mer krävande) sätt. Så jag fick i hemläxa att rida och ändra rörelse och väg hela tiden. Jag har ju alltid varit lite rädd för böjda spår men nu ska jag kunna ställa och böja om i nästa sida på en halv sekund, inte på 5 meter.

Galoppen var samma, går jättebra om vi gör ändringarna långsamt, men jag måste kunna göra grejer lite mer -bam bam - så det är bara att träna på. Molle blev riktigt bråkig nån gång men man behöver bara säga till att Jo, vi ska göra såhär nu, så gör han det. Men det tar ju tid att stretcha ut sidorna på honom, nu får han inte böja halsen och strunta i att gå med med yttersidan utan han ska gå som en riktig dressyrhäst. Och som sagt, volterna går ju tamejtusan att rida då!

Blev superpeppad efter träningen, äntligen börjar han ge mig saker att jobba på! Innan har det varit lite som så att jag fått underhålla det vi tidigare lärt oss, för det har gått så mycket framåt. Men nu har jag mer "hands on" vad jag ska nörda med. Och jobbet med genomsläpplighet i sidorna har ju verkligen gett stor effekt. Man måste hela tiden väga med: han är bara 6 år... och Han är faktiskt 6 år...

Nu får vi bara hoppas att han vill gå på tygeln när vi ska tävla på lördag haha! :D


Mellangalopp till halt! Nu är det lydnad och raka besked som gäller på min lilla tonåring.

Morgonträning

Fortsatte på åkern imorse. Alltså jag är så glad att jag hittat ett perfekt träningsställe utomhus för oss! Innan det ska plöjas vill säga. Men idag lade jag till lite högre krav, att inte bara jogga runt utan också ta i, variera takt och samlingsgrad. Stärkande och man får en extra skjuts eftersom bjudningen ute är lite extra! Red det andra bytet idag, det "lätta" från vänster till höger. Är helt chockad att han har tagit det så bra och gör rena byten, trodde han skulle byta och byta varje gång jag ställer om i nacken ungefär, men han har ju redan haft en sån period som femåring när vi började byta galopp på hoppträningarna. Men det kanske kommer fler såna faser...huua.. 

Red också långa skänkelvikningar där jag varierade tvärningen för att se att han tog skänklarna rätt hela tiden. Sedan lite tävlingsform och red linjen öppna-volt-sluta, det var mycket tryck i honom då och volterna kändes faktiskt bra, jag som har lite voltskräck annars. Testade ökade traven där vi har jobbat med att få mer häng i luften. Molle tyckte det var dags att visa att han minsann lärt sig ta i, haha han flög fram! 
(På eget bevåg alltså!) ;)

 
 

Lösgjord

Imorse red jag Molle ute på åkern. Fokuserade på lösgjordhet, måste börja våga rida med mer böjning och få genomsläpplighet i sidorna. Det betyder alltså inte böja halsen, utan rund för skänkeln och även överdriva emellanåt. I skritten varierade jag med att flytta ut bakdelen, in framdelen, in bakdelen mm på ett större böjt spår. Jag snirklade runt lite men var konsekvent med att som sagt böja i bogen, inte i halsen. Fortsatte under joggingtempo i trav, och sedan även i galoppen. I galoppen lade jag in tempoväxlingar samtidigt som jag fortsatte krumelura, mycket bra för att få lösgjordhet. Kändes mycket fin i högergaloppen och lade in ett byte, rent och på hjälpen! Han var djupt koncentrerad och mycket, mycket lydig och fin.

Jag behövde verkligen detta lilla pass, han kändes så stark och mjuk! Gav oss båda självförtroende. Och den där jäkla högerskänkeln? Jo rejält tramp i hälen minsann! När man väl kommer till ridning så hittar sitsen sin väg... :)


Blev kramkalas i stallet efteråt, älskar den där känslan när man pratat med hästen med så små signaler, så det känns som man är EN... Då är båda lika glada och nöjda!


Tre F

Det var en klok tjej som kommenterade förut i vintras på min instagram när jag delade med mig av känslan av besvikelse när man tappar känslan och allting känns svårt och som att man förstör allting: 


Förändring - Försämring - Förbättring

Det har jag burit med mig, och verkligen förstått innebörden av! Nu har det känts kämpigt ett par dagar för vi har höjt kraven på lilla sexåringen, och det kräver verkligen helt ny ridning av mig också. Kollar på filmer från någon månad sen och det ser så enkelt ut där, men det är ju också med helt andra (och lägre) krav! Det är många som inte kommer förbi denna punkt vi jobbar med nu, att vi båda två ska lära oss ännu ett steg på skalan av samling. Och vi kommer göra fel, och sen hittar vi rätt, sen blir det jobbigt igen. Och tänk vad många gånger till det ska bli såhär, vi har ju en hel del att lära in.

Men för att kunna bli bättre så måste man ju ändra på saker, annars står man och trampar på samma ställe i flera år. Och när man gör denna förändring kommer det kännas fel och konstigt, och det är då man måste LITA på sin tränare och bara "göra", så kommer man förstå varför sedan när poletten trillar ner. Då har man tagit ännu ett steg. Sedan känns det fantastiskt i tre veckor sedan börjar det om igen haha! Resan är verkligen aldrig spikrak, den går upp och ner, det är två individer som ska prestera på topp och båda ska känna sig starka, motiverade och duktiga! 

Nu bjuder jag på en film. Det är kanske inte så vackert än men han är duktig med sina bakben, armhävningar i vartenda steg! En gosig massage fick han efter detta pass, lite extra blodgenomströmning är alltid bra... 


Samling

Vi fortsatte idag med att träna för Matti! Emma och jag åkte tillsammans till ridhuset och Matti kom för att hjälpa henne så tittade han på oss också, han har hökögon och ser a l l t. Nyttigt, även om han inte kan tala om helt hur jag ska rida eller göra "tekniskt" sett, men han har absolut öga för häst. Fortsatte jobba med samlingen idag, nu är det ett nytt trappsteg som ska över, och idag samlade han sig så mycket av sig själv så fick gå på honom flera gånger att han måste svara framåt! Inte gå och samla av sig själv för då kortar han bara gången, inte samlar med energi. Det ska komma MER galopp när man samlar, inte kortas och försvinna. 

Jag tycker det var viktigt att rida igenom Molle idag för han hade absolut träningsvärk från igår, men att kunna mjukas upp igen och tänja lite på gränsen är viktigt. Han gick inget monsterpass och med många skrittavbrott, men däremot på slutet så lade jag ner formen rund och djup, och tog tempoväxlingar i trav. Alltså, det som var så svårt för 1½ månad sen kändes enkelt och lekfullt! Kunde samla och hjälpte till lite med spöet på rumpan i takt så fick han några steg mot passagekänslan, men kvick samtidigt. Och samma påskjut och energi som när vi rider fram. Det var ju dööösvårt för bara ett tag sedan. Tänk vad man glömmer bort att det var svårt förut också... ;)

Älskling.
 

Träning

Vi tränade idag för Emma. Han kändes rätt med från början, fjantade som vanligt för det andra ekipaget, alltså det är verkligen det enda tillfället då jag inte "rår" på honom och han utnyttjar det till max! Jag måste verkligen bli arg och ta tag i honom och typ böja honom åt andra hållet, då fortsätter han bara gå men man känner sig så hemsk. Men det är hans sätt att vara unghäst och testa gränserna, jag säger som Emma: tänk vad snäll han är som "bara" gör så, vi har ju sett allt möjligt i trotsperioder... 


Iallafall så började vi i galoppen där vi la fokus i princip hela träningen. Jag fick börja med tiometersvolter i samlad galopp och ur volten göra skrittövergång - 4 steg - galopp igen och volt. Svårt, krävande. Men nu är det faktiskt så att han rör sig rätt och bra, så nu måste vi börja öva på det som är svårt. Galoppfattning på rakt spår t ex, enkla byten rakt fram. Gulp. Efter det så fick vi samlingen på plats så kunde tänka framåt också ur det och han galopperade fantastiskt. Bakbenen så aktiva och undersatta, jisses nu börjar en helt annan ridning än unghästridningen! 

När vi sätts inför något nytt så brukar Molle spänna sig, men idag var det verkligen jag som spände mig medan han bara försökte lista ut vad jag menade. Jag får huvudbry, för jag vill förstå varenda steg jag rider, när jag egentligen bara ska "rida", känna och prova mig fram. Men det kommer från att jag vill göra allting perfekt, helst från första början, helst igår. Måste släppa det så jag kan komma ner och rida med sätet. 

I slutet märkte vi att min högerskänkel smugit bakåt. Och han gick med rumpan till vänster och jag försökte tänka vänsteröppna men så var det min högerskänkel som var boven hela tiden. Har alltid fått jobba med min vänsterskänkel, att kunna arbeta med den långt fram för höger har varit bra jämt. Men nu har jag tappat höger så ska verkligen tänka på det framöver. I slutet fick jag bara fokusera på det, och vi red lite piruettgalopp på volt runt min högerskänkel. Wow vad man får nya upplevelser hela tiden. Han kämpade så bra min lilla prins! Är så glad att vi får lära oss tillsammans, hade aldrig ridit på denna nivån om jag inte träffat Emma. Tacksam!


Hopptränat

Igår blev det hoppträning för mig och Molle, första gången på utebana för i år. Han var så avslappnad och fin trots att det var längesen vi red i grupp och med hoppryttare där det går undan lite mer. Bara lite på G i början när jag lastat ut, han kände igen sig och gick piaff/passage hela vägen till ridbanan.. Haha härligt med så positiv energi tycker jag! Han hoppade riktigt fint och jisses vad mycket det märktes att han stärkt sig, kunde korta och länga utan att störa rytmen och han bockade bara i början när vi galopperade bommar, han måste liksom bara få lufta sig med nosen i backen och småbocka lite runt spåret... Underbara, glada häst.

Kul att han har så lätt för sig! Jag njöt lika mycket som han gjorde.

 
 

Ett filmklipp publicerat av elinhaglof (@haglofelin)Apr 14, 2015 kl. 1:41 PDT

 
 

Min "partner in crime"

Något av det viktigaste och mest värdefulla för mig som ryttare är mina analyser. Och helst av allt, delar jag med mig av dem direkt efteråt, på hemresan i bilen. Ibland bara för mamma och mig själv, men bäst är att direkt ringa min bästa Malin! Malin och jag har ett språk emellan oss, så att det nästan bara är vi som förstår haha! Om vi hjälper varandra på träning så kan vi säga en liknelse, t ex vänd som en finlandsfärja, och så vet båda exakt vad vi menar medan det är skitsvårt att dela ut den känslan till någon annan. Vi rider likadant, har samma grund och värderingar vilket också gör att vi kan rida varandras hästar väldigt bra.

Att ringa henne efter en träning, om jag så är helt uppgiven eller tvärtemot helt lyrisk, det är guld värt. Inget slår det, och att få bolla analyser och få feedback, det gör att vi kommer vidare som ryttare. Det är otroligt viktigt att dela sin resa med någon, så man får utomståendes åsikter hela tiden. 

 

Tisdag

Helgen i Segersta/Sigtuna var riktigt mysig, kul att åka bort på vad som känns som en minisemester. Jag red Molle igår, han kändes ungefär som om han hade vilat 2 dagar hehe. Lite träigt liksom, men red bara och lät han komma igång med kroppen. Samlade inte så mycket, och red inte heller ut honom för mycket. Det kommer under kommande dagar. Idag ska vi lite hipp-som-happ åka och rida lite hoppträning. Blir mest markarbete, han har inte hoppat ordentligt på ett tag. Bra att åka på nya ställen samt att rida i grupp, skygga Molle måste lära sig att spänna av.

Om 1½ vecka är det dags att tävla igen! Och NU börjar jag se fram emot att rida A4:an, för nu börjar jag känna att jag behärskar den. Och då kan man ju försöka göra nåt bra av den, inte bara överleva haha. Hoppas hopppas att min extra träning med nya platser senaste tiden gjort honom mer avspänd, vi behöver få en bra känsla inne på banan nu.

 

Första bytena

Igår gjorde vi en toppenträning för Emma i ridhuset! Han var så avslappnad och fin, bakbensaktiviteten var så bra att vi fick kvicka upp frambenen, haha första gången. Vi jobbade lite kvicka tempoväxlingar, kräva att han svarar snabbare på min hjälp alltså, inte låta det ta för lång tid att varken samla eller länga. Eftersom han jobbat hela vintern med djupare lägre form så tog vi sedan upp formen lite, bara av att tänka upp med bogarna, och han var mycket avslappnad och mjuk, ridbar i den formen. Efter lite galoppjobb hade jag rejäl koll på sidorna och bogarna så vi red bara på en diagonal då emma sa, där kan du byta när som helst. Så jag la byteshjälp och poff, ett rent byte på hjälpen, samma galopp in, genom och efter. Mycket klapp och beröm! Vårt första byte! 
 
I nästa galopp red jag en till diagonal, men fick inte samma känsla så väntade, och nästa diagonal fick jag honom bättre undan i vänster bog, och byteshjälp, poff rent byte igen! Wow vilken känsla, och allt fick jag se i speglarna! :) min duktiga lilla häst! Därefter följde ett riktigt bra travjobb i den lite högre formen som gav ännu mer wow-känsla. Så mycket som finns i honom, jag slutar inte förvånas. :) 
 
 
 

Testköra sadel

Ibland är bloggen väldigt effektiv, några timmar efter jag nämnde att sadeln skulle behöva säljas så var den tingad. Så nu provrider vi ny för fullt, idag ska jag testköra Innovan i ridhuset. Hoppas hoppas hoppas att det känns bra åt både mig och Molle. Red i den igår, och jag fick lite ont i höfterna efteråt, men det har försvunnit till idag så jag tror det är en träningssak/vanesak. Det är så mycket stöd, så jag kan inte fuska genom att dra upp knäna. Däremot skulle jag aldrig kunna hoppa i den, eller rida ut och klättra medmera, så det kommer ändå få bli ett ytterligare köp av hoppsadel, äntligen får jag tummen ur! Tänk att jag undvikit det så länge, och hoppat i min dressyrsadel. Blir en billigare sort av sadel, men jag tror även där på ett cair-system åt Molle. 
Trots väldigt dåligt underlag så tycker jag att han hade bra bakbensaktivitet, och kändes framme i handen. Så blir kul att testa i ridhuset idag. Mjuk och fin i muskulaturen efteråt också. Jag blir ju verkligen tvingad till korrekt sits, och hjälperna kommer fram x100 mer. Så blir svårare också! Haha men kommer en recension sen.

Tisdagen

Dagen efter tävling brukar alltid vara vila och en promenad. Men igår var vi iväg till ett nytt ställe (för oss) och provred lite sadel. Och han skötte sig fantastiskt, blev riktigt stolt över honom. Och han rörde sig mer genom kroppen i denna sadel, så nu blir väl min älskade Elektra till salu! Kom och köp.


Till helgen ska jag och Emma till Segersta/Sigtuna på tävlingar. Vi ska sova över (haha vi är som två små tjejer som ska få övernatta hos varann) och bara få komma iväg i den där underbara bubblan som inte går att uppleva på något annat sätt. Bara vi, hästen och fina tävlingar. Då kan man inte oroa sig över något annat. Att det ska bli närmare 20 grader varmt är bara bonus!

Underbart

Oj, jag lät kanske lite pessimistisk i mitt förra inlägg. Han var ju mindre spänd på banan idag än han var förra veckan i den dagens första klass. Så vi gör framsteg! Det kommer ju släppa, med mer rutin och vi får börja åka bort oftare för att träna, vilket vi kommer göra automatiskt nu när träningarna flyttas ut. Han är bara sex år, jag tycker han är fantastisk. Och tänk vad vi kommer få vara med om tillsammans!

Vill också tacka dig som kom fram och pratade med mig i cafeterian, blev väldigt glad att du ville berätta att du läser både hos mig och hos Emma och att lilla jag kan vara en inspiration på något vis. Ja du gjorde mig inspirerad att fortsätta dela med mig ska jag tala om! :) Tänk om alla kunde sprida mer vänlighet på det sättet, sånt tycker jag om. <3 

 

Tävling 6/4 - Örebro FRK


Idag har vi varit i Örebro på tävling med prinsen! Och ja, det finns mycket att berätta så var börjar vi? :)
Han är en pärla att ha med sig numera, åker snällt, står still när vi gör iordning, mamma har full kontroll på honom och jag kan fixa och dona. Eftersom vi har haft spänningsproblem på banan så testar vi lite olika metoder för att hitta lösningar, och det som fungerar bäst är att rida 2 klasser, där man kan "offra" första starten så han förstår att man inte behöver hålla andan och leka ballong inne på banan. Men idag fanns bara en klass för oss att rida, så jag hade planerat in extra lång framridning. Och tur var det.

Molle är mötesskygg, han reagerar på folk som rör sig, om någon tittar på honom ungefär. När han är såhär så går inte hjälperna fram som dom ska. Allt man gör hemma, som man så gärna önskar att man ska få visa, det kan man bara glömma. Han får sina stunder på framridningen, sen kan någon som inte har en mötesskygg häst rida väldigt nära så har man gått tillbaka till ruta noll igen. Alltså det kanske inte syns för någon som inte känner oss, men det känns vill jag lova.

På banan så kändes han ärligt talat som en planka. Fin rakt fram, men gick inte att böja eller forma, vilket var min plan för dagen. Jag försökte rida igenom honom, vilket gjorde att jag glömde bort att rida noggranna vägar, vilket jag tycker är skämsigt. Procent spelar ingen roll för mig (jag går alltid på känslan som första fokus), men att rida olika stora serpentinbågar, cirkelbågar, sneda linjer medmera, det är skämsigt haha! :P Jag längtar till den dag när vi kan börja runda för skänkeln inne på banan, tänk vad mycket vi har att hämta! I klasserna under så är det mer raka linjer, då gör det inte lika mycket att han inte går att runda så bra han tar fortf ganska bra poäng där, men när vi ska rida skolor, bakdelsvändningar, förvända bågar mm, då måste det fungera. 

Ska jag gå in på resten också? I vänsterslutan blev han rädd när fotografen började fota oss (hon satt på en stol i det hörnet) så då avbröt han slutan och kastade sig mot medellinjen, han skyggade för insläppningsvakten, för lagningarna på väggarna haha... ni hör ju. Så trots dessa missar och den tråkiga känslan så fick vi 61,3%, vilket jag är supernöjd med. Vi kanske har sexor som grundnivå, för jag tänkte att det kändes som ungefär 54%, men vi ligger på 6:or när vi gör det såhär dåligt, tänk när vi gör det bra?! Och vi har ju bara börjat! :) Tänk att alla domare värdesätter hans energi och fina gång, trodde jag aldrig att jag skulle få läsa. <3 

Tack min älskade häst, och min älskade mamma som följer med överallt och min älskade vän & tränare Emma som ser till att vi utvecklas! Det här är det bästa jag vet!

  

Två uteritter

Ridit ut två dagar, bägge dagarna har han varit laddad, men avslappnad! Jag brukar tycka att om jag får igenom halvhalt och drivning ute när han är lite laddad, så är det tio gånger enklare i ridhuset sen när det är lättare att få fokus på bara mig och inte alla vilda djur eller träd som blåser och maskiner som dönar. Jag är faktiskt väldigt impad av Molle. Skrittar ut på lång tygel på en väg där bilarna inte ens saktar in utan drar om i 90 knyck, det är inte alls kul och faktiskt rätt motvilligt jag måste gå på den vägen, men det är bara 400 meter sen är jag på bästa ridvägarna så jag får lov. Molle är i princip 200% trafiksäker så det underlättar verkligen. Spelar ingen roll om vi möter fyrhjuling, traktor eller galna gubbar i full fart.

Igår värmde solen och jag hade bara en tunn tröja och väst, höll igång i trav både uppför och nedför, fokuserade på ryggen upp, takt, vänta på mig. Han känns fräsch, sprallig och idag går vi in i ridhuset för lite trim inför tävling. Ska bli så kul att rida lite programdelar, som han kändes i tisdags så har jag haft en go känsla i kroppen hela veckan. Ska försöka fortsätta rida ut den hela vägen från svans till mule. 


Vi har inte så mycket bensprattel men vi ska visa att vi är sammansvetsade, lydig och välriden. Älskar att tävla! Längtar verkligen.

Film

Hittade gamla filmer på mammas telefon. Jag rider några favvoövningar i galopp, som man kan göra med olika mycket krav på samling, tvärning, böjning, perfekta helt enkelt.

 


Underbar känsla

Vilken träning igår! Glädjen gick från svans till mule genom både mig och häst. Nu börjar vi komma ihop ett snäpp till, få mer koll på sidorna och då kommer bakbenen inunder Molle mycket bättre, vi kan börja fjädra mer i gången. Bästa Emma ser till att vi gör fina skolor, och det som kanske kändes omöjligt för en månad sen börjar nu falla på plats. Fick rida mycket slutor, och en supersuperbra och enkel övning: sluta på långsidan, 10m volt, sluta, 10m volt. Fick verkligen koll på alla sidor och slutorna blev bättre för varje steg.

Han älskar att rida program! Så fort jag ridit in på medellinjen och gjort halt vill han ta över och bara visa vad han går för haha.. Vi ska lära oss att vänta på varandra vännen. Min fina.

RSS 2.0