Röra bogarna

Vi fräste runt lite på åkern i förrgår..  

En sak som många inte tänker på när dem rider är lösgjordheten i bogarna. Och jag menar inte bara i sidorna, utan verkligen lära hästen att lyfta bogen när den rör frambenen. Iochmed att frambenen inte sitter fast på hästen via skelett, utan via en muskel, så är det ju rätt viktigt att vi lär hästen att träna upp dessa. Väldigt ofta ser man en stilla bog där benen får slita och påfrestas väldigt mycket för att hästen inte hjälper till något med bogarna. 

Det är viktigt tycker jag, att när vi lär hästen att svara framåt för skänkeln, så ska vi lära den att ta i på rätt sätt, så det alltid finns en växel till. Man måste våga prova sig fram, fast det känns konstigt att "rejsa" så tror jag att många bara kommer till växel 1 och 2, men inte hela vägen upp till 10. Sen har vi hästar med olika svårigheter, Molle har ju ett mycket sämre hasarbete till exempel, han är rakhasig och måste mycket mer styrka till innan han kommer böja ihop dem och skjuta på. Lika så finns det hästar som är lite mer framtung eller stel i bogen naturligt, som kommer ha svårt att börja röra på dem. Men vi måste försöka träna på det som är våra svagheter. :)

Wow

Framöver ska jag verkligen börja rida mycket, mycket mer konsekvent. Jag tänker öva på det som är svårt, inte bara rida runt i vår kära comfort-zone. Man måste blanda comfort och svårt, för att ge självförtroende och för att bli bättre. Det är detaljerna som ska förbättras nu i LA klasserna. Nu ska vi ju rida LA och MSVC ett tag framöver, ska försöka få det att stämma mera på tävlingsbanan. 

Och jag började redan idag! Han var fin redan från start idag, het, men fin. Började med att rida raka spår i skritt. Nu när vi krumelurat så vill han gärna gissa vad vi ska göra och svaja med rumpan och bogarna lite, såg det på filmerna från tävlingen också. Så idag blev det lösgjordhet och rakriktning. Wow, vad fin han var.

Han var framme i stödet, rak mellan skänklarna, både travade och galopperade så härligt om än lite het, men fullt med i kroppen, inge styv utan helt loss. Min plan idag var att ta upp formen och be om lite extra energi, vilket lyckades bra. Jag har jobbat mycket med att han ska slappna av även när jag vill ha lite extra allt, och nu faller det på plats. En bråkig vecka ledde till detta, så jag bara kunde rida med sitsen. Älskar dessa pass...

Kunde samla och sedan rida fram, och behålla "samlingen" i alla nyanser... Underbart!  Han kommer göra fina piruetter en vacker dag.


 

Tävling 25/4 Storvik Ovansjö

Tävling på Storvik Ovansjö ridklubb idag, vi har ridit en LA:4 och debuterat MSVC:1. Eftersom vi har haft "bråkiga veckan" som jag kallat det, så hade jag inga vidare förhoppningar om att göra bra ifrån oss utan ville använda denna tävling att få igenom det vi har jobbat med i veckan, att han ska följa med mig i bägge sidorna, loss undan skänklarna utan att truta. Och vi fick kämpa lite på framridningen, kom inte riktigt till samling för han var inte helt framme. Men då bestämde vi i collectingring att jag offrar A4:an och ser till att han går fram för skänkeln. Och som jag red haha! Det kändes som full kareta. I första skänkelvikningen kom vi in i lite sluta så blev vingligt in, och i galoppen kunde jag inte visa mellangaloppen och ökningen, då jag inte hade honom riktigt framme så blev "platt". Men kan ni tänka er, inte ett ord om hastigt eller stäm av, 65,5% och fjärdeplacerad! Duktiga häst haha.

Till nästa klass var han faktiskt lite trött, det är inte ofta han känns så, men jag red på som tusan i första. Travprogrammet var helt OK, volterna gick bra hihi. Orkade inte riktigt galoppen, sumpade bägge enkla bytena, lite brist på erfarenhet där och det är koffecient på dessa. 62,5% och godkänt program, vilket vi är väldigt nöjda och glada med för den ritten.

Nu är det bara att träna vidare och ändra upplägg till nästa start, idag hade jag full koll och han kommer inte undan längre, och då är han inte heller tittig eller mötesskygg. Så jag är verkligen superglad att han kändes avslappnad, då kan man nästa gång direkt ha ett annat upplägg genom att rida riktig tävlingsform och ta en halvhalt eller två haha. Som Sarah påminde mig, tänk att vi kommit hit tillsammans, att jag gjort allt själv från början. Ja självklart med min underbara tränare, men ändå. Är så stolt över Molle, kan bara bli bättre!