Fortsätter leverera

Igår red jag ännu ett bra pass på min älskade Molle, han har verkligen hittat en bra form just nu. I början var han lite stum i handen men med lite tempoväxlingar och övergångar blev han lite mer självbärig. Gjorde fina enkla byten men med några fler skrittsteg emellan, jag vill inte att han tassar på banan sen utan skrittar rent och framåt.
 
Traven var sådär magisk, och faktiskt provade jag göra en skänkelvikning i den traven och jag blev så impad, Molle kommer trava fantastiskt när han är stark i denna trav, när han orkar gå skolor och sidvärtes i denna trav. Men denna dagen får vi vänta länge på. :) 

 

Mål - analys och tankar


Molle travade ärevarv mycket glatt! Sötnosen.

Nu är det inte mycket tävlingar kvar för oss iår. Jag har inte tävlat mycket alls tyvärr, men jag är ändå glad att han fick sommaruppehåll för det tror jag bara var nyttigt. Nu skulle det ju inte bli just så länge men man kan inte förutspå sårskador... Vi har ju iaf fått göra comeback på banan och han var just så avslappnad och ridbar som vanligt, så det kommer nog gå ännu bättre nästa år. Vi ser fram emot att smyga in i ridhuset och träna hela vintern iaf! Är peppad som tusan och köpt nya ridkläder, ett sätt att motivera sig själv hela långa mörka perioden. Jag har inte så svårt med motivationen men jag är allmänt mer trött under vinterhalvåret. Men jag har köpt massor med Blutsaft som hjälper mig massor med tröttheten. 

Kommer ni ihåg vad jag hade för mål för denna säsong? Trodde som sagt att vi skulle ha hunnit tävla lite till men nu blev det inte så. Ställde in 3 hopptävlingar på rad (folk började skämta om att jag skulle sluta anmäla mig för Molle lärde sig när det var tävlingsdags & skadade sig och bara efteranmäla samma dag). Skämt åsido, han har varit felfri jämt utom en start där han hade ett pet pga ett missförstånd. Han skulle ha gått 90-1m, 1m, 1m-105 var planen. Men jag har tänkt att vi ska ta varje chans i vinter och åka på pay and jumps, vi måste jobba på att han blir spänd i bakbenen när vi åker iväg på hopptävling. Om vi håller oss lite aktiva under vintern vill jag ta vid i samma klasser i början på nästa år. Molle älskar att hoppa! Även om han inte är någon talang i vardera gren så gör han sitt allra bästa, och en bra vilja slår så mycket annat. Jag vet inte om jag själv vill hoppa högre än 120, men jag tror och hoppas att Molle går det såklart. 

 
Dressyrmässigt så började jag tävla LA istället för att nöta LB klasserna, det var lite roligare program att rida och Molle gick nog bättre med lite mer krumelurer snarare än transportsträckor, så det var ett bra beslut. Han har gått LA på 64% och det ska höjas nästa år med mer styrka och mer befästa rörelser. Han har t ex inte visat någon riktig mellantrav än och han har sprungit sig igenom förvända galoppen lite, samt att skritten varit så dålig fram tills nu. Nästa år kommer han att vara så mycket starkare! Trots detta har han hunnit få flera placeringar och varit otroligt ridbar på tävlingsbanan, tänkt framåt och bjudit väldigt fint. Nu börjar alla dem där svårigheterna som jag hade satt så högt upp på mållistan att sitta, förvänd, galopp-skrittövergång, ryggning, bakdelsvändning m.m. Så då kan man titta vidare! Jag har börjat snegla på linjer ur MSV, och hoppas att vi kommer göra någon start där också. 


Har ni satt mål till nästa år?

Uteritt

Igår kom Cissi igen och skulle prova rida ut Molle, och göra iordning honom lite mera själv. Han är ju världens snällaste men har alltid varit lite av en förtroende-häst. Det gick så bra, när jag kom stod han inne på gången och blev borstad. Vi red ute på stubbåkern, och jag gick med för att kunna hjälpa till om det behövdes. 

Cissi red lite tempoväxlingar i galopp först, sedan tog dem traven och han travade väldigt fint igår med, så roligt att se honom från marken! Det gör mig så glad att veta att jag har utbildat honom, och så kan en ny ryttare hoppa upp och ganska snabbt hitta knapparna och rida honom mellan hjälperna. Så glad att jag fällde en tår! Cissi kommer under veckan hitta mer känsla på honom, det saknas bara några få halvhalter så kommer den lilla springigheten övergå till bärkraft. Hon är så duktig att rida, så jag vet att Molle kommer kännas skitfin när jag kommer hem igen. Vi får hoppas att Cissi vill hjälpa till och rida mer om jag åker bort framöver. 

Jag brottas ganska mycket med att jag tycker det är jobbigt att inte rida själv. Jag har lite kontrollbehov att jag vill veta hur han k ä n n s varje dag, inte bara veta "det var bra" o.s.v. Men nu när jag ridit hästen så mycket så såg jag ju nästan exakt hur det kändes, när han blev lite stark, när han behövde halvhalt, när skänkeln skulle på o.s.v. Så det var kul att kunna stå på marken och känna sig så nöjd ändå. Men medryttare kommer jag aldrig att skaffa. Det är absolut inget fel med det, men jag har ju skaffat häst för att träna och tävla själv! :)

Tack Cissi för du är så duktig och hjälpsam!


 

Eufori

Herregud... Igår hade jag världens bästa känsla på min häst. Han gav mig en otrolig känsla av eufori, nu vet jag att han har så mycket mer i sig. <3

 
Molle vilade 2 dagar efter träningen i tisdags för jag har varit bängförkyld och inte orkat rida, och när JAG inte orkar rida, då är det illa. Men med Flyinge framför oss ville jag ju inte bli sämre och sämre. Däremot kunde jag inte låta honom stå tre dagar då det är lite för mycket, men eftersom vi tränade på en svår sak som vi hittade lite i tisdags så hade jag en bra känsla för dagens pass.

Red ut på åkern, skrittade fram honom i låg form och han var så avslappnad, koncentrerade mig på att själv vara avslappnad och komma ner ordentligt. Travade fram och han bjöd inte så bra i traven så jag tog direkt galopp som är lättare för honom. Red fram med tempoväxlingar på stor volt, lösgjorde rakt fram genom att rida galoppöppna där jag är otroligt noga att det inte är baken som åker ut, utan framdelen som tas in runt innerskänkel. Kände att jag har honom mellan hjälperna sedan bad jag om en rundare djupare form och sedan red jag ur öppnan, längde honom i en djup form och reste mig upp ur sadeln så han kom upp med ryggen ordentligt, så häftig han är när han länger galoppen, kraftfull!

Han var så avslappnad och full av kraft, så kortade tygeln och travade, så bara tog jag en halvhalt och hela hästen liksom förflyttade sin tyngdpunkt. Det var så tydligt, jag red fortfarande i en avslappnad lägre form men nu hade poletten trillat ner hos Molle. Jag kunde vara så stilla med mina hjälper, bara krama med vaden och fångade upp i en lätt hand och han travade så stort, på bakdelen. Jag har aldrig känt han trava som han gjorde, kraftfullt och med schwung. Han var så jäääkla fin, kändes som att bakhoven och bettet satt ihop, som ett band av energi, han fick så mycket uttryck. Blev nästan tårögd där jag satt. Önskade att jag aldrig skulle behöva sluta rida, men jag vet ju att det kommer såna där smakprov ibland, jag kan inte kräva att han befäster den där traven direkt. Men jag längtar tills den dagen jag kan trava så inne på en bana!


Miniklipp

 
Miniklipp från senaste tidens träning på min instagram :)

Träning

Igår var det träning! Och vi jobbade vidare med nyanser, och få Molle att jobba på rätt sätt i alla tempon. Nu när det inte är fler tävlingar så kan man jobba med svårare saker för då kommer inte allt att fungera riktigt jämt, men när man inte ska tävla så spelar det ju ingen roll. 

Vi har jobbat ett tag med att kunna reglera traven mera. När jag rider mellantrav så har han ett jättebra bakbensarbete och även frambensgest. Det vi vill är att överföra det till alla nyanser av traven. Självklart är det lättare för honom att göra det när han får tänka lite framåt, men vi ska jobba med styrkan att klara av att trava likadant fast i samlad trav, och såklart måste Molle lära sig vad jag menar när jag vill driva honom fast han inte får öka farten, alltså han ska lära sig att behålla höjd och längd i steget men trava mer samlat. Haha som ni hör är det några års arbete...

Vi har börjat lite smått med detta och nu mer än nångång tidigare har Molle landat i en bra fas så han har verkligen börjat förstå! Och igår landade något både hos honom och mig, jag fick rida mellantrav på öppna delen av en stor volt, sedan samla på den slutna delen men få känslan av att jag behåller samma aktivitet. Ganska snabbt hittade jag ridningen och kände hur han nästan slog bakhovarna i magen, den känslan fick jag och då travade han så fint! Spänstig och kraftfull. Han orkar bara 2 steg men dem stegen är så viktiga. Vi jobbade inte så länge med detta för det är så tufft innan han har satt mer styrka. Men jag hittade känslan så pass snabbt så vi behövde inte upprepa för mycket innan vi bägge förstod.

Det som händer när man samlar är ju att han inte riktigt vet var han ska ha huvudet, bakdelen provar slingra sig höger/vänster men när man får in han rakt så rätar hela hästen ut sig och det är dit vi ska komma hela tiden. Men det gör inte så mycket just nu att han är vinglig, han är ju inte stark där än och vi måste förbi vår comfortzone emellanåt. Kul!


Galoppen fick Cissi rida, jag gav bort halva träningen till henne för hon ska hjälpa mig att rida Molle när jag är i Flyinge. Han är ju inte så van att andra rider, vilket ju är väldigt nyttigt för både mig och Molle. Men hon red honom jättebra! Han satte i handbromsen litegrann i början och går lite långsamt, men i galoppen kom hon åt honom väldigt bra och han blev väldigt undersatt och fin, kul att se! Skönt att någon duktig och noggrann har möjlighet att hjälpa till, jag har svårt att släppa upp andra ryttare på honom men nu börjar han bli så befäst så jag märker ingen skillnad, men jag är ju såndär att jag vill veta hur allting "kändes" just idag, just det här ridpasset. Hästnörd som jag är. Men det känns kanonbra att Cissi ville hjälpa mig nu, kan jag vara lugn när jag är borta. En annan hjälpsam tjej, Malin, ska hjälpa till med utsläpp/insläpp för hon bor bara strax bortanför gården, och det känns så sjuuukt bra att ha fått hjälp med detta! Tack så mycket för det. <3

Skrittrunda

Jag ville att Molle skulle röra på sig igår efter tävlingsdagen i söndags, och det fick bli en skrittur runt byn. Utrustade med reflexer och ullskrittäcket tågade han på och kändes väldigt fräsch och pigg. Ibland kan ett skrittpass bara kännas så härligt. Han jobbar på tygeln trots att vi är ute och skrittar, men inte samma form utan en lägre, mer öppen form men mest med kontakt på tygeln. Rider lite sidvärtes och skolor längs grusvägarna, så han får trampa igenom och korsa sina ben lite för att stretcha musklerna. Han kändes så framme och känslig, kunde bara jobba med sätet och det är alltid härligt att få tid att känna efter och komma ner ordentligt. En riktig mystur blev det, ute med sin bästa vän utan att ens behöva öppna munnen för att kunna tala med varann. En riktig energiboost fick jag iaf, det får jag alltid av den här gentlemannen.

Ibland förvånar det mig att han kan vara så lugn och snäll när det blåser halv storm och vi är ute och skrittar, men så påminns jag om att jag alltid uppfostrat honom till det, att alltid gå ändå om något är lite läskigt, inte samla tyglarna å spänna sig utan hellre länga tygeln och skänkla på, så är han så lugn.. Det är skönt att veta att vi bemästrar alla väder och skrämmande miljöer på det sättet... En fördel med att rida in själv såklart. 

 
 

En ny årstid

...och så kom hösten.
 
 
Efter några veckor med 20grader varmt, solsken morgon till kväll så slog det om och rejält. Igårkväll började spöregnet, det regnade så kraftigt så mitt regntäcke från Shires som aldrig släppt igenom en droppe var fuktigt på insidan, och Emma fick ta in Molle vid 17 för han frös! Snålblåst på det också. 
Idag blåser det så kraftigt så halva skogen plus alla löv som fanns låg på vägarna, och regnet blandas med vindpustar med en tung, grå himmel. Nu blir det en ny period där man kämpar för att slippa undan så mycket som möjligt av allt en regnig höst innebär när man har häst. Idag kan jag sakna Hovgården för där hade vi torkrum där allas täcken fick plats och torkade under en natt. Man behövde aldrig oroa sig över att inte ha några torra att byta med. Här kommer dock några tips, ni får gärna fylla på om ni har egna:

Överleva hösten-tips:
- Låt täcket sitta kvar på hästen en stund när den kommit in. Hästens egna kroppsvärme torkar täcket väldigt effektivt, men inte om det är blött rakt igenom såklart.

- Spola av ben från lera, men gärna med kallt vatten som bakterier inte trivs i. Kontrollera karleder för att upptäcka mugg i god tid. Använd lerpuder för bra vattenavstötning om hästen är utsatt!

- Kombinera stalltäcke med skaltäcken, ett tunnare täcke torkar fortare och du kan variera värmen genom täcket under.

- Ha en vattenkokare i stallet så du alltid kan göra en kopp the/oboy/kaffe, det gör en kall kväll i stallet lättare om du kanske längtar hem till soffan. 

- Ge gärna lite uppblött foder några dagar i veckan, för att förebygga kolik i frosttider. Se till att hästen alltid har tillgång till friskt vatten. Även linfrö, foderjäst eller loppfrön är bra för magen.

- Tjära hovarna om det blir en regnig höst. Om det blir en torr kan återfuktning vara behövlig.

- Och så ett motivationstips: Kom ihåg att det är nu du lägger grunden för nästa års resultat! :)

 Mordillo - LA:3 Falu Ridklubb

Här kommer bildbomb från Molles start i Faluns regionala LA:3. Och jag vet att han ska upp i hullet, vi jobbar på det. :P
Blev nästan bara bilder från tävlingsbanan på Molle, men det är också kul. Molle sa vi eftersom vi inte varit ut på länge och vi precis börjat ändra lite i hans trav igen att jag inte skulle sätta något tryck alls egentligen, utan bara ha honom lite lägre och avslappnad. Och han var lite rädd för domarbåset som gav oss lite låga siffror men sedan flöt programmet på utan missar, han trampade på lugnt och fint men drev hela vägen själv, behövde knappt skänkla. I andra mellantraven stack han nästan så jag studsade upp och typ ropa "ooohj" och slutade rida. Men inget dög åt domaren tyvärr. Riktigt tråkiga siffror. :/ 

Men vi lyckades hamna på en fjärdeplats, men kändes riktigt nerdömt. Men jag vet att hon inte riktigt gillar den här typen av häst, och jag pratade med flera utanför som också höll med. Alltså jag tyckte flera i startlistan blev nerdömda, som förtjänade mer. Men såhär är dressyren! Och tråkigt nog så ser man på antalet anmälda att fler och fler väljer bort att starta när det är såhär. NU kära vänner ska jag sluta vara bitter och blicka vidare! Molle gjorde en kanonstart med tanke på att han endast är FEM år gammal och inte tävlat sen försommaren!

Duktiga, lätta och underbara häst, som gör det så enkelt att få åka med runt en regional LA. :) 

 
Han fick också gå in och ta emot 2:a priset och springa ärevarv.
 

Angola T - LA:3 Falu Ridklubb

Här kommer en rejäl bildbomb från Angolas start idag i en regional LA:3.
Ja idag hade jag inte direkt krav på vår nyfunna form och gångartsutveckling på senaste tiden, utan jag ville bara göra ett program utan protester och med lite flyt. Angola var fin på framridningen och kändes låg, men som ni ser på bilderna så är hennes "låga" form mycket högre nu, vilket är positivt för hon bär sig mycket bättre. Men väl inne på banan har hon nog lärt sig lite att vi inte kommer åt henne, hon gick emot skänkeln och gick på framdelen, helt enkelt tog inte halvhalter eller skänkel framåt! 

Jag blev superbesviken direkt efter ritten och bestämde i samråd med Emma och ägaren att nästa tävlingsstart så måste jag rida igenom det, och offra en tävling med dåliga procent för vi måste få henne framme för skänkeln, dem lär sig så snabbt att man kanske inte kommer åt dem lika lätt på tävlingsbanan. Med det menar jag inte att jag kommer sporra henne eller liknande, det är ju värre som nu när man får driva h e l a tiden för att hästen ska gå framåt, än att man som jag planerar, rider lätt och bankar till en gång lite mer rejält och så får hon väl dra upp huvudet men hellre att hon svarar framåt på riktigt! Förstår ni hur jag menar?

Iallafall så fick vi obegriplig poäng, som lade oss i ledning ända fram till näst sista ryttaren. Huh?! Jag visste innan jag startade att denna domaren visat flera gånger vilken sorts hästar hon gillar, och det är inte dem moderna, kvicka, lätta hästarna, utan dem lite tyngre, grövre som går i lite lägre form och värdesätter andra saker jämtemot dem flesta andra domarna. Jag själv tycker att det var otroligt mycket fina hästar med i startfältet som fick obegripligt låga poäng, tufft ska det inte vara att rida godkänt program i LA. Men jaja mina egna värderingar på hur dressyrhästen ska vara stämmer iaf inte överens med domaren. Och jag tyckte denna ritt inte var alls bra, och hon tyckte vi förtjänade en andraplats. Alltså det är inte det att jag är otacksam för placering med Angola, men jag begriper det inte! Haha! :D Molle och många andra hästar kändes/såg finare ut i mina ögon men så är det ibland. 

Så en andraplats i regional LA:3, en bra fortsättning på min och Angolas resa tillsammans!

Glad häst

Molle är otroligt harmonisk och lycklig efter flytten. En stress som han har burit senaste året har försvunnit ur hans ögon, om ni förstår vad jag menar. Nu kan vi morgonfodra och han bankar inte i väggen, han snurrar inget i boxen, han vet att hans tur kommer snart och behöver inte stressa. Han är glad och det syns på hans kropp och hårrem. Att han har fått en kompis är väldigt roligt, han älskar att dela hage med Kalle. Och Coco har titulerat sig kung i stallet så han sätter Molle lite på plats emellanåt vilket också är otroligt nyttigt. Han gick ur sig viktmässigt i flytten för dem förstår ju inte direkt att dem ska bo dit man flyttar dem, han har ju varit på lite övernattningar nu och det är ju spännande och lite spänt första nätterna. Nu är första gången jag känner att Molle är i balans för att ta åt sig av kraftfoder till exempel, han har ju inte svarat så bra på kraftfoder tidigare och jag har alltid låtit honom gå på hö och vatten+mineraler, det är ju väldigt naturligt såklart men han kommer behöva lite hjälp med hull och muskler när träningen trappas upp hela tiden. Och nu äter han över ett halvt kilo kraft som ska upp på strax runt kilot och det har han aldrig kunnat äta. Så det kombinerat med rätt träning kommer ge en väldigt fin häst till våren! :) 

Är så glad i min lilla prins.


Fuxmärr (en söt sådan)

Igår skulle jag rida Angola inför söndagens tävling. Hon har ju gått spikrakt uppåt och verkligen höjt sig på flera plan sen jag tävlade henne sist. Vi har fått henne upp i formen, och loss från att hänga sig fast, börjat runda henne i sidorna och inte bara i halsen. Hon är kvick för skänkeln och kan ta skänkeln på fler sätt än bara rakt framåt. Men igår... Haha jag vet att hon är lite dryg att rida ut när man ska kräva av henne, men såhär illa trodde jag inte att det var! :P

Hon var så spänd, och den spändheten gick över till att bråka med mig om allt. Hon gjorde det svårt för sig själv, när jag bad om trav tog hon till passage och tog jag då halvhalt eller förhållning fick jag ett rundkast i galopp haha. Jag blir i princip aldrig rädd när en häst håller på när jag sitter på, så jag går på henne precis som jag skulle gjort om det var min egen häst. För även om hästen "bara gör så när den är spänd", så är det inte OK. Men efter lite jobb så började hon lossna. Det som händer är att hon fastnar i en form där hon spänner upp sig och hänger i handen, och får en lååångsam stor takt som många lätt fastnar i, men jag vill ha henne kvick och få reaktion på mina hjälper!

Nu är hon kanske inte van att ridas ute på ängen på det sättet på länge, men jag vet att jag kommer få tillbaka gårdagens jobb ikväll när vi ska rida på bana. Då kommer hon förhoppningsvis kännas riktigt bra redan från start. Hoppas verkligen få visa hur fin hon kan vara!


Molle fick sin vilodag och bara pysslas om. Klippte hovskägg och smorde in hans hovar som behöver lite kärlek snart. Jag använder Golden Hoof från Veredus, som återfuktar hovarna i flera dagar! Har varit så torrt hela sommaren och hösten så kan vara bra att hjälpa dem lite på traven.

Bra pass!

Igår hade vi bestämt att rida i ridhuset igen, för att stämma av efter tisdagens lektion hur han kändes. Och han var verkligen jättefin, stadig och spårade mycket väl, kunde ställa i ganaschen mycket mer och han var helt enkelt följsam. Gjorde några bakdelsvändningar och kunde konstatera att jobbet med skritten har lönat sig på flera plan.

Såklart hade han ett stort sår på andra frambenet när han kom in från hagen. Jag tror och hoppas att det inte blir några följder, jag rengjorde och sprayade desinfektion på det, såg mest ut som ett större skrapsår och inte så djupt. Ibland tror jag nästan Molle för egen kalender över tävlingsstarterna...

 
 

En svår träning!


Igår tränade vi på svåra saker! Såsom att ha kroppen rak och nacken ställd haha. Så basic men så svårt. Det är som man säger, det är lätt att lära hästar konster och rörelser, men grunderna får man alltid nöta på. Det vi har för oss nu är att han blivit så stark i traven, att han orkar ha en takt och skjuta på även när vi travar mer samlat. Där har vi inte full bärighet såklart ännu, han blir lite att han testar om man får hänga sig i en form och frågar om jag hjälper honom, men då ser jag till att kvickt lätta av i handen för att sedan erbjuda stödet igen. Han väljer en lite högre form för han orkar inte bära sig i den traven i låg form ännu, men det kommer! :)

Vi red mycket på volt, när jag vill ställa vänster så åker kroppen ut som ett cykelstyre åt höger. Han är inte lika stark i vänsterbak som höger, och när det sätts ännu mer krav på att böja in det under sig och dessutom spåra vill han räta ut det och skjuter över bakdelen utåt. Men vi kämpar på, nu är vi ganska petnoga och kraven höjs ju för nu börjar han bli äldre. 

Red lite programdelar och det kan gå hur som helst på söndag. Han kan va superfin och han kan vara lite mitt-i-mellan i en styrkefas. Ska oavsett utgång bli sååå roligt att tävla igen! Han kommer säkert vara laddad och lite het för nu var det en evighet sedan.

 

Trimmat

Idag var han dyr.. <3

Det krävs mycket teknisk ridning för att utveckla honom, men nu börjar bitarna hamna på plats så jag får uttryck för mina hjälper mer och mer. Med det menar jag att jag kan börja krympa hjälperna men får samma reaktioner, och snart kommer jag förhoppningsvis kunna sitta mest still och styra med fina fina hjälper.... :P

Jag börjar bli ganska duktig på att låta det bli fel och gå "dåligt" när jag tränar och trimmar, för jag vet att jag pushar nästan alltid framåt, jag behöver inte rida runt och träna på det som vi kan, som är i vår comfortzone hela tiden. Jag jobbar med Emmas hjälp alltid vidare, och ridningen ändras därmed från vecka till vecka. Med det skrivet betyder inte det att jag inte ägnar mig åt grundridning, gud nej. Det gör jag i alla vardagspass, vid uteridning, vid markarbete, allt vi gör. Gud vad jag babblar, ni hänger säkert inte med i mitt resonemang ens en gång... :)

Lite mer massa och muskler på Molle nu, så kommer han bli fin. Om några månader kommer vi vara mer stadiga än vi är just idag, men vi har precis kommit över kanten på ett trappsteg och börjar jobba med lite nytt, både i rörelser och i gången. Spännande vinter minst sagt!Soliga dagar

Här flyger tiden förbi! Just nu befinner jag mig på inköpsmässa för jobbet, en stoooor hästsportsmässa fullproppad med nyheter och spännande produkter. Tror ni det kliar i shoppingfingrarna eller?

Molle har gått ute två pass på stubbåkern bredvid stallet. Ett lekpass när Emma och Chanel var med och ett riktigt trimpass igår. När jag jobbar Molle ute har han så mycket för sig gratis, så jag kan träna på det som är svårt. Som samling. Han blir riktigt läcker på ridbanan efter man tagit igenom det mesta ute.

Underbar onsdag

Igår hade jag en supertrevlig dag i stallet med Emma och hästarna. Vi lät drömmarna flyga långt och fantiserade om en vardag full med häst häst häst. Drömma kan man alltid göra, och SKA man alltid göra! Vi planerade för ett helgläger som vi ska annordna i oktober, det kommer bli väldigt roligt med middagar, clinics, träning och goa människor. Håll utkik! 

 
 

Häftig känsla

Igår var det mycket som kom på plats på träningen. Det började med att han kändes lite stark och låg på lite, med övergångar mellan trav och galopp där jag kunde runda honom både för höger- och vänsterskänkeln oavsett vilket varv jag var i samt lätta av i handen så han inte fick bli stark så kom "min" Molle tillbaka. Han hade säkert lite träningsvärk sen i lördags samt hade han busat mycket i hagen med Kalle under dagen. Men sen som han gick! <3

Jag kände på en gång att efter uppvärmningen med att få honom kvick fick jag den här perfekta mixen av att han hade en lugn takt, men tog skänkeln kvickt och tänkte framåt. Jobbade med att få in ytterbogen och kunna runda insidan, och när jag fick allt på plats så började han t r a v a... När han får kraften från bakbenen rakt under sig så får han en jättefin trav med takt och rytm, med energi! När jag tog halvhalter så böjde han in sina bakben och satte sig istället för att det känns som man springer in i en vägg, förstår ni vad jag menar? Ända sen dag 1 jag började träna för Emma har hon sagt att vi ska lära honom att när halvhalten kommer ska han trampa till med bakbenen ännu mer under sig och han har inte varit stark förrän nu, innan har det istället blivit en nertrappning av farten när jag tagit halvhalterna. Men wow! :)

Red skänkelvikningar och varierade sedan att få ställa om till öppna, sedan sluta. Och sedan skänkelvikning igen, varierade hur stora steg han fick ta åt sidan o.s.v. Väldig nyttig träning, fick verkligen koll på bägge sidor om hästen. Och jag är så lycklig åt hans fina fina trav. Äntligen kommer det, det vi jobbat på nu i ett och ett halvt år. För ja, så lång tid tar det! Man får små smakprov här och där, och idag kom första belöningen! 

Min prins fick testa kungakronan igår.. den passar inte riktigt än, men snart! ;)

Träning med prinsessan

Igår tränade jag Angola, som jag snart ska tävla med igen. Hon var en riktig dröm att rida igår. Kändes genomriden sen dagarna innan och var inte tung från start som hon brukar kunna vara. I galoppen jobbade vi med att få med yttersidan och samtidigt vara rund för innerskänkeln. Hon fick en riktigt fin galopp när hon kom under sig, hela fronten kommer upp och hon känns stark och man kan finlira lite.

Fin uppförsbacke.

I traven fick jag rida henne lite kvick för skänkeln utan att hänga sig i tygeln, och hon var så fin! Finaste jag nånsin känt henne. Fick fram riktig schwung och det kändes helt enkelt kalas. Mellantraven är på gång, vi är så nära så nära. Känns som jag utvecklats massor på dem pass jag ridit henne, känns som Angola börjat förstå det här med att bära sig själv, och hon har mognat så mycket så hon jobbar på utan att bli upprörd. Är så roligt att få rida fler hästar så jag lär mig mer mer mer hela tiden! Vill verkligen bli duktig på att rida, och det är bara genom timmar i sadeln som jag kan bli det.

Lugn uteritt

Igår red jag ut med Molle. Planen var att röra lite på honom efter träningen igår när han fick en rejäl genomkörare. Vi skrittade ner till sjön och tittade på båtar, sedan skrittade jag runt ett stort fält och travade sedan, lite lugnt och smått. Men var noga att han kunde vara kvick för skänkeln, så jag red honom framåt kvickt några repor, i en rundare och lägre form. Han kändes jättemjuk och rund i kroppen. Galoppen hade jättefin kvalite idag men jag bara lät honom galoppera lugnt i en djup form, avslappnad och frustade loss i kroppen. Kändes härligt så jag red bara 10 minuter, en kvart innan jag skrittade av igen. Han kommer bli så fin om några år! :D Tänk att han bara är fem år gammal...

Molles stora dag

Haha igår var dagen då Molle fick en hagkompis! Ni ser säkert på bilderna vad dem var intresserade av. Molle slickade Kalle på rumpan och ville verkligen visa att han tyckte om honom. Kalle ville smaska gräs. Men det var det bästa ihopsläppet någonsin och Kalle var verkligen snäll mot Molle trots att han skulle stå precis bredvid honom heeela tiden. Men man ser på bilderna va nöjd Molle blev med en vän att dela dagarna med. <3 

Träning

Idag skulle vi enligt planeringen varit i Gävle och hopptävlat samt bott borta, men sårskadan hade en ny framfart på lördagen när vi flyttade till Emma. Inget jag behöver gå in på, utan det var något bra! Men det gjorde att jag inte ville åka och bo borta med honom utan att ha koll på det. Men han är fräsch såklart och har varit det, men jag är glad att jag valde att stanna hemma för det kommer alltid mer tävlingar. Att det alltid ska vara något i vägen.. Hursomhelst så fick vi igårkväll förfrågan om att träna för Birgitta Kjellin istället, och det ville vi ju! Så helgen blev positiv ändå!

Så idag blev det en träning med fokus på att hitta honom mellan dem diagonala hjälperna, att han alltid ska svara undan för nya skänkeln samt vara lydig. I traven fick jag rida en övning där jag vände rätt upp, red 10m volt sedan skänkelvikning/sluta till spåret, sen samma från andra kortsidan men åt andra hållet. Vikt på att hålla takten, och han började till och med att svinga i ryggen i volterna! Tidigare när vi hittat denna takten så har hela hästen liksom "dött", men idag svarade han hela tiden för skänkeln och tog kraft från bakbenen och liksom, gjorde en armhävning i varje steg! Och det betyder att han var redo för denna sortens träning nu. 

Man kan inte rida så varje pass, då skulle man rida sönder honom för det tar tid att stärka honom. Men så kul att känna att man kan lägga till ännu ett verktyg att använda sig av framöver. Han börjar bli så stark, Birgitta tyckte han var väldigt välmusklad även om han för dagen tyvärr gått ner i vikt! :( Han har rasat lite i vikt sen flytten, upptagen med att göra annat i hagen samt äta GRÄS som inte innehåller så mycket näring den här tiden på året. Men det kommer ju tillbaka när det blir mer vardag för honom med nya stallet.

I galoppen gjorde vi enkla byten längs fyrkantsspåret. Har mycket att jobba med i fattningarna, nu kan jag inte rida dem på fart längre... :P


Inget pass där vi red gångarter eller några direkt tävlingsform, utan bara styrka och lydnad. Fick också vända på övningen och rida skänkelvikning och sedan direkt in i 10m volt och ur den i en öppna nedför långsidan. Mycket detaljerat och tekniskt att hela tiden hinna med att ställa om, få kroppen rak, få honom mellan hjälperna överallt.

Fantastiska Chanel!
Älskar denna häst. Hur tuff och samtidigt världens snällaste dam.. <3
 

Oredigerade bilder. Mer kommer...

Min talangfulla, duktiga och hårt arbetande vän EMMA! Och sin fina fina Cocu.Söta!

En liten del av stallet...

Tack för ni tog er tid och kommenterade vad ni ville se! Jag börjar med lite små detaljer i stallet. När Emma skulle bygga och vi bestämt att vi skulle flytta dit slog vi våra kloka (:P) huvuden ihop och kom överens om lite inredningsdetaljer.
Eftersom vi båda lindar ben rätt ofta ställde jag min vita Expedit-hylla i stallet. Stallgången är så otroligt bred och denna är alldeles lagom djup så vi har den till det viktigaste som man vill ha nära tillhands hela tiden, lindor, paddar, alla medel, ryktborstar m.m. Eftersom det är vitt-grå-svart tema i stallet passar den in väl. Vi försöker alltid ha det i snygga högar för det blir lätt att se stökigt ut om man bara slänger in allting!


Mina borstar har jag i en underbar ryktväska från John Whitaker. Alltså, jag har nog aldrig sagt att jag älskar en ryktbox förut men denna älskar jag! Den får plats med allt tack vare att den är rätt hög, den har ett kort och ett långt axelbands-handtag, den rymmer allt möjligt helt enkelt. Samt nätbotten, så jag behöver aldrig vända den och tömma ur skräp!


Vi har 6 st såna här svarta skolådor från IKEA, dem har vi skydd/boots och sånt i. Dem andra 3 hänger i sadelkammaren där vi har lite smörjor och sånt. Det visar jag en annan dag.


Under varje täckeshängare har vi såna här trådbackar för natt/hagskydd. Det gör det superenkelt att veta vilken häst som har vad. Eftersom jag inte använder nå skydd på det sättet (förutom vissa specialfall) så använder jag min till ja transportlindorna, men också mina reflexer. Då är dem framme men dem är inte ivägen.
 

Gårdagens pass

Igår red jag på en stubbåker nedanför stallet. ENORM(!) var den. Molle var väldigt spänd till en början, och då måste jag som ryttare fokusera på att komma ner och rida med benen. Jag och många med mig har en tendens till att börja rida med handen när hästen är spänd, och jag fick säga till mig själv flera gånger att rida tempoväxlingar, fram och tillbaka, ställa höger/vänster och rida lite åttvolter. Snart var han som vanligt igen och vi fick till ett fint galoppjobb! Red på en stor åtta och gjorde övergångar trav-galopp på mitten med bara 2-3 travsteg. Han svarar så fint och är "framme" hela tiden när vi rider ute.

När jag började passet nådde jag inte ner till stigbyglarna, och när vi kommit till arbete så hade jag ett rejält tramp utan att behöva klämma mig fast någonstans, det säger något om skillnaden på hästens rygg vid spänning gentemot avslappning. Det är så viktigt att man kommer till avslappning, innan det går det inte att gå vidare. Att träna en spänd häst är otroligt onödigt, då är det bättre att ställa in den i hagen igen. Man ska såklart jobba för att vända den där spänningen men klarar man det inte för dagen så bör man inte träna tycker jag. Då kan man ge lång tygel och klappa.

När Molle slappnat av så skjuter han på med hela bakpartiet. Så häftig känsla, tänk när vi kan göra det i samlad trav... :D

Fin vinkel på bakbenen...

Galopp

 

Duktig häst

Molle har känts väldigt pigg och glad sen flytten. Han har ioförsig aldrig varit trött när man rider, men ni vet känslan att det kryper lite i kroppen på dem? Han har gått 2 pass i ridhuset där han har känts skitbra, och så har vi ridit ut 2 vändor och bara sett oss omkring och igår gjorde vi ett galoppjobb för Molle hade så mycket energi. Det kan ju bero på flytten, att allting är spännande och nytt, och så kan det vara lite höbytet. Hur som helst så är det ju bättre att rida en kortare vända än att låta honom stå, och nu har vi alla stubbåkrar och ängar utanför dörren så det tar liksom ingen tid att rida ett pass.

Fika utanför hästhagarna igår med mamma och Sarah.
 
På senaste träningen så fokuserade vi på att Molle skulle hitta sitt lugn i galoppen, han gjorde precis det jag frågade om så han blev lite trött av att bära sig själv i den lugnare, men stampigare galoppen. I vänster fick jag rida framåt och verkligen få honom rak inunder sig innan jag kunde hitta en lugnare takt, och det var nog den bästa vänstergaloppen vi haft på ett tag. Nu har vi kommit till en ridfas så att jag faktiskt kan sitta mest still och jobba med små hjälper, är så roligt. Man kan inte träna sitsen dag ut och dag in bara för att kunna sitta bättre, det kommer när hästen är lösgjord och du kan rida den lätt.

Traven är riktigt fin, skänkelvikningarna börjar sitta så snart kan man börja laborera med tempoväxlingar och liknande i dem för att kunna utveckla dem vidare. Vi fick även rida lite slutor i nerjoggningen, för att lugnt och fint hitta känslan, rund för innerskänkeln men också för att stretcha ut sidorna. Han förstod ganska snabbt, det kommer vi få jobba mer med framöver.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 

Som en extra kick inför vinterhalvåret har jag laddat upp med mycket nya ridkläder! Som grädden på moset kommer mina glitterridbyxor snart, och jag tror att ni kommer förstå varför jag älskar dem... Är det något ni vill se mer av i bloggen? Ny utrustning till mig och Molle, ridkläder osv. Kommentera gärna då.

Stallet

Det är så harmoniskt och lugnt i vårat stall! Hästarna verkar trivas väldigt bra, och Molle har förstått att en halmbädd är en riktigt bra sovplats.

Här kommer ett bildspel, med hästarna som ni kanske inte är vana att se dem. ;)


Coco får nytt stalltäcke! 
Molles box!

 
Emma fikar och så boxarna som alla är på samma sida.


Molle och Kalle


Coco kollar läget..


Två sötnosar! :)
 

RSS 2.0