Update

Jag jobbar på mässan i Sthlm, på Friends arena. Det skiftar väldigt mycket vad alla har med sig, och vi lär oss och försöker tänka ut vad nästa mässa ska inriktas på för att möta kundernas förväntningar på oss som utställare. Vad jag förstått är mässområdet mycket större och luftigare, vilket gör att folk är faktiskt gladare och mindre trängda.

Längtar dock hem, men bara för att pussa, rykta och pyssla med Molle. Är så glad för att Cissi hjälper mig att ta ut Molle på lite motion, det har frusit tilö hemma och det går i princip bara att skritta. Jag lovar dig Cissi att du får tillbaka när du köpt häst å behöver hjälp! :)

Är ni på mässan? Har ni besökt vår monter? Skriv gärna :)
Mot Sweden Horseshow

Nu packar vi väskan och åker till Sthlm Horseshow! Är borta hur länge som helst, kommer inte hem förrän på söndag eller måndag. Molle ska ridas ut lite av Cissi som hjälpte oss sist, men kommer utöver det att vila. Han behöver det, en liten återhämtning där han får äta upp sig och gå i hagen. När jag kommit hem är veterinären bokad att komma ut och göra en tandkoll och hovslagaren ska vintersko. Så det är lite småfix innan vi tränar på som vanligt igen. 

Förövrigt tror jag Molle har växt, på höjden! Han blir bara större den där, uääh (men tänk när han blir biffig också <3 ). Så en liten minivila passar bra.


Repetition

Idag körde vi repetition från gårdagens ridpass. Idag var han mycket bättre för skänkeln, jag börjar med att kolla av det i skritten för då kan jag sätta lite energi i honom, så det kommer av sig själv till traven. Antar att man får samma effekt som när dem börjar piaffa hästarna för att utveckla traven, men alltså ett tidigare skede (samla skritten alltså). Idag var han väldigt fin till en början, provade när jag kände att han var fin och kraftfull att rida lite sidvärtes, en öppna på långsidorna samt en sluta på diagonalen. Öppnan kände jag verkligen skillnad i, när man inte får skittrav genom den. Hehe. 

Galoppen var lite stummare idag, jag fick runda honom i formen och tog istället förvänd galopp idag, han hade säkert lite träningsvärk sen igår. I den förvända tänker jag också att jag vill kunna rida hur jag vill, ställd åt bägge håll och fram/tillbaka samt på lite volter och böjda spår.

Sen kom Malin och skulle titta då vi redan var halvvägs klara men då tog vi lite till trav. Men då tog energin över och han kokade nästan över, då skulle vi rida längning på varenda raksträcka haha! Och då kan jag inte ta stopp på honom för jag värdesätter att han ångar framåt för den dagen jag kan samla det så kommer han vara grym, men idag blev det alldeles för mycket häst för mig. Haha men han är så härlig, han tar i för kung och fosterland och tycker att han är skitduktig! ;)
Lade upp en film på instagram så ser ni vad jag menar. Han blir så nervig och het ju bättre vi blir. Underbart! Men inte alltid i fas med min skicklighet som ryttare. Nu blir det att träna för att hitta balansen, vi ska ha anspänning men inte överladdning! Just nu jobbar vi lite för att hitta gångarter, tidigare i höstas har vi ju bara joggat i låg form och lösgjort, hittat hjälper m.m. Så ska man kunna blanda det här hela tiden för att aldrig bli statisk i träningen, om något år kan jag plocka fram bägge delarna samtidigt och variera hur jag vill. Spännande! Jag tror på min lilla prins.

Visst är han fin? Börjar få spänst. Imorgon ska vi lufsa ut i skogen! <3

 

Min fina prins! ♥

Ett filmklipp publicerat av nittondeaugusti (@nittondeaugusti) Nov 11, 2014 at 9:42 PST


Upp upp upp

Idag var jag och Emma med Coco och Molle till ridhuset. Trimmade lite, tog galoppen själv så tittade Emma när vi tog traven. Det går alltså framåt för varje pass just nu! För nu är han stark nog, nu handlar det bara om att jag ska hitta rätt tajming och få honom att ge rätt gensvar. För han har svarat på skänkeln genom att bli längre och lite långsam, men han måste svara genom att bli kvick. När han blir kvick i bakbenen, blir han långsammare i frambenen (på ett positivt sätt) och då t r a v a r vi... Jag tror inte jag förstår hur mycket han kan bjuda på i framtiden. Wow! Och jag utvecklas själv i raketfart, trodde jag inte heller. Men det börjar komma någon slags känsla, eller tajming kanske. 

I galoppen övar vi på att kunna rida fram, samla, övergångar, samla så det nästan blir skritt sedan fram igen, för att få igång fjädern i rumpen så att säga. När han är stark nog ska vi börja bytesträna. Men inga genvägar, det ska stärkas innan. Och enkla bytena ska vara bra. Så det är ett bra tag kvar. Men man måste se långt fram för att komma ihåg vad vi jobbar för. 

På eftermiddagen följde jag med som sällis när Malin skrittade sin häst! Hon får inte göra något mer än skritta just nu efter sin graviditet, men efter nyår ska hästen som är utlånad till Emilie tillbaka till Malin, jag vet att hon längtar nåt enormt! Så kul att se dig så glad och nöjd Malin. :)


 

En bra torsdag

Jag har ju världens bästa stallvärdinna som fixar åt min häst när jag jobbar. Det är inte alls meningen att hon ska göra det, men jag tror det går av bara farten. Att ha allt klart innebär att min tid i stallet blir effektiv och koncentrerad till pyssel och ridning. Vilket i sin tur genererar mer tid att umgås med min sambo. Jag försöker ge tillbaka också dem dagar jag kan, och fixar åt Emmas tre hästar. Ge och få! ;)

Idag fick Molle en rykt, lindade ben och en promenad i kolsvart mörker. Sedan red jag Tinas häst i Lisselhaga, det var lite trångt och för dåligt underlag för just oss som ekipage, jag hann inte rida honom nog framåt innan jag behövde ta tillbaka för att svänga, och då får jag inte igenom mina hjälper. Jag är långt från skicklig nog. Jag känner dock att när han tar hjälpen rätt så känns det så bra. Galoppen var fantastisk idag, från en svängradie som en finlandsfärja till smidig sportbil. Wow. Är så häftigt att få vara med på denna häst. Lyckligt lottad känner jag mig! Och när vi kommer hem från att ha jobbat på Sthlm Horseshow ska jag börja träna en annan häst också. Blir fullt upp i vinter, undrar hur mycket jag lärt mig till våren! <3

 
 
Totte - Molle
Mina nya träningsstövlar - Min och Emmas nya teamväst! 
 

 
 

Gårdagens ridning

Så underbart att sitta i sadeln igen, det tyckte nog Molle också. Jag fick med mig både mamma, Emma och Denice till ridhuset och de har suttit och pratat på filmen när jag rider. Det roliga är att Emma ger kommandon vartefter jag rider, tyst för sig själv på bänken (vi har alltså INTE någon hörsnäcka) och varenda gång exakt när hon öppnar munnen så gör jag det hon säger! Haha det är så sjukt! 

Molle gick fint, jag började med att värma upp honom låg och bara hitta avspändheten och sedan i galoppen. Vartefter jag värmer upp ökar ju gummibandet och man kan börja spela mer med kvickheten, steget o.s.v. Han kändes riktigt fin, hittade en lugn stor trav i en bra form, som man kan växla lite under ridpasset. 

Orkar inte skriva så mycket mera än att han var fin.

 

Fin. 😍 Haha kommentatorerna är ju för roliga! 😜

Ett filmklipp publicerat av nittondeaugusti (@nittondeaugusti) Nov 11, 2014 at 11:11 PST


Mobbing i stallar

Jag skulle vilja skriva några rader om hästsporten och hästfolk. Det är så mycket struntprat mellan folk, mellan tränare, mellan amatörer och mellan egentligen alla utövare. "Varför gör du sådär, men gud hur rider hon, så får man inte göra, man måste göra såhär" m.m. Herregud säger jag, kan ni inte ha lite självdistans? Hur red du när du började? Hade du stilla hand och skänkel från dag ett? Jag tror att alla hästmänniskor börjar med hästar av en orsak: en kärlek till ett stort djur. Den kärleken utvecklas för vissa till en utmaning att träna och tävla, och för vissa till att bara umgås och få frid i själen. Oavsett så kämpar vi alla varje dag, vi kämpar att få ihop tiden, att kunna se vår familj några minuter mellan mockning och ridning, vi kämpar med vår egen prestationsångest att lyckas. 

Jag & Veronica, som grina tillsammans för vi klara nya klasser på godkända procent haha!

Är det inte nog tufft att vi ska ha så höga krav på oss själva, för sedan kommer dem där, dem där som MÅSTE fälla negativa kommentarer eller prata bakom ryggen på oss för dem tror att inte alla snart fått veta ändå. "Ser ni vad dåligt hon rider, men gud vad hon drar den i munnen, den får för lite mat, den får för mycket mat". Tänk om innan ni pratar om andra! Herregud man gör misstag! Man förstör väl 10 hästar innan man lärt sig hur man gör som det är sagt? Det värsta är att dem som säger såhär VET att man inte kan allt från början, men antagligen mår man lite dåligt själv och då är det så skönt att kläcka ur sig saker om någon som inte är lika duktig. Fast man vet att dem också har en egen bakgrund. Ju mer vuxen jag blir, desto mer känner jag att vi behöver stötta varann. Man kan säga direkt till en person att "du jag såg när du red så blev det lite tokigt, men om du vill så kan jag vara med och visa osv.osv." istället för att sitta på läktaren och tissla och tassla. 

Det är redan tillräckligt tufft för man tvivlar på sig själv och sin egen kunskap VARJE dag, sen ska man få höra att andra snackar strunt på sidan av. Fundera en gång till, skulle du säga det om du behövde säga det till den personen det gällde? Annars kan du bara fundera en gång till, ett steg längre. Det har jag gjort. När man var tonåring var det så lätt att vara sådär, men när du är vuxen ska du kunna se det från ett annat perspektiv. Kanske personen har en historia till varför/hur den är lärd att göra som den gör. 

 
Jag brukar säga: bara för att jag inte håller med om ditt sätt att träna/hantera häst, betyder inte det att jag inte gillar dig! 
Men det känns som jag är ensam om att tycka så. Jag tror inte på att allt är svart och vitt, jag hämtar det bästa från alla grenar och formar en egen väg att gå. Men bara för att du är vigd åt ett sätt att rida som inte stämmer med mitt, så betyder inte det att jag snackar skit om dig. Jag impas av att du går DIN väg, och jag lägger mig inte i ditt sätt att träna. För jag har INGENTING med det att göra, jag bryr mig om att du ler och hälsar och vi kan ha utbyte av varandra socialt när vi ses. Stallet/ridhuset ska vara en fristad, vi ska kunna vara glada och trevliga mot varandra och PEPPA varandra, oavsett om vi har olika metoder. 

Så tänk en extra gång innan du snackar skit om någon i ridhuset. Tänk vad lätt det är att göra någon ledsen och sårad, men tänk hur vilken skillnad om du kunde välja ut det som var bra och berömma, låta personen växa och få vara glad! Sålänge det är det negativa som styr så kommer jag hålla mig på min kant, och umgås med de få som ger mig energi och konstruktiva syner på vår träning.
 
KRAM!

 

Läger

I helgen hade vi ridläger igen, jag och Emma. Alla deltagare verkar riktigt nöjda och vad jag såg så hade det hänt grejer med dem som var med förra gången, alltså sån utveckling på bara en månad! Har fått nya bekantskaper och träffat ambitiösa, duktiga hästtjejer. Tyvärr fick jag lov att lämna efter lördagkväll då jag varit i Italien på en kurs sedan i söndags morse. Men nu är jag hemma igen och ska börja rida som vanligt.

Molle fick en träningstid i lördags, jättebra träning med publik och staketet vid ena kortsidan som inte brukar stå där. Han spänner gärna till lite och numera är han så van så det syns kanske inte, men han spänner liksom till överlinjen lite och då har vi förlorat vårt fina samband så det är så otroligt viktigt med avslappningen, första steget till att kunna ha en kommunikation. I övrigt gick travarbetet bra, jag red fram lite väl fort igen, jag måste rida halvhalterna för då kan min häst trava, han är så framme för skänkeln och vi har jobbat så länge på detta så nu börjar ridningen ändras igen! Nu sitter liksom drivningen mer i sätet och vaden kan ligga mjukt ner längs Molles sida, hjälperna kommer bli finare och jag kommer kunna släppa benet helt (om jag är skicklig nog hehe) och bara kunna ge en lätt, snabb hjälp med sits eller vaden.

Men då blir det så mycket häst att rida kan jag berätta. Man kanske inte tror det när man ser Molle men det finns mycket energi, och när man blåst upp ballongen i honom så är det full explosivitet, och jag måste hela tiden bli mer stabil, men också mer kvick! Hinna rida, hinna lätta av, hinna göra nästa halvhalt innan det går förlorat igen. För jag vill ju kunna rida i den där energin, där det känns som om hästen skulle kunna trava till månen ungefär - för tänk den dagen jag ska samla den där energin! Wow.

På kvällen red jag en clinic på finaste Totte, Tinas häst. Vi visade hur vi utbildar en ung häst som bara blivit riden rakt fram, hur vi lär den hjälperna och sätter ihop drivning och halvhalter för att kunna utveckla hästen. Det blev tydliga exempel tycker jag att man kan fatta galopp på en häst som inte kan galoppfattning bara av att man "lägger den" mellan hjälperna och får med yttersidan, det är så många som inte har kommit dit i sin ridning utan hästarna bara väller inåt på benen utan att dem vet hur det ska kännas. Eller hur vi kunde gå från att kunna rida rakt fram men i slutet börja böja honom med hjälp av skänkeln på serpentiner. Totte uppförde sig så exemplariskt, nästan så att han växte utav att ha publik! Önskar att han låg i ett paket under julgranen iår! <3

 
 
 
 

Trimm

Igår hade Molle vilodag, han får gå ut en stund ikväll på grusvägarna så tränar vi antagligen imorgon pga det blev lediga tider på lägret. Istället så red jag lilla Totte igår i ridhuset, eller ja lilla och lilla, han är stor och hela sju år men han är som en treåring i utbildningen. Han sköter sig väldigt bra iallafall, första gången iväg utan storebror med. 

Blev kvar i ridhuset och fick rida en till häst, en hingst som inte kom helt överens med matte för kvällen. Jag vet hur det där kan vara, man kokar över och vill typ kasta tygeln till nån som tar iväg hästen för man blir bara så frustrerad. Ibland kan det räcka att få sitta ner och andas lite innan man försöker igen. Den var väldigt söt iaf. :)


Ibland är det kul att få rida andras än sin egen. :)

Hoppträning - film

Hopptränade igår för Teres, det gick ganska bra. Han kändes lite i gasen efter tisdagens pass och han var så häftig för vi travar inte "ut" lika mycket under hoppträningarna som vi gör i dressyren utan det är lite kortare iochmed bommar men han hade så fräna bakben som bara vevade på motorn, det var bland dem första gångerna jag kunde ta tillbaka men känna kraften fanns kvar i bakbenen (tack vare tisdagens lektion alltså). Travade bommar på hela medellinjen till att börja med, skulle gå lugnt så man får lite passagekänsla så dem jobbar över bommarna. Fortsatte i galopp över bommarna och hitta ett jämnt tempo, svårare än man tror. Sedan blev det uppbyggt till studs som reds från bägge håll. Mycket mjölksyreträning, men precis vad vi behöver jag och Molle. 

Vi red sedan några linjer på doglegs, där man skulle hoppa ett räcke, rida bågen över en bom för att byta galopp, sedan ner på ett räcke, samma avstånd på alla linjer. Bra övning! Molle är så duktig att byta med hjälpbommar, bara att sitta om och ta bak ytterskänkeln lite. Jag avslutade träningen efter det, man skulle fortsätta att sätta ihop studsserien med linjerna i en evighetsbana men jag kände att han började bli trött i kroppen så avstod. Han gör ju det han ska och det gör han bra! Men han är lite sådär nonchalant på småhinder, tycker att man kan ta i och vräka sig över dem. Jag värdesätter ändå att han självmant tar tag i hindren som har varit vårat problem tidigare. Men den här vinterns träning hoppas jag gör att vi hoppar bättre på stora hinder hihi. 


Onsdag

Några dagars uppehåll råkade det bli! Fick lov att åka en vända tur och retur till Skåne så har varit borta ett dygn på roligt äventyr. Igår tränade vi för Emma och vi hade bestämt att hon skulle sitta upp och känna på honom. Och han gick jättebra. Han måste förstå sista snäppet att när skänkeln kommer på så måste han vara kvick i sina bakben, och när Emma fick till det efter bara några minuter på så gick han som tåget... Så roligt att se! Det finns fler växlar i Molle än man kan tro. Nu fick Emma känna det. Kommer bli sååå bra nu när vi är redo att jobba på det här sättet. Längtar till nästa träning!!


Idag ska vi hoppa, ska bli så kul!

Lördagstrim

Imorse hade jag stallet och skulle rida ut Molle. Dock var han så väldigt laddad så han trumpetade och sprang väldigt fint i passage, avslutade den sessionen med att halvt bocka och kasta sig runt i cirklar. Undra vad han tagit? ;) Det hör till saken att hästarna i hagarna hjälpte till genom att busa och hoppa omkring. Men jag fick ge upp tanken att kunna rida på åkern, inte frusit nog mycket än så vi sjönk. Travade på grusvägarna och tog nån galopp men han liksom var så nervig så han bara bollades emellan mina ben och fann ingen ro. Så skrittade och klappade om honom, och åkte till ridhuset efter jobbet istället.

Var beredd på pigg häst men han var så fin som vanligt, otroligt bra arbetsenergi har han! Fick idag ännu en polett på plats. Eftersom vi bara jobbat låg form senaste veckorna ville jag idag höja kraven ett snäpp för att få ladda ur all energi lite, och satte tryck i traven för första gången på ett bra tag.
Och oj vad vi har stärkts! Nu kunde jag rida framåt i en samlad trav, för att på så vis få en större trav med tryck och kadens på samma gång. Svårt att förklara, men han trampade igenom och vilade på steget men fortfarande kvick och framme, i en mjuk fin form som har kommit av allt lösgjörande jobb. Wow!

Mamma filmade allt, men råkade missförstå telefonen för när jag skulle kolla filmerna på väg hem hade hon glömt trycka på ON efter framridningen.. :) Så kan det gå, jag fick åtminstone se i spegeln och jag brukar säga att jag får hålla mig, det var inte sista gången vi travar sådär!
Galopptur

Mollebus och jag var ute och galopperade på grusvägen idag som inte hade frusit ännu. Härligt och lattjo tyckte Molle som ville gå full fräs! Skönt att komma ut på morgonen en ledig dag så man hinner ta det lugnt också, mina lediga dagar är så fullpackade med saker att jag är helt slut på kvällarna...

 

Film från träningen

 

Igår var det träning! Vi fortsätter att bara "jogga", stärker oss och hittar fler knappar. Igår var det dags att nosa på slutorna, både i galopp och trav. Började i galoppen och red både på långsidan och på volt, galoppen stärks något enormt och blir rundare av detta jobb. I traven började vi med skänkelvikningar och ha koll på yttersidan, för att sedan rida slutor på diagonalen vilket vi gjorde väldigt bra, men batteriet tog slut på telefonen. Han är så fin att se på, åtminstone för mig som inte ser honom från marken överhuvudtaget. 

Jag måste passa på att njuta nu verkligen, han är så läcker att rida för han är med på allt, bara att mjukt visa vägen och han följer varenda hjälp känns det som. Det är avslappnat, maskineriet går av sig själv så jag blir inte ens svettig när jag rider. Så mycket jobb som ligger bakom detta! Alla gånger jag undrat när tusan jag ska kunna sitta still i sadeln och få åka med några steg... Så kommer det nu och då förstår man vad Emma pratat om hela tiden. Fantastiska häst som är så duktig och arbetsvillig. 


Joggingpass

Joggade Molle i ridhuset igår, han är så rolig att rida just nu. Jag blir inte ens svettig, han är där han ska från början. Red fram med några öppnor i trav,skänkelvikningar både korta och långa linjer. Några tempoväxlingar sedan skritt några minuter. Fortsatte med öppnor i galoppen, men dagens plan var inte lika mycket galopp som sist så gick tillbaka till traven. Red på volt och försökte tänka mer mellantrav på slutna delen sedan samlade jag på den öppna så jag kunde se i spegeln, och bara på första volten så samlade han upp sin energi och fick kadens i traven i 4-5 steg! Jag var helt i chock så klappade och lade ner honom två varv. Sedan tog vi lite mer trav och han är ju för rolig. När han lärt sig lite av tekniken så går det att plocka fram så mycket. Jag måste säga att även jag tror att Molle kommer trava som tusan om några år.. :) Så rolig häst att rida och jobba med, så positiv.

 

Värmer upp 😍🐎

Ett filmklipp publicerat av nittondeaugusti (@nittondeaugusti) den Nov 11, 2014 at 11:21 PST

 

 

Vi övar på att spela med tempoväxlingar, steglängd och att hitta varann, allt i en lägre form för att stärka oss denna vinter. Prinsen. 😍❤ och ja, jag har varit i ridhuset halv tio en lördagkväll.

Ett filmklipp publicerat av nittondeaugusti (@nittondeaugusti) den Okt 10, 2014 at 12:35 PDT


Nytt


Efter ridningen igår gick jag igenom utrustningen och rengjorde allt läder. Har nytt bett till molle, ett tredelat Sprenger med lösa ringar som vi båda trivs med. Jag har alltid ridit på ett lite tjockare bett med fasta ringar, unghästbett. Molle är dock väldigt grund i gommen så jag har varierat då och då på ett smalare bett och nu har vi köpt ett bett som vi båda gillar. Om vi ska rida på kandar längre fram tänkte jag ha det som bridong till en början, men det är mässingsfärgat och jag vill nog ha silver då. *spelaroll*Framridning

Igår red jag i ridhuset och hade ett riktigt bra pass faktiskt. Jag koncentrerade mig på galoppen då traven kändes jättefin redan under uppvärmningen. Jag har lagt om min framridning på våra ridpass så jag tänkte berätta lite om den. Molle har rätt stor skritt, och får skritta fram på lång tygel ett par minuter där han sträcker ut friskt framåt med halsen sänkt. Vi har bara lätt kontakt på tygeln och jag försöker bara vara följsam så han kan trampa in under sig så långt som möjligt. Sedan skrittar vi ganska mycket på kort tygel, där jag börjar med att samla ihop skritten lite och då får jag göra ganska mycket halvhalter så Molle vet var han ska sätta sina bakben för annars så "tassar" han lite med dom och förut kunde han sätta dom lite "höger-vänster" när han inte orkade sätta dem under magen, men nu är vi mycket starkare och kan växla rätt mycket i alla gångarter. Det är viktigt att man rider skritten precis som man gör med dem andra gångarterna, att man kan ta sina halvhalter och driva med skänkeln, så att skritten inte blir bara en åka-med-gångart.

Jag kollar av att han är rund runt skänkeln genom att rida innerskänkeln till yttertygeln, då ska hästen komma upp i sig själv, inte ramla ut på utsidan eller flytta sig i sidled, då tappar man ut effekten. När han kommit fram till bägge tyglarna travar jag. Ganska friskt framåt, rundar honom både åt höger och vänster med skänklarna, rider några korta sidvärtes från långsidan och tillbaka, bara för att få honom mellan hjälperna, sätter inget tryck eller större krav på kvalite bara att vi kan välja hur mycket åt sidan och framåt vi vill för varje steg.

Några tempoväxlingar där det är noga att han kommer tillbaka lika lätt som han länger, han har blivit så mycket mer "nervig" eller man kanske ska säga explosiv, så jag behöver bara tänka framåt så händer det grejer. Han är så väldigt alert, och letar efter mina signaler, vilket jag tycker är enormt utmanande och såklart positivt!

I galoppen börjar jag alltid med att få honom rak mellan mina hjälper. Dem flesta hästar och även så Molle får man leda in framdelen lite för att få dem raka, och då kan öppnor på långsidan vara bra. När han är rak, kan jag samla eller öka så mycket som jag vill, och han är mellan mina hjälper, inte på mina ben. Då rider jag öppna-förv sluta-öppna, tempoväxlingar på volt och fyrkantsspåret samt förvänd galopp. Jag har börjat göra mycket tempoväxlingar i förvända galoppen nu för att stärka den. Efter vår framridning i ganska rund, låg form är vi redo att rida med mer krav på samling, kvalite och i arbetsform.

Mina bästa tips:

- Det första jag vill är att hästen är rak, mellan mina hjälper. Först då kan jag få den till EN häst att rida. Ingen kroppsdel ska svaja ut eller hålla dubbla spår, känn efter!

- Hästen ska vara lösgjord för min skänkel, inte luta sig in på den! Det betyder att om hästen ramlar inåt mot din skänkel i t ex en volt, så kan du inte hålla emot utan knacka till med skänkeln och få den rak igen.

- Om du har hästen lösgjord rakt fram, kan du böja och ställa hur mycket du vill sen, men börja inte med att ta i innertygeln och tro att hästen blir lösgjord av att du böjer den. Den blir visst "mjuk" i kroppen men kommer inte spåra bättre eller komma mellan hjälperna för det. :)

 

RSS 2.0