Fredagspass

Är väldigt nöjd med min nya hjälm!

Igår red jag ett litet pass hemma för att checka av lösgjordheten, började i skritten och skrittade med kontakt fast på lång tygel, och ökade kontakten ju längre passet gick. Red ut hörnpasseringarna ordentligt, flyttade i skänkelvikning och varierade att tvära mer eller mindre undan bägge skänklar. Skrittade kanske en 10 min på tygeln innan jag joggade och varierade mellan en liten och en lite större trav, följt av övergångar. Det jag fokuserade på under uppvärmningen var inte att rida fram någon gång eller så, utan bara att han skulle följa mina hjälper och svara framåt/tillbaka och liksom att kroppen följde huvudet haha. 

Efter lite fler tempoväxlingar ökade jag på samlingen och tog igenom lite av det vi har svårt med: att trava igenom halvhalten i det lite mer samlade tempot. När jag tar halvhalten så svarar han på det men han är inte lika kvick att svara för skänkeln, så bakbenen trampar inte i ordentligt utan han gör mest ingenting, får ingen reaktion. Men så tog jag igår ett dressyrspö till hjälp, har inte ridit med det sen i julas så det fungerade riktigt bra att påminna honom med.

Tog halvhalten och när han inte reagerade på skänkeln så viftade jag till med spöet och vips trampa han igång baken, först åt vänster men jag var snabb och korrigerade, sen åt höger så fick korrigera där och helt plötsligt kom bakbenen in under honom istället och han växte över hela ryggen. Fram i större trav och sedan samla igen, försökte komma undan först men sen kom det på plats, så fram i större trav igen. Och tredje gången kunde jag bara knacka till lite med skänkeln. Kul känsla, även om det inte ger resultat idag så kommer det i framtiden bli en samlad trav! 5 steg blir till 10, som blir till en långsida, om några år kanske en passage??! Är dem små viktiga grundstenarna som i slutet blir det vackra.

Tänk när vi kan ha denna aktiva trav i den samlade traven?! :)

Min skatt.


Min fina kille! 
Alltid lika glad, vilket gör mitt jobb enklare. Han är en häst som
kommer ta sig långt på sin fina vilja och inställning! 

Tävling 31/5 Falun


Idag har vi varit på hopptävling på Falu ridklubb, vår tredje hopptävling någonsin faktiskt. Molle har skött sig jättebra, nu känns han nästintill världsvan på tävlingsplatsen, lastning, sadla m.m. går väldigt bra, han dansar inte omkring utan står snällt stilla. Han bryr sig inte så mycket om när folk rider oss i rumpan eller nästintill slår skänkeln i oss utan är lugn och trygg. Lite läskigt med banpersonalens krattor, när dem rullar bommar med mera, men det kommer det också.

I 90-klassen var det en bana med bara linjer i princip, och han var fin ända fram till sexan, där det var en linje mellan femman och sexan där det skulle vara sju språng. Han tog inte halvhalter på linjen utan tyckte att han kunde sköta det där själv, vilket gjorde att han kom till ett läge där han antingen måste klämma in ett minisprång eller hoppa av stort, jag stod för min halvhalt fast han hoppade av ändå så han petade med frambenen då han ej hann upp. Blev så rädd för bommen han petade så sista två hindren var han väldigt uppmärksam på. Jag tyckte det var lite bra att han fick "krascha" lite, för även om jag värdesätter att han vill så mycket själv så måste han acceptera halvhalterna under banan, så förhoppningsvis så kommer han "se sig för" lite självmant hehe.

Sedan var det dags för debuten i 1m! Molle kändes väldigt fin på framridningen och inne på banan började han med ett gigantiskt hopp över ettan vilket gjorde avståndet till tvåan lite knasigt, men sedan flöt resten på bra och enkelt, han stod emot på några språng, vilket jag trodde berodde på klassen innan men jag behövde bara säga till lite så var det inga problem. Han fixade hela banan med kombination, vattenmatta och allt felfritt! Kändes lågt och enkelt. MEN! När jag red ut kom Malin och mamma och berättade att benskyddet gått sönder, det hade hasat ner ända ner över hoven.. Stackars Molle! Det var nog därför han kändes lite motig på nåt hinder, men så är han så snäll och nollar sin första 1meters ändå. Vilken prins jag har! 

Fortsätter han såhär är han ju värd ett par Veredus-skydd, då kan jag vara säker att dem sitter kvar också... ;)

Han har utvecklat frambenstekniken lite, kul att se framsteg!

 


 

Spetsade öron på varje bild, en fröjd att lotsa runt denna häst! :)


Det ska vara kul

 Är så glad att Molle fungerar och utvecklas som både hopp och dressyrhäst. När jag kikar på filmen från vår LA blir jag nästan kittlig i magen när jag ser traven på vissa ställen, han fick faktiskt "spänstig" på tre kommentarer. Lika glad blir jag när han som igår seglar över 1m banan som om det vore på lek, lite "har du inge mer att komma med" attityden, som vi vill bevara! Hoppas han känns så på nästa tävling. Är viktigt att behålla glädjen men samtidigt utmana honom. Ridning är så roligt, går det inge bra ena dagen får man en ny chans dagen efter. Så kämpar man i med och motgång, utvecklas både som ryttare och människa.Träning

Tur vi kan leva på en bra träning i förra veckan för idag var det sämre. Hehe jag var så nöjd så Molle fick två dagars vila följt av tömkörning igår och nu ser jag sammanhanget med att han känns lite "oriden" så att säga. Vi funderade först på om han blivit kall för det har bara varit 10 grader och blåst idag men nu när jag kommit hem och analyserat lite så är det nog så att när han vilat helt från ridning ett par dagar så tar det ca 2-3 pass innan han är som han brukar.

I det stora hela var träningen ingen katastrof, men han svarar inte för skänkeln som han brukar, utan spänner upp sig istället för att ta den framåt. Han var också lite spänd i bakbenen, precis som om han inte vet riktigt var han ska sätta ner dem, och då blir det en häst fram och en annan bak. Men vi började i galopp för det är Molles bästa gångart för lösgjordhet, och vi red förvänd galopp på 20metersvolt och på den öppna delen lade vi en 10metersvolt i rättvänd. Bra övning, styrketräning. I början bytte han bak men när han spände av tog han övningen bättre.

Några skänkelvikningar i trav som han gör bra, sedan varierade vi formen på volt med vikt på att bibehålla samma bakbensaktivitet oavsett djupare eller högre form på halsen. Det vi har svårt med, som vi kommer få jobba med i flera år, är ju att få Molle att trava mer samlat, men för den delen inte få långsamma bakben och reaktioner. Trava långsamt, det kan vi, det kan alla hästar. Men Emma vill ju att vi ska sikta på mycket mer, att få gångart i det långsamma, att varje steg i princip ska vara en armhävning! Svikt, schwung, styrka, energi. Det tar flera år att träna fram detta, och jag vill inte ha en paddelhäst med raka ben i traven, så vi jobbar med det, och har tålamod. För det tar tid att utbilda häst! Och bygga styrka. Lite i taget. :)

Traven är det som är lättast att utveckla hos hästen, och om några år kommer den vara helt annorlunda från vad den är idag. Ser fram emot att få vara med om denna resa!

Förvänd galopp!
 


Fina färger va? Det är en liten orange kant på schabraket.

Träning förra veckan

I förra veckan hade vi en sån där träning som man njuter av länge. Molle har blivit mer liksidig och nu hade jag väldig bra koll på bägge sidor och riktigt på yttertygeln i alla lägen, så då kan vi börja ställa och böja lite mer. Jag har alltid talat om yttersidan, fick lära mig tidigt att rida hästarna undan för innerskänkeln och fånga upp på yttersidan.

Det finns en risk att om du jobbar för mycket böjning/ställning genom att ta i innertygeln utan att hästen riktigt har stöd på ytter så faller den in på dig, och jobbar fel med kroppen. Det är svårt att förklara hur man vänder och böjer hästen för yttertygeln och innerskänkel, men om man ridit hästen på "innertygeln" och sedan får känna hur det ska kännas när hästen är undan skänkel och på yttertygeln så kommer man känna den skillnaden och då kan man börja påverka när man fastnar i innerhanden.

Jag hade iaf känslan under detta pass att jag var i väldig fin harmoni med mina hjälper, väldigt renodlat och jag kunde sitta utan att störa min häst så mycket, låta han komma fram och upp med ryggen!


Öppnatänk i galoppen för att få Molle att sätta bakbenet lite mer under sig, och för mig att få koll på bägge sidor om hästen.


I den övningen vill jag rida Molle så rund och låg jag kan.


Haha fick lov att ta med den här bilden, ute och flyger ser det ut som. (vingar)


Vi jobbar på tiometersvolt från diagonallinjen, samlar in i en övergång till skritt.


Efter ett enkelt byte, fram i vänster galopp!Alla 3 nöjda efter passet!

Film från tävlingen

 

Jag fick inte över galoppdelen i filmprogrammet för filen var för stor. Men två minuter trav är ju bättre än ingenting. Jag har ju detta år faktiskt slutat rida med ridspö och sporrar har jag använt någon enstaka gång om jag har tränat min sits lite extra och kunna ge minimala hjälper. Och detta har gjort att jag blivit mer konsekvent i min ridning, och nu svarar Molle för så små, små hjälper! Det är så kul att jag har höjt energin och lydnaden genom att bara renodla ridningen. Inga starka bett, inga hjälptyglar. Det är viktigt för mig att kunna rida min häst utan att krångla till det, jag går hellre till botten med problemet än att försöka dölja symptomen.

Tänk om ett år..

Bilder


Blev några bilder från framridningen. Tycker ni också att det är dags för ny kamera snart? Haha bilderna blir så grumliga nuförtiden. Men är så mycket annat som ska köpas hela tiden! :P
 

Om gårdagen

Tänkte jag skulle skriva om gårdagen lite mer ingående. Framridningen hade jag planerat väl i mitt huvud, lång framskrittning och svara fram för skänkeln och stöd på tygeln både med mer kontakt och med längre tygel. När han kändes framme och vi hade bra kontakt red jag galoppen före traven. Här också helt enligt planen, låg låg form och bara få ett flyt framåt så han inte skulle få för sig att t ex börja byta som han gjort lite senaste veckorna. Han kändes superfin och blev riktigt genom kroppen av detta, började kännas "oljig" och mjuk.

Sedan tog jag traven och jisses vad han travade! kunde inte sitta ner så red lätt hela framridningen, och tog några tempoväxlingar arbetstrav-mellantrav men banan var så liten så hann liksom inte få honom rak så blev inte så bra där.

In på collectingring och där small det i plastväggarna på ridhuset av blåsten så när vi red på läktarsidan lät det som om det gick ett tåg utanför, väldigt mystiskt ljud som Molle reagerade på när vi red längningen och allt som var på den långsidan, synd på missar men han är ji bara bäbis! Han måste få lära sig och komma ut och vänjas. Programmet kändes bra, vi hann med allt men lite svårt med galoppen där han som sagt spände till på läktarsidan. Höjer vi oss där så blir det K A N O N!

Hade i slutet av protokollet:
Gångarter: 7
Framåtbjudning: 7
Lösgjordhet: 6
Ryttaren: 7
Korrekthet: 7
Det är jag riktigt stolt och nöjd över!

Högsta poängen var 7.5 som var på inridningen, som jag verkligen satte spikrak, stilla halt och superfin igångsättning spikrakt! Kul att göra första intrycket så positivt.
Tävling 17/5 Bjursås

Molle sprang idag hem 64,47% i LA:1 och vi kom på fjärdeplacering! Är så stolt och nu kunde jag rida, utan maginfluensa. Är så glad över min lilla prins, vi mötte många bra hästar och Molles styrkor är att han har stadig form, bra flyt och rör sig trevligt genom kroppen. Är jättenöjd med dagens travprogram även om jag vill ha mer avslappning, kändes mer spänt än det såg ut. Bara å jobba på!

Wow

Idag hade vi ett av dem bästa ridpass vi haft! Fina underbara häst.
Tävling Leksand 10/5


Molle var så duktig idag med! Satte sin tredje felfria runda på sin tredje tävlingsstart. Han har en härlig energi på tävlingsbanan, känns väldigt enkelt och han är så fint framme för skänkeln.

Dock kändes han lite matt i galoppen, inte mycket men bara för att jag rider honom varje dag så känner jag dem där små signalerna. Eftersom vi jobbade igenom galoppen rätt rejält igår så kändes det idag, men han tycker hoppning är så roligt så det märks inte av på banan. Men blir bra med en vecka som inte är hoppinriktad nu. Hoppa kan han ju! 

Hade planerat att rida 1m också men underlaget var väldigt stumt och halkigt så jag ville inte starta 2 klasser med dem förutsättningarna, speciellt inte när han var hårt jobbad tidigare i veckan. Molle trivs bättre på lite djupare underlag, där han får mer svikt.Dressyrtrim - vilket bestyr

Idag åkte vi till ridhuset och trimmade eftersom gårdagens träning blev lite flummig och banan var så blöt och halkig så Molle ville inte släppa i galoppen. Men idag förstod jag varför han var som han var. Vi har ju börjat göra galoppombyten på hoppträningarna nu och när han gör rätt så har han fått sååå mycket beröm, och när vi hoppar har han förstått så det räcker att jag svänger så rättar han galoppen.

Men idag skulle han göra det när än jag tog i tygeln... Men det är ett ganska vanligt "problem" men jag hoppas vi hittar tillbaka den här veckan för annars kan jag inte åka och starta nästa helg, om jag inte kan ta halvhalter på ytter utan att han byter galopp (för han tycker han är såå duktig och förstår minsann inte varför matte inte blir glad :P) så kan jag inte åka och rida en dressyrklass. Jag som tyckte han precis börjat skilja på "hopp- och dressyrridning" men en sån här sak kommer han lära sig göra på bättre kommando i framtiden. 

För att lösgjöra honom i galoppen rider jag öppnor längs långsidan, och förvänd galopp där jag varierar ställningen i nacken. När han blir som idag när han försöker byta-byta-byta så gäller det att försöka få honom lite långsam och större i steget, så han inte samlar upp sig för att byta hela tiden. Det var genomgående i dagens galopparbete, hela tiden se till att han gick fram och inte tog skänkeln som byteshjälp. När han väl släppte kändes det OK, men han var hela tiden lite frågandes och ville byta.

Traven är bra, men den har blivit så stor nu så jag måste våga samla mera. Han har ett väldigt tryck i traven nu, ska lära mig att tygla den på ett bra sätt. Skänkelvikningarna har blivit med större gest och vi har en liten tröskel kvar innan traven når en ny nivå, sen kommer det kännas bra i 2-4 veckor sen känns det skit igen när man har en ny styrkefas framför sig. Haha det är nästan som på beställning, ups and downs! Men så är det när man utbildar från grunden, när hästen hittar lite ny mekanik och sedan befäster den, så kommer en ny utmaning igen. I traven tänker jag hela tiden på att ha honom rundare och lägre i formen, eftersom han är en häst som gärna söker sig uppåt i nacken tränar jag varje dag på precis tvärtom, lägre och rundare. Han kan luras då han är väldigt fin i munnen/handen och då kan han kännas väldigt eftergiven men vara lite hög, och jag måste verkligen ha honom dem där 2 cm lägre för då kommer han genom ryggen och kroppen mycket mera. Så det är något jag alltid måste träna på.

 
Jag vill inte nöja mig med att hästen kröker på nacken i alla gångarter, jag vill hjälpa hästen att lägga sin vikt på bakdelen och kunna röra sig lätt och avslappnat i alla gångarter och alla nyanser av dem. Då kan vi göra det mesta vi vill, när vi hjälpt hästen att röra sig rätt genom kroppen och kunna styra tempo och steglängd. Det är en lång väg dit, men vi har kommit en bit på vägen. Tänk om ett år... 

Tankar

Jag har inte haft någon skrivlust på senaste tiden. Jag har gått in i en riktigt bra träningsperiod med Molle, det mesta känns väldigt bra faktiskt och vi snirklar framåt ett steg i taget. Har funderat lite på min blogg, och dem inlägg som jag får respons på är faktiskt mina åsiktsinlägg. Men det kan vara väldigt känsligt att skriva sådana, för många människor (kanske ett drag hos hästfolk) tror att om jag skriver hur JAG (lilla Elin) tycker och tänker om ett ämne så betyder det automatiskt att jag avskyr folk som inte tycker lika. Och så är det inte, och ni som känner mig vet att jag alltid är öppen för andras åsikter och tar gärna in nya sätt och metoder, men jag väljer ut dem som står för det jag tror på såklart. Men problemet är att det är inte bara människor jag känner som läser min blogg. Och när man skriver ett åsiktsinlägg och en okänd människa läser det så kan dem få en uppfattning om mig som inte stämmer, och det är det jag inte är säker på att jag vill. Så jag får bara bestämma mig helt enkelt, om det ska vara en vardagsstämning med dagens ridpass och träningar, eller om jag vill dela med mig av mina tankegångar mer ingående och då riskera att folk får fel uppfattning om mig. Förstår ni vad jag menar?

Molle har gått ner lite i vikt nu när han satt sommarpäls. Han har snart sitt normala hull igen! :)

För att ge er en liten update så har Molle gått 2 hoppträningar sen sist, han har nog inte varit i en bom på 4 veckor tror jag, han är riktigt duktig men jag och Anna har gemensamt valt att låta han gå sakta framåt för vi vill inte förstöra det självförtroendet han har, det är så viktigt att han känner sig tuff och duktig och får utmanas lite i taget. Han är så lättreglerad och enkel att rida så man behöver inte nöta det, behöver inte sätta honom i skiten och utmana honom för han är så snäll och hoppar oavsett hur han kommer så han behöver bara få tänka framåt och fortsätta leta hinder.

Han har gått 2 dressyrträningar också och förra passet var han riktigt fin, stark och avslappnad i den förvända och mellantraven blev super! Fick verkligen till några viktiga delar och några analyseringar angående min sits och drivning. Träna på träna på! Igår red vi också dressyr för Emma men jag var så flummig och trött så vi kom igång lagom tills det var slut haha. Skrattade inombords så jag nästan studsade ur sadeln, haha så kan det vara ibland.

Ett väldigt bra tips!

Emma Mattisdotter ska bli återförsäljare av ett tillskott som jag och Molle fått vara med och prova. Tillskottet ska ersätta dina mineraler och alla burkar och pytsar man håller på med. Detta tillskott ger din häst: förbättrad hud och hårrem, förbättrad hovkvalité, ökad muskelmassa, bättre återhämtningsförmåga och energi som inte stiger dem till huvudet. Man får gärna boka eller köpa säckar av Emma! Hör av er om ni vill ha nummer. Kan verkligen rekommendera till er med lite taniga unghästar eller om ni har en häst som har svårt att muskla sig.

_______________________________________________________________

Brunt ris produceras när säden torkas och det yttre skalet avlägsnas. Brunt ris behandlas för att få fram vitt ris, genom att det yttre bruna skiktet avlägsnas (riskli). Maxi Stabiliserat Riskli är tillverkat utan att viktiga näringsämnen försvinner.

 

 

Hälsofördelar

* MaxiRice; naturlig källa av E-vitamin; för immunförsvaret och en sund muskelutveckling. Oumbärligt för optimal fertilitet och tillväxt hos aveldjur.

* MaxiRice; naturlig källa av B-vitaminer; viktiga för ämnesomsättningen, bygger och underhåller cellstrukturer, nödvändiga för att muskler och nerver ska fungera normalt.

* MaxiRice; har ett lågt GI-värde vilket innebär att den är långsam energikälla. Den långsamma energin ger en positiv påverkan på hälsan, prestationen och temperamentet.

* Forskning visar långsamma och stärkelsefattiga energikällor kombinerat med en balanserad foderstat bidrar till minskad risk att utveckla skelettförändringar och kan hjälpa till att förebygga magsår, tarmrelaterade problem, fång och kolik. Forskning visar också att riskli är användbart för hästar med tendens till muskelstelhet och korsförlamning.

* MaxiRice´s värdefulla näringsinnehåll ger din häst en mängd mikronäring som sörjer för en förbättrad ämnesomsättning och bättre prestationsförmåga.

Sammansättning;

* Råfett 18 %
* Råprotein 13 %
* Växttråd 10 %
* Aska 11 %
* Kalcium 1,60 %
* Fosfor 1,60 %
*Natrium 0,01 %

Energi 16 MJ/kg Smp 103 g/kg

Naturliga antioxidanter och rik på naturligt vegetabiliskt fett.


Tävling Insjön 4/5

Molle har idag tävlat sin första lokala hopptävling. Han har skött sig utomordentligt bra både vid framridning och inne på banan, har inte tittat på nåt alls utan verkligen lyssnat på mig och varit superfin att rida. Började med 80cm och den gick han felfri utan problem. Jag bara behövde lägga upp galoppen sedan styra runt honom lätt och smidigt. Han beter sig som att han vet precis vad han håller på med, vilket är kul. Den känslan han ger mig inne på banan... rysningar! Är det inte ett drömläge att hästen bara vill och vill och du bara behöver vara följsam och visa vägen, inga ryck i tyglar eller sporrar i sidan. 

Han fick gå in i transporten en stund innan andra klassen som var 90cm. Då hade jag lagt på ulltäcket och han fick antagligen eftersvettningar för han började härja i transporten och hittade honom dyblöt. Vilken miss, lastade dock ur och han var som vanligt, bara lite varm. Framridningen till klass två var ännu härligare, mjuk och smidig i kroppen. Hoppade bara fram på lilla och räcket då, sedan gick vi in på banan. Denna klass var lite tuff, det var två korta "doglegs" och snäva svängar från kortsidan. Han var dock lika underbar här, lade upp en lite större galopp för att hjälpa honom med avstånden, så han inte ska hoppa på "styrka" direkt utan få känna att det är enkelt och få sköta hindren själv. Han var helt fantastisk, kämpade för oss och tog i extra där han behövde osv. Han hade lite marginal över hindren som ni ser nedanför på bilden hehe... Han var felfri här också och vi fick komma på prisutdelning där rosetten var läskig men ärevarv kan vi vänja oss vid. ;)

Så stolt över min duktiga häst, nu ser vi fram emot nästa veckas tävling. Det vi ska förbättra under säsongen är att kunna byta galopp på banan, just nu får han komma i fel galopp för han är så balanserad även i fel galopp så jag väljer att prioritera rytmen när vi endast hoppar så låga klasser just nu. Men han stärker sig lite hela tiden så korsgalopp/fel galopp kommer försvinna lite i taget. Sen hoppas vi att han blir lite mer ekonomisk, när vi går upp i klasserna kommer det krävas mer och då behöver vi energin runt hela banan. Dock finns det energi så det räcker och blir över just nu, han har superkondition och blir väldigt taggad på ett positivt sätt. 

Två fina killar

 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0