Planering

Veckans planering:
Måndag: Uteritt
Tisdag: vila
Onsdag: Hoppträning
Torsdag: Uteritt/skritt
Fredag: Åker till Rebecca, skrittar i ridhuset
Lördag: Träning
Söndag: Träning

 


Förövrigt känns det som att jag har kommit till några nya insikter om min ridning och min träning. Berättar mer en annan dag! :)

Kanonträning

Igår hade vi en super träning. Molle lyssnade för skänkeln, känslig och uppmärksam med eget driv. Fick börja med öppnorna i traven och han var känslig för bägge sidorna, tidigare har han i vänsteröppnan lagt sig på vänsterhanden och inte varit rörlig i bägge bogar, men igår så var han känslig och svarade på minsta hjälp kändes det som, så fick verkligen rida honom mellan hjälperna.

Gick över till galopp och samma jobb, öppna och in med bakbenen. Här blir han lite rak och flyttar man framdelen vill gärna bakdelen åka ut åt motsatt håll, samma här får jag jobba med bägge sidor mycket mer. I förvänd var han väldigt fin för att vara hans svåra håll. 

Mer trav, nu lite delar ur LA:3an där man rider skänkelvikning till mitten sedan rakt fram sedan 10metersvolt. Här fick jag lite kortslutning i huvudet när jag skulle rida undan vänsterskänkeln då jag tänkte tvärtemot vad Emma sa för jag tappade bort höger och vänster haha! Fick verkligen blackout, tänkte vänster men tog höger och sånt. Här kom den viktigaste delen av träningen fram, MIN inställning. En lång tid har jag varit som så att om Emma har sagt; skänkelvikning på diagonalen, så vill jag rida en perfekt rörelse från A till B. Nu har jag tänkt om, och träningar är verkligen till för att just TRÄNA på! Så jag vågade avbryta för att panga på med skänkeln om han inte svarade direkt och sådär, och det gjorde sån skillnad för känslan! Det är på träning jag ska vara så otroligt konsekvent, och på tävling som man får försöka dölja sina problem om det uppstår och låtsas som ingenting. Men träning måste verkligen vara träning!

Efter det fick jag rida mellantrav och WOW! Mamma fick ingen film men han har aldrig längt så! Och han förstod snabbt att han kan sköta det själv när han har fått signal. Lade på skänkeln en gång och sen försökte jag bara sitta still, drev inte men skumpade haha. Måste komma ner och sitta still, wow vilken känsla. Började nästan grina av lycka!! Fortsätta lösgjöra och vara konsekvent så kommer vi sakta men säkert komma framåt.

Beställer dressyrstövlar imorgon! Vad tror ni jag hittar på för kul detaljer?


Träning imorgon!

Idag red jag strax efter klockan fem imorse. Det snöade. Jag hade mensvärk. Jag hade hoppsadeln och kortaste lädren. Fick byta plan från uteritt till ridbana och Molle var inte heller motiverad. Tog inte skänkeln så som han gjort så fint senaste passen. Blev liksom halvdant allting även om han lyssnade efter några upprepningar. Besviken, men laddar om för nya tag. Han kanske var morgontrött. <3

GUD vad jag längtar tills imorgon när vi ska träna dressyr för Emma! Jag har kollat på filmer under kvällen från träningarna innan skadan och shit vad jag längtar tills vi kan gå sådär fint igen. Just nu känns det som att vi klivit 2 steg bakåt, men sen kommer vi kliva 2 steg förbi där vi var innan också. Tålamod... Jag vet egentligen vad det är som fattas men jag har inte riktigt fått till det ensam, med Emmas röst i headsetet blir allt lättare. Vill ha en ärligare djupare form utan att jag rider han på bogarna, kvick för skänkeln men han ska inte springa ifrån, vinkla in bakbenen och komma till uppförsbacke utan att spänna till, hinna fånga upp i halvhalterna och vips så faller så mycket på plats. Tack gud för tränare!

Känner ni igen er?
 
Molle har ju mycket fullblod i sig, och faller ur/går upp i vikt ganska snabbt. Märker att han faller ur lite precis som han gjorde förra våren också, tror att pälsfällningen tar ganska mycket på hästarna. Nu är han inte smal på något vis, utan väldigt fin i hullet. Men kan va bra att hålla ögonen öppna för det kan gå fort med vissa hästar.

 

Olater

När Molle gick i sjukhage första gången som 3-åring med en sparkskada så började han krångla med grimman som en följd av överskottsenergin och understimuleringen. När han haft viloperioder har han varit lite jobbig för han är en häst som mår väldigt bra av att stimuleras både fysiskt och psykiskt. Såklart alla hästar behöver det men många kan vila och stå i sjukbox utan att energin stiger dem åt huvudet. Jag vet inte om det beror på att han har mycket blod i sig eller om det bara är hans personlighet som individ.

Iaf så är det bara jag som har tillåtelse att hålla på med huvudet och ta på grimman under dessa perioder. Han testar alla och han är en häst som vill ha förtroende för människorna som hanterar honom. Därav är han skeptisk mot nya. Men nu krånglar han även med dem som han känner och det blir så drygt för han backar och går runt i boxen för å slippa grimman sen blir han ju lämnad inne tills jag kan åka ut.

Han är en svår blandning av känslig, KAXIG, enmanshäst, försiktig, nyfiken och snäll men samtidigt skeptisk. Förhoppningsvis finns en bra häst som kommer mogna med åren och känna mer tillit till människor öht och inte bara till mig som är med honom dagligen. Sen har vi ett särskilt band mellan oss och jag är glad att han är som han är i ridningen såklart. Får försöka träna med nya människor på mer regelbundna tillfällen så han intr behöver vara skeptisk...
Programträning

Idag var vi iväg till ett ridhus och skulle träna lite programridning. Jag ville rida igenom LA:3an bara för att känna hur snabbt allting kommer och om vi ska satsa på att rida den eller A:1an under våren. Det var ett mycket roligt program! Tycker inte att det var svårt att lära sig eller svårt att få plats med allt, såklart är det svårt för Molle att ha kvalite på allting genom hela programmet men det var otroligt nyttigt att rida detta idag. Här kommer analysen:

+ Skänkelvikningarna är riktigt bra och säkra, har koll på både framåt och sidförande, undan högerskänkeln måste jag tänka på att låta framdelen leda så inte baken smyger före. 

+ Mellantraven. Trodde inte jag skulle skriva det men Molle har, sen jag börjat vara ännu mer konsekvent, börjat länga sina steg och inte bara gå snabbare när jag ber om mer. En till frän grej är att jag behöver bara lägga på skänkeln en gång, sedan går han mellantrav tills jag säger till att det är arbetstrav igen. Alltså jag behöver inte sitta och driva! Så coolt, känns som han gått 2 steg fram med det faktiskt.

Jag har inte velat ta tillbaka traven något nu med risk för att jag ska sitta och klämma lite, så jag rider lite fort och där orkar Molle inte bära sig riktigt så rund som jag önskar. Han har ju sin comfortzone men jag vill ju tänja på gränserna. Idag tog jag ju upp formen lite för första gången på 2 veckor och där orkar vi inte vara så runda. Måste vara noga med att värma upp i så låg form jag kan, är inte konsekvent nog när jag rider själv utan behöver just nu någon som påminner mig om lägre, rundare form. Då blir formen mycket bättre när jag väl tar upp honom också.

+ Ryggning. Molle fattade direkt vad jag menade, har inte ryggat förut men han gjorde det toppenbra! 

- Mellangalopp. Där har vi att jobba på, vill att det ska bli tydliga övergångar, just nu kommer vi precis igång innan vi ska ner i trav igen. Ska jobba på det mer utomhus i skogen.

- Förvända galoppen är inte i samlad galopp, men i arbetsgalopp iaf. Där måste jag bestämma mig om jag ska rida han ställd åt galoppen eller rak, idag tog jag inget beslut så blev nåt halvdant. 

Största plusset går till Molle som idag bara gett allt han kan! Han har bjudit och gått på minsta hjälp, har koncentrerat mig på att sitta still men skumpade lite eftersom jag red lite "fort". Men nu känns han redo att börja rida i den mer samlade traven som vi hittade innan Molle skadades. Han blev bara mer och mer framåt ju längre passet gick och han verkar så glad, som att vi båda är mer nöjda just nu! Han rids med mindre hjälper och jag börjar hitta min sits. Om något år så kan det bli bra. Men vi behöver mer styrka såklart, så han såsmåningom ska gå med spänst och schwung, men det kan inte vara färdigt när man bara är 5 år. Vi har ju hela livet på oss att få till det. :)


Foton


Idag återfanns min minneskortsläsare! En granne hade hittat den och lagt den i min brevlåda. Måste ha tappat den mellan bilen och hemmet när jag haft den med till jobbet. Kul!

Söndag 23/3

Igår, alldels för tidigt på morgonen, tog jag bilen och styrde mot Östersund för en liten snabb helgtutflykt till några vänner. 40 mil på Inlandsvägen med bara skog och renar som sällskap. Min sambo var redan på plats då han hade tagit tåget under torsdagen, och idag åkte vi hem igen under eftermiddagen. Tokig som man är bytte jag om och åkte ut och red Molle. Han var så fin! Vi har jobbat på med att renodla hjälperna och det gör att det blir så "lätt" att rida, samtidigt som det är skitsvårt att bara sitta följsamt såklart. Sitta med skänkeln intill, utan att klämma. Stilla säte, men följa med hästens rörelser... Ridning alltså. ;)

Imorgon ska vi åka till ridhus och rida igenom ett dressyrprogram som jag har tittat ut och vill tävla. Måste få en ritt filmad så vi har något att jobba utifrån. Just nu i dagsläget är traven riktigt bra, skänkelvikningen är på plats och mellantraven var riktigt bra idag! Det är galoppen som är kämpig! Problemet är att han har superlätt för att korta sig, men då blir det jämfotasprång och det vill vi ju inte, jag vill korta/samla galoppen och få ännu mer luft och lättare front. Det tar längre tid den vägen, det är något vi jobbar jämt på. Men den får stärkas med tiden, nu är det dags att blanda lösgjörande pass med lite programdelar.

Har en plan att hemmapassen kommer få bli såna här pass som vi ridit senaste tiden, fokus på renodlade hjälper, lösgjöra och uteritterna kommer bli mer klättring/kondition, så tar vi den mer tekniska träningen för Emma och Anna på träningarna. Känns som en jättebra plan för våren.  
 

Galoppintervaller

Imorse gick jag upp strax efter klockan fem för att hinna rida och göra iordning stallet för dagen så jag hinner med allt som ska göras före och efter jobbet. Vi red ut i skogen och Molle var görfin, så fort skänkeln kom på reagerade han. Bjöd in i bägge tyglar och var väldigt härlig och explosiv. Red galoppintervaller, så viktigt att komma igång med flåset såhär till stundande utomhussäsong. Fick i broddarna igår, går inte att bo såhär långt upp i landet och tro att man kan brodda av i slutet av februari haha... Men nu verkar all snö försvinna!

 
 
 

Medelsvår dressyr

Medelsvår dressyr har alltid i min syn varit en hög nivå att komma till, om man är amatör/hobbyryttare som de flesta av oss är. Där gör man inga missar, man har sjukt fina hästar och de måste ha både gångart, gest och talang för samling. Kan tillägga att jag aldrig ens hade sett en MSV tävling förrän ca 1½ år sedan. Och för ungefär 1 år sedan förstod jag att det inte riktigt var så som jag trott.

Det är hästar i alla möjliga former, och långt ifrån alla har en optimal gång eller takt. Ska också säga att det är ryttare i alla olika former, vissa med håruppsättningen på sniskan, kavajen 3 storlekar för stor, skvalpande händer och skänklar. Förekommande är numera också ryttare med John Whitaker kavajer och såklart alla Uvexhjälmar som bryter den traditionella looken lite. Det är så skönt att se att alla som rider MSV inte är proffs! Det får även mig att tänka att en dag ska även jag starta MSV med Molle, och att vi inte kommer ta oss vatten över huvudet. 

Nu tänkte jag rada upp mina analyser om vad domaren ser som viktigt i dessa klasser och hur (ibland krasst) man kan höja sina poäng, alltså detta efter dem tävlingar som jag har sett under året! Mina egna reflektioner med andra ord.

+ Stadig form
Man tycker ju att hästarna ska gå i stadig form redan från LA men det är inte alla hästar som håller med hehe. Dem hästar som går stadigt på tygeln genom programmet kommer undan med sina misstag.

+ En stilla ryttare
Även detta bidrar till att ett helhetsintryck höjs, dina missar blir inte lika hårda nedslag om du ler och har en fin sits.

+ Vägval
Skit i om du sumpar bytet, fortsätt rid ut i hörnen och rid alla dina övergångar, det är där du sumpar fina poäng annars, inte på ett byte/en rörelse. Ditt flyt genom programmet kommer värderas snarare än en, två missar.

+ Överdrivna skolor
Tyvärr har jag märkt att dem som rider öppna/sluta på fyra spår eller böjer mer i halsen än nödvändigt ofta får fina poäng på just skolorna. Tyvärr håller inte det med internationella domare så dessa kommer få en chock om de rider på t ex Falsterbo eller Flyinge!


Nu lite sådant som drar ner poängen

- Istadig häst
Såklart ska en häst inte slå mot skänkel eller andra istadigheter. Detta ser man mycket även på MSV klasser, det är inte en ovanlig syn tyvärr.

- Undertempo/övertempo
Om du blir röd i ansiktet av att driva din häst framåt, kommer inte rörelserna få fullt uttryck och heller inte poäng efter det. Om hästen springer genom allt så kommer du få "hastigt" som kommentar i hela programmet.

- Otympligt ekipage
Tyvärr så är helhetsintrycket på ett ekipage så viktigt för allt flyt genom programmet, om en ryttare rider en häst som den inte riktigt kan sitta med i gångarterna på utan studsar upp ifrån så kommer det dra ner poängen. 

- Ostadig form
Om hästen är orolig i formen, dimper ner eller går över handen o.s.v. kan stå er dyrt. Det spelar ingen roll hur fina bakben din häst har i travlängningen om den droppar eller slår med huvudet tyvärr. Det ser också "dåligt" ut om hästen går med orolig kontakt med ryttaren och bettet, som att den är missnöjd. 

Hemma tränar alla hela tiden på dessa saker, och vi tränar benhårt på rörelserna och att göra skolorna perfekta, och kanske glömmer man bort att riktigt plugga programmet. T ex om du gör en öppna väldigt väl men inte visar övergångarna mellan arbetstrav-mellantrav så har du förlorat viktiga poäng. Jag kommer sikta på att ha ett så jämnt program som möjligt den dagen vi ska tävla, oavsett nivå och klass. Rida varje hörn, verkligen visa Molles lydighet när vi inte har gångarterna som hjälper oss med poängen. Man kommer så långt man själv vill! Och vi vill rida MSV en dag. :)

 
 

Packning

Har börjat kolla lite på packning när vi ska åka iväg och träna. Är ju inte bara utrustning som ska med utan även foder och täcken, hinkar mm. Blir att skriva en utförlig lista. Man vet ju heller inte hur vädret kommer att vara... Min förhoppning är att Molle kommer att trivas med att sova borta och inte bli för galen med att stå i box. Kommer självklart skritta med honom men släpper inte ut i okänd hage. Eventuellt ska både Emma och Rebecca på samma tävling den helgen jag är där så då kan jag åka på den och titta också! Så roligt ska det bli!
Underbart!

Wow vilken energi Molle hade idag! Han bara gick som tåget och reagerade på min minsta hjälp, han var supersuperfin! Red bara en kvart och red mina öppnor, var så duktig att hålla handen stilla för när han går sådär så kommer han fram till ett otroligt stöd i bägge tyglar så man behöver bara möta upp honom så kan man variera formen som man vill.

 
Dock kom plogbilen (enorm!) och skulle skrapa gården och vägen där det var ungefär 2cm snö, förstår inte alls vad han hade där att göra. Han skrämde Molle jättemycket för han skulle köra in bredvid ridbanan hade han tänkt men då fick Molle fnatt och jag blev så rädd att han skulle trampa på sig och göra sig illa. Vilken idiot som helst ser nog när en häst rids med kontroll eller när den kastar sig omkring i ren skräck och panik! Usch blev så förbannad, mamma fick lov att gå fram och vifta med armarna så den skulle backa! :( Men det gick bra med oss men jag fick lov att ta in Molle i boxen och skritta av honom efter den hade åkt igen. Otrevligt!

Helgen

Ja i lördags tog vi tag i mitt traditionella repetitionspass som jag i princip alltid rider ett par dagar efter träning, när det vi pratat om är färskt och känslan är där. Jobbade med att kunna vara så stilla som möjligt och bara checka att han var framme för skänkeln och red öppnor där jag först hittade ställningen och lät han gå lugnare, sedan checkade jag att han kunde svara fram även i öppnan och då får iaf jag med mig både yttersidan och mitt inre bakben. (Molles)

Är så viktigt att få ett "skitpass" för att kunna lyfta sina svagheter, nästa gång gör vi något annat bra men då hittar vi en ny svaghet. Så funkar det resten av vår karriär haha, stärka och jobba på, backa några steg för att sedan hoppa fram några till!
Träningen

Igår var det inte så mycket som stämde mellan mig och Molle. Fick ta igenom drivningen genom halvhalter samt att han inte tog min skänkel framåt! Kommer av att jag dutt-ridit nu efter skadan men nu är det slut på det. Så fick rida och checka av att han alltid var framme för skänkeln. Samt så är han mycket bättre på högertygeln, då får jag inte sitta och lossa med vänsterhanden i onödan, vilket jag gör av ren vana tror jag.

Vi backade flera steg för att ta igenom detta men jag tror att vi snart är tillbaka! Nu är fokus på låg form, framme för skänkeln och stilla händer!


Torsdag - Träning

Jippi idag är det träning! Molle fick hoppa småhinder i onsdags och igår fick han bara gå i hagen. I onsdags fick jag i slutet tillbaka känslan av gummiband i honom, har känts som ett kvastskaft ett tag med raka paddlande bakben... Men ikväll blir det annat, nu lär vi ligga i om vi ska åka på tränings läger om 3 veckor!
Film

Här är en liten filmsnutt från förrförra träningen! Känns så långt borta, här var han så fin och träningen efter var han ännu finare! Hade varit så galet roligt att göra tävlingsdebuten i den toppformen vi hade. Nu känns det långt borta, men jag vet att vi snart är där igen. Tänk vilken färskvara ridning är, både för oss och för hästarna.

 

Var snälla nu, annars blir det inge film på denna blogg haha!

Min solstråle

Idag blev det en superhärlig ridtur i solskenet med min egna solstråle Molle. <3 Dessutom har jag listat ut varför jag inte får till det sista i ridningen, så nu ska jag fortsätta imorgon med att börja jobba rätt.  

 

Peppa!

Imorgon ska vi rida ut på åkrarna och bara busa och galoppera och ha roligt! Solen ska vara framme då med så hoppas på sällskap av några varma solstrålar... Det gör så mycket för ens energi och välmående. Jag har som plan att vi ska lyckas åka till Lisselhaga på torsdag och träna dressyr för Emma! Han får åka med boots bak bara och skydd på alla andra ben. Det är 5 minuters resväg så det ska nog gå ypperligt bra. Behöver träningshjälp nu för att få ihop honom till en enda häst och helst ska piloten däruppe vara lite kvick men avslappnad, vi behöver ögon på oss såklart, som man behöver varje vecka!

Gick ner mig något otroligt när Molle blev skadad, jag har inte mer än en häst och min förhoppning är att Molle är hästen som jag får mer tävlingsrutin med, i högre klasser. Att då stå med ev senskada var inga roliga dagar, men nu måste jag släppa det och komma tillbaka i träningstänket igen så att säga. Måste bli mer fokuserad och ta varje pass seriöst, även om han säkert behövde få lulla lite nu i början. Men Molle har alltid varit en sån häst som man behöver väcka, "kicka igång" (jag menar inte sparka honom...) för att få igång maskineriet. Förtydligande: Om man rider runt på växel två utan att göra något så puttrar man på, men lyckas man hitta koppling och gas så får man i flera växlar! Hahaha... Och jag behöver hitta mina halvhalter där han trampar upp och vinklar in bakbenen, inte där han dör av istället. Jiha ut å jobba jobba! Men imorgon kör vi lek och framåtanda, var länge sen vi kunde köra lite flåsträning!

 
 


 
 
 
 
 

Lite nytt...

...Jag har köpt nya stigläder till min dressyrsadel! Lite jobbigt att varva mellan hopp och dressyrssadeln hela tiden. Dessutom har jag ju rosa stigbyglar på hoppsadeln som ni kanske noterat haha! Iaf fick det bli såna "webbers" i ett jättefint läder, alltså enkla som man trär runt stigbygeln och sedan tillbaka i sig själv. Dem var fantastiskt sköna att rida med, kändes knappt att man hade stigläder. Nu väntar jag bara på mina stigbyglar också, hoppas på att dem kommer snart. 

...Har även gjort mig av med täcken som Molle växt ur, 135 är tyvärr litet och hela stjärten tittar fram hihi! Han har 145 på täcken och 2 i storlek 155 men dem måste vara små i storlek tror jag, för så stor är han verkligen inte. Ska börja titta om min syster kan ta av kantbanden och sy ihop täckena nertill (hon är sömmerska). Ska även byta ut alla bensnören mot sådana elastiska som går sönder, för ni må tro att 4 dagar innan han fastnade i täcket hade han fastnat i bensnören, i den där loopen som blir när man har kortat bensnöret så bandet blir dubbelt så att säga. Suck..

...Molles brännskada ser riktigt fin ut! Flagnar och när man lyfter och tittar under så har det redan kommit päls under! Ser så fint ut, är så lycklig och glad över det. När flikarna är borta ska jag smörja in han lite så han är mjuk och fin på den nya huden, vill inte pilla i det nu utan låter han sköta det själv, verkar ha fungerat bra hittills.

...Jag har börjat rida i oskodda ridbyxor. Känner på något vis att jag kommer ner mer i sadeln, att biten med skoning stoppar mig lite. Kanske är det för jag oftast har barnstorlek på byxor och dem är smalare? Men inge kul att ha för stora ridbyxor heller. Ska dock prova helskodda Pikeur och se om jag märker någon skillnad.

...Molle går i halvstor hage för tillfället då jag helst vill undvika fler skador just nu när han läker sin brännskada. Vill undvika infektioner och andra påslag innan det är klart med första så att säga! Därför har han sin överskottsenergi och får olater av det. Främst att han inte vill låta någon annan än jag sätta på honom grimma... Det grundar sig i att han från start varit väldigt rädd om huvudet men nu med överskottsenergin blir det en olat istället. Är svårt att förstå för han är en väldigt snäll häst i grund och botten, men han har visat vid flera tillfällen att han kräver stort förtroende för sin ägare, han är tyvärr lite av en enmanshäst. Jag säger tyvärr för det är ju inte optimalt, men han gör istället allt för mig! Så det medför något bra också.

 

Lördagsridning

I fredags red jag ut med Molle. Hade broddat ur på torsdagen men det var som tur var inga problem då våren gjort stora framsteg här hos oss med barmark. Han var pigg men det är bara kul! Blåste storm också.

Igår var vi i stallet hela dagen, grillade korv i två omgångar och däremellan red jag Molle och Sune. Molle kändes som "vanligt" om man säger, men jag fegar för mycket för jag tror att han ska känna nåt i benet. Men jag måste lära mig att det är bättre att jag rider effektivt 15 minuter än att jag såsar omkring i något halvdant i 35 minuter! Jag liksom rider på halvlång tygel och tänker att han måste jogga igång lugnt först sen slutar det med att jag ridit likadant hela passet. Måste börja ställa krav.

När jag rider Sune gör jag istället precis som jag ska. Jag kortade tygeln och visade honom ramen, där får han vara inom mina hjälper. Jag vet ju att Sune är äldre och orkar, så då kräver jag det också. Det ska jag börja kräva med Molle nu! Nu är det slutduttat. Iaf med Sune, så börjar jag i skritten och rider halter. Han måste alltid svara tillbaka på förhållning och fram för skänkeln, annars går det inte att göra halvhalter på honom. Sen när det känns bra provar jag igångsättning till trav, då trutar han lite så går tillbaka till skritt och halter. Efter en stund funkar travövergången, då är fokus på att han inte får länga ut halsen och gå iväg, utan måste vara kvar i min ram även när jag lättar av. Så då är det mycket halvhalter med sätet, lättar av i handen och så halvhalter igen. Och när vi var överens kunde jag rida med ett mjukt stöd där han lyssnade på ställning och förhållning.

Red trav - halt-övergångar och sedan även skritt-galopp-övergångar. Provade göra några dressyrbyten, han kan ju rätt mycket den där Sune! Så roligt även om de inte är supersamlade eller så. Sedan provade jag bara att rida in på kvartslinjen först i öppna-tänk, sedan sätta honom och rida piruettgalopp på en liten volt. Sune gjorde en helt OK arbetspiruett! Han grymtade och tyckte det var lite jobbigt att sätta sig på baken men han var så duktig. Förvarnat hans matte att han skulle ha träningsvärk idag. Kanske får ge honom en liten arnikamassage ikväll när jag åker ut till stallet. <3

En ledig dag så är det GULD att få rida två hästar! Saknar faktiskt lite förra vintern när vi hade Ferrary och Ami, även om det är mycket med det jag inte saknar också. Men blir så glad när jag får låna fina hästar att rida på, för att utvecklas som ryttare är det så viktigt att jag får rida mycket olika också.

Molle igår, lördag. Sol, 8 grader varmt och red i bara tröja!

Säljer av flera jackor

Alltså jag och ridjackor... Jag tycker i princip att alla färger är häftiga till häst. En snygg, figursydd jacka är min stora akilleshäl, gärna i någon rolig färg då jag trivs i "vanliga" ridbyxor men någon fräck färg upptill. Men nu börjar till och med jag se en gräns. Mina vänner brukar reta mig då det inte spelar någon roll om jag glömmer en jacka här och där, jag har ju nya hemma så jag saknar dem liksom inte. En normal person kanske har (så vitt jag har förstått) 1, 2 jackor per säsong medan jag står med typ 8 softshelljackor, 4 vinterjackor, 5-6 sommarjackor. Alltså man använder inte ens jacka på sommaren?

Så nu har jag bestämt mig för att sälja av dem, billigt. Hellre att jag blir av med dem billigt än att jag ska slänga. Jag hade tänkt att inte skicka något på posten utan bara avhämtning här i stan.

Vill ni att jag lägger upp vissa plagg även här på bloggen?
Även om det bara blir för försäljning här i Dalarna. 
Västar ska jag inte ens börja prata om... Dem är mina älsklingar ett tag till!

Ridpass

Iiihh har ridit ett ridpass på Molle! Han var så pigg igår och busade massvis i hagen när jag kom så tyckte han såg ut att orka med ett arbetspass också. Red bara 20 minuter med framskrittning, kände lite i traven, tog någon fattning sådär. Han var fin, red på ett vanligt tredelat med fast ring, han hade fått små klämmärken av lösa ringarna. Gått tillbaka till bettet jag red in honom på, han funkar så fint oavsett.

Red i en lugn trav, försökte inte jobba med någon aktion eller gång, utan bara avslappnat men framme för skänkeln. Vilket han var, han tryckte på bra av sig självt så jag kunde koncentrera mig på noggranna hörnpasseringar, lösgöra honom i bägge sidor. Red några serpentiner och någon skänkelvikning som kändes kanon. Vill inte rida för länge för risken att han skulle råka slå på sig på brännskadan eller överanstränga sig på något vis efter att bara ha stått still. Jag kanske är mesig men jag tror huden stramar lite åt honom på bakbenet så vill inte att han ska behöva gå och känna efter (om han nu gör det, han kan ju inte direkt tala om det isåfall).

 
 

Gårdagen

 
Igår ville jag tömköra Molle för att se hur han rörde sig och för att känna av hans temperament. Jag tyckte ju att han var så lugn i måndags, men såklart kunde det bero på att han stått inne så länge så han hade taggat ner helt enkelt. Igår var det dock som vanligt, busig och skulle smaka på grimskaftet och kasta med halsen när jag ledde honom från hagen. 

När vi väl tömkörde var det full fräs, fick ptrooa och hooa hela tiden, väldigt kul att se sådan energi! Försökte få till halvhalterna men blev glad att han var så framåt och busig egentligen då det är tecken på välmående. Benet är fint, men nu börjar det hända saker, det kommer nog flagna dem kommande dagarna. Men det är varmt i huden, aktivt och läker fint, ser ut som det kommer ut fräsch hud under. Han är inte öm för fem öre, inte svullen utan nu ska det faktiskt bli spännande att följa läkningen så har man ännu mer erfarenhet till framtiden.

Höjdpunkter i hästväg

Åh vad jag längtar till mycket. När allt går som det ska så glömmer man bort att njuta i stunden, just nu känner jag bara att jag vill att Molles ben blir helt bra. Vi hade precis kommit igång med hoppningen ordentligt, kändes riktigt jäkla bra på träningarna och mina mål såg ut att kunna nås! Men när något sånt här händer blir man fråntagen allt sådant och då känns det istället för jäkligt. Men jag vet att vi kommer tillbaka, man vill bara inte förlora vinterns viktiga träning och styrkeperiod, när man har lagt ner så mycket tid och energi under dem mörka månaderna.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att Molle blir bra inom ett par veckor så vi kan börja blicka framåt! Än så länge får jag börja längta efter årets höjdpunkter som kanske inte omfattar Molle riktigt än. Dessa är:

Nationaldagstävlingarna på Strömsholm
Älskar denna plats och dessa tävlingar. Jag och Molle ser ut att kunna starta till hösten under deras unghästtävlingar, det siktar vi iaf på. 

Falsterbo Horseshow
Har fått semester denna vecka så då drar vi ner med Emma såklart! Vi ska detta år bo i lastbilen så vi kommer spendera tid både på läktare och stranden lite lättare detta år. Årets höjdpunkt! Värme och SOL!

Unghästchampionaten i Flyinge
Förhoppningsvis får jag uppleva detta i år igen! Det är absolut värt lite mindre lön att få ledigt och åka iväg på sånt här. Får mig att orka med och ger mig inspiration, förra året när jag kom tillbaka så tävlade vi veckan därpå med förstaplats på 68% så visst rider man bättre när man sett bra ridning!

SIHS 2014
Kommer bli så jäkla bra när det flyttar till Friends Arena, det tappar förhoppningsvis inte stämningen och atmosfären. Det är ändå tiden i stallarna som är roligast!!


Shopping GHS

Jag jobbade ju hela GHS men hann fynda lite när vi hade lugnt i montern några minuter. Jag köpte bara sådant jag visste att vi inte har i sortimentet, eller till riktigt fyndpris. 


En jacka från Pikeur, till träning och framridning på tävling tänkte jag. 500:-


Mörkgrått schabrak med vit/orange passpoal, Eskadron 200:-


Matchande benlindor 4pack 100:-

 Bruna benlindor HV Polo 4pack 100:-
 
 

En skrittur

Tog en skrittur ute på åkrarna med Molle idag mitt på dagen. Han tyckte det var skönt att komma ut, öronen spikrakt framåt men inte överdrivet pigg, lite spänd och tittig bara men hade räknat med det efter 6 dagar i sjukhage lika stor som en box. Är inte helt säker på hur lång tid det kommer ta för brännskadan att läka, men gissar att det kommer ta lite tid då huden är ett såpass stort organ och antagligen tar det lite "energi" från honom att läka. Han kommer säkert alltid att vara lite "ful" i huden just där, då kantbandet ströp åt så hårt. Men det får man räkna med, jag är glad att det inte finns någon svullnad på senorna! Då gör det inget att det kommer ut vit päls eller att han kommer vara lite knottrig/randig. Så länge han mår bra. 

Så dem närmaste veckorna blir det mycket lugn ridning, och jag trappar upp först när han har blivit lite finare i benet, så blir mycket skritt och ute i skogarna just nu. Kan vara bra med en paus, så får vi sätta igång lagom tills den "riktiga" tävlingssäsongen startar häruppe i norr.

 
Han fick ha sitt nya schabrak, tror han kände sig väldigt vacker haha.

 

Molle bra igen!

Åh Molle är superfin i benet. Är så tacksam för alla som har tagit hand om honom medan jag har jobbat, och dem har även rapporterat att svullnaden gått ner men idag fick jag se det med egna ögon. Han har inte ens någon svullnad kvar, bara huden som är under läkning efter brännskadan som var rejäl. Men det kommer ta tid för huden att återgå till normalt så att säga. Men jag ska rida honom lite i eftermiddag så han får göra av med sin energi, han blev inne på box ett dygn igår då han blir väldigt "dum" när han har så mycket överskottsenergi så han vägrade låta någon ta på honom grimman. Han kopplar nog inte riktigt att han då blir inne istället... Men när matte kommer hem så går det såklart bra att ha grimman på sig igen.. Rolig häst va?

Blev en lång promenad på 35 minuter idag så han fick se något annat. Är inte lätt att vara 5 år och stå i sjukbox, speciellt när han inte ens hade någon senskada, men det kunde vi inte se då så man måste ju ta det säkra före det osäkra och inte låta honom härja som vanligt i stor hage... Han är iaf helt smärtfri, använder benet helt, ren och torr och man kan urskilja senorna precis som vanligt. Så jag tänker avvakta ett par dagar, prova motionera honom och se hur det går med huden. Tror inte det behövs ultraljudas utan vi får hålla koll på brännskadans ärr bara. :)

 

lördag

Godmorgon! Nu är det snart hotellfrukost innan tredje dagen här på mässsn drar igång. Helt ärligt så har man noll koll på om det är dag eller natt för att man är instängd i mässhallen från kl 8 till ca 21:30... Ska visa lite vad jag fyndat sen. :)RSS 2.0