FotonGlada i regnet! :)

Andra dagen på meeting

Natten till söndagen var hemsk. Regnet bara blev värre och värre, hur det nu kan bli värre än konstant spöregn en hel dag? Iaf så åskade och blixtrade det på natten, och började blåsa. Flera var ute långt efter tolv på natten för det ena stallet stod under vatten och dem fick lov att ösa med hinkar för att hästarna inte skulle stå med egen swimmingpool i boxarna. Jag var tacksam att Molles box stod på en "kulle" och var torr hela helgen! Men jag låg ändå med stor ångest i sängen, vinden piskade det kraftiga regnet i sidled och det hördes från stallarna att hästarna var oroliga, taket på boxarna smällde och fladdrade mycket. Det kan såklart inte ha varit särskilt varmt heller, stackars hästarna. Här har vi gått och väntat hela året på att få åka på meetinget sista helgen i juni, så är det novemberväder?! :(

 
Supertack till Malung-Sälens ridklubb som har varit f a n t a s t i s k a arrangörer i detta eländiga väder. Underlaget på ridbanan har varit outstandig, först idag var det lite halt då vattnet för första gången samlats i pölar. Hela lördagen spöregnade det, hela natten spöregnade det och hela söndagen spöregnade det och inte förräns vid 9 på söndag morgon var det först några pölar på banan. Väldigt påkostat och suveränt underlag må jag säga! Vi har dessutom fått fri tillgång på spån då det blev sån flod i stallarna, så vi har kunnat bygga spånvallar. Samt att dem snabbt och smidigt har dragit fram alla parkerade transporter som sjönk ner i leran, verkligen suverän service. Ryttarmiddagen på lördag var också succe, så stor eloge till den klubben som fixade detta, det kunde inte bli bättre i dessa omständigheter.

 
Nu till dagens start! Molle var mer spänd och läste av de andra hästarna lite på dagens uppvärmning, sköt rygg i fattningarna och hoppade till när vi mötte någon. Så jag förstod snabbt att han var både lite trött för dagen och såklart lite spänd, antagligen många faktorer som spelade in: nattens oväder, regnet, mentalt trött och tävling 2 dagar på rad såklart i svårare program. Men vi kom ihop oss mera och till start kändes han ändå framme.

 
Idag red vi LA:4 och travprogrammet var kanon med i princip 7:or rakt igenom! Cirkelbågarna, skänkelvikningarna, längningarna, allt satt. Bakdelsvändningar har vi aldrig ens gjort på träning, så jag vände bara runt framdelen och han blev rak/felställd, 4:or på dem och koff 2... Inte helt avspänd vilket gjorde nerdrag i skritten, sen ville Molle inte galoppera på den blöta banan. Kände det på mig, kanske spelade det in för han skulle bara slängtrava, men fick galopp tillslut och han var springig, typiskt trötthetstecken, och kanske lite spänd för vattnet som han brukar vara på träning också. 7:a på galoppökningen, vår första! Men däremot stor miss på förvända då jag tappade tygeln och fick ett avbrott till trav och sedan tog han fel galopp när jag rättade honom.

Fortsatte med stor miss i ryggningen, där jag hade planerat att rygga, sedan trava 3 steg och fatta galopp men han tog galopp direkt och dessutom fel galopp. Jaja, 57% i vår första LA:4 är jag mer än nöjd med! Fatta att vi hade ridit långt över 60 utan missarna?! Domaren skrev jättefint om Molle, att han hade aktiva bakben och en aktiv trav, hon gillade verkligen travdelen och att vi för dagen gick på fart i galoppen istället för styrka vilket var helt rätt, med ett jämnare program så gör vi godkända procent även här. Hon gav Molle en 7:a på gångarter och kommenterade att han var en elegant häst med tre bra gångarter, och med mer styrka skulle bli riktigt fin!

Det är så kul att rida Molle på tävling! Gårdagens känsla var bättre även om jag idag fick flera lärdomar, att göra 3 missar är otroligt kostsamt, men vi är ju ute och provar vingarna lite! Det ska inte vara perfekt idag, förtusan jag har inte ens ridit bakdelsvändningar på hästen! Vi tränar inte mycket program, mest grundridning och försöker hitta Molles gångarter och takt. Men det är otroligt roligt att se utvecklingen på honom, och tänka att han bara är en femårig hopphäst.. Med åren kommer han stärka sig och shit, tänk när vi lyckas ta samma poäng i galoppdelen som i traven?

 

Molle var glad när han efter 3 timmar i sin hage fick komma in på box och äta hö! Ska bli så mysigt att släppa ut honom imorgon bitti och få pussa på honom och se hur mycket han rullat runt i sitt spån. :)

Första starten

Igår kom vi fram till Malung och dem hade fått så många anmälningar så två stora utestallar mötte oss när vi styrde in på deras fina anläggning. Började med att lasta ur och bara packa ur snabbt för att kunna flytta på bil å transport så vi skulle hinna rida på banan. Jag och Veronica red en 30 min och Molle var väldigt mjuk och framåt, busade i fattningarna men gjorde väldig fina sidvärtes.

Efter lite ridning fick dem upptäcka boxarna och vi byggde tält utanför stallarna. Molle talade tydligt om att höet var slut klockan 4 imorse hehe...Mockade ur åt Molle imorse vid sex sen gick vi promenad i 20 min, han var laddad och busig så vi gick i ridhuset för att skulle slappna av. Sedan har han skött sig bra, och när vi skulle rida fram hade han så härlig energi, mjuk och lättreglerad och ju närmare start desto finare blev han.

Vi gjorde en super prestation och blev belönad med 7.5 på vår svåraste skänkelvikning och 7or på längningarna. Tyvärr tyckte domaren att Molle inte var framme nog, vet inte vad hon grundade det på då detta var första gången han rullade på av sig själv och jag kunde rida halvhalter och rida varenda jäkla hörn, hann med allt så väl! Fick också 7.5 på korrekthet, men jag antar att betygen höjs när styrkan kommer, hon ville se mer balans och styrka. 61.5% fick vi och jag är supernöjd med det, samlar godkända ritter på hög känns det som! Ännu mer nöjd med att han kändes fantastisk inne på banan.


Förberedelse

Idag åker vi mot vårt första meeting, och tävling två dagar i rad. Har tänkt att uppdatera här på bloggen så att ni kan följa med oss och se lite blandat från helgen. Det har varit förberedelser en hel vecka. Jag har tvättat upp schabrak, paddar, lindor och kläder, är inte kul att komma på tävling med smutsiga saker.

Tyvärr är ju vädret inte det roligaste, vi får räkna med 6-14 grader och lite blåst samt regn alla dagar. Då måste man ha med sig så mycket mer saker än om det är fint. Flera täcken av olika värme samt att inget kommer torka om det blir blött, så det måste alltid finnas ett torrt täcke att ta på när man går promenad eller betar hästen lite. Ländtäcke till ridningen så man håller sig varm, överdragskläder medmera.

All utrustning måste man nästan ha dubbelt av, man vet aldrig vad som händer! Ett träns att tävla i, ett annat att kanske leda hästen med. Och nummerlappar, på allt! Planera mat som är enkel att ha med sig utan kök och kylskåp, ja helt enkelt mycket att tänka på.

 
Min boxväska är packad med 3 schabrak, 2 uppsättningar bandage, boots, paddar och smörjmedel samt alla sprayer ska i där också. Har även en täckeshängare med mig som har flera stänger, så det blir någon ordning på allt. Min egna utrustning kommer få bo i lastbilen, eftersom det är där jag kommer byta om. Höet kommer förvaras i transporten och hämtas i omgångar, likaså fodret. 

Idag kommer jag att putsa utrustning samt bada Molle och se till att han är redo för avfärd, så rider vi först när vi kommit fram. Spännande å se om banan ligger under vatten eller om det runnit av bra.
På återseende! :)

Sista trimmet

I förrgår tränade vi för Emma i Vika ridhus. Långbana plus spegel, väldigt härligt! Molle var lite på till en början, fick rida lite övergångar och bara hitta ett lite långsammare tempo i galoppen. Han kändes spänd och lite stängde av mig, så vi började denna träning med traven istället. Och vad fin han var! Från att ha sprungit i symaskinstrav utan takt så travade han stort, taktmässigt och kändes mjuk att sitta på. Haha hur det kan va så?! Från att ena dagen känna att man inte kan trava till att traven är bättre än galoppen. Det utvecklas, hela tiden verkligen.

Han var fin, undan för skänklarna, kändes som jag red hörnpasseringarna halvvägs upp på sargen. Och när jag kan göra det så får jag halvhalterna automatiskt, och kan förbereda nästa moment. Han gjorde superfin mellantrav, ganska fina skänkelvikningar också. Volterna blir bra när jag tänker lite lägre tempo och form. 

Jag blir så lycklig för denna träning kunde jag sitta, rakt upp och ner, inte klämma mig fast med knäna utan verkligen hålla om med vaden mjukt, och han svarade fint för skänkeln. Och då helt plötsligt så stör jag inte hästen, och han blir tryggare. Nu vet jag vilken känsla jag letat efter, och vad jag ska sträva efter framöver! Härlig takt va? :)

Uteritt+hoppning

  

Igår red vi ut med sällskap. Det gör inte jag så ofta pga att jag alltid "tränar" även när jag rider ut och det kan bli svårt att rida med någon när jag vill kunna bestämma väg, tempo och gångart just för stunden och vad som behövs just i det ögonblicket. Plus att Molle brukar lägga så mycket fokus på vad den andra hästen gör och då blir han att stänga av mig samt att han blir lite tittig. Vet inte om det är för att busa igång den andra hästen eller om det är för att han glömmer bort att lita på mig, eller hur jag ska förklara. Sen vet jag att jag är väldigt pedant, men det stör mig något enormt om han inte tar skänkeln direkt eller om han lägger för mycket koncentration på var den andra hästen är. Efter lite galoppjobb och efter att ha mött tusen motorcrosser i skogen (ungefär :P) så slappnade han av och blev fin! 

Vi red tillbaka till banan där det hade ställts upp hinder, så låg jag och rullade på en evighetsbana och Molle var så avslappnad över hindren, landade i rätt galopp och jag kunde ha honom ställd på alla svängar utan att han försökte tränga på innerskänkeln. Wow, han hade hopp-vilat sig i form kan man säga. Jag tycker att hoppningen kompletterar dressyren och vice-versa, för det finns så mycket dressyrhästar som skulle behöva komma loss i bogarna, och är man inte ett ryttarproffs kan bommarna vara till hjälp. 

Ikväll är det träning på långbana och imorgon ska vi mysa i skogen och ta det lite lugnt, som uppladdning. På fredag rider vi på tävlingsbanan på kvällen! Längtar, ska bli så roligt i helgen. Efter denna tävling så kommer Molle ha sommarlov! 
 

Jippi :)Yes! Där kom det. Ett pass där Molle var i princip fin från att jag tog tygeln till att vi avslutat. Det var bara att hoppa upp och rida, som på en vuxen häst. Härligt! Emmaträning som vanligt på måndagskvällen och jag ville checka av några bitar inför helgen. Eftersom vi har kort bana ville jag inte rida så mycket travlinjer och längningar, utan känna på krumelurerna istället. Efter min uppvärmning började vi direkt med galopp och förvända linjen som den är i A:4. Superfin i den förvända, varv efter varv. Red mellangalopp på långsida, arbetsgalopp genom kortsidan, 10m volt och sedan rakt över banan och i förvänd. Ja det kändes bra helt enkelt.

Sedan red vi lite halt-ryggning-galopp där han gärna väljer höger galopp för jag red iväg honom på fel bakben så att säga. Ska öva in känslan men innan det så väljer jag att rida fram något steg i trav och därefter rida vänster galopp. Vidare på cirkelbågarna i trav och ja, det mesta kändes bra idag! Han var inge springig i traven, vi satte inget tryck men han hade en större lite lugnare trav. Kul med framsteg, om än små.

Skritt och bakdelsvändningar. Svårt! Nyttigt, vi red lite slutor på volt och gjorde volten mindre och mindre. Blir att träna på det där ute i skogen, brukar fungera bäst där.

Ja det var vårt första vuxna pass, av många fler framöver såklart haha. På onsdag trimmar vi igen, sista gången innan helgens tävlingar. Må dagarna gå fort förbi! :)

Vårt första meeting!

Idag har vi varit i Falun och hejjat på alla som startade i Dalahoppets första klasser, 90cm, 100cm och 110cm. Mycket blandad kompott såklart, men det var en väldigt mysig dag med min underbara mamma och Martina, en go vän.

Nu sitter jag hemma och planerar veckan samt packlista, till helgen ska vi på vårt första meeting! Jippi! Det låter kanske lite stort men vi ska ut och träna inför framtiden hehe. Eftersom det blir så många "första gången" under helgen så har jag absolut inga förhoppningar på några superritter såklart utan vi ska känna oss för på lång bana och prova lite svårare moment mot det vi har tävlat hittills. Vi ska rida 2 jätteroliga program, ser fram emot att få prova dessa på tävling. Eftersom min häst inte är tillsalu så gör det inte så mycket om vi kommer runt med ~50-60% om det ger oss en erfarenhet till framtiden, då väger erfarenheten tyngre än ett resultat i TDB. Är så glad över min inställning till tävling då den gör att jag verkligen kan fokusera på att ha ROLIGT och koncentrera mig bara på OSS som ekipage. Jag bryr mig inte vad andra får för procent, det är ju bara min egna prestation jag kan påverka ändå.

 
Har tänkt mycket på hur man måste vara för att bli duktig inom den här sporten. Det räcker liksom inte med att man är bra på en eller två saker, utan det är så otroligt många egenskaper man ska bära! 
För det första ska man känna en passion och glädje för det man gör, man måste vara otroligt fokuserad och kunna stänga av omvärlden för att prestera som bäst. Tålamod i massor, man måste vara konsistent, alltså träna väldigt regelbundet, man kan inte ta en paus som att ställa cykeln i cykelstället. Man måste vara målmedveten, och inte ge upp när man stöter på motstånd, för de kommer på rad ibland! Man måste vara prestigelös, och ödmjuk inför både hästen och sina motståndare/team/sporten. Man måste offra mycket, satsa otroligt mycket. Vara beredd på förlust, kunna TA förluster, kunna resa sig igen och ändå känna att man inte är fullärd trots att man är överst på pallen. Herregud, tänk vad vi är fräsiga hästfolk! Vi är ofta duktiga på många saker. Men man kan alltid bli bättre på att glädjas åt andra, tänk på att dem går samma väg som du, kämpar varje dag och offrar lika mycket som du. :)

 
 

Hopptävla?

Jag har till 95% bestämt mig för att ställa in hopptävlingen på söndag. Dels hann jag inte träna i veckan, och det känns inte sjyst att åka på en stor tävlingsplats med stora fräsiga hinder även om det var av samma anledning jag ville åka. Men som sagt, otränad känns det inte sjyst. För det andra har han gått mer och vi har haft det jobbigt med lösgjordheten, och Molle är en häst som måste vara lösgjord för att hoppa som bäst. Så jag tänker att det är viktigare att åka och träna hoppning för Anna än att tävla, det kommer alltid fler tävlingar.

Han hoppar alltid och skulle säkert gå in och göra samma jobb där som alltid, men jag vill ha en bättre känsla än förra gången. Och att gå in otränad skulle bara ge oss en erfarenhet i form av tävlingsplatsens storhet och hindertyper, inte så mycket till ridkänslan. Samt att jag inte vill hoppträna imorgon och sen tävla dagen efter, han är inte hoppad 2 dagar på rad förut så kan bli tokigt om han blir trött eller får träningsvärk.

Lite dålig planering, men så går det när man inte har hästen genomriden och lösgjord, då får det komma i första hand. 

 

Torsdagsträning

Pratat i telefon med bästa vän och även med bästa tränaren Emma för att kunna bryta ihop och komma tillbaka. Har ju sagt i en veckas tid att han inte är lika undan varken framåt eller villig att forma sig runt skänkeln, och ikväll på träningen så såg Emma direkt vad som fattades! Fick rida loss honom så att han gick fram, rundade sig och blev lösgjord. Åh, så "enkelt". Nu glömmer vi gårdagen och njuter! Fan va han gick idag!

Fick börja med galopp-trav-övergångar på volt, se till att han rundar sig för innerskänkeln och blir lösgjord. Får inte bli stum i övergången utan ska svara undan i traven direkt också, gav effekt! I traven fick jag rida fram mellantrav i låg form, sedan höja formen något och ta tillbaka och bara.. wow.. känslan var såå underbar. Nu känner jag att det är värt att kämpa på när allt är skit! 

 

Arg på mig själv

Jag är arg och besviken på mig själv. Har som ni vet haft det jobbigt med Molles trav senaste tiden, jobbar för att den ska bli mindre springig och mer vilande. Och när vi jobbar med traven så blir ju Molle ställd inför något nytt, för vi har inte jobbat så förut, att jag vill få in fler halvhalter än jag brukar, inte släppa iväg för mycket. Och så blir jag arg & besviken när han inte förstår! :( Ena dagen kan han vara jättefin, och jag VET att inte kan trava så varje dag för det är nya muskler och tekniker som han absolut inte kan och är stark i ännu, ÄNDÅ blir jag besviken för att han inte kan dagen efter.

 
Känner mig som världens sämsta ägare och ryttare, som tror att man kan lära en häst något över natten. JAG VET ATT DET TAR TID ATT SÄTTA STYRKA! Och energin kommer med styrkan! Ändå tror jag att Molle ska orka trava fint över en natt. *bannor på mig*

Jag tror det blir så när han har så lätt för det mesta. Han har så lätt när man gör nya saker, att man tror att han är stark. Men han gör det på lite vilja, men det glömmer man bort när han är så duktig. Nu blir fokus att han förlåter matte som ställer såna krav på honom, hitta tillbaka till den traven vi hade i Bjursås för en månad sen, och vara glad att man får en ny chans av sin snälla, underbara häst. Fy det är alltid saker man gör fel som hästägare och ryttare.. man undrar om man ens ska hålla på med det här. :(

Blandat från gårdagen


Det finaste jag har. <3

Man kan vara fin fast man spänner till och kikar på läktaren.. <3
 

Molle vann 2 rosetter och plaketter, i första klassen fick han vita bandage, alltid bra att ha! Speciellt vi som inte har några hehe, samt en väldigt fin ekologisk anteckningsbok/dagbok. I andra klassen fick vi ett fint fodral för solglasögon samt en glittrande neccessär med produkter från Clarins till ett värde av 400:-. Kul med lite blandade priser, alla placerade fick verkligen fina grejer.


Till andra klassen började han böja på dem där bakbenen! :)
 

Tävling 15/6 Borlänge RK

Idag var det dags för dressyrtävling, och premiär för att rida 2 klasser på samma dag. Dagens första klass var en LB:1 som jag inte är så nöjd med prestationsmässigt, men vi fick ett fint resultat och blev fjärdeplacerade på 64,**%. Som ni vet har jag inte kunnat rida traven denna veckan, och inte heller idag på framridningen var han undan skänkeln som han brukar vara. Det innebär att jag inte får ut honom i varken hörnen eller serpentinbågarna, och speciellt blir det svårt att stämma av med halvhalter när han inte svarar ärligt.

Så det blev enligt mig en slafsig ritt, där jag fick styra runt mest utan att kunna sätta någon kvalite i något alls. Galoppen var dock fin, som den har varit hela veckan. Så där fick vi fina poäng, och alltid kul med placering! Duktiga Molle.

 
Framridning vid sjön!

Vi hade hyrt box så Molle fick gå in i skuggan och vila en timme innan nästa start, en LA:1. När jag tog ut och värmde upp kändes han mycket bättre redan från start, och YES, även i traven! Känslan inför start och även inne på banan var kanon! Han svarade undan för skänkeln, böjde sig runt min innerskänkel och då kan vi rida hörnen, vilket gör att vi kan rida längningarna, volterna och allt. Fick sjuor på bägge längningarna, och då var dem inte ens hälften så fina som dem kan vara. Galoppdelen var även här väldigt fin!

Med en superkänsla fick vi gå ut och när jag fick procenten så stämde inte alls känslan överens med resultatet.. 64%? Det är en jättebra procent verkligen men jag trodde vi låg högre för dagen. Men sen visade det sig att dem sex ekipagen på placering trängdes på 64-65% och då förstod jag vilken nivå domaren hade på sin bedömning. Dem övriga placerade var verkligen jättefina hästar! Ibland blir man tokig på bedömningssporter, men får man något att relatera till kan man ändå få förståelse för det mesta. Så två riktigt bra resultat och en väldigt fin prestation i LA:1:an, och en kanonduktig häst som gör ett fantastisk jobb så man som ryttare bara kan le och klappa. Duktiga duktiga Molle!
 
 
 

Ett steg bak, två fram!

Molle har fått vila lite efter sitt fantastiska pass i måndags, och som alltid efter två dagars vila är det lite lång startsträcka om man säger så.. Igår kunde jag bara galoppera, för jag kunde verkligen inte rida eller styra i traven. Kändes som jag inte ens visste hur man red, hur kan det vara så egentligen? Haha. Koncentrerade mig på galoppen, då han har lättare för den gångarten, och red övergångar skritt-galopp. Det gick bra, han är så duktig och lättlärd. Orkar inte skriva så ingående då jag fokuserar bort våra dåliga pass rätt snabbt, så minns inte så mycket av det.

Idag var han lite mer genomriden. Jag red ute på en av våra favvoställen (äng) och han kändes relativt eftergiven i bägge sidor. Galoppen var såå fin idag, riktigt gummiband i honom vad jag än bad om. Traven har fått ett flyt, det känns som vi har landat i en takt, en arbetstrav. Förstår ni vad jag menar? Det är inte av/på utan känns lite stadigt. Äntligen! Att rida tempoväxlingar med fler nyanser ger effekt. Och denna gång är det inte en takt han "fastnar i", utan svarar framåt och tillbaka hela tiden. 

 
Och justde, barbacka! ;)

Gå på tygeln?

Tänkte ge mig på ett lite svårt begrepp, iaf att förklara. Men iaf, av någon anledning får jag många gånger frågan på min instagram hur man gör för att få hästen att gå på tygeln. Det är ett lite roligt uttryck, att hästen ska gå på tygeln men det är så vi säger och det finns många vägar dit, och många olika stadier av det. Orsaken att vi ska rida hästen på tygeln, eller i form, beror helt enkelt på att hästen lägger så mycket vikt på framdelen att den skulle gå sönder tidigare i kroppen om vi red den så. Om vi lär hästen att lägga vikt på bakdelen, så kommer den att orka bära ryttare och håller längre för det den är tänkt till. 


Molle lägger mycket vikt på bakdelen och bakbenen kommer in under kroppen, till följd av det blir han lättare i fronten.

Vissa tycker att sin häst går på tygeln när den böjer på nacken, att det sitter i hur hästen har sitt huvud och hals. Det man inte vet då är att det är bara följden av ett arbete, som börjar i andra änden. Ni har hört det förut och lär höra det igen, innan man kan rida hästen på tygeln måste man aktivera bakkärran. Det handlar inte om att sparka på och ta i tygeln samtidigt, utan man kan se det som en våg. Man ber med sitt säte och skänkel om mera tryck framåt, som man med en mjuk men stabil hand fångar upp genom små halvhalter. När man får vågskålen i balans uppnår man den där stunden när hästen fört över mer vikt på sin bakdel, och på så vis bär upp oss som ryttare med höjd rygg. Coolt? Javisst!

Molle följer med handen framåt neråt.

Som jag skrev tidigare så är det ett svårt begrepp, då man måste rida på så mycket känsla. Och hur förklarar man för någon precis hur mycket man ska driva på? Eller precis hur mycket man ska känna i handen? Man pratar om det här stödet, vissa tycker att man inte ska ha något alls i handen och vissa rider runt med hela hästens tyngd i tygeln. Enligt mig, så ska man ha stöd, eller kontakt med hästens mun hela tiden. Att hästen blir tom och glappar i kontakten är inte något bra.

Ska försöka förklara hur jag ser på saken:
(kommer inte gå in på "rida med ytterhjälper" eller sånt utan bara lite basics!


* A och O är att hästen förstår/accepterar dina hjälper. Att den går fram när du lägger till skänkel, att den tar förhållning när du kramar i tygeln. Att renodla sina hjälper betyder att man övar på att inte fråga om 2 saker samtidigt, alltså inte ta i tygeln och skänkla samtidigt, utan att försöka ge hjälperna i en följd för att uppnå det du ville.

* Om du inte ger hästen något stöd i tygeln utan håller tygen lös/lång och driver på, så fångar du inte upp något utan hästen bara ökar farten, blir lång i kroppen och sen när du ska ta i tygeln för att be den bromsa så accepterar den inte din hand och tar upp huvudet eller känns stum för den har inte behövt ha kontakt med dig tidigare. Försök att få dina hjälper att samarbeta! 

* Försök erbjud hästen ett stöd i handen genom att korta tygeln och driva den framåt, en stilla hand lockar mer att ta kontakt med än en lös tygel. När hästen kommer fram till stödet kan du ge den mer tygel så den kan söka sig framåt, men också då måste man driva så hästen följer med framåt med bettet. 

* Om du upplever att hästen hänger i tygeln måste du förstå att det är du som orsakar detta, genom att du inte lättar av. Om du driver fram till en hand som är hård och stark, så kommer du få samma tillbaka. Att ha kontakt innebär inte att du sliter i handen och håller hårt, utan att du fungerar som ett gummiband, som måste mjukna när hästen gör rätt för att hästen ska bära sig själv.

* Att hästen bär sig själv får inte jämföras med att rida på lång tygel i tron att man "är snäll" mot hästen eller för att man hört att man "inte ska ha något alls i tygeln". Genom dessa halvhalter i handen tillsammans med  bakbenen som kommer inunder hästen så får du hästen att välva ryggen och komma ihop, den behöver hjälp av dina halvhalter att lägga all vikt på sin bakdel, och då kan den bära sig själv.

Här bär Molle sig med vikt på bakdelen och i en låg, rund form. Det får inte förväxlas med att det viktigaste är huvudets placering, om du "lägger ner" hästens huvud utan att den har bakbenen med sig/halvhalter så går den på bogarna/hänger på framdelen.

Nu kanske det blev lite flummigt. Jag skulle vilja utveckla ännu mer och prata om allt som jag skriver om här i mina "dagens pass-inlägg" om raka bakben eller hur jag tänker med unghästar bland annat, men jag får ta det en annan gång. 

Nytt


Jag köpte en fin boxväska när vi var på Strömsholm. Marinblå med guldgul passpoal, jag har ett sommartäcke till Molle i samma färger som just köptes som tävlingstäcke. Så om vi kommer iväg på meeting har vi ett fint matchande set, som är enkelt att komplettera. Jag har ju det mesta i marinblått eller brunt, vilket också är en färg som passar super till guld.

Det får plats lite benlindor, schabrak och borstar, pälsglans och sådant. Dressyrträning

Min häst.. vad jag är glad i honom. Han tycker det mesta är roligt, tycker om att jobba och ibland som idag tycker han till-och-med om att gosa och kramas, då blir matte extra glad. Men idag har jag fått känna mer av det jag började nosa på i lördags...

Jag gick igenom vad jag tänkte och ville göra med ridpasset idag och fick med Emmas hjälp till det väldigt bra, nu ska vi emellanåt leta efter den här traven som vi fick några steg idag. Den känslan vi letar efter är att Molle måste ta halvhalten och lika snabbt skänkeln igen för att trycka in bakbenen under sig ordentligt, böja på dem och bära sig lite till för att kunna få en fin samlad trav så småningom. Man letar efter lite passage-känsla, även om det såklart är långt ifrån en passage. Men ni kanske förstår då vad jag menar? Är ju egentligen bara grundridning, förädling av hans trav.

 
Jag är däremot så dålig att känna av om det går för fort, för jag rider ganska snabbt som ryttare haha, gasen i botten. Så vi tränade först på att han verkligen skulle börja böja in dem där bakbenen under sig, och när han gjorde det jag bett om så satt jag stilla och åkte med, sedan igen. När han hittat traven (det finns ju lite mekanik att lära sig) så gjorde jag övergångar till arbetstrav, sedan tillbaka till samlad och sen fram i arbetstrav. Sedan till mellantrav, där släpper jag iväg honom lite och då blir det springigt, men när jag vågade fortsätta samla i mellantraven, då hade jag knäna upp i öronen! Wow!

Detta jobb ger inget resultat för dagen som jag sagt förut, utan är bara en styrketräning så att man hela tiden utvecklar gångarten på honom. Det är inte heller något jag kommer öva på utan Emma, bara med hennes övervakande. Men så kul att få börja jobba såhär, några steg travade han verkligen super.. Jag hoppas verkligen att han kommer visa sina framsteg så småningom.


Förövrigt på träningen så är galoppen riktigt fin för tillfället, den förvända känns lättare och starkare för varje pass. Nu ska vi öva lite olika grejer fram tills nästa tävling, ena dagen kommer jag koncentrera mig på skänkelvikning och den andra dagen rider jag lite förvänd bland annat. Men han kommer få 2 dagar i skogen nu, man ska inte nöta om det är bra och jag har ju lite ridbanefobi.Inspirerad

Jag och min mamma var i Strömsholm på tävlingar hela dagen i fredags. Vi var mest belägrade vid framridningen till dressyren och där kunde man snappa upp ett och annat från dem duktiga ryttarna. Bara genom att se bra ridning och ställa in mig på att jag skulle rida som dem gjorde så åkte vi hem och gjorde ett riktigt jäkla bra pass på lördagen, ett sånt där pass där man bara känner vad som finns i hästen till framtiden. Jag hade fokus på att rida genom halvhalterna för att verkligen sätta gångart i honom då jag de senaste passen endast ridit låg form och inte satt något som helst tryck. Men oj vad han svarade bra, och vad jag red bra! 


Travar fram.


Ledande tygeltag i galoppen.


Använder hörnen ordentligt för att få igenom drivningen genom halvhalterna.


Kanske lägger ut någon filmsnutt senare, han var så fin! Tänk vad viktigt det är att se bra ridning, vad man kan hämta från och härma. Vi kämpar på!
 

En till häst

Jag är och har varit ett tag, sugen på att ha en till häst. Denna gång en dressyrhäst, som antingen ska ridas in och utbildas eller en äldre som man kan "göra om" och utveckla och tävla med. Ev för senare försäljning. Jag har lekt med tanken att någon skulle vilja ha ut sin häst eller uppfödning på träning och tävling, så man kan ha en häst och göra jobbet gratis mot att ägaren står för mat och försäkring. Men det är ju önsketänkande.

Jag kommer kolla över min ekonomi mot hösten och se hur snålt jag lär leva för att ha råd med två hästar. Annars skulle jag gärna börja rida fler hästar för jag behöver timmar i sadeln, fler hästar att träna på...
Lillhästen

2013


2014


2013 


2014
 
2013


2014
 
2013
 
2014


2014
 
 
 
 

Hoppträning

Hopptränade igår, ridpasset dagen före gav utdelning, Molle var så avslappnad och fin i ridningen. Värmde upp med att rida lite slingor med runda, korta svängar på småhinder. Fokus på att vara följsam och komma lite närmare hindren och landa i rätt galopp, jobba med bägge sidor på hästen. Detta jobb gjorde att Molles språng när hindren höjdes var av högre kvalitet senare under passet. 

Vi red några linjer innan vi hoppade en bana med tio hinder, 12 språng. Molle började med att lattja lite och hoppade ettan som utav h**vete och jag trodde vi hade hinderstödet under magen för han hade dragit sig lite till höger. Blev alldeles förskräckt för han klämde i med ett otroligt fint språng, han hade hoppat på 140cm strecket enligt dem stod bredvid haha. Oturligt nog hade mamma råkat komma åt filminspelningsknappen fel, så hon har filmat gräsmattan mellan mina rundor och råkat stänga av när jag hoppar. :P Hade varit så kul att se hans fina språng. Började om och hela rundan bjöd han på riktigt fina språng, förstår inte varför han tycker han måste ta i så väldigt men det var många fina kvalitetsprång som sagt, mycket rygg och bakben. 

Jag hade en plan idag att jag skulle rida honom lite mer i ramen idag, och resultat jag fick av det blev väldigt fina språng då jag kunde "spänna bågen" litegrann. Men man måste börja försiktigt, unghästar måste fortfarande få tycka det är superkul och enkelt. Men kraven måste höjas lite åtminstone. Kommer jobba på med småhinder och följsamhet, där orkar han hålla ihop sig så man kan träna följsamheten i den lite mindre galoppen till att börja med.


Avspändhet

Igår hade jag planerat att trava cavalettis, men Molle var spänd så fokus blev på avspändhet istället för han jobbar totalt fel över bommar om han är spänd. Han tycker det är så äckligt med bommar på marken, jag förstår inte. Han kan trava hur fint som helst över dem sen om han råkar slå i en bom så tycker han det blir väldigt otäckt och ska helst ta alla i ett långt hopp nästa gång. Bra att han är försiktig, men detta lär vi träna mer på.

(Sen kanske jag överdriver för Molle är väldigt fin och lydig fastän han är "spänd" men det är just den här lilla lilla skillnaden på om han eftergiven i bägge sidor direkt eller om han är lite "svagare" för dagen m.m. Men jag kan ju bara relatera till hur jag vill att det ska kännas när JAG rider, han springer inte med huvudet i luften eller så utan bara dem här små detaljerna som inte känns 100% rätt. Man kan säga att det känns som man är påväg över en styrke-tröskel igen.)

 
Så jag fick lägga om planen. Gick ner till grunderna, för att han skulle slappna av. Skritt, halt, skritt, halt, skritt. Tränade på att han ska svara fram för skänkeln när den kommer, inte en ½ sekund efteråt. Sedan trav, skritt, halt, skritt trav o.s.v. Försökte hela tiden tänka på mig själv, att inte skänkla och ta i tygeln samtidigt utan verkligen visa honom vad jag menade. I slutet joggade han på fint i traven, jag koncentrerade mig på den idag då han spände i galoppen. Och då blir han att spänna sig för skänkeln istället för att ta den rätt, som jag berättat tidigare. 

Tog ner tempot också, travade lite långsamt och gungigt, bara för att han skulle riktigt slappna av, sen därifrån red jag framåt lite, och sedan tillbaka. Inget tryck, inga "gångarter", bara ta mina hjälper när jag gav dem. I slutet red jag några öppnor och dem har blivit bättre, nu när jag har kontroll på yttersidan. Ett sånt här pass känns inget roligt, men man måste ha dem! Men man känner sig ganska kass när det känns som om man inte ens kan grunderna. Men jag börjar se ett sammanhang vilka dagar Molle är spänd.. Och har några ideer. Tills dess kan vi bara försöka komma loss såhär dem få dagarna det inträffar. 
 
 
 
Man får påminna sig om dessa pass så man inte gräver ner sig för att man hade ett dåligt! Jag är ju duktig på att fokusera om och det är bara att tacka för en ny chans nästa dag!
 
 

Uteritt

Molle fick vila efter tävlingen. Det är inte en sån stor fysisk prestation att tävla i lätta klasser men det kan ta på dem mentalt. Molle vilar 2-3 dagar i veckan, man får läsa av lite hur han känns så man vet om han behöver vila mer eller mindre. Igår red jag ut honom i skogarna innan jobbet, och jobbade för att få honom mer bärig och väntandes, han låg på lite, fick raka bakben och blir då lite hängig i handen. Så jag red övergångar och tempoväxlingar, i skritten fick han vänta i varje steg utan att vara motig i tygeln eller lägga av, och när han väntade in mig så kunde jag gunga fram honom utan att han kändes dragig.

Fick en härlig känsla i galoppen efter det då han kom in under sig och kändes mjuk och fin i kontakten, så då gav jag mig och tar vid ikväll igen. Tror en till uteritt blir bra åt oss! :)

Molle i 90klassen.

På onsdag väntar hoppträning!

RSS 2.0