Träning

Igår tränade vi dressyr för första gången på över en månad! Så roligt att äntligen vara igång igen. Det blev ett bra pass, efter uppvärmningen jobbade vi med galoppen, först lite tempoväxlingar och övergångar. I traven fick jag rida fram och sedan samla upp med massor av halvhalter, han var så avslappnad så jag fick ta upp honom i formen och hjälpa bakbenen in under kroppen. Nu är det dags att börja rida ihop honom lite till, och även dags för mig att lära mig att inte rida så jäkla fort haha! :) Börja få igenom fler halvhalter så jag får lite mer lugn i ridningen. Känns spännande att vi klättrat över denna tröskel!
 
  

Snack!

Igår skulle vi ha varit på hopptävling, men när jag kommer ut till stallet så är Molles ena framben svullet på utsidan från knä till kota. Inget sår, ingen hälta, men varm och som sagt svullen rejält! Känner och klämmer, tycker mig känna att senorna ändå är "torra". Hittar en värme som är koncentrerad precis som om han slagit i och ett överben skulle börja bildas. Bara att släppa ut i hagen med lite kylgel på och ringa och stryka sig... Chansar inte med något sånt. Det blev lite antiklimax som ni kan förstå så jag och mamma åkte till en badstrand för att tänka på annat och gud vilken underbar morgon det blev! Helt ensamma på en liten sandstrand mitt i skogen vid en sagolik sjö, vattnet var redan supervarmt så vi låg i det grunda vattnet och solade istället för på handdukarna...
 
Var ut på eftermiddagen och kollade Molle, då hade svullnaden gått ner massor så tog in honom en stund, hade på mer kyllera och sedan släppte jag honom i gräshagen och till kvällen hade hela svullnaden försvunnit. Han stimmar väldigt mycket i boxen pga överskottsenergi om han går in utan att ha blivit riden innan och det verkar som han slagit på sig och tack vare värmen blev svullnaden lite extra stor. Tack och lov säger jag! Men han fick gå ute under natten bara för att jag inte kunde rida.

Idag red jag ut och han var så pigg och läcker! Han har gummi i hela kroppen, man får smakprov på det då och då, känns som man kan reglera allt som man vill helt enkelt. Lindade frambenen inför natten då han står och skrapar i en murbruksvägg dem nätter han stimmar, och jag tänker nog börja göra det dem dagar han vilar. Jag gillar inte att linimenta eller nattlinda unga hästar, det känns som om man börjar med något sånt måste man fortsätta, eller som att man tar bort hästens egna läkande/blodcirkulation. Men det är i detta fall helt enkelt för att han inte ska stå med blodiga kotor för han skrapar en tegelvägg, eller som igår, att han slår sig och gör sig illa för att han är pigg. Vi får se, först ska vi se om lindorna är kvar till imorgon bitti haha.


Första dressyrträningen efter sommarlovet imorgon! Jippie!

Dressyrträning Angola

På måndagsträningen red jag alltså inte Molle som jag brukar utan jag red Angola, hästen jag är hästvakt åt denna veckan! Innan detta hade jag känt på henne på banan fredagen innan och ridit ut en vända. Jag red fram själv, och tyckte inte att hon förstod riktigt när jag ville att hon skulle ta i, hon lyssnade bra på skänkeln men bara iväg framåt, jag ville att hon skulle ta min hjälp som så att hon böjde benen och tryckte in dem under sig, inte bara rakbent framåt. (svårt att förklara)

 
Då får jag verkligen försöka vara kvick, jag måste driva henne framåt men innan hon bär iväg så måste jag hinna ta en halvhalt så hon sätter sig lite på rumpan, och sen måste jag lika snabbt be henne framåt igen så hon inte bromsar upp sig utan kan länga/lyfta på benen! Det ska ske på ett ögonblick, inte på en hel kortsida. Det är extremt viktigt att man inte fastnar i handen, för då får du bara en häst som hänger sig på tygeln! Det är inte att "gå på tygeln". 

 
I galoppen jobbade vi med tempoväxlingar, där hon verkligen rundade sig för innerskänkeln, då måste man lossa henne genom att jobba med benen, när jag vill ställa inåt måste innerskänkeln jobba, och checkar av att hon alltid går att böja om utåt så då jobbar ytterskänkeln som hon måste runda sig runt, hästen måste alltid svara undan oavsett om du är i höger/vänster varv eller på ett böjt spår, det är en grundsten att hästen alltid är undan i sidorna. (när den är utbildad)

 
När vi sedan red traven så började hon kännas kalas! Efter att ha ridit grunder en hel lektion avslutade jag med att rida skänkelvikning en åt varje håll sedan en mellantrav mellan dem, och det blev ganska bra kvalite på allting tack vare bra förberedande jobb. Kände mig väldigt nöjd att få henne så rörlig, lösgjord och uppe/framme. Angola är (det syns kanske inte på bilderna) överbyggd och har svårt att komma till uppförsbacke, men det kommer hon alltid att få jobba med. Tur är väl det, träna är det bästa som finns!

 
 
Som sagt, filmen är på det sista vi gjorde så jag var väldigt trött i mage och rygg, så skumpade lite väl mycket kan jag tycka. Men är helt kär i hästen, hon har så mycket mer växlar att plocka fram, hon kommer F L Y G A i passage och piaff om några år!