Träning

Igår tränade vi dressyr för första gången på över en månad! Så roligt att äntligen vara igång igen. Det blev ett bra pass, efter uppvärmningen jobbade vi med galoppen, först lite tempoväxlingar och övergångar. I traven fick jag rida fram och sedan samla upp med massor av halvhalter, han var så avslappnad så jag fick ta upp honom i formen och hjälpa bakbenen in under kroppen. Nu är det dags att börja rida ihop honom lite till, och även dags för mig att lära mig att inte rida så jäkla fort haha! :) Börja få igenom fler halvhalter så jag får lite mer lugn i ridningen. Känns spännande att vi klättrat över denna tröskel!
 
  

Snack!

Igår skulle vi ha varit på hopptävling, men när jag kommer ut till stallet så är Molles ena framben svullet på utsidan från knä till kota. Inget sår, ingen hälta, men varm och som sagt svullen rejält! Känner och klämmer, tycker mig känna att senorna ändå är "torra". Hittar en värme som är koncentrerad precis som om han slagit i och ett överben skulle börja bildas. Bara att släppa ut i hagen med lite kylgel på och ringa och stryka sig... Chansar inte med något sånt. Det blev lite antiklimax som ni kan förstå så jag och mamma åkte till en badstrand för att tänka på annat och gud vilken underbar morgon det blev! Helt ensamma på en liten sandstrand mitt i skogen vid en sagolik sjö, vattnet var redan supervarmt så vi låg i det grunda vattnet och solade istället för på handdukarna...
 
Var ut på eftermiddagen och kollade Molle, då hade svullnaden gått ner massor så tog in honom en stund, hade på mer kyllera och sedan släppte jag honom i gräshagen och till kvällen hade hela svullnaden försvunnit. Han stimmar väldigt mycket i boxen pga överskottsenergi om han går in utan att ha blivit riden innan och det verkar som han slagit på sig och tack vare värmen blev svullnaden lite extra stor. Tack och lov säger jag! Men han fick gå ute under natten bara för att jag inte kunde rida.

Idag red jag ut och han var så pigg och läcker! Han har gummi i hela kroppen, man får smakprov på det då och då, känns som man kan reglera allt som man vill helt enkelt. Lindade frambenen inför natten då han står och skrapar i en murbruksvägg dem nätter han stimmar, och jag tänker nog börja göra det dem dagar han vilar. Jag gillar inte att linimenta eller nattlinda unga hästar, det känns som om man börjar med något sånt måste man fortsätta, eller som att man tar bort hästens egna läkande/blodcirkulation. Men det är i detta fall helt enkelt för att han inte ska stå med blodiga kotor för han skrapar en tegelvägg, eller som igår, att han slår sig och gör sig illa för att han är pigg. Vi får se, först ska vi se om lindorna är kvar till imorgon bitti haha.


Första dressyrträningen efter sommarlovet imorgon! Jippie!

Dressyrträning Angola

På måndagsträningen red jag alltså inte Molle som jag brukar utan jag red Angola, hästen jag är hästvakt åt denna veckan! Innan detta hade jag känt på henne på banan fredagen innan och ridit ut en vända. Jag red fram själv, och tyckte inte att hon förstod riktigt när jag ville att hon skulle ta i, hon lyssnade bra på skänkeln men bara iväg framåt, jag ville att hon skulle ta min hjälp som så att hon böjde benen och tryckte in dem under sig, inte bara rakbent framåt. (svårt att förklara)

 
Då får jag verkligen försöka vara kvick, jag måste driva henne framåt men innan hon bär iväg så måste jag hinna ta en halvhalt så hon sätter sig lite på rumpan, och sen måste jag lika snabbt be henne framåt igen så hon inte bromsar upp sig utan kan länga/lyfta på benen! Det ska ske på ett ögonblick, inte på en hel kortsida. Det är extremt viktigt att man inte fastnar i handen, för då får du bara en häst som hänger sig på tygeln! Det är inte att "gå på tygeln". 

 
I galoppen jobbade vi med tempoväxlingar, där hon verkligen rundade sig för innerskänkeln, då måste man lossa henne genom att jobba med benen, när jag vill ställa inåt måste innerskänkeln jobba, och checkar av att hon alltid går att böja om utåt så då jobbar ytterskänkeln som hon måste runda sig runt, hästen måste alltid svara undan oavsett om du är i höger/vänster varv eller på ett böjt spår, det är en grundsten att hästen alltid är undan i sidorna. (när den är utbildad)

 
När vi sedan red traven så började hon kännas kalas! Efter att ha ridit grunder en hel lektion avslutade jag med att rida skänkelvikning en åt varje håll sedan en mellantrav mellan dem, och det blev ganska bra kvalite på allting tack vare bra förberedande jobb. Kände mig väldigt nöjd att få henne så rörlig, lösgjord och uppe/framme. Angola är (det syns kanske inte på bilderna) överbyggd och har svårt att komma till uppförsbacke, men det kommer hon alltid att få jobba med. Tur är väl det, träna är det bästa som finns!

 
 
Som sagt, filmen är på det sista vi gjorde så jag var väldigt trött i mage och rygg, så skumpade lite väl mycket kan jag tycka. Men är helt kär i hästen, hon har så mycket mer växlar att plocka fram, hon kommer F L Y G A i passage och piaff om några år!
 

Hackamore

Jag red tidigare i veckan ett pass på Molle i hackamore. Jag märkte häromdagen när jag gav honom kraftfoder i hagen (han har gått ute dygnet runt) att han spottade ur hötussar när han fick kraften, och jag blev såklart otroligt orolig över munnen på honom. Ringde veterinären redan på lördagen men fick inget svar (såklart :P) men bestämde mig för att prova rida på hackamore. Det kändes till en början väldigt konstigt, Molle verkade inte förstå nånting angående styrningen! Han gick från en fräsig sportbil till en tungrattad dubbeldäckare... Tur han är fin för vikthjälperna haha.

I vanliga fall kanske jag hade hoppat av och longerat med grimma eller nåt men just den här dagen bestämde jag mig för att vi måste fortsätta, tänk om jag lär rida fler gånger med hackamore av någon anledning? Så jag red vidare och gjorde massor av övergångar först, skritt-trav-skritt-trav. Jag var väldigt noga med att han dels skulle jobba in i övergångarna, skritta rent utan att själv få välja när vi travade igen, och att han travade på riktigt från steg ett. När det började kännas bra red jag istället tempoväxlingar.

Sedan samma jobb i galoppen, galopp-trav övergångar med samma inställning. Så småningom bara tempoväxlingar, sedan skritt-galopp och här är jag väldigt noga med att checka av att jag ibland bara samlar så mycket så det nästan är skritt, sedan rider jag fram igen. Det är lätt hänt att hästen fattar grejen och ligger steget före och vill bryta av, men den måste alltid fråga ryttaren vad som kommer härnäst, inte ta egna beslut. :P

Det kändes väldigt bra tillslut istället, och man får ju verkligen rida med sätet och skänkeln med handen helt still. Hästen kommer ihop med alla övergångar och blir självbärig av det jobbet. Det värsta som finns är hästar som springer på bogarna, skadligt också om inte annat. Ska skriva ett inlägg om träningarna också, riktiga inlägg, såna där som man kan gå tillbaka och läsa och känna igen känslan! :)

Tillbaka till munnen! Jag fick tag i min veterinär i veckan och hon frågade massor och efter att jag svarat på alla frågor så trodde hon att eftersom han har fri tillgång på gräs och hö så hade han mat i munnen när jag kom och blev ivrig på kraftfodret så han gjorde plats genom att spotta ut lite för att äta kraften istället helt enkelt. Jag har känt upp och ner i munnen, inget vass och reagerar inte på något, luktar inte illa, ingen feber, inga tussar i boxen (nu går han inne igen) o.s.v. Så hon ville inte sedera i onödan utan kolla honom i höst. Känns bra igen hehe, och han är jättefin i munnen som vanligt. Är glad att jag rider på remontnosgrimman, känns skonsamt.

Molle har varit så fin efter semestern.. <3

Update!

Här kommer en liten genomgång av vad som hänt senaste dagarna:

Molle gick ett pass i söndags på ridbanan med dressyrsadel. Jag red bara övergångar och tempoväxlingar vilket gjorde honom kvick och lydig. Härligt å känna efter sommarliv!

Angola blev väldigt fin på träningen, fick börja med att hon skulle ta skänkeln samtidigt som hon inte bara fick springa framåt utan hon skulme ta i. Red igenom halvhalterna, lättare sagt än gjort, men hon blev såå fin och bogarna kom upp och loss och hon rörde sig så lätt och luftigt. Var jättenöjd med henne och Emma oxå.

Hopptränade igår, hästarna stod inne hela dagen pga hettan men Molle var nog lite tagen ändå. Vi behöver några veckor till på oss att få allt på plats, just nu är det lite mycket fokus på allt annat än mig. Men han var också fin emellanåt såklart.
Hästvakt

Denna veckan är jag hästvakt åt Angola, ett litet fuxsto som jag haft äran att rida lite tidigare också då och då när hennes ägare varit sjuk. Det är Veronica som skötte Molle som äger Angola och jag red henne igår på vår bana för att känna hur allting kändes helt enkelt. Gör jättefina sidvärtes och skolor, och idag ska vi ut på skogstur och på måndag tränar vi för Emma. Så roligt att rida en annan häst, och när jag direkt efteråt hoppade upp på Molle gav han en helt annan känsla, häftigt!

 

Smygstartar

Red ut Molle på tisdagen också, samma upplägg. Avspänd i hals och rygg i lägre, rundare form och bara flytta lite undan skänklarna och hålla honom aktiv. Då får jag även aktivitet i en lugn trav, samt att det är superbra att använda sig av rötterna och groparna ute i skogen att svänga runt/flytta för. Däremot var han superpigg och när vi skulle galoppera var det bara en växel, full fräs! Men så får det vara när man bara lullat i skogen 2 veckor. Han är ju så rolig att rida!

Igår var vi med på hoppträning, känns bra att komma igång nu efter lite vila. Började med att vi skulle hoppa en slinga med småhinder som vanligt, känna att vi kan galoppera hästarna ihop och komma lite mer intill hindren, så man hinner med att svänga och få med sig hästen runt. Molle han bara busade, bockade och brallade, han tyckte det var lattjolajbans med hoppning igen! Han höll på med bus halva träningen ungefär, men jag kan bara skratta och försöka hålla i mig, en vända efter att ha hoppat vattenmattan var det på millimetern att jag satt kvar! Bushäst. ;) Senare under träningen red vi en lång, tekniskt svår bana på 90-1m som kändes mycket bra med tanke på att vi inte hoppat på 5 veckor. Duktiga Molle!

 

Äntligen

Igår fick jag äntligen träffa min häst igen! Veronica har varit så snäll och ridit ut honom medans jag varit borta, och han vilade fre-lör så igår skulle jag rida ut en sväng och känna lite på honom. Han var lite spänd men det var nog överskottsenergin, för när jag tog tyglarna och började trava kände jag igen honom, kändes som "vanligt" och det är så tacksamt när man varit borta att han ändå är med från början! Jag jobbade honom genom sidorna ut på tygeln och red lugn trav men flyttade lite sidvärtes över stigen, allt fokus på undan för skänkel, möt upp på yttertygel, lägre med nosen och stöd på handen. Han blev så fin och avslappnad! Han trampade på med stora lugna steg, och när jag lade galoppskänkel så gjorde han en luftig fattning och rullade på i lite lång, stor galopp. Lät honom bara rulla! Underbart för kropp och själ, på oss båda. 

Han var väldigt framme för skänkeln, kändes som han tagit skogsmulletiden otroligt bra, att vila för att få dem att smälta det man tränat och låta det sjunka in lite brukar fungera väldigt bra. Nu är jag taggad att rida lite dressyr ute i skogen sedan markarbeta honom med lite hinder.

 

Inspiration

Förra inlägget kanske blev lite negativt men det kompenserar jag med att skriva allt underbart och bra nu!

Fina hästar
Det är otroligt viktigt att se bra hästar och bra ridning, och här har du möjlighet att se alla sorters ridning, både det som liknar det du själv eftersträvar och annan ridning såklart. Se på proffsen sen hem och härma! På din egen nivå.
Det är väldigt bra att se dem andra unghästarna i samma ålder som Molle, syns tydligt var styrkan fattas eller vad som är riktigt bra. Molle kommer inte gå som dessa dressyrstammade hästar, men du kan vinna mycket på korrekta utföranden samt att man kan utveckla traven mycket mer.

Havet och stranden
En promenad ner till kritvit sandstrand och svalkande dopp med höga vågor. Semester i sin mest njutningsfulla form. Nuf said.

Shopping
Jag handlar inte så mycket då jag jobbar i en ridsportsbutik och hittar allt jag vill ha där, men finns alltid något guldkorn att hitta! I år blev det en tävlingstop, hårnät med pärlor samt en väst. (a)

Vänner och nya kontakter
Jag är en sån som gärna pratar och umgås med folk, och jag har haft så roliga stunder med alla som vi åkt med, samt nya människor jag träffat, boxgrannarna, birgitta, Emmas sponsorer mm. Alla är på bästa humör och bjuder på leenden och många skratt.

Vädret
Strålande sol, svalkande vind och svala nätter. Det enda problemet var att vi glömde solkräm och alla affärer hade slut så vi brände oss alla på lite olika ställen. Jag gick dock i långärmat och långklänning ons-lördag för jag tycker inte det är värt att utsätta huden för den skada det blir av solbränna. Så kan det gå, gör vi aldrig om!

Nu är jag full av inspiration, hem och träna Molle, grunder grunder grunder! Svara för skänkeln, ta halvhalter och spåra så kan jag göra det mesta sen!
Falsterbo

 
Nu är vi på väg hemåt från Falsterbo. Det har varit så roligt och speciellt på många sätt och vis, och jag vet att många skulle vilja vara här och uppleva allt på plats. Det är dock inte bara lyx och glamour här utan hårt jobb och långa dagar, jag ville bara belysa den delen lite här i ett inlägg.
 
Jag lägger upp bilder på fina hästar, utrustning och mysiga matbilder men i verkligheten ser en dag i Falsterbo ut såhär:
5:50 vakna i en kall hästlastbil på en tältsäng
6:00 fodra hästar och bära vatten 
6:30 äter frukost, mjukost i tub på knäckebröd och det som varit kallt i kylboxen under natten ;)
7:00 gör iordning häst för morgontur och under tiden mocka, snygga till utrustning och kanske springa mellan lastbilen och bära sadel, kandar och tunga påsar med grejer.
Andra hästen rids och det fixas med hästarna sedan blir det kaffe först när området öppnar.
Stå i en box i 30graders värme och svetten rinner på låren är inte så glamouröst, men det är ju självklart värt det, ett jobb jag gärna gör för att hjälpa Emma och tjäna in lite träningar. 
Resten av dagen springer man lite mellan lastbil, mässan, hästarna, ner till havet, tillbaka, läktaren, framridningen, sedan rida hästarna igen och ni kan bara ana blåsorna på mina fötter. Alltså jag har haltat fram men jag kör alltid på Mind over Body! Vill man så kan man, allt! 
 
Sedan har vi gått en kvarts rask promenad till en camping för att få äta kvällsmat och träffat vänner, sedan tillbaka igen mitt i natten och nattat hästar och krupit ner i sängarna... Så det är rörelse hela jäkla dagarna och tungt, utmattande. Men dem minuter man kan stå och se vacker ridning vid banorna är värd det! Och bra inspirerad blir man till att själv komma hem och träna på! Men det är verkligen inte champagne och havsbad hela dagarna i Falsterbo men det är ju roligare att visa sånt. :)
 
 
Våra husvagnstjejer och bästa assistenter!
 
Den kaffe vi fick dricka utan bryggare eller vattenkokare, dock mer Lyx än förkastligt ;)
 
 

Falsterbo

Vi lever! ;)
Men såklart fullt upp med att sköta hästar, springa fram å tillbaka med grejer, stranden och läktaren. Är för varmt för att gå på mässan, ingen av oss hade med solkräm så nu är det långbent och långärmat... inte så kul i 32 graders värme men vad gör man?

Uppdaterar mer när det finns tid över.
Tävlingsträns?


Detta träns tycker jag är otroligt snyggt och stilrent. Jag gillar faktiskt att det är ett lackat pannband som är rejält svängt istället för diamanter. Vit fodring går bra eftersom min häst inte har några tecken. Vad tycker du?

Persedelvård


Det var någon som undrade vad jag använde när jag smorde min utrustning och hur ofta, så tänkte visa. Jag smörjer relativt ofta, kanske en gång i veckan gällande träns och tyglar, sadeln blir inte lika ofta. Jag använder mig av Stübbens glycerintvål, och ni vet kanske att det är lite kluvet gällande glycerin på läder? Glycerin är bra till läder som du vill ha blankt och ordentligt rengjort. Jag använder den på tyglar och träns, ofta det som man vill ha blankast samt kan det vara svårt att få bort all smuts på remmar kring munnen. Att glycerin i det långa loppet ska vara dåligt åt lädret vet jag inte om jag tror på.. Jag menar, det är inte som att lädret faller isär för att du smort det med en glycerinbaserad lädertvål ett par år. Molle skummar väldigt mycket vid ridning så jag måste ha nåt som biter på det vid remontnosgrimman.

Mitt läderbalsam är från Veredus och heter Curium, den är baserad på lanolin och kokosnöt har jag för mig. Den luktar väldigt lyxigt och gott, samt så får den läder att kännas mjuk och återfuktad, utan att ligga kvar som en kladdig hinna. Man kan smörja in sadeln dagen före tävling utan att klibba fast dagen efter. Jag använder balsam mest om jag rengjort efter regnväder eller före tävling. Tummen upp!


Min lädertvål utan glycerin, den använder jag till sadeln, vid snabbrengöring samt till mina stövlar. (Det får man inte egentligen! :P) Den är rinnande och kommer på flaska, väldigt enkel att applicera men luktar väldigt syntetiskt, luktar inte nå god lädertvål direkt. Men den är ganska effektiv! Bra att man slipper ha vatten till svampen, så den åker med på meetings och tävlingar.

Bäst är nog att torka av lädret efter användning med en trasa eller babyservett så man torkar bort svett, saliv och smuts. Gör det direkt när du tränsat av så inte smutsen får sjunka in och fastna, då behöver du inte rengöra med produkter så ofta. Men har det regnat på lädret ska det rengöras och torka, så det inte får mögla.Lånat ut hästen

Igår fick Veronica provrida Molle. Hon ska hjälpa mig att sköta honom när jag åker till Falsterbo, är väldigt tacksam att hon kunde ställa upp och att hon även kunde rida ut lite på honom. Han kommer bo ute dygnet runt, han har redan börjat nu ett par dagar så man får in en rutin, men hon kommer såklart byta vatten och fylla på mat samt kolla så han är fräsch och ta ut honom på lite små turer. Jag ska sköta och rida hennes häst veckan efter så det blev ett bra "byte".

 
Det var så kul att se sin häst från marken, det gör jag inte så ofta för jag är väldigt kräsen med vem som får rida honom, samtidigt som jag i princip alltid vill rida själv så jag sätter aldrig upp någon annan om det inte är kris haha. Men han var väldigt söt, charmerande. Blev så glad att allting gick bra, han är en snäll pålle!

 

Hoppfilmer

 Här är Molles debut på hopptävling! Har inte visat dom tidigare. Visst är han ambitiös? :)

Pigg och glad!

 
Spenderat dagen på tävling med goa vänner, allt ifrån LB till MSVA. Och såklart kan man inte vara där utan att bli sugen att få tävla själv! Hem och red ut med Molle, galopperade och lösgjorde honom på ett fält, han ger en fin ridkänsla den där hästen.. Ska jobba låg och lösgjord nu på våra uteritter, han ska inte vara stel och kantig när vi sätter igång sedan, bara mer sugen på att få jobba! :)

När jag galoppjobbar honom lösgjörande ser jag till att han för det första svarar framåt när skänkeln kommer, samt att han tar halvhalter och broms (vilket inte är samma sak hehe :P). När han svarar framåt kan jag möta upp med en kvick men stilla hand, som också är med och bestämmer var formen ska vara för dagen. Lägre, framåt, eller kortare upp i tävlingsform; men såklart rider jag lägre, rundare form när jag galoppjobbar honom såhär.

Sedan checkar jag av att han svarar undan för skänkeln, och detta gör man genom att rida innerskänkel till yttertygel. Vår svåra sida är att rida undan vänster skänkel till höger yttertygel, så efter många dagars vila brukar jag rida lite utåtställd, och lite i taget ställa om samtidigt som jag lägger till innerskänkeln. Absolut inte dra i innerhanden för att han ska runda sig till vänster, då har man bara gjort det ännu värre för då ligger hästen inte bara på din innerskänkel den ligger i din innerhand också. 

Efter att man jobbar upp sidorna på hästen, så får man känslan av att den verkligen är "inne" i sig själv, att ingenting skjuter ut någonstans utan kraften kommer underifrån och då kan du bara "tänka" olika svängar och hästen är med dig. Och dit kom vi idag, känns som om bakhovarna ska slå honom i nosen för han är så rund och fin. Lycka är att ha en Molle. :)

 

Busridit

Busred Molle lite igår. Han är rätt pigg så jag ville låta honom galoppera av sig på bra underlag. Red i en friare form, bara hade kontakt och nosen framme, som han rids vid hoppning. Travade och han var fin framåt, i galoppen red jag tempoväxlingar, satte tillbaka sedan rejsade vi framåt, lite busridning som han tyckte var så kul. Imorgon blir det en tur i skogen, klättra lite och mysa. Hinner rida ut nån mer gång sedan åker jag till Falsterbo. Då ska Veronica se efter Molle och kanske rida lite på honom, vi får se hur hon vill göra. Det är kanon att kunna få ihop hans vila med att jag åker bort, då går det fortare tills man får börja träna igen! 

Efter denna sommarvila kommer vi bara bryta lite då och då från träningen med 2-3 veckors skogsridning utan krav, men inte ställa av honom helt något mer (om han såklart inte ska vila pga någon skada eller så). Nu är han inte helt bäbis längre, och vill man ha hästen som tävlingshäst så kan man inte ställa av den helt i en månad och sen köra vidare, utan man får ha lite aktiv vila som återhämtning. Annars tappar man det mesta som man tränat upp. Jag menar såklart inte att Molle ska gå 7 dagar i veckan, han ska gå 4-5 dagar som han gör nu, men han kommer inte ställas av helt som han gjort när han var 3, 4 och 5 år. Nu börjar vuxenlivet snart, och denna vinters träning kommer sätta grunden för hans säsong som sexåring. Längtar!


 

Tips till Meeting

Ville skriva lite tankar och tips om förra helgens meeting, för den som kanske ska ut på sitt första meeting och behöver lite inspiration! :)

Måste-ha:
- Handdukar, till rengöring av det mesta
- Paddar och bandage, om hästen inte är van att stå på box hela dagar kan man behöva linda benen för att hjälpa med blodcirkulationen. Tack vare kallt väder var Molle fin och torr i benen utan några paddar, kanon!
- Hängare, att ha träns/grimma/grimskaft i en IKEA påse är inte kul i 3 dagar...
- Flugspray/Flugtäcke, i en box kan dem inte springa ifrån knotten
- Dubbla uppsättningar, en olycka händer så lätt, om tygeln går sönder är det tråkigt att behöva stryka t ex..
- Kedjegrimskaft och ledträns, till alla promenader
- Nummerlappar, måste vara synlig på hästen överallt utanför boxen på en tävlingsplats

Kolla väderprognos innan så du kan förbereda dig för vad som skall komma, jag t ex köpte gummistövlar på fredag morgon och dem tog jag inte av mig en sekund förutom när jag hoppade upp i sadeln. Det är bra att vara trevlig och ödmjuk mot dina boxgrannar, det kan vara en fördel när du kanske glömt något och behöver låna, eller om du önskar att dem ska hålla ett öga på din häst en stund t ex. 

Skriv en ordentlig packlista så det inte bara "blir som det blir", väl förberedd slipper du mycket stress när du som på tävling redan är lite nervös. Att ha boxväskor eller sadelskåp underlättar mycket än att ha allting i IKEA-påsar utanför boxen. Lite mer ordning och reda helt enkelt.

Gör en ordentlig grovrengöring av allt innan du åker, så kan du enkelt torka bort dreggel och smuts med babyservetter när du väl är på plats. Se till att du sköljer bett och torkar av allt direkt efter användning, får det gro in så fastnar det och blir svårare att få rent. Blir det gjort på en gång så finns det mer tid till annat skoj på tävlingen. (en plastpåse som sopsäck är skitbra att ha vid boxen! Blir många våtservetter förbrukade :P)

Att märka upp burkar, flaskor, grepar och hinkar med namn gör att du dels får mer koll, samt att det avskräcker andra från att "låna" av dig utan lov. Jag brukar ha små flaskor och burkar med flugspray och pälsglans, på så vis behöver jag inte släpa fullstora, tunga medel. 

Lugna veckor

Molle har fått ta det lugnt efter helgen, gått i hage och longerats men han har inte ännu fattat grejen, tycker det känns sunt att han är pigg å busig och vill göra nåt varje dag. Men återhämtning är viktigt för en ung häst, han kommer skrittas och travas i skogen ett par dar i några veckor så kör vi igång igen när jag kommer hem från falsterbo.
RSS 2.0