Stövlar

Nu har jag tänkt länge på att skaffa dressyrstövlar. Nu börjar det kännas som att jag är tvungen haha! Dem jag rider i är i princip de mjukaste stövlarna på marknaden, ett väldigt tunnt skinn som speciellt nu i vinterkylan känns lika knöckligt som papper. Dem är superfina och ger ett visst stöd till vaden, men de är i grund och botten hoppstövlar, vilket jag trivs med såklart. Men de ger inte det där stödet i dressyrsadeln, när man vill ha hjälp att hålla skänkeln nere och vristen lite mer fixerad. Dessutom börjar jag se högre mål med Molle i dressyren och vill ha alla förutsättningar för att förbättra mig själv och min sits, så det känns självklart att jag ska ha ett par bra stövlar också.

Jag ska beställa stövlar via mitt jobb, och det står mellan Petrie och DeNiro. Bägge är mycket fina stövlar så det handlar mest om vilket par som sitter bäst på mig. Ska gå igenom mina mått och kolla tabellerna någon dag när jag är ledig.


Petrie Olympic


DeNiro Raffaello
 

Dressyrträning

Igår var det dressyrträning på schemat! Han hade lite träningsvärk från hoppningen men nån gång måste man tänja på gränserna också. Det märktes i galoppen som var så fin i onsdags att han kände efter lite, dock var traven helt fantastisk! Vi red skänkelvikningar där vi krävde större steg och gest, till vänster fick jag ta igenom att han skulle flytta ordentligt, ska vara ännu mer konsekvent. Red också lite på volt och längde lite, han travade så fint och fick efter det prova ta upp honom i formen och då behöll han den runda formen med sig upp och blev riktigt snygg. 

Ska jobba på att skänklarna måste vara som krokodiler, man måste flytta sig för dem! Han har blivit väldigt känslig så är jag bara konsekvent med det så tror jag vi får igenom den ganska snart. Och så ska jag rida med lite längre läder och hitta tyngden i hälarna.. Har träningsvärk själv faktiskt från dessa två träningsdagar! Blir lite skritt idag bara, sen uteritter till helgen. Nästa vecka är det fullbokat, hoppning tisdag, torsdag och lördag! Nu ska vi intensivköra hoppningen lite för att stärka Molles självförtroende. Ni behöver inte oroa er, vi hoppar bara småhinder så det är inget som sliter mer än en uteritt i pulsande snö. 

Hoppträningen! :)

Igår hopptränade vi äntligen! Och vi var duktiga på det vi hade tränat på: öppnor och skänkelvikning som vi red första delen av passet haha! Tycker dressyr är så roligt så rider ju gärna det, och har inte hoppat mycket på sista tiden. Rörande överens med min hopptränare iaf, vi måste komma ut på hoppning oftare. Hon sa att Molle var lik hennes häst, försiktig, stod emot lite, behövde mycket miljöträning i grupp och mycket hinder i kroppen. Sen släpper det och man får igen allt nötande! Känns som Anna läste i min hjärna, hon vet precis hur jag tänker och känner angående ridpasset, kanske är det för att jag känt henne sen jag var åtta eller att hon varit i precis samma situation? Iaf så blir jag så glad när jag har Annas stöd i allt jag tänker, att jag åtminstone tänker rätt haha. 

Vi red som sagt fram utan stigbyglar och började rida skänkelvikning. Molle var superfin, fick verkligen till det genom att ge sidförande hjälp sen driva honom genom diagonalen med ytterskänkeln så vi fick verkligen framåtkänslan på hela skänkelvikningen! Lade till att vi ur skänkelvikningen skulle gå in i en öppna, likaså här var vi duktiga. Fortsatte med hela öppnor inannför spåret, och i vänster fick jag jättebra hjälp att jag ska börja med att ställa vänster och ha resten av kroppen rak, sedan smyga in i olika grader av öppna och hålla dem. Sedan successivt rida en riktig öppna hela vägen i samma tvärning.

I galoppen jobbade vi med att reglera galoppsprång och vägen mellan två bommar på böjt spår, gick supersuperbra i höger men inte i vänster. Är det inte fantastiskt att han alltid varit så svår att rida i höger galopp men nu kan jag inte rida i vänster haha. :) I vänster hade jag supersvårt faktiskt. Ska fortsätta hemma med att hoppa på böjt spår till vänster, tills vi stärker oss mera.

Sedan red vi några linjer, allt blev till en bana med små räcken på böjt spår, oxer med vattenmatta, serie med räcke - bom - bom - räcke, oxer bland annat. Det är här vårat problem kommer fram. Molle blir försiktig, spänner sig, får korsgalopp, bjuder inte ärligt m.m. Okej, det kanske inte var så illa som det låter, mamma hade filmat och jag såg efteråt att det handlar bara om oerfarenhet. Det som händer är att jag får hela tiden lägga in ett till galoppsprång, han går inte av på första distansen, för han har såklart inte utvecklat det trycket ännu när han är såpass försiktig. Men han är grymt snäll och hoppar av hur han än kommer, gör nåt helikoptersprång och jag hänger 2 meter bakom men ändå hoppar han igen nästa gång.. Snälla underbara Molle! Ännu en gång konstaterar jag att jag måste komma iväg oftare, och med en grupp. För det spelar ingen roll att han kan hoppa hemma, det kommer aldrig vara tävling på hemmaplan. :P Så jag känner mig verkligen motiverad att komma iväg på hoppträningar för två tränare, Anna tyckte jag kunde vara med på den andre klubbtränarens lektioner bara för miljöträningen. Helt rätt!

Klart man blir bra på det man tränar på, vi måste verkligen träna
mer hoppning! Men dressyr är ju sååå kul!

Känner ni igen lilla taniga Molle? Hihi vilken skillnad det är på honom. 

Tankar...

Idag är det äntligen hoppträning. Har planerat in 2 hopptävlingar i februari, det är två Pay&Jump's som blir starten på detta tävlingsår. Fördelen med dessa tävlingar är att du får hoppa tills du är klar, vilket betyder att man kan lägga en volt om man behöver, man kan ta sig tid att byta galopp och helt enkelt se till att hästen är på bästa sätt förberedd. Molle behöver komma ut och se nya hinder, nya ridhus och få tid på sig att vara avslappnad. Han behöver ganska lång framhoppning iochmed att han alltid ska busa dem första sprången.. Jag känner ju min häst och min känsla säger mig att när vi varit ut på nya ställen och hoppat så kommer det gå ganska fort framåt. Han blir bara modigare och tuffare så vi får se vad vi rider för klasser till hösten. Älskar tanken av min välridna häst på en gräsbana i sommar, flyger över hindren... :)

 

Uteritt

Blev en uteritt i mörkret med Molle. Såg inte så mycket men han kändes härligt avslappnad och jag hade insidan på vänster på yttertygeln, äntligen. Red öppna i trav och gjorde övergångar till skritt och tillbaka till trav igen, bara för att checka att han var rund för inner och fram för ytter. Roligt! Imorgon är det hoppträning, ska bli så roligt. 
Härliga dagar...


 

Längtar till vår

Äntligen lovar dem mildare grader framöver. Även om snö är härligt så längtar jag efter vår och barmark! Februari såg ut att ligga kring -5 och det är väl OK, behöver man inte frysa ihjäl när man åker till ridhus och till tävling. 

Längtar spec. till barmark för såfort sett bra väglag så ska jag och Molle åka till Strängnäs/Enköping på en träningshelg! Ska bli så roligt, ser verkligen fram emot att få åka iväg, få nya tips från folk som har massa erfarenhet, få andas lite tävlingsstall och förhoppningsvis lära känna nya människor. 
Två dagarIgår red jag ut med Molle, han var riktigt fin i både galopp och trav, fick precis till den känslan jag ville ha. Blev en lång avskrittning efter ett effektivt pass på en av ängarna i skogen. Idag red jag lite bomjobb på banan, för att få hjälp med lösgjordheten på vänster sida så hade jag en 12m volt med bommar, då kommer jag åt bakbenet lite extra och han får lov att runda sig ordentligt för att komma runt volten. 

I galoppen kunde jag i princip bara åka med, rida med vikten, framåt, tillbaka, vända, volter. Jättehärlig känsla! Ibland märker man verkligen fördelarna av att rida både hopp och dressyr, det ena stärker alltid det andra.
 
 

E n e r g i

Haft väldigt stressiga dagar då jag fått vara i stallet halv sex på morgonen för att hinna fixa åt hästarna och sen jobbat 8-20. Blivit två ofrivilliga vilodagar och igår när jag red hade han så grymt mycket energi så jag trodde han skulle slå ut tänderna med framknäna. Snacka om fin piaff om några år haha! Försökte få honom att bara tänka framåt och länga ut kroppen men gör ett nytt försök idag när jag rider ut i snön, då kommer det automatiskt att han länger ut halsen och travar större. Men tog iaf udden av energin igår, idag ska han få sig en lång rykt. Inte kul när det känns som man inte hinner med dem, även om han sköts som en kung varenda dag vanligtvis, men varje dag är den där stunden med sin häst så viktig för mig. 

Så idag är fokus lång låååg och inga knän uppe vid öronen haha :)
Film (lång)

 

Här är från ridhusbesöket igår. Man ser ju tusen saker på film efterhand som man är besviken och vill ändra på men här är iaf en film. Ni ser tydligt hur svårt jag har att runda honom i vänster, medan det i höger känns plättlätt.
Kram!

Dagens ridhusbesök

Idag åkte jag till ridhuset med Molle. Min syster följde med och filmade, så snällt! Emilie och Svea var med också som publik, hon tycker precis som jag att det är inspirerande att se när andra rider, man lär sig alltid något av att se alla hästar från marken. Jag började med att trava fram, han är så fin i formen redan från början. Kollade av att han tar skänkeln och halvhalt, sedan galopperade jag fram i lite framåttänk. Tog sedan tillbaka och jobbade på volten med att rida framåt och sedan tillbaka igen. Skrittpaus.

Efter skrittpausen tog jag tag i höger galoppen, som var jättefin! Han kändes väldigt stark och avslappnad, jobbade med att hitta Molles egna takt i galoppen, alltså samma jobb som vi gjort i traven nu i vinter. Är väldigt nöjd med både honom och mig. Fortsatte i traven med att verkligen ha honom rund runt innerskänkeln i alla hörn, red 10m volterna som dem ligger i LA:1 och tränade några öppnor längs långsidorna. Skrittpaus. 

Tog vänster galopp igen som han nu var ännu finare i! Stark, bar sig själv väldigt väl. Gick över till höger och red trav - galoppfattning - övergång till skritt - trav - galoppfattning - övergång till skritt o.s.v. Underlaget var inte till hans fördel i fattningarna så ville inte göra dem från skritten. Men det var en bra stärkande övning som vi ska jobba vidare på! 

Försöker rida effektiva pass och inte så långa, så det blev alldeles utmärkt med ca 25 min jobb och sedan fram och avskrittning utöver det. 

Tänkte lägga ut en film då flera verkar vilja se det. Tänkte göra en riktig och inte lägga upp mina instagram-filmer som bara är 15 sekunder hehe. Titta in senare!

Kolsvart uteritt

Red ut med Molle igår, kolsvart men mycket snö nu så det syns ju vart man tar vägen åtminstone. Vi hittade en gigantisk åker där vi tog en busgalopp tio varv, det hördes knappt att vi galopperade, tack vare kylan är det nästan bara pudersnö så det är inte så tungt som det kan bli. Molle är en såndär häst som du ena stunden kan rida fokuserat och ta dressyrbiten, och i nästa kan du bränna på i fullt ös och riktigt låta han sträcka ut, om du sedan ber honom om jobb igen så är han med på noterna igen, lika glad som innan. Det är en väldigt fin egenskap, värdefull.

Avslutade med trav på asfaltsvägen, där det blivit packad snö istället. Bra kontraster att avsluta på lite hårdare underlag, ger en hållbar häst att variera underlaget mycket. Är väldigt glad att Molle är så snäll att ge sig ut på, oavsett väder och mörker så kan man vara trygg på honom.

 

Träning

Igår tränade vi dressyr för Emma i milsbo. Redan i uppvärmningen kände jag hur lugn han var i steget. Allt jobb med tempoväxlingar kom fram i en större lugnare trav, han gick inte som en symaskin längre! Vi fick jobba med öppna i både trav och galopp, svårast här var att få honom rund kring vänster skänkel, i höger varv var det lite lättare. Det dröjer nog inte länge tills vi kan göra riktiga öppnor. 

Nu ska jag börja jobba likadant med galoppen som jag gjort med traven, så vi blir starkare och kan börja rida alla nyanser av galoppen. Ser fram emot hårt jobb igen för det är verkligen värt det när man som igår får skörda resultaten. Han har aldrig travat så fint förut min lilla prins.  

Roligt men svårt...

Idag var en sån där dag där Molle behövde springa lite innan jobbet, ibland måste man helt enkelt låta dem rasta av kroppen så man får kontakt med Hjärnkontoret hihi... Efter lite galopp så kunde vi kommunicera med varandra. Galoppen först, ville ha honom lugn och låg, för att riktigt få loss honom red jag högerställd i vänstergaloppen och tvärtom till vänster. Det här får iaf Molle att komma loss i sidorna och bli riktigt rakriktad. I höger galopp var han grymt fin, och jag hade honom ganska så ställd till vänster och skulle bara flytta med rumpan lite med min högerskänkel, då gör han ett rent byte till vänster haha! Såklart en klapp men övergång till skritt och så ny galoppfattning, inte riktigt redo för några byten ännu, först ska vi klara att galoppera rakt fram med kontroll haha. 


I traven red jag honom så låg i formen som jag kunde, och gjorde övergångar mellan skritt och trav för jag tyckte vi vinglade lite där, i avsaktningen vill han flyta åt sidan med rumpan så fick repetera lite. 

Var i vika på kvällen å kollade träningar, blir så impad av alla som red och hur duktiga dem är! Blir ibland besviken att jag inte kommit längre själv men jag hoppas få utvecklas framåt dem närmsta åren. Men jag har iaf en frisk häst, även om vi har supersvårt med traven så får vi jobba på så länge vi utvecklas tillsammans. Tänk om det var så enkelt som vissa får det att se ut... 
Den positiva kraften del 2

Vill - Göra - Vara

Om du inte är redo att sluta göra något, eller starta göra något, då kommer du inte förändra något!

Om jag vill nå ett mål, men jag gör ingen förändring så är det inget mål, det är en dröm.

Om man bara hoppas på förbättring, men tänker lika som igår och i förrgår, då tar man inget eget ansvar över att lyckas med sitt mål!

Om man bara går och hoppas, så lägger man sitt mål i andras händer, och då kan man beskylla saker runtomkring när man inte når sitt mål. Ta ditt mål i egna händer, se det från ett annat perspektiv och ändra på det som inte fungerar, förbättra det som fungerar ytterligare och då har du redan kommit 2 steg närmare. 

Men om man vet vad man vill, och man vet hur man ska göra det, HUR gör man för att GENOMFÖRA det? Så många som vet vad dom vill göra, vet vad man ska göra för att nå dit, men inte gör det! Det handlar om att man måste vara, man måste vara disciplinerad, motiverad, eller vad det nu kan vara som du måste vara för att klara att genomföra det du vill.

Se din framgång som en postorderbeställning, det är så enkelt att hjärnan målar upp en bild av allt vi tänker. T ex om jag tänker: inte titta ner, inte dra upp knät i sadeln, inte lägga omkull handen m.m. så gör jag i princip en beställning till mig själv på dessa saker! Om jag tänker: tänk inte på färgen röd, tänk inte på färgen röd vad tror ni hjärnan arbetar fram för bild? FÄRGEN RÖD! Vänd på tanken!

Gör en beställning till dig själv på hur det ser ut när du når ditt mål, på när du arbetar mot ditt mål, hur du ska må när du når ditt mål, hur du ändrar på saker på vägen mot ditt mål. Vänd på din negativa spiral och lägg kraften vid att se hur du lyckas!

 
 
 

Hopptränat

Idag hopptränade jag, men inte med Molle utan med Angola. Det blev lite hastigt bestämt men så är det ibland, tar mina chanser att få rida andra hästar också. Vi började med att rida utan stigbyglar, i skritt på volt och minskade volten med tagen bakdel. Angola var väldigt fin och flyttbar, men jag uppfattar henne som lite styv i sidan, vill bli lite lång ibland. Ioförsig hade hon stått 2 dagar så behövde ridas igenom. I högervarvet hade vi svårast, hon lutar sig in på min högerskänkel och vill inte komma ut på yttertygelns stöd. För att förhindra att hon hängde på insidan försökte jag vara väldigt snabb i min innerhand, inte ge henne något att hänga på samtidigt som jag med min innerskänkel flyttar henne ut till yttertygeln. Jag fick också börja med att rida öppna på volten, för att sedan ta med mig bakdelen in, för att hon fortfarande skulle vara runt innerskänkeln och inte den. 

Jag tycker Anna är riktigt duktig som tränare, och har orecis som Emma så enkla medel för att hästarna ska släppa igenom och bli fina. I traven gjorde vi samma arbete, sedan ner i skritt igen och red bakdelsvändningar, inte för att göra perfekta, centrerade vändningar utan för att kolla av att hästarna verkligen svarade för våra hjälper. Kort efter det började vi hoppa och Angola gör allting så lätt och luftigt, riktigt frän häst att hoppa! Hon kommer bli riktigt tuff med lite mer mod och självkänsla. Jag fokuserade på det jag kände behövdes: alltid loss i insidan, inte hänga sig i någon sida utan bära sig själv. Samt att få upp formen, fram med nosen så att bakbenen får plats under henne. Där var det lite svårare att hitta styrkan, kunde bli lite av och på men som Anna sa efteråt, man kan inte få det BRA på en gång utan hon får stärka sig där lite för varje gång.

Fick rida lite studs, serier med oxrar och räcken samt en liten bana av det hela. Härliga språng, tar med mig känslan till nästa gång när det är Molles tur. Tack Veronica för att du lånar ut hästen. <3 Hade hänt mycket ridmässigt sen i somras!

 
 
 Ännu en travfilm

Blir kanske många små filmer nu men jag tycker det är kul att se utvecklingen bit för bit. Ni får kommentera om ni inte vill se filmer så jag vet.

Jag red några varv på ridbanan häromdagen och ville känna på lite hederlig arbetstrav. Jag har ju ridit mycket framåt under året han varit fyra, och nu mot slutet av säsongen började vi ta tillbaka honom lite, utan att tappa energin. Eftersom han är en häst som lätt blir hög i formen har vi försökt rida honom väldigt låg och lite djupare. Jag tycker att det arbetet har börjat ge en fin energi i den vanliga arbetstraven, och jag personligen tycker att en femåring ska se ut att tänka lite framåt och inte ha för mycket samling i traven, det får den automatiskt till sitt sjätte år. Här är en filmsnutt. Det jag ser skillnad på är att han vilar mycket mer på steget. Man kan säkert ta tillbaka ett litet snäpp till men just nu känns den traven jättehärlig att rida honom i, och passar bra till LB och LA klasser.

Ledig måndag

Idag har jag haft en ledig dag, jag och Molle red på terrängbanan och jag började med att flytta honom i framdelsvändningar i skritten. Fortsatte i traven och flyttade honom undan innerskänkeln, till slut var han riktigt mjuk och lösgjord, avslappnad och lydig.

Hoppade lite både i trav och galopp, han rullade lugnt och fint över de flesta. Det var bara den större stocken som han busade över, han gör ett stort hopp sen slår han bakut och vill dra ett par språng, men fick tillbaka honom snabbt efteråt utan bråk, bara flyttade honom för nya innerskänkeln så kom han snabbt tillbaka. Framsteg! Jag måste bara lära mig att hela tiden förbereda honom bättre, ha en bra galopp med energi och kraft, utan att länga ut honom. Jag sitter bara och väntar just nu, passivt. Gäller att jag börjar rida om jag ska få fram hans fina språng!


Hästen går på bogarna

Lite känsligt men så vanligt förekommande. Att hästen går "på bogarna". Det kan handla om flera olika orsaker, hästen är av en typ som är framtung, den har svårt för att samla sig (alltså bära vikten på bakdelen), den är felriden m.m. Ett vanligt fel är att det stöd man har i handen egentligen är ryttaren som bär omkring på hästen. Den kommer undan från arbetet genom att istället för att trampa in längre med sina bakben under sig, och på så vis bli lättare i fronten, så lägger den sig lite i handen och ofta rinner den iväg, sådana hästar är ofta svåra att korta och samla.

 
Problemet kommer ofta fram när man ska rida hästen i lägre form. Det är många som inte rider hästen i den lägre formen, utan bara försöker placera huvudet lägre och lägre, ofta genom att hästen får lägga mer och mer vikt på sin framdel utan att ryttaren märkt något. Ibland kan man behöva hitta stödet i en högre form innan man kan rida hästen i den lägre, det är ju faktiskt mycket styrka som behövs för att en häst ska kunna bära sig själv i en lägre och djupare form, det kan man inte kräva av en grön häst som inte har tränats för det. 

Det är supersvårt att säga hur man ska rida en häst som hänger i handen och är låst i bogarna, det gäller att man rider med ganska mycket känsla. Först av allt, se till att hästen är kvick! Det ska inte finnas någon hand att hänga i, och korrigering kommer genom skänkeln. Tala om med skänkeln att det är hästen som ska ta i lite mer, att den ska bära sig själv. Möter man upp en sådan skänkelhjälp med att dra i tygeln så säger det sig självt att hästen hänger ännu lite till, men om man istället vågar lätta av i precis rätt ögonblick så kommer hästen att balansera sig själv, den vill ju inte ramla omkull direkt. ;) 

När man tar sin halvhalt, vill man ju inte känna känslan av att hästen "dör", utan man vill känna att man lättar på kopplingen och hittar gasen för att ta sig till nästa anhalt! En häst som inte bär sig på bakdelen stänger ofta av sin motor om man försöker ta halvhalter. Oftast kan såna här problem åtgärdas med lite konsekvent grundridning, öva på att hästen ska svara kvickt och snabbt för dina hjälper, framåt och bakåt. Den får inte bli trutig i munnen när du tar en halvhalt eller förhållning, och den får inte rinna iväg när du skänklar, det är din uppgift att lägga ihop hjälperna så att dem kommunicerar så att hästen vid en halvhalt använder sin energi till att lägga ännu mer vikt på bakdelen, inte tvärtom. Destinationen är densamma, men vägen dit är olika beroende på individen!

Det finns självklart mycket man kan göra åt en häst som är stel i bogarna, eller som går på bogarna. Låt en annan ryttare sitta upp och tala om vad den tror om du är osäker om hästen hänger i tygeln eller tar stöd. Rid rakt ut i skogen och låt hästen lyfta fötterna över stock och sten, rid travbommar. Övergångar (där hästen bär sig själv, inte blir stumt i tygeln) gör att hästen lägger mer vikt på bakdelen, galoppfattningar, variera formen. Våga ta hjälp och försök lära hästen att lägga mer vikt bak, den kommer både att hålla längre och du kommer kunna utveckla hästen några snäpp till! :)

Vad tycker ni om såna här inlägg? Är inget "ridtips från coachen" utan mer mina tankar om ämnet.

 
 

En släng av vinter!
Igår busade vi i snön, Molle tyckte det var lattjolajbans att galoppera på åkern! Jag fick hålla i mig, ångrade att jag tagit dressyrsadeln. Jag brukar säga att Molle skulle kunna gå dressyr 6 dagar i veckan om han fick göra det på en åker, han bara älskar dem fria vidderna och det gör ju jag med, så det smittar väl av sig.

Som ni ser så gick det på en natt från +5 grader till -6 på fredagen, och igår -12. Imorse släppte jag ut hästarna i -15 och 2 decimeter snö... Har ni också vinter nu?

Ridsugen varje dag

Just nu är det så jäkla kul att rida! Jag känner mig planerad och motiverad till varje ridpass, och när jag analyserar passet här på bloggen på kvällarna hittar jag redan en plan för nästa dag, bit för bit ska vi få fram en trevlig häst som trivs med sitt arbete, helst liksidig och stark och med en go ridkänsla. Just nu har jag svårt att hitta tid till vilodagar, hehe inte riktigt så illa kanske men ju längre man kommer, desto svårare blir det och DESTO mer vill jag rida!


Var med Malin W i stallet på hennes hoppträning för vår gemensamme tränare Anna. Det var en riktigt bra träning där dem fick börja med markjobbet, lösgöra hästarna undan skänkeln och vilket resultat de fick! Alla hästarna fick en avslappnad men kraftfull galopp där dem hela tiden väntade in sin ryttare. Avstånden blev enkla och hästarna hoppade genom ryggen. Alla tre hästarna var av olika typ och hade verkligen olika problem, intressant att se hur dem löste ut hästarna från marken, man tar med sig det själv tills nästa gång man sitter upp. För att hoppning ska fungera så måste hästarna vara lösgjorda och det blir dem av dressyrjobb, så det är bara att träna på! :)
 

Dagens skuttande

Passade på innan minusgraderna kommer till oss att hoppa lite på banan hemma. Försöker rida enkla okomplicerade saker för att stärka honom lite i taget. Har ju inte hoppat så värst mycket så försöker ta det lugnt. Nästa gång blir det högre studs och kanske 5 hinder. Hoppar man den ett par gånger åt varje håll så har man tränat nog mycket! Dem får så fort mjölksyra av en sådan övning, där dem tvingas korta sig och hoppa upp sig lite, med kvicka fötter. Men behöver lite skäll på min hoppsits, inte så följsam. :(


8 januari 2014

Idag blev det en liten tur till skogen, kände på honom lite på en åker. Har ridit två dagar på ett Sprengerbett, men vet inte om jag känner så stor skillnad. Han är så fin i munnen vanligtvis också, jag tyckte nästan han ville komma lite bakom lod på detta bett men jag vet inte. Är så små nyanser såklart och så många faktorer som spelar in. Mamma cyklade med oss och tog några kort, var så länge sedan jag såg kort på honom så det kanske var dags, att jämföra med januari förra året om inte annat.

Bild från idag, min fina prins.
 
Förra januari, 2013 alltså. Åh jag som tyckte han hade både rumpa och hals då hihihi...

SitsträningIdag har jag ridit på lina för Malin som hjälpte mig med sitsen. Som för dagen var riktigt bra! Hon va tyst. Jag har dock för vana att när jag ska rida framåt så lutar jag mig bakåt och släpper skänkeln vilket jag inte ska göra. Ska träna på att rida med rörelserna framåt. 

Molle blev klippt innan av Jörgen i stallet, vilket gick bra! Han tyckte den var läskig när den kom bakom öronen så han kasta sig ganska mycket, ena skrek ryck i grimskaftet å den andra skrek lossa på grimskaftet men jag hängde mest i ena änden av det haha. Han lugnade sig dock ganska snabbt. 

Imorgon slutar jag tidigt så ska rida ut i dagsljus tänkte jag. :) 

Aachennosgrimma?

Igår red jag ut på förmiddagen. Hade aachen på vilket jag inte brukar ha, senast jag hade det var innan tävlingen i oktober och då var han tydligt besvärad av den, inte van med trycket längs kinderna tror jag. Bytte till remonten på tävlingsdagen och han var ju så superfin så ganska tydligt vad han föredrar. Men nu efter vintervilan och när jag har fått igenom honom och han är lösgjord så ville jag börja vänja honom med den utan att andra faktorer skulle spela in.

Men han blir en annan häst, känslan av att han är styv och stark, och så är inte Molle att rida. Jämför jag med andra hästar är det inte så farligt faktiskt men han är inte så. Så följande slutsatser har jag dragit:
- Han är inte van med nosgrimman och att den trycker på andra ställen 
- Han tycker den gör ont/obekväm


Han har inga märken eller förhårdnader i munnen efteråt så jag tror faktiskt inte att den gör "ont", men att den sitter åt på andra ställen än hans vanliga remont gör är väl självklart. Och han blev finare ju längre jag red, så antingen får man "vänja in" han vid den, och han märker att det inte spelar någon roll vad för nosgrimma man har. Eller så är problemet kvar och vi får då hänge oss helt till remont eller annan sorts nosgrimma helt enkelt. Jag har inga problem med att rida på remonten, tycker han är väldigt fin i den. Men jag är lite sånhär att hästen ska kunna ridas på fler alternativ. Men såklart är alla individer, som man får anpassa utrustningen till.

Själva passet då, jo jag red ut men eftersom han inte är lösgjord från början på detta träns så red jag till vår favvoåker och red lite dressyr helt enkelt. Han tog inte riktigt halvhalterna så fick göra flera övergångar och halter, när vi renodlat framåthjälpen och förhållningarna så känns det riktigt bra. I galoppen gjorde jag många fattningar för han ville bara bli stark (haha ovanligt på Molle) så då gjorde jag alltså fattningar istället för att bara galoppera och då släppte det. Avslutade med någon längning som kändes riktigt bra!

Beställt

Har beställt dessa till min dressyrsadel nu. Har letat som en galning efter stigbyglar med den vridna hållaren, men inte hittat några som inte är islandsstigbyglar. Så har jag inte ens tittat i Sprengerkatalogen och där var dem, ca 600:-. Förhoppningsvis har jag en vacker dag en svart sadel också haha! Annars lär jag leta efter ett brunt träns också men det tar emot... I hoppningen är det snyggt men inte i dressyren lika mycket.

Variation

Idag tömkörde jag Molle. Började efter framskrittning med att tömköra på stor volt. Gjorde tempoväxlingar och han var väldigt lyhörd. Hade fäst yttertygel vanligt och innertygel genom bettring till gjorden så jag fick ett ledande tygeltag på insidan. Han var väldigt fin och jag försökte hitta en ny växel både mot längning och kortare trav. När jag bad om större trav rakriktade jag och körde honom längs fyrkanten så han får lite mer hjälp, han orkar inte riktigt gå ställd och böjd inåt då. Lättare när dem är rakare. Sedan gjorde jag likadant i andra varvet, tömkörde i 20 minuter ungefär och vi båda var nog nöjda.

Skrittade av honom på asfalten och sedan fick han gå in och sova. Är roligt för både mig och hästen att variera arbetet, kan tycka att det är ännu viktigare nu när han ska börja tränas mer, så man behåller hans fina arbetsglädje. 

 
Snart blir det nog Emmaträningar i Hovgården! Woopwoop!

Kvällen

Som så många fredagskvällar innan så blev det en lång stund i stallet ikväll också. Vill ta mig tid verkligen att ge Molle ordentlig rykt innan och efter ridpasset, idag blev det dessutom extra fix med att smörja in hovar, massera i solariet m.m. För mig är det viktigt att jag får det här umgänget med min häst, dels för att jag lär mig se när han inte är som han brukar t ex, och såklart för att jag tycker så mycket om honom! Sen vill jag att han ska känna sig kungligt behandlad, varje dag. Att hans matte gör allt för honom, så kommer han vilja göra detsamma tillbaka för sin matte. ;)

Värmelamporna har gjort stor skillnad hos oss tycker jag. Det märks att hästarna älskar att stå i värmen, de är avslappnade, musklerna får uppvärmning före och dem behåller värmen efter ett ridpass, dessutom torkar dem meddetsamma. Nu tycker jag det skulle kännas konstigt att ställa Molle i ett kallstall efter man ridit ett lite svettigare pass! Nej jag tycker så mycket om dem, ska definitivt ha sådana i mitt egna stall (den dagen jag har ett eget stall).

 

Fredagspass

Idag blev det ett ganska bra dressyrpass hemma! Redan i skritten var han så fin, skrittade igenom kroppen och lyssnade lyhört på mina minsta hjälper. Provade några gånger och red "boxturns", alltså en förberedelse för skrittpiruett, men jag är väldigt försiktig med att göra sådant när jag rider själv. Men viktigaste för mig är att han följer mina vikthjälper just där, så jag bara använde vikten, halvhalt och vände höften och han följer med runt, ett steg i taget. Viktigt att man inte bara snurrar runt, utan trampar sina steg ordentligt. 

Travade igång och fokuserade på att han skulle vara lugn och avslappnad, red ordentliga hörnpasseringar och red några övergångar till skritt. Fick mycket tid att fundera på min sits, och i galoppen fick jag lov att lägga upp stigbyglarna. Jag vet inte om det är sadeln eller bara jag, men jag får inget stöd i galoppen, var mycket bättre när jag red i Wellington Elite:n, men i traven går det bra i den jag har. Så jag släppte stigbyglarna och efter ett tag kände jag verkligen sittbenen djupt ner, och då får jag också mer kontakt med bakbenen. Tränade lite förvänd, svårt men så nyttigt. Gör inget att han bryter av ibland, vi är inte där riktigt än. 

Fortsatte travjobba nersuttet. Red diagonal med travbommar och lite längre avstånd, och efter dem försökte jag fortsätta i samma gång som han har över bommarna. Han fattar ganska snabbt och försöker sitt bästa, återigen, vi får bygga lite varje dag. Nu har han blivit ganska fin i takten i den lugnare traven, till och med så det guppar lite upp och ner, och inte ponnytrav längre haha! Men får vara noga att han inte blir seg eller långsam, utan han måste svara kvickt därifrån också. Alltid viktigt att behålla energin i hästen, ofta det som skiljer ekipagen åt på tävlingsbanan. Träningsvärk i magen idag! 


 

Bloggen 2014

Jag skulle vilja skriva några rader om vad jag har tänkt med bloggen under det kommande året. Jag har ju aldrig skrivit för att få många läsare, eller haft bloggen som någon reklampelare av något slag. Men jag har en liten önskan.

 
Jag önskar att när du har varit in här och läst dagens inlägg så ska du känna glädje. Helst känner du dig också inspirerad? Jag skulle helst av allt vilja att när du läst klart här så ska du känna: åh vad ridsugen jag blev! Jag vill att man ska få en "paus" från vardagen och känna att man kan försvinna in i ett av dagens inlägg och kanske muttrar du över inlägget eller så får du ett leende på läpparna. 

Ni har säkert som jag vissa bloggar som man klickar sig in på och tänker undrar vad det står för tokiga saker idag, för det är lite roligt att gå in och läsa sådant. Men lika roligt är det att få en sådär go känsla i magen för att man läser en riktig hästnörds tankar och analyser om dagens ridpass eller kanske nåt åsiktsinlägg som är skrivet sådär "lagom" som jag skriver, så man inte känner sig trampad på men ändå tycker att man hör en ståndpunkt.

 
Det var väl sådär flummigt beskrivet som det brukar vara här, eller hur?
Jag vill bara kunna bjuda på glada, härliga inlägg som gör att du kommer tillbaka varje dag. Inlägg du kan relatera till, skratta åt, glädjas med, följa i med- och motgång. Hoppas 2014 blir toppenbra för oss och alla ni som läser!

Andra januari

Idag tog jag årets första pass med min Molle! Och gissa om han var fin. Så trött och nere som jag kände mig när jag kom till stallet brukar jag inte känna mig. Men såfort jag satt foten i stigbygeln och styrt ut i skogen med Molle så bara sprudlade hans energi över till mig. Och som han arbetade! Jag har aldrig ridit en häst som har öronen spikade framåt JÄMT och bara frågar: nu då, nu då? Så härlig inställning, jag blir alldeles lycklig ända in i magen.


Travade fram i skogen, flyttade skänkelvikning över sandvägarna. Red ut på en åker och tog galopp, red tempoväxlingar där han fick länga rejält för att sedan komma tillbaka på ytter och samla sig så mycket det gick, sen fram igen och länga så mycket han kan sen tillbaka igen. Så fin var han, finns det någon skönare galopp?
 
Och nu är han hela fem år gammal! Eller räknas som det nu iallafall. Det känns, tror jag. Han har så härlig energi just nu, vi kan ta vara på den till arbete och inte bara bus.

RSS 2.0