Tisdagskul

Foto: Emma Åkerström

Dagens pass blev en fortsättning på gårdagens. Galoppen var väldigt fin och jag kunde göra några enkla byten. I traven kändes han jämn och fräsch, han tar i mycket fram och har förbättrats sig i bakbenen också. Han är ju ganska stor framför sadeln, men liten bakom. Vi jobbar på den där bakkärran! 

  
Här ser ni hans ambitiösa framben.. Han är ju byggd sån, djupa bogar och stora lungor(som ett fullblod), stora bogrörelser sen ett väldigt kort kors(som en islandshäst), smal länd och dålig vinkel på sina bakben. Att få honom rund är svårare än man tror. Men roligt att träna honom till sitt bästa! :)


Efter dagens träningar så hände en grej som gjorde mig så lycklig. Molle har vägrat äta Maxi-rice, ett tillskott för hull och muskler, han slutade äta det och hade ur det ur krubban sen i somras. Men på kvällen så bestämde jag mig för att bara erbjuda det, och inget annat. Och han typ kastade i sig det, så nu ska han få det på eftermiddagen när dem går in från hagen och är lite hungriga. Känns så roligt, och han behöver verkligen alla fördelar man får på det tillskottet. Jippi!

Hovvård

Jag brukar vara rätt noga och sköta detaljer. Hovvård är en av dem. Jag använder inte oljor då jag fått för mig att många flytande hovmedel innehåller uttorkande beståndsdelar, och jag vill gärna återfukta. 
Rengör först med vatten och en hård borste. Låter hoven vara fuktig för med mitt medel binder man då fukten i hoven. Smörjer på med fingrarna eller en svamp, brukar kräma på rätt bra med smörja. ☺

Förebygger torrsprickor och ger en starkare och mer elastisk hov.

Snart kommer en årsresume för er som vill läsa ifatt vad som hänt detta år! 😀

Måndagskväll

Igår spenderade jag kvällen i ridhuset! *heaven* Hehe skämt åsido, men vi gjorde ett bra pass! Var då fortfarande minusgrader så jag travade fram med täcke och han kändes mjuk och avslappnad. Jag fortsatte tänka att jag tog halvhalterna med sätet mer och koncentrerade mig på galoppen. Den var stor, fin, stark. Jag jobbade en del tempoväxlingar i den förvända, och gjorde några enkla byten. Jag började med att göra bytet på första serpentinen, och han gjorde alla delar väldigt bra - avsaktning - skrittsteg - fattning så jag klappade om honom och han fick galoppera framåt under lätt sits. Ja gissa vem som visste exakt vad man ville göra varje gång vi styrde över medellinjen hihi! Eftersom jag inte vill att han ska göra hela det enkla bytet på något "kommando", så rider jag vidare i galoppen efter jag samlat den, så han inte vet vad som kommer härnäst. Ibland får man rida en förvänd båge, ibland kanske en travövergång och ibland tar jag en annan övning så han kommer på andra tankar.

Men sen gjorde han fler enkla byten och dem känns helt plötsligt så starka och fungerande. Fortsatte galopparbetet med att rida öppna ur hörnet, för att sedan flytta in i en sluta. In till medellinjen, sedan rakt fram. Det är inte viktigt att slutan går till mitten, utan att det är steg som är bra. 

Färdigtränad!