Första natten avklarad


Molle tyckte det var fantastiskt härligt och få en kompis på varje sida om boxen, han är en social häst och nu kan han stå och pussas hela nätterna. Coco drog i Molles grimma och Molle tyckte tillochmed att DET var mysigt, då kan ni förstå att han längtat efter en kompis. I hagen imorse brallade han lite men har sedan stått och ätit gräs och upptäckt sin nya yta. 

Nu på kvällen var vi ute på en tur och kikade oss omkring, Molle gick så snällt fram överallt. Imorgon räknar jag med att kunna rida lite mer som vanligt, men såklart kommer det ta några veckor innan han installerat sig ordentligt men han verkar trivas redan! Lagom med 4 hästar, så dem har koll på varann och det blir en väldigt lugn stämning.

Imorgon eller senare ikväll tänkte jag publicera lite bilder från stallet! Kika in om ni vill, vet att flera av er är nyfikna.

Flyttlasset går

Imorgon efter jobbet flyttar jag och Molle! Det bestämdes redan i våras när jag blev tillfrågad om att stalla upp Molle i Emmas nybyggda stall, och i samma veva skulle bägge tjejerna jag haft samarbete med i stallet om utsläpp/insläpp ha barn så dem lånade ut hästarna och jag har skött alla utsläpp och insläpp själv sen dess. Det är skönt att ha koll, men ganska påfrestande när man har stallet en mil bort och jobbar heltid och har en sambo som också vill träffas. Nu blir det 5 min extra bilresa men jag får lite mer hjälp och samarbete med Emma. Det ska bli riktigt roligt, och utvecklande! 5 min till stort ridhus med speglar, stora fina stubbåkrar att rida på och grusvägar att upptäcka.

Men såklart kommer jag sakna alla människorna i vårt stall, en HEL HÖG oförglömliga saker har ju skett här! :) Många glada fina minnen får jag med mig, men man måste ju se till vad man vill göra. Nu har jag en chans att lära mig massor och utveckla min ridning, att träna tillsammans med Emma kommer bli så kul! Dessutom brukar vi ha rätt roligt tillsammans annars också så vi kommer nog klara oss rätt fint där borta.

Molle ska även få en hagkompis igen, och det är nästan det bästa med hela flytten. Han kommer få kompisar på bägge sidor om sin box, samt dela hage med en shetlandsponny utan bakskor haha! ;) Hoppas att han kommer känna sig glad och nöjd.


 

Angola - Träning

Igår tränade jag Angola för Emma. Jag ska fortsätta tävla Angola lite i höst, och behöver rida in mig mer om vi ska göra bra ifrån oss. På henne fokuserar vi på att hon ska komma upp i formen, och inte lägga sig på i handen. Hon placerar gärna sin långa hals lite lågt och spjärnar fast i en form, och gärna en takt hela tiden. Men hon är så duktig och har blivit lättare att reglera och då kan man börja nyansera tempot. Hon har väldigt lätt för samling, är väldigt kul att rida en sådan häst helt enkelt.

Igår började vi med galoppen, få in kroppen rakt inunder sig och sedan trav-galopp-övergångar. Hon vill gärna ta första steget i alla gångarter och spänna till halsen och ta stora steg, så fick jobba med att lösgöra henne. I traven tog vi mycket skänkelvikningar och sedan mellantraven, som är svår på henne. Alla gångarter framåt på henne är lite svårare än dem tillbaka. Men vi ska kämpa på, hon behöver tränas upp om vi ska orka hålla högre form på nästa start. :)


När jag kom tillbaka till Molle hade han sprungit i hagen och slagit upp såret så det blödde. Men jag rengjorde och slängde på kompress å bandage så jag tror vi klarar oss från infektion, men kändes så jäkla typiskt! Var hos han innan jag red Angola och kollade till honom så på 1,5 timme hade han hunnit busa upp. Suck! Håller tummarna att det stannar där, bandaget har suttit på ett dygn ikväll så tar av det då när jag ska rida. Ska köpa plåsterspray på jobbet också haha!

Att jobba på

Nu är det höstsäsong och snart väntar vinterträningen! Jag ska verkligen göra mitt bästa för att hålla denna period positiv och utvecklande, jag är ganska duktig på att tänka positivt och fokusera på att göra våra svagheter starkare men samtidigt glädjas åt det vi är duktiga på också. Hittar man bara svagheter så späder man bara på en negativ inställning, en tankebana i fel riktning.

Punkter vi ska jobba med:

Min sits
In med armbågarna, fram med handen, stilla i överlivet, hästen ska gå fram för skänkeln inte för att jag gungar i sadeln.

Reaktion
Små hjälper, stora reaktioner. Jag måste bli duktigare och rida mer effektivt, nu ska jag sluta fuska med det och glida omkring utan att det händer något. Vi rider max 1 h per dag (egentligen max 40min), då måste jag vara 100% fokus och ORKA rida så!

Skolor
Nu när vi har mer koll på yttersidorna ska jag våga mig på att rida lite skolor. Dem hjälper med samlingen och stärker bakbenen.

Bomövningar
Bommar hjälper oss att samla upp galoppen, samt upphöjda i trav hjälper oss med kadens. Molle älskar att jobba med bommarna, när han inte är livrädd för att slå i dem. Enkelt redskap för att hästen ska vilja vara med mer själv och tänka.

Styrka 
Allt vi gör ger oss fortsatt styrka. Jobba med övergångarna mellan alla gångarter och nyansera våra tempon. Förvänd galopp, enkla byten, skolor, förbereda oss för tävlingssäsongen 2015. 


Just ja, vi ska även börja rida med aachen nosgrimma så Molle ser vuxen ut! :P


Nyhet?

I helgen gör vi något som några av er vet om.. andra inte. Kan säga att idag var sista gången vi kunde rida till hoppträningarna på Romme! Nu kan ni säkert gissa vad som väntar?Molles första dag hos mig! <3
 
 
 
 
 
Hoppträning

Idag har detta allroundekipage varit på hoppträning! Jag var nästan nipprig innan för jag hade längtat lite efter att få hoppa.. Och när vi hunnit träna för Emma två gånger visste jag att jag skulle ha en mer lösgjord häst från början, och han var väldigt fin att rida idag. Vi började med att trava bommar och sedan övergå i galopp, där vi skulle komma in i ett friskt tempo för att sedan korta och "spänna bågen" över galoppbommar. På Molle hade det väldigt bra effekt, precis som i dressyren måste man ta igenom halvhalterna innan man kan börja reglera honom... Haha lustigt hur man aldrig kommer ifrån sina svårigheter oavsett vad man gör/byter tränare...

Vi började hoppa några enkla linjer, jag sa till Anna när vi värmde upp innan att han gav mig känslan av att vara stark i kroppen, och det visade han när vi började rida bana. Tror inte jag hade korsgalopp en enda gång, fel galopp i en sväng bara men innan har han tagit till korsgalopp när han inte orkat sätta under sig vänster bak. Och han var starkare, mer kvalitetsprång och han är ju som bäst i slutet av träningen, han har både kondition och mer styrka i kroppen helt enkelt.

Vi avslutade med att rida en 1m bana för det är det vi ska tävla, och det kändes väldigt enkelt och roligt. Blir perfekt att nästa tävling är tvådagars, då får man en chans att se sig om första dagen för att ev kunna rida mer avslappnat dag 2.

 

Träning

Igår var det träning på schemat! Och vi fick koncentrera oss på... skritten! Molle dör i skritten, så svårt att ha hästen aktiv och reaktiv när man skrittar, Molle vet inte riktigt var han ska sätta hovarna och när jag driver honom så lyfter han dem bara uppåt. Så det kändes som jag red skritt i 30 minuter och bara sparkade på haha. Men man måste få in känslan, nästa gång vet jag hur jag rider igenom den mer. Men det var inte bara skritt. Vi började med galopp-skritt-övergångar och jag fick i galoppen börja tänka att han ska sätta under sig ännu lite till genom att aktivera innerbak undan skänkeln. Ytterst lite då han sätter sig ganska mycket, och måste tränas upp lite i taget på detta sätt.

I traven tyckte jag själv att jag inte hittade någon takt! Jag red inte fram den där stora traven, men jag tror att jag måste göra det till viss del, och sedan ta tillbaka när jag har den. Nu tänkte jag att jag skulle "spara" på honom, och då hamnar jag i ett mellanläge, känner hur nära det är att han bara "hakar på kugghjulet" (hahaha) och blir väldigt taktmässig och så, men det är enklare om jag rider upp honom i en större trav för där har han lättare att hålla takten (som i mellantraven) och sedan tar jag tillbaka honom i tempot. Men det är bara min tanke och analys, då orkar han inte jobba lika länge istället. Men man får prova olika! Han måste oavsett alltid svara på min halvhalt, och det var väl det som inte kom igenom igår. 

Red lite skänkelvikningar men då red jag för fort istället. Jag måste rida med speglar så jag fattar vad jag håller på med! Blir så arg på mig själv att jag ska rida så snabbt hela tiden. :(
 

Min fina lilla häst

Igår när jag skulle rida var jag väldigt sugen och inspirerad till det efter att ha varit på tävlingar i Falun under helgen. Men jag hade huvudvärk, det hade regnat konstant och jag var allmänt slut i kropp och huvud. Och har lärt mig att man inte ska rida några krävande pass då, för det kan bli så fel och dåligt istället. Gav mig ut i skogen och det var lite halt så jag fick rida på ängen igen för att få bra underlag. Bestämde mig för att bara rida i ytterkanten, så det blev ett stoooort spår runtom ängen, där jag gick in för att bara rida basic så jag inte kunde "misslyckas" med tanke på min huvudvärk...

Och Molle var superfin att rida. Det var så jag log för mig själv. Han var lugn och fin i sina stora steg, jag red bara skritt - trav övergångar runt hela ängen sedan trav - galopp övergångar och han var liksom i ramen, på yttertygeln och jag kunde sitta ner utan ansträngning och bara "tänka" mina hjälper. Älskar att rida rakt fram, har varit så noga med det sen jag red in Molle att han ska spåra väl, och att kunna lösgöra en häst på rakt spår är en underbar känsla, han lyfter liksom en hel decimeter och du känner hela tiden var du har hästen. 

Jaja, jättehärligt pass med mycket klapp och beröm. På vägen hem däremot... 500m hemifrån på lång tygel i skritt höjer Molle huvudet och tittar på barn som cyklar mellan träden och råkar halka! Han försöker rädda sig i 4-5steg och det var så obehagligt, hela hästen försvann under mig! Kastade mig av och kollade läget: skrapade kotor, knän och på lilla mulen. Molle då! Med hans känsliga kropp tänkte jag att nu får jag dras med tjocka knän 2 dagar och vila... Men nej då, det stannade vid skrapsår som tur är! Men tyckte så synd om honom, han kämpade för att jag inte skulle åka i backen kändes det som, min lilla prins. 

Duktiga killen som börjar bli stor och stark!

Dressyrpass

Underbar start på morgonen! Vaknade 04:45 ganska pigg så jag var i stallet klockan fem och tog ut Molle på ett dressyrpass! Vi red på en äng i skogen, gräset var sådär halvhögt så vi fick bra fäste trots daggen. Började i traven med att hitta en lugn takt, där han ändå tar skänkeln och halvhalter, men fick inte gå iväg i någon stor trav. Jag tycker det är viktigt att han lyssnar på mig, oavsett om vi rider fram hans gångarter eller inte för dagen. Jag ville bara ha honom mjuk i handen, rundare form och ryggen upp. Red skänkelvikningar där jag för 4-5 steg på mitten ställde om i nacken, sedan tillbaka. Som en förberedelse för att rida sluta, som är mycket mer samlande och då rider jag bara några steg så jag behåller rytmen och takten. 

I galoppen red jag först mycket raka linjer, för att känna att han spårade och kom under sig, jag fick vara på honom lite vänsterskänkeln till högertygeln, bogen måste komma in i kroppen och man känner då när han sätter under sig rakt, då växer han 2 dm och man känner hur han kommer ihop! Väldigt fränt. Red sedan lite förvända linjer, och även i förvänd galopp ska han vara undan och lösgjord i bägge sidor. Han vet ju faktiskt inte att han går i förvänd, eller hur man ska säga. Avslutade med att rida några enkla byten, där är jag noga att han inte får gissa vad vi ska göra såfort jag rider en diagonal utan jag varierar, ibland rider jag en volt innan avsaktning, jag skrittar ibland en hel diagonal innan nästa galopp eller så rider jag vidare i galopp. För mig är det viktigt att enkla bytet inte är ett "trick", utan att jag måste rida varje steg. Annars lär han sig var det kommer och då förekommer han mig. Det vill jag inte, då blir det svårare att utveckla rörelsen i framtiden. Han vill gärna tassa i skritten och fatta nya galoppen direkt, så då måste jag vara konsekvent och vänta ut honom tills han skrittar helt rent innan jag fortsätter. Men det kommer löna sig i slutändan! :)
I förrgår var vi ute och galopperade på åkervägarna, och igår vilade han. Att stalla upp honom på box efter sommaren har gått väldigt bra förresten! :)
 
 
 

Födelsedag!

Idag fyller jag år. Det har firats med att jobba, fika med familjen och avslutats på Molles underbara rygg i en mörk skogstur. Idag var det reflexerna på och skönsång i skogen (ja för att hålla vargar å sånt på avstånd :P ) och Molle fick skritta och trava lugnt på stigarna fram. En halvtimme var vi ute, detta var en vilodag kan man säga, bara komma ut och se något annat än hage och box samt gå ur sig lite slagg sen igår. Mjuk som smör var han... :)

Glädjerus

Nu har Molles medicinering avslutats sen 2 dagar och jag är lite nervös.. Vet inte varför egentligen, såret har fått en fin skorpa nu och han har ingen feber men man är alltid lite orolig att det ska gå upp? Kanske bara har med min hönsmammighet att göra. Veterinären har rådit mig att ha bandage en vecka till för svullnaden kan komma tillbaka. Det är ju det värsta när dem får lymfangit, i vissa fall får man problem med svullnader även efteråt, både små och stora. Vissa får ju tillochmed kronisk lymfangit! Men nog om det. Igår tränade vi för Emma, och ni må tro att Molle bjöd till!

I förrgår var han rätt hemsk att rida som jag skrev, men jag hade väl inte förväntat mig så mycket mer när han var så lite riden. Men bestämde att han skulle få gå träning, vi kom överens om att rida lugnt pass med mycket övergångar. Och vad Molle hade längtat efter det, iaf så kändes det som de! Han har utvecklat sin gång så mycket så både traven är större från början när vi bara ska trava lugnt, och galoppen är rundare och mer reglerbar. Jag trodde han bara "tog till" den stora traven för att han inte orkade komma ihop, men han travar så mycket bättre nu på riktigt.

Började med galoppen och fick mjuka upp honom i bägge sidorna, han ska svara undan i sidorna åt bägge håll oavsett om vi rider på en volt eller rakt fram, basics. Han blev riktigt loss i kroppen och på baken, så han hade en fin mjuk kontakt och bar sig själv. Skönt med tanke på i förrgår när det bara hängde. ;) Sedan i traven så jobbade vi skritt-trav övergångar för jag fick inte ihop honom, men till slut så. Och som han travade! Emma sa att hon aldrig sett han så fin nånsin och jag fatta inte riktigt vad hon mena, tills jag såg filmerna. Han klämde in bakbenen och lyfte i fronten så jag trodde han skulle ramla baklänges. ;) När jag red några diagonaler med mellantrav så bara kom bakbenen med sånt påskjut så hovarna fram höll på att slå i hakan på Molle!

Blev så glad och stolt när jag såg filmerna, hur jag har jobbat med denna häst och hans minimala gångarter till att få dem såhär stora och även kvicka! ;) Han kommer bli så läcker med mer styrka, när jag får till både kvickheten i skänkeln och i handen tillsammans så kommer han bli ännu mer på bakdelen, just nu har jag bara koncentration till en sak i taget känns det som. Man känner direkt när man får till det rätt och när man råkar bli någon sekund fel. Men som jag tycker om denna häst som älskar att göra sitt bästa!

Han svävade fram i denna trav igår! <3

Oriden

Ridtur på pigga och inte så välridna Molle i skogarna idag! För att sårskorpan ska bli bra så måste kompressen sitta kvar flera dagar och då kan jag inte rida för det sitter över kotan så han kan ju inte röra sig med bandaget på. Med andra ord, idag var han som en treåring att rida. Svarade bara framåt nedåt haha, sprang ifrån mig och trutade i munnen. Men jag vet ju varför och valde att galoppera ur honom, fräsa på lite och bara lattja! Molle tyckte det var en toppenide och vi tog åkrarna på några sekunder. ;) Imorgon är han nog back in business! 

Det är verkligen viktigt att man får rida igenom dem regelbundet, även under aktiv vila så repeterar man iaf halvhalter och övergångar utan att man trycker på för fullt. Det värsta som finns att rida på är stela kantiga hästar... Precis som Molle var idag, usch! ;) *ta de med en nypa salt och lite humor*
Kontraster

Det är så kul med kontraster. Ena veckan står jag i stallarna på Falsterbo, hjälper ett proffs av med jackan på framridningen och inspireras av några av världens finaste hästar. Andra veckan är jag hästskötare åt en kompis på lilla om än härliga Svärdsjö ridklubb. Och det är samma allvar, det är samma nervositet, samma analyserande av prestationen och det är väl så underbart att oavsett vilken nivå man rider på, så har våra intressen samma betydelse! Jag tycker inte att glipan är så stor längre, som jag sett den förut. Glipan mellan dem som tävlar i Falsterbo och dem som kämpar på lokala klasser. Samma slit, samma jobb.


Får hjälp av pappsen i Falsterbo...


Veckan innan sov vi i tält på regnig tävlingsplats...
 
 

Härligt...

... att få rida lite på ridbanan! Jag kände på Molle i alla gångarter idag, började i skritt att han skrittar framåt utan att jag ska driva var å varannat steg. Lite halter och serpentinbågar i skritt innan samma jobb i traven. Det han tappar under vila är ju kvickheten å reaktionen på mina hjälper. Istället för att en övergång tar 2 steg så tar den tio och är av dålig kvalitet. Men det kommer med mer ridning.

I galoppen jobbade jag bara lite fattningar och övergångar från trav, sen skrittade jag av. Jobbade lika i traven och galoppen att han måste gå själv och jag bara sitter där stilla. I traven kändes det faktiskt riktigt bra med sitsen.

Tur i oturen är ju att Molle skulle inte vara rädd för att halta om han hade ont. Han är inte den som biter ihop utan har han ont så märks det. Haft hästar förut som bitit ihop och vägrat visa sig sårbara, och det är värre än när dem är överkänsliga för då kan dem skada sig rejält.lilla fjantiga å klantiga häststackarn :)

Min prins.

 
Min fina prins, första riktiga passet på hela sommaren och sen dess har vi typ varit vilandes... :(

Ridit en sväng


Molle är verkligen på bättringsvägen nu! :) Problemet var att jag inte visste att man måste ha en fet salva under såret när det är infekterat, iochmed att han blev rakad hos veterinären och när sedan sårvätskan rann ur såret så frätte det på hans hud, vilket gjorde att ett "nytt" sår blev till och när det första läkt klart så är detta snart färdigläkt. Det måste läka inifrån och ut, man får inte ur infektionen om det blir en skorpa utanpå så det tar alltid några dagar. Vi chansar inte utan fortsätter ge hippotrim så vi inte får börja om utan nu ska bägge såren läka klart innan vi avslutar behandling. Känns som om vi har vilat ett ÅR ungefär, men det är bara exakt en vecka från idag. Hihi hur tokig får man vara.. 

Men eftersom han är ohalt så hade jag idag tänkt rida, blodgenomströmning hjälper alltid. 5 minuter hann jag rida innan det regnade årets spöregn ungefär. Jag blev dyngsur från trosorna till tårna och vände hem pga åskan/blixtrar. Haha men Molle var pigg och började med att trava av gården uppför grusbacken, så visst börjar även han tröttna på att vila nu!Tänkte höra om ni kunde hjälpa mig, när såren har läkt tänkte jag att det kunde vara bra att fortfarande ha något glatt skydd över så dem inte repas upp direkt han är i något igen, tills lite mera päls har växt ut. Ska jag köra på kompress-bomull-vetflex ett tag till eller har ni något annat bra förslag? 
 

Man kan inte vara kräsen...

Tänkte skriva lite om helgen lite allmänt! Kan ju vara kul och höra hur vi haft det.

Jag slutade jobbet kl 18 på fredagskvällen, då hade vi packat alla våra saker och åkte ut till stallet där jag skötte om Molle och gav honom penicillin, sedan hämtade vi Angola och åkte till Mockfjärd. Vi fick hyra en box i Lolas stall och eftersom jag även skulle rida Lolas häst så sov hon med oss vid stallet. Vi bäddade transporten till mig och mamma, och Lola sov i sin.

Riktigt mysigt och som hästtjej kan man inte vara kräsen! ;)

Vi beställde pizza och åt alla tillsammans när vi hade packat upp allting. Efter det red jag bägge hästarna i paddocken, det behövdes lite trimning inför tävlingsstarterna. Blev helt slut! Vilda bråkade massor och Angola försökte spänna upp sig och titta på allt runtomkring.

 
På lördagen knoppade vi hästarna och åkte med Vilda först, sedan hämtade vi Angola direkt efter den starten, stallet låg 5 min knappt från tävlingsplatsen. När vi kom tillbaka från tävlingarna så gjorde vi en blixtvisit till Borlänge och plåstrade om Molle och gav honom penicillin. Vi passade på att köpa lite thaimat på vägen till stallet, mums! Förövrigt så åt vi knäckemackor med tubost och snabbkaffe, som sagt, man kan inte vara för kräsen när man är på hästtävling.

På kvällen smorde vi all utrustning och sedan åkte vi till en sjö någon kilometer därifrån och badade! Tvätta håret i en sjö är ju bara för härligt! Äntligen luktade man gott igen. Sedan satt vi och drack vin och pratade tills det var läggdags. Mysig kvalitetstid!

Idag kunde vi åka till tävlingen och hänga där eftersom jag startade så sent. Då får man chansen att se sina vänner och bekanta tävla och kunna hjälpa till lite. Jag behövde förmiddagen för att ladda, jag hade huvudvärk sen dagen innan då det var lite tufft att starta 3 klasser i den hettan som var.

 

Härlig tävlingshelg!

Vilken helg! :)


Är så glad och stolt som fått rida två fina ston i helgen när min egna springare går på penicillin. Jag startade Lolas fina fyraåring Vilda i LB:1 i lördags. Har suttit på henne 2 ggr innan och hon är en hopphäst på fyra år som sagt, som inte är riden så mycket i ramen (dressyrmässigt) men vi har tränat en gång för Emma och sedan red vi ett pass på fredagen när vi kom upp. Iallafall hade vi en väldigt bra dag igår och debuterade på 62,9% och det räckte till en andraplats! Vi hade räknat med ca 48-55% kanske och var överraskade att Vilda gick så fint som hon faktiskt gjorde. Domaren tyckte hon var en underbar häst.

 
Angola började med att vara med på Vildas prisutdelning, då jag startade dem ganska tätt! Det innebar att jag inte hann rida fram riktigt som jag tänkt, och fick starta vår första klass, en LA:1 lite oförberedd. Angola var inte framme för hjälperna, och hon kändes framtung. Men hon gillade oss också som ekipage och vi fick 64,2% och vann klassen! Så roligt men ingenting jag hade räknat med då jag ställde in henne i transporten inför klass två. Fick låna en annan häst på prisutdelningen, men talade om för Angola senare på kvällen att hon hade vunnit!

Sedan red jag en LA:3 på Angola som var finare på framridning och finare på banan, men då orkade tyvärr inte jag hela vägen och hon behövde väldigt mycket stöttning under sista klassen. Är inte så nöjd men fick 63,28% och fyra, första utanför.


Idag har jag ridit Angola i en LA:3 och hon var fantastisk på framridningen! Men orken tog slut, jag kämpade på under programmet och vi red på 65,7% och trea, men första utanför. Är ändå väldigt nöjd med alla starter, och jag är så nöjd för alla protokoll kommenterade en fin sits hos mig, att jag hade visat hästarna väl! Det blir man extra glad över.

 
Nu har jag pysslat och promenerat med Molle och packat ur alla grejer, ska dö lite i soffan nu. Molle har två sår på samma ställe, det ena har läkt nu men ett är inte färdigläkt. Så vi avvaktar några dagar till. Förbannade värme och rötmånad! :( Snart är jag uppe i 4000kr på ett sår. :(


Meeting

Den här veckan har varit lite stressig! Dels för att man alltid blir lite koko när hästen är "sjuk", sen ska det klaffa alla tider när jag har behövt hjälp att spruta penicillin och så ska man vara överallt och såklart går allting fel för mig bara för att jag ska få veta att jag lever ungefär... Men nu ska jag försöka ladda upp för helgens tävling!

Har packat mina grejer och ska snart till stallet för att packa hästarnas. Jag tränade båda hästarna för Emma i måndags och började med Angola, fuxstoet. Denna gång hängde hon inte lika i handen, men strävade mer uppåt när jag tog halvhalter så jag fick istället tänka att hon skulle mera framåt då. Är det något Emma har lärt mig så är det att ridning förändras för varje gång! Bara för att jag förra gången fick tänka att hon skulle ta halvhalterna och böja in sina ben mera istället för att ösa på framåt när skänkeln kom, så fick jag idag tänka lite tvärtom för att hon hade fattat grejen. 

I galoppen blev hon väldigt fin och lättreglerad. När jag sen skulle jobba trav var jag inte riktigt "där" i sinnet för jag hade under skrittpausen upptäckt att Molle hade fått svullnad i hagen (det som dagen efter blev lymfangit, tidigare inlägg) och då kom jag av mig väldigt av oro. Men jag körde på och snart fick jag loss henne i traven. Hon blev spänd i halsen, en reaktion av att jag spände mig av oro. Men snart kom vi tillbaka och fick riktigt energifull trav där emellanåt! Kände på några längningar och skänkelvikningar, bara för att dem kommer i programmen i helgen. Kändes mycket bra, jag var jättenöjd med henne.

Sedan red jag fyraåringen som jag också ska tävla, en LB1 på. Hon jobbade vi med att acceptera sambandet skänkel - hand på. Så jag fick bara ta det stöd jag ville ha, och vänta ut henne lite medan hon grejade lite med huvudet men med några upprepningar av övergångar kom hon fint fram till handen utan bråk. Hon var ganska fin i traven, mycket finare än första gången jag red henne. I galoppen fick jag bara tänka att hela hästen skulle "komma ut mellan öronen", om ni förstår min känsla. Det är rätt svajjigt med bogar och baken, men hon växte för varje varv kan jag tycka. Det blir spännande att tävla henne imorgon haha! Men så roligt förstås!

 
Dags för meeting igen! Vi åker ikväll!

Pust!

Molle hade ett infekterat sticksår som orsakade svullnaden för ett par dar sedan, och igår kom feber och en ny svullnad som under natten blev lymfangit i benet. Vi fick tid direkt hos Björn Gammelgård som hjälpte mig rengöra och kontrollera senor/leder och medicinera. Vilken "tur" i oturen vi hade! Det var tack vare lymfangiten vi hittade detta lilla sår, när benet blir så svullet och utspänt blev det lättare att hitta det! Molle verkar vara extra infektionskänslig, visst det är rötmånad och hett så dem flesta med sår har nog lätt att få infektioner just nu men Molle har haft detta 2 ggr tidigare fast som treåring. Han kan ju ha någon brist i immunförsvaret, men men nu är vi glada att vi fått orsaken till denna mystiska svullnad. Penicillinet hjälper omgående och veterinären trodde att han skulle vara bra igen på torsdagen. Min lilla älskade häst, som fick kalldusch och sen beta efter veterinärbesöket. Lasta sig själv både i och ur trots hälta o elände då jag åkte ensam. Duktig kille!!
 
 
 

Plan

Planen vi hade var ju att rida och starta nästa helg både lördag och söndag. Men nu får vi se, jag rider om han är OK annars gör jag ett hästbyte och lånar fuxen jag red en vecka nyligen. Väldigt snällt att få möjlighet att låna henne, tack Veronica. <3

Men jag kommer träna Angola för Emma på måndagen iaf, så rider jag Molle lite lugnt och känner oss för. Ska även starta en väns 4åring den helgen så kommer bli en kanonrolig tävlingshelg!


Upp och ner!

Usch och fyfan. Senaste dagarna har känts som en bergochdalbana. Molle gick ju så bra på måndagsträningen och vilade under tisdagen. På nåt sätt i hagen har han lyckats med något och när jag hittar honom onsdag morgon är han svälld från knä till kota, mycket mer än det han var i lördags (som förövrigt var på det andra frambenet). Börjar känna och klämma och han reagerar mycket starkt. Som tur är känner jag min häst vid det här laget, och vet att han är fjompig och reagerar likadant om jag hade tryckt på det andra benet... Men man måste ändå lyssna till honom, och svullen var han ju. Lade på ett zinkaband utifall det var en sena... Promenerat, kylt och provat lite olika. För varje dag har svullnaden gått ner lite, men han har reagerat väldigt mycket och jag har införskaffat stallbandage som han haft på sig för att hjälpa blodcirkulationen. Dem har hjälpt bäst, jag har haft inställningen att jag måste få ner svullnaden, annars kan man ändå inte ultraljuda eller ta ut veterinär. Och jag har mått pyton över att han är dålig, man går ju ner sig nåt så förfärligt. Så kommer jag ut idag, och svullnaden är helt borta, han reagerar inte en millimeter när jag trycker, så hårt jag kan i princip, och han är inge halt. Förstår ni lättnaden! 

Vet inte vad han lyckats med, om det är en vrickning eller ett påslag. Värmen i luften hjälper ju bara svullnaden extra mycket, inte alls tacksamt just nu... Men nu ska jag rida lite försiktigt imorgon, skulle han visa minsta lilla blir det sjukhage och vila. Har en bokad tid på UL men det var ändå så långt fram så vi får ta dag för dag. Det som har känts som 2 veckor har bara varit 3 dagar med svullnad. Men man är ju hönsmamma! Så nu vet ni varför jag inte skrivit här, bara jobbat och oroat mig.

 
 
 
 
 

 
 

RSS 2.0