Senaste filmerna på Instagram! 
Har du någon favoritsnutt? :)

Tävlingsperiod

 

Hinder 2-3 av 12. Kameran krånglade lite men hästen blev finare för varje språng.

Nu är första tävlingssäsongen igång och planerad. Ska tävla juni (ca 5 tävlingar från april-juni) ut sen kör vi lite lugnt med bete och sedan en träningsperiod innan hösten igen. Viktigast detta året är att komma ut och vänjas med allt som innebär tävling. Roligt vore att komma till riktig ridning men det är ju ett drömmål! Härnäst väntar 2 helger med hopptävling, ska bli så kul!

Frisk

Jag har varit sjuk och hemma från jobbet. Usch det är inte ofta jag är sjuk ska jag säga er, väldigt ovant som jag skrev. Började må bättre under onsdagen och kom upp i sadeln igår. Molle var helt tvärtom om man jämför med på tävlingen, jag tror faktiskt att det var mig han reagerade så väldigt på. Klart man blir spänd och inte vet vad jag menar när jag rider magsjuk.

Igår var han som vanligt igen, var så härligt att rida ett ordentligt pass för Emma. Som vi har längtat, har inte ridit för henne på hela april, pga inställda träning m.m. Men det kändes ändå som att "komma hem". Jag har en ny inställning med mig när jag ska rida träning, och det fungerar väldigt bra just nu i mitt huvud, så jag inte överrider så mycket. Jobbar vidare med att bli kvick i min hjälpgivning och kräva lite mer att han ska sätta under sig nu. Är så taggad, nu ska vi träna nästa torsdag samt måndagen därpå. Nu ska vi även ut och få rutin på både hopp och dressyrtävlingar. :)


                                                                      Igår på träning


Med bättre uppladdning till nästa tävling räknar jag med att höja poängen i travdelen, rida igenom honom så det inte blir en stel ridning inne på banan. Hellre att man rider som man brukar än att man sitter stel som en barbie, vi ska ju bara ut och lära oss! I galoppen önskar jag att volterna ska höjas poängmässigt och i den förvända galoppen vill jag göra bättre vändning samt övergång. Våga rida halvhalterna och han ska ta dem. Men det är rätt trångt på kort bana, jag tror faktiskt att LA:3 passar oss bättre som går på lång bana. Men vi ska ha lite rutin först, den förvända i LA:3 är enklare att rida också tycker jag. Spännande spännande!
 

Tävlat magsjuk

Åh jag har nog gjort årets dummaste tävlingsstart. Igår var årsdebuten för mig och Molle och när jag vaknade på morgonen så mådde jag skitdåligt. Yr, illamåendes och kunde inte behålla varken dryck eller mat. Var en otrolig ansträngning att ens klä på sig. Men alla försökte övertyga mig om att jag var NERVÖS. Hmm jag brukar inte bli så nervös, och absolut inte på det här sättet? Dumt nog så åkte jag till stallet med mamma i alla fall, och satt i princip ner hela tiden. Sitta still eller ligga ner gick bra, stå upp och gå var ingen hit. Fick hjälp av Emilie och mamma att göra iordning allting så åkte vi på tävling. Fick koncentrera mig på att gå rakt och lugnt i princip.

Upp och rida, ont i magen, den var svälld så det gjorde ont att ha byxorna knäppta. In på tävlingsbanan och Molle spände till något otroligt, allt grus på kortsidan mot domaren var bortsprunget också så det var som asfalt, Molle vill gärna ha mot det tyngre underlaget han. Han var spänd som en fiolsträng och allt jag kunde göra var att sitta med och le, besviken och frustrerad för när man är på tävling kan man inte ta igenom massa utan bara åka med. Kändes som att han var tittig och lite hispig, om jag kom åt honom med skänkeln så flög baken ut och det var inget som helst gummiband i oss utan en stel häst och en stel ryttare. 

Såhär i efterhand skulle vi aldrig åkt när jag mådde såhär imorse, men det kan bara bli bättre! Domaren dömde väldigt rättvist och skrev väldigt bra i protokollet, att han var spänd drog ner alla poäng men hon såg potentialen i honom det syntes iaf att han var spänd för dagen eller vad man ska säga. Stackaren, lotsa runt på magsjuk ryttare i nytt ridhus. Men jag är så stolt över honom ändå, han bjuder på små fina ljusglimtar och jag vet vad vi kan visa den dagen vi är mer avslappnade! Wow, då ska det bli kul att tävla. 

Idag mår jag inge vidare heller, min mage är i uppror men jag är inte spyfärdig eller yrslig vilket ska bli skönt. Har inte vågat äta något än så har noll energi, sover i princip bara. Jag är inte van att vara sjuk eller må dåligt, är en ovanlig företeelse. Har aldrig haft riktig magsjuka tror jag, men det här kan väl vara nåt släng av maginfluensa kanske. Eller så kanske jag har ätit nåt konstigt? Nu blir det fortsätta sova ett par timmar till innan jag vågar prova äta igen. 
Dressyrpass 17/4
Rätta känslan(haha undra om molle tyckte hindret var läskigt eftersom han blundar)
 

Vad vi roat oss med


 

Film från helgen

 
Såhär jobbade vi blandannat med Molle för att hjälpa honom med takt och steglängd. Genom att be honom göra tempoväxlingar i skänkelvikning kan vi "stoppa" hans hastiga steg och trycka dem i sidled istället och då måste han länga sig lite för att få plats. Och efter sånt här jobb är det stor skillnad på vanliga traven sen då han vilar mer på steget. En häst som är hastig och väldigt kvick måste jobba på att gå långsamt. Men det är så viktigt att han inte förlorar reaktionen som ska vara kvick. Men jag som ryttare måste kunna "rida" långsamt, så jag inte spär på ännu mer att han ska skynda skynda. Det kommer inte vara några problem att plocka fram det kvicka i honom när det behövs, han ska bara lära sig när och hur. Som med allt annat så tränar man tills man dör på det ungefär.. ;) Hoppas ni uppskattar att jag delar med mig av träningshelgen.

Nya ridbyxor

Oj oj vad har jag gått miste om.. Idag kom mina första ridbyxor från märket Pikeur. Och jag säger bara, hur ska jag kunna använda något annat nu? Jag har alltid prisat dessa mjukisridbyxorna som finns, och det går an om man vill ha oskodda, men det här var något utöver vanligt. Beställde en mjukt bronzefärgad byxa med mörkare brun skoning. Längtar tills jag ska rida i dem!

 

Min fina

Molles ben börjar faktiskt bli helt normalt nu igen efter olyckan. Det är päls över hela benet, på insidan syns det dock ärr där bandet skadade huden. Men när det hade torkat ihop efter det akuta stadiet så var själva huden rätt tjock och man kände ärrvävnaden när man tog på det. Det har också varit väldigt varmt i huden (hudens läkningsprocess), men torr i benen/senorna så att säga. Men nu har det varit en vecka ungefär utan värme och det som har känts som ärrvävnad börjar försvinna. Nu känns han som vanligt i huden och det ser fint ut! Han har varit som vanligt i senorna men en del av huden har varit skorvig och en del har varit tjockare som ett extra lager. Med lite erfarenhet från denna gång så vet jag att jag ska smörja lite mer "nästa" gång det eventuellt händer. Jag valde att låta huden sköta det själv och det gick ju också bra, men jag tror vi hade kunnat minska den tjocka huden/skorvorna lite mer om vi smort under längre tid med aloevera. 

Jag tycker också att Molles olater i samband med sjukvilan har försvunnit igen och jag tycker han har mognat 2 steg! Han är inte alls såhär valpig och ska äta på allt och vara lite smådryg, han är mer timid och faktiskt gosig emellanåt. Tänk vad livet är underbart när hästarna är friska och glada!

 
Molles "grandprix" skoning hehe som min hovis sa. Igår var jag sambofri och då valde jag att åka ut för en extra rykt på kvällen, och även lite extra pyssel som hovvård. Har en specialolja, Hovgårdens hovelixir kallar vi det haha. Jättebra och vårdande för hovarna, inte bara lack alltså. Lack får du bara ha på tävling, det torkar ut om du använder varje dag.Molles fina täcke! Som ska tvättas idag efter helgen. Är från ett märke som gör travsaker, men samma företag äger Horze som gör fina ridsportprodukter också. Ett tips är att travtäcken har ofta en smalare skärning i hals och bog som gör att det passar moderna sporthästar bra.Molle ser alltid så liten ut på mina bilder, men när han hamnade på bild med 2 andra hästar så såg man att han är rätt hög. Ibland kan jag tänka att hur kan mätkäppen visa så hög mankhöjd men så ser jag den här bilden och litar på den haha. Men det är mest långa ben.
 
 
 

Fin idag!

Åh går på moln.. Först hoppade jag en häst åt en tjej i stallet, en väldigt speciell häst som jag ridit dressyr på också tidigare, Sune. Han hoppar riktigt bra men är lite svår, men fick till det så det kändes bra och kontrollerat. Efter det red jag ut med Molle, red till en av våra ängar för dressyrjobb och var riktigt spänd på att se om han var "förvirrad" efter helgen eller hur han kändes. Och han kändes såå fin.. Svävade fram! Red fram genom att rida tempoväxlingarna som vi gjort i helgen och på mycket serpentinbågar där han kändes lösgjord från början. Efter det tog jag fattning från skritt och här har det hänt grejer. Ute blir han ju mycket mer alert såklart men jisses vad han vill jobba och göra rätt! Red tiometersvolter i trav följt av mellantrav, oj vad spänstig och fin han kändes. Fokuserade på att få gummibandet i honom från bakhoven till mulen och då får jag med ryggen så fint. Känns jättebra inför tävlingsstart om 11 dagar.

 

Hoppträning 9/4


Hoppträning på schemat igår. Han har en riktigt bra period med hoppningen nu, lyder både framåt och tillbaka, tittar inte, busar bara lite hehe men framförallt så börjar han få så runda språng! Ibland blir dem svåra att sitta i för jag har varken bästa sitsen eller bästa sadeln.

Känns som att allt vi provar, alla övningar bara gör han utan att undra så mycket. Det är en klok häst, ivrig att göra rätt, precis som sin matte. Vi får båda lära oss att ha is i magen. Igår värmde vi upp med travbommar sedan galoppbommar. Lättreglerad om än något busig med markbommarna. Men det får man vara när det är glädjebus. Sedan hoppade vi fram på några små slingor över låga hinder. Lite mer eftergiven i vänstersidan i svängen för att behålla rätt galoppkvalite fram till hindret, behöver bara lägga an innerskänkeln och tänka lite sidvärtes så kommer det. Fem och halvan med sista bom på 110cm, kändes pluttigt och enkelt. Han känns fortfarande som att han knappt tar i, tycker inte det är så högt. Väldigt fin känsla!


Hoppade bana med 9 hinder och ja, ni är trötta på att läsa det men det går ju så BRA i hoppningen. Jag ska tänka på att supporta honom med att ligga an med skänkeln ända fram till avsprång, alltså inte driva utan bara ha skänkeln där som stöd. Jag hade en tendens att släppa den sista språnget så det ska jag jobba på. Ska se om jag får en film av mamma där han hoppar riktigt fina språng så kan jag lägga upp den. Om en månad blir det tävling!

Helgens träningTräningarna i helgen gick bra som jag skrev igår. I fredags red jag själv i ridhuset bara för att han skulle få röra lite på sig innan första natten borta, och i lördags & söndags red jag för Rebecca. Rebecca ville hjälpa Molle hitta sin större gång med mer gest och mindre hast, så vi gjorde lite samma tänk som Emma började introducera i vintras. Vi tog ner traven flera snäpp och verkligen hittade Molles egna lugna takt där han bar sig på bakbenen och väldigt viktigt att han kom bakifrån fram till handen och inte tvärtom. Därifrån fick jag driva och började han då bli hastig och snabb gick jag bara lugnt tillbaka till ursprungsläget och provade igen. Det tog inte lång tid innan Molle hittade sin större trav men denna träning fick vi bara upprepa och komma i balans och Molle blev väldigt avslappnad och lösgjord.

Igår (söndagen) hade poletten trillat ner hos Molle och vi kunde börja passet i en fin lugn trav. Fick rida tempoväxlingar i skänkelvikning på långa diagonaler vilket vi fick göra nästan 10 minuter haha! Vi är dels inte vana med att rida den långa diagonalen där han ska orka hela vägen sen fick vi ligga i för att hitta rätt tempo. Jättekul och Molle blev smidig i sina sidor.

I skritten fick jag verkligen superhjälp! Vi har ju tragglat skritten nu och den har blivit bättre, men nu kände jag verkligen att vi hittade en bra övning/metod. Han skrittar väldigt bra faktiskt! Kan bli kul och höja oss på tävling i skritten där vi varit allt annat än avspända. Galoppen fokuserade vi också på större luftigare språng, och att drivningen inte försvinner i fart utan kommer ut i kraft. Går inte in exakt på alla övningar men det var två givande pass och Molles självbärighet och avslappning var i fokus, han kändes så stor och fin med så mycket ryggverksamhet. Jag har känt ett tag att vi har haft balansen i halsen när jag ridit själv och nu fick jag tillbaka känslan att han kommer över ryggen. Fick lite verktyg med mig hem så jag kan hitta känslan själv också. Nu blir det ladda för nästa Emmaträning och tävling om 2 veckor exakt!!


Fina fina Molle utanför ridhuset igår. Han har varit så duktig och ätit, druckit vatten och skött sig. Han tyckte nog det här var jätteroligt! Har bott i en lägenhet ovanpå ridhuset som sagt så har hjälpt till med lite fodringar och motionerat lite hästar med Rebecca. Så skönt att komma iväg en ledig helg och inte vara hemma, man känner sig så fri även om man är i full gång hela dagarna. 

 

Underbara Prinsen


Han blir så mallig när matte är nöjd och stolt! Vilket han ger mig äran att vara för det mesta. Så bra han har skött sig den här helgen, inte ett snedsteg han tar i transporten utan står som ett ljus både dit och hem, finner sig i att leva boxliv på helt nytt, stort ställe och gör 2 bra träningar på en helg. Är så glad att han är min trots att han inte är så flashig. Han är helt underbar!


Sundbyholm Dressyrcenter

Nu är vi klara för kvällen här i stallet. Det är ett fantastiskt vackert och genomtänkt stall, känns modernt och nästan lite osvenskt. Det är ett fullstort ridhus med spegel över hela kortsidan, från golv till tak. Modernt underlag med fiber som sviktar och är helt ljudlöst. Ena långsidan består av stalldelen, där det också är en bred gång mellan sargen och boxarna. I väggen mot sargen har dem fiffigt fixat förvaringsutrymmen och hyllor åt alla hästarnas boxar mittemot så att säga. Så man får plats med foder, lite utrustning och det man kan tänkas vilja ha där helt enkelt.

Man kan välja om man vill göra iordning hästen i skötspiltorna vid duschen eller ställa dem på gången. Det finns utfällbara sadelhängare så du bara behöver gå till sadelkammaren en gång och inte fram och tillbaka. Alla hästarna är väldigt lugna och tysta, dem verkar så nöjda och stimulerade. Alla boxar går att öppna utåt, med antingen halvdörr (engelska boxar) eller öppna helt och använda utsidan som boxdörr. Utanför boxarna är det grushagar med trästaket. Gräshagar finns det också bakom sandhagarna. Sedan omges stallet/ridhuset av åkrar och grusvägar.
Väldigt idylliskt!

Jag bor i en (mycket lyxig) lägenhet uppepå ridhuset med panoramafönster mot ridhuset och boxarna så jag ser Molles lilla huvud från sängen hihi! Han står så tryggt och äter, dricker och bajsar som vanligt. Molle har gnäggat litegrann men verkar ta allt med ro. Vi började med att lasta ur Molle så fick han gå in i "sin" box och titta omkring. Efter vi hade packat ur och kikat oss omkring lindade jag av honom och tog av täcket då Molle inte är van med ett varmstall. När Rebecca och min mamma hade åkt så gjorde jag iordning Molle och lät han rasta sig lite i ridhuset, gå ur lite spring i benen. Han är så cool min häst, var inte rädd för något men passade såklart på att titta in sig själv lite extra i speglarna haha. Han var så fin, stora lugna travsteg, fin form. Känns kul inför helgen!

Ryktas efter ridpasset

Busar..


Stallet!

Hoppträning

Hopptränat för första gången på säkert 6 veckor! Så roligt var det. Molle var så fräsch och framme för skänkeln efter all konsekvent träning vi lagt ner att jag inte ens blev svettig efter passet. Jag blev andfådd absolut, men jag kunde sitta stilla och följsamt bara, behövde bara lägga om skänkeln så svarade han. Precis så ska det vara, kändes kanon hela träningen! Jag trodde Molle skulle backa ett steg iochmed att han är en så försiktig häst, men han gick snarare framåt ett snäpp! Både jag och Anna var mycket nöjda. Så nu får vi börja kolla på tävlingar. Kändes som att Molle vuxit lite till med det här att skilja på dressyrridning och hoppridning, så det var jättekul. Anna behövde bara säga till mig en gång att jag skulle släppa dressyrridningen, ett bra bevis på att jag också hittar "hem" snabbare.

Riktigt roligt!

 
 

Senaste dagarna

I fredags red jag ut barbacka i skogen med Molle på skrittur, på lördagen repeterade vi träningen från i torsdags och min känsla stämmer inte överens med verkligheten just nu så nu går jag in i en "känna efter"-period så jag hittar lite vad jag letar efter. Jag tyckte inte Molle tog skänkeln men det gjorde han, mamma filmade och varje gång jag ber om mer så gör han precis som han ska, men jag tror att han ska svara som han gjort förut: symaskinsteg! Men nu tar han i mer med bakbenen och länger sig, och det känner inte jag utan jag väntar på dem där snabba stegen så vi var ute och cyklade kändes det som. Dumma matte, duktig häst... 

Igår var vi däremot ut i Sörbo och hela skogen har smält och torkat så vi klättrade och red runt sjön i den djupa sanden, Molles favoritunderlag. Mycket klättring och på en raksträcka i sand provade jag vår nyfunna mellantrav och jisses! Satt bara med ett fånigt leende och klappade på Molle. Mer sånt tack!

Skrittar nog ut idag med istället för vila, känns som att han mår bättre av att röra på sig min häst. Aktiv vila så att säga. Skrev packningslista till helgen igår, den blev lång. Vad mycket saker man använder varje dag som man knappt tänker på. Är iaf väldigt glad över denna möjlighet att åka iväg på äventyr! :)
 
Molles nya stalltäcke! Jersey på utsidan så det inte fastnar spån men med jättefin fleece på insidan. Kommer i set med matchande fleecelindor. I år har alla leverantörer fått dille på detta supersmarta täcke så finns flera varianter till jättebra pris, om man vill ha fleecetäckets egenskaper men blir trött på att allt fastnar på utsidan. Detta kommer Molle ha på sig i boxen hos Rebecca så musklerna håller sig varma.

RSS 2.0