Dag 3


Idag red jag Maldini igen, och kommer göra det under tiden vi är här antar jag. Det är för att Coco ska känna sig lugn och trygg hela tiden, inte bryta på den rutinen helt enkelt. Han är väldigt lydig och en riktig läromästare, känner mig mest som en nybörjare som inte kan nånting ovanpå haha. Men jag kan iaf träna på att rida med sätet, rida skolor och sådär. En riktig gentleman är han, Cocos nya vän. 


Här är han i action.
 
Idag har vi hållt igång hela dagen lär jag säga. Började med ett pass på ridbanan "hemma", Coco hade bus i blicken när vi kom imorse man var oerhört koncentrerad på Emma trots att han var laddad. Precis som det ska vara alltså! Timmarna därpå putsade vi upp utrustning och alla var nog lite nervös inför eftermiddagens utflykt... Det var dags att åka till Flyinge och rida på tävlingsbanorna för första gången!

Jag måste faktiskt erkänna att vi alla var nog lika överraskade när Coco träder in som kungen själv. Han tog det hela med ett lugn, och ett självförtroende. Går han såhär imorgon så kan det här sluta riktigt bra... Är helt enkelt hur spännande som helst! Längtar tills jag somnar och morgondagen får börja, den är sprängfylld med roligheter!
Håll tummarna imorgon eftermiddag!

Design

Nu har jag gjort om designen till Emmas blogg! Skitbra när vi kan hjälpas åt för bägge har ideer och tillsammans kan vi genomföra dem! Det blev verkligen som båda ville ha det. 

 

StalletVi står i ett jättefint stall strax utanför Landskrona. Stallbyggnaden är hästskoformad och har högt i tak och murade boxar, dem är öppna utåt så hästarna kan kika ut. Det står i princip bara hingstar på gården, några riktigt snygga! Men mest 2,5 åringar samt en 7åring och en 19åring. Sen står Birgittas två hästar också i stallet med Cocu. Riktigt lugnt och behagligt, är så skönt att slippa tävlingsstallarna... Cocu trivs otroligt bra och är lugnet själv vilket underlättar mycket för oss. Kanske meeting är hans grej?

Jag har iaf pratat med min kära sambo om att vi kanske skulle flytta ner hit ändå... Blir förälskad i detta Skåneland varje gång jag är här. Och idag sa han: klart vi kan! Haha han vet inte vad han ger sig in i. Får höra om vi kan flytta Norells till Skåne istället så allting löser sig. 

Imorgon tänkte jag vara duktigare med fotograferingen så jag kan visa mer av vad vi gör. Men nu blir det att ladda batterierna inför morgondagen, godnatt!

 

Dag 2 i Skåne

Några bilder från när Emma tränade Cocu för Birgitta. Imorgon blir första dagen i Flyinge, Cocu ska få kika på ridhusen och förhoppningvis ska vi se lite fler fina hästar. Mamma skickade med flera yllefiltar så vi kan sitta på läktaren i flera timmar och drömma oss bort. Men vi har förhoppningsvis en av dem finaste med oss redan! :)


 
 

Skåneland

Nu är vi i underbara Skåne och har ridit ett morgonpass, jag fick sällskapa Emma på en av Birgittas hästar, som varit en utav Sveriges bästa... :) Några steg passage här o där hihi, så fantastiskt mjuk och följsam! Hem å trimma Molle om en vecka hahaha... 


Stolt och nöjd

Idag åkte vi till en ridbana som ligger vid ridhuset vi brukar besöka. Lade ut galoppbommar och hade innan ridpasset bestämt mig för hur jag skulle rida. Och jag red så som jag skulle, höll ihop honom och hade kontroll fram till, över och efter bommarna. Kändes skitbra å enkelt, när jag rider som jag ska går hästen bra helt enkelt. 

När jag kände mig klar bytte vi så Malin fick prova rida Molle. Hon ska hjälpa mig rida när jag är i Skåne, och det är väldigt jobbigt när man har sitt sätt att rida på. Men Malin tog hand om han superbra! Lugn och mjuk ridning utan för höga krav på honom, precis det han behöver när jag är borta. Så tacksam att Malin ställer upp för att hålla igång honom! Tack duktiga snälla du! Kan jag känna mig lugn när jag är borta. :)


Blir så stolt när någon helt ny kan hoppa upp och rida Molle och han sköter sig, det är liksom ett bevis på att man fått något rätt under utbildningen. Det kan vara väldigt bra för Molle att ridas av några andra då de kan mogna och lära sig fler signaler, och det är ju ett steg mot att bli vuxen. :)

Planer för hoppträningen

Jag kommer satsa på att försöka komma iväg så mycket som möjligt på nya ställen för att rida och göra han avslappnad oavsett var vi är och tränar. Hemma gör han det mesta riktigt bra med bjudning för att han är trygg, det vi måste träna på är att komma ut och se oss omkring, få samma ridning borta som hemma. Inte helt enkelt men har planerat in ett träningsläger för oss och då vill jag inte "slösa" bort första passet med att han ska vara orolig och spänd för att vi är borta, vill att han ska gå in med lite självförtroende i övningar som vi gör hemma på banan.

Vi kommer fortfarande varva intensivt arbete med vila, precis som nu. Det väntas 10 dagar med skogsturer för Molle, hoppas att han passar på att vila å njuta av det. 

Får ni samma känsla hemma som på träning borta? Ni kanske har fått till känslan på tävlingsbanan till och med? :) 
Träningen igår

Igår tränade vi dressyr för Emma igen! Sista gången på vår bana hemma, ska bli skönt att flytta in till ridhus med speglar.. Älskar att se och känna känslan samtidigt! Tillbaka till gårdagen. 

I traven var vi lite väl hastiga kan jag tycka, såg på film från början å jag ser att jag inte riktigt litar på energin fast jag kan det, så ska våga rida han lugnare. När jag vågar vara lite kall så travar han så fint! Är såklart en styrkegrej men det kommer små glimtar hela tiden. Fick rida lite skänkelvikning och sedan börja variera lite på volt med baken innanför/på spåret mm. Nyttigt och stärkande! 

I galoppen blev det styrka å balans! Utmanar med att han ska bära sig själv i en lägre form, hitta egen balans och galoppera ganska långsamt. Skitsvårt! Som Emma sa, en fyraåring får man egentligen hjälpa genom att hålla lite i balansen, men om vi redan nu börjar stärka han där så kommer det komma av sig själv när han är 5 år. :)

Längtar så mycket tills resultatet av denna ridning kommer! Är svårt, roligt, utmanande och jag lär mig massor. Vänder snabbt!

Hösten som var ljummen å härlig för bara en vecka sedan har bytts ut mot några få plusgrader, vi får de första minusgraderna inatt och det har blåst full storm de senaste dagarna. I ett sånt läge är det otroligt viktigt att komma ut och träna det man har tänkt, om man börjar ställa in pga mycket blåst eller regnoväder mm så har man börjat en ond cirkel, för det blir bara sämre å värre haha. 

Ikväll är det då dags för sista uteträningen, vilket ska bli riktigt roligt! Sen blir det 1 och 1/2 vecka med skogsridning för Molle och jag åker söderut mot Flyinge! Ska bli riktigt spännande att åka på championaten, hoppas få mycket inspiration och nya intryck från ekipagen där. 
Hoppning

Idag har vi varit till klubbens ridbana och hoppat lite. Hade tänkt mig träna lite rytm och balans, men idag var Molle faktiskt lite trotsig, nästan för första gången. Men vi tog oss igenom det, och kunde rida som vanligt. Det var nyttigt att veta hur han försökte tänja gränserna, först började han med att inte svara framåt. Efter ett tag blev han istället "het" och jag gick på den luringen med, att nu var han framme men han sprang ju bara. När jag kommit på det så fick jag ihop honom: skänkeln om för att sätta tryck, men inte släppa iväg honom utan spänna bågen. Han gjorde faktiskt jättefina språng då, överhoppade inte utan bara lätt studsade över.

När vi kom till den ridningen så var det faktiskt ganska givande, jag hade ställt upp hinder på följande vis:

Och vi kunde variera på fem eller fyra språng mellan alla hinder. En övning som jag kommer nöta mer framöver, bra när man rider hemma mellan träningarna, repetera grunderna och öva upp balansen på oss båda. Jag hade som mål att kunna variera ett galoppsprång och göra det i rytm, utan att behöva bromsa massa innan sista eller trycka av och det kunde vi i slutet. Men antar att det fortsätter testas nästa gång med, känns som vi går in i en sån period nu när Molle börjar sätta muskler och göra allting med styrka istället för på fart och vilja. 

Friskt väder

Underbara höst, med friskt krispigt (kallt) väder! Tack för all energi som du ger till min redan pigga och busiga häst, han visar gärna hur rörlig och mjuk han är i hagen med sina extrema gymnastikövningar! ;)

Dagens tur började med spänd häst, valde en runda som han inte gillar men jag är lite såndär att han måste stå ut ändå. Ville dessutom inte rida i skogen pga alla älgflugor.. Först blir jag lite frustrerad och överrider för att han ska kommunicera med mig trots att han är spänd för omgivningen men sen kommer jag på att jag får helt enkelt vänta tills han slappnat av och sedan börja skapa lite kommunikation. Avslappning är första steget på utbildningsskalan...

Så när jag väntade ut honom fick jag till ett riktigt bra pass.. Mer än så kanske jag inte behöver säga? Lyckorus!!


Mitt lyckopiller som har travat som en stooor häst idag.. <3
 

Kväll i stallet

Ikväll blir det stallet för hela slanten. Behöver komma ikapp med sånt som jag skjutit framför mig, rulla lindor, städa skåpet, smörja utrustningen mm. Ska även rida en sväng hade jag tänkt, kanske inget monsterpass men iaf ut och se några åkrar. Måste bara hem å hämta andan en sväng känner jag, intensivt på jobbet just nu eftersom jag snart är borta en hel vecka, vill inte ta med mig nå jobbtankar då så försöker färdigställa allting jag påbörjat... 
Molles ponnylugg

Molle har skavt bort sin pannlugg pga flugpannbandet han har haft denna sommar. Skittråkigt då hans säregna ponnybusiga look har tappat lite av sin gnista! Får hoppas att hans lugg växer lika fort som hans man, då är den väl snart tillbaka. 


Långa fina benen. :)Svävmomentet i galopp. :)
 
 

Tandläkaren

Igår blev Molle raspad, var ett halvår sen sist och det var vasst längs kinden men inga sår eller konstigheter. Antagligen får man raspa 2 ggr om året tills dem blir ca 5-6 år, det är det absolut värt om man får behålla en så bra mun på dem! Molle är väldigt fin i munnen/handen, och jag rider mest med remont så han får väl inga onödiga sår pga nosgrimman. 

På kvällen hade vi lite ledarskapsträning på banan. Longerade, väldigt länge sen sist så fick öva på varvbyten bland annat. Utomhussäsongen snart slut

Att Emma har kommit ut till vårat stall i Hovgården varje vecka har varit helt fantastiskt roligt, utvecklande och en stor möjlighet för oss alla som ridit. Ett gäng som fyllt ridtider mellan 16:30-20:30 varje vecka, vi har tagit tisdagen som en möjlighet att umgås och äta gott tillsammans. Vi har följt varandras utveckling och tränat upp vårat öga för "rätt/fel" och det ska bli grymt roligt att fortsätta vinterns träning inomhus! Men mindre kul att vi inte kommer kunna följa varandras utveckling på träningarna... Som tur är har vi varandra hemma i stallet varje dag. Ville bara passa på och berömma mina duktiga vänner!

 
Veronica, som kämpat på så med sin Angola och nu ger det verkligen resultat! Du har utvecklat din ridning och blivit mer bestämd, och din känsla har utvecklats i samma takt som din häst. Ni är jättefina, och står nog för den största utvecklingen av oss alla! :)Emilie, som har kommit igång snabbt efter sin graviditet och rider svårridna hästar varje vecka! Passet du gjorde igår var så roligt att se! Sitsen kom på plats, hästen var på plats och du förtjänar att få fler såna pass med det jobb du lägger ner på dina hästar. :)

 
Malin, som utbildar sin Ellie och gör det riktigt bra! Trodde inte det skulle gå så snabbt att få henne dit där hon är idag när vi var och provred henne. Du analyserar och rannsakar dig själv, vill så mycket! Och det kommer bli så roligt att få se er träna varje vecka igen nästa år, den hästen kan bli något väldigt extra..

Låter som jag aldrig kommer få se er rida igen, men menar bara att det kommer bli jobbigt att vänta tills nästa vår innan vi får ta hem Emma varje vecka igen! :( Nästa vecka är sista Emmaträningen för oss ute, sen flyttar vi in på privata platser i ridhuset igen. Träning 17/9

Det är alltid bra att skriva om träningen ett tag efter man tränat, då har man smält och bearbetat vad man gjorde. Idag var jag inte så nöjd med hur jag satt, men som Emma sa, man kan inte få allt rätt på gång! Idag var mina armar/händer bättre. 

Idag var han lite laddad, traven har jag hittat känslan i och den är faktiskt riktigt bra! Så vi jobbade med galoppen, hitta rytm och jämna lugna språng i en låg form. Var svårt, blev lite av och på ridning. Efter ett tags galopparbete släppte jag stigbyglarna och kom ner ordentligt, har fuskat lite eftersom Molle alltid varit så enkel i galoppen. 

När vi kommit till ridning där så red vi lite förvänd, sedan fick jag rida snett igenom, bryta av i hörnet och fatta ny galopp när traven kändes bra. Snart höjde Emma svårighetsgraden, fick rida på rak linje snett igenom, sedan avbrott på mitten och ny fattning innan hörnet på rak linje, gick bra åt bägge håll! Blev jättestolt och glad då.

Kändes väldigt svårt och lite tungt var det, men stärkande! Om ett tag har vi stärkt oss ytterligare ett snäpp. Men då har väl Emma med sig nya svårare saker haha... Puss på min häst iaf! 
I mitt stallskåp

Här kommer då ett litet inlägg om vad jag har i mitt stallskåp! Jag har tillgång till ganska mycket förvaring i mitt stall, på logen har jag garderob med täcken och schabrak + 2 hyllor till täcken och andra grejer som man kanske har på lager men inte använder för tillfället. Men nere i stallet har jag utrymme både i sadelkammare och i ett skåp, och jag visar bara skåpet denna gång.

 

Här är min plats i sadelkammaren och så mitt skåp till höger.
Hjälm: Charles Owen Wellington Classic och en Lami-cell Transformer
Chaps: Stövelskaft från Equi-comfort
Har 2 handdukar i skåpet, blir mycket kladd man håller på med. Är också bra att torka av hjälm med efter en regnig tur. Har också min gamla, gamla hjälm som mamma tagit över.
På denna hylla står lösa flaskor, samt några små burkar. 
Pälsglans: Cowboy magic (men jag har gått över på TIB horse)
Flugspray: No Fly, funkar faktiskt helt OK
Läderbalsam: Curium från Veredus, bästa!
Kyllera: Swede Clay
Hovmedel: Olivolja..
I den silvriga flaskan har jag hällt i bästa pälsglanset, köpte flaskan på Dollarstore och den ska vara med i min ryktväska som jag tar med på tävling! Slipper pälsglanset ta så mycket plats, och snyggt blev det också.

Ni ser inte på bilden men jag har även en vinflaska i mitt stallskåp haha! Det blev bara så att den blev kvar, jag fick den av min vän Malin som tack för jag hjälpt till att hoppa Ellie och det har inte blivit av att jag tagit med den hem, och nu är den lite av ett stående skämt att jag har dricka i mitt skåp. ;)Har en låda med lite lösa småflaskor och annat i, bland annat sax, en bilpåse (vid akuta sockerfall eller sötsug!) och babyservetter, som går att använda till precis allting!
Pälsglans: TIB horse
Liniment: Arnika Gel (& kylbalsam som jag slutat använda)
Schampo: Hästschampo från Renons
Skoputs: Biltema
Ni ser också en vit flaska med rund kork med hål i, den är ett Keratex Mudpowder, ett muggpuder som man pudrar på karlederna som stöter bort väta och smuts så hästen lättare slipper mugg i leriga hagar.Ovanför har jag en lite mindre hylla där jag huserar vaddstycken och benlindor. Har precis som med mina schabrak, samlat ihop dem färger jag tycker mest om! Det är:
Creme
Brun
Svart
Marinblå
Vit
Beige
Har också mina boots här, har silvriga från BR, vita och svarta i neopren från Horseguard.En hylla upp ligger mina favoritschabrak, samlingen som jag äntligen fått som jag vill! Det är på bild uppifrån och ner:
HV Polo Favouritas, brunt
HV Polo Princeton, gråglittrigt
Horze, svart med silverlogga
HV Polo Sussex, typ vitglittrigt
Schockemöhle Sports, sand
Kanske märks vad jag har för favoritmärke på schabrak? Detta är ju dock inte alla, utan mina nuvarande favoriter, mina fina träningsschabrak. Kanske kan visa alla mina schabrak en annan gång?Min ryktväska kommer från John Whitaker och kostar ungefär 379:-. Den jag hade innan var en vanlig rund med handtag m.m. men den samlade så mycket smuts! Fick tömma borstarna och vända upp och ner på den varje dag! Denna har nät i botten så allt ramlar igenom, mycket bra, har aldrig tömt denna och behövt städa. Jag använder varje dag: 
Magic Brush, funkar på allt
Man & svansborste
Ryktborste, ryktar nästintill varje dag
Mjuk med svart borst, tar bort damm och sista smutslagret
Hovkrats
Har även lite aloevera gel, en sårsalva och sen min favoritburk, Alosin.Denna burk med Alosin, som är en hovsalva, går att använda till i princip allt! Torra hovar, spruckna hovar, torra karleder och ballar, torra mungipor, torra händer, smörja sadel&träns, mugg(!!) och ja där det kan behövas en bra kräm. 5 av 5 hästar får den nog allt. Rekommenderas!Längst ner har jag två lådor med benskydd. Var meningen att en skulle hålla dressyrskydd och den andra hoppskydd men dressyrskydden tog över! 

Protector, bruna med cremefärgad ludd
Top Equestrian Wear, svarta med vitt ludd
Kottäckande benskydd, helsvarta

Innanför dessa, längst in har jag en låda med reflexer, och ett reflexridtäcke. Där ligger även lite reservdelar som jag använder oftare, såsom pannband, mina sporrar m.m.Sist men inte minst har jag lite träningsdagböcker i skåpet. En bok (längst till höger) som jag skriver ner övningar i, ideer jag kan få mitt i natten o.s.v. Den svarta är en gammal träningsbok som är rolig att gå tillbaka och titta i. Den största till vänster gjorde jag när jag köpte Molle. Den innehåller register över veterinärbesök, inridningsdagbok, träningscheman från förra hösten och denna höst bland annat. Så kul att ha kvar att titta tillbaka på.

Det var nog mitt stallskåp det!

Ellie

Igår red jag även Malins häst Ellie i regnvädret. Hade bommar och två små hinder, ett kryss och en oxer ca 60cm. Jag hjälper Malin att hoppa henne lite, för variationens och styrkans skull. Jag brukar inte säga såhär men hon har verkligen ingen fallenhet för hoppning hihi! Hon är inte rädd eller tittig, verkar mest som hon tänker "jaha där kom de jobbiga bommarna ivägen igen.." Hon tar sig alltid över, eller igenom hihi... 

Men vi vill att hon ska lära sig vad det handlar om och kunna gymnastikhoppa henne för träningens skull helt enkelt. Hon är iaf rolig att rida, rör sig enkelt och så elegant. När hon blivit mer lösgjord i kroppen kommer det utvecklas framåt i rask takt tror jag. :) 


Blev en bild på Molle där man kan undra vad han håller på med... Haha en så rolig häst!  

Första höstrusket

Idag blåste det storm när jag kom till stallet, och lagom till att vi var tränsade och klara så började det regna också! Reflextäcket var på redan, tur nog var det vattentätt också! Började med att rida tempoväxlingar i traven, gick ner till skritt emellanåt. I skritten försöker vi hela tiden vara påväg nånstans, så man får in känslan för en aktiv skritt. 

Molle behöver komma igång lite för att kunna slappna av ute, men när han kommit till avslappning är det så lätt att göra dem här sakerna vi jobbar med på dressyrträningarna. Idag när vi ridit en vända i skogen red jag arbetstrav och styrde ut på stubbåkrarna. Jobbade först med att få med bägge sidor, sedan kunna samla energin och länga steget. 

I galoppen jobbade jag som i tisdags, med att få med ytterbogen i höger galopp, tänka lite höger öppna och sluta samtidigt. När han kommer rätt känner man benen inunder han och han växer liksom, känns maffig att sitta på då! 
Min älskade lilla häst som alltid försöker sitt bästa! 
Gymnastikhoppning

Fick ingen plats på hoppträningen denna vecka så valde att repetera förra veckans övning hemma, vilket var att hitta suget i en trekombination (bommarna låg på 50-60cm). Som jag anade var övningen inget problem hemma, där han känner sig trygg. Förra veckan var han lite mer tillbaka och travade mellan ibland, helt OK såklart men jag som känner hästen förstod att det var pga att man är iväg på "bortaplan". Så nu har jag bestämt mig för att försöka hoppa på nya ställen hela tiden, och inte vara på vår bana för mycket, för där "kan" han ju allt.

I allafall så hoppade han väldigt väl, och tyckte som vanligt att det var otroligt lattjo, så nära att tugga grus som jag var idag har jag aldrig varit på Molle! Trodde första avramlingen skulle bli idag, men tackvare en parering i rätt millisekund satt jag väl kvar. Haha går ju bara att skratta åt han när han busar och har roligt, älskar att han gläds åt sitt arbete!

Ville hitta en galopp som var färdig när man svänger in på första hindret i kombinationen, alltså jag ska inte behöva varken länga eller korta mitt i kombinationen utan ha en galopp där han kan ha samma rytm hela vägen igenom. I början blev han för på, längde kombinationen något då jag satt den kort först. Men sedan fick jag helt enkelt korta galoppen, noga med att ta halvhalt på yttertygeln och som sagt ha den galoppen redan innan svängen mot hindret.

Avslutade när han hade hoppat kombinationen avslappnat åt bägge håll, runda fina språng med rytm och rygg.  

Filmsnutt

Här är en liten filmsnutt från i tisdags. Rider skänkelvikning på diagonalen och på långsidan.

 

Stolt

Jag måste faktiskt få skriva.. Att jag är så stolt över mig och min häst. På träningen i tisdags visade han klart och tydligt att han förstått vad vi ville, och lite mer. Hans trav var superfin! Är så glad att vi lyckats plockat fram detta ur honom, han känns mer och mer som en vuxen häst... I tisdags fick vi rida skänkelvikningar och fortsätta med galoppkvaliten via förvänd, lite öppna m.m. Och att jag fått han dit tack vare ett bra upplägg av träning och återhämtning, min planering har hela tiden gett dem resultat jag velat ha. Så jag ligger här i sängen å ler åt att jag har en så fin häst att rida och sköta varje dag! :) 
Kommande

Tänkte skriva ett inlägg om vad som finns i mitt stallskåp! Alltid kul att kika i andras grejer men jag undrar... Vill ni se bilder eller kanske en video isåfall? 
Lösgjord

Idag var Molle helt loss i kroppen och så fantastisk att rida. Vi hade sällskap och var ute på några stora, stora stubbåkrar på grannbyn som vi fått lov av bonden att använda som ridunderlag. Man får passa på, underlaget är bara såhär bra i några veckor till innan det blivit kallare. Vi tränade några övergångar galopp-skritt-galopp samt förvänd galopp tillsammans med lite tempoväxlingar i både trav och galopp. Bägge hästarna grymt avslappnade och ingen är brydd om den andra galopperar på andra sidan fältet eller tjuter förbi i full rulle, precis som det ska vara, fullt koncentrerade på sina ryttare. Är verkligen taggad för träning imorgon, känns som vi har en formtopp just nu! 

Gårdagen

Molle var modell igår för en täckesfotografering. Han var så duktig, sträckte på sig och stod stilla hela tiden. Han hade nog lite träningsvärk så det var alldeles lagom motion tyckte han.. :)
Blir lite tömkörning på söndag och en uteritt på måndag, sen är det både dressyr och hoppträning igen nästa vecka. Då har han fått 2-3 lite intensiva veckor där det har hänt massor, och den kommer avslutas med en tävling. Sedan blir det lugna skogsturer 2 veckor efter det, tid för återhämtning och sätta muskler. Beroende på hur han sköter tävlingssituationen åker vi antingen på en till tävling några veckor efter eller så tränar vi bara mer. Denna vinter kommer bli så rolig träningsmässigt! Han kommer få en skrittvila ungefär en månad över jul och nyår, då han bara kommer skrittas uppsuttet, men inte ställas av. Då håller vi oss förhoppningsvis friskast! 

Utveckling

Om ett år, eller två år kanske. Allt vi gör nu, gör vi för att vi ser framåt. Bygger en grund, utvecklar, förbättrar, tar något steg tillbaka sen kliver vi fram två igen. Det är så viktigt för mig att ha mål, och ambitionen att vilja utvecklas. Jag vill bli duktig på att rida! Jag vill kunna utbilda mig själv och min häst framåt, hela tiden. Jag vill inte tävla LB:1 tills jag är gammal, jag vill ta fasta på mina svagheter så jag kan förändra det som inte fungerar bra, men också fokusera på det jag faktiskt gör bra också!

Ofta är det mentaliteten som är en svaghet. Vad andra tycker och tror blir en alltför stor distrahering i våra huvuden. Jag har bestämt mig för att omge mig av personerna som gör mig glad, som får mig att tro på mig själv. Som stärker min trygghet i mig själv och i det jag gör. Jag vill fortsätta vandra på moln när jag och Molle lyckas göra en fin fattning från skritt, eller hoppa ett hinder vid precis rätt avsprångspunkt. Men jag är inte färdig, eller nöjd för det. Då sätter vi nya mål, och siktar lite högre än förra gången. Visst är utveckling roligt? :)

Hur tänker ni kring att sätta mål?  Är ni rädda för att sätta för höga mål, för att ni eller någon omkring dig tycker ni svävar i det blå?

 

Några foton

Här kommer några foton från i tisdags, dem var väl inget speciellt, men alltid kul att se några! Nu ska dock maten ökas på lite åt grabben, han är ganska fin i hullet men vi börjar aktivera lite fler muskler så han ska få lite mer hjälp att sätta dem.


Förbereder för förvänd i vänster varv...
 

Upp med blick å hand Elin!


Koncentrerade... 


Lyssnar på Emmas röst i mitt huvud... (öra haha)


Få med yttersidan inte alltid lika lätt som det låter...
 

Kommer bilder...Fick bilder från träningen sist! Shit vad mycket jag måste jobba med hos mig själv. Dem där 2-3 hoppinriktade veckorna drabbade min sits, man ska inte rida i bara dressyrsadel men inte heller bara i hoppsadeln tydligen... :(

Såhär såg vi ut iallafall, mitt bruna HV set som jag fick av min sambo när jag fyllde år, samt en HV tröja brun/turkos som jag köpte på Falsterbo HS. 

 
 

Tankar

Ett litet inlägg, rakt från min hjärna och mina tankar...
Då jag har varit sjuk några dagar och Molle fått vila mer än han behöver så kändes det jättebra att få rida en träning för Emma. Även denna gång med många nya aha-upplevelser! Jag har fått in en känsla, som jag måste öva på såklart, men jag har den påbörjad. Och när jag får in den i min ridning så kommer jag kunna kontrollera längden på varenda steg han tar, och därmed kunna sätta i en till växel på motorn!

För att ta det från början så har en veckas nytt tänk gett resultat. Han har en annan takt på traven, vi har förhoppningsvis lämnat symaskinstraven och gått till en storhästtrav. (Även om man såklart i svackor kommer hamna på ruta ett ibland, så vet vi att det går att komma tillbaka.) Om en vecka kan påverka takten och steglängden, vad kan ett halvår göra? Ett år?

Igår var traven bättre än galoppen, jag håller med Emma om det. Han var lite trött efter mitt galoppjobb i förrgår, men var duktig och kämpade på. Nu är vänster galopp bättre än höger, kanske för att jag stärkt den genom att ställa mycket utåt, ridit lite bogen in m.m. Iaf så tränade vi förvänd galopp, och i den vänstra är den så fin.. Känns fantastiskt kul att kunna leka med den förvända så pass. I höger är den svagare, men lite mer rak i kroppen så blev det lättare för honom. Nu är det alltså dags att jobba på den högra igen. 

Fattningarna sitter, från skritt till och med! Är väldigt stärkande att börja fatta från skritt, så han får sätta sig lite på rumpan. Men eftersom han var lite trött i galoppen så jobbade vi trav. Ta fram energin, samla den! Inte låta han gå iväg med den utan använda sig av den! Fick några steg när vi får till det, när jag kommer på hur jag ska göra. Jag har gjort det så svårt för mig själv: blivit stum i handen och tryckt ner mig i sadeln, då får jag ingen samling, måste vara kvick kvick, hjälpa han att lätta fram och känna bakbenen i mina sittben! Men nästa vecka, nu när jag vet hur jag vill rida, ska jag göra det så mycket bättre!

 

En av mina högsta drömmar...

... är att få äga en stor fin gård, inget falurött hus utan ett vitt bostadshus som inte är gigantiskt utan mer mysigt. Jag vill bo antingen lite på en höjd eller där det är plattare för jag vill se så långt det bara går! En av anledningarna till varför jag vill bo längre ner i landet, jag får en frihetskänsla av att se så långt som möjligt, som att det inte finns någon ände...Jag skulle vilja ha en allé upp till gården där hästhagarna går längs med vägen, bostadshuset ligger rakt fram på mitten av gårdsplan och bakom huset breder min stora uteridbana ut sig. Den är 80x40m, och har mörkbrunt staket. Vi kan sitta på altanen till huset och titta på ekipage som rider...

 
Stallet är antingen i tegel eller vit puts, och gärna tegel mellan boxarna. Dörrarna i mörkbrunt trä och sadelkammaren har samma stil. Jag har nog 2 egna hästar, sen hyr jag ut stallplatser. Jag har eget företag, jobbar med grafik och design, eller kanske som frilansjournalist med hästartiklar som bas? Driver inackorderingsstallet som jobb också. Vi har inget ridhus, men eftersom jag bor neröver så gör det inte så mycket.Kan inte skriva om alla detaljer men är så härligt att få drömma.. Kanske en dag?
 

Energi

Underbart ridpass idag! Kan sammanfatta det med energi, energi, energi! Är nog en kombo av ny ridning och att jag vänjer över honom på havre hehe, men idag blev det ridning på "ovalbanan", en körbana på gräs som vi rider på. Han var ganska het redan i skritten, men fint framme på bettet även på halvlång tygel, efter värmning så tog jag ett galoppjobb runt den, likadant i bägge varven.

Första varvet i arbetsgalopp, noga att han var rak och svängde för yttertygel och innerskänkel, för att han ska ställa och böja sig för skänkeln och inte handen. Den ligger i lutning så i nedförslutningen tränar man mer samling, första gången ute som jag kunde samla honom avslappnad, fick verkligen ihop honom! Sedan uppför varierade jag såklart så han fick länga sig och korta sig, så att man tränar styrkan också. 

Andra varvet red jag honom fortfarande ihop, men längde sprången. Alltså ännu mer ben men fortfarande halvhalter lika viktiga. Nedför tog jag dock tillbaka lite igen. Tredje varvet lade jag ner honon och han fick gå lite låg och lång, vilken härlig nacke han hade då! Överlinjen jättefin, ryggen välvd och hans underbara, underbara galopp. Så fin häst!

 
 
 

Ridpass

Ridning som hela tiden förändras.. Man hittar en ny avfart längs vägen mot målet hela tiden! Nu har vi som jag skrev hittat en variant som verkar fungera för Molle. Han har en helt ny energi vid ridningen, och hans tidigare symaskinstrav börjar få gest och rundhet. Han har alltid kunnat lyfta knäna, men när han kan trava "rundare" så känner jag en stor skillnad uppe på ryggen. Det blir lättare och svårare på samma gång! Svårare att rida och bibehålla, men lättare för jag känner om han tappar något, för när det trampas på bakifrån så har jag så mycket energi som fångas upp i handen, så jag bara kan hålla still och känslan infinner sig: jag kan göra vad som helst. Underbar känsla. 
Tänk när vi har fått öva på detta ett år, undrar hur han kommer trava då? Emma är verkligen specialist på att utveckla hästens gångarter, hon plockar fram det bästa ur alla hästar. Så glad att jag kan träna för henne, speciellt när Molles trav i grunden inte är nå stark.

Nästa steg är att: befästa denna bakbensaktivitet, för att sedan kunna samla den mera med hjälp av lite skolor och tempoväxlingar som gradvis kommer ske mer och mer intensivt. Hellre några få med kvalite än flera "springiga". Då kommer han sätta sig ännu mer på bakbenen! Spännande höst framför oss!

RSS 2.0