Onsdag morgon

Idag red jag ut Molle på en stubbåker. Har nog aldrig ridit honom direkt från boxen utan att han gått ut i hagen innan, men det gick bra det med! Kändes som att jag hoppade upp och fortsatte där jag avslutade i måndags. Lugn, avslappnad och känslig! Red bara en kvart för det kändes så grymt bra, känslan, som är så viktig att leta efter. Den bara fanns där och han var rak i kroppen, fint stöd, bra bakben. Speciellt i galoppen. Lånar en sadel av Emma också som är riktigt skön faktiskt! Känns som den passar både mig och Molle, jag fick hjälp att hålla stilla skänkeln.


Älskar att komma igång tidigt på morgonen, känns som jag är piggare både på jobbet och efteråt då!
 

Användning av häst

Det är många som har en häst bara för att man älskar djuret i sig, man ser en vän i hästen som man tycker om att rida då och då. Vissa tycker om att ha en häst bara för att man ska ha något att fylla sina dagar med, mocka, pyssla, betala (hehe) medan andra använder dem för träning och tävling. Allt fungerar ju trots att vi alla gör olika, men det är fortfarande många åsikter om vad som är mest rätt.

Att ha en häst för att den ska gå i hagen hela dagen och vara ett sällskap snarare än en träningskompis är väl helt upp till ägaren. Vill man betala mycket för att ha ett stort husdjur så får man väl göra det? Oftast väljer dessa en ras som passar för ett lugnt leverne, alltså något kallblodsliknande som inte dör tristessdöden av att ridas sporadiskt eller gå som sällskap hemma på gården. 

Jag skulle nog inte vilja ha häst om jag inte kunde träna. Att träna och utvecklas tillsammans är viktigt för mig! Jag hade inte lagt ut pengar på en så dyr hobby för att bara rida sporadiskt. Det betyder inte att jag rider på ridbana eller tränar för tränare hela tiden, absolut inte! Jag är nog alldeles för försiktig för den sortens träning, men jag har inte ambitionerna att rida utan att utvecklas.

Det är nästan tabu att säga att man skulle kunna sälja den häst man har om man inte får ut det man vill i ridningen och träningen. Eller säg att min häst inte skulle hålla för den ridning jag vill, kanske skadas den, att den skulle bara hålla för promenadridning, då skulle jag nog välja att ta bort hästen eller sälja den till någon som har dem ambitionerna. Alla hästar har inte temperamentet att kunna vara promenadhäst fastän den är fysiskt skadad, då tycker jag det är mer rättvist att ta bort den. Ett djur är ändå ett djur, jag personligen tror inte att önskan till livet är så starkt om man t ex inte kan ridas eller motioneras då det är ett såpass stort behov hos hästen! Men det är ett sidospår, där vi alla tycker olika.

Även om jag helhjärtat är en hästnörd av hög nivå, så skulle jag inte ha häst om jag inte kunde träna och utvecklas framåt. Då skulle jag kanske vara medryttare eller rida någon kompis häst ibland...

Skulle ni kunna byta häst om ni inte längre utvecklades tillsammans?
Skulle ni behålla hästen även om den inte höll för träning/ridning längre?


Underbara tränare och häst!

Idag var det träning för Emma, och precis som om hon hade läst mina tankar så red vi ett helt pass och bara siktade på låg form, rundhet och lösgjordhet, precis som jag hade tänkt mig! På agendan stod att få igenom drivning - halvhalt - bakben utan att ha honom i en "tävlingsform" utan lägre. Det kändes fantastiskt att få rida detta pass, i slutet var han helt lösgjord och rörde sig genom hela kroppen, och han var mjuk och känslig hela passet.

Han gjorde verkligen min dag, min älskade häst. Arbetsdagen kändes riktigt jobbig idag men allt släppte när jag kom upp i sadeln på Molle. Att han tycker om sin nya transport gör mig också så glad, den går jättebra efter bilen så det känns skönt.