Onsdag morgon

Idag red jag ut Molle på en stubbåker. Har nog aldrig ridit honom direkt från boxen utan att han gått ut i hagen innan, men det gick bra det med! Kändes som att jag hoppade upp och fortsatte där jag avslutade i måndags. Lugn, avslappnad och känslig! Red bara en kvart för det kändes så grymt bra, känslan, som är så viktig att leta efter. Den bara fanns där och han var rak i kroppen, fint stöd, bra bakben. Speciellt i galoppen. Lånar en sadel av Emma också som är riktigt skön faktiskt! Känns som den passar både mig och Molle, jag fick hjälp att hålla stilla skänkeln.


Älskar att komma igång tidigt på morgonen, känns som jag är piggare både på jobbet och efteråt då!
 

Användning av häst

Det är många som har en häst bara för att man älskar djuret i sig, man ser en vän i hästen som man tycker om att rida då och då. Vissa tycker om att ha en häst bara för att man ska ha något att fylla sina dagar med, mocka, pyssla, betala (hehe) medan andra använder dem för träning och tävling. Allt fungerar ju trots att vi alla gör olika, men det är fortfarande många åsikter om vad som är mest rätt.

Att ha en häst för att den ska gå i hagen hela dagen och vara ett sällskap snarare än en träningskompis är väl helt upp till ägaren. Vill man betala mycket för att ha ett stort husdjur så får man väl göra det? Oftast väljer dessa en ras som passar för ett lugnt leverne, alltså något kallblodsliknande som inte dör tristessdöden av att ridas sporadiskt eller gå som sällskap hemma på gården. 

Jag skulle nog inte vilja ha häst om jag inte kunde träna. Att träna och utvecklas tillsammans är viktigt för mig! Jag hade inte lagt ut pengar på en så dyr hobby för att bara rida sporadiskt. Det betyder inte att jag rider på ridbana eller tränar för tränare hela tiden, absolut inte! Jag är nog alldeles för försiktig för den sortens träning, men jag har inte ambitionerna att rida utan att utvecklas.

Det är nästan tabu att säga att man skulle kunna sälja den häst man har om man inte får ut det man vill i ridningen och träningen. Eller säg att min häst inte skulle hålla för den ridning jag vill, kanske skadas den, att den skulle bara hålla för promenadridning, då skulle jag nog välja att ta bort hästen eller sälja den till någon som har dem ambitionerna. Alla hästar har inte temperamentet att kunna vara promenadhäst fastän den är fysiskt skadad, då tycker jag det är mer rättvist att ta bort den. Ett djur är ändå ett djur, jag personligen tror inte att önskan till livet är så starkt om man t ex inte kan ridas eller motioneras då det är ett såpass stort behov hos hästen! Men det är ett sidospår, där vi alla tycker olika.

Även om jag helhjärtat är en hästnörd av hög nivå, så skulle jag inte ha häst om jag inte kunde träna och utvecklas framåt. Då skulle jag kanske vara medryttare eller rida någon kompis häst ibland...

Skulle ni kunna byta häst om ni inte längre utvecklades tillsammans?
Skulle ni behålla hästen även om den inte höll för träning/ridning längre?Underbara tränare och häst!

Idag var det träning för Emma, och precis som om hon hade läst mina tankar så red vi ett helt pass och bara siktade på låg form, rundhet och lösgjordhet, precis som jag hade tänkt mig! På agendan stod att få igenom drivning - halvhalt - bakben utan att ha honom i en "tävlingsform" utan lägre. Det kändes fantastiskt att få rida detta pass, i slutet var han helt lösgjord och rörde sig genom hela kroppen, och han var mjuk och känslig hela passet.

Han gjorde verkligen min dag, min älskade häst. Arbetsdagen kändes riktigt jobbig idag men allt släppte när jag kom upp i sadeln på Molle. Att han tycker om sin nya transport gör mig också så glad, den går jättebra efter bilen så det känns skönt.

 

Markarbete igen

Idag hoppade vi denna bana. Enda målet var att gå på samma avstånd oavsett vilken linje jag red. Dem översta strecken var markbommar, de tjockare var hinder. Han var till en början ostadig, gick inte riktigt fram för skänkeln så gick inte att reglera. Fick förstärka skänkeln med spöet några gånger och fick även lov att "ta igenom" bromsen, men när det var påmint om så gick han ärligare. Och då fick han börja gå linjerna, han hoppade riktigt väl för jag valde att gå på 5 språng som gjorde att vi kom närmare inpå men han hoppade upp sig riktigt fint, kändes stark i sprången. Rullade på en liten bana som gjorde linjerna från olika håll och han gör det bra, när han skyggade lite i hörnen vid träden så bara ignorerade jag och fortsatte där jag tänkt. Så även om det är lite trots, att de enklaste övergångarna känns skit så fick vi ett helt OK pass, ett sånt där pass som bygger mycket men kanske inte gav någon fantastisk känsla.

 

Snart fem år...

Molle har en period nu, när det vi har tränat på börjar kräva mer styrka och ork från honom, det blir som att gå 2 steg bakåt under denna perioden, helt plötsligt är det som han gjorde med lätthet för 2 veckor sen supersvårt. Då är det bara att gå tillbaka ett par steg, tillbaka till grunderna och bara små stunder tänja på gränserna. För om några veckor till så kommer man över tröskeln, och då ska han få vila och efter vilan brukar de ha gått 3 steg framåt istället! 

Förut har jag kallat dessa perioder för trotsperiod, och det är "enklast" att kalla det så. Hästen börjar bli så stark att den gör saker med styrka istället för vilja och fart, och då är det lättare att protestera. Jag tycker det är viktigt nu att göra jobbet lättare och roligare, gå tillbaka till trygga grunder, övergångar, fram för skänkeln, halvhalt för tygeln, låg form och mycket skrittpauser. När styrkan sedan är mer befäst, så smyger man vidare till nästa steg igen och så fungerar det förhoppningsvis som det ska! Det är så spännande med unghäst, men inte alltid så roligt. Men det gäller att komma ihåg dessa saker för att ha tålamod och ork att fortsätta kämpa i de tuffare perioderna. En sånhär period kan variera från häst till häst, vissa "bråkar" några få ridpass medan vissa kan vara skarpare och hålla på en hel säsong. Men med konsekvent arbete, en duktig tränare och att man lyssnar till hästen så tar man sig "ur" det och vidare också! :)
Det har hänt mycket med Molles gång och kropp senaste månaderna, så det är absolut inte oväntat att detta kommer nu! Jag ska försöka gå tillbaka till att träna grunderna, rakriktning, fram för skänkeln, låg form m.m. samt se till att hålla ridpassen enkla, övergångar och tempoväxlingar, inga svåra övningar eller dylikt! :)

Pigga och busiga!

Igår red jag och Malin ut tillsammans med våra hästar. Sist jag red ut med sällskap var ju Molle helt okontaktbar som jag skrev, men idag var han som vanligt och vi kunde ha en fin kommunikation hela passet. Dock var bägge hästarna pigga och lite på hugget efter två vilodagar, men vi red ganska länge så överskottsenergin fick gå åt lite. När vi galopperade på åkrarna så busade Malins häst lite och sparkade efter oss, så jag ville hålla mig lite längre bak, vilket inte brukar vara något problem, men idag skulle Molle skjuta in rumpan efter sig och sticka efter! Jag blev så förvånad, han brukar inte hålla på så men jag märkte snabbt att det var bus och humör i herren för dagen. Testade lite minsann, för han galopperade inte genom kroppen utan med raka ben och lite korsgalopp, sådär som dem gör när dem är spända. Men jag fick ta i honom lite, tala om att det är inte OK att sticka iväg några språng utan anledning.

Dock var bägge hästarna riktigt fina travbiten hem genom skogen, jäklar vilken mellantrav haha! :D

 
 
 

Gekås

Nu är vi snart hemma efter två dagars shopping på Gekås Ullared. Vi är ett gäng på 5 tjejer och en bebis som åkte tillsammans i en minibuss, mycket mysigt. 

Kan visa sen vad jag köpt, hästgrejerna då förstås. :)
Lite markarbete

Idag blev det lite hoppning, får passa på när banan är bra. Kort och gott, red fram ganska snabbt sedan travhoppade jag ett räcke, gick vidare och red räcke - räcke med 3 galoppsprång. Kom i både trav och galopp i bägge varv. Han var riktigt fin på hinder, känns som han även här börjar använda sig av styrka och hoppar uppåt - framåt. Nöter inte, utan nöjde mig efter några vändor.

Försöker tänka på att bara ha en bra galopp och ha honom förberedd hela kortsidan, så ändrar jag inte så mycket fram till hinder utan han får beräkna avsprångspunkt själv. Är lättare nu när han inte går på fart utan har lite styrka och kan hoppa av lite utifrån också. Längtar tills jag kan hoppträna för tränare! Förhoppningsvis nästa vecka. 
 

Äta täcken - bara valacker?

Är det en valackgrej att äta täcken?! Många valacker i stallet drar i spännen och biter i täcken medan stona låter bli. 
Molle fick slut på Hö en natt häromdagen och då hade han, i brist på annat kul, ätit på sitt täcke. Så det låg små fina polyesterbollar utspridda i boxen så vackert. Haha! :) 

Nån mer som är med om detta? Hästen i fråga går ute mycket och har inga olater annars. :) förhoppningsvis växer det bort! 

 En till täckesmarodör haha... :)


Blöt ridbana men glatt ekipage

Idag gick det riktigt bra att rida! Märks att molle närmar sig fem år, han börjar arbeta med styrka och inte på fart, känns så tydligt i ridningen speciellt efter några dagars lugna turer. 

Jobbade mycket övergångar, kunde i slutet variera formen rätt mycket. Hade riktigt bra trav, provade samla några gånger och han svarar riktigt fint. Galoppen är kämpig när banan ligger under vatten, blir så halt. Spar den tills vi kommer iväg till ridhus! Är i vilket fall mycket nöjd med dagens pass i regnet. :) 
Hur jag byggde hölådan

Tänkte berätta hur jag gjorde när jag byggde hölådan. Det jag använde var: 
- skruvdragare
- skruv till trä 
- såg 
- spillvirke
- 5 lastpallar

Jag fick 5 st lastpallar från mammas jobb, dem utgör väggarna och en hade jag i botten. Gick rakt ut i hagen och byggde upp den på plats eftersom den blivit så tung att flytta om jag skulle byggt den utanför. 

Sågade till 8 plankbitar på ca 30cm vardera som jag använde för att montera de fyra väggarna. Jag satte en bit upptill å en nertill, så de täckte hålet som uppstår, dels estetiskt men mest för att utesluta skador om han skulle fastna! 


Sedan när dem var fastskruvade tog jag spillvirke igen och täppte igen hålet som blir ovanpå, igen för skaderisken om han skulle fastna. 


Sen är det klart! Spillvirket kommer från stallets lada och används till såna här grejer och pallarna fick jag, mycket billigare blir det inte. Planen är fyra rejäla stommar i varje hörn och ett plåttak så småningom. :)

Hoppas det gick att förstå! 
Insikt

Idag red jag ut med min mor och Jörgen i stallet. Molle lägger ibland sitt förtroende i andra hästarna om vi är flera som rider, idag var en sådan dag. Liksom flockinstinkt. Och han slappnar inte av utan känns spänd och orolig. Kommer vi inte till avslappning kommer jag inte någon annanstans heller, så enkelt är det. Och idag var det mycket skrämselsituationer under ridturen, och jag gjorde som jag brukat: t ex så mötte vi 2 ekipage en russtravre med vagn och en ridtravare tillsammans, och Molles hjärta kändes ända ut i mina skänklar. Jag väljer att stanna honom för jag tänker att då får vi tid på oss att se att det inte är någon fara. Jag gjorde likadant när vi skulle gå i skogen och en stor flismaskin låter som tredje världskriget ungefär och Molle spänner till och steppar omkring. Då valde jag att stanna honom igen så han fattar att det inte händer nåt bara för att det låter som helvetet brakat loss. 

Han var spänd ungefär hela ridturen tills vi skrittade hem. Alltså var min lösning inte så bra när han spände till för alla skrämselsituationer idag. Väl tillbaka i stallet pratade jag och Jörgen och han berättade att han fått lära sig från alla år på travet att man aldrig stannar en häst, utan alltid håller den i rörelse. Självklart för att man genom att stanna hästen säger att: nu kommer det något som du kan bli rädd för. Det är ju självklart, jag brukar ju alltid välja "att tänka framåt". Men just med Molle när han spänt till har jag istället tänkt: vi stannar så han ser att det är lugnt. Men nu tänker jag göra tvärtom hädanefter, hålla honom i rörelse, det är ju precis så vi gör på ridbanan så varför inte kring läskiga maskiner eller andra ekipage på en uteritt?

Ibland ser man inte skogen för alla träden. Eller hur man säger hehe! :D 

 

Ridrelaterade problem - inte hästens fel

Alltid känsligt att skriva om sina åsikter på bloggen. Många som läser, vissa kanske tar åt sig och vissa tror att bara för att jag tycker på ett sätt - gör det automatiskt att jag avskyr alla som tycker på andra sätt. Men jag är inte riktigt sån, men diskutera gärna hur ni gör. 

 
Rida igenom problem
Märker att det är många som är snabba att ändra på för många faktorer när man har haft ett dåligt pass med hästen. Man köper nytt bett, ska prova ny tränare, nytt underlag m.m. Jag vet hur det känns att ha ett riktigt skitpass, man vill helst "göra om - göra rätt" på en gång, helst igår! Men ofta är det inte bettet, tränaren eller underlaget som är problemet när hästen "bråkar", det är ju ofta ridrelaterade problem. Men jag tror att många glömmer bort ödmjukheten till sin häst. Hur red du hästen dagen innan? Var du konsekvent i förrgår? 

Hästen är ju en spegelbild av hur du som ryttare har jobbat den. När jag har riktiga skitdagar kan jag gå tillbaka och se att jag kanske ridit sent en kväll när jag varit stressad från jobbet eller liknande, då har jag inte samma tålamod som krävs för att rida en unghäst och då kanske vi inte kommunicerat som vi brukar. 

Ta till exempel, du rider ett dressyrpass för tränare på måndagen, det går riktigt bra och känslan är super! Hästen vilar en dag sen ska du rida ut, ett "kravlöst" pass för hästen måste ju få såna pass också, där du är ute och rider på halvlång tygel och hästen får bestämma tempo för den älskar ju att få släppa loss... Dagen efter ska du repetera träningen och hästen tar inte halvhalterna och springer på bogarna, jävla häst, du kunde ju i måndags, dumheter är vad det är. Så åker vi och köper ett bett med lite hävstång för den "drar emot och upp huvudet när jag vill jobba den". 

Mycket ond cirkel. Ta och analysera dina ridpass och dina misstag som ryttare, vad sa jag till hästen som den inte förstod? Gav jag dubbla signaler? Många verkar ha sämre självinsikt och väljer att kalla hästen dum eller stark, när felet egentligen finns hos ryttaren själv, och det ÄR svårt att känna att man kanske "rider" för lite, eller gör på fel sätt, det är därför det finns tränare! För mig är det självklart att låta det ta några ridpass så man får en chans att rida igenom ett problem snarare än att sätta på ett starkt bett eller hjälptygel och dölja problemet.

Det är också så viktigt att vi är konsekventa och gör likadant varje gång, om hästen får gå "kravlösa" pass i skogen och sen förväntas lyssna på dig dagen efter har du förvirrat den rejält. En häst mår inte dåligt av att gå på tygeln på en mysig runda i skogen, det sliter inte. :)Händelserik dag

Idag var vi ut på en tur i skogen på förmiddagen. Trodde att det inte var snö bland träden men tji fick jag. Var stenhårt och snö så gick bara att skritta. Kom tillslut fram på åkervägarna så jag kunde trava och galoppera och han kändes jättefin och framåt, han hade sina härligt höga framben då vet man att han kan va lite busig men han var bara glad. 


När vi ridit klart lastade vi in honom och åkte ett varv på byn, lastade ur och in igen 3 ggr bara för-att. Vi provade nämligen en transport och nu har vi köpt den, känns riktigt skönt att ha en egen och kunna åka när som helst utan att man ska vara orolig för att man har lånat någon annans. Är så tacksam för dem som lånat ut till mig, allra mest Malin som låtit mig använda den så
mycket som jag velat. Men nu har vi alltså en egen! 


Avslutade dagen med att bygga en hölåda åt Molle. Tog 10 min å var helt gratis! Ett tak åker på en annan dag... 
Torsdagskväll

Molle vilade igår men han förstod nog inte varför, han var pigg och busig som vanligt! Att tävla var bara roligt, inte jobbigt hehe. Om det var fint och klart väder igår så har det varit rusk och hemskt idag, molnen har legat tunga och mot kvällen har det fallit snöblandat regn. Jag skyndade ut till stallet och tog in molle och satte på varmt täcke, han är så känslig över rygg och kors. 

Åkte tillbaka nu senare och red, joggade på banan och varierade mellan låg och arbetsform, mellantrav och lugnare trav. Han kändes pigg och fin, hade önskat att han släppt lite till över ryggen men jag vet ju hur han är när han blivit kall och när ridbanan är dyngsur, han spänner sig lite i varje steg för det skvätter på benen mm. Herregud stackars hästar, eller hur? Haha tänker på att i de flesta andra länder får hästar gå på alla möjliga hemska underlag och här hemma tycker vi en blöt ridbana är hemsk. 

På med varmt täcke så tar vi en ridtur i skogen imorgon, förutsatt att all snö försvinner. För ja här snöar det!! 


Analyserat

Sov 9 timmar inatt! Välbehövligt efter gårdagens tävling, när nervositeten släpper så tar kroppen liksom slut, dog lite i soffan igår kan jag erkänna. Men nu har jag vaknat till liv och har läst igenom protokollet och tittat på film som min syster filmade. 

Jag kan på en gång konstatera att Molle har stärkt sig så enormt sen tävlingen i juli, men så ska det självklart vara med 3 månaders mellanrum. Det vi tog poäng på igår var att han är så stadig, vi red alla övergångar fint och framme till handen, han kröp inte ihop utan kunde göra övergångar, omställningar m.m. i lodrät form och mycket bakben. Jag fick 8:or på serpentinbågar och första vändningen över ridbanan, 7:or på andra serpentinbågarna och även på galoppfattningarna och övergångarna till trav. Det känns fantastiskt att sämsta poängen var en 5:a som kom i ökade skritten där jag ville för mycket och fick travinslag 3 steg. 

Han var taktfast och lugn, helt enkelt en stadig runda. Han är ju bara fyra år så mitt mål var att kunna kommunicera med honom på banan och få bägge galopperna eftersom jag inte fick höger galopp förra tävlingen. Är ju i princip bara miljöträning med en så ung häst. Men man måste ju ändå analysera till framtiden, inte nöja sig utan ta reda på dem svagheterna man vill stärka. Så nu gäller det att plocka fram mer gång och variation, det ska vara riktiga längningar i både trav och galopp. Men jag blir glad att veta att vi också kan ta poäng trots att han inte har en stor flashig gång, utan vi tar dem på att han är väl grundriden och lydig. Vi kan säkert ge intryck av ett stabilt ekipage, och det ger mig sug att fortsätta jobba hårt och försöka förbättra ytterligare till nästa år och nya klasser. 
Men en sak i taget, i vinter blir det att träna på och i december blir det vila för lille prinsen, han kommer skrittas i ungefär en månad. Sedan kommer han förberedas inför en tävlingssäsong som femåring nästa år! Längtar. :)
Och jobba med min sits i vinter. (A)

Tävling 15/10 Insjöns RK

Igår var vi på träning för Emma, och det märktes att vi inte tränat på länge! Jag tyckte själv att det var katastrof, men såg film efteråt och det var inte så illa, och jag fick honom ordentligt genomriden. Det verkade löna sig, för idag var vi på vår andra lokala dressyrtävling och red en LB:1. Och han var så fin från stunden jag tog tygeln till att jag travade av honom efter ritten! Är så otroligt nöjd med Molle och hur lugn och bra energi han hade på tävlingen, och ännu gladare blev jag när vi slutade på högsta procent med 67,9%! 

Blev så paff och lycklig att jag började grina, och Molle verkade veta att han hade gjort så bra ifrån sig, han stod så malligt när jag slängde mig runt halsen på honom. Han beter sig som att han redan förstått att han är på tävling för att visa upp sig, vilket gör mig så glad och trygg. Han var så stadig, i alla övergångar och riktigt sådär fram till handen i en jättefin form exakt i lod hela vägen. 

Är så glad att jag inte vet vad jag ska skriva, nu vill jag bara stärka oss ännu mer i vinter och nå nästa års mål. Men debuten i LB gick bättre än förväntat, att han är såpass ridbar på tävling gör ju självklart allting mycket lättare. Är så stolt att det är jag själv som har ridit in och utbildat honom.

 

Längtar tills imorgon

Imorgon är det dressyrdags, i ridhus, med speglar! Är ju inte vardag för oss direkt, älskar att se när känslan stämmer under ridpasset. Så laddad!!
Markarbete

Den där timmen med rykt och massage igår gjorde susen, idag var Molle jättehärlig att rida! Jag och Malin red lite markarbete: travbommar på volt och två räcken ca 60cm uppställda med 18 meter emellan på ena långsidan. Han var fin i framridningen, red tempoväxlingar hela tiden på 8 steg, alltså 8 steg fram, sedan 8 steg kortare, fram igen o.s.v. Kan ibland vara lättare att komma ihåg att vara kvick med tempoväxlingarna om man räknar i huvudet på det viset tycker jag. 

Iaf väldigt avslappnad, jättefin och stadig i formen och till handen, traven börjar bli så stark! Över travbommarna förstod han precis, fick hjälpa till att leda lite inåt bara, kändes att han fick jobba med att få in bogarna i kroppen, går inte att fuska och sladda ut bog eller bakdel på volten med bommarna, det märks för tydligt. Sedan började jag med att travhoppa ett räcke, lång rak anridning. Travhoppning har i princip inte fungerat med Molle tidigare, han har varit för springig och osäker. Men nu när traven börjar få takt och styrka så kan vi även börja med travhoppning, som är en personlig favoritövning hos mig faktiskt! Stärker hästarna enormt mycket att hoppa från trav, och han hinner med att titta på titthinder till exempel. 

Sedan rullade vi några vändor åt bägge håll på räckena, blev lagom med 5 språng mellan räckena och Molle fick taxera själv vilket han gjorde mycket bra. Han var lugn, bockade nån gång efter sista räcket men går bara att le åt honom, han måste få vara glad och busig! Det är viktigt för mig. Nöjd och glad fick han göra kväller medan jag och Malin fortsatte pyssla, smorde utrustning och myste lite i stallet. Är så härligt att ha lördagskväll i stallet...

Låter inlägget prydas av sommarbilder på min snygga hopphäst!! :)

 
Är verkligen helt kär i hans modell, långa ben, lätt smidig kropp.
 

Mörkerseende

Det var vad hästen hade idag, mörkerseende för oss båda! Jag och mamma fick äntligen till möjligheten att rida tillsammans och självklart blir det kolsvart när vi rider iväg. I början gick det an, men sista biten hem genom en skog var det bara kolsvart! 

Molle har ju gått där förut och hade som sagt bättre mörkerseende än mig så han fick helt enkelt långa tyglar och jag sänkte huvudet och aktade mig för granar och träd. Så duktig och lugn, traskade hela vägen hem! Så stolt jag var då, innan ridturen hade jag varit lite smått irriterad för han har en lite valpig period när han ska trampa på gången, testar gränser mm. Men allt glömt efteråt, blev en superlång rykt och massage efteråt. Finputsade honom från topp till tå, syns när han mår som en kung! :) 

Molle fick prova sitt nykomponerade dressyrträns! Snacka om nöjd! :)
Fredagsmys! 
Idag blir det en uteritt med min vackra prins! Jag älskar frihetskänslan i att dundra fram över en stubbåker, lätta från sadeln och låta han sträcka ut i sin underbara galopp! Känns som vi flyter fram, känner mig så himla trygg på min pålle, han är fantastisk! :) 

 

Ett år sen - första galoppen

Ska vi titta tillbaka och se vad vi gjorde för prick ett år sedan? Det är det som är roligt med bloggen. Detta skrev jag för precis ett år sedan:

" Molle har vilat 2 dagar efter helgens tömkörning i skogen och löshoppning. Idag fick vi äntligen ridsällskap ute och fick för första gången rulla i galopp på en stubbåker. Kan inte beskriva känslan, den galoppen! Rund, bärig, balanserad. Fick lov att skrika "titta på oss, vi galopperar!!". (A)"

Vi tog alltså vår första galopp på uteritt! Såg också att vi 12 dagar senare red vår första lektion för Emma och vi har sedan rullat igång livet som ridhäst. Nu ett år senare så har vi lärt oss massor, men tagit det lugnt. Molle rids mest ute i skogen, jag kanske är gammaldags men jag tycker unga hästar ska ridas mycket ute och varierat, samt få återhämtningsperioder emellanåt. Jag har inte suttit på ridbana och nött och nött, utan vi har varierat mellan uteridning, lektioner för Emma, markarbete och hoppträning, tömkörning m.m. Tycker Molle har lärt sig bäst ute i skogen, det är där jag tränar lite skänkelvikning, lite sluta på asfaltsbiten hem eller galoppfattningar längs åkerkanterna. 


Såhär såg vi ut för ett år sedan

Vi i slutet av sommaren

 

Platt å tråkigt

Idag var det en sån där dag när det går varken bra eller dåligt. Jag tränade lite program, Molle var fin för skänkeln och tänkte framåt, men jag lade inte så mycket tid på att riktigt lösgöra honom utan ville träna lite vägar för min egna skull. Och det märktes väl om jag säger så att han inte gått på banan någonting, eller ja att jag inte ridit honom som vanligt senaste tiden. Så det lär väl få vara så, han var liksom inte helt på tygeln utan det kändes som han blev öppen emellanåt och ja, inte helt eftergiven liksom. 

Är bra när man kan reflektera över ridpasset när man skriver några rader här. Imorgon tänkte jag dock inte fortsätta på banan, utan ta en mysig långtur ute och lösgöra honom med lite skänkelvikningar över grusvägarna och rida honom i lite rundare form så han kommer ihop lite mer, i ramen så att säga. 

Han fick nya dojor efter ridpasset och skötte sig riktigt bra faktiskt. Molle visar gärna hur överrörlig han är när Hovis ska jobba. Han förvånar mig ibland för han kan böja och sträcka sig på alla möjliga sätt, han är supermjuk i kroppen vilket är bra för även om han, som idag, inte är riktigt lösgjord så är han inte stel å kantig för det. 
Prinsen idag
 
 


 
Min fina prins! Så härligt att få första passet efter Skåneveckan gjort. Jag valde att rida på vår gemensamma favoritplats, stubbåkern i skogen. I början var han spänd, det gäller att bara lägga på skänkel och driva honom framåt så litar han på sin ryttare och slappnar av. När jag kommit till åkern och skulle rida fram låg han på lite i handen, och gick på bogarna. Men det är svårt för honom att förstå alla hjälper när det är två stycken tjejer i stallet som har hjälpt mig att skogsrida honom under veckan jag varit borta. Men han behöver bara bromsas med sätet, så efter lite övergångar och halvhalter blev han verkligen jättefin! 

Han frustade loss kroppen och jag fick iaf genomföra ett bra pass, dock var traven svår att jobba mycket i då han ville galoppera hehe, men så är det när man är ute på en gigantisk åker och tränar. Men den var med mycket bakben, inte trippig någonstans! Jag tycker också att jag red mycket bättre, känslan från Skåne-ridningen ska jag se till att behålla!På hemväg

Vilka dagar! Jag är otroligt inspirerad och full av motivation för att åka hem och rida och träna med molle, och kanske en till häst längre fram, vem vet... ;) 

Emma gick in och satte ett klockrent program, dem var så grymt fina och hela publiken susade när dem gjorde sina byten, alla blev tagna av hur flott och spänstig men samtidigt lösgjord han är. Vi grät och kramades utanför när Emma går upp i ledning med 82.4%! Dem två sista kanonerna Rausing (godk hingst riden av Sandra sterntorp) och Calaisa (otroligt fin häst riden av Cecilia kristoffersen) gick om men tänk att Emma slog sig in i toppen av alla proffs som rider där! Så glad för hennes skull, hon förtjänar varenda poäng med allt jobb hon lägger ner för att ens ha möjlighet att rida dem. Hon jobbar dygnet runt ibland för att kunna hålla på med denna sport, jag önskar att hon kunde få ett samarbete ned en hästägare så hon fick visa upp fler hästar för hon rider med sån otrolig känsla. 
Nu har vi iaf firat klart och hästen är lastad, vi har påbörjat den långa vägen hem, tillbaka till verkligheten och vardagen.. Men jag är motiverad som sagt. :)

Fyraåringarna

Kan erkänna att hela gänget sov innan kl nio igårkväll. Spänningar, nervositet och glädje hade tagit ut vår energi och vi fick verkligen sova igen det vi tappat. Men en tidig morgon blev det, kl sju tror jag vi satt i sadeln första passet. Skritt runt åkrarna sen lite joggning på banan. Jag tror att jag har fått snurr på att rida Malle i trav nu hehe.

4-åringarna stod på schemat idag, det fanns några riktigt fina men även några som man inte tyckte hörde dit, det här får jag väl inte skriva men Molle låg faktiskt inte så långt bakom dem som var här och tävlade.

Det jag gillade med fyraåringarna var att dem berömde dem hästarna som var lugna, lydiga och samarbetsvilliga. Det var dock många ostadiga hästar med jättestor gång som dem inte riktigt behärskade än, men med rätt ryttare i sadeln fick dem ändå höga poäng. Ibland känns det som att domarna bestämt sig innan hur vissa ekipage ska poängsättas. Det är baksidan av dressyr.

Jaja, kan lyfta fram några riktigt duktiga som jag sett idag och det var t ex Emelie Nyreröd som red två balanserade och lydiga hästar. Yvonne Östherholm som snyggt visade upp sina hästar, störde dem inte utan lät hästen komma till sitt yttersta. Anna Svanberg som också fick det att se ut som hon bara åkte med och fick fram hästarnas bästa sida. Jag tyckte också Stephanie Vretmo som red en riktigt fin fuxhingst efter Hermes gjorde ett snyggt framförande men fick lite orättvisa poäng. Men det är ju vad lilla jag tycker.

Ännu mer inspirerad, bara att åka hem och träna själv nästa vecka! :)


Dag 5

Imorse red vi bara ett skrittpass med Cocu. Emma tyckte jag skulle rida "Malle" lite mera så testade oss fram och han var trevlig emellanåt, tänk att ha tillgång till en såpass utbildad häst en vecka även om jag bara åker med. 


Vi skrittade ut runt hagarna och där red vi även på kvällen. Resten av dagen var vi på läktarna i Flyinge och tittade på femåringarna. Kul att se nivån på hästar, och även hur nivå och erfarenhet på ryttarna skiljde sig åt. Vissa är proffs medan vissa ärligt talat skulle kunna vara plockade från ridskolan. Hur som helst är det otroligt inspirerande och jag längtar hem för att kunna rida ordentligt! 


Tävling - Dag 4Coco har skött sig helt exemplariskt! Vilken fantastisk tävlingshäst, all miljöträning visade sig nästan till överdrift idag. Han dansade igenom veterinärbesiktningen och sedan var det full fokus på framridningen. Dem andra hästarna bleknade nästan när Cocu gick på banan, så vacker är han att se på! Emma var såklart nervös men såfort hon kommer i sadeln så laddar hon om och fokuserar, en väldigt bra egenskap.Emmas tränare och en av dem få personer hon litar på, pappa Matti. Han har ett otroligt bra öga för häst...Till vet. besiktning i fina Norellsjackan!Framridningen bevakades av Birgitta (Kjellin) som är Emmas tränare. Hon har så grymt mycket erfarenhet och rutin, och hon berättar otroliga historier om hästar och tider ur hennes liv. En stor kunskapskälla och hon ger oss alla ett lugn i denna atmosfär.


Emma red ihop 77,4% och blev direktkvalificerad till finalen! Vi grät när hon hade fått resultaten, tänk vad hon har kämpat och drömt om detta. Är så glad för din skull Emma! Nu har vi firat med riktigt god mat och vin, samt en Cappucino Galliano till efterrätt. Bilderna är överförda till datorn och nu slöar vi framför datorer och telefoner. Man stänger av lite såna saker under dagen för att hålla fokus. Snart blir det att sova, är helt slut efter dagen!
 
 

Final!

Emma red Cocu till final idag! Det betyder att morgondagen blir lugn och vi kommer att sitta på läktaren för att kika på fina hästar. Men hästarna ska få gå ut på två skrittpass imorgon, dem ska röra på sig men Cocu var trött idag så han ska ladda batterierna inför finalen på lördag. Nu ska vi fira med en köttbit och pommes! Vinet är påfyllt, heja Emma och Cocu!! <3
Underbar morgon dag 4En underbar morgon, blå himmel och solsken! Vi har ridit morgonturen och Cocu fortsätter vara avslappnad och positiv, tycker det är fantastiskt att få all uppmärksamhet och få sova borta. Nu har vi lite fikarast och solen värmer så man måste passa på att njuta av detta väder, snart är all fokus på Emma och Cocu. 


Här är ingången till vårt stall. Det är precis sådär pittoreskt och idylliskt som man förväntat sig. 


Boxarna är stora och luftiga, där dem kan kika ut över boxkanterna och hålla lite koll på vad som händer. RSS 2.0