Lycka!!


Grattis min fina vän! <3 

Pust pust!

Hej på er! Timmarna flyger iväg och allt ska hinnas med, morgontrimning, arenaträning, veterinärbesiktning och alla fodringar, plus att man ska hinna med å se till så alla tvåbenta får mat och är kissade haha! :) Globen är mycket mer kaosartat än jag trodde, enda utrymmet för hästarna att promeneras är fyllt med lastbilar som lastar ut hästar till innestallen, tåg av shetlandsponnier och cowboys, alla som rör sig mellan ridbanorna och det är rent KAOS! Miljön är absolut inte "hästvänlig", men miljötränade kan man definitivt kalla dem numera. 

Coco sköter sig helt fantastiskt! Han är förlåten alla gånger han varit bananas för som han äntrar Globen... Oj oj jag ryste när han visade upp sig därinne med Emma! Nu ska vi bara försöka hålla nerverna i skick för morgondagen, Emma rider som bäst när hon varit lite nervös!  Det är långa tuffa dagar men jag kan också berätta att vi bor på Hilton hotell, får frukost lunch å middag betalt samt shuttleservice med bilar från SIHS i princip dygnet runt mellan stallet och hotellet, bara att gå ut å haffa en bil. Lyx! Men så ska det väl vara när man som Emma är inbjuden ryttare! Jag har tur som får njuta av det jag med. 


Mot Globen!

Imorgon blir det en rolig men sprängfylld dag! Jag åker nämligen till Stockholm Horseshow i Globen med Emma som ska tävla där (huuuuur stort!!). Och innan vi åker ska jag hinna fixa Molle och rida dessutom.. Iaf, så tänkte jag köra lite dagbok från stallarna och det vi gör hela dagarna, precis som jag gjorde i Flyinge. Så kanske vi kan bjuda på något meetingtips från proffsen! ;) Ska bli skönt att få bo på hotell, men gissar att det blir fullt upp med att ge Cocomannen all uppmärksamhet han behöver för att prestera så bra som möjligt inne i arenan... Håll tummarna nu för Emma och Cocu!

 

Insikter från clinic

Var ju på Jens Fredricssons clinic i Falun förra veckan. Han har iochmed sitt läraryrke väldigt lätt att tala om vad han tycker är rätt och fel. Några av hans citat under clinicen:

Om när han inte var så bra som han ville vara:
"Jag red mina fläskkotletter till hästar på graman och undrade varför dem bara sprang på frambenen"

När ryttare missat grunderna i ridningen:
"Det finns inga starka hästar, bara dålig ridning"

Det var intressant att se clinicen och de olika hästarna. Det alla stora proffs kommer tillbaka till är vikten av grundarbetet. Och man ser folk sitter och nickar instämmande men hur många är det som varje dag, konsekvent, jobbar med sina hästar på det sättet? Jens visade bland annat om hur han jobbade när han förädlade gångarterna på hästarna, på samma sätt som vi har jobbat med Molle. Hur många får till det i sin vardagsridning? Eller ännu bättre, vet varför dem gör det? 

Han slog också spiken på huvudet när han pratade om hur en majoritet rider sina hästar till hinder:

hålla - hålla - hålla - kasta sig fram - hästen hoppar flackt och sänker ryggen. Istället måste man lära hästen att komma tillbaka och vänta, många tror att bromsen fungerar när hästen kör upp huvudet och blir hetsig. Men det är ju ett försvar, den trutar i munnen för den orkar inte korta sig. Det är inte många hästar som kan korta sig med halsen och nosen framme och samtidigt bära sig själva.

Sånt här gör bara att jag vill träna mer mer mer! För mig är det viktigt att ha en välriden häst. Jag vill kunna rida med små hjälper, få det att se vackert ut! Det är grundarbetet jag måste pricka, varje dag, varje träningspass. Och jag har hela vintern framför mig! :D
 
 
 

Ellie

Förra helgen när jag hoppade Molle så hoppade jag även Malins häst Ellie. Hon har fullt sjå att trava över en ensam bom, men styrkemässigt var hon mycket bättre än sist. Hon gör ett språng snarare än bara kastar sig över. Men Malin får i hemläxa att rida travbommar! Galoppbommar är svårt för henne, sprången är så stora så hon blir trött bara av att variera tempot i galoppen. Kanske aldrig blir hopphäst av henne men lite lätta klasser ska hon nog kunna gå! 
Just ja vi hoppade även på vår hemmagjorda terrängbana. Men det var inga bekymmer, hon lekte mest och passade på att busa lite. 
Det här med täcken

Det blir väldigt många täcken såhär års. Jag vet inte med er, men jag är en sån person som inte samlar på täcken, men ändå kan jag ibland klia huvudet och undra hur det blev så många. Jag skiljer även på täcken som bara används i transport, som han inte får ha i boxen pga slaktrisken det innebär. ;) Sen vet jag att flera av er har speciella snygga tävlingstäcken, men så långt har vi inte kommit ännu. Jaja, här är mina täcken för vintern:

- I hagen har Molle ett fleecefodrat regntäcke, eller ett utetäcke med 150gram eller 250gram
- Vintertäcket är 350gram med hel hals
- Inne i stallet har han ett duntäcke 200gram eller ett enkelt fleece (värdelöst i box dock) om det är flera plusgrader
- På transportfärd har vi 2 ulltäcken att välja på, likadana men ett marint och ett brunt med guldpasspoaler
- Även ett finare marinblått med halvhals och klädd helt i teddy har vi efter träningar 
- För riktigt kalla turer (till Vika förra året i -17 ungefär) har jag ett 400grams termotäcke från Weatherbeeta, dock inget han får ha i boxen pga slaktrisken!
- Fleecetäcke med hals från Norells som är riktigt fint att transporteras i under höstdagar eller till tävling

Nu är vi uppe i 11 olika täcken redan. Och då har jag inte tagit med något vi har under resten av året utan bara vinterns täcken. Vi har torkrum i vårat stall så vi behöver inte ha 2-3 av varje sorts täcke utan dem torkar oftast över natten. Ändå känner jag en tomhet, jag vet minst 2 sorters täcken till som jag tror jag behöver.

Slutligen vill jag säga att alla tycker olika om användandet av täcken, låter man pälsen växa fritt och har både vindskydd och fri tillgång på mat tycker jag att hästen kan gå utan. Men har man inte det så får man skydda hästen, Molle har ju en förmåga att stå i hagen och huttra om det är ruggigt väder dessutom, inte kul för musklerna.


Samlar ni på täcken?? Hur många täcken har man då?
 

250grams täcket

Vintertäcke 350gram


 Fleece/teddy täcket


Mina ulltäcken, med frontplatta
 

Säljes

Hv polo dressyrschabrak stl full säljes! Är gråglittrigt med lite bruna inslag, svårt att beskriva färg när det är glittrigt. Nypriset är 689:-. 
Säljes för 200:- hämtas i Borlänge. 
Dressyrpass!

Ikväll var vi till ridhuset och red som jag tidigare sagt. Molle var väldigt pigg, han tyckte nog att fast underlag kändes riktigt spralligt och roligt! I första galoppfattningen blev det en bockning såklart, den är liksom lite standard.. Han kändes däremot ganska spänd, men det gäller att ha i bakhuvet att de gått i en frusen hage senaste dagarna, och innan den stelnade var det lerigt vilket gör att det är otroligt knöligt, de springer inte utan får smyga fram och har säkerligen spänningar i kroppen pga detta. Men värmde upp lite längre än vanligt bara, han fick trava lite öppen och jag tänkte att jag bara väntar ut honom, efter galoppen brukar han komma igång genom kroppen.

Mycket riktigt, efter en skrittpaus jobbade jag honom ganska direkt, han tog framåtdrivningen riktigt bra, halvhalterna mindre bra. Men jag kunde ändå träna några längningar, och jisses vilken känsla! Nu vet jag att vi är påväg, jag är så stolt att det är jag som har lärt honom detta! Jag fick inte riktigt igenom halvhalterna i längningen men det kommer! Molle har iaf förstått grejen, och idag var första gången jag kände hur bogarna lyfte framtill! När jag kan rida halvhalter i längningen och få bakbenen att vinkla sig lite till (samt sitta mer still, jag donar för mycket med min sits) så kommer vi skjuta iväg och han kommer kunna vila på steget även i längningen. Som sagt är jag stolt för det är jag som har hittat känslan om hur jag skulle lära Molle vad jag vill att han ska göra, trodde det var mycket längre bort, men nu ska vi gå tillbaka ett steg igen och stärka ännu mer för att kunna göra grundtraven större och lugnare.

I galoppen red jag innanför spåret och fokuserade på rakhet, han var väldigt rak, bara i vänstervarv får jag tänka lite ställa höger, in med höger bak. Rider innanför spåret i princip hela tiden, red rakt upp några gånger i galopp bara för att känna rakheten som sagt.

 
 
 

Stenhårt

Idag kom minusgraderna och värdelöst underlag, så imorgon har vi bokat ridhus så hästarna får röra sig med trevligt underlag under hovarna. Vi ska åka till ett stort ridhus med mycket stora speglar, så blir kul att kolla våra framsteg med "kadens"-trav till längningar! Mamma blir nog med å filmar så kan jag kanske lägga upp en film? 

Orsaken till att jag ej lägger upp filmer är att vi filmar alltid med iphonen och då är filen ej accepterad i mitt filmprogram så det går helt enkelt inte att klippa i. Men vi får se om det blir något vi kan publicera. 
Skrittur

Idag skrittade vi runt byn med Malin på sin Ellie. Det är så mysigt att kunna sitta å prata och skratta med en vän samtidigt som man håller igång hästen. Det kom ett mini-mini snöfall också, längtar lite nu när det blev nån minusgrad. Efteråt fick Molle stå i värmelamporna och bli ryktad, han är välryktad och blank denna hästen. ;) 


Tömkörning

Idag tömkörde jag över upphöjda bommar. Molle var väldigt busig (eller förvirrad) till en början då han klev över första sen tog de tre resterande i ett språng haha! Var väldigt roligt för jag kan bara skratta, han har så mycket bus för sig. Rullade bara på och snart travade han luftigt både före, över och efter bommarna. Avslutade med mellantrav längs fyrkanten när jag kutade bakom, han tycker det är så härligt att springa å visa upp sig för matte! Underbara häst. Skrittade av lite barbacka, han är riktigt stabil att rida barbacka som tur är, jag älskar det på vintern. Vi har fått värmelampor installerade i en skötspilta i stallet, så lyxigt! Hästarna blir uppvärmda innan ridningen och kan hålla musklerna mjuka och varma efteråt. Molle njöt av att stå där och bli ryktad! Uppskattat med en lång vinter framför oss.
 
 

Framåtbjudning vadå :)

Igår red jag ett dressyrpass. Och som vanligt när vi tagit det lugnt ett tag och inte tränat för Emma hehe, så brukar jag få veva igång honom lite, missförstå mig rätt. Det är som att han bara är snabb och paddlar, men det är inte ärlig framåtbjudning utan när jag lägger på skänkeln så går han fram ett steg sen är han tillbaka i en lite loj takt igen. Så då får jag vara lite hård och tar han inte drivningen så förstärker jag med spöet, och ignorerar han det med så får man skänkla dubbelt så mycket en gång, och då förstår han. Upprepar några gånger utan att han för den delen får dra iväg i galopp utan fångar upp honom med små snabba halvhalter, då får han vinkla in sina bakben och skjuta på istället för att bara paddla iväg. 

När jag hade tagit igenom det så kom det mesta på plats! Varierade och red upp honom lite på bägge tyglarna för att sedan lägga ner och rida mellantrav på volt, sen provade jag att bara samla honom 2 steg, sedan gå in på diagonalen och länga. Han börjar förstå och jag har börjat driva på ett annat sätt när jag länger. Förut så pickade jag med skänkeln i typ varje steg för att han skulle hålla igång, men nyligen började jag göra som så att när jag vände upp på diagonalen t ex för att länga så ser jag verkligen till att han vänder för ytterhjälpen så att han är rak och när man vänt upp så för jag fram bägge skänklarna något och trycker till med tårna, haha så roligt det låter när jag förklarar men då skjuter han iväg och växer för varje steg! 

Och igår när jag hade varit på han extra att han verkligen inte fick ignorera skänkeln så samlade jag honom vid A, red sedan hörnpasseringen och vände upp och förde fram skänklarna samtidigt som man tar små snabba halvhalter och han bara exploderade! Växte för varje steg! Känns som våra längningar redan har utvecklats! Lite handlar det ju faktiskt om att Molle ska förstå vad han ska göra, men det är skönt att få göra det rätt och länga via bakbenen från början än att han bara skulle öka farten. I vår kanske det sitter!

 
Avslutade med att rida skänkelvikning åt bägge varv i lägre form, red på kvartslinjen och såg till att han var rak, så är det i princip bara att tänka ut till spåret så gick han lugnt i skänkelvikning. Kul att rida när man kan börja leka med sådant mer. Men det krävde sin ridning från början som sagt.. :) Glad att jag inte blev förbannad för att han inte gick som han brukar, utan att jag kände att fick lov att ta igenom det och så löste det sig. Framåtbjudning är nummer ett, alltid.
 

Hopphästen

Hoppade idag. Red lite bommar med 24m mellan, gick på 6 språng i bägge varv, rullade på ganska länge för konditionen och fokusens skull. Rullade sedan på enkelt rättuppstående, bom - räcke - bom för att han ska använda sig av bommarna för att hoppa upp sig och runda sprången så de inte blir så flacka. Har även gjort upp en plan för vintern med träningen, tror det kommer stärka oss mycket!

Några bilder på oss från idag!

 

Ingenting är gratis

Vill man bli bra så måste man titta på hur dom duktiga gör och tränar. Vill man bli bra så måste man välja träningspasset framför soffan på höstkvällen. Vill man ha resultat måste man planera ett halvår i förväg. Det som skiljer amatörer från proffs är till stor del inställning, vilja. Du måste verkligen vara redo att lägga ner så mycket jobb, och det handlar inte om dem mest självklara att hästen ska ha mockat och mat varje dag, du måste se dina svagheter och stärka dem. Trotsa väder och vind för att få ditt pass. Avstå och offra mycket, för allt du vill är att ligga på topp. 

Tänk dem som gör allt det här, och sen får sina resultat också! Tänk vad fränt att få skörda resultatet av sitt egna svett och slit? Känna stolthet och glädje när man når sina mål!? Ja vilken glädje! Men den kan lika fort rasa. Landet lagom vill inte se att det går bra för andra. "Nej men du har ju köpt en superdyr häst, klart det ska gå bra för dig annars är det nåt fel. Jamen du har ju hjälp av "den" tränaren. Du har ju både ridhus och ridbana, åker räkmacka. Du har alltid sån tur." Skitsnack! Ingenting är gratis, hur stor plånboken må vara.

Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag.
Ingemar Stenmark.

Det är dem som själva inte kommer vidare framåt som levererar dessa repliker. Vi kommer nog aldrig komma ifrån det tyvärr. Dem vill inte se någon annan utvecklas, så dem försöker dra ner dig i samma grop dem själva är i. Trodde man slutade med sånt här när man växte upp. Jag menar, har man inte värre problem i livet än att man måste fundera på vad grannen i stallet sysslar med och rider på för vis? Har man en gång lagt ner det arbete som krävs själv så tror jag att man hyser mer respekt, och kan på riktigt unna andra framgång.

Vet inte riktigt vad jag vill säga med detta, mer än att jag kan spy inombords på människor som är så negativa att dem snackar såhär. Tänk att lägga all denna energi och tanke på vad andra gör. Om man lade hälften så mycket på sina egna resultat kanske man skulle få dubbel effekt! :) Kram på alla glada och goa! 


Jag grinade av glädje när Emma ridit Coco i Flyinge/breeders, lika mycket som jag grinade när Molle och jag red ihop 67,9% på en lokal LB! Glad ända in i magen när det går bra för mina vänner, och dem åt mig med! <3
 

Tömkörning och uteritt

Igår tömkörde jag en sväng på banan, blir lite mer banjobb dessa tider när det blir kolsvart och man inte kan lita på underlaget som skiftar mellan halt, hårt, blött, bra plus alla löv och rötter. Ser ju inget och har inte broddar i heller. Men jag försöker variera arbetet även om jag får vara på ridbanan två dagar på rad. Han är i vilket fall ganska fin när man tömkör, men igår var han liite lat. Hade glömt spöet och det kan vara bra att vifta med om han inte tar smackningarna haha! 

Idag har jag varit ledig så då passar man på att rida ut i dagsljus! Så härligt att få lite solljus på sig. Lite halt var det i skogen, men vi tuffade på mest och rörde på oss i alla gångarter. Längtar tills nästa träning! Molle har fått ta det lite lugnt och vi fick lov att ställa in träningen i måndags för vi hade inte fått på vinterdäcken på transporten och jag vill hinna kolla lufttryck m.m. innan jag kör hästen i den. Men snart så! Tänkte åka nästa torsdag och måndagen därpå, så får vi Emmas blick på oss ordentligt! 

 
 
 

Mollebus!Jag tycker den här bilden visar en glad Molle som har det lilla extra! Brukar säga att Molle är ett exempel på en häst som utan ansiktstecken ändå kan ha utstrålning och karisma! Syns väl att han älskar när vi hoppar.. :)

Och så lite bus på det då såklart...
Sötnos! :)

Ridpass

Idag var vi tre som hoppade tillsammans hemma på ridbanan. Vi red lite bom - räcke - bom, studs till oxer samt ett enkelhinder bara för att kunna göra en bana. Molle kändes rak och stadig, bjöd och hade sug på varje hinder, tyckte jag höll ihop rätt bra och inte släppte iväg honom. 

I förrgår red vi ett pass på banan med hjälp från Malin. Vi red några längningar och Malin påpeka att han faktiskt längde bra dem gånger jag hade honom riktigt ihop, så jag började leka lite mer med samlingen och när jag bara provade samla honom uppåt mot mer kadens och därifrån längde kom hela bogarna med och det kändes fantastiskt! Första gången han samlat sig så med energin och jag fick känna vad jag letar efter för känsla till vintern då det är dags att stärka oss där, för att kunna komma vidare! 

Tänk för ett år sedan hade jag aldrig ridit som jag gör nu, jag lär mig en känsla varje gång jag tränar och något börjar fastna i min ridning, det börjar komma mer automatiskt än att någon måste stå å tjata på vad jag ska göra. Jag tyckte jag hade lite känsla tidigare men det är inget mot vad dem riktigt duktiga har. Det känns dock så roligt och jag vill bara bli bättre å bättre, lära mig mer och få en ryttarkänsla som jag kan använda på andra hästar också! Längtar tills vad jag och Molle ska lära oss i framtiden! 


Från tidningsartikeln efter förra tävlingen, fotad av Louise Tysklind. 

Sadelfeber

Vi har lite sadelfeber i stallet just nu. Jag har ju inte någon dyr sadel men jag har hunnit sitta i några riktigt bra, inte minst childericen som jag red maldini i under veckan i flyinge. Men en childeric är inget jag har råd med just nu! Men sen såg jag en som jag också gillade, en santa Cruz Leopold! Otroligt lik childeric, men till halva priset ungefär! 


Är det någon av er som har någon erfarenhet av denna? Goa glada häst

Dagens skogstur blev så härlig! Trodde molle skulle vara lite pigg/dryg men hans energi var bars för härlig, njuter av att rida honom! Skrittade fram länge sen travade jag i princip hela turen, växlade tempo och steglängd, jobbade med att han skulle komma till högertygeln, han vill gärna gå mer på vänster nu på slutet så är supernoga att jag lättar av i vänstern hela hela tiden, man kan inte dra loss den utan måste tänka att inte ge hästen något att hålla i. Är alltid lika lycklig över att man kan känna sig så trygg på en fyraåring själv ute i skogen. 


Förresten har ni också en lika varm vinterstart som oss? 5-6 plusgrader på dagarna, runt nollan på natten. Inte mig emot, vi brukar ha fullt snötäcke och kallt redan vid den här tiden! Lugnare tempo

Den här veckan har varit lite trött. Våra uppsatta mål (tävlingen och clinicen) är klara och jag har valt att låta honom ta det lite lugnare. Jag själv är ganska urpumpad också så det passar bra att vi får vila lite från hårdare pass. Vi har sen sist ridit ett pass med bommar på banan och sen har vi även tömkört i skogen, idag blir det en uteritt bara skritt och trav hade jag tänkt. 
Så mycket regn

Igår höll vi på och flyta bort så mycket regn det vräkte ner! En heldag i soffan och sen fick molle gå in tidigt och värma sig, han blir lätt ståendes och spänner sig när det är sånt ruggigt väder så han blir känslig i hela kroppen. Hellre då att han går in lite tidigare och är mer pigg dagen efter än att han ska stå i hagen och vara spänd i alla muskler och få ont. Förra året när han gick på lösdrift hade dem ju ligglada under tak som var halmad och mysig. Jag tänker ibland att jag vill ha honom på lösdrift men just nu är det inget alternativ. Då vill jag ha honom hemma och kunna välja storlek på hage och vindskydd samt sällskap själv. 

Drömmer fortfarande om att ha eget stall, på en egen liten gård. Det är mycket som ska klaffa för att det ska bli verklighet, men små steg i taget. Är några år kvar om man säger så. 
Foton från clinic

Snälla och duktiga Veronica fotograferade lite igår, så kul att få bilder och att kvalitén blev så bra trots att det var i ridhus. Tack snälla du! 


En travbild. Syns hur mycket han utvecklat sin trav tycker jag! :)


En tjusig galoppbild. Fick världens finaste kommentar idag efter clinicen, en som tyckte jag bara "var" i sadeln, så jag hoppas det ser lättare ut än det är, även om jag tittade ner hela clinicen för det var lite nervöst med alla gästerna. Att det ser ut som man bara sitter där och hästen dansar under en är ju det ultimata! :) 

Clinic

Idag har jag och molle ridit en clinic som Emma höll i. Han var så fin och jag är så stolt över honom! Självklart lite spänd men som han travade i slutet... Tänk när han har den traven från första steg! Vi fick visa lite basicjobb och bland annat drivningen genom halvhalterna, som gjort att vi kunnat förbättra hans gång. 

Har tyvärr inga bilder eller film. Men allra stoltast blir jag nästan för att han både innan och efter fick vänta i transporten länge, och utan att lyfta en hov! Så duktig och lugn häst, som ändå har energi i ridningen. Är så lycklig över min fina fyraåring... 


Emma rider Chanel på clinicens sista timme. :)

Igår, idag och imorgon

Igår hopptränade vi för Anna. Det gick bra, var länge sen vi tränade för tränare men hon tyckte att han hade utvecklats positivt, hittat ett lugn i sig själv. Han var jättefin på framhoppningen, när vi skulle sätta ihop alla linjer till en bana skulle vi lägga en volt över en sockerbit mellan alla hinder och Molle spände sig lite, jag fick känslan att jag inte hann med volten så han fick korsgalopp m.m. Vilket är störande men kommer växa bort med mer styrka! Så bara att kämpa på, träningen kändes toppen förövrigt!

Idag har han fått en ordentlig rykt och mysstund på stallgången, nästan alla i stallet var där så vi har fikat och pratat hela kvällen. Molle och jag är inbjudna att rida en clinic imorgon! Det ska bli jättekul och spännande, men jag ser det mest som att jag kommer rida en lektion med extra många i publiken... Det handlar om unghästens utbildning, och det kan ju vara kul att visa hur vi har jobbat med en hopphäst som kanske inte har dressyrhästens tillgångar från början, men det går ju ändå att komma framåt! :) Nu är han ju bara fyra år så vad som helst kan ju hända men förhoppningsvis kan vi visa vår bästa sida och visa lite skänkelvikning eller lite förvänd galopp... :)


Första gången han går skänkelvikning :)

 
 
 

RSS 2.0