Ledig torsdag

Så glad att jag red Ami idag! Hon gick väldigt bra, helt plötsligt kändes det som jag hade full kontroll över precis varenda muskel i hennes kropp, att vi satt ihop och jag bara tänkte mina hjälper. Eftersom Molle vilar så tänkte jag rida henne varje dag fram tills nästa träning på tisdag, och hoppas få sitta blickstilla och bjuda på lite fin ridning. För idag hade hon inte någon tendens till att testa gå emot något, hon är en häst som älskar att bli jobbad. Så jobba det ska hon få göra! 

Molle han har varit hängig idag, lite reaktion på vaccineringen eftersom han är så ung fortfarande. Så han är säkert piggare imorgon! :)

 

Några små tips

Tänkte att jag skulle dela med mig av några tips som jag använde mig av när jag red in Molle, som kanske någon av er har nytta av i framtiden? Själv älskar jag att snappa upp nya ideer hela tiden, eftersom hästarna och tillvägagångssätten förändras så mycket, det går inte att säga att hästarna idag ser ut som dem gjorde för 10 år sedan t ex. Jaja nu ska jag inte spåra ur.

Unghästtips!

- Handrem: När jag red Molle i början använde jag mig jättemycket av en s.k. bockrem, ett stigläder runt halsen. Det var inte för att han hoppade omkring och busade, utan för att jag skulle få hjälp att hålla min hand stilla, och inte ta han i munnen om han råkade vara extra känslig för skänkeln t ex och blev lite springig. Det har hjälpt mig enormt både med att från början rida han skänkel - till - stilla hand, och att inte hålla balansen åt honom men finnas där som stöd. Jag tycker det är viktigt att om jag ber hästen gå fram, så råkar blir den lite väl känslig och det känns som de springer, så tar jag den inte i munnen utan berömmer ordentligt sedan svänger man eller något annat för att bromsa upp lite igen. 

- Uteridning: Ja det går ju inte att säga för många gånger, jag red ut Molle 3 ggr i veckan under hösten, 2 av dem gångerna kanske vi bara skrittade 20 minuter men det ger så otroligt mycket att hålla sig ifrån banor och ridhus, om inte för att hålla arbetet roligt så för att ge hästarna största möjlighet att utveckla sin balans och egen bärighet.

- Skritt: Hehe som sagt så skrittade jag ute på Molle mycket, jag tycker det gav oss mycket tålamodsträning och det är stärkande för dem att skrittas mycket, speciellt på varierande underlag. Jag föredrar att skritta på asfalt, för man travar/galopperar nästan aldrig på så hårt underlag så senorna behöver det för att stärkas.

- Innanför spåret: När jag väl red för Emma eller på banan så red jag mycket 2m innanför staketet, tog sikte med blicken långt, långt fram och gjorde övergångar på den linje jag bestämde. Övergångar är aldrig för tidigt att börja träna, och lika bra att göra det utan väggens hjälp, iaf var det den bästa träningen för min häst, som hittade egen balans väldigt tidigt. Då fick jag automatiskt hästen mellan hjälperna.

- Planera: Jag är ju största nörden men eftersom jag varit så noggrann så skrev jag upp "riktlinjer" med Molle under tidens gång. En unghäst behöver en fast hand, så jag skrev upp t ex hur jag skulle göra i vissa situationer för att forma honom på bästa sätt för framtiden. Det kunde vara t ex hur jag skulle göra om han försökte stanna och vända när man rider, för när man väl sitter där i sadeln på en unghäst som blir rädd för första gången, då kan man som ryttare bli osäker: ska man gå på honom eller låter man honom bli rädd några gånger för att han "bara är en bebis"? Förstår ni hur jag menar? Så jag analyserade såna saker innan dem inträffade, för att vara säker på hur jag skulle göra om den uppstod. Haha överkurs, men jag har aldrig haft några problem med trots/dumheter heller... :) Än.

- Konsekvent: Varje dag, varje gång. Att vara konsekvent kan väl vara den mest generösa gesten till våra hästar.  

Att göra

Har en lång att-göra-lista för morgondagen! Känns bra att jag får ta tag i praktiska saker som jag annars bara minns när dagen är slut. Det ska städas och donas i stallet, jag ska inte åka dit och bara sitta på bänken med Emilie en hel dag, även om det är helt underbart det med Emilie! ;) Men jag ska försöka få lite gjort, 2 hästar ska ridas och jag hade även tänkt hinna med lite här hemma. Plugga nytt dressyrprogram ska jag göra också inför tävlingsdebut, min häst blev vaccinerad idag så inga fler sådana missar det här året iaf... Tack Malin som tog in och höll min häst åt veterinären medan jag jobbade.


Min fina prins! <3