Selle Francais

Läste lite intressant fakta om Molles pappa igårkväll på internet. Han är en fransk hingst som stått på Flyinge och är avelsgodkänd i Sverige, han är en fransk ridhäst, Selle Francais heter rasen. Det betyder ju att Molle bär spår av den rasen också! Såhär står det om rasen:

"Selle français är den ras som förekommer oftast i Frankrikes Olympiska Hopplag. Selle français är en stark och sund häst och skenbenet får inte vara mindre än 20 cm vilket ger ett intryck av långa ben som är en enorm fördel på en hoppare av så här god kvalitet. 

Selle Francaishästar ska ge intrycket av större Engelska fullblod med stark rygg, lång hals och uttrycksfulla ansiktsdrag. Nosprofilen är rak och hästarna är oftast väldigt eleganta med lång, starka ben."

Sen står det även såhär: (men jag vet inte hur sant det är MEN jag tycker det stämmer så väl in på Molle!!)

"Uppfödare menar även att Selle Francaishästarna är näst intill mänskliga i sitt beteende och de är väldigt vänliga och kloka."

Jag har aldrig lagt märke till en häst som beter sig som Molle gör i vissa situationer. Han står nästan dagligen vid grinden med öronen framåt och väntar på mig, följer mig när jag kanske går och hämtar hästar, går till bilen o.s.v. Han är snäll mot alla andra hästar, visst han är dryg ibland och ska vara i ansiktet på alla men han är aldrig den som skriker eller gör något. Han kan stå i gången och en annan häst kan kliva åt sidan så de vilar rumporna mot varann, han bara står. Han är så otroligt vänlig och lugn på det sättet, nästan som en människa. Vill förtydliga att jag inte humanifierar honom på något sätt, han hanteras med största säkerhetstänk trots att han är väldigt snäll och cool. Men det kanske är en rastypisk grej, perfekt blandning av coolheten hos ett halvblod med smäcker kropp från ett fullblod.

Spännande!