En mysig påskdag

Idag har vi grillat korv i stallet och haft en påskmysdag! Nästan alla har varit närvarande hela dagen, har varit så mysigt! Började vid 12 och jag longerade Malin och jobbade med hennes sits, men hon sitter väldigt bra nu! Så jag tyckte inte det var så illa som Malin trodde det var. Hon var duktig att sitta ner på Ferrary, nu är det dags att hon börjar jobba honom nedsuttet, hon fick en helt annan form på honom och han såg så fin ut. 

Sedan var det min tur att sitta upp, operation ankfötter! När jag har kommit ner i sadeln och sitter där jag tycker det känns bra vinklar jag ut foten! Jag måste göra om och göra rätt! Fick tänka "hälen ut" för att få in rätt känsla, och när jag kommer rätt kan jag hålla om hästen med vaden och ha skänkeln intill hela tiden istället för att varje drivning ska vara en så stor rörelse. SVÅRT! Blev svettig av att typ tänka att jag hela tiden skulle vrida fötterna rätt.

Sen lååång lunchpaus med korvgrillning och massa fika, påskmust och godis från påskharen som gömt godis i stallet.. Haha ja vi har så roligt i vårat stall. Efter det blev det ett pass på Ami, hennes andra medryttare hade ridit senast och Carin red ut henne igår när vi tog sällskap, igår såg hon supertrevlig ut på uteritten, kunde galoppera samlat så Carin gjorde det jättebra. Men idag var hon sådär trälig, som att hon hade fått göra lite som hon vela. 


Mina ANK-fötter!

När jag ridit Ami brukar jag plocka upp tygeln och sluta om med skänkeln, så ÄR hon där mellan mina hjälper. Hon är en otroligt arbetsvillig häst, men får hon ta över litegrann så försöker hon ta över helt och hållet! Och då är hon inte rolig för hon blir lång och stark som en finlandsfärja. Och hon försöker hänga på innertygeln och ramla inåt istället för att genom yttertygeln vara som ett gummiband att reglera.

Så då försökte jag först och främst få henne att acceptera att där jag håller tygeln, där får hon vara, inom den ramen. Flyttar henne sidvärtes för att få henne till bägge tyglarna, och ser till att jag kontrollerar att hon går rakt, och att jag kan kontrollera tempo.

Sen fick jag lov att rida en volt med kantiga hörn, så jag hela tiden får vända för ytterhjälperna, halvhalt och vänd på ytterhjälpen. Då kan hon inte hänga på inner, även om jag såklart får vara med att leda inåt. Men tillslut kunde man vända på ytterhjälpen och lägga mot innerskänkel så rundade hon sig inåt utan att "ta" tygeln och hänga.

Men det är alltid lite såhär om man inte rider på samma sätt, jag önskar vi kunde arbeta ihop oss mer och att alla strävar efter samma saker. Men det är såklart svårt, alla rider inte likadant och det jag gör dåligt kanske en annan ryttare kompletterar. Men min önskan på en så pass dominant häst är att man är otroligt konsekvent! För hon skärper till sig då. Men nu ska jag rida några dagar på rad nästa vecka så hoppas jag hon kommer tillbaka, för idag fick jag lägga ner henne lägre och helt enkelt backa några steg, men så är det vissa dagar! :)Ny träningsperiod!

Nu kommer en ny träningsperiod för oss, han har visat att 3 veckors lugnt jobb har gjort väldigt gott och känns väldigt fräsch och pigg just nu! Upplägget framöver kommer se lite annorlunda ut, jag kommer börja med lite intensivveckor men en vanlig vecka kommer se ut ungefär såhär:

Mån: Vila
Tis: Emma-träning 30min 
Ons: Vila/skritt
Tors: Hoppning
Fre: Vila
Lör: Uteritt
Sön: Uteritt

Då Emma med start i april ska komma till Hovgården 1 gång i veckan istället för att alla vi ska åka till Vika kommer vi rida på bestämd dag. Fatta vilken möjlighet! Jag rider "bara" dressyrjobb på bana 1gång i veckan och nu kommer jag få göra det för tränare, och inte vilken som helst utan Emma som får fram det bästa ur oss båda jämt! Vi skojjade i stallet och sa; blir vi inte duktiga nu då är vi fan talanglösa. 

Hoppning kommer innebära träning på utebanan i Romme, eller bommar och markarbete själva. Det kommer även utökas så under 2-3veckors perioder kommer jag rida hoppning/bommar 2 dgr i veckan, sedan blir det mer uteritter veckorna efter. Det gäller att påfrestningen ökas lite i taget, och sedan kommer återhämtningsfas, det tror jag kommer göra gott på kondition och arbetsinställningen för Molle.

Eftersom jag vill rida både hoppning och dressyr och inte grenspecifiera mig riktigt ännu så måste jag ta i akt att han kanske kommer utvecklas långsammare än de andra i hans ålder, för han kommer inte tränas endast för hoppbruk, eller endast för dressyrbruk, men jag tror att mitt upplägg med intensivveckor kommer göra det lättare för honom att komma framåt.

Uteritterna kommer ökas upp allteftersom med mer galopp, klättring och allt vad våra ridvägar kan erbjuda. Jag tror på att rida på olika underlag, stärka senorna med lite skritt och trav på asfalt, variera lutning och framförallt, galoppjobba utomhus. Hur ska vi kunna hoppa banhoppning på utebana om vi bara galopperar några minuter per ridpass. Han börjar ju även gå att dressyrjobba utomhus, det tror jag att vi vinner mycket på, rida lite öppna, skänkelvikning i naturen, det kommer sig så naturligt när man rider på en slingrig stig.

Molle kommer ställas av lite i sommar igen, för att gå i gräshage och bara vara häst. Men kommer bli veckor där han rids i skogen lugnt kanske 2-3 ggr i veckan, sedan kanske 1v helt i hagen o.s.v. Så man inte tappar för mycket. Men ganska många veckors lugn och ro, men tror inte jag gör honom någon tjänst av att ställa av honom helt för länge.

Är så taggad! Å första tävlingsstarterna är planerade!

Selle Francais

Läste lite intressant fakta om Molles pappa igårkväll på internet. Han är en fransk hingst som stått på Flyinge och är avelsgodkänd i Sverige, han är en fransk ridhäst, Selle Francais heter rasen. Det betyder ju att Molle bär spår av den rasen också! Såhär står det om rasen:

"Selle français är den ras som förekommer oftast i Frankrikes Olympiska Hopplag. Selle français är en stark och sund häst och skenbenet får inte vara mindre än 20 cm vilket ger ett intryck av långa ben som är en enorm fördel på en hoppare av så här god kvalitet. 

Selle Francaishästar ska ge intrycket av större Engelska fullblod med stark rygg, lång hals och uttrycksfulla ansiktsdrag. Nosprofilen är rak och hästarna är oftast väldigt eleganta med lång, starka ben."

Sen står det även såhär: (men jag vet inte hur sant det är MEN jag tycker det stämmer så väl in på Molle!!)

"Uppfödare menar även att Selle Francaishästarna är näst intill mänskliga i sitt beteende och de är väldigt vänliga och kloka."

Jag har aldrig lagt märke till en häst som beter sig som Molle gör i vissa situationer. Han står nästan dagligen vid grinden med öronen framåt och väntar på mig, följer mig när jag kanske går och hämtar hästar, går till bilen o.s.v. Han är snäll mot alla andra hästar, visst han är dryg ibland och ska vara i ansiktet på alla men han är aldrig den som skriker eller gör något. Han kan stå i gången och en annan häst kan kliva åt sidan så de vilar rumporna mot varann, han bara står. Han är så otroligt vänlig och lugn på det sättet, nästan som en människa. Vill förtydliga att jag inte humanifierar honom på något sätt, han hanteras med största säkerhetstänk trots att han är väldigt snäll och cool. Men det kanske är en rastypisk grej, perfekt blandning av coolheten hos ett halvblod med smäcker kropp från ett fullblod.

Spännande!