En mysig påskdag

Idag har vi grillat korv i stallet och haft en påskmysdag! Nästan alla har varit närvarande hela dagen, har varit så mysigt! Började vid 12 och jag longerade Malin och jobbade med hennes sits, men hon sitter väldigt bra nu! Så jag tyckte inte det var så illa som Malin trodde det var. Hon var duktig att sitta ner på Ferrary, nu är det dags att hon börjar jobba honom nedsuttet, hon fick en helt annan form på honom och han såg så fin ut. 

Sedan var det min tur att sitta upp, operation ankfötter! När jag har kommit ner i sadeln och sitter där jag tycker det känns bra vinklar jag ut foten! Jag måste göra om och göra rätt! Fick tänka "hälen ut" för att få in rätt känsla, och när jag kommer rätt kan jag hålla om hästen med vaden och ha skänkeln intill hela tiden istället för att varje drivning ska vara en så stor rörelse. SVÅRT! Blev svettig av att typ tänka att jag hela tiden skulle vrida fötterna rätt.

Sen lååång lunchpaus med korvgrillning och massa fika, påskmust och godis från påskharen som gömt godis i stallet.. Haha ja vi har så roligt i vårat stall. Efter det blev det ett pass på Ami, hennes andra medryttare hade ridit senast och Carin red ut henne igår när vi tog sällskap, igår såg hon supertrevlig ut på uteritten, kunde galoppera samlat så Carin gjorde det jättebra. Men idag var hon sådär trälig, som att hon hade fått göra lite som hon vela. 


Mina ANK-fötter!

När jag ridit Ami brukar jag plocka upp tygeln och sluta om med skänkeln, så ÄR hon där mellan mina hjälper. Hon är en otroligt arbetsvillig häst, men får hon ta över litegrann så försöker hon ta över helt och hållet! Och då är hon inte rolig för hon blir lång och stark som en finlandsfärja. Och hon försöker hänga på innertygeln och ramla inåt istället för att genom yttertygeln vara som ett gummiband att reglera.

Så då försökte jag först och främst få henne att acceptera att där jag håller tygeln, där får hon vara, inom den ramen. Flyttar henne sidvärtes för att få henne till bägge tyglarna, och ser till att jag kontrollerar att hon går rakt, och att jag kan kontrollera tempo.

Sen fick jag lov att rida en volt med kantiga hörn, så jag hela tiden får vända för ytterhjälperna, halvhalt och vänd på ytterhjälpen. Då kan hon inte hänga på inner, även om jag såklart får vara med att leda inåt. Men tillslut kunde man vända på ytterhjälpen och lägga mot innerskänkel så rundade hon sig inåt utan att "ta" tygeln och hänga.

Men det är alltid lite såhär om man inte rider på samma sätt, jag önskar vi kunde arbeta ihop oss mer och att alla strävar efter samma saker. Men det är såklart svårt, alla rider inte likadant och det jag gör dåligt kanske en annan ryttare kompletterar. Men min önskan på en så pass dominant häst är att man är otroligt konsekvent! För hon skärper till sig då. Men nu ska jag rida några dagar på rad nästa vecka så hoppas jag hon kommer tillbaka, för idag fick jag lägga ner henne lägre och helt enkelt backa några steg, men så är det vissa dagar! :)
Ny träningsperiod!

Nu kommer en ny träningsperiod för oss, han har visat att 3 veckors lugnt jobb har gjort väldigt gott och känns väldigt fräsch och pigg just nu! Upplägget framöver kommer se lite annorlunda ut, jag kommer börja med lite intensivveckor men en vanlig vecka kommer se ut ungefär såhär:

Mån: Vila
Tis: Emma-träning 30min 
Ons: Vila/skritt
Tors: Hoppning
Fre: Vila
Lör: Uteritt
Sön: Uteritt

Då Emma med start i april ska komma till Hovgården 1 gång i veckan istället för att alla vi ska åka till Vika kommer vi rida på bestämd dag. Fatta vilken möjlighet! Jag rider "bara" dressyrjobb på bana 1gång i veckan och nu kommer jag få göra det för tränare, och inte vilken som helst utan Emma som får fram det bästa ur oss båda jämt! Vi skojjade i stallet och sa; blir vi inte duktiga nu då är vi fan talanglösa. 

Hoppning kommer innebära träning på utebanan i Romme, eller bommar och markarbete själva. Det kommer även utökas så under 2-3veckors perioder kommer jag rida hoppning/bommar 2 dgr i veckan, sedan blir det mer uteritter veckorna efter. Det gäller att påfrestningen ökas lite i taget, och sedan kommer återhämtningsfas, det tror jag kommer göra gott på kondition och arbetsinställningen för Molle.

Eftersom jag vill rida både hoppning och dressyr och inte grenspecifiera mig riktigt ännu så måste jag ta i akt att han kanske kommer utvecklas långsammare än de andra i hans ålder, för han kommer inte tränas endast för hoppbruk, eller endast för dressyrbruk, men jag tror att mitt upplägg med intensivveckor kommer göra det lättare för honom att komma framåt.

Uteritterna kommer ökas upp allteftersom med mer galopp, klättring och allt vad våra ridvägar kan erbjuda. Jag tror på att rida på olika underlag, stärka senorna med lite skritt och trav på asfalt, variera lutning och framförallt, galoppjobba utomhus. Hur ska vi kunna hoppa banhoppning på utebana om vi bara galopperar några minuter per ridpass. Han börjar ju även gå att dressyrjobba utomhus, det tror jag att vi vinner mycket på, rida lite öppna, skänkelvikning i naturen, det kommer sig så naturligt när man rider på en slingrig stig.

Molle kommer ställas av lite i sommar igen, för att gå i gräshage och bara vara häst. Men kommer bli veckor där han rids i skogen lugnt kanske 2-3 ggr i veckan, sedan kanske 1v helt i hagen o.s.v. Så man inte tappar för mycket. Men ganska många veckors lugn och ro, men tror inte jag gör honom någon tjänst av att ställa av honom helt för länge.

Är så taggad! Å första tävlingsstarterna är planerade!

Selle Francais

Läste lite intressant fakta om Molles pappa igårkväll på internet. Han är en fransk hingst som stått på Flyinge och är avelsgodkänd i Sverige, han är en fransk ridhäst, Selle Francais heter rasen. Det betyder ju att Molle bär spår av den rasen också! Såhär står det om rasen:

"Selle français är den ras som förekommer oftast i Frankrikes Olympiska Hopplag. Selle français är en stark och sund häst och skenbenet får inte vara mindre än 20 cm vilket ger ett intryck av långa ben som är en enorm fördel på en hoppare av så här god kvalitet. 

Selle Francaishästar ska ge intrycket av större Engelska fullblod med stark rygg, lång hals och uttrycksfulla ansiktsdrag. Nosprofilen är rak och hästarna är oftast väldigt eleganta med lång, starka ben."

Sen står det även såhär: (men jag vet inte hur sant det är MEN jag tycker det stämmer så väl in på Molle!!)

"Uppfödare menar även att Selle Francaishästarna är näst intill mänskliga i sitt beteende och de är väldigt vänliga och kloka."

Jag har aldrig lagt märke till en häst som beter sig som Molle gör i vissa situationer. Han står nästan dagligen vid grinden med öronen framåt och väntar på mig, följer mig när jag kanske går och hämtar hästar, går till bilen o.s.v. Han är snäll mot alla andra hästar, visst han är dryg ibland och ska vara i ansiktet på alla men han är aldrig den som skriker eller gör något. Han kan stå i gången och en annan häst kan kliva åt sidan så de vilar rumporna mot varann, han bara står. Han är så otroligt vänlig och lugn på det sättet, nästan som en människa. Vill förtydliga att jag inte humanifierar honom på något sätt, han hanteras med största säkerhetstänk trots att han är väldigt snäll och cool. Men det kanske är en rastypisk grej, perfekt blandning av coolheten hos ett halvblod med smäcker kropp från ett fullblod.

Spännande!Hoppfilm

Här är film. Känner att jag delar med mig av mycket film å bilder här nu, hoppas det uppskattas! I varje fall så är nästan alla hopp vi gjorde med på filmen. Värmde upp med att trava små bockar på böjt spår, han gjorde det väldigt bra så fick rulla i galopp som de "stora" hästarna hehe. Sedan en åttvolt med travbommar, fortsatte med en slinga för att rulla över vattenmattan innan vi fick hoppa bana i slutet, först på 50-60cm och sedan på 70-80cm, ser så pluttigt ut! Kändes jättebra iaf. 

Som Anna sa, nu är vi på nästa nivå, nu är han inhoppad och jag kan styra runt, nu kan vi börja påverka galoppen och sprången mer. Men största vikten ligger ju detta år på att stärka dem och ge dem erfarenheter.


Duktig

Min häst har blivit lite hyper. Vet inte om det är vårkänslor eller om han bara börjar bli mycket piggare, men han är liksom busig och framåt, är jätteroligt! Han har varit väldigt duktig idag, varit å hoppat lite, vilket går framåt för varje gång. Han lastade sig själv idag också, väldigt bekvämt!


Filmklipp

 

Ett litet klipp som Veronica filmade från träningen i måndags. 

Outfit

Det kanske inte syntes på bilderna men vi hade faktiskt ljusgrön/limegrön ton på våra träningskläder i måndags. Jag tycker ju att ska man ändå ha skydd och grejer kan man väl unna sig att få ha fina färger och matcha?

Molle fick ha limegröna benlindor och brunt schabrak, jag hade limegrön tröja med svart ridbyxa, väst och hjälm. Brunt schabrak funkar bra till alla skrikiga färger, såsom turkos, rosa, grön. Är en väldigt användbar färg!Som jag har skrivit ett inlägg om förut tycker jag att det är viktigare att lägga pengar på träningar och tävlingar snarare än grejer och prylar till hästen, men jag vill som sagt unna mig att vara snygg, ska man ändå ha grejerna kan man väl köpa dem fina!

Plusgrader och grusväg

Idag hade plusgraderna gjort sitt jobb så jag och Jörgen kunde galoppera hästarna ute på en stor grusväg och det var mjukt! Vi red iväg efter kl sex och det var fortfarande ljust när vi kom tillbaka, känns helt OK med lite vår just nu. Hästarna var förövrigt nippriga precis som Ricardo och Molle är när man rider dem ihop, men Molle lossnade efter första galoppen så jag var nöjd halva ridturen, avslutade med några skänkelvikningar i skritt över vägen och det gick så enkelt, bara "tänkte" och han flyttade...Träningen igår

Veronica knäppte några bilder igår på dressyrträningen. Det gick kanon, galoppen måste vi stärka och han ska gå in i lite mer samlad galopp och vara kvar där, väntandes. Traven är ganska bra, i slutet fick vi fram lite mellantrav där han längde snarare än pinnade på fortare. Då såg man bogarna började lyfta.. Jättefrän känsla må jag säga! 


Vilken helg!

Haft en jättebra helg! Började i fredags med en föreläsning tillsammans med Jörgen och Linda, den var lite flummig men sällskapet var ju desto härligare. Fortsatte med tidig uppstigning lördag och vara skötare åt Jörgen som tömkörde Ricard för Anders Eriksson, dem var jätteduktiga och jag tyckte det var inspirerande att stå på sidan och titta på, man såg precis när det skulle bli rätt eller fel.

Idag har jag varit med Emma i Sundborn, solen värmde så mycket! Kändes som vår i luften. Ridit Donnar igen, var ganska stor skillnad sen sist. Idag gjorde vi inte lika många ofrivilliga byten, idag vågade jag "rida" mer även fast det svåraste fortfarande var att sitta stilla, rakt... Men idag gjorde vi faktiskt en jättefin linje med byten i vart tredje, men ju tröttare han OCH jag blev desto slarvigare blev det. Skärpning! Gör om gör rätt. NÄSTA gång, då ska jag orka mer. Men fick även tänka lite piruetter i galoppen, känner att jag får lära mig så mycket. Så tacksam!

När jag sedan kommer ut i stallet hjälpte jag Kerstin med alla spånbalar, sedan skulle jag bara in och låna toaletten hos Malin men hon öppnade inte dörren så knackade på hos Veronica, och där blev jag kvar typ 1½ timme, bjuden på middag och kaffe efter maten. Sån lyx, tack Veronica! :) Gjorde gott må jag säga. Ami gick ett pass på banan, provade ny sadel och jobbade med att svänga med ytterhjälperna, hon vill gärna lägga sig i inner annars.

Nu ska jag dö lite i soffan tror jag... :)

Lördag 23 mars

Idag var det helt fantastiskt att rida. Jag kan bara sitta och le åt min häst... Red ett pass på ridbanan i solskenet, han var pigg, framme för skänkeln och mjuk och fin att rida. Vet vilken känsla jag letar efter och kunde kika i spegelbilden från stallfönstren för att bekräfta känslan med hur det såg ut. Tänker rida likadant på måndag när vi åker till Vika, har längtat så efter att få trimma dressyr!

Idag kunde jag samla högergaloppen, mycket mer än det gått tidigare. Jag kunde även flytta lite sidvärtes, och höger galopp, ja den fungerar som den ska igen. Men det mest roliga var att när jag tog tygeln och lade mot skänkeln så kom han fram till handen, sedan hade jag ett jättefint stöd, varken för tungt eller lätt, hela passet. Nu rider vi bara 30 min inklusive skrittpauser, men det är så roligt att känna honom jämn på bägge tyglar, då kan man bara hålla handen stilla, stilla och böja honom med hjälp av vikten och skänklarna...

Såhär såg man ut för några år sedan. :) Detta var ca 4-5 år sedan...
Lite tankar och prat

Eftersom jag inte kom med på första tävlingen jag hade tänkt så dog min tävlingsplanering av lite. Men nu är jag igång igen, och har precis betalat mina medlemskap så jag kan beställa licens! Igår blev det en månskenstur i skritt, Molle var framåt och pigg men stod å sov på gången både innan och efter, tror busvädret med full storm tar lite på energin. Jag är dock fortfarande glad för hoppträningen i tisdags, känner hur jag vill lägga upp arbetet ute för att kunna göra Molle ännu starkare, även om jag jobbar väldigt allroundinriktat så har jag några grejer som jag vill lägga mer energi på.

Taggar för dressyrträning på måndag också, jag hoppas vi ska kunna visa allt som fallit på plats senaste tiden. Att vi kan fatta galopp (hehe) och att vi börjar få en annan känsla på tygeln, en mer reglerbar. I helgen blir det uteritt på lördag sedan vila upp sig lite tills måndagkväll. 

Har börjat lite smått att flytta honom undan skänkel lite, när jag har honom rak i kroppen, inte ställd åt nåt håll så flyttar jag två steg i skritt, och sedan tillbaka. Passar på om det kommer ett träd eller en sten eller något liknande. Alltid bra att börja leka med nya saker.


Molle förra maj/juni. Förra året detta datum hoppade jag utomhus i en hage, eftersom underlaget var toppen och ingen snö! :( Fy vad det kan skilja på väder år från år. Nu vill vi ha vår!

Filmklipp

 

Lite film. Så bra att se sig själva, nästa gång ska jag lägga upp energin massa mer, men han har precis kommit på det här med att man är aktiv några minuter sen vilar man, och ni vet säkert att unghästen kan "lägga av" lite efter mycket vila och väntande. Men det kommer med tiden!

Duktig fux

Senaste två passen på Ami har varit riktigt bra, vi har tagit oss över en tröskel känns det som. Det har lossnat och hon är inte lika tung för mig längre. Förut kunde jag ha ont i armar och axlar för de stegen hon hängde, hon lättade bara emellanåt. Nu har jag kommit på lite nytt sätt att rida henne så jag fixar henne, för hon är som en stor finlandsfärja om man inte kommit på riktigt hur man ska göra. 

Och nu kan jag börja rida henne framåt med energi, men fortfarande få igenom halvhalterna! Så det känns toppen, idag kunde jag rida henne utåtställd på ena långsidan, ställa om i hörnet, fatta galopp, galoppera 3 lätta steg samlat och sedan avbrott och två steg senare flytta i skänkelvikning för den andra skänkeln. Oj vad snurrigt det lät, men när halvhalterna funkar bra med framåtbjudning så väntar hon bara på signaler, vill vill vill så mycket hela tiden. Då är det jättekul att rida henne! Men helt annan häst än Molle, men lär mig mycket av att rida båda, vilket är orsaken till att jag även rider Ami, för att lära mig mer.Molle fick en kunglig rengöring med noga genomgång av varje millimeter! Hovarna smorda och stubben trimmad!
 

Träning

Igår satte vi ett slut på viloveckorna med att åka och hoppträna! Vilket kändes skitbra, mest tackvare följande:

- Fattning till höger sitter som ett smäck, jag har börjat fatta för innerskänkel och det förstår han i bägge varv

- Han är så fin på tygeln! 

- Han hoppade allt och alla hindertyper, han tittade på ett plankhinder först men hoppade ändå

Vi travade fram på bommar på böjt spår, sedan hoppade vi några små räcken. Fick prova hoppa oxer och sedan hoppade vi bana. Jag fick styra runt hela med tanken "ett hinder i taget" först, men sen fick jag rulla på en slinga med 3 hinder i galopp och han gjorde det så bra! Ett byte från vänster till höger lyckades vi med också, inte med flit såklart men fick lov att vända tillbaka till spåret efter att ha påbörjat en volt. Bra inför framtiden! Var så kul att få hoppa bana i galopp och få hoppa liite lite högre.Fortsätter rida ut sen vankas dressyrträning på måndag för bästa Emma!

Ett år sen olyckan

Nu är det 1 år sedan en av de hemskaste dagarna i mitt liv. När jag fick köra Molle till Strömsholm blockhalt, trodde inte jag skulle få hämta hem honom igen... Han fick en spark rakt in i leden och opererades morgonen därpå, men det gick ju superbra och han blev helt återställd! Även om vi hamnade "efter" de andra treåringarna i ridningen känner jag att vi är där vi är och det känns fantastiskt bra, jag tycker att han visar bra ridbarhet och uppfyller hittills alla mina förhoppningar om honom när jag köpte honom oinriden. Han visar att han har bra huvud och är klok, poletterna trillar ner en efter en. Jag är så stolt att vi kommit såhär långt på ett år, och ridmässigt på 7 månader! Känner att mitt upplägg med ridning och träning har fungerat väldigt bra hittills.

Okej han ser faktiskt ut som en nallebjörn... Men ska se att det blir ändring när han tappar den förb*nnade vinterpälsen och jag kanske ska kapa några centimeter (IGEN) på manen...

Underbara ridpassIdag hade jag huvudvärk och var allmänt grinig när jag åkte till stallet, men så fort man hämtar den här filuren i hagen blir man ju glad. Han gör mig så glad och avslappnad varje dag! Idag var han riktigt busig, kände hur han laddade för att busa hela tiden. Fick galoppera av honom innan vi fortsatte våran skrittur.
Dagens

Dagens instagram! Tur man har hoppsadel så man får spöka ut sig i royalblå! Blir vår träningsoutfit denna vår. :)Vi red ut i skogen idag, ska ut en sväng imorgon också. Hoppade över en fallen tall och klättrat lite i backar idag. Så mysig tur! Även idag fick jag till gummibandet, men idag var han i slutet ännu lite mer på, det är då det är viktigt att bromsa med sätet, så jag behåller samma fina stöd i handen. Längtar tills nästa dressyrträning så jag får visa att en polett trillat ner på oss båda hehe!

Dressyrtävlingen blev full tre veckor innan anmälningstiden går ut, så debuten skjuter vi lite längre på. Så då blir det både hoppning och dressyr efter viloveckorna, hade tänkt intensiva dressyren men fortsätter köra både och ett tag till.Farligt farligt...

Mycket fint på jobbet!!


Härlig ridtur

Idag har jag ridit ett fantastiskt pass på Molle. Vi red ut i strålande solsken, och han har aldrig varit mer avslappnad. Red fram i trav och galopp på flygrakan, sedan började jag jobba honom på tygeln i skritten. Vi börjar få ett riktigt "gummiband" där jag kan rida han med stöd lite över tygeln, men även lägga ner honom i formen framåt. Red övergångar mellan skritt och trav, var noga att titta långt fram och känna efter att han var helt rak i kroppen hela tiden. Han var så fin, fram för skänkeln och lite pigg hehe! Fick göra några halter när han inte tog mina halvhalter, och tjuvkikade i skuggan och han ställde upp fint. 

Det var så kul, det var första passet jag kunnat "dressyrrida" ute i skogen, han var så avslappnad att han var öppen för den sortens kommunikation. Travade och lade ner honom, men var noga med att han inte fick slappa till för det, provade ta upp honom igen för att sedan lägga ner igen. Så fantastiskt ridpass helt enkelt, känner mig otroligt stolt och nöjd över Molle. 

Han fyller förresten år idag, 4 år på riktigt nu! :)

De tre senaste ridbilderna från Instagram!Lugna dagar

Molle har ju lugna veckor, rider var tredje dag. Idag var han så pigg och glad, är så roligt att rida honom för han är ingen dum häst, man bara sitter och skrattar när han taktar lite och är framåt! Idag travade vi på ett fält och Molle gick över till galopp och bockade av glädje! Hihi han är så söt. Förstod att han skulle göra lika i andra galoppen också, mycket riktigt. Då hamnade jag lite på halsen men kunde snabbt komma tillbaka och galoppera vidare. Är så härlig galopp.... :)


Hoppar vår första bana

 

Här är film från hoppträningen, vi hoppar vår första bana! Är så roligt att han tycker det mesta är så roligt. Är första storhästen jag rider in och hoppar in! Känns skitbra hittills.

Lugna veckor...

Har idag skrittat min häst, som har viloperiod.. Skittråkigt! Men tänkt att skritta/trava ute var tredje dag ungefär, men han får smälta allt med träningarna som han gått så bra på ända från igångsättningen. Han förstår dock inte varför man bara ska ut och skritta, whats the fun in that liksom. :) Pigg och glad att rida!Passar såklart på att träna på det som vi har i hemläxa, marscherande skritt på tygeln. Han är så duktig, ute tänker han så mycket framåt att allt går så lekande lätt. Får vi dessa 2 veckor på oss att träna detta kommer vi vara duktiga på det nästa gång vi tränar. Vi kör igång efter viloveckorna med en träning för bästa Emma, så vi kommer på rätt spår direkt! Senare i vår/sommar har jag tänkt att köra "intensiv"-veckor, där jag rider inriktat på hopp 3 veckor, sedan 2-3v vila, sedan inriktat dressyr 3 veckor. För att kunna hålla isär "hoppridning" och "dressyrridning", och kunna träna lite hemma mellan träningarna för tränare. Man hinner inte mycket annars när hästen bara rids 3-4ggr i veckan och både vila och uteritter ska hinnas med! Men nu såhär i början av hans inhoppning går det bra att köra både och, eftersom han bara vänjs in med hinder.

Coolt och vågat!

Man kanske ska inspireras av denna unga tjej och våga ha färg på dressyrbanorna? Vad tycker ni? Jag tycker det är superhäftigt och skulle själv tycka det var kul att ha lite mer färg, fastän det strider mot traditionella utstyrseln. Kanske en svart kavaj men mer färg på schabraket? :)


Bilden kommer från hennes blogg, som ni hittar på Ohlen.blogg.se

Hoppträning

Vi var på vår andra hoppträning igår, Molle var avslappnad redan från början och skrittade fram energiskt, förstod att vi skulle hoppa. Han hade öronen spikrakt framåt hela tiden och i alla anridningar vilket gör mig så glad! Agnes har varit rolig att hoppa, men hon har inte haft något eget driv mot hinder, Molle har redan ett sug, när man kortar tygeln och han förstår att han ska få hoppa så känner man att han börjar paddla på med bakbenen och man har ett sug i bettet! Så härlig känsla på en såpass ohoppad häst.

Han är så lydig också, drar inte utan lyssnar på förhållningar, så ska det fortsätta. Ska kunna räta på mig för att bromsa bara. Började med att trava 2 bomserier på långsidan och rida 10m volter på kortsidorna, han var framme i handen och framme med nosen, Anna såg skillnad på honom. Sedan fick vi travhoppa lite, sedan i galopp också. Han gjorde allting väldigt avslappnat, blir så stolt över honom! 

Eftersom han tog allt med sådan ro fick vi styra på en svag linje, ett såkallat dogleg. Vi fick även i slutet rida samma bana som de andra, men på våra villkor, ett hinder i taget i balans. Tyvärr hamnade folk ganska mycket i vägen då de hade hoppat av och börjat klä av hästarna så de var nog inte helt uppmärksamma, men Molle skötte det bra ändå. Anna sa att man får se det som något positivt att han bara gör det trots att det var så rörigt.

Är otroligt stolt över honom, nu blir det somsagt vila med bara skritturer var 3-4 dag hade jag tänkt.

Tisdag 5 mars

Hjälp vilken underbar dag jag har haft! Tänk om alla dagar var såhär och man inte behövde jobba hihihi... Nej då, jag trivs så himla bra på mitt jobb, men en dag full av hästar och ridning är aldrig fel. Började dagen med att åka till min tränare Emma och se på när hon red en av sina femåringar. Han hade musklat på sig jättemycket sen jag såg den sist, och den är så maffig att se live! Tror dem kommer ha mycket framgångar på tävlingsbanan i år. 


Ami i lördags

Efter det tog vi en annan häst hos Emma till ridhuset och jag skulle få prova rida, hästen kan i princip allt.
Första
svårigheten var kandaret haha, tyglar och fingrar här och där.
Andra svårigheten var att kunna styra min kropp med den stora gången, inte van vid det!
Tredje var att kunna driva och sedan sitta still, han kom inte loss helt för jag var inte tillräckligt kvick med skänkeln och inte tillräckligt konsekvent.

Emma hoppade upp 5 minuter, när jag fick tillbaka honom kändes han lättare och framme i handen. Tack! :) Sedan fick vi träna på lite att hitta några knappar, det var ganska mycket häst att rida tycker jag! Vi tränade även byten, Emma stod dubbelvikt och skrattade åt oss emellanåt då vi inte var riktigt överens om vilken galopp vi skulle sluta i så då blev det väl fullt ös med seriebyten haha. Så himla utvecklande och roligt att få möjligheten att rida en sån här häst som kan allt! Känner redan att det var nyttigt. Har aldrig "nött" dressyrbyten, man byter mest flygande när man ridit hoppning så länge. Så tacksamt att sitta på en häst som har så lätt för det som Donnar.

Avslutade dagen med en hoppträning på Molle, som gått super! Lägger nog upp en film sen. Ami fick ett effektivt pass på banan, jobbade med att verkligen ha med yttersidan, kändes som ett kort (25min) men väldigt nyttigt pass, inspirerad av dagens utflykter!

Tömkörning

Har tömkört bägge hästarna ikväll, Molle och Ami. Molle blev en tur runt byn först, han var riktigt duktig och tänkte framåt själv. Han är rejält fin på töm, jag tror att genom tömkörningen kommer jag ett steg framåt i ridningen också. Avslutade på banan i trav och galopp, bara i joggingsyfte. 

Ami fick sig en genomkörning, jobbade med att ta igenom ställning på volt, och hade yttertömmen runtom yttersidan så hon fick lov att böja sig på voltspåret. Med Molle kräver jag inte samma böjning riktigt än. Ami fick även trava några långsidor utåtställd och rumpan lite innanför, för att sedan volta på kortsidan. Kändes som hon blev väldigt elastisk och mjuk, avslutade med övergångar på volt med noggrannhet att hon skulle vara ställd och böjd ordentligt i insidan i övergången, i skritten och när hon kom fram i trav igen. I slutet fick mamma prova tömköra runt lite på fyrkanten, hon var jätteduktig! Men det är svårare än det ser ut, men man måste ju börja nånstans.

Bjuder på lite sommarbilder på mig och Agnes för att öka vårkänslorna ännu mer!
Emmaträning - Film

 

Här rider vi lite öppna, börjar be om mer tvärning och när det blir rätt, går vi ur. Hans trav börjar bli så bra, och ändå var det här i "början" av passet.

Några bilder...Detta är vad som händer när han försöker slippa undan jobb, han kryper bakom och då gäller det att jag verkligen sätter mig och rider fram honom, och när man får de där 4-5 stegen som är riktigt bra, då känns det verkligen! Så ska vi få dem där jättebra stunderna att vara längre, och längre.. Kommer med mer styrka. :)
MITT STÖRSTA SITSPROBLEM: min vänsterarm. När jag väl tänker på den hela tiden får jag till den, annars åker den upp såhär jämt!Alla bilder fotade av Veronica som står i vårt gamla stall. :)

"endast" detta kvar..

Nu har Molle fått sin licens! "Enda" kvar att fixa är min licens,
kavaj, tävlingsschabrak... Med mera. Kan alltid börja med en önskelista!


Eskadron schabrak, från deras bassortiment


Denna kavaj kommer jag tävla i detta år, cool va? Tycker den är tuff!


Eller sitter ni på några bra tips på schabrak eller kavaj??!

2 mars

Idag har vi haft Emma på våran gård för heldagsträning igen! Så himla roligt! Alla är så engagerade och så hjälpsamma, finns alltid någon om man behöver lite film/foto, påklädning o.s.v. Idag var vi 11 ekipage, 4 st före lunch och resten efter. Jag red först, i SNÖSTORM! Det avtog dock och blev sol och massa plusgrader resten av dagen.

Vi gjorde våran bästa träning någonsin. Om det har känts som att vi tagit 2 steg tillbaka de senaste fjorton dagarna så tog vi 3 steg fram idag! Nu när Emma har ridit han en gång kunde hon hjälpa mig ännu bättre, och traven blir bara bättre och bättre, kanske är det en dressyrhäst jag har köpt hm hm..


Tänkte lägga upp en film här senare, om det kan vara kul att se.
RSS 2.0