Min största skatt

Har inte riktigt tid för bloggen numera, synd för det är nu det verkligen hade varit roligt för er att läsa, när hästarna går så bra och vi tränar på! Massa uteritter och Molle börjar ta för sig och stärks för varje pass. Det var verkligen ödet att första hästen jag besiktade för precis ett år sedan inte gick igenom, jag sa redan samma dag att allt händer av en orsak, att vi får se vad detta förde med sig. Och det förde mig vidare till Molle, min lilla prins!


Update

Ledig idag, men tyvärr sjuk! Hoppas hinna kurera mig tills imorgon för jobb och inför min lediga helg. Men Molle har vilat tre dagar så jag tog mig ut på en liten tur. Började på ridbanan där han var supersuperfin. Märks att vi börjar få snurr på hur man rider haha. Tack vare ridning på öppna fält har ytterhjälperna tagits igenom väldigt väl, han kan vända för ytterhjälperna och är stadigare på yttertygeln. Galoppen är fantastisk, så ridbar. 

Sedan red jag ut i skogen, själv. Blev trav och galopp på en snötäckt väg, han var så modig och gick förbi allt som var läskigt. Bra för hans självförtroende att klara av en skogstur ensam. Senaste passen har varit väldigt bra, med både Molle och Ami. Känns jättebra inför säsongen och vi ska jobba på med grundridningen så det blir befäst.
20 januari

Sanning


Ju fler instinkter man stimulerar hos hästen,
desto mer harmonisk blir den även 
i våran användning.


Uteritter

Idag blev det en uteritt på morgonen tillsammans med Malin och Agnes. Vi skrittade ut vår vanliga vända men det var så knöligt under all ny snö så det gick bara att skritta. Vi skrittade runt och tillbaka mot stallet igen och red på åkrarna vi har hittat på. Blev att sträcka ut i galopp på en stor oval, både med och utan Agnes bredvid. Är viktigt att träna på att svänga ifrån Agnes och kunna rida en repa runt åkern utan dem bredvid, för att han ska lära sig gå fram själv. Men vi släppte på dem framåt i galopp, men Molle busar inget han bara länger sin underbara galopp, är så jäkla härlig mekanik i sprången! Hela kroppen jobbar men han tar liksom inte i något, eller hur man ska förklara. Jäkla härligt i alla fall, tycker både vi och hästarna. Sen red jag en vända med Cissi på Ferrary och Ami, jag satt på sistnämnda som för dagen var lite laddad haha. Vi fick rida direkt till åkern och galoppera av henne två varv, mer eller mindre kontrollerat haha. Ibland måste man ladda ur hästen istället för att bråka med den, och efteråt gick vi till gräsåkern bredvid och jobbade åttvolter och samling i galoppen, inspirerad från träningen sist. Hon var helt fantastiskt fin! Så kul att hon faktiskt blivit starkare och mycket bättre i galoppen senaste tiden. På fredag åker vi till ridhus med henne, ska bli kul o se om hon kokar över eller ej...

Färgbomb

Haha fula bilder men visst är det kul att man kolla sånt här i datorn innan man står på affären? Vad skulle ni välja? Jag tycker att trots att Molle är brun och kan ha alla möjliga färger så är han finast i: brun, beige, vinröd/röd och marin. Han bär däremot upp loggor ganska bra. Ljusrosa


Beige


Blå


Havsblå


Brunt


Chockrosa


Chokladbrun


Creme


Marinblå


Grå


Lila


Lime


Orange


Rosa


Svart


Vinröd

PlastrongMin nya plastrong har kommit. Förhoppningsvis ska jag känna mig lite finare i dressyrstassen med hjälp av denna. Den glittrar jättefint, lite svårt att få på bild. Ni får se den på när vi startar vår första tävling helt enkelt! Är jättenöjd med den, kul att kunna välja design och brosch själv.


Filmklipp

Hjälp till nu! Ni som faktiskt tittar på klippen jag lägger upp, föredrar ni ett klipp bara som detta eller vill ni att jag klipper ihop till en liten "film" och ni får se mer delar? Ni kan väl bara skriva en kommentar om vad ni föredrar att se på!Jag tycker då film/bild kan förgylla ganska mycket i bloggen. Här är från träningen sist, mycket å träna på för ryttaren!! Finns massor att förbättra.

Träning

Red träning för Emma igårkväll, -13 grader var det. Påminn mig att nästa gång jag tränar så kallt så använd ej ridstövlarna. Smärtan när tårna tinar i de vanliga skorna efteråt är nästan oumbärlig, jag blir nästan å grina varje gång. (Grina betyder gråta häruppe)
Stackars molle hade blivit skimmel efteråt, ylletäcke och termotäcke 400g ovanpå så höll han sig varm å gosig, han fick dock sova inne på box under natten, skulle tagit så lång tid för han att torka och jag vill inte riskera nå sjukdomar..

Vi fick rida innanför spåret och ställa lite utåt för att få stöd på ytter, sedan lägga volter inåt samt göra övergångar. Han var spänd till en början men när han slappna av så tog han ut steget och vi fick göra tempoväxlingar där jag fick vara noga att hålla kvar stödet när vi längde. Red några serpentinbågar där jag fick lägga volt i den vänstra sidan för att få igenom stödet.

I galoppen fick jag träna att samla ihop honom och få han att gå där några steg själv, höger var bättre än vänster där han har lite mer motor i högergaloppen. Men det skulle jag träna mer på hemma, kunna ta ihop galoppen några språng sedan fram igen. Hans galopp är faktiskt den bästa jag har ridit i i sådan ung ålder, blir så roligt att jag glömmer bort att "rida" på riktigt för jag bara ler och åker med haha.

+ för galoppen
+ avslappningen
+ ridbarheten
- vänstersidan
- lite lat


Hahah

Måste flika in: igår på löshoppningen påpekade Anna att han hade så lång man, han är väl ingen ponny eller sa hon. Då hade ju jag klippt av 3cm å tunnat ur i fredags! Haha det måste vara ett tecken på att jag ska klippa av honom manen... ;)


Lite av Mordillos stam

Här kommer lite bilder på Molles pappa, samt morfar och farfar.


MorfarFarfar


Löshoppning

Löshoppade idag vilket gick väldigt bra. Han har helt annat självförtroende nu vilket jag har märkt mycket på slutet, han fick därmed hoppa lite högre och han studsar över så enkelt, han har väldigt lätt för att få höjd i sina språng. Anna tyckte det var väldigt bra, då vet jag att det är bra på riktigt. Hon tyckte absolut att jag ska hoppa honom uppsuttet nu. Jag har ju tänkt att ha Ferrary före och travhoppa lite, vilket hon höll med om och sen tyckte hon att jag skulle komma på träning med honom. Skönt att vi tänker likadant, då vet jag att vi får ett bra resultat i slutändan.

Så nu vill jag egentligen bara att dagarna ska gå så jag får träna mera! Imorgon ska vi träna för Emma, sedan vila tisdag. Onsdag är jag ledig så då vill jag rida ut i skogen, på fredag är jag ledig igen så vi kan åka till ridhuset och förhoppningsvis skutta lite. Sedan är det 3 dagars vila och uteritter en vecka igen. Gäller att planera!

 

Ferran

Ridit Ferrary idag på banan. Den är relativt uppluckrad med lite sand och snö blandat på en plan botten så paddocken är helt acceptabel med tanke på att det är januari! Tyckte han var fin i början, men ju mer jag red märkte jag att han inte ville spåra riktigt bak och gärna hängde i vänsterhanden, i bägge varven. Fick direkt gå ner med kraven och började flytta rumpan på honom, att han skulle komma under sig med vänster bak. Haha han blev så sur, grymtade lite som en gris och svishade med svansen. Men jag tog igenom det och jobbade ganska mycket flyttningar i skritt och trav, jobbade honom mot yttertygel...

Tycker Malin har gjort ett toppenjobb med honom, han svarade bra framåt och tillbaka och har fått tillbaka sin styrka, som märks i övergångar t ex. Men fördelen med att vara flera som kan rida är att vi märker olika saker, och jag kunde ta igenom problemet idag och han blev väldigt trevlig i slutet. Jag provade även göra ett galoppombyte, vilket han gjorde enkelt och rent, kul! Har bara bytt flygande under hoppning innan med honom.

Jobbade lite upphöjda bommar med honom, men eftersom jag fick ägna större delen åt att lösgjöra bakdelen så blev det bara några vändor över dem.


Filmdags

 

Lite galopp också. Om ni undrar varför jag kikar ner mer än vanligt så är det för att jag höll koll på om sadeln åkte något på manken eller fram på bogbladen.

KnopparÄgnade som vanligt fredagskvällen åt hästarna och stallet, men denna gång var vi inte i ridhuset (vilket har blivit lite standard på fredagar, samma gäng människor där varje fredagskväll faktiskt haha. Vi har kommit överens om att det är VI som faktiskt HAR ett liv :P). Molle longerade jag över travbommar, några fler än vanligt och han gjorde det väldigt självsäkert och trevligt, kommer nog bli mycket bra det där i framtiden. Nu blev jag ännu mer längtansfull tills vi ska hoppa! (inom en snar framtid!!)

Iaf så hade jag kvällsfodringen i stallet så åkte ut innan och motionerade grabben och sedan i väntan på att betforen skulle ligga i blöt provade jag knoppa honom. Han passade riktigt bra i de mer holländska, även om de är slarvigt gjorda, tog inte mer än 7 minuter max. MEN, jag har aldrig stött på ett halvblod med så tjock man som han, jag tunnar ur den nästan varje gång jag borstar och ryktar, men den är så sjukt tjock, knappt man kunde fläta för det blev så feta slingor. Jag är självklart glad för det, men det blir svårt att knoppa honom i framtiden då jag måste tunna ur den och då blir det olika långa lager, men tänkte att det kan man lösa med hjälp av vanligt hårvax när det är dax för uppvisningsskick!


Ylletäcke

Idag blev det en gemytlig kväll i stallet, vi satt i sadelkammaren och fikade och pratade flera stycken, så härligt när alla trivs bra. Så skönt att kunna vara sitt normala, knäppa jag och känna sig bekväm med det också måste jag säga. ;)

Tog in Molle som idag var sitt normala jag och stod och sov på gången. Provade nya täcket som jag köpt av en jobbarkompis, ett ylletäcke med frontplatta och kryssgjordar, satt som en smäck. Vill inte ens använda fleece nu längre när jag använt ylle efter svettiga vinterdagar, det torkar upp Molle som har vinterpäls på nolltid. 

Vad använder ni en vinterdag när hästen blivit svettig?Februari 2012

Film

Film från när jag travar fram Molle i ridhuset idag. 


RidhusetSchabrak Hööks | Lindor Eskadron 

Idag har vi varit i ridhuset. Ridningen är jag nöjd med, det kändes helt OK faktiskt, behöver hjälp från Emma med att lösgöra vänstersidan lite till så han kan räta ut sig lite till. Galoppen var bra, sadeln ligger kvar och den verkar han fortsatt nöjd med, så skönt! Kan vi ha den kanske ett halvår till då hehe..

Däremot var hästarna väldigt dryga på gången och när vi kom till ridhuset, vandrade omkring och var på helspänn, var superjobbigt att linda benen på honom men hade mina skydd i tvättmaskinen! Han var inte sig själv helt enkelt, men vi pratade lite om det eftersom både han och Agnes var likadana var det nog en blandning av överskottsenergi pga att de inte kan rasta av sig i hagen pga underlaget + lite vårkänslor med plusgrader och sol. Men det kan även vara lite fyraårstrots! Tur man kan rida dem lite oftare nu så han får lägga sin energi på arbete istället.

Motiverad

Molle kändes så mjuk i kroppen igår. Precis som han ska! Det märks verkligen att vilan har gjort sitt, han var framme i handen av sig själv och förstod innerskänkeln lite bättre. Med lite styrketräning över stock och sten, bommar och lite mer galopperande tror jag att hans överlinje kommer byggas på, han har hittills varit ganska lätt att bygga muskler på och med rätt mat så tror jag det kan fortsätta så.

På måndag (om en vecka alltså) ska vi på årets första dressyrträning, fortsätta jobbet med att kunna öka/minska tempot samt variera formen. Efter det ska börja lite mer intensivt med bommar sen styra över små kryss, efter några veckors arbete hemma med det tänkte jag börja åka på markarbete med honom för tränare. 
Ryckte manen på Molle idag, klippte hovskägget (toffsen på kotan) och sen klippte jag faktiskt vinterpälsen som stod rakt upp på andra sidan manen, ser ni på bilden? Men jag blir fan inte nöjd med hans man, han ser ut som en björn/B-ponny hur jag än rycker. Jag funderar faktiskt på att klippa "sporthästman"... Alltså rakt av med sax. Men lär prova knoppa honom innan så jag inte förstör hans tjocka långa man och sedan ångrar mig... Men det växer som ogräs kan jag säga!

Imorgon åker vi till ridhus och provar nya sadeln ett pass till innan jag bestämmer mig för att köpa, vill galoppera på lite i den först. Hoppas kunna visa lite film eller bilder från imorgon!

Ridning

Idag red jag Molle igen, andra gången för i år. Jag skulle prova en hoppsadel på honom, därav jag rider utan schabrak o.s.v. När jag provat andra sadlar har vi haft problemet att de åkt fram och han har därför bockat eller inte velat gått fram (såklart). Men denna låg väldigt bra och stilla, och han verkade väldigt nöjd med den.

Red lite på banan och tränade tempoväxlingar, fram på långsidorna och lite tillbaka på kortsidan, bara kunna räta upp sig lite och få tillbaka. Han var jättefin framme i handen och tog stöd på bettet, i efterhand skulle jag ha varierat formen lite mer för att få fram nosen lite till, men jag är så nöjd att han kändes så trevlig i takt och form ändå. Skrittade sedan ut för det var meningen att vi skulle rida ut, men underlaget var värdelöst så i mörkret känns det inte rättvist mot hästarna, så vi skrittade lite bort längs bilvägen och sen tillbaka bara.

 
(klipp från sista varvet i trav)

Nu kan det ju bara bli bättre! När han var tre kunde han vila sig i form och ändå vara duktig på träningarna, tänk nu när vi har möjlighet att träna på hemläxa emellan träningar, då kan det ju bara bli bättre helt enkelt!Tränar...Kände mig lite rastlös nu under natten och provade mig därför på en håruppsättning med mitt nya material. Har aldrig gjort något sånt här utan alltid haft ett hårspänne med hårnät och någon liten rosett-aktig detalj men jag gillar det här. Nu är det inte så noggrannt och några fler stenar lär det bli, men ett smakprov. PS håret som jag virat runt bullen ska ju döljas haha, antingen med en tofs eller genom att sättas in med hårnålar.

Plan

Har (stora och små) planer för vårens träning. För att hjälpa Molles med hans sämsta gångart traven så kommer jag börja träna tempoväxlingar ganska aktivt. Det är lydnadsträning, det är styrketräning, det kräver koncentration och det kräver framåtbjudning, d.v.s. att han lyssnar på både gas och broms. Jag kommer så småningom börja träna mycket övergångar mellan närliggande gångarter, men först när tempoväxlingarna sitter.

De dagar jag kommer vara på ridbana själv kommer jag antagligen att nöta travbommar, för att schvunget ska komma av sig själv, då han själv måste komma tillbaka för att hinna med, men ändå använda styrka i steget och vinkla haserna för att skjuta på. Dels också för att vänja in han med materialet för sedan kommer jag fortsätta med att använda ganska mycket små hinder och bockar, allt för att avdramatisera hinder och hoppning och för gymnastiserande effekt. Annars kommer vi rida ut i skogen, på varierande underlag och terräng. Varannan vecka rider vi dressyr för Emma, jag tror det kan bli en jättebra kombo för att bygga upp muskler och kondition. Gissar att han kommer bli ganska fin med regelbunden träning. 

Avklarat

Idag åkte vi till ridhuset med Molle. Det var full fart i ridhuset och Molle skötte sig riktigt bra med tanke på att han stått i en månad och det var så mycket hästar på samma plätt. Han brydde sig inte ett dugg i de andra, de kunde komma i galopp i rumpan på honom och han var ändå cool. Han lyssnade på allt jag sa, mjuk i munnen och så om än lite spänd såklart, men kan inte riktigt avgöra om det var pga att han var väldigt pigg eller kanske för att jag red ganska kort (15-20min) så hann inte riktigt lösgöra honom. I första galoppfattningen brallade han lite, så kul att han är glad och gör några glädjesprång!

Så nu är vi igång för året, planerar att rida ut en sväng på söndag så imorgon får han nog stå i hagen och glo bara. Det var skönt att vara tillbaka på min favoritrygg... :)


Imorgon

Vaknade under natten igår och kunde inte somna om. Funderade över planeringar och träning under det kommande året, helt galet vad mycket tid som går att tänka på hästarna! Jag vet iaf att jag kommer tycka det blir skönt att ha 1 häst igång, och inte ha ansvaret för Ami och Ferrary dessutom. Hade jag haft stallet hemma på gården som alla andra i stallet (stallet ligger på landet, vid en stor lägenhetsbyggnad med hyresrätter, fatta vilken otrolig boendemöjlighet) så hade utsläpp å insläpp och extra ridning varje dag o.s.v. inte känts lika tidskrävande, men med heltidsjobb å en mil till stallet enkel resa så kräver det mycket tid och energi av mig. Ser fram emot att "bara" rida och sköta om Molle. (bara skriver jag för Agnes har jag till låns nån dag i veckan på köpet :P)

Imorgon ska vi köra Molle till ridhuset och jag ska rida han för första gången på hela året! (haha..) Skämt åsido, jag tror han kommer vara väldigt duktig och lydig, om än lite pigg såklart. Men det får man vara, bäbis och allt. Sen blir det att börja rida ganska intensivt meddetsamma, nu ska han bli van och befäst med grunderna i ridningen. Med det menar jag att hittills så har han ju försökt och genomfört det mesta nya väldigt bra, men att bli befäst är på en annan nivå. Jag vill skapa en framridningsrutin, jag vill skapa små hjälper som han förstår och tar, jag vill helt enkelt träna. :)Från när jag satte igång honom efter sommarbetet.
Omusklad men öronen framåt och verkade nöjd.
 

Nytt

Har beställt lite grejer till min tävlingsklädsel. En handsydd plastrong (inte den på bilden, ni får se min när den kommer!) och en pärlsnodd till håruppsättningar. Eftersom man inte får rida i tröja på dressyrtävling utan måste ha kavaj tänkte jag snygga upp utstyrseln lite. Bella som frågade om plastrongen, du får vänta tills den kommer på posten, då visar jag den här.Hoppryttare..

10 hoppschabrak och 2 dressyr varav jag fick det ena dr. i julklapp nyss. Trodde jag hade fler men tydligen inte! :) Kanske dags för lite sälja/byta nu när jag ska rida bägge grenar?
Stallet 9-16

Idag tog jag ut hästarna vid nio, sedan pysslade jag lite i stallet med städning och organisering av lite grejer. Ni vet väl hur det lätt kan bli med mycket grejer till många hästar. Red sedan ut Ami och Ferrary med Malin, en lugn och mysig tur med väldigt avslappnade hästar. Lasttränade Ami som gick rakt in på en gång, hon fick gå in massor med gånger idag också bara för att. Jätteduktig var hon. Efteråt blev hon lite mallig för hon fick så mycket beröm.. Hehe.

Molle och Agnes fick en lite längre tur än igår, tömkörde Molle även idag. Lika bra att repetera, tredje gången på töm idag! Hade velat tjuvstarta och rida, men isåfall skulle jag gärna longera innan för han kan bli lite busig när man sadlat efter en vila, och då vill man rasta av dem. Men ridbanan var väldigt hård så blev tömkörning. Väldigt nyttigt dock, han får träna sitt självförtroende och gå fram utan ryttare. 

Nu vill jag bara komma igång och börja vänja in han med allt som han kan tänkas lära sig under året. Vill få han trygg med alla sorters bommar och hindermaterial, vill börja klättra och skutta små stockar i skogen. Så mycket man vill PÅ EN GÅNG, men när sommaren kommer så undrar man var alla dagar tog vägen?! :) Bara att ta lite i taget, det ska ske under en lång tid, inte allt samtidigt. 


Riktigt bra start

Idag har det blivit stallet och hästarna från att jag vaknade ända tills nu! Jättehärligt att starta året med alla fina människor i vårt stall, är så otroligt bra stämning och alla är träningsinriktade så vi kan ta hjälp och motivation av varandra, det är så roligt. Började med att rida Ferrary på ridbanan, Malin red Ami och blev lite kär i henne, hon är ju helt underbar att rida när hon är avslappnad. Jag tränade iaf med bommar och sockerbitar, han var väl inte riktigt på hugget men skönt att han kan vara lite lugnare än vanligt med hoppningen, brukar bli så otroligt framåt vanligtvis.

Men det var helt fantastiskt att få hoppa igen, känna galoppen fram till bommarna, överlivet följer med lite framåt och sedan hinna räta upp sig och arbeta galoppen igen.. Blev bara pyttehinder idag då ridbanan var lite hård, den är  bra med tanke på väderomslaget men en dag till med plusgrader så hade den varit riktigt bra. 

Sen var det min nyblivna fyraårings tur, vi selade på och tömkörde genom byn. Han var avslappnad och lyssnade på alla hjälper. Så roligt att se honom från marken, han är rätt snygg må jag säga, opartisk som jag är. ;) Avslutade på ridbanan och tömkörde runt fyrkanten, sedan över bom, sen på volt och sen provade jag i trav vilket gick skitbra! Förut gick det inte att tömköra förutom rakt fram iochmed att han ej förstod tygelhjälper. Men nu efter en dressyrinriktad höst hade allt fallit på plats, och jag ska definitivt fortsätta tömkörningen så han får träna utan mig på ryggen.

Avslutade med att lastträna röda damen. Behöver inte säga så mycket mer än att hon har långt kvar i sin hanteringsgrund, hon måste lära sig att respektera människan och våran plats. Men hon fick gå in typ 12 gånger, inte ett dugg rädd för transporten men vill inte göra som vi säger hehe. Men vi fortsätter imorgon, vi hitta en bra metod som fungerade riktigt bra.

Känner mig otroligt nöjd med årets första dag, har ni också haft fullt upp?

 
Molle önskar Gott nytt år!

Molle 4 år!

Grattis till alla hästar som har gemensam födelsedag den 1 januari, i räkningen blir min Molle 4 år idag även om det är några månader till hans födelsedag. Nu trappas träningen upp och större krav kommer ställas. Firar med att tömköra Herrn senare idag. :)


RSS 2.0