SUPERFIN HÄST!

Tömkörningen idag gick så j ä k l a bra. Jag sa ju (och skrev i bloggen) att jag skulle hålla igång tömkörningen varje vecka men det har bara blivit uppsutten ridning, bakläxa! Han var galet fin på töm. Han svarade framåt och tillbaka, och när jag bad fram så var det sån bra trav att jag fick rysningar, nu såg jag vilken kapacitet han har gångartsmässigt! Kändes så sjukt bra att han bjöd så sjukt mycket efter 2 veckor nu när jag tyckt han känts lite seg.. Så nu fick jag nytändning! Ska försöka filma nästa gång, han kom till pampig samtidigt avslappnad form där nosen kom fram, gången kom ända uppifrån bogarna och ryggen, ramen var stadig och ja, de andra i stallet kan nog intyga. Kan han gå så när jag sitter på sen skulle det kännas som en dröm! Supertaggad!


Variation

Idag tänkte jag tömköra ut, ska få sällskap av en som ska rida Ami men jag hade planerat att tömma honom som sagt för att få lite variation. Imorgon får han vila igen för på lördag är det Emma-träning. Ska försöka hoppträna lite nästa vecka sen börjar det nog bli dags med lite vila igen. Det händer så mycket när dem är fyra, de behöver tid att smälta allt så de orkar med. Kroppen återhämtas och musklerna får tid att växa utan påfrestning.

Bilden är från när min tränare red Molle, var jättekul att se! Tränade lite på det som hon anmärkte redan dagen efter, nu gäller det att vara konsekvent och bestämd, samt att jag måste bli kvickare och mer renodlad i mina hjälper. Åh vad svårt det är att rida! :P


Mjukisar

När vi var på mässa förra helgen beställde vi en nyhet från JW som jag garanterat måste införskaffa! Mjukisbyxor sydda som en ridbyxa! Att använda över tävlingsbyxan är väl meningen, men såg superskön ut att rida runt i om man (som jag) är för skön för att alltid ta på mig ridbyxor. De i stallet har väl märkt att jag rider i termobyxor förjämnan numera.. De kommer i marinblå med JW logga över rumpan och fram på låret, väldigt coola!
Alldeles lagom tur

Blev en mysig uteritt idag med Jörgen å Märta, vi tränade trav - haltövergångar, ena för att vänta in signal och ena för att bli lite kvickare. Molle kändes fin mot slutet, men jag tror bestämt att han blivit lite unghästseg. Kommer nog vara så några veckor innan han släpper helt, han ska snart få några lugna viloveckor också. Snart ridit i 8 veckor och det har ju hänt massvis, börjar bli dags för vila igen.


Happy lördag!


Inspireras,
istället för att avundas

Hjälp, istället för att trycka ner

Stötta, i motgång och framgång

Se till dig själv, innan du beskyller de andra

Sträva, för att nå dit DU vill nå

Happy lördag! :) /ElinPrinsen <3

Jag tycker bilderna förmedlar hur Molle är, ambitiös, vill (nästan) alltid göra det jag ber om. Han ser så koncentrerad och arbetsam ut på bilderna tycker jag! Å jag som trodde Molle fortfarande såg "tunn" ut, han är ju en biff i mina ögon! Min ögonsten. <3
Fredagskväll

Är så glad för mina 2 bollplank i stallet, Emelie och Malin. Så skönt att kunna analysera och bryta ner varenda träningspartikel med er haha! :)

Idag har jag kommit till en ny (eller en använd men bortglömd) analys. Jag tror att när jag tar tygeln och kommer fram i trav ska Molle ha en tågande framåtdrivande trav, men jag vet ju att han kräver förtroende och våga ta stöd i den lugna traven, innan man kan be han öka trycket med bibehållet stöd. Jag blir att tro att den där lugna traven är för sakta och utan framåtbjudning, och försöker då driva framåt framåt men det blir ju bara springigt! Istället ska jag göra små variationer, övergångar, jobba med att vara kvick! Då blir han ju sådär fin!! Det är bara matte som ska lära sig rida, som vanligt! 

Att man kan hänga upp sig på detaljer jämt i huvudet så man förstör sin egna ridning. Som sagt, tur man har vettigt folk i stallet hihi! Idag skrittade vi fram i mörkret ute på bilvägarna, sedan skuttade vi lite på ridbanan, Molle tyckte det var kul och han är så otroligt duktig och självständig nuförtiden! Blir så stolt över honom. Lösgjorde honom i höger galopp, han frustade och det verkade som att fler spänningar lossade, traven var jättebra då jag fick göra några skrittövergångar och då får man med både bakben och den där känslan att han väntar på nästa signal, härligt! Fick väldigt bra stöd både i trav och galopp. Vi har mycket att jobba på framåt våren!MIN OTROLIGT FINA HÄST! <3 Fick jättemycket fina bilder fotade av Emma i stallet. TACK!

Tandläkaren

Idag har vi haft besök av veterinär som raspat tänderna. En kanonbra tandläkare verkligen, vi fick alla gå igenom hur vi upplevde hästen i munnen och sedan känna själv och se hur det såg ut. Molle hade inga sår alls (det ska man inte efter bara ha ridits ca 7mån :P) trots att han hade jättevassa kindtänder, är nog tack vare remontnosgrimman som han har klarat sig. Var ett halvår sedan han raspades och nu var kanterna vassa igen, så blir 2 checkar per år tills man ser att det "lugnar sig," ungefär vid 5 års ålder trodde hon.

3 mjölktänder kvar att tappa, hon drog en idag som hängde på trekvarts! Spännande att se in i munnen och få en tandläkare som logiskt men rakt på sak kan säga vad man har för "problem" i ridningen utav det. Hon visade även hur jag kunde stretcha molle när jag berättat hur jag upplever honom i munnen. Ska försöka hålla honom såhär mjuk som han är, bara att vicka på fingrarna för att ställa osv. Ser fram emot nästa ridpass!


Uteritt

Idag red vi ut själva i mörkret, skrittade genom byn och sedan ner till Ekoparken, travade genom hela allén ner och tillbaka. Vi råkade på 4 rådjur som sprang över vägen, men han reagerade inget på det. Han var så framåt och pigg, jätteroligt! Kändes liksom positivt studsig och elektrisk. När vi travade lite på bilvägen bortanför stallet så fokuserade jag på att ha honom rak, framåt var han av sig själv vilket underlättar när man vill jobba lite.Molle innan reflexerna kom på idag!

Styrka + trots

Nu börjar vi jobba med lite mer styrka i ridningen, jag kräver mer stöd och därav att han ska ta för sig mer framåt och komma till handen, han kommer på lite nya sätt att "komma undan". Bland annat att han försöker hänga i handen, så jag ska bära runt honom istället för tvärtom. Eller dra in nosen, eller gå emot skänkeln. Så nu får man vara snabb och hitta på lite lösningar.

Idag tyckte han att jag var lite jobbig och ville ha fram honom, så om han inte svarade på skänkeln fick jag förstärka med ett ridspö, ju mer konsekvent jag kan vara desto bättre blir det när vi har höjt styrkan ett snäpp och går ur den jobbiga fasen vi har framför oss nu. När jag fick fram honom fick jag bättre stöd i handen, och då kommer nästa, att han försöker hänga lite. Detta tycker ioförsig jag är ett ganska angenämt problem, missförstå mig rätt: jag önskar mer stöd i handen än han vanligtvis tar, och han är ganska lätt att få från hängig till bra. 

Det märks mest att det är drygt i traven, eftersom han inte har en flashig, påtryckande trav av sig själv så är det tungt för honom när man ber honom skjuta på mer. I galoppen märks det inte lika mycket, för hans "skitgalopp" är ganska bra och han har bra bakben av sig själv om man säger så. Men nu ska vi ligga i för att få ihop alla delar: framåtbjudningen >> styrkan >> fram till bettet. Gäller att fortsätta stärka honom så kommer vi så småningom få traven lättare av sig själv tror jag, med styrketräning som uteridning, travbommar, tempoväxlingar, fattningar m.m.

+ börjar förstå att man kan gå undan lite för en sidförande skänkel, går att leka några steg i öppna och bryta av ett hörn med lite sidvärtes.Ska bli så bra att Emma får rida på måndag och visa hur man kan göra nu när vi har en liten trotsfas framför oss, eller ska jag säga övergångsfas haha.

Äntligen

Ikväll blir det stallet för hela slanten! Har varit i Sthlm med jobbet och har saknat min häst å är så ridsugen så jag blir nipprig i magen! Gissar att han kommer vara pigg, roligt då jag har lite att träna på och kolla av med honom... :)

Alltid massor med saker att träna på såklart, denna vecka blir det bommar 2 dgr och 2 uteritter, sedan nästa vecka 2 dressyrpass å två uteritter. Nu kommer konditionen ökas på lite, och på måndag blir det extra kul då Emma ska prova rida, blir första gången han går med annan ryttare, ska bli så kul å få en check på vad som måste förbättras och befästas! Så man får hjälp att fortsätta på rätt spår.

Nu jobba vidare!


1 år

Idag har jag haft Molle i ett helt år! Tänk vad fort det har gått. Trots att det kändes rätt segt när han skadade sig och var konvalescent i tre månader.. Men resten av tiden har vi haft jättekul, gått från valpig treåring till inriden och numera ganska ridbar fyraåring med muskler och till och med lite biffig i vissa vinklar (haha).

Jag är ändå glad att vi fått så bra relation iochmed all hantering vid hans konvalescent, det har gett oss mycket i ridningen då han har förtroende för mig, ibland känns det för enkelt då han oftast alltid vill göra det jag ber om, fast han inte alltid förstår. Han får mig alltid att känna mig glad och nöjd, stolt över det vi åstadkommer tillsammans även om vi fortfarande är på bäbisnivå. Men vi kommer väl alltid ligga ett halvår efter ungefär, men det gör inget, vi har roligt på vägen och gör det i vår takt! :)2 bra dagar

Haft 2 jättebra dagar med hästarna och i stallet!

Fredag: Började dagen med en uteritt på Nybroberget på Molle och i sällskap av Malin och Ferrary. Är en lång skogsväg som är plogad och vi red mycket trav och galopp. Molle var pigg sen hoppträningen, nästan lite kaxig emellanåt, hade nog träningsvärk tror jag. Han blev iaf inte så trött eller svettig av 1h uteritt, hans kondition har nog börjat förbättras.Sedan hälsade jag på mitt gamla jobb, på ridskolan. Vi bestämde att jag skulle vara med och hoppa en av skolponnyerna sista lektionen, det var så himla roligt! Är 8 månader sen jag hopptränade aktivt så jag är i behov av att träna upp min ryttarkänsla på hinder. Vi hoppade studs och lite enkelhinder, så himla häftig ponny! Fick rida ihop honom ganska mycket och när jag sedan tog halvhalter så lättade han mer och mer fram, vi lyckades göra ett byte på diagonalen också, fast först fram sen bak ett språng efter. Men det gör inte så mycket, tror inte han har provat det förut. Blev så himla lycklig av att få hoppa lite!Efter det åkte jag tillbaka till vårat stall, jag och Jörgen red ut våra damer Märta och Ami. De fick miljötränas genom långa byvägen, skötte sig utmärkt och när Ami väl slappnat av gick det att jobba henne, tillbaka där hon ska vara i ridningen, vilken lättnad. Trimmade på en åker närmare stallet, så himla läcker när man kan lätta i handen och hon väntar kvar, men med energi bakifrån. Då kan man helt plötsligt börja finrida lite mer... 

Och idag red jag Ami på banan, fokuserade på sysselsättning. Öppna, ställ om, volt, rakrikta, kvartslinjen, ställ om, övergång m.m. Hade dessutom den vanliga sadeln då hennes är allt annat än bra, och vilken sits jag fick till! Kunde släppa ner benen, kom ner i sadeln och kunde sitta som folk! Så himla roligt när jag fått tillbaka känslan på henne, idag kunde jag samla upp och bakbenen vinklade upp sig och skjöt på ännu mer, att rida fram i travlängning sedan var en härlig känsla! Hoppas det fortsätter såhär.Hopptränat

Idag har vi varit med på hoppträning, han var cool med allt, lite kort och spänd i kroppen i början. Travade lite bommar, sen travhoppning på räcke och grind på diagonalerna. Mycket väntande då gruppen red mycket lydnad och de fick nöta rätt mycket så blev mycket skritta runt och vänta, men det måste man ju också träna på! Skötte sig kanon och ja, höger galopp tog han direkt. ;)

Nöjd med att han är så cool med allt runtom men ändå pigg och fin att rida, imorgon ska vi rida ut och träna på att få ut nosen ännu mer och längs ut halsen på honom.

Glad alla hjärtans dag! <3


Mer ledigt

Några veckor framöver kommer jag vara ledig lite oftare, alltså nån dag mitt i veckan. Ska passa på att rida ut så mycket som möjligt i dagsljus! Vi är rätt tuffa å kan rida ut själva, men i kolsvart mörker känns det bara inte helt OK alla gånger, så då blir det bara fram å avskrittning ute (dem få gånger jag rider hemma på banan). Men som sagt, kul att kunna komma ut i solsken och nysnö!

Punkterna vi kommer träna är kondition, framåtbjudning och såklart motivation. Jag tror på variation i träningen för att hästarna ska tycka jobbet är roligt, och glädjen till arbete kommer man långt med. Dessutom gillar jag att träna det som är svårt på dressyrbanan ute i skogen istället, får jag igenom det ute går det lättare på banan sen.

Utöver det ska vi börja hoppa lite för tränare, ca 2 ggr i månaden till en början sen räknar jag med att rida ordentliga markarbeten hemma. Det är tiden till att träna hoppning på låg låg höjd hemma mellan träningarna som har varit det stora "problemet" med ponnyerna tidigare, eftersom vi var två som ska dela på alla dagar och hästen ska hinna ut i skogen å ha vilodagar så fanns det inga dagar över till det helt enkelt, och hoppning å känslan är en färskvara tycker jag.


Arg på mig själv

Igår blev jag faktiskt riktigt besviken på mig själv. Red ett pass på Molle, han var jättefin i traven efter en stunds uppvärmning på lite raka linjer, tränade att göra övergångar ifrån staketet men ändå sätta rakt under sig.

Skulle gå över till galopp och vänster var bra i fattningen och fin, sen i höger så fick jag inte till det! Fick göra om massor sen tillslut får jag höger, på tur, och han är superfin i galoppen och lätt. Då bryter jag av och "ska bara" prova igen.. Man ska aldrig bara!!

Det gick inte mer, och då vill jag inte ge mig utan fortsätter så han blir ganska trött. DÅ KOMMER JAG PÅ, eller märker, att han går emot höger skänkel lite = inte lösgjord och jag red lite öppna på långsidan och senare var han superfin undan höger skänkel också. Blir så arg på mig själv som utsätter hästen och fortsätter nöta, jag blev aldrig arg på honom men fick göra om och om. Tycker typ synd om han för hade jag upptäckt högersidan snabbare kanske han hade fått till det, och jag tycker inte om att rida en ung häst "trött".. Usch så besviken på mig själv! Pratade med Malin iaf och man måste väl kunna göra fel nångång ibland också.. Men jaja, ville bekänna mina synder haha! :) Han var lika glad som vanligt iaf, vi skrittade ut i snöstormen efteråt och han fick massa morot.


Ny vecka

Igår blev det en promenad i snön, rätt pulsigt för oss båda måste jag säga. Molle hade fått en spark och hade som en liten lårkaka på bogen, men den ömmade inget så jag linimentade och tog en promenad bara. Idag ska vi trava bommar om allt ser bra ut, sedan hoppträning torsdag och uteritt fredag, sen vilodagar till helgen igen. Ami ska ridas ut fredag och innan det göra lite longeringspass tror jag, för att variera lite.


Bitter? Inget som passar mig!

 

Vi för ett halvår sedan....och en bild från igår. Börjar bli "häst" av oss också! 

Obs! Inlägg med blandade tankar som rullar förtillfället!
Tänker inte titta tillbaka på min och Molles resa och se att jag lagt ner mer tid på att göra saker för andra än för mig själv och oss. Man vill ha och ha, tar energi men ger inget tillbaka. Nej jag vill inte det, har redan gett så mycket, av tid, tankar, tårar och engagemang. Jag behöver få rå om mig själv, träna mig själv för jag har en häst som jag tror på och även om vi skulle komma halvvägs på den väg jag tänkt så vill jag veta att jag har iaf gjort mitt bästa och gett oss chansen. 

Jag tänker också glädjas åt andra i min närhet, jag vet hur mycket jobb dem lägger ner, tiden, pengarna, svetten. Jag är så jäkla glad när det går bra för dem, jag vill verkligen unna dem det för jag vet som sagt vilket jobb som ligger bakom, oavsett om man rider klubbtävling eller nationellt. Jag tänker inte bli någon bitter tant som ska ha och ha, och inte kan låta andra lyckas utan bara kommer med beklagelser när man har motgång. Jag tänker säga vad jag tycker om någon frågar, till den personen, inte bakom ryggen på den. Jag tänker fråga om någon spekulerar, för jag vet hur det är när någon handlar utefter osanningar. Jag tänker aldrig bli en bitter tant i denna hästvärld, för det finns redan för många. 

Så nu tänker jag bara lägga energi på alla positiva glada människor runtomkring mig, ni är så många och det är jag så grymt tacksam för! Hästsporten är tuff nog ändå så det behövs pepp och glada miner så mycket som möjligt! Och börjar jag bli för bitter så kom med en örfil eller två så jag kommer på rätt spår igen. ;) Kram!

Träning

Tränat idag, det gick jättebra och hans trav börjar komma fram. Kul att träna när det går framåt för varje gång!


>> Sen sist

Tänkte dra lite kort vad som hänt sen sist och vad som händer framöver. Vi har tränat på ganska bra, ridit ut mycket och det hjälper oss i dressyrarbetet då unghästar som ni säkert vet ofta behöver hjälp med framåtbjudningen. Senaste veckan hade vi dock töväder - vilket innebar ridhuset 3 ridpass på rad. Ni får tycka vad ni vill men jag tycker det är bättre han rör på sig ordentligt än att han ska gå på skitdåligt underlag och spänna sig. Dessutom rör han sig utomhus dygnet runt iochmed att han går på lösdrift. 

Vi har provat hoppa uppsuttet igen, första gången blev för tre veckor sen då vi travade och galopperade över ett räcke med Ferrary framför. Okomplicerat och roligt tyckte Molle! Provade igen i förra veckan och då hoppade vi 2 hinder på rad (långsida bommar - långsida räcke - diagonal räcke) och han gör det väldigt okomplicerat och avspänt, känns skitbra! Han bjuder på jättebra framåt när det är bommar och hinder framme, han ligger på lite och det känns helt enkelt som att han tycker det är lattjo lajbans!

Nu väntar dressyr på lördag för Emma, sedan blir det uteritter för hela slanten, kanske ett hopptillfälle om någon vecka eller två igen. Förhoppningen framöver är att veckorna ska se ut ungefär såhär:

Mån - Dressyr för Emma (bara varannan måndag)
Tis - Vila
Ons - Uteritt
Tors - Bommar/hinder
Fre - Vila
Lör - Uteritt
Sön - Vila

Veckan vi inte tränar dressyr blir det ett extra bompass eller en uteritt, jag tycker om att träna hästarna ute i skogen där man varierar underlag, lutning och terräng, plus har en del gratis bjudning! Men på ett ungefär kommer hälften eller mer vara uteritter på veckoschemat. 

Filmer sen sist:Andra gången vi provar hoppa uppsuttet, ska bli kul att se om några månader var vi är.Travar bommar några dagar senare, han får rätta sig själv och hitta egen balans. 

Lägger upp mycket bilder på min instagram, nittondeaugusti om ni vill följa oss lite mer i vardagen. Hinner inte eller har ingen motivation riktigt till att skriva så mkt här. Kram! :)

RSS 2.0