Liten film

Här är en liten film från träningen i söndags. Blev ett halvkasst inlägg sist då jag inte hade tid att skriva från datorn utan fick bli från telefonen. 

 

Det går fort!

I lördags hade vi vårat sämsta ridpass tillsammans, men också kanske vårt bästa?! Vi var tre som skulle rida markarbete tillsammans och Molle bestämde sig idag för att testa mattes gränser. Skyggade för allt, genade i varje hörn, gick emot skänkeln och ville inte lyssna på vad jag sa utan koncentrerade sig endast på publik och de andra hästarna. Så fick helt enkelt rida igenom det, ordentligt på yttertygel och gå undan för inner! Fick se till att han fokuserade på mig varenda steg hela tiden, och ni må tro vad fin och lösgjord han blev! 

Den genomköraren höll i sig till söndagens hoppträning, där Molle var kanonfin! Flyttade undan skänklarna, lugn och avspänd och fokuserade mycket på mig. Han gjorde några riktigt fina språng och jag är supernöjd! 

Travfilmer

Det här är Molles sista minuter i trav från våra två senaste Emma-träningar. Det är 20 dagar emellan dessa två pass, 20 dagar då jag jobbade konsekvent med att samla lite och rida fram. Ser ni hur stor skillnad det är på traven?? Ett konsekvent jobb med att förädla hans gångarter kommer förhoppningsvis leda till en trav med större gest, med mer styrka kommer han att kunna vila på steget i alla nyanser (samlad, arbets, mellantrav m.m.) och så småningom kommer jag kunna variera steglängden hur som helst men med samma takt och samma avslappning. När man ser dessa små framsteg på ganska kort tid så blir man fruktansvärt ivrig att spola fram tiden ett, två år till!


5 december 2013.


25 december 2013. 

Han orkar såklart inte hålla i den större traven hela tiden men tänk när han gör det. Kräver mer ridning från mig såklart, att man samlar energin och inte släpper ut den så han ramlar framåt. Men detta gör mig motiverad att träna på! (Vet att det blir annorlunda iochmed att jag sitter ner på ena filmen och rider lätt i lägre form på andra, men man ser att traven är rundare i andra filmen)

Vilken vinterdag!

Idag fick jag tillbaka min Molle, mjuk och känslig. Red i skogen först och red länge i skritten för att redan där känna att han lyssnade. Red mycket innerskänkel-yttertygel och alltmedans stigarna svängde fick jag ställa över och böja åt andra hållet. Redan i skritten kändes han mer genomsläpplig och när vi började trava kändes det så enkelt igen. Kunde bara byta sittben och lägga an vaden så ställde han om och igenom kroppen. Ibland flyttade jag sidvärtes några steg bara för att checka att han var uppmärksam. 

Red igenom skogen och vidare till Sörboskogen där det går uppför och nedför och vi travade över lite rötter, bra för att lösgöra bogarna att han får lyfta dem lite högt. Kom sedan ut på en grusväg där vi fortsatte jobba med lite varierande ställning åt bägge håll. Svängde in på en åkerväg och hittade sedan tre gigantiska åkrar med superbra underlag så red på en stor volt och varierade trav och galopp, han kändes så lätt och mjuk! Red rakt fram på långt spår, och kunde bara checka med en liten halvhalt och innerben att han hela tiden var lösgjord i insidan. Ni vet den där känslan när man hamnar rätt av sig självt, så enkelt att rida när hästen är lösgjord med andra ord. Var riktigt härligt att hitta dit igen. Tackar för denna plusgradersvinter som gjort att våra ridvägar är helt fantastiska. 

Blev säkert 20, 25 minuter avskrittning också på olika underlag. Är så nöjd med dagens pass och ser fram emot lördag när vi ska lösgöra ännu mer med bommar på böjt spår och lite sånt. 

Verkar som att en åker är min & Molles bästa ridbana! 
 
 
 


 

Ditt tips till en bättre sits?

 
Idag blir det en uteritt, in i skogen tänkte jag och rida på kringelkrokiga stigar och lösgöra honom i sidorna. Vill ha honom riktigt framme på bettet och kunna länga och korta precis som jag vill, få tillbaka känslan som vi hade innan vintervilan. Han vilar fredag och så blir det en bombana på lördag följt av hoppträning på söndag, som vi längtat! Ska bli så kul att få hoppa lite i grupp. Nästa vecka hoppas jag att Malin tar mig på lina så ska vi sitsträna! Hujedamig. Men det behövs verkligen nu! Rakt fram kan jag sitta, men när jag ska göra nåt, förändra eller fördela sittbenen annorlunda så spänner jag till. Viktigt att börja träna mig själv mer som sagt!

 
Har ni några bra tips rent generellt till en bättre sits?
Ni har säkert massor av bra jämförelser som era tränare/ridlärare har tjatat hål i huvudet med er!
Kan ni inte försöka kommentera massor så sammanställer jag det här sedan.

Träning i Vika

Idag var det äntligen dags för dressyrträning igen. Och som vi behöver det just nu. Idag var han superfint framme för skänkeln, känslig och jag behövde bara tänka så gick han framåt. Däremot var han svårare att lösgjöra, och Emma fick hoppa upp och visa i vänstervarvet. Har ju nämnt här att jag fått se till att han verkligen tar stöd på högertygeln också, men senaste passen har känts typ; mellanläge. Inte nog mycket, men inte tom. Och Emma förstod min känsla och kunde hjälpa mig ge rätt hjälper för att få igenom lite, så får jag fortsätta lösgjöra honom i sidorna hemma. Han har blivit starkare i traven som känns riktigt fin och trevlig att rida! 

Dock var jag lite trött idag, orkade knappt hålla mig upprätt i sadeln kändes det som. Skulle verkligen behöva muskla mig mer, både mage och rygg för mer stabilitet. 

 

Konditionsträning

Igår blev det kondition med mycket galopp på de mjuka grusvägarna. Var länge sen vi kunde sträcka ut ordentligt i galopp! Både Molle och jag njöt, tårarna rann längs kinderna av fartvinden. Red i friare form, i hoppningen måste jag kunna rida vilket tempo jag vill med nosen långt fram, så jag måste variera form mycket. Nästa gång blir det rundare och djupare form, så vi tränar olika men samtidigt effektivt. 

Han kom inte tillbaka ordentligt endast av att jag rätade upp mig, så fick sitta tillbaka honom och upprepa det några gånger. Framåt var det inga problem..*host* :) 
Imorgon på juldagen är det dressyr för Emma sedan en uteritt följt av en vilodag. Är långledig och ska passa på att rida ute i dagsljus! :)


God Jul!

 
God Jul till er alla som hittar hit dag efter dag. :)
Stor kram och hoppas julen blir behaglig och full av häst!

Vad jag vill ha av tomten

Om jag skulle få önska ur butiken skulle jag vilja ha 


Det vita dressyrspöet 169:-


Fleecefodrat handske BR 169:-


Tröja Mountain horse marin 699:-


S***snack.

Om jag bara lägger upp dressyrbilder, betyder det att jag aldrig hoppar?

Om jag bara visar de fina bilderna när vi rider i högre form, betyder det att jag aldrig rider lång/låg? 

Om jag skriver att jag ridit på ridbanan, undrar ni om jag nånsin rider ut? 

Och om jag skriver mina åsikter, betyder det att jag är ovän med alla som inte tycker lika? 

Så trött på folk ibland. 
Nån som känner igen sig? 

Året 2013

En liten resume av året som har gått! Hör jag om året 2013 så kommer jag alltid tänka att jäklar vilket roligt år det har varit. Att ha en ridbar häst som dessutom haft en enorm utveckling är guld värt.Jan-mars: Molle gick på lösdrift och jag red ut nästan varje ridtur. Molle gick 3-4 ggr i veckan och 2 ggr i månaden kom Emma till Hovgården och vi red dressyr för henne. Vi hoppade in Molle i januari och var med på några träningar för Anna i ridhuset. Kommer ihåg att fokus låg på att Molle skulle komma ärligt fram till handen och ta stöd.
 


 
 


April-Juni: Molle blev sparkad upprepade gånger i hage och blev dålig, så jag beslutade mig för att stalla upp honom och det har jag inte ångrat! Även om han trivdes på lösdriften så tycker jag att vi hade mer energi i ridningen när han fick gå in och sova. Som ni ser på bilden så var han ganska tunn. I ridningen var det mycket som lärdes in, vi bestämde oss för att åka på en programridning och blev sågade för att han bara var 4 år. Efter det var det skakigt eftersom jag blev förvirrad vilken sorts ridning jag skulle "hitta", men med Emmas hjälp var vi snart back on track och efter det så visste jag vad jag ville ännu mer och fick toppform på Molle! Vi var på pay and jump i Avesta och Molle kom runt fast han stannade tio meter innan fem av hindren och skrittade över dem för han skulle hinna med och se de läskiga infångarna. Så bra med pay and jumps på det sättet, man får fortsätta tills man är i mål! 
Juli-September: I juli var vi på vår första riktiga tävling och blev väldigt nöjda! Molle var avslappnad och cool med situationen, och ville visa upp sig kändes det som. Tyvärr fick vi inte höger galopp inne på banan som drog ner hela poängen, typiskt unghäst men jag var så nöjd med min kille och domarens ord. Var till Falsterbo och Molle fick några veckors vila. Passade på att hoppa lite på träning och hemma, men lagt största jobbet detta år på dressyren för han har redan visat matte att han kan hoppa ordentligt. :)

 
 

 
 
Oktober-December: I oktober hade såklart mycket lossnat i ridningen, Molle kändes stark, energisk och vi gjorde det mesta stabilt och enkelt. Vi åkte på en lokal dressyr i Insjön, denna gång en LB:1 och det kändes riktigt bra! Poängen stämde överens och vi red ihop 67,9% och jag grinade av glädje. Han ville verkligen vara där och visa upp sig, kändes som han älskade att få tävla! Efter detta gick vi tillbaka ett par steg och tränade grunder, avslappning och lösgjordhet igen. Han mognade mycket efter tävlingen och vi red en clinic i Avesta där vi fick visa en 4-årings status i utbildningen. Efter detta blev det vila, och han har både växt på bredd och höjd känns det som under den tiden. Nu har vi startat upp och siktar på tävling igen i mars, han ska nu introduceras för att ridas fler gånger i veckan och stärkas ytterligare.
 
 

Regnar bort

Igår trotsade jag regnvädret och red ett pass på ridbanan. Underlaget var blött, lite plaskigt men jag tänkte att jag rider i skolningssyfte, det kan ju spöregna på en tävlingsdag också! Han brukar alltid tycka det är äckligt med allt som skvätter upp på benen och går gärna och håller tillbaka lite. Så blev ett pass där vi fick träna fram för skänkeln helt enkelt. Gick inte dåligt, men var väl inget sånt där WOW pass. Men jag gissar att när vi kommer på bättre underlag så har det gett oss något. Ni vet, ibland har man såna där transport-pass. Som gör att nästa gång går lite bättre! Nu blir det uteritter lör-sön och sen träning på onsdag för Emma! Han får vila idag då jag slutar kl åtta ikväll, och annars blir det knappt någon vila denna vecka.


Ikväll har vi extraöppet till klockan 20:00! Ska bli kul då vi får finbesök mellan 18-20 av Emma och Teres Jons, kika in om ni vill ha en trevlig kväll med oss!

Nytt på jobbet

Idag blev det en Powerwalk med Molle. Älskar när han sträcker ut halsen och skrittar genom kroppen ordentligt, då kan man nog gå av lite träningsvärk och räta ut dem lite om ni förstår min tanke. 

Har förstått att dem flesta här tycker om när jag delar med mig av lite från jobbet så tänkte jag kunde visa bilder från nya leveransen från BR. Hade en omröstning på min instagram där jag frågade vilken färg Molle skulle få på sitt nya set och de flesta tyckte brun med crémekant, tvåa blev mörkröd med crémekant. Men jag har ju redan ett fint mörkbrunt så vi får se vilken färg Molle får i julklapp helt enkelt! Fortsättning på gårdagen

Fortsatte idag med att hoppa lite hemma. Vi harvade banan innan och fick ett bra underlag, tackar för alla öppna vidder å blåst som gör att det torkar fort i Hovgården! Hade en studs, en kombination och ett enkelhinder. Han hoppade fint och lätt, blir lite väl ivrig emellanåt, vill ha en mer jämn rytm fram till alla hinder, men det kommer det kommer. 

Han gör det mesta väldigt okomplicerat, det vi måste träna mest på är att komma iväg och hoppa så mycket som möjligt. Jag valde att hoppa två dagar på rad för att jag börjat förbereda honom för vad som kommer nästa år, plus att det alltid är bra att repetera för att man ska få igenom något lite extra. Plus att man får passa på när banan är såhär den 17 december! 

Vad har ni gjort med era hästar idag? :)
Inspiration!!

 
Den här filmen är helt fantastisk! En femårig hingst. Ryttaren visar en fantastiskt lösgjord häst, som bara går och ber om uppgifter! Hon varierar ständigt tempo, samlar, länger, lägger ner i form, plockar upp, byter gångarter, gör precis vad hon vill med minimala hjälper. Såhär ska riktig gymnastik se ut!

Den positiva kraften!

Ville skriva ett inlägg om hur mycket din inställning kan göra skillnad. Man kan inte ljuga för sig själv, men man kan träna på att vända sin tankegång från negativ till positiv! Och bara det kan göra att du klarar mer än du gjorde igår. I hästvärlden är det så många som dömer dig ändå, är du själv positiv är det lättare att hålla motivationen uppe. Jag träffar så många personer som inte kan säga en enda sak dem är duktiga på, medan jag själv har supersvårt att hitta saker som jag inte kan eller inte behärskar. Är det inte konstigt? Jag tror att om du tror på dig själv och kan hitta positiva saker med dig själv och din träning så kommer du ha lättare att ta motgångar också, vilket är så viktigt för att kunna komma framåt.

Jag tror att jag alltid varit väldigt positivt inställd. Jag kan ta det som min utmaning att få dem i min närhet att också vara positiva! Kanske för att ingen får energi av att umgås med en pessimist? Jag vet inte om det är för att jag fått gå en lång hård väg med några smällar här & där många gånger i mitt liv (privat alltså). Jag har klarat mig igenom det svåra för jag har närhet till skratt och skoj och hittar för det mesta alltid humor i situationer framför mig. Ibland är det helt enkelt så att när det känns som pissigast så måste man bara bryta ut i ett gapskratt! Jag har lärt mig att banala saker inte får påverka mig, onödig negativ energi som inte gör någon nytta eller gör något ogjort. Jag menar, det finns människor som blir sura för att det regnar ute när dem vaknar på morgonen? Eller som blir sura för att dem måste diska hemma? Herregud, kom tillbaka när du har riktiga problem kan jag känna då.. Men då inser jag att vi alla har egna verkligheter.Med det menar jag att min verklighet är byggd efter hur mitt liv har varit hittills, och din verklighet är något helt annat, och mina "banala" problem kan ju visa sig vara en livskris för dig... Därför är Molle så otroligt viktig i mitt liv. Han är min solstråle, min allra största skatt. Prinsen. Han är en "billig" hoppstammad valack utan tecken, men han är mitt allt! Han är på något sätt ett resultat, på att jag tagit mig en lång bit av resan och han är ett av dem stora delmålen! Vissa undrar säkert varför jag prisar min häst i varje inlägg, "det kan inte gå såååå jäkla bra varje gång du rider/tränar", men varför ska jag inte få njuta av min underbara häst varje dag? Det kan vända alldeles för fort, så jag tänker fortsätta se alla positiva delar av våran tid ihop, varje dag. 

När man startar en tävlingskarriär, även som oss på hobby/amatör-nivå, så är det klart att man sätter mål tränings- och tävlingsmässigt. Men det är alltför många som fokuserar på allt de är dåliga på, eller som de inte kan. Självklart ska man stärka det som man är mindre bra på, men om man aldrig lär sig att hitta det man är duktig på och som har gått bra, så är det svårt att hålla motivationen uppe! Jag har väldigt lätt för att hitta något positivt i alla situationer. Det hjälper mig genom det mesta, och jag önskar att fler runtomkring mig kunde få känna samma som jag ibland. Skulle vilja dela med mig av känslan jag har vissa dagar, när jag vaknar på morgonen och känner mig helt odödlig! Som att jag kan allt! Som att jag klarar allt jag vill klara! Jag önskar jag kunde dela den med alla mina vänner. Jag är ju en öppen bok som ni vet, är jag ledsen så gråter jag, är jag glad så skrattar jag. Man behöver inte låtsas vara någon man inte är, men livet är så mycket enklare när man är positiv i grunden.

Vet inte var jag ville komma med detta, men önskar att flera lärde sig att se det positiva i livet, och speciellt att lära sig uppskatta dem små sakerna. Ingenting blir nog bättre om man bara ser den värsta sidan av allting. Så kom ihåg att se flera saker varje dag som gör dig glad, får dig att känna: yes! Jag klarade av det här idag! :) Så kommer du klara ännu fler saker imorgon.

Hoppning

Förutom huvudvärk (standard på en ledig dag tyvärr) så har förmiddagen varit riktigt bra! Tre från stallet åkte tillsammmans till ridhuset vid nio imorse. Vi tog fram hinder och hoppade en kort studs fram till räcke, sedan hade vi två hinder på en dogleg, ett räcke och en parallelloxer. När molle hade rastat av sig och slappnade av så hoppade han riktigt väl och fint, gav en jättebra känsla! Ser verkligen fram emot att börja jobba med bommar å hinder oftare. 

Blev så stolt för Malin visade mig hur jag skulle göra för att på säkraste sätt lasta ur honom själv. Så jag skötte både i och urlastning helt själv, Molle är så trygg i lastning så det känns jättebra att veta att jag fixar det helt själv även om jag såklart tycker två personer är mest säkert. 


Molle speglar sig, han är så fåfäng! :D

Söndagkväll

Idag blev det en längre skrittvända under månens sken med Malin och hennes Ellie. Hästarna var framåt och fina, imorgon ska vi till ridhus och få grepp under hovarna äntligen.Smorde min utrustning (äntligen) och dessa två produkter använde jag: rengöring från Stübben, som luktar så otroligt härligt! Som balsam använder jag Curium från Veredus, som jag tycker mycket om, ger en mjuk härlig känsla utan att grejerna är kladdiga en längre tid.


Här är min nya dressyrsadel, en Röösli. Modell vet jag faktiskt inte, det har varit mocka på stöden som det är på Pilatus. Jag kommer ner mycket mer och får mer kontakt med Molle, han har blivit känsligare för mina hjälper och jag kan därmed rida med mindre hjälper. Tummen upp!
 

Lördagspass

Idag blev det äntligen ett ordentligt pass igen! Igår lastade jag in och skulle åka till ridhus, väl framme hade de stängt före bestämd stängningstid så det var lås och bom för gården, snacka om att jag var besviken. Men jag har pratat med de ansvariga och det hade väl blivit något slags missförstånd. Men inte så kul när man offrat fredagskvällen för att åka till ridhuset så är det inte öppet fast man har bokat.

Idag red jag ut vid halv åtta, kolsvart men lite nyfallen snö låg på backen. Red till en superbra gräsåker där underlaget var fantastiskt! Jobbade med tempoväxlingar i traven, i höger varv fick jag tänka öppna och sluta samtidigt för att få honom att spåra ordentligt. Provade på rakt spår att rida sluta i trav, red bara ett par steg innan jag rätade ut igen, upprepade ett par gånger. Han är så känslig och har mycket egen motor, då blir det så enkelt att rida när de går av sig själva! Jättehärlig känsla.Nu ser det ut att bli plusgrader ända fram till jul, både dag och natt. Det innebär att vi förhoppningsvis kan börja rida på banan och i skogen igen. Man undrar vad som hänt med alla årstider? Hösten blir bara längre och längre. Ska försöka harva ridbanan när det blir plusgrader så man luckrar upp istäcket, så går det nog fortare att få fram sanden igen.Storm å blankis

Igår red jag ut Molle i månskenet och idag blev det pyssel med bad av rumpa å svans, tror han äter av äckligt gräs nu när snön töade bort och så blir han lös i magen. Perfekt att kunna tvätta han iochmed att vi har 5-7 plusgrader igen. Då kan man ställa dem i boxen med gott samvete att svansen ej blir till is under natten! Molle verkar koppla av rejält i solariet, jag fick klippa han i öronen och dona tillochmed. Eller så börjar han helt enkelt mogna. En bra kombi vilket som. 

Imorgon är nog ridbanan framme från isens grepp, tänkte dra fram bommar å hinder då faktiskt. Ska bli så roligt, håller tummarna att vinden å plusgraderna gör sitt! 
Film

 

Här är en snutt från vad vi gjorde igår. Det är inte något färdigt resultat, utan bara ett steg på vägen. Tror hästarna bygger mycket magmuskler från detta arbete, och Molle introduceras för det för andra gången. Att hitta sin egna takt, och därifrån stärka sig för att kunna länga och korta precis som man vill! :) Fränt! 


Update: Just ja, tryck F5 för att uppdatera sidan och se nya vintrigare designen. Har inga nya vinterbilder så tog en jag gillade och gjorde om lite.

Repetition

Blev ett roligt pass med Molle idag! I början fick jag veva igång honom, han stod emot skänkeln lite och det går inte, då funkar ju ingenting. Då brukar jag först knacka till ordentligt och snabbt med skänkeln men svarar han ändå inte så förstärker jag med ridspöet. Det brukar räcka med att knacka till snabbt 2 gånger sen försöker han inte maska längre hehe. 

När han gick av egen motor red jag tempoväxlingar mellan så sakta jag kunde och sen fram igen, sakta, och så fram igen. Snart lät jag de sakta perioderna bli längre och längre, ibland fick jag knacka till med skänkeln för att han skulle komma under sig men han hade ganska bra aktivitet och svarade på små halvhalter, mamma filmade så jag fick se efteråt. Ibland kändes det nästan som balanstrav, men då red jag på framåt igen. Han var så fin och i ramen så jag provade nån skänkelvikning och öppna, och precis när han gått rätt i två-tre steg red jag ur framåt igen. Häftigt! 

Så resten av vintern blir väl att tempoväxla såhär för att stärka oss. Dem stegen jag red i arbetstrav kändes fina och lugna, alltid kul när man får ett smakprov. Ska be mamma skicka nån film, för idag red jag ganska bra faktiskt. Nästa gång blir utmaningen att kunna rida så i ännu lite lägre form för mer avspändhet, men man måste ju börja nånstans.

 
 
 
 

Iväg till stallet!

Idag hade jag tänkt repetera förra dressyrträningen! Vill verkligen att han ska vara kvick för mina hjälper, svara framåt men också komma tillbaka, och därifrån kunna hålla motorn där bak aktiverad utan att vi ilar iväg. Ska försöka hitta känslan i det också, när man väl hittar känslan så finner man vägen dit också oftast, och då kan man börja laborera mer hemma för man känner igen hur det ska kännas! Låter kanske flummigt men så är det för mig, jag måste få uppleva, det går inte att bara prata sig till det utan måste känna det i ridningen. 

Vill känna samma framåtbjudning i den saktare traven som han har i den normala, och det kommer jag såklart inte få ännu, utan när han är starkare. Men längtar tills den styrkan kommer verkligen! Då kommer jag ha lättare att känna.

 
 

Hoppning

Travhoppade på terrängbanan igår, hindrena syntes genom snön och molle var rätt busig och pigg. Ville bara travhoppa för han bjöd på rätt stora bocksprång och jag var lite osäker på underlaget. Allt som allt var det mycket roligt och nu längtar vi tills nästa tripp till ridhus och hoppning! :)
Planer för säsong 2014!

Alla skriver om sina mål för nästa säsong och jag tänkte jag kunde dela med mig av det jag vill också. Förut har jag inte riktigt velat sätta mål med en så ung häst för man vet aldrig när man får dem där perioderna när allt går 3 steg bakåt, men jag har bestämt mig att göra det ändå. För utan mål har jag svårare att få till motivationen under de gråa dagarna som kommer.

Börjar med målen/planen för dressyren 2014
| Stärka oss i grunderna |
Vill kunna växla i alla tempon enkelt och med samma energi, vill ha steghöjden från samlingen i samma längd som i längningarna. Helt enkelt våga rida med mer definition mellan samling, arbets, mellan och ökad gångart. Jag vill visa tydligare övergångar, visa att jag har en välriden häst som kan samla sig i galoppen innan travövergång o.s.v.

| Alla rörelser från LA |
Haha rolig punkt, men rent krasst måste vi ju lära oss detta, men det är inte svårt för vi har en bra grund och sitter grunderna blir det oftast enkelt att "bara göra" detta också. Men det är: ryggning, bakdelsvändningar, förvänd, galopp-skritt övergångar, skänkelvikning. Det blir ett roligt år haha!

Tävla LB-klasser med godkända procent | 
Ha känslan att det går stabilt och enkelt på den nivån, tävlar på denna nivån tills jag känner på träning att det från LA-klasserna börjar sitta, då vill jag gå upp och prova LA.

| Planera in hemmaträning | 
Molles träning trappas upp ett snäpp, och han kommer ridas ca 5 dagar i veckan, ibland mer ibland mindre. En vecka som förut haft 3-4 vilodagar kommer gå till 2 vilodagar och därmed kan en tvåveckorsplan se ut som följande:
Mån: Uteritt Tis: Hoppning Ons: Vila Tors: Dressyrträning Fre: Uteritt Lör: Repetion träning Sön: Vila
Mån: Vila Tis: Uteritt Ons: Markarbete Tors: Dressyrträning Fre: Uteritt Lör: Vila/skritt Sön: Hoppning
Det som händer är att det blir 2 uteritter per vecka, och 2 träningstillfällen det ena dressyr det andra hoppning och den femte dagen får växla mellan ett extra dressyrpass eller ett markarbetespass.

| Viloperioder |
Som femåring får hästarna inte lika ofta viloperioder, men jag har tänkt att köra på min instinkt, när jag känner att Molle behöver det kommer jag lägga in 2 veckor med skritt i skogen. Jag tror att jag vinner mer än jag förlorar på det, speciellt då jag vill ha honom i många år framöver. Sommarbete är också inplanerat, med skrittmotion.

Vad tror ni om våra mål, kommer vi nå dem?
Om inte, på't igen säsongen efter det!!

Gäller verkligen att jag tar tag i hemmaarbetet och tränar mellan träningarna. Under Molles fyraårs år har hemmaridningen varit mycket "motionsridning". Jag har inte vågat träna för mycket hemma för jag har varit rädd att slita ut honom på ridbana och jag tycker att det är en så ung ålder så jag värdesätter att han fått gå i skog och mark och haft roligt samt fått sin fina bjudning. Som femåring kommer jag fortsätta rida ut mycket, Molle är väldigt rolig att jobba ute också, det är där han har lärt sig förvänd galopp och skänkelvikning och säkert där han kommer lära sig mycket annat också. 

Dressyrarbete ute på en åker, några av mina favoritbilder!


 
 

Äntligen snö!

Underbara snö! Blev en efterlängtad tur ut på åkrarna, snön glittrade i solskenet och hästarna tyckte det var så härligt med fäste under fötterna! Molle blir som många andra lite busig och verkar gilla när snön yr runt hovarna, släppte på honom i galopp så han fick sträcka ut ordentligt. Men såhär i början försöker jag vara noga med att inte rida så långa pass i snön, de är inte vana att behöva "pulsa" så det finns risker att man överanstränger dem. Men superbra träning att trava i den djupare snön, de får en så härlig luft och takt i sin "passagetrav". Bara att njuta och komma ihåg känslan om sisådär tre år när man får börja känna på det kanske. :)  
Han har växt så mycket på sista tiden! Blir spännande att mäta honom igen nästa höst och jämföra.

Träningen igår

Träningen igår gick som vanligt BRA när man rider för Emma! 4 veckors lugn ridning har gett verkan, han kändes mycket trevlig och ridbar. Började i galopp och fick rida rund och låg, han frustade loss och lösgjordes i kroppen. Red öppna på långsidorna och fick emellanåt samla upp på ytter, allt i den låga runda formen. Han var väldigt känslig för mina hjälper, och kändes som sagt toppen att få lotsa runt honom i ridhuset! Varierade tempo i den låga formen, fick sedan ta upp högre och den formen blev rundare tack vare lösgjordheten, kändes stor skillnad på galoppen som blev rundare och luftigare.

I traven fick jag försöka komma tillbaka och hitta Molles takt, fick rida saktare än vi någonsin gjort men fortfarande med bakbensaktivitet, det har jag inte vågat göra hemma än utan har väntat på att Emma bekräftat att vi är starka nog. Men jag tyckte igår att jag red så sakta det bara gick, men såg på filmklippen som mamma filmat att vi fortfarande är för snabba! Haha så jag sa att jag ska hem och träna på att vila, inte ila. ;)

Jag har verkligen utvecklat min egen känsla, så jag får till halvhalterna i rätt ögonblick så han behåller sin goda energi och på bakdelen, så nu får jag hem och träna på att hitta hans travtakt där han vilar på steget, för att kunna bli starkare och kunna variera oss. Det kommer göra alla övergångar lättare också! Är så motiverad inför en träningsperiod nu.


Molle fick vinterskoning idag, och skötte sig ypperligt! Stod helt stilla hela tiden, så skönt! (under solariet såklart!)Jippi!

Jippi nu har vi blivit med egen dressyrsadel! Känns som ett stort steg att ha både egen hopp- och egen dressyrsadel till lilla killen. Supertacksam att vänner lånat ut sina så man fått prova och se olika modeller, men visst är det skönast att ha eget. Känner mig nipprig och glad. :)

Ikväll blir det dressyrträning och från och med idag i ett nytt ridhus, så vi slipper 35 minuter kringelkrokig väg med avslutande mördarbacke, nu blir det 10-15 minuter på rakt-fram-väg. Kanske kommer nån bild eller filmsnutt senare. 
Snö imorgon

Imorgon kommer snön! Vi har gått på lite "varannan-dags-ridning" här i ungefär 3-4 veckor. Bra för Molle att smälta det sista vi gjorde i och med tävlingen och clinicen, men det har ju varit så hårt och fruset här så det har inte gått att göra så mycket mer än skritta! Jag åker inte till ridhuset hela tiden med en såpass ung häst, hellre att vi tar vintervilan såhär än när det finns snö så man kan rida.

Det enda minuset är att de har utfärdat klass 2 varning här imorgonkväll, och det är då vi ska åka och träna för Emma för första gången på 4 veckor. Så jag hoppas verkligen att vi kommer iväg utan bekymmer! Är det risk för att vi ska blåsa av nån väg så stannar vi självklart hemma. 
 
Här hade Molle precis blivit fyra år gammal och vi hade vår första Helg-Emmaträning på Hovgården tror jag! Efter nyår har vi kommit överens om att vi ska köra ungefär 1 lördag i månaden med 8-10 ekipage på Hovgårdens ridbana, med gemensam lunch och fika uppdukat i stallet såklart! Blir roliga dagar att se fram emot, hästar, träning och vänner. Hör gärna av er om ni vill stå på nån reservlista, kommer nog finnas några extra platser.

 
 

Tillsalu - tipsTipsar om en fin häst tillsalu! Sessan är ett sv halvblod e: Landlord född 2000. Lätt att hoppa, med en vaken ryttare hoppar hon i princip allt och bra högt. Vill komma till någon där hon får vara i centrum, tränas och kanske hopptävlas. Hon säljes pga för många hästar. Är ni intresserade kan jag förmedla nummer till ägare. Jag kan bara säga min sida om henne men hon har gått på alla hinder vi hoppat, serie och kombination på 110cm var inget problem. Mycket laddad i hoppningen! På ett positivt sätt.

 

Vinterns drömoutfit!

 
Stilrent! Försöker tänka en sak in - en sak ut! Helst vill man bara samla.. Men får inte plats och varierar mig hellre! Var på kalas hos Emma nyss och fick med mig en väst hem, tänk om alla kalas var så hehe. Jättestort tack goaste du. Såhär vill jag och Molle se ut på ridpassen i vinter! Han passar riktigt bra i svart, men jag och Emma har gjort bytesaffärer och hon har fått mitt svarta schabrak mot ovanstående väst! Så nu får jag beställa hem ett till sånt här schabrak hehehe.
 
 

Julklappstips!

Tänkte tipsa om några fina julklappar som inte behöver kosta skjortan, alla är ifrån mitt jobb och riktar sig såklart till en hästmänniska.


Stallboken/ponnyboken: Kalender med mycket utrymme att skriva om ridpass, planera tävlingar m.m. 49:- om man är medlem hos oss!


Ny sportig handske i marin/röd, med fleecefoder. 229:-


Mysiga tofflor från Kingsland, de är riktigt rejäla för att vara innetofflor, 299:-


Trodde aldrig jag skulle tipsa om hästgodis men Molle älskar såna här! Man kan distrahera hästarna om de är tex svårskodda, eller om man ska pilla i nåt sår eller liknande. 79:-


Mina favvisar! Glitterspray till pälsen och hovbalsam med glitter!
89:- respektive 119:-

 


Kingslandstrumpor går ofta hem! från ca 129:- och uppåt.


HV Polostrumpor likaså! Från 89:-


Benlindor från BR håller kvalite! Form och färg är konstant även efter tvättar. 199:- för ett 4-pack!


Mias RS benlindor ännu lite mer kvalite, här får man betala 169:- för ett 2-pack.
 

Ett år snart slutBild från Molles första uteritt! Är 1 år och 3 månader sedan. Vad tiden går fort! Och vad mycket vi lärt oss sen dess. 


Molle på sin första tävling! 


Och på sin andra! Bara 3 mån mellan och ändå stor skillnad. 

Undrar hur 2014 kommer se ut?! :)


Äntligen

Imorse var det äntligen dags för ridning på Molle efter fyra dagars helt vila i hagen. Joggade lång och låg (fast fortfarande på bakbenen, får inte springa på bogarna) och red olika ridvägar och varierade rakt och böjt spår. Kändes härligt att sätta igång igen och det var första gången jag kunde jogga utan vidare tryck, men han hade motorn igång där bak och var hela tiden på väg nånstans! Härligt när man kan hitta det där lugnare tempot men hästen jobbar lika aktivt. Har med styrka och göra, och man märker mycket sånt när hästen har vilat ett par dagar... 
RSS 2.0